Mina ord och tankar

Direktlänk till inlägg 21 maj 2023

V 21

Av Neta - 21 maj 2023 21:47


Veckans ÖRT


Dill
En ettårig ört som nästan bara används i Norden, trots sin höga smak. Används till alla skaldjur, potatisrätter, kalla såsåer, röror inläggningar och sallader. Både stjälk och blad används. Under vinterhalvåret är det Italien och framförallt Albenga som förser oss Nordbor med Dill.

Veckans FRUKOST

Avokadoyoghurt med nektarin

1 stor mogen avokado
½ fryst banan
1 dl yoghurt eller rismjölk
1 msk pr citron
1 tsk honung
1 tsk vaniljpulver

1 nektarin
Hampfrö

Mixa allt till en mjuk kräm
Servera med tunnklyftad nektarin och skalade hampafrö

Veckans BRÖD

Rödlöksfocaccia med örtsmör

½ pkt jäst
5 dl ljummet vatten
½ dl olivolja
2 tsk salt
2 dl grahamsmjöl
8 dl vetemjöl
1 stor rödlök

50 g mjukt smör
1 msk finhack. Rosmarin
1 msk finhack. Timjan
salt

Lös upp jästen i lite av vattnet
Tillsätt resten och rör ner olivolja, salt, grahams o vetemjöl
Arbeta hop till en deg (den ska va lös)
Jäs övertäckt 1 timme
Sätt ugnen på 200 gr
Blanda smör örter o salt till ett bredbart smör
Skiva löken tunt
Häll ut smeten i en smord långpanna 25 x 35 cm
Lägg på klickar av smöret och toppa med lökringar

Jäs ytterligare 20-30 min
Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 min
Låt svalna på galler.


Veckans SALLAD

Nektarinsallad

6-8 nektariner
½ gurka
2 dl ärtskott
3 dl mâchesallad
200 g fetaost
3 msk olivolja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Dela, kärna ur och kvarta nektarinerna
Skala, dela och kärna ur gurkan, skiva grovt
Ansa och dela ärtskott och salladsblad
Dela fetaosten i generösa bitar
Blanda allt
Rör ihop olja med salt o peppar, häll över salladen och servera direkt.


Veckans VEGO

Pastagratäng med mycket grönt

ca 3 ½ dl pasta
1 örtbuljongtärning
ca 2 msk smörolja
1 pkt fryst bladspenat
1 gul lök
10 cm purjolök
ca 50 g finstrimlad rotselleri
50 gpalsternacka
1 strimlad morot
1 strimlad gul paprika
salt och peppar
några kokta broccolibuketter
10 gröna bönor, förvällda och delade

Ostsås med vitlök:
2 msk smör
2 ½ msk vetemjöl
5 dl mjölk
ca 2 dl riven lagrad ost
½ örtbuljongtärning
1?2 vitlöksklyftor

Sätt ugnen på 225°.
Koka pastan,enligt instruktioner på förpackningen, med en buljongtärning i vattnet. Låt rinna av och droppa lite smörolja över.
Tina spenaten. Strimla lök och purjolök.
Hetta upp en stekpanna med smörolja i, och tillsätt spenaten, löken och de strimlade grönsakerna.
Låt det fräsa i 4?5 minuter.
Smaka av med salt och peppar.

Ostsås:
Fräs smör och vetemjöl i en kastrull och spä med mjölk till en slät sås.
Låt den koka några minuter och rör sedan ner drygt hälften av den rivna osten.
Smaka av med buljongtärning och pressad vitlök.

Varva pasta och grönsakerna i smord form.
Tryck ner lite broccoli och bönor här och där och häll sedan över ostsåsen.
Toppa med resten av den rivna osten och gratinera i ugnen i ca 15 minuter.


MÅND

Baconbiffar med senapssås

500 gram köttfärs
¾ dl ströbröd
1 ½ dl mjölk
4 ansjovis filéer
1 ägg
1 dl hackad persilja
salt peppar
140 g bacon
1 msk smör

Sås:
2 dl vatten
2 dl vispgrädde
1 msk kalvfond
1 msk dijonsenap
1 msk senap söt
2 msk maizenaredning

Blanda ströbröd och mjölk och låt svälla i 5 minuter.
Blanda i färs, hackad ansjovis, ägg, persilja, salt och peppar.
Arbeta ihop till en jämn färs.
Forma 8 biffar och linda en baconskiva runt om varje.
Stek biffarna i smör i stekpanna tills de fått fin färg.
Lägg över i en vid kastrull.
Koka ur stekpannan med vatten och tillsätt grädde, fond och all senap.
Koka upp, red av och koka ett par minuter.
Smaka av med salt och peppar och häll såsen över biffarna.
Småkoka i ca 15 minuter tills biffarna är klara.
Garnera med persila.
Servera med rostad potatis och sockerärter.


TISD

Blomkålsgratäng

1 blomkålshuvud, stort
2 ägg
2 ½ dl grädde
2 dl riven ost
1 dl strimlad purjolök
1 tsk paprikapulver
salt, svartpeppar

Sätt ugnen på 225 grader.
Dela blomkålshuvudet i mindre buketter och skiva stammen
Förväll dem några minuter i lättsaltat vatten. Blomkålen får inte bli för mjuk.
Fördela blomkålen i en smord form och strö över den strimlade purjon.
Vispa samman ägg, grädde, 1 dl av rivosten och kryddorna.
Häll äggsmeten över blomkålen och strö över resterande rivost.
Gratinera i ca 15-20 min.
Serveras till exempelvis ugnsstekta kycklingklubbor, korv eller kött.


ONSD

Fiskpaket på grillen

4 bitar folie, 20 x 20 cm, smorda
4 portionsbitar torskrygg á 150 g
100 g fänkål, försök hitta en med mkt dill
100 g morötter
100 g potatis, utesluts om tillgång till färskpotatis finns, då serveras den till
1 kn grön sparris
2 tomater
salt och sv.peppar
kvistar av färsk dragon och dillen från fänkålen
4 skivor citron
1 burk fraiche "Franska örter"

Ansa och tärna rotfrukter och grönsaker, ta vara på fänkålsdillen och lägg den åt sidan
Fördela det på foliearken
Krydda och lägg på dragon och "dill"
Salta och peppra fisken, lägg bitarna på grönsakerna
Lägg på citronskivorna
Fördela fraichen på detta
Förslut paketen och ställ på grillen ca 15 min
Servera med bröd.


TORSD

Tacosoppa, faktiskt lika god kall
6 pers

600 gram nötfärs
1 gul lök
Smörolja
2 vitlöksklyft
2 burk med krossade tomater ( passerade går bra om man inte vill ha bitar )
12 dl vatten
2 msk Heinz chilisås, eller annan mild
2 buljongtärningar
1 ? 2 msk japansk soya
salt & peppar
½ påse tacokrydda

Tortillachips
Riven tacoost

Servera med en klick creme fraiche

Sätt ugnen på 225 gr
Hetta upp en stekpanna med smörolja
Finhacka löken och fräs den glansig.
Tillsätt färsen, pressa ner två vitlöksklyftor och rör om, fräs till färsen är smulig
Vänd ner tomatkrossen, vatten, 1 msk soya, bulj.tärn., chilisås, och låt allt sjuda upp.
Puttra i ca 20 minuter
Förbered tortillachipsen under tiden toppade med med riven ost och gratinera i några minuter
När chipsen är klara så kan du smaka av soppan med salt och peppar, ev mer soja och tacokrydda.
Låt sjuda ett par minuter till innan du serverar.

FRED

Caesarsallad med kyckling och bacon
4 pers

4 kycklingfiléer
1 ½ dl mathavre
140 g bacon
2 skivor ljust surdegsbröd
4 tomater
1 huvud romansallad
1 rödlök
100 g hyvlad parmesan
svartpeppar

Caesardressing:
½ dl majonnäs
½ dl yoghurt
2 sardeller
1 tsk dijonsenap
1 vitlöksklyfta
½ dl riven parmesanost
salt och vitpeppar
pressad citronsaft

Sätt ugnen på 200°.
Lägg kycklingen i en ugnsform. Salta och peppra.
Tillaga i ugnen tills kycklingen är genomstekt, 15?20 minuter.
Låt svalna.
Koka mathavren. Lägg upp på ett fat.
Mixa majonnäs, yoghurt, sardeller, dijonsenap, vitlöksklyftan och riven parmesanost.
Smaka av med salt, vitpeppar och pressad citronsaft.
Stek baconet och skär i det bitar.
Skär brödet i kuber och stek dem knapriga i en stekpanna.
Lägg på skivad kyckling, bacon, brödkrutonger, tomater i bitar, strimlad sallad, strimlad lök och parmesanost på mathavret
Peppra.
Servera med dressing.


LÖRD

Lax med spenat och avokadosås

600 g laxsida
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

500 g färsk spenat
Olivolja

Avokadosås:
1 avokado
2 dl crème fraiche (34 %)
1 citron, rivet skal
2 msk olivolja
1/2 kruka färsk mejram eller basilika
salt och peppar

Sätt ugnen på 150°.
Salta och peppra laxen och låt stå ca 15 minuter.
Lägg laxen på plåt med oljat bakplåtspapper och sätt i en termometer.
Baka i ugnen till en temperatur på 55 grader, det tar ca 15-20 minuter.
Mixa avokado med crème fraiche, citronskal och olivolja.
Rör ner hackad mejram eller basilika och smaka av med salt och peppar.
Fräs spenaten i omgångar i olivolja tills vätskan ångat bort.
Smaka av med salt och peppar.
Servera laxen på en bädd av spenat med såsen vid sidan av, med färskpotatis.

SÖND

Blommig fläskytterfilé

800 g fläskytterfilé
salt o peppar

1 dl olivolja
2 msk balsamvinäger
2 kvistar rosmarin
2 msk hackad timjan
1 tsk chiliflingor

Sätt ugnen på 125 gr
Krydda köttet och stek det runtom i stekpanna
Lägg över i smord ugnsform, stick i en termometer och stek till 68 gr
Rör ihop marinaden, häll den i en stekpåse och lägg i det varma köttet
Lägg i kylen över natten
Skiva tunt och dekorera med gräslöks- och timjansblommor.

POTATISSALLAD

15 (4-5) PERS


ca 2 kg (600 gr) potatis el. 3 (1) påse fryst tärnad á 600 gr (ej förstekt)
5 (2) syrliga äpplen
1 (1/2) purjo, 2 (1) hackad rödlök går också bra
2 (1) dl bostongurka
1 (1/2) dl finhack. Persilja gärna fryst färd.hackad
1 (1/2) dl finhack. Dill ----?-----
1 (1/2) dl kapris
3 dl (175 gr) lättmajonnäs
2 (1) dl kaffegrädde
2 (1) msk svensk senap
salt och sv.peppar

Rör ihop majonnäs, grädde och senap med salt, sv.peppar och det kryddgröna. (Använder du rödlök så tillsätter du den här)
Koka potatisen knappt mjuk, skär den och vänd ner den så varm som möjligt. Blanda och låt det stå tills potatisen är kall.
Tärna äpplena och finstrimla purjon. Blanda det med bostongurkan och kapris Rör ner i potatisblandningen och låt stå ca 1 timme före servering.



Frukt i gele'

4 st gelatinblad
2 dl koncentrerad flädersaft
2 dl vatten
ca 100 g vindruvor (gärna både röda och gröna)
ca 15 färska jordgubbar (15 st jordgubbar motsvarar ca 300 g)
125 g färska hallon

Till servering:
vispad grädde

Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter
Koka upp saft och vatten.
Lägg i gelatinbladen och låt dem smälta under omrörning. Låt saften kallna.
Halvera vindruvorna.
Snoppa jordgubbarna och dela dem i 4 delar (beroende på storlek).
Lägg vindruvor, jordgubbar och hälften av hallonen i en form.
Skeda försiktigt över saften och täck formen med plastfolie.
Ställ i kyl minst 8 timmar för att gelén ska stelna.
Stjälp upp gelén på ett fat.
Om den inte lossnar, värm försiktigt botten på formen.
Garnera med resten av hallonen.
Servera gärna fruktgelén med vispad grädde.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - Onsdag 15 maj 22:46

Då tog jag min B-vitaminspruta idag och jag känner redan kl 22 att jag är piggare. Det där med B-vitaminbrist är ju en hel vetenskap. Tar ju dom eftersom jag är överviktsopererad, GBP en op som inte hjälpte mig ett dugg. Gick ner mer under året jag...

Av Neta - Tisdag 14 maj 22:47

Rätt nere nu. Är väl den stora vårdeppen. Ska det vara så omöjligt att bara få må bra, vara glad och slippa fundera över saker som blir typ *konstiga* Kanske är jag något bättre i fötterna, vi får väl se, men jag törs inte ta ut nåt i förskott. F...

Av Neta - Tisdag 14 maj 19:08


Kall avocadosoppa 1 lit vatten + fond eller kycklingbulj.tärn 2-3 mogna avocado beroende på strl 1 kn salladslök, finskuren 1 brk creme fraiche 1 msk torkad dill Salt & sv.peppar En doft cayenne om så önskas 100 g fetaost Servera med...

Av Neta - Måndag 13 maj 16:11

Gurk & Avokadosoppa 1 gurka 2 avokado 1 hönsbuljongtärning 4 dl vatten 3 msk press citron 3-4 msk olivolja Salt, sv.peppar & lite cayenne 3 msk finhackad dill 1 kn gräslök, hackat Krutonger Skala gurkan och skär den i bitar H...

Av Neta - Måndag 13 maj 00:14

Ja Den stora älgvandringen alltså. 87 älgar har summit över. L tror det är rekord. Det roliga tycker jag också är alla andra djur man får se liksom på köpet. Järv, björn, lo, ren, grodor, örnar, orrar, svanar, änder, ejder och en massa andra fåglar...

Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3 4 5 6 7
8
9 10 11 12
13
14
15
16 17 18 19
20
21
22
23
24
25
26
27 28
29
30 31
<<< Maj 2023 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards