Mina ord och tankar

Direktlänk till inlägg 11 april 2012

Ronald McDonalds hus

Av Neta - 11 april 2012 12:42

Vill igen slå ett slag för denna så viktiga verksamhet, känner lite extra för det nu då det ska byggas ett hus i Uppsala.

Vi har ju varit i den sitsen att vi behövde vara på sjukhus mycket med Elisabeth. C var ju bara 1 år då tumören upptäcktes och vi tog snabbt beslutet att hålla hop familjen. Man klarar inte att sitta hemma med ett syskon och "inte kunna göra något" utan man behöver vara där det sker och man behöver vara båda två.

Vi hade ju förmånen att kunna få lite avlastning med C av hennes storebror och av mormor och farmor så klart när det var som tuffast, operationsdagar och svåra behandlingar, då behövs båda för att orka "hålla masken" inför det sjuka barnet och man behöver stötta varandra.

På avdelningen hade vi också förmånen att hela tiden ha ett eget rum, så ville vi sova på sjh båda gick det bra. Men är man inskriven på 4-sal och alla har en förälder med, och det har dom ju så klart så blir det trångt och inte särskilt mycket privatliv.

Vi klarade av den akuta tiden rätt braför vi vårdades ju mestadels i vår stad, men man klarar inte det här utan teamet som just i det läget är familjen och så klart andra nära & kära.

Men många är ju långt hemifrån och tvingas kanske lämna syskon till mormor eller andra släktingar under lång tid. Det blir ju en sorg i sig som om det inte räckte med sorgen över ett svårt sjukt barn, det ingår ju inte precis i familjetänket att ens barn ska råka ut för svåra sjukdomar.


Så småningom när hennes tumör kom tillbaka fick ju vi också känna på det här med att tvingas till vård på annat håll och det är verkligen stor skillnad. Det kräver ju en helt annan logistik. På KS var dom väldigt tillmötesgående trots att behandlingen där skedde på en vuxenavdelning. Dom gav oss helt enkelt ett dagrum, fixade en barnsäng och två sjuksängar och möblerade det till oss, lånade till och med en rullstol till mig som då hade mitt första stora krångel med knät.

På Huddinge skulle vi ju mest vara en dag men behövde vara där 7.30, det behövdes en väldigt tidig morgon om vi skulle ta oss härifrån genom morgonrusningen i Sthlm dit till den tiden. Dessutom med en unge som skulle vara fastande. Då blev vi erbjudna att komma dagen före och sova över på Ronald McDonalds hus i Huddinge och upptäckte vilket underbart ställe det var. Vi bodde sen där både en och flera nätter under en period på 2-3 år.


Efter att ha vistats på en avdelning sovandes på en hopfällbar säng eller en madrass på golvet, delat kyl med alla andra och tvingats värma all mat i micron och äta på rummet tyckte man ju att det var höjden av lyx att komma in i köken på Ronald McDonalds hus, där har dom två kök med en lång vägg där varje rum har en egen kyl och ett skåp för torrvaror ovanför


  Ni ser det här från deras hemsida, finns fler bilder att kika på där.

I mitten är det en köksö, på sidorna är det identiskt med spis med 2 ugnar, diskmaskin och skåp med husgeråd och porslin på varje sida. På motsvarande vägg från kylskåpen är det två diskhoar paralellt med fönster ut mot lekplatserna. Det är noga uttänkt inte bara att barnen kan vara ute och leka medans de vuxna lagar mat eller diskar och man kan ha uppsikt över dom utan också det här att man står paralellt och diskar eller på varsin sida om köksön och förbereder. Det inbjuder till "småprat" som sen så klart övergår till prat om den gemensamma sits man har. Ofta blir det väldigt bra samtal som fortsätter ute i matrummet eller i något av sällskapsrummen.

Orkar man inte det så förstår ju den andra föräldern det, alla har ju varit med om liknande trauman. Då har man alltså en egen dörr att stänga, rummen är rymliga med egen fransk balkong, inredda i milda färger och fina träslag som gör en lugn, man har sin egen dusch o toa och bra med förvaringsutrymmen. Lite som ett extra lyxigt hotellrum men mer ombonat och man kan bo upp till 5 personer.

I huset finns också flera sällskapsrum, lekrum TV-rum med filmer och spel, matrum och tvättstuga.

 Familjerna sköter sig själva och städar sina egna rum och efter sig i kök o tvättstuga.


Själv håller jag just nu på att fundera över om jag skulle kunna bidra till en insamling, ett slags event  eller en gala där det kan komma in pengar till Uppsalahuset....ni vet ju vad jag brukar arrangera.   

Idéerna snurrar i skallen och om du som läser det här har något "underhållande" du kan bidra med under en sån kväll så kom med förslag.


Man kan jobba som volontär på dessa hus och man kan stödja dess verksamhet.


Inget bidrag är för litet. Besök hemsidan http://ronaldmcdonaldshus.se och läs noga på alla flikar


Så här skriver dom bl.a på sin hemsida. och det kan jag och många med mig skriva under på.


"Ingen kan göra allt men alla kan göra något"

En mardröm som blivit verklig så kan det kännas att ha ett svårt sjukt barn. Hela livet ställs på ända och behovet av närhet till familjen är oerhört stort. Under långa perioder på sjukhus långt hemifrån blir den psykiska pressen på familjen hård. Den trygga och hemlika miljö som ett boende på Ronald McDonald Hus kan erbjuda hjälper familjerna att orka och underlättar även barnets tillfrisknande.

Du kan hjälpa till att underlätta livet för svårt sjuka barn och deras familjer. Om du väljer att ge ett bidrag till Ronald McDonald Hus blir deras vardag lite lättare. Även små summor har stor betydelse! De kronor som läggs i sparbössorna på McDonald's blir totalt nästan 4 miljoner på ett år .

Här kan du välja hur du vill ge ditt bidrag!

 
Ronald McDonald Barnfond står under kontroll
av SFI (Stiftelsen för Insamlingskontroll).:
PlusGiro: 90 07 02-2
Bankgiro: 900-7022
 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - Fredag 26 april 00:43

Idag startade den med ett så smart recept. Du kör färdiga potatisbullar i våffeljärnet. Blir frasiga och platta som rårakor. Funderar på om jag ska göra sånna som fredagsmys i morgon. Kom på att jag har allt till en Skagen också. Räkor, dill, rödlök,...

Av Neta - Onsdag 24 april 23:58


2 små barn mördade och en politisk attack där människor skadats svårt. Jag minns när det nästan blev tidningsrubriker om nån slagits med nåt annat än knytnävarna. Jag har väl också blivit extra känslig mot sånt här efter att vi mist Elle. Önskar ja...

Av Neta - Tisdag 23 april 17:25


Den tär på min SLE tärda kropp. I morse var det full sol och blå himmel men 0-gradigt. Det kämpade sig upp till 7 gr. Ser så skönt ut men det är det inte. Fick ett medelande i Bjkl gruppen om att det är rådjur som härjar på kyrkogården, precis som ...

Av Neta - Måndag 22 april 23:21

Hemköp har sin färs, Ica sin. Icas består av 30% ärtor och HKs av 50% broccolli och blomkål. Den har fått godkänt både av mig och dom som ätit den här. Gjorde ju biffar, det blev 15 st av 500 g, kostade då 30kr. Nu har dom den igen och den här veck...

Av Neta - Söndag 21 april 22:01


Problemet när man sitter som jag är ju att man kanske inte alltid känner hur kall man blir. Jag frös om överkroppen igår och hade tagit med en kofta. Men fötterna blir ofta väldigt kalla utan att jag känner det. I en danslokal är det inte så mkt värm...

Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10 11 12
13
14
15
16
17
18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards