Mina ord och tankar

Senaste inläggen

Av Neta - 9 juni 2023 20:45

För några år sen hade vi varit ute och plockat björksly redan igår. Satt dom i grindhålet och en nedanför altantrappan. Gått upp tidigt i morse och borstat ut flätorna som tjejerna sovit i för att få fina lockar. Satt på nystrukna klänningar på dom och en fin, oftast ny tenniströja och ljusa byxor på J.
L brukade köra dom till skolan och under tiden blåste jag upp gula och blå ballonger och pyntade både björkar och altan i blågult.
Potatissallad och rostbiff ikylen. Allt hemgjort.

Iväg till kyrkan och stod och såg på när dom kom, svenska flaggan i täten buren av nån stark ur åk 6. Klassvis med egengjorda svenska flaggor i händerna hade eleverna förtur in i kyrkan, vi föräldrar hade tur om vi fick en sittplats på någon av dom sista bänkraderna. Oftast stod vi längst bak och försökte låta bli att gråta när dom sjöng Idas sommarvisa och Dem blomstertid. Rektorns tal och uppmaning om att ha kul på lovet och äta mkt glass.

Sen upp till affären och köpa jordgubbar. Vissa år var det fika i skolan efter kyrkan men inte alla.
Hem för lunch på altanen, syrendoft och doft från silverbusken utanför. Jordgubbar och glass till efterrätt.
Sommarlov!

Ja så här var det nog för åtskilliga barn här idag. Vissa av dom är tillbaka i skolan på fritids redan på måndag. Men det är ändå lov.

Vi packade ihop oss och åkte till vårt sommarviste i Siggefora, där bodde jag och barnen sen hela sommarlovet. L åkte emellan men var alltid ledig 6 veckor minst. Där hade dom sina sommarkompisar. Varje morgon gick barnen och jag ner och tog ett morgondopp. Vi bodde 50 m från sjön. Tvättade oss i sjön. Allt medan L gjorde frukost och vi var noga med att vara tillbaka så vi kunde lyssna på sommarföljetongen i Radio Uppland medans vi åt.

Sen var det bad, lek, sol, grillning i en enda mysig röra. Regn ibland men då var vi inne och spelade spel, såg på film eller gick till kiosken och köpte godis. Man fick äta godis om det regnade. Haha!

Vilket liv! Varför tar det slut? Varför blir barna vuxna?

Av Neta - 9 juni 2023 00:11

Jag har idag börjat lyssna på Micael Bindefelds bok *Mannen, Myten, Minglet* fick tvinga mig att stänga av nu och lyssna klart dom sista 3 timmarna av nästan 11 i morgon. Den har gått hela dan och handlar om hela hans liv och hur hans förfäder kom hit. Hans yrkeskarriärer och hans liv. Allt är med känns det som. De flesta av oss känner väl igen honom som festfixaren, vi som följer honom på insta känner honom även som pappa till Simeon. Partner till Niklas, odlaren m.m

Läs eller lyssna på boken och ni får ta del av ett fantastiskt, priviligerat och intressant liv. Från det han börjar minnas av sin barndom till, ja det kan jag säga i morgon. Haha! Svår att släppa är den iaf och väcker minnen från yngre dars idoler man haft som han jobbat med. Bland mycket annat.

Ja det är väl vad jag gjort idag, kört en maskin jag hängt med vänstern. Blir där efter men va ska man göra? Inte varit utanför dörren idag heller. Åt rester av kroppkakepyttet till lunch och gjorde en kycklingsallad ikväll. Rev salladen och skivade gurkan o paprikan med osthyveln med vänstern. Hade sparris o majs ifrysen som jag bara tinade, färdiga krutonger och dressing från flaska. Glömde både tomater och ägget i kylen men det gick bra ändå. Haha!


Vattenmelonen var lätt smaklös tyvärr men den var ju redan i. Röd nästan svart sallad.

Precis tagit en blå så nu ska jag sova. Hoppas klara att tvätta håret i morgon.

Av Neta - 8 juni 2023 00:50

Så länge jag inte lyfter armen över axelhöjd eller bär saker som väger mer än nåt hekto känns det rätt bra. Stelt men inte jättemkt värk. Drar lite i en halsmuskel men inget där som direkt värker.

Har dock en förmåga att sova med armen under kudden som jag ligger på, så på mornarna har jag värk. I morse så ledsnade jag och ringde Vc. Manfår ju knappa in sitt nr, och det gjorde jag 7.42 men ändå ringde dom inte upp förns vid lunch och då var akuttiderna slut. Blev nästan arg. På akuten tar dom inte emot min åkomma och där dom gör det på en mindre akut på ett annat sjukhus har jag så dålig erfarenhet av att jag inte ens vill åka dit.
C erbjöd sig åka dit med mig, vore bättre att hon erbjöd lite hjälp här. Provade på scootern idag igen men blir som fel vinkel på den onda armen. Gör ont och har ju ingen kraft. Törs inte!

Så less på att inte kunna ta mig ens till affären. Nu ska det dessutom bli lite väderomslag och det brukar jag känna av.

Idag har jag inte varit ut ens. Åt rester. Hon som ska börja städa här från veteranpoolen hörde av sig, hon kommer på måndag. Få se hur det blir.

Nu ska jag iaf försöka sova, på rygg. Fast vänder mig i sömnen sen. Haha!

Av Neta - 6 juni 2023 23:10

Ensam hela dan med undantag en stund på fm då Annika kom en stund. Hon hade handlat lite åt mig.
Frågade C igår om dom ville komma och äta jordgubbstårta och då sa hon att om inte det serverades på Disagården kanske dom skulle komma.
Idag hade det ändrats till * antagligen inte* så jag blev ensam. Tårtbotten delade jag i 4, frös 3 och tänkte göra en bit till mig Men hade tagit fram en halv bullängd och nöjde mig med ett par skivor från den. Så nu har jag 4 typ 2-bitars tårtbotten i frysen. Haha!

Gjorde iaf gubbröra och åt lite sillunch.


Risk för att det blir samma lunch i morgon. Vet ni hur gott det var med gubbröra? Så länge sen jag gjorde det.

Satt på baksidan men det var kallt i nordanvinden. Gick in men blev ändå så frusen att jag var tvungen att sätta på mig långbyxor och tofflor, sen en poncho över rygg och armar.
Inte så kul att sitta därute heller när grannar är borta eller har besök.
Sonja och grannen hade döttrar där men mina ungar kommer inte hit, jo på Mors dag men det var deras också.

Vilken jäkla skillnad det är att vara två ändå. Men när man inte vill ha nåt förhållande då?
Känns bara jobbigt. Men sällskap vore ju kul, kan väl inte räkna med L jämt heller. Han är ju rörlig och kan ta sig ut på saker. Vill väl inte va med mig jämt.

Bävar lite för missommar, tänker samtidigt tillbaka på i fjol. Vilken dag och vilken avslutning. Men C har redan gjort klart att dom har planer. Tänkte annars att vi kanske kunnat göra nåt på dan men icke.
Frågade L men han svarade lite svävande. Planera är inte hans grej. Har väl inte så mkt pengar heller. Inte jag heller så kan inte betala och då får jag väl va själv. Han va ju här på Valborg.

Svårt att hitta nån i vår ålder som man kan bli kompis med också. Antingen är dom gifta eller så är dom ute efter annat. Rullstol avskräcker ju också.

Armen är något bättre. Hade skitont i morse men då hade jag sovit på den.

Nu ikväll gjorde jag lite gomat, ris, kyckling, kantarellsås och sparris.



Ulvagubbarna va så goda. Nu när det inte blev nån tårta så åt jag dom som dom var. Det värsta är att dom är vanebildande. Haha! Men 65kr för 300 g.


Ska strax gå i säng. Vaknade 5 i morse och kunde inte somna om. Kom en ny tidning idag så ska väl bläddra genom den.

Av Neta - 6 juni 2023 08:13


500 år är en aktningsvärd ålder.

Jag är ensam idag. Ska testa och se om jag kan ta scootern upp på parkeringen vid halv 2 då det ska komma en MC-kortege förbi här. Är ju inte så många meter så hoppas det funkar. Hade varit kul att åka till Disagården men törs nog inte det och har ingen dragare idag. Är nog svårt att få färdtjänst med, många som vill åka idag.
Saknar Elle sånna här dagar men tänker ev göra en halv sats gubbröra och äta lite matjes. Det hade vi gjort om hon varit här. Får väl göra ont då. Kanske rent av dammar av flaggan och ställer den på bordet. Haha!

Ikväll är man ju given framför TVn då dom sänder från Skansen och slottet.

Vaknade 5 och har inte kunnat somna om. Nu är det ingen idé. Låg tokigt och har ont nu, var väl av det jag vaknade också. Slappar lite i sängen med paddan.

Av Neta - 6 juni 2023 00:12

Både på och i axeln, på lägenheten, på uteplatsen ändå håller jag mig lugn för då värker det ju inte så mkt. Törs knappt skriva det men nu värker det inte precis hela tiden.
Samtidigt tänker jag på hur det var runt Lucia då jag ju hade så fruktansvärt ont i knät. Där känns ju inget nu, men så det här, vad blir nästa?

Har en kompis som är utbildad sjukgymnast som tyckte jag skulle söka nån annanstans än att vänta till den 15e. Tyvärr har hon inte befogenhet att hjälpa mig då hon inte jobbar på en mottagning så. Dessutom kombinerar hon som arbetsterapeut också har jag för mig. På en hanilitering.

Värst är det att inte kunna laga mat. Skära, hacka, röra, vända i panna och sånt gör ont. Händer att jag kokar ägg och äter smörgås för jag bara inte kan.
I morgon ska jag dock försöka mig på både att klippa gräslök, borde kunna gå med vä, men sen också vispa grädde och göra en tårthalva. Ev får jag fikabesök. Annika är snäll och handlar åt mig. Sill har jag redan sen ska hon få köpa färdiga kycklingklubbor.

Men börjar bli lite trött på hemmamiljön, ska testa att åka scooter lite då och då, få se när jag klarar det igen. Skulle va kul att bara få åka ut och åka lite bil nu när det är så fint.
Mitellan gör varken från eller till. Dom pengarna har jag kunnat spart. Får som ont i nyckelbenet på vä sida av den.

Hittade kroppkakepytt i frysen, den kunde jag ju bara köra på lite i airfryern. Tyvärr har jag bara sett det inne i stan på kvantum. Åt den idag. Förmodligen har dom gjort den på kroppkakor som snart gått ut och sen fryst. Men smart om man får över.

Men nu ska jag krypa ner under fällen, fryser som vanligt.

Av Neta - 4 juni 2023 15:36

Kortvecka med en klämdag och en ledig röd dag för många.


Veckans ÖRT


Gräslök
Tillhör familjen lökväxter och är flerårig. De tunna skira gräsliknande bladen är vackert ihåliga och går upp i blom med lila klotrunda små blommor som även de är ätbara.
Inte bara till matjesillen utan i örtsåser, på äggmackan, som dekoration m.m


Veckans FRUKOST

Äggcocotte m lufttorkad skinka
8 st

2 msk smör
1 dl vispgrädde
Färsk timjan
1 schalottenlök
1 msk smörolja
75 g lufttorkad skinka, lomo eller bresola
Salt och peppar
8 ägg

Formar av folie eller ?porslin?

Sätt ugnen på 180 gr
Smöra formarna och häll i ¾ msk grädde i varje
Hacka kryddor och lök, strimla skinkan fint
Låt kryddor och lök mjukna på svag värme i stekpannan
Tillsätt skinkan och krydda m salt o peppar
Fördela detta i formarna
Knäck ner ett ägg i varje form
Ställ formarna i en långpanna med varmt vatten upp till halva formarna
Låt stå i ugnen tills vitan stelnat och gulan fortf är lite mjuk ca 10-15 min
Servera med färska grönsaker och ett gott bröd.


Veckans BRÖD

Långjäst frölimpa

5 g jäst (ca 1 tsk)
1½ dl kallt vatten
3½ dl nat yoghurt
1½ tsk salt
2 tsk flyt honung
8 dl vete eller dinkelmjöl
½ dl pumpafrö
½ dl solrosfrö
½ dl melonkärnor
½ dl hela linfrö
Topping:
Solros och chiafrö

Smula ner jästen i bunken
Tillsätt vatten och lös den däri
Tillsätt yoghurt, salt och honung
Blanda och tillsätt mjöl och frö under omrörning
Arbeta samman till en deg
Smörj en avlång form på ca 1½ lit
Fördela degen i formen
Skaka formen och släta till, TRYCK INTE
Täck över formen och låt den jäsa i rumstemp i minst 8 timmar eller över natten
Sätt ugnen på 200 gr
Strö över lite frö och grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 min, innetemp på bröd ska vara 94 gr
Lossa brödet ur formen och låt det svalna på galler.


Veckans SALLAD

Försommarsallad

1 huvud romansallad
2 stjälkar rabarber
3 msk strösocker
5 dl vatten
300 g grön sparris
Olja till stekning
300 g gröna ärtor
½ gurka
1 kn ärtskott

Dressing:
½ dl kallpr rapsolja
2 msk vitvinsvinäger
1 finhack salladslök
Salt o peppar

Strimla och skölj salladen, låt den rinna av
Skölj och tärna gurkan
Skala och skär rababrbern i 5 cm bitar
Koka den i sockrat vatten 2-3 min
Ansa och dela sparrisen på längden
Stek dem i oljan
Förväll ärtorna ett par min
Blanda sallad, rabarber, sparris, ärtor, tärnad gurka och ärtskott i en skål
Rör samman dressingen och häll över. Vänd runt.


Veckans VEGO

Blomkål med ost
4 port

1 stort blomkålshuvud + vatten och salt

SÅS:
1 hackad lök, valfri
1 strimlad röd paprika
250 gr champinjoner
30 gr smör
1 msk ajvar
3 dl grädde
200 gr sockerärtor, grovstrimlade
salt och vitpeppar
paprikapulver
2-3 riven ost

Dela blomkålen i buketter, som får koka ett par minuter i saltat vatten och sen rinna av.
Läggs i en smord ugnssäker form.
Fräs lök och paprikan några minuter i smöret, tillsätt därefter den skivade svampen, fräs nån minut till.
Rör ut ajvar i grädden och häll det över, såsen får sjuda en stund, varpå ärtorna hälls i och såsen smakas av.
Häll såsen över blomkålen och strö på rikligt med riven ost.
Gratinera i 200 gr ugn ca 15 min.
Servera som ensamrätt eller med kallskuret.

MÅND

Utflyktsmat

Kycklingklubbor med potatissallad, plockgrönsaker och bröd.

Honungsmarinerade kycklingklubbor
4 pers

600 g kycklingklubbor

Marinad:
2 msk flytande honung
4 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
3 msk chilisås
2 krm chili
1 salladslök

Sätt ugnen på 225°.
Lägg kycklingen i en plastpåse.
Blanda honung, olja, riven vitlök, chilisås, chilikrydda och skivad salladslök och häll i påsen, och blanda om.
Låt marinera, gärna över natten.
Lägg kycklingen i en smord ugnsform.
Tillaga strax under mitten i ugnen, ca 25 minuter.
Kycklingen ska ha en innertemperatur på 80°.

Potatissallad

1 brk fraiche
50 gr majonnäs
3 msk mycket finhackad purjo
3 msk färsk gurka i tärningar
1 msk kapris
1-2 tsk osötad senap
salt o svartpeppar
1 påse tärnad potatis, inte förstekt

Skala ev gurkan, kärna ur innan den tärnas
Blanda allt utom potatisen
Förväll potatis 1-2 min
Vänd ner den.
Smaksätt ev. mer

Brytbröd

5 dl mjölk
1 pkt jäst
1 msk salt
1 msk olja
200 gr keso eller färskost
1 l grahamsmjöl
4 dl lantvetemjöl.

Värm mjölken till 37 gr, lös jästen däri.
Tillsätt salt, olja, keso och mjölet. Spar till utbak och doppning.
Arbeta degen smidig.
Jäs 30 min.
Sätt ugnen på 225 gr
Arbeta upp degen, dela och forma den i 30 bullar.
Pensla med vatten och doppa bullarna i grahamsmjöl. Lägg på plåten.
Jäs 25 min.
Grädda ca 10 min.

Gurka, paprika och morötter, frukt, vatten, kaffe och bullar


TISD
Nationaldagen

Kokt färskpotatis slungad i smält smör och dill
Matjesill
Gräddfil och klippt gräslök rörs ihop med lite salt och sv.peppar
Jordgubbar och glass.


ONSD

Lättrimmad torskrygg med pepparrotssås och bacon
4 personer


4 bitar torskrygg à 150 g, frysta och tinade
1 tsk salt

Sås:
3 dl vispgrädde
1 dl vatten
1 dl vitt vin
2 msk fiskfond
1 1/2 msk maizena + 2 msk vatten
2?3 msk färsk pepparrot, riven
3 msk persilja, hackad
3 msk smör

Garnering:
6 morötter
1/2 dl dill, finhackad
2 msk olja
1 msk flytande honung
140 g tärnat bacon
2 msk smör
riven pepparrot

Potatispuré:
800 g potatis
50 g smör
2 dl vispgrädde
1 dl dill, finhackad

Sätt ugnen på 150°.
Salta fiskbitarna och låt dem dra i kylen i ca 1 timme.
Ta fram och torka av fisken med hushållspapper. Lägg fisken i en smord ugnsform.
Tillaga i ugnens mitt tills fisken är fast och fin och innertemperaturen är ca 52°.

Sås:
Koka ihop grädde, vatten, vin och fond.
Red av med maizena utrörd i vatten.
Låt sjuda ca 5 minuter.
Skala och riv pepparroten.
Vänd ner i såsen tillsammans med hackad persilja och smör.
Låt allt bli varmt.

Skala och skiva morötterna.
Blanda dem med hackad dill och olja.
Ringla över honung.
Fördela i en bakplåtspappersklädd långpanna och rosta morötterna strax under ugnens mitt.

Stek baconet knaprigt och låt rinna av på lite hushållspapper.

Puré
Skala och dela potatisen i bitar.
Koka potatisen mjuk.
Häll av vattnet och ånga potatisen torr.
Pressa potatisen och tillsätt smör.
Tillsätt grädden tills purén har en lagom konsistens.
Smaka av med dill, salt och peppar.
Lägg bacon och riven pepparrot på fisken.
Garnera med dillvippor.

Servera fisken med ugnsrostade morötter och potatispuré.


TORSD

Gurksoppa

1 liter hönsbuljong, kyld & silad, den ska vara klar
2 grovt rivna gurkor, ev. skalade
4 skållade och urkärnade tomater, tärnade
1röd & 1 grön paprika, tärnade
1 msk finhack. lök
1-2 kross. vitlöksklyftor
1dl vitt vin eller 1msk press lime
Salt & kryddpeppar

1 skiva vitt bröd/person
1-2 msk smör
1-2 pr vitlöksklyfta

Blanda i alla gröns. i den kylda buljongen, smaka av med kryddorna.
Kantskär och tärna brödet
Smält 1-2 msk smör i stekpannan och pressa i vitlök
Stek brödtärningarna frasiga och gyllengula
Servera soppan med brödkrutongerna på i tallriken.

Nutellapizza

1 rulle rund smördeg

2-3 dl nutella
färska bär
Riven vit choklad eller kokos

Sätt ugnen på 200 gr
Skär ut en cirkel av smördegen med hjälp av en tallrik.
Skär två stycken cm tjocka skivor av degen som blir över som kan läggas runt som en kant, fäst genom att pensla med ägg längs kanten.
Pensla hela pizzan med ägg och förgrädda 5 min
Låt den svalna något
Bred på nutella
Garnera med bär och riven choklad.

FRED

Läckra minipajer fyllda med räkor, dill & mango
Ca 12 st


1 smördegsplatta, kyld, ca 250 g
1 ägg

Fyllning:
ca 3 dl räkor, skalade
3 msk dill, finhackad
1 dl mango i bitar, fryst & tinad
1 dl lagrad ost, riven
3 ägg
2 dl gräddfil
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, grovmalen

Garnering:
räkor dill mango

Sätt ugnen på 200 grader.
Rulla ut smördegsplattan.
Dela den i 12 lika stora bitar, 8 x 8 cm.
Tryck ner degbitarna i aluminiumformar, ca 7 cm i diameter upptill.
Ställ dem gärna i en muffinsplåt.
Pensla degen med upp­vispat ägg.
Blanda ihop räkor och dill. Ta undan några räkor till garnering.
Fördela dillräkor och mangobitar i varje form.
Strö över den rivna osten.
Vispa ihop ägg, gräddfil och kryddor i en skål.
Häll äggstanningen över pajerna.
Grädda pajerna mitt i ugnen i ca 20 min.
Täck dem ev med aluminiumfolie i slutet av gräddningen om pajerna får för mycket färg.
Låt dem svalna något.
Servera pajerna ljumma eller kalla garnerade med dill­, räkor och mango.


LÖRD

Inkokt lax m nudelsallad


600 g lax skinn- och benfri
8 dl vatten
1 dl japansk soja
2 tsk salt

Sojamajonnäs:
1 äggula
1 tsk vitvinsvinäger
½ tsk dijonsenap
1 ½ dl rapsolja
2 tsk japansk soja

Dressing:
1 ½ lime
3 msk vatten
2 msk strösocker
1 msk asiatisk fisksås
1 liten thaichili finhackad
1 vitlöksklyfta riven

Risnudelsallad:
180 g risnudlar
75 g sockerärtor
1 stor morot
½ rödlök
2 avokador
½ kruka koriander
2 msk sesamfrön rostade

Inkokt lax:
Skär laxen i 2 cm tärningar och lägg i en ugnsform.
Koka upp vatten, soja och salt till lagen.
Slå den kokande lagen över laxen.
Låt stå i en timme och lyft sedan laxen ur lagen med en hålslev.

Sojamajonnäs:
Vispa samman äggula, vinäger, och dijonsenap med elvisp i en skål.
Tillsätt oljan droppvis under fortsatt vispning..
Smaka av med soja.
Dressing:
Blanda ingredienserna till dressingen och rör så att sockret löser sig.

Risnudelsallad:
Tillaga nudlarna enligt anvisning på förpackningen.
Häll av och skölj i kallt vatten.
Låt rinna av väl, klipp nudlarna så blir de lättare att blanda.
Strimla sockerärtorna på längden.
Skala och hyvla moroten tunt med skalaren.
Skiva löken mycket tunt.
Dela, kärna ur och skiva avokadon.
Vänd samman nudlarna med hälften av dressingen.
Blanda i sockerärtor, morot och rödlök, men vänta med avokadon. Vänd i koriandern.
Tillsätt mer dressing vid behov.
Lägg upp salladen i tallrikar, toppa med lax och avokado.
Ringla över majonnäs och strö över sesamfrön.
Servera med resterande majonnäs på sidan.


SÖND

Rostbiff med örtslungad potatis och sallad, Grillad smulpaj med choklad och sommarbär.

Antingen grillar ni skivor av färsk rostbiff penslade med olja och strör på salt, sv.peppar och timjan
eller så gör ni så här.

Rostbiff i marinad med färska örter


1.5 kg rostbiff
1tsk salt
2 krm mellanmalen svartpeppar

Marinad:
1 dl kinesisk soja
1 1/2 dl röd vinäger
1 msk flytande honung
2 - 3 hackade vitlöksklyftor
1 tsk mellanmalen svartpeppar
1 kruka färsk basilika, timjan eller oregano (3 dl)

1 burk cocktailkapris till servering

Sätt ugnen på 125°C
Krydda rostbiffen med salt och peppar.
Sätt in en köttermometer så att spetsen kommer mitt i köttet.
Lägg det i en ugnsfast form.
Sätt in formen mitt i ugnen. Stek tills termometern visar 59°C. Det tar 1 1/2 -2 timmar. Marinad:
Blanda alla ingredienserna till marinaden.
Lägg det varma köttet i dubbla plastpåsar.
Häll över marinaden och skyn från köttet.
Lägg in det i kylen när det svalnat.
Vänd påsen några gånger så att marinaden fördelas över köttet.
Låt det ligga ett till två dygn i kylskåp.
Skär köttet i tunna skivor och skeda på lite av marinaden.
Garnera med cocktailkapris.

Örtslungad potatis

1 kg färskpotatis
1 dl smält smör
1 dl hackad färsk dill
1 dl hackad färsk gräslök

Borsta potatisen och koka dem i 15-20 min
Häll av vattnet och låt dem ånga av
Bryn smöret i en stekpanna
När den får en nötig färg rör i dill och gräslök
Tillsätt potatisen och blanda runt.

Grillad smulpaj med choklad och sommarbär
6 st


400 g blandade bär, till exempel hallon, jordgubbar och vinbär
½ dl grovriven choklad
1 dl havregryn
95 g osaltat rumsvarmt smör
1 dl vetemjöl
½ dl hackad mandel
1 dl socker
1 msk maizena
2 msk florsocker

Lägg flera lager aluminiumfolie i små skålar och tryck till.
Lyft upp folien ur skålarna och använd som engångsformar för smulpajerna.

Blanda choklad, havregryn, smör, mjöl, mandel och socker i en bunke och nyp ihop till en smulig deg.
Fördela bären i botten på folieformarna och pudra över maizena och florsocker.
Täck med smulpaj och baka under lock i grillen tills bären är mjuka och smulorna fått fin färg och blivit krispiga, cirka 10 minuter.
Servera pajerna med vaniljsås.

Av Neta - 3 juni 2023 22:53

Mr X kom på fm och hjälpte mig lite. Vi hade också lite förberedelser att göra innan vi for till festen. Hämtade pkt på Hk på vägen. Kan inte köra scootern just nu.

C hade förberett sina grannar i god tid. Alla respekterade det utom en som byggde staket under tiden vi var där. Deras närmaste granne dessutom.

Vi familjen och Ms föräldrar var där + lite kompisar. Det som var kul var att en gammal kompis från gymnasiet kom. Hennes mamma hade kört dit henne och henne känner jag med så vi lurade dit henne. Hon skulle annars ha väntat på sin dotter i bilen.
Så kul att träffas. God sallad hade hon gjort med och en massa fikabröd. Sangria som vi fick när vi kom.

Åkte hem med Mi o Ma. Och sen har jag inte gjort så många knop. Haft en mitella på mig idag och det var rätt skönt.


Så här glad är man när man är klar med utbildningen. Haha! Hon var så fin idag.

Nu ska jag ta mig en macka och sen gå i säng.

Presentation

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3
4
5 6 7
8
9
10 11
12
13
14
15 16
17 18 19 20
21
22 23
24
25 26
27
28 29 30
31
<<< Mars 2025
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards