Mina ord och tankar

Direktlänk till inlägg 3 april 2014

Hopplöst, dansnostalgi och lite Aveholtshistoria

Av Neta - 3 april 2014 00:48

Igår fanns äntligen en trea ledig i Tuna backar igen, men tror ni inte på själva f-n att det så klart var på 3e våningen utan hiss. Och i Blenda har det bara varit tvåor nu ett tag.

Jag tror faktiskt inte längre att jag kommer härifrån innan sommaren är slut. Känns väl så där, men samtidigt är det ju tur att vi är överens och inte osams. Lackar ur gör jag och han också ibland men så har det ju varit i flera år så det är nästan en vana nu. Fortsätter dock att kolla Uppsalahems o andra sidor det sista jag gör innan jag lägger mig så fort kl passerat midnatt.


Idag åkte vi till Tierp, skulle kolla på Kretsloppet efter en hatt till C, hon ska ha en hatt på prästvigningen och ev ett bröllop senare i sommar. Känns inte som det ska läggas några större pengar på en sån då. Så vi kollar second hand och hos kompisar. Hon har en marinblå dräkt så det funkar med allt utom svart eller brunt ju. Ifall nån som läser har nån att sälja eller låna ut.


 

Jag skulle inte handla men när jag hittade en bok med makronrecept för 5 kr, ny obläddrad och en golvvas, ok med lite patina men ändå, 30 kr gjorde inte så ont. Har velat ha en golvvas länge. Sneglat på den med löv från Uppsala Ekeby men den kostar nog några nollor till den.


 

Gammelgården i Tierp ligger strax bredvid och det var ju 10 gr, betydligt mer i solen mot dansbaneväggen och vi råkade ha lite fika med oss.

Härifrån har jag minnen, ojojoj. Ni som känner mig vet ju att jag är (var) folkdansare och har dansat ett antal tävlingar, Upplandsschottisen i 7 år. Jag dansade ju när det här var väldigt populärt på 70-80talet.

Så hit till Gammelgården åkte man den förta lördagen i juni, tidigt som attan. Det var över tusen par de åren jag dansade så här vimlade det av folkdräktsklädda människor den morgonen, och alla åt vi frukost i gröngräset, förväntansfulla som 17. Den stämningen den här morgonen den gick att ta på och den måste ha upplevts för att man ska kunna förstå det.


Vi dansade sen våra 4-5 etapper runt om i Uppland på dagen, bussades mellan varje ställe, och det var folkfest och stor publik på varje ort. Det varierade lite år från år men jag har dansat i Forsmark, Österby, Lövstabruk, Söderfors, Älvkarleby, Bälinge och på ett par ställen i Uppsala.

Sista etappen var alltid på Grevegatan i Tierp, från Coop ungefär och bort till gammelgården. Där väntade man sen spänt på om man hörde till de 10-20 (minns ej) finalparen. Det gjorde jag aldrig men jag tror att Mi o Ma gjorde det nån gång.

Iaf så när man inte "behövde" dansa mer, då gick man över järnvägen bort till skolan och duschade, hämtade kylväskan och filten i bilen


  och satte sig häruppe i "partybacken" och blev åskådare till finalen samtidigt som man med ena handen smorde sig med Djungeloljan balanserade vinglas, grillad kyckling, bröd o sallad (variationer fanns) med den andra. Ev kunde det bli lite dans också men det hade vi ju gjort så mycket på dan så det var inte det viktiga då. Picknicken var absolut viktigast och samvaron med alla härliga dansare till långt in på natten, trots att man gått upp vid 4.30 och dansat hela dan (behövdes inte sååå mkt vin).   

Ja ni vilka minnen, o sen for man till Gränna o dansade polka, till Hälsingland och dansade hambo, till Söderbärke och Timrå och dansade både hambo och schottis. Och alla tävlingsdagar slutade som i Tierp.....nostalgi på hög nivå.

Lite beklämda blev vi idag när vi såg hur Gammelgården förfaller men


 

den här blåsippsbacken på baksidan var iaf vacker.


 

Innan den här månaden är slut ser det ut så här också, det har ju redan börjat.


På hemvägen åkte vi genom Ullfors och Yvre, kände historiens vingslag där mina förfäder bodde på mormors sida. Alla som heter eller har hetat Aveholt kommer därifrån lite olika generationer tillbaka. Häftig känsla nu när vi börjar bli så många. Mormor hette Judith Dahlberg och hade 11? (iaf många) syskon, alla med bibliska namn. Mormors mormor hade blivit gravid med godsherren och räddades av drängen som gifte sig med henne. Men morfar brukade visa mig mina ådror på handlederna när jag var liten och berättade att jag minsann hade blått blod i mina ådror, det syntes ju.....  Gulliga morfar!


Nu ska jag lägga mig att sova och drömma om dom tror jag, dom är ju borta sen länge! Glad åt alla minnen iaf, så mkt som jag var hos dom, va ju deras första barnbarn.



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - Lördag 27 april 16:24

Både igår och idag har det småsnöat och inte varit mer än högst 5 gr. Inte varit så sugen på att gå ut. Skulle ju köpt potatisbullar för att prova det där i våffeljärnet men hittade 2 bakpotatisar som börjat bli lite skrynkliga. Rev en sån med en 1/2...

Av Neta - Fredag 26 april 00:43

Idag startade den med ett så smart recept. Du kör färdiga potatisbullar i våffeljärnet. Blir frasiga och platta som rårakor. Funderar på om jag ska göra sånna som fredagsmys i morgon. Kom på att jag har allt till en Skagen också. Räkor, dill, rödlök,...

Av Neta - Onsdag 24 april 23:58


2 små barn mördade och en politisk attack där människor skadats svårt. Jag minns när det nästan blev tidningsrubriker om nån slagits med nåt annat än knytnävarna. Jag har väl också blivit extra känslig mot sånt här efter att vi mist Elle. Önskar ja...

Av Neta - Tisdag 23 april 17:25


Den tär på min SLE tärda kropp. I morse var det full sol och blå himmel men 0-gradigt. Det kämpade sig upp till 7 gr. Ser så skönt ut men det är det inte. Fick ett medelande i Bjkl gruppen om att det är rådjur som härjar på kyrkogården, precis som ...

Av Neta - Måndag 22 april 23:21

Hemköp har sin färs, Ica sin. Icas består av 30% ärtor och HKs av 50% broccolli och blomkål. Den har fått godkänt både av mig och dom som ätit den här. Gjorde ju biffar, det blev 15 st av 500 g, kostade då 30kr. Nu har dom den igen och den här veck...

Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards