Mina ord och tankar

Senaste inläggen

Av Neta - 8 december 2020 13:37


Nattjäst rågbröd
2 st

Dag 1:
5 g jäst
3 dl kallt vatten
1 dl rågkross
2 dl grahamsmjöl

Deg:
15 g jäst
2 ½ dl rumsvarmt vatten
2 msk matolja
1 msk ljus sirap
3 dl fint rågmjöl
5?6 dl vetemjöl special
2 tsk salt

Dag 1:
Smula ner jästen i en bunke.
Tillsätt kallt vatten och rör om tills jästen är upplöst.
Blanda sist ner rågkross och grahamsmjöl och rör om till en slät men ganska lös deg.
Täck bunken med plastfilm och ställ kylskåpskallt att vila över natten.

Nästa dag:
Smula ner jästen till degen i en bunke.
Tillsätt rumsvarmt vatten och rör om tills jästen är upplöst.
Tillsätt matolja och sirap.
Häll fördegen i bunken och tillsätt rågmjöl och vetemjöl special.
Arbeta degen i maskin i ca 10 minuter, för hand något längre.
Tillsätt saltet och arbeta i ytterligare ca 2 minuter.
Täck med en bakduk och låt degen vila i ca 1 timme.
Stjälp upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i två jämnstora bitar.
Forma till avlånga bröd och lägg i mjölade brödkorgar.
Ställ att jäsa till knappt dubbel storlek, ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 250°.
Vänd varsamt upp bröden på bakpappersklädd plåt och snitta dem ytligt.
Ställ in i nedre delen av ugnen och duscha in lite vatten med en blomsterdusch.
Stäng ugnsluckan och sänk efter 5 minuter värmen till 200°.
Grädda i ytterligare ca 25 minuter.
Låt svalna på bakgaller utan bakduk.


Vörtbröd

50 g jäst
50 g smör
2 dl julmust
1 flaska porter, 33 cl
250 g Kesella lätt
1 dl mörk sirap
2 tsk salt
1 påse vörtmix
19-20 dl rågsikt


Gör så här:
Smula jästen i en bunke.
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt julmust och porter och värm till fingervärme 37 grader.
Häll degspadet över jästen och rör tills den är löst.
Tillsätt Kesella, sirap, salt, kryddor och blanda.
Tillsätt större delen av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den blir blank och smidig. Tillsätt resten av mjölet om degen klibbar och inte släpper från bunkens kanter.
Jäs degen övertäckt i ca 45 min.
Sätt ugnen på 175 grader.
Arbeta ihop degen och dela den i 2 delar. Baka ut delarna till ovala bröd (kavla ut degen och sen rulla ihop) och lägg dem på bakplåtspapper eller en smord plåt.
Täck över och låt jäsa ca 30 min. Skåra ev. bröden lätt med en vass kniv.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min. Låt svalna på galler.

Juligt knäckebröd med linfrön
14?16 stycken

25 g jäst
4 dl standardmjölk
1 1/2 tsk salt
2 msk flytande honung
1/2 dl hela linfrön
1 tsk brödkryddor (färdig blandning)
2 dl grovt rågmjöl
8?9 dl rågsikt
Garnering:
sesamfrön
havssalt

Sätt ugnen på 220?225°.
Smula ner jästen i en degbunke.
Värm mjölken så den blir fingervarm.
Häll det över jästen och rör tills jästen har lösts upp.
Tillsätt salt, honung, linfrön, brödkryddor, rågmjöl samt rågsikt lite i taget.
Blanda till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter.
Låt jäsa övertäckt på varm och dragfri plats i ca 45 minuter.
Kavla ut degen riktigt tunt på ett mjölat bakbord.
Stansa ut runda bröd med ett mått, ca 12?13 cm i diameter.
Använd till exempel en tallrik.
Placera dem på plåtar med bakplåtspapper.
Pensla med vatten och strö över frön och lite havssalt.
Grädda dem precis under ugnens mitt i 12?13 minuter.
Ta ut och låt svalna på plåten.


Fröknäcke

2½ dl majsmjöl
½ dl solrosfrö
½ dl pumpakärnor
½ dl sesamfrön
½ dl linfrö, kan i kräffttider bytas mot stötta dillfrö
1 tsk salt
½ dl olivolja
2½ dl varmt vatten
Flingsalt

Sätt ugnen på 150 gr
Blanda samman alla ingredienser utom flingsaltet
Platta ut degen tunt på pappersklädd plåt, sätt gärna en plastpåse på handen så går det lättare
Strö sist över flingsalt
Grädda brödet 1 timme, stäng av ugnen och låt det stå ytterligare 15 min, gärna med luckan lite öppen.



RÅGSIKTSKAKOR

 

 

50 g smör 
5 dl mjölk 
50 g jäst 
1 ½ tsk salt 
2-3 msk brödsirap eller ljus sirap 
1 msk brödkryddor (eller ½ msk anis och ½ msk fänkål) 
13-14 dl rågsikt 

Smält smöret i en kastrull 
Häll i mjölken och värm till 37° 

Smula sönder jästen i en bunke 
Rör ut jästen med lite av degvätskan 

Tillsätt resten av degvätskan, salt, sirap, brödkryddor (om du använder hel fänkål och anis stöt dem i en mortel), och nästan allt mjöl 
Spara lite till utbakningen 
Arbeta ihop till en deg 

Jäs den övertäckt i bunken ca 30 min. 
Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den 

Dela degen i 4 delar
Forma bitarna till runda bullar 
Platta eller kavla ut dem till runda kakor, ca 15 cm i diameter 

Lägg dem på 2 smorda plåtar 
Nagga eller stick kakorna på några ställen med en gaffel Tag ev ut ett hål i mitten

Sätt ugnen på 225 gr 
Jäs kakorna övertäckta ca 30 min. 
Grädda kakorna i mitten av ugnen i 12-15 min 
Låt kakorna svalna under bakduk.

 

eckans bröd:

 

Dinkelkakor

 

100 g jäst
100 g smör
1 L vatten eller mjölk
4 tsk salt
4 msk brödkrydda
3 msk honung
2 d solroskärnor
700 g dinkelmjöl fullkorn
720 g vetemjöl special

Gör degen som vanligt.
Jäs 1 timme.
Baka ut till 10 runda kakor
Nagga och jäs 30 min.
Grädda på 225 grader ca 15 min

 

Av Neta - 8 december 2020 00:36

Trodde jag skulle få åka med L och E till stan idag men icke. Råkar ju vara julklappstider. Det fick jag veta i morse när L kom med krympslang och fixade så mina ljushållare för värmeljus i golvljusstaken blev lite säkrare. Det gummi som varit stadgande hade torkat men 3-4 lager med krympslang fixade detta. Blev lite besviken övervstadstrippen först men det gick över.
De ärenden jag skulle gjort fixade L, han kunde till och med hämta ut receptbelagda medicinen på apoteket eftersom han sen många år tbx har en fullmakt för det.

Sen har jag äntligen köpt gasolköket

Och den här som ska invigas med glögg

Den har en insats för te, men där kommer det nog att ligga glöggkryddor.
Har nämligen en tanke om glöggfika vid sjön. Haha! Men så man kan få träffa barnbarnen kanske och föralldel deras föräldrar också. Kom på att då är ju det här köket praktiskt.
Är ju dock lite väderberoende så vi får väl se. Men nu fick jag ändå tummen ur och köpte det här som jag tänkt sen jag flyttade ut. Så nu kan det få bli strömavbrott med Haha!

Hade bett dom kolla efter en stor burk till flingorna med, och fick 2 halvstora på köpet.

Men inte nog med det. När jag fick pengarna för huset köpte jag ju det jag behövde för att underlätta mitt liv som det nu blivit.
På den listan stod det en köksmaskin också eftersom L ju så klart tog svärmors assistent. Bläddrade bland reklamen idag och fick syn på en SMEG. Samma funktioner som Kitchen aid men ännu bättre och ett par tusen billigare.
Fanns också tillbehör som grönsaksskärare och köttkvarn. Då skulle jag ju kunna ta bort matberedaren helt men kunna baka på ett för mina leder bra sätt.
Kollade deras hemsida och upptäckte att det fanns en med köttkvarn. Pengarna jag skulle få lägga till var ungefär hälften av vad det skulle kosta att köpa den separat. Alla baktillbehör skulle vara med ändå + att jag skulle få ett par saker till. E och jag har ju funderat på hur vi ska kunna göra stångkorv utan köttkvarn.
Så jag slog till på den här och ett grönsaksskärarset.

Beställde och betalade direkt så blev ett djupt hål i kassan. Efterlyste någon som hade erfarenhet av den och kom i kontakt med ett par st. Det dom sa gjorde mig nöjd.
Nu kan jag alltså både vispa hop en kaka och sätta en deg med båda händerna fria. Kan fylla på ingredienser utan att stoppa den och bara dra i en liten spak eller trycka på en knapp så kan jag lyfta på armen med redskapet utan kladd. Och sen jäsa degen i skålen.
Tog hemleverans och får den redan i morgon. Så glad!
Nu ska jag bara göra lite plats i frysen så jag kan baka.

Frågade L lite försiktigt om julen, men klart är ju att kommer det släkt till honom ner till bror hans blir det nog bara en kortis här på julafton och sen kommer han tbx på annandagen men han vet inget än. Tjejerna kommer alltså i andra hand. Tragiskt men det blir ju hans förlust. Går inte att bli arg heller när han hjälper oss så mkt. Tar ut soporna och in posten som en självklarhet, fixar och donar.
Den fighten får tjejerna själva ta. Jag kan påtala vad jag tycker men inte mer.

Av Neta - 6 december 2020 02:25

Nog har jag pyntat i år mer än jag gjort på flera år. Men vi behöver ju det, få känna att vi får fira en riktig jul. Ser också på soc medier hur folk klär granar för fullt. Jag hade tänkt vänta till,lucia men vi får väl se Haha!
Blir ju en lugn jul hemma men L verkar ha ångrat sig, ist för julafton och en dag till blir det tydligen bara några timmar på julafton. Har två ledsna tjejer nu som alltid kommer i andra hand.
Vad gör man?

Älskar mina trillingar.

Ja finns fler ställen som är klara. Men ville visa er lite iaf.

Av Neta - 5 december 2020 16:29

Ris a la malta är väl det vi äter mest, men många äter den med apelsin ist för saftsås. Här ytterligare en variant, men vill ni äta med saftsås är ju grundreceptet här med

Ris a la Malta med citrussallad

2 dl grötris
4 dl vatten
¼ tsk salt
1 vaniljstång
3 dl vispgrädde
1½ dl florsocker

Koka grötriset mjukt i vatten och salt, ca 20 min
(Detta kan göras 2-3 dagar innan men vänd hop det med grädden samma dag den serveras
Eftersom riset inte kokas med mjölk kommer det att suga åt sig grädden
Lika god men inte lika luftig)
Skrapa ur vaniljstången och vispa fröna med grädden och florsockret till en luftig konsistens
Rör ihop grädden försiktigt med det kokta riset
Lägg upp i koppar och toppa med citrussalladen

Citrussallad:
2 apelsiner
2 blodapelsiner
4 färska fikon
1 granatäpple
2 msk flyt honung

Skala, skiva, kärna ur och kvarta apelsinskivorna
Alt filea apelsinerna
Ta reda på all saft
Klyfta fikonen
Kärna ur granatäpplet
Blanda alltsammans
Smaksätt med honung.

Ännu en variant


Morfars Grötdessert

2 paket frysta hallon (à ca 250 g)
5 gelatinblad
1/2 dl outspädd hallonsaft
1 dl vatten
1 dl grötris
9 dl mjölk
3 msk strösocker
1 1/2 tsk vaniljsocker
2 dl vispgrädde
Så här gör du

Lägg de frysta bären i en valfri form med flat botten (spara ev några till garnering).
Blötlägg 2 av gelatinbladen (för 10 bufféportioner) i kallt vatten i ca 5 minuter.
Blanda hallonsaften med vattnet i en kastrull och läggg i gelatinbladen.
Värm under omrörning tills gelatinet smält. Ta av kastrullen och låt svalna.
Häll blandningen i formen med bären. Ställ att stelna i kylen.
Låt risgrynen sakta koka mjuka i mjölken, minst 1 timme. Rör då och då.
Blötlägg de 3 återstående gelatinbladen (för 10 bufféportioner). Rör ner dem i den varma gröten.
Smaksätt med strösocker och vaniljsocker. Låt gröten kallna.
Hårdvispa grädden och blanda i den.
Häll grötblandningen över det stelnade hallongeléet och ställ in i kylskåpet ca 1 dygn.
Doppa skålen i hett vatten ett ögonblick och stjälp upp.
Garnera ev med lite hallon.


Apelsinsallad med stjärnanis


8 apelsiner

Lag:
1 dl strösocker
1 dl vatten
2 stjärnanis
2 kanelstänger
ev 2 msk hackad pistagemandel


Börja med lagen.
Borsta två av apelsinerna i varmt vatten och torka dem.
Skala av det gula med t ex en potatisskalare och skär skalen i tunna strimlor.
Koka skalstrimlorna med socker, vatten, stjärnanis och kanel ca 5 minuter och låt kallna.
Skala och ta bort så mkt vitt som möjligt och skiva apelsinerna
Lägg dem i en skål.
Sila och häll den kalla lagen över apelsinklyftorna.
Låt salladen stå och dra ett par timmar i kylskåp.
(Garnera ev med mandel.)
Servera apelsinsalladen med vaniljglass

Jag gillar apelsin jättemkt och blev glad när jag hittade denna också

Apelsinglasstårta m chokladbottten


75 g smör
2 msk socker
12-14 chokladcockies

3 ägg
3 dl vispgrädde
1½ dl socker
2 apelsiner, skal av + 1½ dl saft
2 dl fraiche

50 g mörk choklad
Apelsinskivor eller filéer, physallishalvor, granatäpplekärnor
Ev. Citronmeliss eller myntablad

Sätt ugnen på 175 gr
Kläm ett bakplåtspapper i botten på en form med avtagbar kant, ca 24 cm
Krossa kexen i en matberedare
Smält smöret, blanda med smulor och socker
Tryck ut massan i formen med baksidan av en sked
Grädda mitt i ugnen ca 5 min och låt den sen svalna helt
Separera äggen och vispa äggvitorna till ett stadigt skum
Vispa grädden
Vispa äggulor och socker till en fluffig smet
Tillsätt apelsinskal och saft
Vänd ner fraiche, grädde och äggvitorna
Häll fyllningen över botten, jämna till och slå formen i bänken några ggr för att undvika luftbubblor
Täck med plastfolie och frys den minst 6 timmar
Smält chokladen och ringla över i ett fint mönster
Garnera med frukt och bär
Lägg halverade apelsinskivor runt tårtan på fatet.

Marinerade clementiner


4 dl vatten
2 dl socker
2 kanelstänger
6 kryddnejlikor
8-10 clementiner
2 dl vispgrädde
100 gr riven mandelmassa

Koka upp vatten, socker och kryddor.
Koka ihop sakta i 10 min
Skala och klyfta clementiner, lägg i en skål
Slå den heta lagen över
Låt dra kallt i minst 2 timmar
Vispa grädden och blanda med den rivna mandelmassan
Servera till clementinerna.

Fruktsallad går ju alltid hem, gör en vanlig fruktsallad på äpplen, apelsin, banan och päron gärna från burk. Men lägg till russin, fikon, granatäpple för att få den lite juligare. Servera med glass och strö över lite hackade nötter.

För bilder sök i min matblogg www.netaave.bloggplatsen.se

Av Neta - 5 december 2020 02:43

Hade namnsdag igår (kl är nu 2 på natten) gick ut hårt så inte familjen skulle missa. Varken C eller L sa så mkt som Grattis! C frågade iofs på kvällenom jag haft en bra namnsdag.
Vi brukar inte fira, men i år griper man ju varje halmstrå. Och E kan man lita på.
Fick julkort på vår prästgård där församlingshemmet också är inrymt. Och på vår kyrka.

Fick tydligen med kaffefläckarna med Haha!
E hade också köpt varsin bakelse, vi tror det skulle vara tomteluvor. Tofsen trodde jag var grädde men det var en vit chokladboll med kokos.

I kväll tog vi lite plock men gjorde några ugnschampinjoner eftersom ugnen var varm efter vitlöksbrödet. Brukar fylla champinjoner med smaksatt färskost, men hade bara naturell och orkade inte fixa. Fick syn på en rulle kryddsmör så tryckte ner en 1/2 cm tjock skiva i varje champinjon och det blev bra. Hade lomo kvar och så tinade vi några räkor. Några skivor brieost med. Några kex, granatäpple till osten och lite fraiche o rom vid sidan av. Drack lite rödvin och så vatten så klart.

Såg På Spåret och nån film på 8an. Dom sänder julfilmer kl 13 och 21 varje dag. Lagom förströelse.

E hjälpte mig byta duk under TVn. Sen när hon gått pyntade jag på Tvbänken, på hyllan ovanför, i badrummet och lite här o där i vard.rummet Ska fota i morgon. Går "all in" på pynt i år. Vi behöver det, och vi ska ju vara här i jul.

Fick också veta om ett dödsfall ikväll. En som bor i området och har sin mamma vägg i vägg med mig. Dog natten som var. Ett år yngre än mig. Tragiskt! Så fort och oväntat det kan gå.

Nu är det sovdags!

Av Neta - 4 december 2020 17:30

Att grava lax

Du behöver 2 lika stora mittbitar av en laxfile', avfjällade. Jag brukar göra på ca 400 g styck och har varit frysta i 5 dygn. Minimum är 3 dygn på frystid. Fisken ska vara tinad då den gravas.


Jag brukar göra några hål med knivspetsen på skinnsidan.
Jag använde till gravningen
Ca 30 g hel färsk dill med stjälkar
1/2 dl salt
Knappt 1/2 dl socker
2 1/2 tsk stötta pepparkorn, idag hade jag lite vitpeppar och resten rose'peppar.
Blanda salt, socker och peppar

Jag skär över dillen inkl stjälkarna grovt

Jag lägger ca 1/4 del av saltblandning och dill i dubbla fryspåsar, brer ut det så att det täcker en yta lika stor som fiskbiten


Lägger på fisken med skinnsidan neråt


Strör på 1/4 del saltblandning


Lägger på 2/4 del dill och på det 1/4 del saltblandning till på den som är till den fiskbit jag lägger ovanpå.


Lägger på den andra fiskbiten, den smala sidan mot den tjocka. Lägger på lite saltblandning och dill på kortändan



Fördelar de sista av saltblandning och dill på den skinnsidan, försöker få det att täcka jämt.


Försluter påsarna tätt om, masserar allt lite så saltet jobbas in överallt och dillen fördelas jämnt.


Lägger påsen på en djup tallrik i kylen i 3 dygn, vänder den morgon och kväll. Har en djup tallrik för det bildas vätska och det kan läcka, det är bara att hälla av isf.

Sen tar du ut fiskbitarna, torkar av dom och skär tunna skivor på snedden jäms med ränderna i fisken. Färdiggravad lax går utmärkt att frysa igen, i bit eller skivad.
Hela proceduren tog ca 5 min, och är så mkt godare än köpt färdiggravad.

Servera med gravlaxsås på bröd, på buffe' eller med kokt potatis.

Gravlaxsås:
2-3 msk svensk gärna grovkornig senap
1 msk socker
½-1 msk vit vinäger
2 krm salt
½ krm vitpeppar
1 ½ dl olja
2-3 msk finklippt dill

Blanda alla ingredienser utom olja o dill till såsen, tillsätt oljan i en tunn stråle under kraftig omrörning. Rör därefter ner dillen.


Apelsingravad lax


¾ dl (havs)salt
1 dl socker
1 msk kross rosépeppar
1 apelsin, saft + finrivet skal
700 g lax, mittbit som varit fryst minst 3 dygn
1 kn dill

Blanda salt, socker, peppar och finrivet apelsinskal i en skål
Gnid in laxens köttsida med drygt hälften av blandningen
Lägg den med köttsidan upp på ett djupt fat
Pressa över apelsinsaften och lägg på dillen, vänd fisken så köttsidan kommer neråt.
Strö över resten av det torra.
Låt stå i kylen i två dygn, vänd den då och då.


Rödbetsgravad lax


1 kg laxfilé med skinn, (som varit fryst i 3 dygn)
3 msk medelgrovt havssalt
3 msk rörsocker
1 tsk krossad vitpeppar
1 stor rödbeta

1. Putsa laxfilén Jämna till kanterna på laxen med en vass kniv. Dra bort benen med en liten laxtång eller kniv.

2. Gnid in gravningskryddorna. Gnid in köttsidan med salt, socker och peppar. Lägg laxsidan med skinnsidan ner i en plastpåse.

3. Tillsätt extra färg och smak. Skala och grovriv rödbetan. Lägg rivet på laxen i ett jämnt lager. Knyt ihop påsen och lägg laxen med ­köttsidan ner. Låt grava i kylen ca 2 dygn. Vänd gärna någon gång under gravningen.

4. Vid servering. Ta upp laxen och skrapa bort ­rödbetsrivet. Skär i tunna skivor med en vass laxkniv eller liknande.
Lägg upp på fat och ­servera laxen kall.


Roségravad lax

Ca 1 kg lax av mellanbit
2 tsk rosépeppar
½ dl salt
kn ½ dl socker
2 dillknippor

Gravlaxsås:
2-3 msk svensk senap
1 msk socker
½-1 msk vinäger
2 krm salt
½ krm vitpeppar
1 ½ dl olja
2-3 mskfinklippt dill

Frys gärna laxen i två dygn innan du gravar den för att vara säker på att ev parasiter försvinner
Man kan också grava först och sen frysa.
Gravad lax kan frysas även om den är gjord på fryst tinad lax.

Dela laxbiten i två delar, dra ur dom stora benen.
Stöt pepparkornen grovt och blanda med salt och socker.
Strö 1 fjärdedel av blandningen på ett fat (ej metall) tillsammans med lite av dillen.
Lägg den ena av laxbitarna med skinnsidan neråt på blandningen, fördela 2 fjärdedelar av blandnnigen + dill på laxen, lägg på den andra laxbiten, köttsida mot köttsida med den tynnre delen på den tjocka delen på den som redan ligger där.
Strö till sist över resten av saltblandningen och resterande dill ovanpå.
Täck fatet och ställ kallt två dygn, vänd den ett par ggr under tiden.
Ös gärna med vätskan som bildas
Skiva sedan tunt och skär ?snett? över fibrerna, nästan diagonalt.
Kan även skäras i cm-skivor och halstras lätt.

Ingefärslax

800 g tinad laxfilé som varit frusen minst 3 dygn
3 msk riven ingefära
3 msk salt
3 msk socker
Vitpeppar e smak

Blanda ingefära, salt, socker och vitpeppar
Putsa laxen, ta bort ev ben och gnid in kryddorna på köttsidan
Låt den ligga i kylen i några timmar
Skär ½ cm tjocka skivor vid servering och servera ev med Waldorfsallad och sparris.

Waldorfsallad

3 dl grovt riven rotselleri
2 äpplen i bitar
3-4 msk hackade valnötter
1,5 dl gräddfil
1/2 tsk senap
salt o peppar

Blandas

Servera med kokt vit sparris.


Laxröra

200 g gravad lax
2 små röda äpplen
1/2 rödlök
2 dl lätt creme fraiche
1 tsk dijonsenap
1/2 dl hackad gräslök

Hacka laxköttet, skala och tärna äpplena, finhacka löken.
Blanda ihop alla ingredienserna till en röra.

   


Av Neta - 3 december 2020 23:46

Vaknade vid 9 men trodde kl var 5-6, det var så mörkt. Mycket för att snön är borta.
Fastnade i en bok och låg och läste till runt 12. När jag släckte läslampan var det fortf mörkt och när jag gick ut i lägenheten var det bara tända upp som på kvällen.
Det var så gråmörkt ute att all belysning ute som jag har på skymningsreläer lyste. Kl 12! Mitt på dan när solen står som högst. Fast den såg vi ju inte idag.
Jag hatar verkligen den här årstiden!

Ett litet hus eller en lägenhet i Spanien eller Portugal skulle verkligen inte sitta i vägen. Har en kompis som bor i Marbella okt-april, ser ju hennes bilder nu, lunch i solen på stranden och middagar på terassen vid deras hus. Kallt där med vissa kvällar nu men med infra och en massa ljus hjälps det av.

Snacka om en smart investering 200 m från hav och strand. Dom är aldrig där på sommaren, då hyr dom ut till turister och bor gratis resten av året. Då har dom ist världens enklaste stuga precis vid havet i skärgården. Lägenhet i centrala Sthlm. Jobbar häcken av sig som inredare, utom 6 v på sommaren. Jobbar som konsult från Marbella på vintern. Egna företag så klart! Kommer från lilla Tierp. Vad gubben hennes gör vet jag inte riktigt bara att det handlar om investeringar han hjälper till med och det går att göra på distans året om tydligen.

Man satsade ju uppenbarligen fel på en officer i Flygvapnet. Haha! Nejdå hade nog inte haft det så bra utan honom. Sveriges snällaste officer!

C hade pratat med honom i luren idag och då meddelade han att han kommer på julafton och en dag till. Blev jätteglad. För mig är det ju viktigt att hålla hop familjen på storhelgerna. Ingen av oss kommer ju att skaffa nån ny familj. Han har ju sina syskon, dom får väl annandagen då kanske.





Dom här killarna då! Ska vara med i mello. 2 dansband och 2 f.d Dansbandssångerskor i år. Ska det vända för dansband 2.0 nu för dit kan man väl räkna Arvingarna med. Ska Andreas Olssons storhet upptäckas nu?
Tänk om dom vinner och tar dansbandsmusiken ut i världen. All fin countrymusik.
Tycker att Lasseman kan få kliva fram lite i Arvingarna med. Hans sång och tolkning av framförallt balladerna är ju oslagbart. Sen Arvingarnas stämsång. Inte i klass med MAs men så bra ändå.

Inte gjort mkt idag. Kroppen gillar inte den här luftfuktigheten. E åkte till affären så jag fick hem frukt och yoghurt. Livets nödtorft Haha!
Kom med lite saffransbröd med så vi kan fika.

Nu ska jag iaf vika lite tvätt. Har tagit värkpiller så jag ska klara det.



Av Neta - 3 december 2020 15:38


Saffranssill

1 förp 5-min.sill i lag
1 dl pr apelsin
½ Färsk Röd chili
1 påse saffran, alt 1 msk saffransarom


Granatäppelkärnor

Sila av sillen, behåll lagen.
Skölj, dela och kärna ur chilin, skär i tunna strimlor.
Tillsätt chilin i hälften av lagen, ca 1 dl
Tillsätt saffran och smaka upp med pr apelsin
Häll den uppsmakade lagen över sillen.
Låt stå kallt i en tätt försluten burk i minst 1 dygn.

Strö gärna över lite granatäppelkärnor vid servering. 

Svart vinbärssill

Lag:
0.75 dl socker
1 dl vatten
5 msk ättikssprit 12%
1 lagerblad
2 kryddpepparkorn

½ dl outspädd svart vinbärssaft
1 brk inläggningssill
1 rödlök
1 dl färska eller frysta sv.vinbär

Koka upp lagen och sjud till sockret löst sig
Låt den svalna helt och tillsätt sen den konc saften
Låt sillen rinna av och skär sen i mindre bitar
Strimla rödlöken
Varva sill, lök och vinbär i en burk
Häll över lagen och låt stå i 2 dygn.


Mariannes sill

3 dl gräddfil
skalet av 1 citron
1 tsk mald koriander
2 brk matjesillfiléer i bitar

Låt sillen rinna av i en trådsil.
Riv skalet och blanda med koriander i gräddfilen.
Rör i sillen och låt stå kallt nån timme.



Sillsallad

2 urvattnade sillfiléer
6 kokta potatisar
5 inlagda rödbetor
1 saltgurka
1-2 lösa äpplen
1 skiva rödlök

Tärna allt detta lika fint

4-6 msk matättika (50% ättikssprit + 50% vatten)
ca 2 msk rödbetslag
¼ -1/2 tsk vitpeppar
1-2 msk socker

Rör ihop, blanda alltsammans och smaka av tills ni är nöjda.
Packa i en skål och vänd upp sillsalladen på ett fat vid servering

Ev. 1-2 ägg
2 dl vispgrädde
rödbetsspad

Kan garneras med hackat ägg
Servera med vispad grädde med lite rödbetsspad i.



Gubbröra på matjesill o rödbetor
4 portioner

Perfekt röra på en bit knäckebröd.

1 brk matjessill
4 hårdkokta ägg
1 dl tärnade rödbetor
1 rödlök
en litet knippe gräslök eller 1 msk torkad
1 dl gräddfil
1 dl turkisk youghurt
nymald svartpeppar

Grovhacka sill, ägg och rödbetor. Finhacka lök och gräslök. Rör ihop alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.

Presentation

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3
4
5 6 7
8
9
10 11
12
13
14
15 16
17 18 19 20
21
22 23
24
25 26
27
28 29 30
31
<<< Mars 2025
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards