Senaste inläggen
I morse fick jag besök vid 10. Dels av C som innan varit och plockat äpplen hos syrran. Dels av Ma som kom med en hel hink rensade kantareller och även hon hade med sig äpplen. Så nu har jag mer äpplen än jag tänkt iaf.
Tack vare att Ma var här kunde ju C få hjälp att byta mina gardiner så nu har jag mina gröna sammetsgardiner i vsrdagsrummet och blårutiga i köket.
Ma och jag fikade med lite paj men C ville inget ha. Hon åkte efter ett tag med. Ma var kvar och hjälpte mig skära ner och förvälla svampen. Fick göra det i 2 omgångar i traktörpannan. Blev 17 påsar med 150 g i varje.
Bunken dom ligger i rymmer 6 lit. `
Tur jag har den skärbrädan L gjort åt mig som jag kan sätta över en låda. Klarar ju bara av att jobba lågt.
Jag lyckades få ner all svamp i frysens grönsakslåda med. Jag lovar att det var en bedrift Haha!
Jag diskade undan lite när Ma åkt. Har dom stora grejerna kvar.
Gjorde en enkel svampmacka till lunch, senare värmde jag en matlåda från frysen, köttfärslimpa i brunsås. Kokade som vanligt potatis i micron och hade kvar av råkosten. Måste köpa mer köttfärs så jag kan göra en till köttfärslimpa. Är ju så gott!
Gjorde inte så mkt mer sen. Hade tänkt göra ett bröd till men orkade inte. Å nu är det sängdags.
Veckans nya matsedel före detta inlägg.
Veckans ÖRT
Persilja Krus
Finns både slätbladig och krusbladig persilja och är en av våra vanligaste kryddor. Persiljan är rik på karoten, c-vitamin och järn. En riktig hälsokur med andra ord.
Roten kan användas i soppor och grytor, avkok på den är bra mot urinvägsinfektion.
Slät eller krusig är väl en smaksak, men gott i stort sett i allt utom i desserter kanske en höjdare hop med vitlök.
Veckans BRÖD
Brytbröd m topping
50 g smör, smält
25 g jäst
2,5 dl mjölk
1/4 dl strösocker
3/4 tsk salt
5-6 dl vetemjöl special
1 ägg, uppvispat att pensla bröden med
Topping: välj en eller flera
vallmofrö
sesamfrö
paprikapulver
torkad oregano
Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smöret i en kastrull och tillsätt sedan mjölken tills temperaturen når 37 grader. (Fingervarmt)
Smula jästen ner i en bunke och tillsätt socker & salt.
Rör i den ljumna vätskan och rör tills jästen löst sig helt.
Tillsätt mjölet successivt och kör degen med degkrok i ca 5 min.
Strö lite mjöl över och forma lätt en kladdfri deg i bunken med handen.
Lägg en handduk över och låt jästa i 40 min.
Spänn fast ett bakplåtspapper i en 20 mm springform.
Stjälp upp degen på ett lätt mjölat bakbord, dela degen först på hälften, sedan till totalt 11 lika stora delar/bitar.
Kupa handen över bit för bit och lägg bara ett lätt tryck på handen med en cirkulerande rörelse tills en fin jämn bulle formats.
Lägg ner en efter en i den klädda formen.
Låt jäsa övertäckt 30 min
Pensla med ägg och strö på ovanstående frö eller örter, 1 sort/bulle
Sätt in formen i mitten av ugnen i 15-16 min (Beroende på ugn såklart)
Ta ut brödet när det fått en gyllene härlig yta och färg.
Låt svalna under en kökshanduk, innan formens kanter tas bort.
På så vis håller brödet sig saftigt och härligt.
Veckans SALLAD
Broccoli & Blomkålssallad
250 g Broccoli
250 g Blomkål
2 inlagda paprikor+ 1 msk av lagen
1 dl rostade Solroskärnor
½ dl neutral olja
salt & sv.peppar
Strimla broccoli och blomkål tändsticksfint på en mandolin, ta bara med det mjälla av stocken
Tärna paprikan fint
Blanda allt i en skål och slå på lag, olja och smaka av med kryddor
Låt den stå ett par timmar innan servering
Veckans VEGO
Gnocchigratäng
500 g gnocchi
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
150 g skogschampinjoner
½ dl vitt vin
1½ dl vispgrädde
2 msk grönsaksfond
3 msk finhack persilja
3 msk tomatpuré
1 brk blandade bönor, 380 g
250 g halverade cocktailtomater i olika färger
100 g mozzarella
½ kr basilika
1 dl grovriven parmesan
Sätt ugnen på 200 gr
Koka gnocchin enl anvisning, låt rinna av
Lägg den i smord form
Skala och finhacka lök och vitlök
Fräs i het panna i olja, utan att den tar färg
Ansa o skiva svampen, vänd i o stek till svampen fått färg
Tillsätt vin, grädde, fond, persilja och tomatpuré
Koka i 5 min, rör om
Skölj bönorna i kallt vatten och låt dom rinna av
Häll ner o rör om igen
Lägg över gnocchin i formen
Lägg halverade tomater och grovriven mozzarella över blandningen
Grovhacka basilikan och blanda med parmesanen, strö det över
Gratinera mitt i ugnen ca 15 min
Garnera med basilika och parmesan, servera m sallad.
MÅND
Kinesiska köttbullar
500 g fläsk (helst) eller blandfärs
2 salladslökar, hackade
1 msk kinesisk soja
1 msk ostronsås
2 tsk strösocker
½ tsk salt
1 vitlöksklyfta, hackad
1 msk hackad färsk ingefära
1 krm sv.peppar
1 tsk sesamolja
2 msk majsstärkelse
1 ägg
Raps eller jordnötsolja till stekning
350 g pak choi
7 dl kycklingbuljong
250 g äggnudlar
Strimlad salladslök till servering
Blanda färs, salladslök, soja, ostronsås, socker, salt, vitlök, ingefära, peppar och olja
Tillsätt majsstärkelse och ägg, rör till en smidig färs
Tillsätt vatten om den blir för fast
Rulla stora köttbullar med blöta händer, lägg på vattensköljd bräda
Stek dem gyllene i omgångar i olja (behöver inte bli genomstekta)
Skär pak choi i breda strimlor
Tillsätt lite mer olja i stekpannan, lägg i pak choi
Lägg köttbullarna ovanpå
Tillsätt buljongen
Lägg på ett lock och låt det puttra i 10 min
Koka nudlar enl anvisning
Häll av och fördela i djupa skålar
Toppa med grönsaker, köttbullar och buljong.
TISD
Korv Stroganoff
500 g falukorv
1-2 hackade gula lökar
Smörolja
2 msk tomatpuré
4 dl mjölk
ev 3 msk vit redning
salt och svartpeppar
Strimla korven och hacka löken
Fräs det på medelvärme tills löken är genomskinig
Rör i tomatpurén
Späd med mjölken och låt det puttra i ca 5 min
Red av om det behövs och servera med ris o sallad.
ONSD
FISKGRYTA MED GRÖNT
500 gr potatis
1 gul lök
2 morötter
3 dl vatten + 1 fiskbuljongtärning
300 gr fryst broccoli
1 msk olja
1 dl lätt creme fraiche
1 tsk salt
1 tsk citronpeppar
1 pressad vitlöksklyfta
400 gr torskfilé ev. fryst
Skala och skiva potatis, lök och morötter.
Tina broccoli och fisk.
Fräs löken i oljan i en gryta.
Häll på buljong och lägg i morötter och potatis.
Koka 10 min under lock.
Rör i creme fraiche och krydda med salt, citronpeppar och vitlök.
Lägg i broccolin och koka ytterligare ca 5 min.
Skär torskfilén i bitar och lägg ner i grytan.
Dra kastrullen åt sidan och låt stå 10 min under lock.
Servera med gott bröd.
TORSD
Squashsoppa med rotfrukter och bacon
Äppelpaj m glass
300 g squash
1 stor gul lök
200 g morot
200 g palsternacka
1 pkt tärnat bacon
Smör
Ev curry
8 dl vatten + 2 hönsbuljontärningar fria från palmfett
2 dl mjölk + 2 msk mjöl
Salt och 4 peppar
Grovriv squash, morot, palsternacka och lök i den ordningen i matberedare. (Så löken hamnar närmast fettet)
Fräs ev smöret m lite curry i en gryta och häll i grönsakerna.
Fräs runt nån minut under omrörning
Smula i buljongen och späd med vattnet, rör om
Koka upp och koka i 5 min
Fräs baconet under tiden, låt det ligga kvar i pannan
Vispa hop mjölk och mjöl, tillsätt det i soppan under omrörning, koka upp och koka 3-4 min
Smaka av m salt och peppar
Tillsätt baconet och fettet som bildats i pannan, rör om och servera med en ostfralla.
Äppelpaj
10 äpplen med hög syra
Smör till formen
Kanel och socker
2.5 dl vetemjöl
2.5 dl havregryn
1 dl socker
200 g smör
Sätt ugnen på 200 gr
Lägg mjöl, havregryn och socker i matberedaren, blanda
Tillsätt smöret i mindre bitar och kör till en smulig massa
Smörj en form
Skala om så önskas, ansa och klyfta äpplena ( jag använder äppelsvarv)
Lägg i formen och strö på rikligt m kanel och lite socker
Fördela smulet ovanpå
Grädda mitt i ugnen ca 25 min
Servera med vispgrädde med 1 krm vaniljpulver i (till 3 dl)
Eller vaniljglass.
FRED
Mozzarellaknyten
2 tomater
1 mozzarella
1 dl hackad, färsk mangold eller spenat
2 krm hackad, färsk rosmarin
Salt o peppar
4-6 msk smör
4 ark filodeg
Sätt ugnen på 175 gr
Kärna ur och hacka tomaterna fint
Pressa dom med en sked i ett durkslag så vätskan försvinner
Tärna mozzarelan fint
Bland med tomater och mangold
Krydda m ört os & sv.p
Smält smöret
Pensla ett filoark vik på hälften och pensla igen
Vik på hälften igen men pensla inte
Gör samma med alla ark
Fördela röran på arken, vik hop till ett knyte och pensla det
Lägg på pappersklädd plåt och grädda mitt i ugnen 10-14 min
Servera med sallad och italiensk chark, lomo, serrano, bresola m.m
LÖRD
Kräftstjärtspasta
1 brk kräftsstjärtar i lag + 1 dl av lagen
200 g champinjoner, färska
100 g paprika, röd
1 st vitlöksklyfta
2 msk smör
1 dl crème fraiche
2 dl vatten
Ca 1 msk Hummerfond
salt och peppar
ljus maizenaredning
4 port bandpasta
250 g körsbärstomater, delade
Ansa och skiva svampen, strimla paprikan, riv vitlöken
Fräs svamp, paprika och riven vitlök i en kastrull några minuter.
Häll ner vatten, lag, crème fraiche och fond, smaka av och tillsätt ev mer fond droppvis
Red av med maizenaredning.se förp.
Vänd ner kräftstjärtarna.
Krydda med lite salt och peppar.
Servera med pasta och körsbärstomater.
SÖND
Kalops
1 kg nötkött t ex bog eller högrev (1 1/2 kg med ben, då behövs ingen buljong)
200 g morötter
2 gula lökar
2 buljongtärningar eller motsv fond
2 lagerblad
12 kryddpepparkorn
2 msk vetemjöl
1 liter vatten
smör och olja till stekning
salt
vitpeppar
Putsa köttet och skär det i 3x3 cm stora bitar.
Skala och skär morötter och lök i ca 2 cm stora bitar.
Bryn köttet i 1 msk smör och 1 msk olja i en gryta.
Tillsätt morötter, lök, buljong, lagerblad och kryddpeppar.
Låt fräsa några minuter under omrörning.
Strö över mjölet och blanda väl.
Häll över vatten så att det precis täcker köttet.
Tillsätt ca 2 tsk salt och vitpeppar efter smak.
Koka upp och rör så att det inte fastnar i botten. Skumma av.
Låt sjuda under lock tills köttet är mjukt, ca 11/2 timme.
Smaka av med salt och peppar.
Servera med kokt potatis och inlagda rödbetor.
Smulpaj i glas med hallon
6 pers
Pajsmulor:
125 g smör
1 dl strösocker eller rörsocker
2 ½ dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
Fyllning:
250 g kesella vanilj
1 dl lemon curd
250 g hallon
Garnering:
hallon
ev citronmeliss eller myntablad
Sätt ugnen på 175°.
Pajsmulor:
Dela smöret itärningar.
Blanda det med övriga ingredienser i en bunke.
Låt vila övertäckt i frysen, ca 30 minuter.
Fördela smulorna i en bakplåtspappersklädd långpanna och grädda mitt i ugnen, 12?15 minuter.
Vänd smulorna efter halva tiden. Ta utoch låt dem svalna.
Blanda kesella och lemon curd.
Placera lite pajsmulor i botten på serveringsglasen.
Varva hallon, kesellablandning och smulor iglasen.
Avsluta med hallon ochströ över lite smulor.
Garnera med kryddgrönt ochservera.
Jag klarar för mkt själv för att vara berättiad till nån annan hemtjänst än städ. Den blir billigare med RUT som jag har nu. Alltså har jag inte ansökt om det.
Sen kan jag ju inte klättra, ta i med elektriskt eller lyfta tunga saker. Inte heller jobba med nåt över axelhöjd. Men sånt får inte hemtjänst göra heller.
Lika får dom ju inte hålla på med ogräs eller plantering.
Jag har fått släppa nästan allt jag gillat, dans, gå i skogen, cykla, gå ut o gå, alla aktiviteter jag hade m.m
Kan jag då inte åtminstonde få ha lite blommor och få hjälp med det och annat som el (sätta upp slingor) och att inte behöva klättra då? Om dom ändå är här även om det tar nån stund.
Jag hjälper och fixar för ungar och X så gott jag kan. Lånar ut termosar, pengar, erbjuder växter. tBjuder på mat o fika om jag kan. Inte alltid jag kan det. Erbjuder logi när det behövs.
Båda ungarna här tjänar mkt mer än mig. Det dom får ut netto är mer än vad jag får brutto. Då är jag ändå tvungen att ha och betala städhjälpen. L är väl den som hjälper mest men då har han ju mat o husrum här när han vill och behöver.
Ändå klagade en av dom på att dom aldrig kan komma hit och bara fika.
Kan det bero på att det tar 2-3 månader om inte mer mellan besöken?
Och att man ofta har så himla bråttom härifrån. Va visserligen här då för termos före det var det i juni, på midsommarsöndan.
Då bor den som bor längst bort bara 4 mil härifrån. Dom kommer inte hit och bara fikar heller precis.
Visst har dom ett eget liv men är friska och har bil allihop. Behöver knappt inskränka på det.
Mig kan man noncha hur mkt som helst, t.ex låna nåt över helgen och sen dröjer det iaf en vecka till innan det kommer tbx, då efter det att jag måste påpeka att jag behöver den.
Då blir hen arg på mig! Suckar och stönar.
Det kostar mig 160kr att åka fram o tbx till stan så bad om hämtning av äpplen där hen ändå åker förbi.
När hen hämtade det hen lånade villkorade jag det, då gick det bra att komma hit och göra det. Då ficj hen till o med lite betalt. Frågade då om gardinbyte, men sa nej trots att hen var här.
Jag har lagt över 700 på en grej till min scooter för 2, om inte 3 år sen. Nån har sönder den andra gången vi testar den, alltså under garantitiden. Ignorerar den tiden. Fixar inte det och sen bara struntar i att fixa en ny när den inte gick att laga. Under tiden kan jag inte göra det jag behöver med den grejen och med det riskera att den inte funkar till slut. Behöver testa med den grejen 3-4 ggr per år och jag köpte den för att slippa lämna in scootern.
Samtidigt har jag iofs fått hjälp med annat av just hen.
Nu får jag tbx det jag lånade ut i morgon. Frågade igen om gardinerna då jag har så dragit runt fönstren att jag vill ha upp tjockare gardiner.
Det beror på fick jag till svar. Hur lång tid det tog och hämta äpplen och hur mkt mer jag skulle ha hjälp med. ( har inte bett om nåt mer) Och att hen inte får hjälp av partnern med en speciell grej. Där hen tydligen då tvingas göra nåt partnern har nytta av med. Jag är inte förvånad men tror hen bundit ris åt sin egen rygg där.
Så jag vet inte än men troligen får jag ingen hjälp. Känns som jag blir mer och mer lämnad åt mitt öde. Säger dom ja direkt kandet ta 3-4 veckor innan det händer om inte mer.
Väl här sen tar det ofta bara en stund att fixa det.
Får ju oftast hjälp till slut. Händer ju att jag får göra saker också men frågar jag om vi kan åka på nåt svarar dom inte ens. Med ett undantag då, och vem det är vet ni nog. Där fick jag också hjälp.
Blev pitepalt idag. Sen gjorde jag ett bröd utan jäst som knappt håller ihop. Hoppas det står till sig lite.
Är lite paj kvar till i morgon med.
I lördags tror jag att jag sträckte mig lite. Fick lite ont dan efter och det kändes som lite jobbigt att hålla upp huvudet. Vet inte om vi körde på nåt eller om vi körde ner i nån grund grop och fick ta i för att komma upp igen. Har nåt i bakhuvudet om det. Rullstol är ibland lite spännande att åka.
Idag hade det inte blivit ett dugg bättre, gjorde därför ett nackstöd i soffan av en rund kudde med nån sorts frigolitgryn i. Så skönt att kunna slappna av i nacken. Bara det att när jag skulle resa mig ur den nu ikväll efter att ha suttit där rätt mkt och kollat på kungajubileet idag så kändes det i ryggen också. Så nu har jag kvar samma känsla i nacken och som stel i ryggen, en obehaglig känsla.
Tog en muskelavslappnande nu, hoppas det lindrar. Går ju upp några ggr per natt. Känns som jag skulle behöva en varm hand som försiktigt skulle knåda lite löst. Men kommer inte åt på ett bra sätt själv och några vama händer finns inte i min lägenhet. Den är rätt kall. Hög luftfuktighet och ingen värme på blir lite kallt inne. Satt ändå med en poncho på mig hela dan. En sån öppen i tunn filt.
Inte gjort mer än plockat ur och i en disk, gjort en omelett med svamp och skinkstuvning, färdig från burk.
Gjorde en äppelpaj med knäckigt täcke, då behövde jag varken kavla eller knåda. Knäcksmeten blir så lös att man kan hälla på den då den är varm. Man smälter ihop smör, grädde och sirap sen rör man i det torra som socker, mjöl, bakpulver och havregryn i det. Häller över frukten, idag äpplen. Gräddar 25-30 min i 175 gr. Den blir rätt mörkt brun.
Sen måste den svalna ett bra tag så smeten blir knäckig. Den är nästan onödigt god!
Rörde hop en guccamole också till fredagsmys och åt i blomskålar. Det och en bit paj med vaniljsås blev kvällsmat.
Blev kanske snarare vaniljsås med paj. Haha!
Leif ringde och berättade nåt lustigt. Han hade varit och dansat med sin kompis M i veckan. Hon hade färgat håret och hårfärgen hade kladdat av sig på honom, i hans hår! Färgar hon med vattenfärg eller?
När jag färgade fanns det ju med en fixeringsvätska. Inget som kunde kladda av sig alls. Nu kom det ju bara i hans hår men hade ju lika gärna kunnat kommit på nå kläder som blivit förstörda. Inte ens dom sprayburkar med färg som tjejerna hade för att göra slingor som gick att tvätta ur sen färgade av sig.
Kan inte låta bli att undra hur hennes örngott ser ut. Haha! Eller nej, jag vill inte veta.
Jaja håll tummen nu för att min tablett lindrar min nacke och rygg. Ska försöka sova.
Pratade med en kompis häromdan och vi kom in på det här med relationer. Alltså typ som att ha ett förhållande. Hon undrade om jag skulle vilja träffa nån.
Nej jag vill ju inte det. Känns bara konstigt att tänka sig det, börja om med nån helt ny. Gå igenom alla faser igen. Visst är jag ju rätt ensam men skulle nog ändå aldrig orka släppa in nån mer.
Frågan om L kom då upp så klart. Om jag bara tänkte på hur det skulle bli eller kunna vara, tyckte hon.
Visst gillar ju att göra saker med honom och han är ju den jag vänder mig oftast till om jag vill veta nåt praktiskt eller tekniskt. Men!
För det första så skulle ju det bli ett särboförhållande. Vi skulle bo va det nu är 12-13 mil ifrån varann. Och han skulle ju aldrig sluta dansa nu. Jag skulle ändå vara mkt ensam. Känns ohållbart.
Så tror inte det, även om det skulle gnistra till mellan oss, att det skulle vara aktuellt att bo ihop igen. Finns ju flera orsaker till att jag tog steget med skildmässa. En av dom var ju just att vi helt slutat ta i varann. Jag hade väl sagt nej nån gång med.
Så är det ju fortf men nu är det ju inget konstigt längre. Han kramar alla utom mig, inte ens en kompiskrsm. Till och med mamma kramade han i helgen.
Vid Elles dödsbädd la han handen på min rygg nån minut och nån gång efteråt har jag väl fått nåt som liknat kroppskontakt om det varit jobbigt men inte i närheten av en kram.
Det har gått så långt att idag tycker jag det bara är löjligt att han gör så. Jag kramar mina killkompisar som man ju gör, han gör lika med sina tjejkompisar men inte mig. Vet inte om det är känsligt eller om han känner så mkt avoghet. Men tycker han så får det väl vara då. Han är ju bara löjlig i det.
Samtidigt är han ju hur omtänksam som helst, oftast iaf. Vi är ju kompisar. Men han lever så annorlunda nu så tror vi är ganska långt ifrån varann ändå. Han vet att den här dörren alltid är öppen för honom när han behöver vara i stan. Han har till o med tagit hit en handduk och anammat ett par av gästtofflorna som sina.
Mer än så blir det nog inte. Haha!
Vi har ju hittills firat nästan alla storhelger ihop, mkt för Es skull. Men nu sen hennes död också och jag fortsätter gärna med det. Vet ju att han inte vill starta om med nån heller. Senast i söndags sa han att han lämnar kvar tjejerna på dansgolvet. Men där vet man ju inte heller.
Tror samtidigt att han tycker det är bekvämt att nån annan fixar maten sånna helger, han hjälper ju till så klart men han slipper ju tänka. Haha! Nu kanske vi firar hos C med framöver.
Så nej det blir ingen ny karl här, inte ens han. Men just nu är han min favoritkarl, tillsammans med Johnny så klart. Trivs med att göra saker med L och han är ju ändå några år äldre än mig, börjar tackla av lite. Förlorat i muskelstyrka. Så vill egentligen se han mer än jag gör av den orsaken också. Men skulle jag säga det skulle han bara fnysa åt mig. Haha! Å jag ska inte sticka under stol med att det är skönt att vi ändå känner varann så väl. Ibland behövs inte ens ord.
Så lagom är bäst, 2-3 dygn funkar hur bra som helst.
Det mest löjliga hen läst om att göra baksatser. Ja men tyck det då! Sen kan du gå en mil i mina skor. Ta över min arm och axel ett par dar eller flera.
Sitter i soffan och försöker ta mig i säng. Händer dock inte. Ibland skulle jag behöva nån som sparkar mig i baken. Men så lugnt o skönt när man stängt av TVn och inga ljud hörs utifrån.
Idag var det dags för tunna täckjackan. Provtagning här uppe. 8 gr så premiär för vantar. Blev väl lite varmare på dan sen men inte mycket. Så kallt inne i natt med.
Eftersom jag åt frukost tidigt blev det ett par delikatessknäcke med köttbullar till kaffet mitt på dan. Slumrat lite i soffan innan.
Sen blev det den andra stångkorven till middag. Nu är jag hungrig igen. Men blir inget så här dags.
Inte gjort så mkt idag. Vattnade lite på baksidan. Några växter hade gett upp, ett nytt hallonskott är på väg upp till grannen men lobelian växer och frodas. Lyser så blå och fin.
Nån ville se min nya tröja
Det är inte jag på bilden om nån nu tror det. Haha! Men så skönt med dragkedja och fickor. Köpte ju ett gäng nya leggings med då jag har hål på några. Dom får väl bli långkalsonger ist. Men köpte marin som blir fin till koftan. Handlat mer och mer på Bonprix, gillar deras kläder och skor. Tröjan är dock från Your look for ?.
Diskade en maskin idag. Fick inte plats med riktigt allt då jag hade mkt tomma glasburkar. Har en maskin tvätt att hänga med.
Så går och gör det men släcker i vardrummet först så jag inte hamnar i soffan igen. Haha!
Jag har funderat lite på det här med hur jag så lindrigt som möjligt jag skulle kunna baka. Har ju en axel och en arm som inte funkar ibland. Så klart inte samma. Hö axel och vä arm. Har ju också svårt att stå.
Jag gillar t.ex att göra en paj till fikat. Funderat på hur det här med att lyfta ner burkar ska kunnas göra lindrigare då jag kan få så ini hoppsan ont. Det blir ju 4-5 st och mjöl, havregryn och socker väger en del.
Då började jag fundera på om man skulle lyfta ner burkarna bara en gång och göra baksatser. Fylla plastpåsar med det torra så blir ju det blandat med. Bara hälla upp i bunken och tillsätta smält smör, grädde och sirap eller i det fall smöret ska smältas, göra det och sen bara röra i det torra. Tror faktiskt man kan smälta smör i de fall det inte ska vara smulpaj jämt.
Mellan 3-500 g frukt eller bär ska ju blandas med 2 msk pot.mjöl och 2-3 msk socker det tror jag inte kan göras före tyvärr.
Men sen, en vanlig smulpaj blir ju bara
2.5 dl mjöl
1/2 dl socker.
Ska sen knådas smuligt med 125 g smör. 175-200 gr i ca 30 min.
Vill man göra paj med kolatäcke så blir satsen:
1 dl socker
1/2 tsk bakpulver
2 1/2 dl mjöl
1/2 krm salt
Sen ska det blandas med 2 msk sirap och 100 g mjukt smör innan det klickas på bären. 200 gr längst ner i ugnen i 25-30 min.
En knäckig pajsats blir
2 dl mjöl
2 dl havregryn
1 tsk bakpulver
2 dl strösocker
Sen smälter man 150 g smör med 1/2 dl sirap och 1 dl grädde. Häller i det torra, rör om och klickar ut. 175 gr i 25-30 min. Låt den sen stelna lite så den blir knäckig.
Om man gör baksatser i plastpåsar, och lägger flera sånna av samma typ i en ziplockpåse.
Du slipper lyfta ner eller upp de tunga burkarna varje gång. En baksats håller flera år.
Är inte det en bra gåbortspresent också? Man kan lägga det blöta i en liten plastburk då. Jag skulle bli himla glad iaf.
Ja hade precis skrivit det här när jag gick in på insta. Hade ett inlägg från Leif Mannerström där han visar sin fru som tar reda på äpplen.
Hon skalar, kiyftar och rullar dom i råsocker och kanel. Lägger i burkar och fryser in lagom mängd till en paj.
En burk + en baksats och *kladdet* kan det bli enklare?
Bra för oss som har lite handikapp men även ni andra. Går ju snabbt!
Jag funderar om man måste ha socker till päron? Nån som vet? Päronpaj med 1 msk kardemumma i smuldegen är oslagbart, blir så himla gott.
Nu till något helt annat.
Det är höst och skördetider. Vi strimlar vitkål, vi river morötter men har ni tänkt på att riva broccoli och blomkål?
I Östergötland finns en livsmedelskedja som heter Östensons. Typ som Ica. Där fick vi upp ögon och mun för att riva broccoli och blomkål.
Dom sålde i sin salladsbar en råkost där man gjort det och sen strimlat i inlagd paprika och solrosfrö. Så himla gott. Va nog lite olja och spad från paprikan i också.
Köpte broccoli idag med ganska lång stam så jag rev den och morötter och hade i en slatt pizzasallad som var kvar sen helgen. Dressade med vinegrett med salladskrydda i också.
Blev så himla gott till köttbullarna.
Testa med att riva dom här eller tillaga dom ihop på annat sätt. Dom lyfter varandra.
Ja jag var alltså en sväng till affären idag. Var kunddag med en massa extrapriser och jag skulle dessutom hämta ut en tröja. En lång mönsterstickad med dragkedja och fickor. Lite varmare än en hoodie.
Nu ska jag hänga min ljusa 60 jag tvättat och ta reda på köttbullar som står och svalnar.
Ja hela sömnrytmen blir ju förstörd när man sover nån timme bara innan man måste upp och kissa. Å naturligtvis somnar man mitt i det man lyssnar på eller i korsordet man löser sen.
Var alltså vaken hyfsat tidigt i morse. Naturligtvis somnade jag om en stund då också.
Sen när jag vaknade så hade jag lite att läsa. Har ju hänt så tragiska saker här inne i stan. En 25-åring hittades i ett trapphus i Sala backe vid 5-tiden i morse, skottskadad. Avled senare. Visade sig blivit skjuten av misstag.
En 13-åring har hittats död i södra 08, troligen avrättad.
Stort pådrag i Gottsunda tidigare ikväll och lika påSalabacksgatan i em.
Hur ska man orka ta in allting? Hur länge tills vi har sån skit härute? Nu har vi nu inte många nysvenskar här, om ens någon. Men sånt kan ju ändras.
Man vågar nästan inte läsa tidningen på nätet. En närstående till mig tycker vi * ska låta dom hålla på, så dom utrotar varandra* men han som blev skjuten av misstag då?
Va tvungen att ringa en kompis sen, glömde äta både frukost o lunch. Kom på det när det började kurra i magen vid 14.
C ringde och hade varit här i stan, hos tandläkaren. Hon berättade lite om Göteborg och så.
Hade tänkt att tvätta nån maskin idag och kanske gjort nån smulpaj. Blev inget av det. Kom så klart inte ut heller. I morgon måste jag. Hoppas slippa regn.
Körde stångkorven i airfryern. Blev inte så mkt färg. Stekte ett ägg till och sen rödbetor och sallad. Potatis så klart. Har en till jag måste äta snart. I morgon kanske det blir pasta eller nudlar dock, troligen med lite kyckling.
Iaf så hade C läst nånstans att IcaCity som jag skrev om igår är Sveriges dyraste Ica. Va farao skulle vi där och göra? Akta er för den om ni är i Uppsala alltså. Torgkassen ligger bara en kort bit därifrån.
Sommaren kan nog betraktas som slut nu. För mig har den varit så konstig så lika bra det.
Hittade lite mer matkonst på Fb. Berättade för mamma, hon tyckte det var att förstöra mat. Det är det nog för så där fräscht är det nog bara nygjort. Men fint!
Jaja få se vart det skjutits nästa gång nu då. Kanske redan hänt. Det läskiga är att man blir så avtrubbad efter ett tag.
Kram på er!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 |
5 | 6 | 7 | 8 |
9 | |||
10 | 11 | 12 |
13 | 14 |
15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
22 | 23 | |||
24 |
25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|