Senaste inläggen
Har jag gått igenom Elles kassar. Det blir ju lite jobbigt men nu är det gjort iaf. Nu ska jag bestämma var jag ska ha allting bara. Vad gör man t.ex med hennes doppresenter? Hittade alla hennes små berlocker hon fick då bl.a en ursöt rosa Pelle Svanslös den ska jag absolut använda. Men ramar och sånt med datum. Inget man kan lämna ifrån sig precis.
Tog reda på en del av hennes julsaker också. Tar ju inte fram så mktsjälv men dom här sakerna ska upp ändå.
På tisd är det 6 månader sen hon dog. Ofattbart!
Börjat titta på gravlykta ochhittade den här.
Så fin! Meningen är att det sen ska finnas ett batteriljus i den. Hittat ett som lyser 180 timmar. Sen kommer vi att tända levande ljus också på speciella dagar som Allhelgona, jul, nyår, födelse och dödsdag. Finns ju gravljus med lock. Dom lyser ca 1,5 dygn.
Inte hänt så mkt här i helgen, blev snabbmat igår.
Pasta med spenat och ricotta, lomo och sallad med keso. Lite fruktig vinegrett med salmbär.
Idag skivade jag köttet, blev 9 portioner.
Blev ganska lagom, kanske att jag brukar ha fet lite rödare men nu blev det så här.
Testade att göra en potatisgratäng i airfryern i en av mina små matlådor av glas. Gick att göra på 1 stor potatis och en väldigt liten lök. Blev bra på matlagningsgrädde. Hade i timjan också.
I morgon kommer mr X, vi ska till banken och han ska sova över eftersom det är gubbdagis på tisd. Får lite hjälp med att ta in dynor och så. C är ensam den här veckan och kommer också. Men vi ska till Gränby efter banken också.
Nu ska jag iaf sova!
Blev nästan fulli skratt när jag tog ut köttet ur ugnen i morse. Jädrans vad det krymper. Det ökar lite i volym igen sen under marineringen men jag la in en hyfsat stor stek och det jag tog ut fick plats i min lilla enliterskastrull. Nästan all marinad fick plats med.
Nästan Haha!
Köttet är där i vätskan och jag vände på det efter 5 timmar eftersom allt inte hamnade i vätskan. Då fick jag kämpa för att få ur den för då hade den ökat igen. Det låg alltså 2x5 timmar i marinaden och nu ligger det utan marinad i kylen. Ska skära och frysa det på söndag.
I morgon ska jag på nån grej i domkyrkan, musik, dans, färgspel och allt möjligt. Annika från Lövstalöt ska med. Dom visade en snutt på nyheterna och jag blev lite nyfiken.
Va iaf ut efter posten idag och det var en del. Nån frågade om jag bytt batteriet till termometern med, ja det har jag. Igår! Haha! Tog ett tag.
Smågrejat lite inne idag. Men sitter helst med benet i lite högläge. Beställde medicinen från Apotea och den kommer med tidningsbudet vid 3-tiden nu på morgonen.
Rester till lunch och paj till kaffet.
Gjorde en plocktallrik nu ikväll, länge sen jag gjorde det. Körde mozzarellasticksen ( köpta) i airfryern och himmel vad bra dom blev. Så frasiga! dom är delade här. Sen lomo, lite sallad med paprika och Felix thaidressing, kalamataoliver, keso och ananas. Så gott att ta lite keso på en lomoskiva, lägga på en ananas, rulla ihop och så in i kakhålet. Tog rätt mkt dressing för att kunna doppa sticksen, så gott!
Såg ett recept på att göra egna sticks, ska prova det nån gång. Hittade frysta bananhalvor när jag rev runt lite i frysen. Nog måste jag ju kunna göra friterade bananer på dom? Pensla med sirap, rulla i panko o köra. Ska prova det med.
Åt den tidigt så blev lite sugen sen när jag skulle ta medicinen. Fick bli en delikatess med keso.
Å nu blir det lite sömn!
Fick ett ryck mitt i natten och rev fram en fransyska jag hade i frysen. La in den fryst i gallerförsedd form på 75 gr i ugnen. Gjorde lagen och gick och lade mig. Så nu är den klar att stoppas i en stekpåse om 10 timmar ungefär. Lagen på och så ska den stå i kylen i minst 5 timmar. Vila kallt några timmar och sen skivas tunt på skärmaskinen.
Så blir nog en potatisgratäng i airfryern i morgon. Få se hur det blir!
Örtkryddad tjälknul
1-1,5 kg fryst kött av nöt eller vilt
1 l vatten
½ dl salt
1 gul lök i 8 klyftor
2 skivade vitlöksklyftor
½ msk grovmalen svartpeppar
1 msk torkat av:
basilika
dragon
timjan
rosmarin
persilja
Lägg köttet fruset på galler i 75 gr ugn över natten eller ca 10-12 timmar Innetemp på köttet ska vara 58 gr
Koka upp vattnet och lös upp saltet däri
Tillsätt övriga ingredienser och låt det dra gärna över natten
Lägg köttet varmt direkt i en stekpåse, häll över lagen, försök få ur så mycket luft som möjligt.
Låt det ligga minst 5 timmar i lagen, det går också att frysa köttet i lagen.
Låt köttbiten vila nån timme i kylen innan den skivas tunt.
Lägger sen portioner på gladpack och rullar ihop. Lägger rullarna i en ziplockpåse i frysen så är det bara ta fram så många rullar som man är personer som ska äta.
När man får sova ordentligt. Sov 5 timmar i sträck i natt, vaknade strax före 6 och trodde kl gick fel.
Var vaken nån timme somnade om och sov till 9. Då var det ju så klart kört med tid till husläkare.
Så jag fotade lite på knät och båda knäna så det syntes hur svullet det hö är. Markerade ut var det gör ont. Ringde nån Doktor 24 och talade om att jag har artros och SLE. Skickade över fotona.
Han ringde sen och hade varit i kontakt med Enköping och sett mina röntgen. Skrev ut starkare Ipren, dom är ju både antiinflammatoriska och tar bort värk. Tror precis som C att det är en muskelinflammation.
Tyvärr kan jag inte hämta ut dom förns på måndag, men vet ju att dom är på G iaf. Eller så beställer jag på Apotea.
Fixade lite med disk, men så fort det är tomt i diskhon blir det ju ny disk Haha!
Idag gjorde jag en champinjonsoppa till lunch
Fräste en ganska stor lök med 1/2 tråg champinjoner jag hade kvar. Kycklingbuljong i tärning, 4 dl vatten och lite matlagningsgrädde, nån msk sherry, timjan och s & p.
Hälften av ca 5 dl blev ju kvar, så då slängde jag i en tinad 125 g torskfilé i det. Satt på ett lock och stängde plattan, tog bort kastrullen från den.
Kokade potatis så jag har några dar. Värmer dom i airfryern sen med lite smör o panko. Men idag tog jag den största. Hade i lite finhackad paprika och lite majs i soppsåsen.
Å vips hade jag en fiskgryta till middagen sen. Har lite sås kvar med som jag fryser till nästa fiskmiddag.
Blev ju smidigt det där.
Gjorde sen en vanlig smulpaj till kvällsfikat. Med äpplen så klart.
Vet ni att man kan göra egen vaniljvisp?
Man vispar 2 dl grädde
I en annan bunke rör man ihop 2 äggulor med 2 msk socker och fröna från en vaniljstång, alt 1 tsk vaniljsocker.
Vänd ner det i grädden och vispa hop det till lagom konsistens.
Jag har inte testat att göra det än men ska absolut.
Jag fryser ibland vispad vanilvisp med hallon i. Blir som glass.
Läste nånstans att man kan frysa vanilvispen med pollygodiset i bitar i med. Nån crunchy polly stod det. Då tänkte jag att det borde man ju kunna göra med choklad, punchpraliner eller annat godis i med.
Nåt att prova framöver.
Blir inte så mkt annat gjort nu med knät. Skönast att sitta med det lite halvhögt. Kom på att jag inte tagit in posten sen i tisdags.
Får väl försöka ut efter den i morgon men går ju lite illa. Lite rädd att ramla och svårt att bära nånting om jag tar kryckorna. Skulle behöva åka in till Gränby eller Maxi och handla lite med. Bordssmör och bröd bl.a få se hur det känns i morgon. Får väl göra annars för har vanligt smör. Och slänga hop scones, går ju göra i airfryern. Eller rent av baka kanske. Haha!
Nu ska jag lösa lite korsord ett tag. Sen i säng!
Kommer man att ha råd med det i vinter? Men så,här års blir jag alltid lite sugen på att fylla frysen med lövbiff till rullader, rimmat bogfläsk till ärtsoppan, stekfläsk till löksås och paltbröd, oxbringa, göra en tjälknul, väntar bara på rotfruktserbjudande nu. Att få fylla en kasse med kålrot, morötter, vitkål, lök, rödbetor, palsternackor m.m Göra eget rotmos till oxbringan, gratäng till tjälknulen, få göra möra fina rullader av lövbiffen. Göra mustiga soppor och gratänger, ugnsgrönsaker.
Vill även göra stångkorv.
Men kommer man att kunna göra det i år? Törs man använda ugnen alls? Ska man baka sitt bröd får man väl storbaka. Slå sig hop med nån kanske. Elle och jag gjorde ju det för det mesta och tror nog att C vill det med, kan säkert intressera mr X för nånting med, stångkorv t.ex å då få använda assistenten jag är van vid igen. Kommer inte riktigt överens med kvarnen på min nya.
Försöker ha så lite lampor som möjligt tända utan att behöva famla i mörker. Men C som jobbat på akuten idag skrev nåt på Fb att man inte skulle mörka sitt hem för mkt. Risk för fallskador som tydligen har ökat med höjda elpriser. Ja det ser dom väl där.
I dagarna har den här tösen varit borta i 6 månader. Hon är ständigt i mina tankar. Så irriterad på att stenen pga världsläget också är försenad. Vi beställde den från Malung, den staden betydde ju mycket för henne. Ja för oss alla!
Men tydligen har den gjorts nånstans i Baltikum, fraktats med båt till Göteborg sen ska det tydligen ta 3 veckor för den att transporteras hit under normala omständigheter nu ännu längre. 3 veckor från Göteborg? Går ju för farao flera tåg varje dag. 5-6 timmar med bil.
Dom skulle minsann ha betalt direkt men sen var det inte så bråttom längre. Vi har fått en bild på den och vet att den är i Sverige nu. Men ska vi behöva hämta den? God lust till det faktiskt!
Det måste ju bli färdigt med allt nån gång med. Samtidigt försöker vi få ut hennes skattpengar så vi kan avsluta kontot.
Mitt ena knä bråkar också, trots värktabletter vaknar jag av värk, det är svullet och stelt. I 2 dar har jag ringt vårdcentralen och möts av att alla tider är slut. I morse 45 min efter att tfntid startade. Innan dess var det bara upptaget. Då har jag ändå bytt till en som ska vara bra!
I morgon har jag iaf äppelris till frukost. Slutat köpa yoghurt då jag nu vill ha nåt varmt på morgonen. En sats räcker ju många dar till mig. Tog ungefär en halvtimma att göra då skalade jag ändå äpplena för hand. Man hinner ju det innan dom ska i. Fick lägga till ca 5 min på koktiden, kan ju va olika på spisar. Gott så ini bomben är det ju också.
Där sprack det att komma i säng före midnatt också. 5 min sen! Sov gott hörni!
Så gott och enkelt att göra. När min son va liten kunde han inte äta mjölkprodukter. Då ville han ofta ha äppelris. På vintern gjorde jag på äpplskivor jag torkat och la i blöt dom 15 min i kokattnet innan jag brassade på plattan.
Äppelris
1 lit vatten
1,5 dl grötris
2 krm salt
2 bitar kanelstång
Detta kokas i 10-15 min innan
3-4 skalade och urtagna äpplen tillsätts i cm-bitar med 1/2 dl socker
Koka ca 15 min till och nu får man röra om ordentligt då och då.
Smaka av med ev mer socker.
Servera med kanel och ev mjölk.
Lika gott varmt som kallt.
Jag förvara den i plastburk med lock i kylen. Micrar om jag vill äta den varm sen.
Färspannan blev 3 rejäla portioner. Det glömde jag skriva. En hamnade i frysen.
Jag har översvämning i regnmätaren men tänker inte gå ut och tömma. Har regnat massor idag! C kom på dan men vi kunde ju inte göra nånting ute. Hon tog in parasollet iaf som nu står på tork innan det ska ut i förrådet. L hade hintat om att komma med, men där blev det återbud. Och idag var han på väg till sin bror som tydligen är sjuk. Varit ett tag nu. Kommer nästa tisdag ist.
Lite hjälp fick jag iaf och en halv kasse äpplen och en burk jordgubbs och mangosylt. Sena äpplen med jättebra syra. Hårda dock som sena sorter kan vara. Känns nästan lyxigt att göra äppeldricka på dom men ska bara göra 2 liter.
Såg nåt så smart som jag inte ska göra nu men som jag ska komma ihåg. Man skalar och kärnar ur äpplena. Men lägger detta i en specialpåse som man normalt lägger tvätt i, bygelBHar och sånt. Köper en att ha bara till det här. Den rensade och söndermixade fruktmassan lägger man i bunken som vanligt. Påsen med. Efter det har legat och dragit i de dygn dom ska så tar man upp och slänger det innehållet i påsen. Silar fruktmassan och av den gör man äppelmos sen. Visst 17 är det smart? Mycket smak och färg sitter ju i skalen om man har vackert röda äpplen. Påsen tvättar man och förvarar med silduken.
C åkte upp och hämtade paket och handlade lite åt mig. Hade ju slut på mjölk och dom hade potatis billigt, 6kr för 900 g. Dom var stora så går nog bara åt nån per portion sen. Ska göra potatissoppa nån dag också. Med knaperstekt bacon i.
Hon fick med sig lite sommargurka, tunnbröd och kardemumma när hon åkte. Ärvde en gul blus med. Det är så vi gör. Förr va det Elle och jag, nu C och jag.
Här är gårdagens päronskörd. Ska göra en päronkaka på smördeg när dom mognat till lite. Man river mandelmassa över degen efter att man pickat och penslat med ägg. Skivar päron och lägger på, penslar med smält smör och strör på socker, lite mer riven mandelmassa och rejält med kardemumma. 175-200 gr till den får lite fin färg och ser färdig ut. Åt en sån på Arderbo på Gotland i fjol. Den va så himla god. Äts med vaniljvisp.
Borde man förresten inte kunna göra en sån med konserverade päron på med? Va tror ni om det?
Avslutar med en lånad bild på *min* sjö! Nu ska jag sova!
Testar ett nytt upplägg. Byter ut veckomatsedeln och lägger ist ut fler recept under veckorna.
Färspanna
1-2 msk smörolja
1/2-1 tsk curry
2 hackade lökar
1 vitlöksklyfta
300 g valfri färs
2 dl ris
4 dl vatten
1 buljongtärning
2 dl ärtor, majs o paprika (fryst)
Sv.peppar och lite salt
2 tomater
Fräs runt smörolja och curry
Tillsätt lök och låt det fräsa nån minut
Tillsätt ris och färs, fräs färsen smulig med resten
Tillsätt, vitlök, vatten och buljongtärning
Koka sakta under lock ca 15 min
Tillsätt ärtor, majs och paprika, låt det gå till vätskan kokat in och riset är klart
Smaka av
Tärna 2 tomater, rör i och servera.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 |
5 | 6 | 7 | 8 |
9 | |||
10 | 11 | 12 |
13 | 14 |
15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
22 | 23 | |||
24 |
25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|