Mina ord och tankar

Senaste inläggen

Av Neta - 23 maj 2023 23:31

Tror jag gjorde min snabbaste Ikeahandling någonsin idag tog nog 10 min. Åkte taxi in med rullstolen, en samåkning från grannbyn, väl inne mötte Mr X upp och vi handlade snabbt den sista lådan till skafferiet. Sen hem, upp en snabbis till Elle och fyllde på vatten på rosorna och Xet fick se hur fint det blivit. In på affären och hämta Cs examenspresent, en rätt stor låda. Den första jag köpte åker tbx, nu köpte vi nåt annat.
Sen hem, hungriga var vi båda två, han hade köpt korvbröd så jag kokade några korvar. Undrr tiden fixade han lådan.
Vi åt och fikade ute, han bar upp pappers o plaståtervinningen. Krattade lite på baksidan och fyllde på min jordlåda.

Så skönt att få den hjälpen. Vi pratade lite om nästa vecka och han hämtar mig till festen.
Jag känner mig så tacksam över att vi har så bra kontakt nu. Hur han bryr sig. Vem kunde tro det när jag flyttade?

Tacksam över dom andra två med, att jag kan få hjälp nu. Att C och jag hade vår dag. Så skönt när nästan alla vänner försvinner.

Tungt är det så klart, sista ettårsdagen i morgon, ett år sen urnsättningen. Minns hur jag satt i kyrkan en stund med urnan i famnen. Höll i henne en sista gång. C gjorde lika.
Hur hennes pappa sänkte ner urnan och hur han hedrade henne en kort stund. På sitt yrkesmässiga sätt, så fint.

När han åkte idag kändes det lite snopet men han måste hem till en besiktningstid i morgon, och hade ännu ett möte på flyget ikväll. Va ett i morse med.
Men jag har mkt att vara tacksam över, trots allt.

Armen är som den är, bara anpassa sig. Strunta i att göra det som gör ont.

Såg polarprisprogrammet. Men nu ska jag sova. I morgon ska jag fixa i skafferiet, göra ett nytt system.

Av Neta - 23 maj 2023 00:41

Kommer inte på nån haha!

Sov ända till 9.30 idag. Gjorde frukost och satte mig på baksidan. Lyssnade på boken och bara njöt av tystnaden, den varade inte för evigt tyvärr. Men kom tbx efter ett par timmar.

Tog ut lunchen i form av lite köttfärsgryta. Vattnade krukorna börjar växa lite av knölar och sånt.
Annika kom och hjälpte mig med det som krävde stora kannorna och att gräva ner lite perenner. Va kvar ända till halv 7. Fattar inte va tiden tar vägen när vi ses.

Gjorde ugnsfalu i airfryern och kokade potatis. Såg på Svenska Truckers och bröderna Norén. Dom var i Rättvik, så mysigt avsnitt idag med vandringskör. Något jag inte ens visste fanns.

Plockade lite och satt skruvdragaren på laddning. Ska användas i morgon men det tar vi då för nu är det sovdags.

Av Neta - 21 maj 2023 22:09

Åkt rullstol eller bil i 2 dar, inte så bra för mina leder. Så hade ont redan igår kväll men ville ju dricka vin med Annika så tog ingen värkmedicin förns vid 3 i natt.
Ändå fick jag mkt hjälp igår kväll. Känt mig stel och sliten idag, hamnade i soffan efter en liten sväng ute och där blev jag kvar. Har inte ens varit ut på baksidan.
Åt resterna av räkpastan, tzatsiki på bröd, 2 nektariner och godis idag. Löst korsord och lyssnat på,en bok. Somnade en stund sent på em.

Vad som händer i veckan vet jag inte men en massa kanske iaf. Kanske får en ny låda till skafferiet och kanske får fira Mors Dag redan på fred. Sen får vi se vad som blir av. Haha! Blir iaf inte firad på sönd för då var annat viktigare.

Tänker preppa mig med både muskelavslappnande och värtabletter snart och lägga mig tidigt. Iaf för att vara jag. Haha! Ny vecka och nya tag i morgon.

Av Neta - 21 maj 2023 21:47


Veckans ÖRT


Dill
En ettårig ört som nästan bara används i Norden, trots sin höga smak. Används till alla skaldjur, potatisrätter, kalla såsåer, röror inläggningar och sallader. Både stjälk och blad används. Under vinterhalvåret är det Italien och framförallt Albenga som förser oss Nordbor med Dill.

Veckans FRUKOST

Avokadoyoghurt med nektarin

1 stor mogen avokado
½ fryst banan
1 dl yoghurt eller rismjölk
1 msk pr citron
1 tsk honung
1 tsk vaniljpulver

1 nektarin
Hampfrö

Mixa allt till en mjuk kräm
Servera med tunnklyftad nektarin och skalade hampafrö

Veckans BRÖD

Rödlöksfocaccia med örtsmör

½ pkt jäst
5 dl ljummet vatten
½ dl olivolja
2 tsk salt
2 dl grahamsmjöl
8 dl vetemjöl
1 stor rödlök

50 g mjukt smör
1 msk finhack. Rosmarin
1 msk finhack. Timjan
salt

Lös upp jästen i lite av vattnet
Tillsätt resten och rör ner olivolja, salt, grahams o vetemjöl
Arbeta hop till en deg (den ska va lös)
Jäs övertäckt 1 timme
Sätt ugnen på 200 gr
Blanda smör örter o salt till ett bredbart smör
Skiva löken tunt
Häll ut smeten i en smord långpanna 25 x 35 cm
Lägg på klickar av smöret och toppa med lökringar

Jäs ytterligare 20-30 min
Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 min
Låt svalna på galler.


Veckans SALLAD

Nektarinsallad

6-8 nektariner
½ gurka
2 dl ärtskott
3 dl mâchesallad
200 g fetaost
3 msk olivolja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Dela, kärna ur och kvarta nektarinerna
Skala, dela och kärna ur gurkan, skiva grovt
Ansa och dela ärtskott och salladsblad
Dela fetaosten i generösa bitar
Blanda allt
Rör ihop olja med salt o peppar, häll över salladen och servera direkt.


Veckans VEGO

Pastagratäng med mycket grönt

ca 3 ½ dl pasta
1 örtbuljongtärning
ca 2 msk smörolja
1 pkt fryst bladspenat
1 gul lök
10 cm purjolök
ca 50 g finstrimlad rotselleri
50 gpalsternacka
1 strimlad morot
1 strimlad gul paprika
salt och peppar
några kokta broccolibuketter
10 gröna bönor, förvällda och delade

Ostsås med vitlök:
2 msk smör
2 ½ msk vetemjöl
5 dl mjölk
ca 2 dl riven lagrad ost
½ örtbuljongtärning
1?2 vitlöksklyftor

Sätt ugnen på 225°.
Koka pastan,enligt instruktioner på förpackningen, med en buljongtärning i vattnet. Låt rinna av och droppa lite smörolja över.
Tina spenaten. Strimla lök och purjolök.
Hetta upp en stekpanna med smörolja i, och tillsätt spenaten, löken och de strimlade grönsakerna.
Låt det fräsa i 4?5 minuter.
Smaka av med salt och peppar.

Ostsås:
Fräs smör och vetemjöl i en kastrull och spä med mjölk till en slät sås.
Låt den koka några minuter och rör sedan ner drygt hälften av den rivna osten.
Smaka av med buljongtärning och pressad vitlök.

Varva pasta och grönsakerna i smord form.
Tryck ner lite broccoli och bönor här och där och häll sedan över ostsåsen.
Toppa med resten av den rivna osten och gratinera i ugnen i ca 15 minuter.


MÅND

Baconbiffar med senapssås

500 gram köttfärs
¾ dl ströbröd
1 ½ dl mjölk
4 ansjovis filéer
1 ägg
1 dl hackad persilja
salt peppar
140 g bacon
1 msk smör

Sås:
2 dl vatten
2 dl vispgrädde
1 msk kalvfond
1 msk dijonsenap
1 msk senap söt
2 msk maizenaredning

Blanda ströbröd och mjölk och låt svälla i 5 minuter.
Blanda i färs, hackad ansjovis, ägg, persilja, salt och peppar.
Arbeta ihop till en jämn färs.
Forma 8 biffar och linda en baconskiva runt om varje.
Stek biffarna i smör i stekpanna tills de fått fin färg.
Lägg över i en vid kastrull.
Koka ur stekpannan med vatten och tillsätt grädde, fond och all senap.
Koka upp, red av och koka ett par minuter.
Smaka av med salt och peppar och häll såsen över biffarna.
Småkoka i ca 15 minuter tills biffarna är klara.
Garnera med persila.
Servera med rostad potatis och sockerärter.


TISD

Blomkålsgratäng

1 blomkålshuvud, stort
2 ägg
2 ½ dl grädde
2 dl riven ost
1 dl strimlad purjolök
1 tsk paprikapulver
salt, svartpeppar

Sätt ugnen på 225 grader.
Dela blomkålshuvudet i mindre buketter och skiva stammen
Förväll dem några minuter i lättsaltat vatten. Blomkålen får inte bli för mjuk.
Fördela blomkålen i en smord form och strö över den strimlade purjon.
Vispa samman ägg, grädde, 1 dl av rivosten och kryddorna.
Häll äggsmeten över blomkålen och strö över resterande rivost.
Gratinera i ca 15-20 min.
Serveras till exempelvis ugnsstekta kycklingklubbor, korv eller kött.


ONSD

Fiskpaket på grillen

4 bitar folie, 20 x 20 cm, smorda
4 portionsbitar torskrygg á 150 g
100 g fänkål, försök hitta en med mkt dill
100 g morötter
100 g potatis, utesluts om tillgång till färskpotatis finns, då serveras den till
1 kn grön sparris
2 tomater
salt och sv.peppar
kvistar av färsk dragon och dillen från fänkålen
4 skivor citron
1 burk fraiche "Franska örter"

Ansa och tärna rotfrukter och grönsaker, ta vara på fänkålsdillen och lägg den åt sidan
Fördela det på foliearken
Krydda och lägg på dragon och "dill"
Salta och peppra fisken, lägg bitarna på grönsakerna
Lägg på citronskivorna
Fördela fraichen på detta
Förslut paketen och ställ på grillen ca 15 min
Servera med bröd.


TORSD

Tacosoppa, faktiskt lika god kall
6 pers

600 gram nötfärs
1 gul lök
Smörolja
2 vitlöksklyft
2 burk med krossade tomater ( passerade går bra om man inte vill ha bitar )
12 dl vatten
2 msk Heinz chilisås, eller annan mild
2 buljongtärningar
1 ? 2 msk japansk soya
salt & peppar
½ påse tacokrydda

Tortillachips
Riven tacoost

Servera med en klick creme fraiche

Sätt ugnen på 225 gr
Hetta upp en stekpanna med smörolja
Finhacka löken och fräs den glansig.
Tillsätt färsen, pressa ner två vitlöksklyftor och rör om, fräs till färsen är smulig
Vänd ner tomatkrossen, vatten, 1 msk soya, bulj.tärn., chilisås, och låt allt sjuda upp.
Puttra i ca 20 minuter
Förbered tortillachipsen under tiden toppade med med riven ost och gratinera i några minuter
När chipsen är klara så kan du smaka av soppan med salt och peppar, ev mer soja och tacokrydda.
Låt sjuda ett par minuter till innan du serverar.

FRED

Caesarsallad med kyckling och bacon
4 pers

4 kycklingfiléer
1 ½ dl mathavre
140 g bacon
2 skivor ljust surdegsbröd
4 tomater
1 huvud romansallad
1 rödlök
100 g hyvlad parmesan
svartpeppar

Caesardressing:
½ dl majonnäs
½ dl yoghurt
2 sardeller
1 tsk dijonsenap
1 vitlöksklyfta
½ dl riven parmesanost
salt och vitpeppar
pressad citronsaft

Sätt ugnen på 200°.
Lägg kycklingen i en ugnsform. Salta och peppra.
Tillaga i ugnen tills kycklingen är genomstekt, 15?20 minuter.
Låt svalna.
Koka mathavren. Lägg upp på ett fat.
Mixa majonnäs, yoghurt, sardeller, dijonsenap, vitlöksklyftan och riven parmesanost.
Smaka av med salt, vitpeppar och pressad citronsaft.
Stek baconet och skär i det bitar.
Skär brödet i kuber och stek dem knapriga i en stekpanna.
Lägg på skivad kyckling, bacon, brödkrutonger, tomater i bitar, strimlad sallad, strimlad lök och parmesanost på mathavret
Peppra.
Servera med dressing.


LÖRD

Lax med spenat och avokadosås

600 g laxsida
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

500 g färsk spenat
Olivolja

Avokadosås:
1 avokado
2 dl crème fraiche (34 %)
1 citron, rivet skal
2 msk olivolja
1/2 kruka färsk mejram eller basilika
salt och peppar

Sätt ugnen på 150°.
Salta och peppra laxen och låt stå ca 15 minuter.
Lägg laxen på plåt med oljat bakplåtspapper och sätt i en termometer.
Baka i ugnen till en temperatur på 55 grader, det tar ca 15-20 minuter.
Mixa avokado med crème fraiche, citronskal och olivolja.
Rör ner hackad mejram eller basilika och smaka av med salt och peppar.
Fräs spenaten i omgångar i olivolja tills vätskan ångat bort.
Smaka av med salt och peppar.
Servera laxen på en bädd av spenat med såsen vid sidan av, med färskpotatis.

SÖND

Blommig fläskytterfilé

800 g fläskytterfilé
salt o peppar

1 dl olivolja
2 msk balsamvinäger
2 kvistar rosmarin
2 msk hackad timjan
1 tsk chiliflingor

Sätt ugnen på 125 gr
Krydda köttet och stek det runtom i stekpanna
Lägg över i smord ugnsform, stick i en termometer och stek till 68 gr
Rör ihop marinaden, häll den i en stekpåse och lägg i det varma köttet
Lägg i kylen över natten
Skiva tunt och dekorera med gräslöks- och timjansblommor.

POTATISSALLAD

15 (4-5) PERS


ca 2 kg (600 gr) potatis el. 3 (1) påse fryst tärnad á 600 gr (ej förstekt)
5 (2) syrliga äpplen
1 (1/2) purjo, 2 (1) hackad rödlök går också bra
2 (1) dl bostongurka
1 (1/2) dl finhack. Persilja gärna fryst färd.hackad
1 (1/2) dl finhack. Dill ----?-----
1 (1/2) dl kapris
3 dl (175 gr) lättmajonnäs
2 (1) dl kaffegrädde
2 (1) msk svensk senap
salt och sv.peppar

Rör ihop majonnäs, grädde och senap med salt, sv.peppar och det kryddgröna. (Använder du rödlök så tillsätter du den här)
Koka potatisen knappt mjuk, skär den och vänd ner den så varm som möjligt. Blanda och låt det stå tills potatisen är kall.
Tärna äpplena och finstrimla purjon. Blanda det med bostongurkan och kapris Rör ner i potatisblandningen och låt stå ca 1 timme före servering.



Frukt i gele'

4 st gelatinblad
2 dl koncentrerad flädersaft
2 dl vatten
ca 100 g vindruvor (gärna både röda och gröna)
ca 15 färska jordgubbar (15 st jordgubbar motsvarar ca 300 g)
125 g färska hallon

Till servering:
vispad grädde

Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter
Koka upp saft och vatten.
Lägg i gelatinbladen och låt dem smälta under omrörning. Låt saften kallna.
Halvera vindruvorna.
Snoppa jordgubbarna och dela dem i 4 delar (beroende på storlek).
Lägg vindruvor, jordgubbar och hälften av hallonen i en form.
Skeda försiktigt över saften och täck formen med plastfolie.
Ställ i kyl minst 8 timmar för att gelén ska stelna.
Stjälp upp gelén på ett fat.
Om den inte lossnar, värm försiktigt botten på formen.
Garnera med resten av hallonen.
Servera gärna fruktgelén med vispad grädde.

Av Neta - 21 maj 2023 00:23

Upp tidigt imorse igen, då hade jag inte sovit mkt inte. Taxin va dessutom en kvart tidig men höll inte på att kunna åka med. Så högt insteg fast personbil. Lyckades till slut ändå.

Kom till Wik innan det öppnade, C var redan där. Parkeringarna uppe rätt slut. Vi gick ett varv, inte ett fänrikshjärta till försäljning. Rätt mkt buskar och träd, pelargoner och andra att ha på balkong. Nån sålde keramik, en chark och en ostvagn. Bröd och ljus. Inget intresserade oss.
Lammburgare för 120 och en enkel kolbulle 135kr, känns fel nånstans där.


Fin utsikt men det hjälpte inte. Vi drog till Ramsta och köpte varsin sallad. Tänkte att vi åker till Hammarskog men tji fick vi då badparkeringen var avstängd. För långt att gå från den andra.
Så vi drog hit


Till Skaris och vårdsätraslingan. Satte oss på en bänk och åt vid svanbryggan. Såg massor av blommande kungsängsliljor.
C va inte ett dugg intresserad av att gå där så vi drog till Max och köpte glass och islatte. Sen skjutsade hon hem mig, hjälpte mig hänga tvätten jag inte fixat igår. För ont!

Hem och småfixade lite och slappade en stund innan Annika kom. En jättetrevlig kväll med sorgkant. Hon är ju drabbad av tråkigheter också med en man som inte är så kry. Men vi uppdaterade oss lite med så vi pratade inte bara om det.
Vi beställde mat och åt lite bröd och tzatsiki medans vi väntade på maten. Sen åt jag nog den godaste räkrätt jag ätit.



Pasta Gamberi, tigerräkor, champinjoner, aubergine, lök, paprika, grädde och sweet chili. Dill och varm citron att pressa över. Det sista verkligen pricken över i. Valde bort färsk chili, gillar inte det. Men så gott! Mycket mat som vanligt så har lunch i morgon med. Finns tzatsiki över med.

Annika åkte strax efter 22, nöjd hon med, och med sin röda vinflaska i en guldpåse.

Jag såg utröstningen i Lets dance och nu är jag så trött så *ögena går i kors* som farmor sa.

Puh

Av Neta - 19 maj 2023 23:45

Den här dagen tog en ände med förskråckelse. Tur att facebook finns ändå och att vi har en egen grupp här i området.
Har inflammation i båda axlarnas muskelfästen. Började med hö och sen använde jag väl vänstern extra mkt då då, så började det där med. Hör liksom till min SLE att det blir så. Känns som det ligger en tyngd av värk som en sjal över axlar och nacke. Det här gör att jag har svårt för att lyfta just nu. Så beställde det som var tungt från Delitea och har suttit uppe och väntat på det paketet nu, kl va över 22 när det kom. Brukar som rulla in paketet sen plockar jag ur lite i taget från hallen.

Men nu la Best det hos grannen vägg i vägg, har inte en chans att lyfta eller bära det hit. Skrev till en granne men dom hade nog lagt sig. Kom på att skriva i vår grupp och då var tjejen snett ovanför mig vaken och hjälpte till.

Tidigare idag åkte jag in och mötte upp C och fick köpa lite färskt, både grönsaker och mat för det har ju inte Delitea. Hittade nåt kul på Kvantum, kroppkakepytt. Haha!
Vi hade en mysdag i stan, först på Lidl och sen på Gränby där vi började med fika, handlade, åt lunch o sen åkte hem. Hon skjutsade hem mig.

Hade ett litet helsicke att få ut rullstolen ur förrådet i morse så nu står den ute men under taket vid min ytterdörr. Kunde sen åka vanlig taxi in med den, så skönt att slippa färdtjänstbussen.

Ska va med henne i morgon på dan med. Vi ska till Wik där Annika o jag var för en vecka sen. Det är vårmarknad där i morgon. Skulle va mkt trädgårdsrelaterat.
I morgon kväll kommer den andra Annika hit och vi ska ta mat från ?Giraffen? jag bjuder henne i 60-årspresent som jag skrivit om tidigare. Verkar bli en fin kväll så ser fram mot den. Blir nog lite vin också om jag kan skippa värktabletter i morgon.


Så fint på framsidan nu. Laddade snigelfällor nu ikväll för såg snigelspår på plattorna i morse.

Men nu ska jag hänga tvätt, det tar tid nu det med dom här armarna. Disken får vänta på inplockning i maskinen till i morgon.
Sen hoppas jag på att kunna sova.

Av Neta - 19 maj 2023 02:33

Glömde tala om vad jag ätit idag. En pimpad pizza. Brukar köpa frysta med bara ost o tomatsås men dom var slut idag. Garants pizzor är inte jätteroliga då fyllningen är liksom inkavlad eller hur jag ska förklara det. Men kostar dom 50 för 2 st kan man ju stå ut med det tänkte jag. Förvällde några sparrisar i 3-4 min i micron. Delade några småtomater. Hade riven mozzarella i kylen.


Det var prusciuttoskinka och champinjoner på från början, så jag la först på rejält med mozzarella sen sparris och tomater. Lite lavasalt, min nya favorit, det är svart salt och 4- peppar samt lite pizzakrydda på.


Blev rätt bra, men orkade bara halva. Nästa gång ska jag ha på lite av min egna tomatsås med. Den som är på sånna här pizzor är inte god, så äckligt söt på nåt vis. Men jag blev mätt och har lite kvar till i morgon.

Drack bara vatten till och hyvlade lite färsk vitkål med lite olivolja, vinäger o kryddor i.
Tänkte nästan ta ett glas vin men orkade inte hämta. Haha!

Av Neta - 18 maj 2023 23:42

Å jösses va folk har fixat ute, lika i affären så mkt folk. Tror folk röjt inne också för det var kö till pantrummet. Skulle också behöva panta.

Satt kvar länge i sängen i morse. Vaknade före 8 men var så trött. Upp på toa och satte samtidigt på en mörk 40. Sen var jag pigg. Läste tidningar, kollade lite bloggar jag följer, kollade rosényheter på systemet. Vips så var kl kvart i 11. Duschade och klädde på mig. Åt frukost och sen åkte jag upp med soporna, precis när jag kom upp kom en farbror ut så han tog min påse och slängde den så jag slapp gå av scootern.
Tänkte att jag åker till Elle, var tvungen att fota lite, är ju så fint ute nu.


En stor blommande hägg vid vårt utegym


Grönskan nu alltså.


Träd utanför mig på framsidan.

Åkte in på kyrkogården och upptäckte att påskliljan som var så fin häromdan hos Elle nu börjat vissna ner.


Vi ska ha en ros där tror jag.


Måste också få visa katten hos Es granne. Undrar om man kan få en kanin så? Skulle ju E haft ist för duvan egentligen.

Åkte in på affären och hanlade lite småsaker, dock var jordgubbarna slut som jag var så sugen på.

Tog in ett paket som låg i postlådan med det här.


2 par vida korta byxor i svartvitt och blåvitt. Ett vitt linne och en grön holkis.

Satt mig på baksidan och tog det absolut sista kaffet. Har snålat som 17 men ska handla i morgon, måste vara Icas snabbkaffe. C och jag gör stan osäker.
Gick dock in rätt snabbt då det var rätt kyligt. Funderade på att försöka gräva ner perenner jag fick igår men beslöt mig för att vänta. Rätt dumt att chansa med armen. Dom är barrotade så dom klarar sig.

Nu ska jag ta reda på en kylväska till i morgon. Sen sova, taxin kommer vid 10.

Presentation

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3
4
5 6 7
8
9
10 11
12
13
14
15 16
17 18 19 20
21
22 23
24
25 26
27
28 29 30
31
<<< Mars 2025
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards