Senaste inläggen
Var upp på toa vid 3.30 i natt när jag kom tbx till sängen och precis lagt mig ner pep det i 112 appen.
Brand i byggnad nära dig. Befarad villabrand i Björklinge 973 m från dig.
Så stod det så jag förstorade kartan och såg att det var på Broddvägen, på andra sidan backen från vårt gamla hus.
Ägaren hade varit ute och rastat hunden, när han kom tbx var huset övertänt och bortom räddning. Så var nog ingen kort hundpromenad heller.
Lite udda tid att vara ute på kan man ju tycka men har man varit borta och kommer hem på morgonsidan kanske man rastar för att man vill sova ut, alt om man haft besök som åkt sent (läs tidigt Haha!)
Men blev nog inte så mkt sova alls där, troligen chockad hoppas jag personen togs om hand.
Han måste ju mist precis allt! Vilken tragedi! Ingen fastställd brandorsak heller så kanske hade han änglavakt, om han legat och sovit kunde ju det värsta hänt.
Somnade iaf så småningom och sov länge, ända till 9. Vaknade till en vit värld.
Vi tog det lugnt på fm, Leif o Elle kom in och vi åt frukost framför TVn. C vaknade hemma i Tierp med huvudvärk så vi var lite osäkra på hur det skulle bli. Men hon piggade på sig så vi packade så småningom ner mat och dryck i en plastback med lock och åkte upp. Hon orkade inte köra tbx hit men ville inte heller vara ensam en juldag. Så det blev juldagsmiddag i Tierp.
Däruppe hade det varit en trafikolycka på E4, och en brandman som var där och jobbade vid den blev påkörd och måste föras till sjukhus. Vad är det för fel på folk som inte ens tar hänsyn till en olycka?
Varit ett kompakt snöfall hela dan med dålig sikt och blåst. Hyfsat ändå när vi åkte upp men sämre väder då vi åkte hem sen. Jag såg att L började bli rastlös vartefter vädret blev sämre och jag ville vara hemma till kl 20. Så vi åkte hem på motorvägen. Dåligt röjt och jag kan inte påstå att folk körde efter väglaget precis. Men vi var hemma strax efter halv och då hade L redan bestämt sig för att sova kvar en natt till. Inget väglag att köra hem i precis. Hade snöat massor här.
Så vi såg på spåret, tog en fika innan och smuttade på lite hallonbubbel under programmet. Sen blev jag ensam igen då dom gick in och monterade upp Es TV. Han åker dock inte hem förän mitt på dan så vi bestämde oss för att äta en frunch innan.
Jag körde 3 maskiner disk, så skönt att det är gjort. Mkt skrymmande saker som större kastruller, ugnspannor och stora uppläggningssaker + det vi packat mat i idag.
Kollade nyheterna på vår tidningssight och upptäckte att det varit en olycka här i Bjkl ikväll också. En tjej vars hund smitit ur en bil blev påkörd vid elverket när hon sprang efter hunden. Bilförsren hade inte haft en chans och hon fördes med ambulans till sjukhuset. Hon bröt en fot och en arm. Hur det gick för hunden? Den klarade sig, kunde till och med fångas in!
Tog ett par bilder på utomhuset innan jag gick i säng.
Visst är det väl lite mysigt ändå?
Som slutade i stor besvikelse. Men vi samlades på fm allihop. C kom först så vi åt tomtegröt och skinkmacka med färsk ananas.
Jag hade suttit och rensat ananasen vartefter E skivade den på skärmaskinen. Hon skar även skinkan på den.
L kom efter en stund men tog bara en skinkmacka och kaffe.
Jag fick nästan en chock, han hade köpt blommor och choklad. Var övertygad om att nån av tjejerna beordrat för så har det varit på bröllosdagar t.ex men det hävdade dom att dom inte gjort.
Tulpaner minsann. Jag blev allt lite glad.
Duken jag hittade på tradera passade perfekt på mitt lilla matbord.
Så glad att jag hittade den. Nu vet jag vilka mått jag ska kolla efter. Fint blev det också med ljusfatet.
Inte tagit en enda matbild idag. Men åt det kalla vid 14.30 med TVn på, Så såg början av Kalle från matbordet.
Blivit mkt TV, blir ju så en sån här kväll. Åt middag rätt sent och apelsinris ännu senare.
Har ju också sett fram mot den här helgen mest för att C skulle vara här. Hon är trött och utarbetad, sov nästan hela dan. Va ju vaken vid måltiderna och hjälpte mig en del, men hon var så trött. Hon jobbar jättemycket.
Och på kvällen gick luften ur henne, störd av oss som umgicks så hon åkte hem. Jag blev så ledsen, så trött på att vara ensam. Men hon behövde nog det. L sover ju hos Elle, så nu ligger jag här själv iaf.
Alla var nöjda med sina julklappar iaf, vi hade ju köpt en TV ihop åt E en smart tv 32", , den hon har är gammal och bara 19".
Jag fick det jag önskade mig, en speciell matta till badrummet, 2 lyktor och glas från Ikea, handukar i en jeansblå färg, gelésockar. Mysigt med julklappar.
Så nu ska jag sova iaf.
Ja det är det säkert, men inte i mitt huvud. Det mesta är klart iaf utom rödkålen men gör nog den i morgon, godast nygjord iaf.
Gjorde de sista rörorna igår. Rödbetssallad, sillsallad och laxröra.
Blev så,sugen på matjesill när jag gjorde sillsalladen att det blev en sån lunchtallrik.
Skinkan är också klar och godkänd. Däremot hade jag glömt ananasen i en kasse så den har möglat. Tur att E hade en med, för att äta skinka utan ananas går inte här, och det måste vara färsk ananas. Skivas lika tunn som skinkan och så lite stark senap emellan.
Blir lite lugnt idag, sen Bingolotto ikväll med lite plock. För min del också ett klas Glüwine.
Auberginesill
Skär av "knoppen" på auberginen och skala den med potatisskalare
Dela auberginen på längden i klyftor
Skär bort det mesta av kärnorna (dvs det innersta fruktköttet) på klyftorna
Dela i lagom stora fyrkantiga "sillbitar" men var noga med att dom inte blir för tunna
Bitarna får bäst konsistens om dom ångkokas, har du ingen ångkokare gör så här: Lägg bitarna i en sil eller ett durkslag som du lägger över en liten kastrull med lite vatten i. Vattnet ska inte nå upp till auberginen! Lägg på ett lock och koka vattnet så bitarna blir ångkokta i silen. Bitarna behöver bara koka några minuter beroende på storlek och är klara när dom är mjuka och "sladdriga" men fortfarande har lite spänst/tuggmotstånd
Täck bitarna med någon av följande inläggningar:
Glasmästarsill-lag
3dl vatten
½dl ättika
½dl socker
lite havssalt
en liten (eller ½) skivad rödlök
en liten (eller½) skivad morot
½ påse "sillkryddor"
2 lagerblad
ett litet knippe dill
Rör ihop vatten, ättika, socker och salt. Koka under omrörning tills sockret smält. Ha i resten av ingredienserna och låt sjuda en liten stund. Ta av från plattan och låt svalna så pass att det tål att hällas över sillbitarna i en glasburk. Låt stå och svalna, gärna över natten.
Löksill-lag
3dl vatten
½dl ättika
½dl socker
lite havssalt
en liten (eller ½) skivad gul lök
1msk kryddpepparkorn
1tsk grov senap
Rör ihop vatten, ättika, socker och salt. Koka under omrörning tills sockret smält. Ha i resten av ingredienserna och låt sjuda en liten stund. Ta av från plattan och låt svalna så pass att det tål att hällas över sillbitarna i en glasburk. Låt stå och svalna, gärna över natten.
Senapsill-lag
1-3 msk grov, stark och söt senap
1msk vittvinsvinäger
2msk rapsolja
1dl sojagrädde
vitpeppar
lite havssalt
lite gurkmeja för färgens skull
Rör ut senapen med vinägern i botten på lämplig burk. Tillsätt oljan under omrörning i en tunn stråle. Rör i sojagrädden och smaka av med vitpeppar, salt och gurkmeja. Blanda i sillbitarna och låt stå kallt innan servering.
Vitlök och dillsill-lag
1-2 vitlöksklyftor
0,5 msk vinäger
3msk rapsolja
1-2 msk finhackad dill
lite örtsalt
lite vitpeppar
Pressa vitlöksklyftorna och rör ut med vinägern i botten på lämplig burk. Tillsätt oljan under omrörning i en tunn stråle. Rör i sojagrädden och smaka av med peppar, salt och dill. Blanda i sillbitarna och låt stå svalt innan servering.
Vegetarisk julskinka
1 kålrot
½ gul lök
10 kryddpepparkorn
2 tsk salt
Ansa lök.
Koka upp kålrot med lök, kryddpeppar, salt och vatten så att det täcker.
Koka tills kålroten är mjuk rakt igenom, cirka 1½-2 timmar beroende på storlek.
3 msk senap
1 äggula
½ dl ströbröd
Sätt ugnen på 225°C.
Skala kålrot.
Blanda senap med äggula.
Pensla senapen på kålroten.
Strö över ströbröd.
Ställ in i ugnen tills griljeringen har fått färg, cirka 10 minuter.
Skär i tunna skivor och servera med senap och knäckebröd.
Vegetarisk skinka 2
500 g Sojafärs / quornfiléer
3 ägg
2 mosade kokta potatisar
1-2 msk pot.mjöl
1 dl rödbetssaft (för att ge färg)
2-3 msk senap
1 dl ströbröd
3 dl vatten
3 buljongtärningar
1 äggula
1 dl ströbröd
salt o peppar
Sätt ugnen på 225 gr
Ta sojafärs eller quornfiléer, mixa ihop med äggen, mosade potatisen och pot.mjölet
Tillsätt rödbetssaft, senap och ströbröd, blanda samman. Koka vatten med buljongtärningar och rör om. Provsmaka och tillsätt mer senap och rödbetssaft om det behövs.
Forma smeten till önskad form och tillaga i ugnen i minst 40 minuter.
Låt den svalna något
Blanda senap och äggula och bred färsen med dett
Blanda ströbröd med salt & peppar, strö det runt om
Låt stå i ugnen ca 15 minuter till tills den har fått fin färg.
Linsbullar
250 g linser
vatten
1 ägg
75 g ströbröd
½ riven lök
salt & peppar
lite mjölk
Linserna läggs i blöt över natten och kokas i det vattnet ca 1 timme
Låt dem rinna av och mal dem, blanda med övriga ingredienser till en färs
Forma bullar och stek i matfett.
Kikärtsbollar
3 dl kikärtor, torra, kan så klart bytas mot burkdito, de behöver då inte kokas
1 dl solrosfrön
2 gula lökar
1 brk tartex med örter
2-3 tsk buljongpasta
1 pr vitlöksklyfta
1 tsk stött kyndel, kan bytas mot kryddpeppar om man vill ha juligare smak
Blötlägg kikärtorna ca 10 timmar och koka dem sen mjuka i det vattnet
Torrmixa solrosfröna
Skala och klyfta löken, mal eller mixa den med kokärtorna
Blanda i resten av ingredienserna
Låt smeten stå och vila en stund och forma därefter små bollar som steks försiktigt med matfett i stekpanna.
Till köttbullarna kanske man vill ha rödbetssallad
Rödbetssallad
4 dl tärnade rödbetor
1 tärnat syrligt äpple
1 finhackad rödlök
1 finskuren ättiksgurka
1 dl gräddfil eller turkisk yoghurt
1-2 msk rödbetslag
salt och peppar
Blanda rödbetor, äpple, rödlök och gurka i en skål
Rör ihop gräddfil, rödbetslag och kryddor
Blanda alltsammans och smaka av.
Algfrestelse
5-10 g wakamealger (15-20 cm)
5-6 potatisar
2-3 gula lökar
1 msk olja eller smör
1 msk äppelcidervinäger
2 msk tomatpuré
1-2 tsk vitam könig
½ tsk kanel
1 kn dill
1 tsk söndersmulad dragon
3 dl mjölk eller sojamjölk
1 msk sesamfrö
Sätt ugnen på 225 gr
Skölj algen och lägg den i blöt 5-10 min
dela den i mindre bitar.
Skala och strimla potatisen.
Skala och hacka löken, fräs den sen i fettet på svag värme,
tillsätt vinäger, tomatpuré och buljongextrakt efter några minuter
rör i kanel och låt allt puttra ett par minuter.
Hacka dill och alger
rör ner det tillsammans med oregano i lökfräset.
Varva potatis och fräset i en smord ugnsform, avsluta med potatis och häll på mjölken.
Strö över sesamfrö.
Grädda i ca 40 min.
Kålrotslåda
ca 800 g kålrot, kan bytas mot 6-7 morötter
250 g keso eller tofukvarg
3½ dl mjölk eller sojamjölk
1-2 krm riven muskot
½-1 tsk örtsalt
2 msk sojamjöl
2 msk ströbröd
1 msk smör eller olja
1-2 lökar
1 tsk vitam könig
1-2 tsk smör
Sätt ugnen på 225 gr
Skala kålroten och riv den grovt
Fördela hälften av det rivna i en smord ugnsform
bred ut kvargen över det och lägg på resten av rivet.
Blanda mjölken med muskot, örtsalt och sojamjöl, häll det över formen
strö över ströbrödet och klicka ut fettet över formen
grädda ca 1 timme
Servera med buljongstekt lök.
Det var så genialiskt så jag måste sno idén Haha!
Funkar nog i morgon med. Å faktiskt så såg jag nästan solen idag. Blev till och med skugga på fasaden mitt emot.
Annars så är revbenen kokta, doftade ljuvligt av kanel och stjärnanis i mitt kök. Inte för jag känner nåt men jag minns ju. Luktsinnet är ju borta sen ett par år.
Elle åkte upp och köpte gräddfil så vi kunde göra gubbröra och laxröra. Gör ju en gubbröra på matjesill med rödbetor i. Lite mildare men så god.
Pratade med Mr X i luren och försökte få nåt vettigt ur honom om julafton. Gick så där!
I morgon begravs grannen som så hasigt gick bort. Även en kompis till C som gick bort i stora C, 25 år. Samma kyrka.
Fick även veta att 2 vänner till oss fått Corona. Sambos så dom har ju varann iaf. Men lite orolig blir man ju.
Nu sova!
Julstöka alltså. Varit trött o seg hela dan men orkade göra det vi skrivit upp iaf. Misstänker att min uvi inte försvann helt med antibiotikan, det har hänt nån gång förr med när jag bara fått en 5-dagars, räcker inte alltid.
Har ju lite svårt att fixa läkarbesöken själv. Kan ju inte åka färdtjänst dit. För bokade besök kan jag få sjukresa men det tar några dagar så om jag ska åka akut blir det genast mer besvärligt.
Få se hur jag känner mig i morgon. På nåt vis måste jag ju till vc om det fortsätter. L är inte här den här måndagen heller då E är ledig. Å han kommer ju på torsd.
Iaf så provade Elle göra tomtegröt i sin slowcooker. Så hon kom i morse och vi åt tillsammans. Lite hårda gryn kanske men annars ok.
Tog en kaffe sen innan vi satt igång. Hon la in saffranssillen och jag gjorde den japanska knäcken. Har inte lärt mig den här nya spisen än, får minska både ugns och koktider och det har inte gått in riktigt.
Den ska vara mörk men blev lite i mesta laget. Den smakade bra iaf. Tog solrosfrö ist för mandel, C är ju nötallergiker. Men det här bytet funkar kanon.
C rensade även 2 granatäpplen. Skönt att ha det klart i kylen.
Vi gjorde några Janssonsnurror och baconlindade dadlar också. Det senare mest för att se om vi gillade det. Det gjorde vi inte! Haha!
Hade lunchat ordentligt på dan, jag hade ju pizza kvar och hon åt kyckling o ris. Så nu till kvällen åt vi snurror, fyllda champinjoner och ett par dadlar då.
Tog lite glögg med.
Höll på glömma att jag gjorde glüwine med. När det hade hettats upp så delade jag apelsinen till den skulle stå och dra. Sen när jag hettade upp med sockret silade vi den innan. Blev iaf himla god, gillar den lite mer än glögg faktiskt. Serverar den varm i vinglas med en halv skiva apelsin i sen. Blir fräscht.
I morgon ska vi koka revbenen i bl.a stjärnanis och kanel. Doftar så gott i hela köket. Glacerar dom sen på onsd med apelsin, 2 färdiga marinader och lite kryddor jag rör ihop. Dom blir onödigt goda som L brukar säga.
Hade planerat handling också men vi får väl se. Ev beställer vi hem det vi har kvar. Såg nån bild från Gränby och blev inte så sugen på att åka dit.
Tisd gör vi nubberöra, laxröra och rödbetssallad. Säkert nåt mer också som jag glömt nu.
Onsd rödkålen, både råsalladen och den varma, skinkan och gröten.
Jansson och omeletten med sin stuvning på julafton, godast nygjort ju. Vi har världens teamwork på jansson, tar några min bara. Ja så tiden i ugnen så klart!
Vi äter det kalla + jansson före Kalle, sen det varma vid 19-snåret. Skönt att dela upp det lite!
Nu ska jag hänga tvätt!
Ja den lilla jag ska ha på ljusfatet alltså. Ljushållarna visade sig passa bäst för kronljus och hade bara tre kvar. Hoppas jag kan få tag på fler. Annars får jag väl ha ett blockljus på den andra sidan.
Det blev ganska tungt fast jag försökte att inte ha för mkt kross på, men är väl bra att det blir stadigt också.
Skinkburken är också lokaliserad och diskas just nu. Det är däremot inte min vattenflaska som försvann i onsdags. Satt i soffan, tog med mig den på toan för jag skulle fylla den. Gjorde väl lite småsaker efter toan så saknade inte flaskan förrän efter en stund. Gick för att hämta den på toan, inte där. Letade där jag varit, fanns ingenstans.
Nåja skulle ju ha städ i torsdags och tänkte att har den ramlat och rullat under nånting så hittar ju Maria den då, men nej det gjorde hon inte.
Är inte 100 på om jag verkligen fyllde den så ska bli kul och se vart den dyker upp. Haha! Skumt är det iaf.
I morrn börjar vi så smått med maten Elle och jag. Gjorde nyss ett körschema där vi gör några saker i taget. Tänker göra saffranssillen i morgon iaf, och den japanska knäcken. Kokar kanske revbenen med men glacerar dom först den 23e. Måste tänka mig för, det är nämligen inte speciellt mkt plats i frysen. Vi får väl äta skrymmande saker de närmaste dagarna Haha!
Idag åt vi pizza, C kom och bar ut lådor och klippte mig, så hon köpte på vägen. Jag åt en utan tomatsås med skinka, köttfärs, champinjoner, lök o vitlök på. Så god och halva kvar till lunch i morrn.
Skönt att komma in i klädkammaren igen också.
Men nu är detvredan i morgon så ska släcka och krypa ner nu. Drömma att jag kramar nåt annat än kudden. Haha!
En vecka till julafton och mitt hem är i stort sett färdigpyntat. Det har nog aldrig hänt innan tror jag.
Om en vecka idag vid den här tiden och om inget oförutsätt inträffar sitter vi mätta och glada och kollar på Kalle!
Tänker på alla som sitter ofrivilligt ensamma då. Samtidigt så känns det som en del utnyttjar pandemin för att slippa träffa en del släktingar, ser några praktexempel på det bland mina vänner på sociala medier.
Det är otroligt tragiskt för den som blir utanför. Oftast har man det nog på känn också, att bli bortvald. Julafton är en tid för gemenskap, för generationer att mötas, en dag när man får offra sig lite tycker jag.
Är man frisk och någon har varit isolerad länge är det nog ingen fara att ses en stund. Man måste ju inte kramas!
Jag är så glad för tjejernas skull att Leif kommer till oss, att dom inte tvingas välja mellan att fira med honom eller mig. Att vi kan umgås han och jag. (Bara det inte blir för länge Haha!) Visst kan man ses andra dagar men jag vet att julafton är lika speciell för töserna som för mig. Och det vet han också.
Här är brickan han gjorde till mig med ljushållarna som är magnetiska på. Den blev bara målad på undersidan eftersom det blev randigt. Tycker den är fin ändå. Tanken är att dekorera efter säsong och högtider. Tänker mig en liten gran (har den nånstans) i mitten av småtomtarna här. Snön ser ni i burkarna, både bara vitt och lite gnister, och ljusen blir nog röda. Sen får vi väl se om det blir nåt mer på men känns inte nödvändigt. Möjligen några röda bär.
Har städ idag så lite bökigt, vill ju inte vara i vägen. Drar mig tillbaka lite men ska snart fixa fika, E kom just in.
Skriver kanske mer ikväll!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 |
5 | 6 | 7 | 8 |
9 | |||
10 | 11 | 12 |
13 | 14 |
15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
22 | 23 | |||
24 |
25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|