Mina ord och tankar

Direktlänk till inlägg 14 september 2023

Att ha saker klart

Av Neta - 14 september 2023 00:54


Jag har funderat lite på det här med hur jag så lindrigt som möjligt jag skulle kunna baka. Har ju en axel och en arm som inte funkar ibland. Så klart inte samma. Hö axel och vä arm. Har ju också svårt att stå.

Jag gillar t.ex att göra en paj till fikat. Funderat på hur det här med att lyfta ner burkar ska kunnas göra lindrigare då jag kan få så ini hoppsan ont. Det blir ju 4-5 st och mjöl, havregryn och socker väger en del.
Då började jag fundera på om man skulle lyfta ner burkarna bara en gång och göra baksatser. Fylla plastpåsar med det torra så blir ju det blandat med. Bara hälla upp i bunken och tillsätta smält smör, grädde och sirap eller i det fall smöret ska smältas, göra det och sen bara röra i det torra. Tror faktiskt man kan smälta smör i de fall det inte ska vara smulpaj jämt.

Mellan 3-500 g frukt eller bär ska ju blandas med 2 msk pot.mjöl och 2-3 msk socker det tror jag inte kan göras före tyvärr.

Men sen, en vanlig smulpaj blir ju bara
2.5 dl mjöl
1/2 dl socker.

Ska sen knådas smuligt med 125 g smör. 175-200 gr i ca 30 min.

Vill man göra paj med kolatäcke så blir satsen:

1 dl socker
1/2 tsk bakpulver
2 1/2 dl mjöl
1/2 krm salt

Sen ska det blandas med 2 msk sirap och 100 g mjukt smör innan det klickas på bären. 200 gr längst ner i ugnen i 25-30 min.

En knäckig pajsats blir

2 dl mjöl
2 dl havregryn
1 tsk bakpulver
2 dl strösocker

Sen smälter man 150 g smör med 1/2 dl sirap och 1 dl grädde. Häller i det torra, rör om och klickar ut. 175 gr i 25-30 min. Låt den sen stelna lite så den blir knäckig.

Om man gör baksatser i plastpåsar, och lägger flera sånna av samma typ i en ziplockpåse.

Du slipper lyfta ner eller upp de tunga burkarna varje gång. En baksats håller flera år.

Är inte det en bra gåbortspresent också? Man kan lägga det blöta i en liten plastburk då. Jag skulle bli himla glad iaf.

Ja hade precis skrivit det här när jag gick in på insta. Hade ett inlägg från Leif Mannerström där han visar sin fru som tar reda på äpplen.
Hon skalar, kiyftar och rullar dom i råsocker och kanel. Lägger i burkar och fryser in lagom mängd till en paj.
En burk + en baksats och *kladdet* kan det bli enklare?

Bra för oss som har lite handikapp men även ni andra. Går ju snabbt!

Jag funderar om man måste ha socker till päron? Nån som vet? Päronpaj med 1 msk kardemumma i smuldegen är oslagbart, blir så himla gott.

Nu till något helt annat.

Det är höst och skördetider. Vi strimlar vitkål, vi river morötter men har ni tänkt på att riva broccoli och blomkål?
I Östergötland finns en livsmedelskedja som heter Östensons. Typ som Ica. Där fick vi upp ögon och mun för att riva broccoli och blomkål.
Dom sålde i sin salladsbar en råkost där man gjort det och sen strimlat i inlagd paprika och solrosfrö. Så himla gott. Va nog lite olja och spad från paprikan i också.

Köpte broccoli idag med ganska lång stam så jag rev den och morötter och hade i en slatt pizzasallad som var kvar sen helgen. Dressade med vinegrett med salladskrydda i också.


Blev så himla gott till köttbullarna.


Testa med att riva dom här eller tillaga dom ihop på annat sätt. Dom lyfter varandra.

Ja jag var alltså en sväng till affären idag. Var kunddag med en massa extrapriser och jag skulle dessutom hämta ut en tröja. En lång mönsterstickad med dragkedja och fickor. Lite varmare än en hoodie.

Nu ska jag hänga min ljusa 60 jag tvättat och ta reda på köttbullar som står och svalnar.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - Tisdag 14 maj 22:47

Rätt nere nu. Är väl den stora vårdeppen. Ska det vara så omöjligt att bara få må bra, vara glad och slippa fundera över saker som blir typ *konstiga* Kanske är jag något bättre i fötterna, vi får väl se, men jag törs inte ta ut nåt i förskott. F...

Av Neta - Tisdag 14 maj 19:08


Kall avocadosoppa 1 lit vatten + fond eller kycklingbulj.tärn 2-3 mogna avocado beroende på strl 1 kn salladslök, finskuren 1 brk creme fraiche 1 msk torkad dill Salt & sv.peppar En doft cayenne om så önskas 100 g fetaost Servera med...

Av Neta - Måndag 13 maj 16:11

Gurk & Avokadosoppa 1 gurka 2 avokado 1 hönsbuljongtärning 4 dl vatten 3 msk press citron 3-4 msk olivolja Salt, sv.peppar & lite cayenne 3 msk finhackad dill 1 kn gräslök, hackat Krutonger Skala gurkan och skär den i bitar H...

Av Neta - Måndag 13 maj 00:14

Ja Den stora älgvandringen alltså. 87 älgar har summit över. L tror det är rekord. Det roliga tycker jag också är alla andra djur man får se liksom på köpet. Järv, björn, lo, ren, grodor, örnar, orrar, svanar, änder, ejder och en massa andra fåglar...

Av Neta - Söndag 12 maj 00:06

Hade tänkt sova länge idag. Men så klart vaknade jag tidigt då. Om jag nu bestämmer, utan att sätta väckning i morgon att jag ska vakna tidigt då, så kanske jag får sova iaf då. Haha! Christine och Marcus var här idag. Vi fikade lite och dom kom ...

Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11
12
13
14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2023 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards