Mina ord och tankar

Senaste inläggen

Av Neta - 11 oktober 2022 09:12

Soligt och fint men väldigt blåsigt idag. Jag har inte varit ute. Tvättat, hängt. Gör man nåt annat? Tänker att det är bäst att passa på när det är blåsigt.
Haft lite kontorsjobb.
Blev erbjuden att få betalt för min blogg idag. Fattas tydligen influensers som är pensionärer. Dom tycker jag skriver bra och har bra recept.

Men jag tackade nej, igen! Har ju fått frågan ett antal ggr förut. Vill kunna fortsätta skriva i och hantera bloggen som jag vill, vill inte bli styrd, vill inte ha samarbeten jag måste blogga om.
Men det är läskigt hur mkt betalt man kan få! Vissa samarbeten med kända märken betalar mer än jag har i pension.

Men jag vill att det ni läser här ska vara äkta och på riktigt. Om jag skriver om nånting jag tycker är bra så ska ni kunna lita på att jag tycker det och inte skriver om det för att jag måste göra x antal inlägg om den produkten i veckan.

Nog om det!


Rimmade en torskrygg idag. 1/2 tsk vardera av socker och salt. Hälften av det på ett fat, lägg fisken tinad på det, strö resten på fisken och låt ligga så i 25 min.
Stek i smörolja 3 min på varje sida. Idag fräste jag kantareller bredvid fisken i samma panna. Tänkte först puttra svampen i lite grädde men ångrade mig och dressade salladen i stället. Har färdig vinegrätt i en flaska så bara stänka på.

Gör i en patentkorksflaska som rymmer en halvliter. 2 delar senapsolja på raps och en del salmbärsvinäger är det nu, salt och sv.peppar och 2-3 tsk salladskrydda.

Har börjat koka potatisen i bitar i micron. Tar 10 min ist för att man ska koka upp och sen koka i minst 20 min.
Köper ju oftast tvättad potatis, men skrubbar den ändå. Har ju svårt för att skala så äter den med skal. Ska ju vara nyttigast med. Ser mkt ut på tallriken men det är 2 medelstora.

Äter oftast bara en gång om dagen när det bara är jag eftersom jag äter frukost sent, aldrig före 10. Det eftersom jag vill gå och småfixa så jag hinner vakna till innan jag äter. Plockar lite, kör igång en tvätt, dammar eller nåt.

Frukosten består oftast av en smootie gjord på en kvarts banan, (fryser i gladpack) bär, idag 4-5 hallon och blåbär, vaniljpulver och mjölk. Så det blir ett normalt dricksglas. Ägg, en macka och te.
Sen tar jag oftast direkt en kopp kaffe på det. Men måste ha te först, med honung i. Haha! Det är jag och Bamse.

En sak jag bara inte får i mig är gröt gjort på annat än risgryn och sånt där jox på chiafrön. Fy vale!

På kvällen tar jag nåt tunnbröd eller 2 dubbla smörgåsrån till kvällsfika. Oftast med färskost och lite gurkskivor eller paprikastrimlor på eller i.



Idag blev jag sugen på rödlöksost. Vispar eller rör kraftigt upp den neutrala med salt och sv.peppar först så den blir lite fluffig. Sen vänder jag ner hackad rödlök bara. Tillbaka i asken sen. Åt på polartunnbröd idag. Brer på rätt tjockt för det är löjligt gott.
Från början gjorde vi den bara jul o påsk, men nu är det ingen ordning alls, gör den stup i kvarten. Haha!

Ligger redan nerbäddad så ska släcka strax.

Kan inte posta nu för går inte att ansluta till servern står det. Men jag har alla symboler och är ju på nätet. Märkligt!

Av Neta - 9 oktober 2022 23:56

Det är iaf 20 gr men jag fryser ändå. Kanske är det sant det där att man behöver mer värme inne som äldre. Ligger ju inte i tiden precis. Tur det finns koftor.

Bytte duk på soffbordet idag


Lite finare till lyktorna iaf. Bytte underlägg med, kändes som sommaräng var lite förbi nu.

Vann även en linnelöpare från Frösö design på tradera, oanvänd enl säljaren.


Passar kanse ännu bättre. Hittade höstiga servetter också.


Min kompis Lisbet ringde och skulle komma hit på onsd. Vi bestämde att hon skulle komma ut *framöver* på Elles begravning. Hon ville komma när C och jag var i Sthlm först. Men det är väl framöver nu då. Haha!
Annika och jag mötte henne på torget i stan i somras med.

Vattnat orkideerna idag med, en av dom har jag fått av Linnea när jag fyllde 70 för ett år sen. Festen som ungarna gjorde för mig i kvarterslokalen och som Elle styrde lite, som medlem i hyresgästföreningens styrelse fick hon ju låna den gratis. Hon var ju bra på det. Fast det är dom alla tre men Elle var den mesta *doern* när det gällde.
Både Sonja och Linnea var med då.

Småplockat lite, röjt ur en låda jag har under soffbordet med *brahasaker* i. I den hamnar mycket så det behövs röjning då och då. Haha!





Hittar ju saker jag fått av Elle hela tiden. Det här är ju smart, inte bara stift till korsordspennorna utan också extra sudd att sätta i pennorna. Hon hade hittat i en 10 kr- låda nånstans.

Märker ju också att det fattas grejer, vi bar ju friskt mellan våra lägenheter. Mitt blågula stekfat från Tupperware t.ex saknade L och jag i frrdags. Fanns inte så förmodligen var det där. Har som tur är ett liknande som är lite större med samma funktion. Hade ju ingen koll på vad som slängdes eller åkte på loppis. Var väl inte det viktigaste då heller.

Saknade *Vilket liv* på TVn ikväll, nåt hysteriskt lekprogram med kändisar ist. Bytte kanal till Hellenius hörna men det var inte heller så bra. Roligare igår då Andreas från Sannex som vi känt i 15 år var med i Doobido, tävlade med Camilla Läckberg. Dom skriver ju låttexter ihop. Han och Camillas man har åkt tillsammans till Mantorp nån gång med har jag sett på insta. Gillar väl Porche båda två. Läslyssnade på Camillas senaste i veckan med.




Lyssnar på den här nu, del 3 i en serie. Handlar om ett par som driver en handelsträdgård.

Men nu ska jag avveckla tror jag. Krypa ner under vintertäcket så jag blir lite varmare.

Av Neta - 9 oktober 2022 10:00




Flexibla fisken

600 gr fiskfilé, valfri sort, färsk el. fryst
2-3 tomater
2-3 dl grädde, valfri sort
rikligt med dill, helst färsk
smör till formen

Sätt ugnen på 200 gr
Smörj en ugnsfast form,
Salta och peppra filéerna
Vik hop och krydda även den sidan, lägg i formen
Täck den med dill
Skiva tomaterna och lägg dom på fisken
Häll på grädde så det nästan täcker, se till att tomaterna får grädde på sig
Stek i ugn i 20-25 min, lite längre om fisken är fryst
Servera med nykokt, gärna färsk potatis och sallad.



Frasiga fiskburgare m romsås


400 g vit fiskfilé, t ex hoki ?eller torsk
1 ägg
3 msk hackad gräslök, ?använd gärna fryst
salt, peppar
2 msk ströbröd
2 msk smör
Romsås:
1 dl turkisk yoghurt
50 g stenbitsrom
3 msk hackad dill, ?använd gärna fryst
Servering:
4 hamburgerbröd, gärna av grövre sort
sallad
2 tomater

Skär fisken i tärningar.
Mixa fisk, ägg, gräslök, salt och peppar.
Forma smeten till fyra biffar och vänd dem i ströbröd.
Stek biffarna på båda sidor i en stekpanna med smör.
Kontrollera att de är genomstekta.

Romsås:
Blanda yoghurt, stenbitsrom och dill.

Lägg rikligt med sallad på hamburgerbröden.
Lägg på skivad tomat och fiskburgare.
Toppa med romsås.



Evas laxpudding

10-12 kokta potatisar
1 stor gul lök
2 + 2 msk smör
350 g kallrökt, skivad lax
Ca 2 krm vitpeppar
4 ägg
3-3½ dl mjölk

Dillfraiche:
2-3 dl kokbar fraiche
½ buljongtärning, gröns eller fisk
1½ dl hackad dill
Lite cayenne

Citron

Skiva potatisen i ½ cm tjocka skivor
Hacka löken
Fräs löken i 2 msk smör utan att den tar färg
Låt den svalna
Smöra en avlång 2 lit form
Lägg ett lager potatis i botten
Täck potatisen med lax
Lägg på 1/3 av löken och peppra lite
Fortsätt varva med potatis överst
Sätt ugnen på 225 gr
Vispa hop ägg och mjölk till en äggstanning
Slå stanningen över formen
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 50-60 min
Kolla om stanningen stelnat
Koka uppfraichen med buljongtärningen
Vispa under tiden
Smaksätt med dillen och cayenne
Servera med färsk citron.


Fiskfärs i micron

400 gr tinad fiskfilé
2 ägg
1 brk lättfraiche
1 msk pot.mjöl
1 msk vetemjöl
salt o peppar
rikligt med dill
ev skaldjur

Finfördela fisken i matberedaren
Tillsätt övriga ingredienser utom ev skaldjur och kör ihop allt ordentligt, det ska bli lätt pösigt.
Vänd i ev skaldjur
Häll i microsäker form och grädda på full effekt ca 8 min
Låt den stå kvar i micron ett par minuter inann ni öppnar luckan.
Servera med kokt potatis och "pricksås"

Pricksås

3 dl kladd, matyoghurt, gräddfil eller fraishe, eller blandning härav
2 msk citronmajonnäs
1 burk svart eller röd rom
blandas


Bjudfisk i långpanna


Börja med att göra ett örtsmör. Jag brukar göra med dragon, rivet citronskal, gräslök och lite salt o peppar.
Ca 10 g smör/ pers
Timjan är gott till fisk med, och klassikern dill så klart.

Ca 30-35 hoprullade filéer får plats i en långpanna

Lägg ut plattfiskfileer, salta och peppra och lägg på en klick örtsmör.
Rulla hop och lägg tätt i form eller långpanna.
Ibland sticker jag ner halva tomatskivor mellan fisken. Snyggt och gott.
Hit kan man ju förbereda dagen före om man vill.
Jag brukar sen mortla hop lite av de örter jag har i fisken med flingsalt och strö lite över rulladerna. Sen häller jag på grädde så det nästan täcker, häll lite försiktigt så ni inte sköljer bort alla kryddor.
Bra om det fastnar lite grädde ovanpå med.
175 gr tills fisken är klar, tar ca 30 min.
Sås behövs inte. Grädden blir så god av läckande smör och örter.

Täck fisken med folie så kallnar den inte

Jag brukar göra pot.mosrosor till, då gör jag mos, vispar i en eller två äggulor och låter det svalna (dan före funkar) så det går att spritsa.
Kör upp ugnen till 225 och gratinerar i ca 10 min.

Sockerärtor är gott till. Och ett immigt glas vitt så klart! :-)




Stekt Rödspätta med Avonaise


600 g rödspättafiléer, tinade
1 dl idealmjöl
1-2 uppvispade ägg
2 dl panko
Salt
Citronpeppar
Smör
Tunt skivad citron

Torka av fisken med hushållspappae
Lägg upp mjöl, ägg och panko på varsin dj tallrik
lägg kryddorna i pankon och rör om
Stek på medelvärme i rikligt m smör tills dom blir gyllengula och frasiga
Lägg på citronskivorna sista minuten i stekpannan

Avonaise

1 schalottenlök
1 kruka dragon
2 msk rödvinsvinäger
2 avokador
salt och peppar

Skala och hacka löken.
Hacka dragonen och koka upp med vinäger och lök
Låt svalna.
Dela kärna, och gröp ur avokadorna.
Mixa dem släta och blanda i reduktionen
Smaka av med salt och peppar.

Tomat och rödlökssallad

4 skivade tomater
1-2 rödlökar, halverade, urkärnade (ta bort det vita i mitten) och finstrimlade

Blanda i en skål och skvätta över
1 msk olivolja
½ msk valfri vinäger
salt & sv.peppar

Blanda runt och låt det stå minst 1 timme.

Servera fisken med kokt potatis, Avonaise och tomatsalladen




Torsktacos

400 gram fryst torsk
2 ekologiska ägg
mjöl
panko ( alt. ströbröd )
Smör till stekning

Ta fram torsken en stund innan och låt tina lite, men det är enklare att jobba med den medan den är något fryst.
Skär den i små kuber.
Ta fram 3 djupa tallrikar : i en vispar du upp äggen, i den andra lägger du vetemjöl och i den sista lägger du panko.
Börja med att doppa fiskkuberna i mjölet, sedan vidare i äggen för att sedan rullas runt i pankon.
Hetta upp en stekpanna med smör och stek dem krispigt gyllene bruna.
Serveras sedan i hårda skal med krispiga grönsaker, limesås, picklad lök, mango & koriander.

Limesås till Tacos

1/2 dl majonnäs
1/2 dl gräddfil
1 lime
1 msk koriander
salt

Ha i majonnäs och gräddfil i en skål.
Riv skalet på limen i ett rivjärn.
Ha i det i gräddfilsröran.
Pressa också ur limens saft i röran.
Salta och ha sedan i hackade koriandern i röran.
Rör om ordentligt.
Spar gärna lite hackad koriander till servering.




Bakad torsk med smörsås

600 g torskrygg

Smörsås:
1 msk hackad färsk gräslök
2 msk pressad citronsaft
2 msk vatten
200 g smör
1 msk forellrom
1 msk löjrom
salt

Sätt ugnen på 100°.
Skär fisken i portionsbitar, salta och lägg i en ugnssäker form.
Baka i mitten av ugnen tills fisken har en innertemperatur på 40° eller tills den lätt faller isär.
Värm citronsaft och vatten i en kastrull.
Mixa i smöret med en stavmixer tills såsen tjocknar.
Tillsätt gräslök, forell- och löjrom, smaka av med salt.
Servera såsen till fisken.



Söndagsfisk

700 g potatis, råskalad
Salt
50 g smör
2 äggulor
Salt o peppar

450 g fryst hackad spenat
Smör
Salt
Riven muskot

5 dl gräddmjölk
1 msk skaldjursfond
2-3 msk mjöl
1 tsk Dill, torkad
Peppar o ev salt

1fiskblock, ca 600 g vit fisk, helt tinat
Salt o peppar
2 dl skalade räkor från färdigskalade frysta

Sätt ugnen på 225 gr
Koka potatisen i saltat vatten
Tina spenaten i lite smör
Salta och riv i muskot
Blanda gräddmjölk, fond och mjöl
Koka upp och koka ca 5 min
Tillsätt dill och smaka av
Täck botten på en smord ugnsform med spenat
Lägg fisken på mitten, salta och peppra den
Mosa potatisen med smör och äggulor, smaka av
Fördela moset runt fisken
Häll såsen över fisken
Gratinera i 30 min
Strö på räkorna vid servering, tryck ner dom lätt i såsen.




Lax med kräfttzatziki

4 bitar lax
salt & dill
smör
Servera med färskpotatis

Recept kräfttzatziki:
2 1/2 dl turkisk yougurt
1 gurka
1 vitlöksklyfta
salt & peppar
finhackad dill
Kräftor ( 170 gram / burk )

Bra att ha: Kaffefilter

Gör din kräfttzatziki så här:
Tvätta gurkan och dela den på längen
Skrapa ut det vattninga kärnhuset och riv grovt på en tallrik.
Salta och låt stå och dra sig
Fyll ett dubbelt kaffefilter med gurkrivet- och kramar försiktigt ut all vätska, vänd ner i turkiska yougurten.
Pressa ner en vitlök och smaka av tzatzikin med salt& peppar och dill
Låt kräftorna rinna av, och vänd ner dem i tzatzikin.

Stek/ grilla fisken med salt & dill

Servera med god potatis & sallad & den goda tzatzikin.





Torskrygg Florentine med spenat

700 g torskrygg
4 portioner duchesse, recept längre ner i inlägget
havssalt och vitpeppar ur kvarn

Citron- och spenatbéchamel:

50 g smör
1 finhackad schalottenlök
3 msk vetemjöl
5 dl mjölk
250 g bladspenat
100 g mascarpone
2 tsk rivet citronskal + saften från 1 citron
50 g riven västerbottensost
salt och vitpeppar ur kvarn
Ugn 225°

Gör Pommes duchesse
Dela fisken i fyra bitar och lägg dem i formen.
Salta och peppra.
Smält smöret till såsen i en kastrull tillsammans med schalottenlöken.
Blanda ner mjölet och låt det bubbla i ett par minuter.
Häll i mjölken, koka upp och låt sjuda i 6?8 minuter.
Vänd ner spenat och mascarpone och smaksätt med citronskal, citronsaft, salt och peppar.
Täck fisken med såsen och strö ost över alltihop.
Gratinera i 20?25 minuter, tills gratängen har fin färg och fisken är färdig.

Pommes duchesse


700 g mjölig potatis
2 äggulor
50 g smör
3 msk rapsolja
1 krm riven muskot
havssalt och vitpeppar ur kvarn
Ugn 250°
Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten.
Pressa potatisen med en potatispress ner i en bunke.
Rör ner äggulor, smör i klickar och olja.
Smaksätt med muskot, salt och peppar.
Låt moset svalna.
Spritsa moset i fina toppar


Enkel fisksoppa


1 gul lök, hackad
2 stjälkar blekselleri, skurna
3 potatisar, tärnade
Ca 1/4 dels påse wokgrönsaker
Smör
4 dl färdig fond
1 brk kokosmjölk
Ca 1 tsk sambal
1-2 msk pr citron
3 portionsbitar lax, sockerbitsstora tärningar
6 romanticatomater delade
Salt och citronpeppar.

Fräs lök, selleri, potatis och wokgröns. i smöret
Häll på fonden och låt det koka ca 10min.
Tillsätt kokosmjölk, sambal, citron och kryddor
Låt det koka upp, lägg i fisk och tomater.
Sätt på ett lock, dra kastrullen från värmen och låt stå i 10 min.
Smaka av och servera.




Gammeldags Fiskpudding

1,5dl rundkorningt ris
½ tsk salt
2dl vatten
6dl mjölk
400 g vit fiskfile t.ex torsk
2ägg
½ tsk salt
1krm riven muskot
vitpeppar

Sätt ugnen på 225 grader
Koka upp ris, salt och vatten och koka på svag värme i 10 min
Tillsätt mjölken, koka upp igen och låt sjuda försiktigt i 20 min under lock Rör om då och då
Koka upp fiskbuljong eller saltat vatten med några vitpepparkorn i
Lägg i den tinade fisken, lägg på ett lock, dra från värmen och låt stå i 5 min
Dela fisken i mindre bitar, gör inget om den är lite rå i mitten
Blanda risgrynsgröten med ägg, salt, muskot och vitpeppar, vänd ner fisken
Lägg bladningen i en smord ugnsfast form
Grädda i mitten av ugnen i ca 30 min.


Apelsinfisk

600 g fiskfilé, valfri sort
½ tsk salt
2.5 dl mellangrädde
½ msk mjöl
1.5 msk hummerfond
rivet skal av ½ apelsin
½ tsk torkad timjan
½ dl hackad gräslök

Dela fisken i 4 portionsbitar som saltas
Vispa hop grädde, mjöl, fond, skal och örterna i en vid gryta
Låt koka upp och lägg ner fisken
Sjud utan lock 6-7 min
Garnera ev med apelsinskal, gräslök o lite färsk timjan.
Kan med fördel serveras med ugnsstekta rotfrukter och rivna morötter med lite olja och klippta apelsinbitar i.



Mandefisk i ugn

400 g färsk eller fryst fiskfilé
50 g smält smör
1 dl ströbröd
c a 50 g hackad mandel eller mandelspån ( ca 1 dl )
½ tsk gurkmeja
2 krm salt
1 liten vitlöksklyfta
½ dl hackad persilja

Värm ugnen till 200 grader.
Låt fisken tina, så att den går att skiva i ca 2 cm tjocka skivor.
Lägg dem intill varandra i en smord ugnssäker form och salta lite på dem
Blanda smöret med ströbröd, mandel, gurkmeja, salt, pressad vitlök och persilja.
Bred blandningen över fisken.
Sätt in formen i mitten av ugnen och gratinera i ca 25 minuter.
Servera med kokt eller pressad potatis och broccoli eller brytbönor och/eller finrivna morötter.
Servera gärna med kall yoghurtsås med bostongurka o chilisås




FISKGRYTA MED GRÖNT


500 gr potatis
1 gul lök
2 morötter
3 dl vatten + 1 fiskbuljongtärning
300 gr fryst broccoli
1 msk olja
1 dl lätt creme fraiche
1 tsk salt
1 tsk citronpeppar
1 pressad vitlöksklyfta
400 gr torskfilé ev. fryst

Skala och skiva potatis, lök och morötter.
Tina broccoli och fisk.
Fräs löken i oljan i en gryta.
Häll på buljong och lägg i morötter och potatis.
Koka 10 min under lock.
Rör i creme fraiche och krydda med salt, citronpeppar och vitlök.
Lägg i broccolin och koka ytterligare ca 5 min.
Skär torskfilén i bitar och lägg ner i grytan.
Dra kastrullen åt sidan och låt stå 10 min under lock.
Servera med gott bröd.




Fänkålsrostad lax

800 g benfri laxsida
2 msk fänkålsfrö
½ dl olivolja
1 citron, skalet
½ citron. Skal + saft
Salt
Nymald sv.peppar

Sätt ugnen på 200 gr
Lägg laxen på en pappersklädd plåt m skinnsidan nedåt
Stöt fänkålsfröt i en mortel och blanda med olivolja, citronskal och saft
Smaka av detta med salt o peppar
Gnid in laxen med röran och stek fisken mitt i ugnen ca 20 min.

Servera med

Ängamatsallad

300 g, ca 4 potatisar
300 g ca 2 morötter
125 g, ca ¼ blomkålshuvud
2 salladslökar
10 sockerärtor
1 dl majonnäs
2 msk turk yoghurt
1 dl hackad dill
2 tsk repad färsk timjan
Salt och nymald sv.peppar

Koka potatis och grönsaker mjuka och låt svalna
Skär dem i mindre bitar och blanda med majonnäs, yoghurt och örter
Smaka av m salt o peppar




Fiskfärsbiffar med kräftsås

400 g vit fiskfilé, helt tinad
1 dl kräftstjärtar
2 ägg
2 msk pot.mjöl
1 dl lättfraiche
Salt & peppar
Lite cayenne
2 msk smörolja

Sås:
1 dl lättfraiche
2 tsk hummerfond
1 dl kräftstjärtar, grovhackade
2 msk hackad dill
Salt & peppar
Ev lite cayenne

½ citron i klyftor

Mixa fisken med kräftstjärtar, ägg, pot.mjöl, och fraiche
Smaka av
Hetta upp stekpanna med smörolja till medelvärme
Skeda upp färs i pannan och platta ut till biffar
Stek ca 3 min/sida
Blanda såsen och smaka av
Servera biffarna med såsen, citronklyftor, potatismos och ärtor




Gravad lax

Ca 1 kg lax av mellanbit
2-3 tsk vitpepparkorn
½ dl salt
kn ½ dl socker
2 dillknippor


Frys gärna laxen i två dygn innan du gravar den för att vara säker på att ev parasiter försvinner
Man kan också grava först och sen frysa.
Gravad lax kan frysas även om den är gjord på fryst tinad lax.

Dela laxbiten i två delar, dra ur dom stora benen.
Stöt pepparkornen grovt och blanda med salt och socker.
Strö 1 fjärdedel av blandningen på ett fat (ej metall) tillsammans med lite av dillen.
Lägg den ena av laxbitarna med skinnsidan neråt på blandningen, fördela 2 fjärdedelar av blandnnigen + dill på laxen, lägg på den andra laxbiten, köttsida mot köttsida med den tynnre delen på den tjocka delen på den som redan ligger där.
Strö till sist över resten av saltblandningen och resterande dill ovanpå.
Täck fatet och ställ kallt två dygn, vänd den ett par ggr under tiden.
Ös gärna med vätskan som bildas
Skiva sedan tunt och skär ?snett? över fibrerna, nästan diagonalt.
Kan även skäras i cm-skivor och halstras lätt.

Dillstuvad potatis

1 kg potatis, fast sort
1 knippa dill

Bechamelsås:
2 msk smör
4 msk vetemjöl
5 dl mjölk
salt och malen vitpeppar
Béchamelsås:
Smält smöret i en kastrull.
Lyft av från plattan och rör i vetemjölet.
Sätt tillbaka på värmen och tillsätt mjölken under omrörning
Låt såsen småkoka i 10-15 minuter.
Krydda med salt och peppar.
Skala och koka potatisen nätt och jämnt färdig.
Låt den svalna och skiva försiktigt.
Hacka dillen fint och rör ner den i såsen.
Ringla den heta såsen över potatisen och vänd ner försiktigt.
Låt allt bli genomvarmt och servera genast.

Av Neta - 8 oktober 2022 12:36

Inspirerad av en kycklingpytt i butik har jag nu några ggr gjort en egen. När dom säljer färdiggrillade kycklingben och liknande köper jag alltid och rensar och fryser. Lika om jag får kvar av filéer. Det innebär att jag nästan alltid har färdigt kycklingkött i frysen. Receptet ger 2-3 portioner.

Ca 5 dl kycklingkött
2 morötter
2 potatisar
1/2 purjo, mest det gröna, resten kan skivas och frysas som det är.
1 paprika röd eller orange
Buketterna av en 250 g broccoli, delade i småbuketter. (Stammen tärnas och förvälls och sparas i frysen)
Smörolja
Salt och sv.peppar
Lite kycklingbuljong

1 burk fraiche eller motsv ex. gräddfil
Salt, peppar
1/2 dl mango chutney eller 2-3 tsk torkad timjan

Ansa och tärna alla rot och grönsaker
Fräs i smöroljan på medelvärme, börja med morot, lägg efter ca 5 min i potatis och purjo och efter ytterligare några min broccoli. Fräs till morötter och potatis är i lagom konsistens.
Vänd ner paprika och kycklingköttet, krydda och låt det puttra hop 3-4 min i nån dl kycklingbuljong.

Man kan ju variera den här med andra rot och grönsaker i oändlighet. Likaså smaksättningen på *kladdet* själv gör jag alltid på gräddfil och chutney.

Hittade ingen egen bild men den här lånade, mi ser från vem var mest lik min.




Kanske att min är lite mer färggrann. Haha! Tänk på att man äter med ögonen med.

En klassisk pytt görs ju annars på rester av kött, korv, bacon m.m Kokt tärnad potatis och lök.
Där börjar man med att fräsa löken hackad, innan resten tillsätts. Krydda mes salt o peppar.
Äts med stekt ägg och inlagda rödbetor.

Finns det nån pytt med fisk? Hur skulle ni göra en sån? Potatis är väl basen men sen då?

Av Neta - 8 oktober 2022 00:41

Ge er nu!
Vi är inte ihop igen
Vi sover inte i samma säng, inte ens i samma rum faktiskt
Ja han är viktig i mitt liv så klart! Han är ju pappa till mina barn!
Klart att jag älskar honom! Precis som jag gör med alla andra i familjen. Han är ju dessutom den snällaste och mest hjälpsamma person jag vet.
Men jag skulle aldrig kunna bo ihop med honom igen. Inte gifta om mig det är liksom inte på den nivån!
Men vi funkar i lagom dos,
men annars har ju han sitt liv nu och jag mitt. Jag är tacksam för att vi fortfarande funkar ihop och för det han gör för mig o jag tror han känner lika där.
Men *thats it*

Undrar hur många ggr jag har svarat på sånna här frågor om oss nu!

Av Neta - 7 oktober 2022 20:30

Var ju lite orolig för att gå på begravningen men samtidigt ville jag ju så klart ta adjö av Linnea. Glad ändå att ha både Leif och Sonja med mig.
Det första som hände när vi kom in i kyrkan var att jag fick en stor kram av Jörgen som spelar i MA och är en bekant till oss sen flera år. Vi har ju dansat tusentals mil till den orkestern och L gör ju det än idag. Stannar ibland och hjälper dom att packa med. Träffade också Jörgens Lina för första gången, hon är barnbarn till Linnea. Hon visade sig vara en mycket trevlig bekantskap.
Så dom bidrog också till att begravningen och efterföljande fika på Elles arbetsplats gick bra. Vi satt också med prästen som tog sig an oss lite eftersom hon kände igen oss som Es föräldrar.


Samma kista som vi hade till Elle. Det var ju också lite kul att få komma tillbaka till Viksta kyrka där båda mina flickor är konfirmerade och där C under några år var med i barnkören.

Nya skorna funkade jättebra och jag fick använda en svart klänning som jag köpte för 2 år sen men aldrig haft. En tunn skön trikåklänning med lång ärm.

Efteråt åkte vi upp till graven för att slänga lite vissna blommor. Dit hade det kommit en ny liten kruka med en rosa blomma i, av vem har jag ingen aning.

När vi kom hem gick luften ur oss båda lite. Vi hade nog haft lite anspänning båda två. Men Leif har ju lite svårt att sitta still, så han fixade tillbaka niten på folieskäraren som ju ramlat av. Satte så småningom upp mina smyckeshängare. Jag är nu medveten om att den här bilden är väldigt mörk, tagen från sängen med bara sänglampan tänd. Torkställningen ska ju inte stå där heller så klart.
Han grejade också med säng och sänggavel så det står lite bättre.

Ska ta en bild sen när allt hänger där men idag fixar jag inte att stå ordentligt.

Vi hade ju ätit smörgåstårta på fikat och sen kaffe och prinsesstårta på det. Så ingen var så intresserad av mat. Men jag gjorde varsin langos i airfryern, och vi tog en kopp te till det som nattfösare sen.

Då säger L att han nog också ska köpa en airfryer för han tycker det verkar så bra. Hmm han fyller i november.

Vi gick o la oss vid 23, bra trötta, jag hade knappt sovit natten innan. Sov länge i morse, tror hon var 10 när han gick upp och då vaknade jag. Jag hade iofs varit vaken tidigt på morgonen ett tag. Hade så ont, dels i knät men i hela kroppen med. Kändes som jag blivit överkörd av en ångvält.
Vi tog det lugnt, åt frukost och tog en kaffe på det.

Sen städade vi ur garaget, fixade lite praktiska saker och så hämtade han pelargonerna. Och trots att jag hade 4 fler än i fjol så fick han in dom. Rullstolen måste vara helt hopfälld och scootern måste tas ut när den ska fram men det kan det ju vara värt om jag nu kan ha alla pellisar där. Benstöd och bygeln hänger nu i en kasse ovanför stolen. Det kommer att funka.

Tog bort plasten från Elles *växthus* och lyfte fram den hyllan. Det blev jättebra!


Har ju ett set om 3 ovala krukor. Det blev så bra, ska ha nåt i lilla med som tål frost. Stora blev förvaring för lite stenar. 2 stenar har lossnat från Es tegelpanna också men vi sparde dom så vi kan laga den i vår. Den stora stenen har jag under blomlådan på stativ jag skärmar av min uteplats på framsidan med. Den står nu bakom garaget. Möblerna är bortplockade från framsidan med.
Lyktorna på,hyllan har batteridrivna värmeljus på timer. Bytte även till fräscha batterier i ljuset i lyktan som står på bänken vid ytterdörren.

Vi tog bort ljuslyktor och pynt på baksidan. Klippte ner luftlöken och dragonen. Tömde lite krukor, klippte ner Dahlian och ställde den och påfågelsliljan i ett förråd där det är frostfritt.
Sen var han iväg och slängde alla grovsopor, tömde min plast och pappersåtervinning allt medans jag gjorde en av våra älsklingsrätter. Något vi delar fortfarande.


Paltbröd med fläsk och vitsås. Jag har en matlåda till i morgon också.

Jag plockade lite svamp i min frys, både kantareller och KarlJohan, och la i en kylväska han hade med sig, hade handlat lite åt mig på hitvägen. Bland annat en påse med frysta langosdegbullar till. Jag hade nu en kvar i min påbörjade påse så smög ner den också till han. Går ju att göra på annat sätt än i airfryern också.

Sen åkte han, men vi ses nog en gång till i oktober. Ev sover han här då med.

Jag satte batteriljus även i lyktorna på bordet på baksidan och eftersom värmeljusen på batteri var ett 3-pack fick Elles ljusstake vi fick av Fonus som står vid hennes plats härhemma ett också.


Dålig bild men ni ser väl.

Nu har jag kört en maskin kastruller. Ska väl fixa lite fredagsmys med. Glo lite på galan och sen blir det nog ett korsord.

Av Neta - 6 oktober 2022 01:35

I morgon ska Leif, jag och Sonja på min granne Linneas begravning. För Leif och mig blir det första begravningen efter Elles. Fikat efteråt är på Elles arbetsplats i vårt församlingshem.
Jag är himla glad att Leif är med mig som hjälp och stöd. Han blir kvar här till fredag sen så jag slipper vara ensam i morgon kväll. Han ska få lite paltbröd o fläsk med vitsås som belöning. Haha! Blir väl troligen på fred lunch. I morgon blir det nog nåt enklare.

Händer inte så mkt annars. Idag var ju elen lite billigare så har kört ett par maskiner, en mörk och en röd-rosa. Kört en disk. Åt rester från igår till lunch sen glömde jag äta nu ikväll. Tog ett par skivor skinka innan jag la mig. Tog fram lite falukorv till lunch innan vi åker i morgon. Eller idag, jag som inte kan sova.

Bestämde idag också att jag ska ta hit ungar och L på middag sönd före min födelsedag. Kommer kännas konstigt att laga mat själv. E och jag har ju gjort det tillsammans i massor av år och när C bodde hemma va ju hon med också. Hon brukade duka och sånt med. Men det är nya tider nu.

Som ni sett har jag lagt ut en massa recept med korv idag. La ju ett med köttfärs för ett tag sen. Säg gärna vad ni tycker om att få det så. Ni vet ju att ni får ta dom och dela med er om ni vill. Nästa gång blir det fiskrecept.

Nu ska jag göra ett försök att sova igen.

Av Neta - 5 oktober 2022 22:21

Massor av korvrecept

Texmexfalu

400-500g falukorv
1 gul lök
1 stor vitlöksklyfta
½ p tacokrydda (20g)
1 burk krossade tomater
½ burk tacosås
1 matlagningsgrädde (2.5 dl)
2 paprikor
1 dl fryst majs

Strimla korven och skiva löken.
Bryn det. Hacka vitlöken och ha i den.
Tillsätt kryddan, tomaterna och tacosåsen.
Strimla paprikan och ha i den, majs och grädde.
Låt koka ihop och smaka ev av m salt och peppar.
Servera med ris eller pasta o sallad.


Prinskorvsgryta

300 g småpotatisar
2 morötter
2 palsternackor
300 g rotselleri
1 purjo
5 dl gröns.-eller hönsbuljong
2 lagerblad
5 kryddnejlikor
400 g prinskorv
100 g sugar snaps
Timjan

Pepparrotssmör:
100 g smör
2 msk riven pepparrot

Skala eller skrapa potatisen
Skala och skär ner morot och palsternacka
Skala och tärna rotselleri
Ansa och skiva purjon
Ansa och strimla sugarsnaps
Koka upp buljongen med lagerblad och kryddnejlika
Lägg i potatis, morot, palsternacka, selleri och purjo
Koka i 15 min
Lägg i korven och koka ytterligare 10 min
Strö över sugarsnaps och klipp över timjan
Gör smöret och servera till.

Vill man ha korven stekt i, lägg på koktiden på rotfrukterna och vänd i korven sist.






Gryta med falukorv och svamp
4 pers

600 g falukorv
250 g färska champinjoner
1 gul lök
1 msk rapsolja till stekning
175 g färskost med vitlökssmak
2 dl mellangrädde
1 msk fransk senap
salt och peppar

Servering:
tärnad paprika
sallad
kokt jasminris

Skär falukorven i mindre tärningar.
Skiva svampen och löken.
Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs korven tills den får fin färg. Tillsätt svamp och lök och låt fräsa med några minuter under omrörning.
Blanda ner osten, grädden och senapen.
Rör om och låt allt bli varmt. Smaka av med salt och peppar.
Servera med tärnad paprika, sallad och kokt jasminris.



Falukorv med potatis- och morotsmos

800 g potatisar
4 morötter
5 dl grönsaksbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
600 g falukorv
1 msk smör eller margarin
250 g broccoli
salt och peppar
senap till servering

Skala potatis och morötter och skär i mindre bitar.
Koka rotfrukterna mjuka i grönsaksbuljongen.
Skär korven i skivor och stek dem i matfettet några minuter på varje sida.
Bryt broccolin i buketter och skär stjälken i skivor och koka dem i saltat vatten.
Häll av buljongen från rotfrukterna men spara den.
Stöt potatis och morötter grovt och späd med buljongen till önskad konsistens.
Smaka av med salt och peppar.
Servera moset med korv, broccoli och senap.



Kokt falukorv med senapssås

Kokt korv

4 frukostkorvar, pickade eller 400 g falukorv utan skinn
vatten så det täcker
1 tsk salt, 2 lagerblad och 6-8 kryddpepparkorn
(1 lök, klyftad och 2 morötter, slantade, koka isf det i 15 min innan korv går i)

Koka upp vattnet med kryddorna
Lägg i korven, koka upp och koka ca 4-5 min, lite längre med falukorv

Senapssås

5 dl mjölk
2-3 msk mjöl
1 msk smör
ca 1 msk senap
salt & sv.peppar

Skaka mjölet med en del av mjölken i en shaker
Tillsätt det i resten av vätskan i en kastrull
Koka upp under omrörning, och koka under fortsatt omrörning i minst 3 min
Rör i smöret och låt det smälta
Rör i senap och smaka av med kryddorna.
Servera till korv med kokt potatis och rivna morötter



Korv Stroganoff

500 g falukorv
1-2 hackade gula lökar
Smörolja
2 msk tomatpuré
4 dl mjölk
ev 3 msk vit redning
salt och svartpeppar

Strimla korven och hacka löken
Fräs det på medelvärme tills löken är genomskinig
Rör i tomatpurén
Späd med mjölken och låt det puttra i ca 5 min
Red av om det behövs och servera med ris o sallad.



Pizzakorv med rotfrukter

1 falukorvsring
1 dl tomatsås, tex från pizzakit
Ost
Oregano
6 potatisar
3-4 morötter
3 rödbetor
1 lök
Smörolja, salt, peppar

Skiva korven men inte helt igenom. Lägg på en långpanna.
Bred tomatsås och lägg delade (och vikta) ostskivor mellan korvskivorna. Strö över oregano.
Skiva potatis, morötter, lök och rödbetor i ca 1/2 cm tjocka skivor. Strö ut på plåten runt korven.
Ringla över smörolja och krydda med salt och peppar. Ha ev. på lite oregano.
Baka i ugnen på 225 grader i 20-30 min.



Superenkel Norrländsk Korvgratäng


500g broccoli
400g falukorv
2 msk vetemjöl
3 dl mjölk
1 msk smör
2-3 msk senap
2-3 dl riven ost

Sätt på ugnen 225 g,


Koka broccolin nätt o jämt mjuka i saltat vatten. Låt broccolin rinna av väl.
Dra av skinnet av korven o skär den i strimlor.
Blanda broccoli o korv i en ugnsäker form.
Gör en ostsås vispa ut mjölet i mjölken i en kastrull. Lägg i en klick smör e margarin koka upp under omrörning i ca 4-5 min.
Rör i senapen o blanda ner osten (såsen får inte koka då blir osten seg.)
Häll såsen över korv o broccoli i formen.
Gratinera i övre delen av ugnen ca 10-15 minuter.



Kokt fläskkorv m rotmos

500 g fläskkorv i naturskinn
1 gul lök
1 lagerblad
5 kryddpepparkorn
1 tsk salt/ liter vatten

Skala löken och skär den i klyftor.
Skölj och nagga korven på ena sidan med en gaffel,
Lägg den med naggsidan upp i en låg vid kastrull.
Häll på kallt vatten tills korven är täckt.
Lägg i kryddor, lök och salt.
Koka upp långsamt, på svag värme.
Sjud korven utan lock ca 30 minuter.

Rotmos

500 g kålrot
4 morötter
4 medelstora potatisar
5 dl kokspad eller buljong (tärning + vatten)
Ev salt
5 vitpepparkorn och kryddpepparkorn
1 1/2 msk smör
salt
svartpeppar

Skala kålrot, morot och potatis och skär alltsammans i bitar.
Koka upp spad eller buljong, + ev salt och pepparkorn.
Lägg i kål- och morotsbitarna.
Låt koka ca 20 minuter.
Lägg i potatisbitarna och låt alltsammans koka mjukt.
Häll av spadet men spara lite och mosa rotsakerna. Det går utmärkt att använda elvisp.
Späd med lite av kokspadet och lägg i en smörklick.
Smaka av.


Falukorv i ugnen med pepparrotsgrädde

500 g falukorv
150 g purjo
200 g cocktailtomater
1 dl hackad dill
3 dl grädde
½ dl färskriven pepparrot

Sätt ugnen på 225 gr
Skiva korven och lägg skivorna omlott i en smord ugnsfast form
Skölj och strimla purjon
Dela tomaterna
Fördela purjo, tomater och dill över korven
Blanda grädde och pepparrot och häll över
Tillaga mitt i ugnen ca 20 min
Servera med kokt potatis eller potatismos och gröna ärtor.



Kokt wienerkorv m mos och räksallad (ev i tunnbröd)

8 wienerkorvar
vatten så det täcker
1 tsk salt, 2 lagerblad och 6-8 kryddpepparkorn
(1 lök, klyftad, koka isf det i 5 min innan korv går i)

Koka upp vattnet med kryddorna, om korven är fryst går den med från början
Lägg i korven, sätt på ett lock och dra grytan från värmen
Låt stå i 10 min

Potatismos

1 kg skalad potatis
50 g smör
2-2½ dl mjölk, gärna uppkokt
salt och sv.peppar

Koka potatisen mjuk och häll av den
Ställ tillbaka kastrullen på plattan några sek så den ångar av ordentligt
Stöt sönder potatisen med mosstöt eller elvisp
Lägg i smöret och rör runt
Tillsätt mjölken under vispning och vispa till du får ett luftigt mos
Tillsätt kryddorna och smaka av under tiden.

Räksallad

1.5 dl skalade räkor
½ rödlök
½ äpple, typ Granny smith
1 dl grovt riven rotselleri
1 dl gräddfil
1 dl matlagningsyoghurt
1 tsk svensk senap
1 msk chilisås
1 krm cayennepeppar
½ tsk salt

Dela räkorna i 2 -3 delar beroende på storlek
Finhacka rödlöken
Tärna äpplet
Lägg det i en skål och tillsätt gräddfil och yoghurt
Rör i senap och chilisås
Smaksätt med salt och cayennepeppar.

Tunnbröd
gurkskivor
tomatskivor
lökringar
senap o ketchup

Om ni serverar i tunnbröd:

Skär till en kvadrat av brödet
Lägg det med ett hörn mot dig på folie som täcker 2 3delar nerifrån
Smöra lätt och lägg på ett salladsblad
Lägg mos på salladen i en avlång formation, lämna 5 cm runtom på brödet och stick ner ett par gurk och tomatskivor samt lökringar i mosets överdel, krydda ev med grillkrydda
Lägg 2 korvar på moset, sätt på ketchup och senap
Fördela räksallad över korvarna
Vik upp den nedre snibben av brödet
Vik in sidorna på brödet, de ska gärna gå nån cm omlott
Slå in i folien.



Korvlåda med bacon och purjo

Smörolja till formen
8 grillkorvar
8 baconskivor
1 strimlad purjo
Riven ost

Servera med sallad och ris

Sätt ugnen på 225 gr
Dela korvarna i 4 delar
Halvera baconet, först på längden och sen rakt över så du får 4 delar av varje skiva
Linda in varje korvbit i bacon och ställ tätt på högkant i en smord ugnsform
Strö över purjo
Strö på ost och gratinera tills det får fin färg
Servera med ris och sallad.


Stångkorv


7½ dl korngryn

1½ lit vatten


1,5 lit buljongkokt kött, lika delar nöt o fläsk, vi tog högrev och benfri karre?
Buljongtärning, kryddpeppar, lagerblad och gul lök

3 msk salt

1 msk mejram

½ tsk vitpeppar

1 finhackad rödlök

½ tsk mald ingefära

4½ dl köttspad



Skölj grynen och låt dem svälla i vattnet i ca 2 timmar

Under tiden kokar ni köttbitarna var för sig i vatten så det täcker tillsammans med buljongtärningar (1/ 5 dl vatten) , 4-5 kryddpeppar, ett lagerblad och en gul lök i klyftor
Spar den buljong som blir

Koka korngrynen mjuka, se förpackning låt den kallna, häll av ev överskottsvatten

Låt köttet svalna i spadet, dela i mindre bitar

Mal köttet medelgrovt i 5-6 mm hål

Blanda med den kalla korngrynen, rödlöken och kryddorna

Späd med 4,5 dl av kokspadet och arbeta hop det noga

Smaka av med ev mer salt

Nu kan ni antingen stoppa korvarna i svinfjälster 28-30 mm i diameter till korvar på 15-20 cm långa eller forma och rulla dom tight i gladpack som snörps i ändarna.

Frys i påsar!



Vid servering stek dom delade på längden utan skinn och servera med stekt potatis, stekt ägg och rödbetor.

Bilder steg för steg
http://netaave.bloggplatsen.se/2018/01/28/11511137-stangkorv-steg-for-steg-elles-storkok/


Presentation

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3
4
5 6 7
8
9
10 11
12
13
14
15 16
17 18 19 20
21
22 23
24
25 26
27
28 29 30
31
<<< Mars 2025
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards