Mina ord och tankar

Direktlänk till inlägg 8 mars 2018

Internationella Kvinnodagen

Av Neta - 8 mars 2018 13:45

Vilka tänker ni på lite extra idag?

Jag tänker på:
Farmor- En kämpe som nog inte alltid hade det så roligt. Blev gravid före äktenskapet men pappan i fråga tog iaf på sig faderskapet och det hade nog blivit bra om inte pojken fötts död. Då drog han som en avlöning. Ville inte vara med längre. Dom var inte gifta.
Hon träffade ju så småningom farfar men det äktenskapet var nog inte så lyckligt. Han var lite för törstig, blev elak och dominant. Minns fortfarande de uppgivna tårar hon inte kunde dölja ibland. Men också, hur hemskt det än låter hur hon blommade upp när han dog och hon kunde rå sig själv.
Dom fick 3 barn där båda sönerna ärvde faderns "törstighet" hur orkade hon alla dessa år? Så besviken hon måste ha varit. Inte minst när dom flyttade från stugan och in till stan.
Farmor var den enda som blev uppriktigt glad över J och hejade på mig att klara det själv då jag valde att inte leva med pappan. Mitt stöd och min trygghet. Ler tillbaka när jag tänker på min första midsommar som mamma. Jag ville inte att hon skulle sitta själv så vi bestämde oss för att fira midsommar på hennes balkong, jag skulle göra Jansson och ta med. Hade aldrig gjort egen och tänkte att det kan väl inte vara så svårt. Gjorde på kokt potatis och äggstanning. Som vi skrattade åt det sen Haha! Så hon lärde mig. Sen har jag bara fått beröm för mina Janssons.

Gammelmormor- fick också kämpa i livet. Som vi förstått nu när vi börjat släktforska lite så föddes hon oäkta med fader okänd. Gravid med godsägaren eller vad han var i Ullfors ryktades det om. Träffade så småningom en man och födde väldigt många barn. Alla med bibliska namn. Blev en stor bullrigt glad syskonskara varav en var min

Mormor- vet inte så mkt om henne som ung mer än att hon bodde i trakterna av Ullfors och Strömsberg. Träffade morfar ganska tidigt och fick 6 barn varav 5 pojkar som det gått bra för allihop. Dom var från början ganska välbärgade men det blev någon slags ekonomisk kris och dom miste mycket av vad dom hade. Bodde när min mamma var liten i en hyrd tvättstuga. Det var väldigt dåliga tider i Sverige på 20-30-talet. Morfar som varit guldsmed fick börja som fabriksarbetare så småningom. Mormor var barnmorska och jobbade natt. Dom slet hårt och det vände. Dom kunde bygga en småstuga i Svartbäcken och där föddes jag, ja eller vi bodde där första 6 månaderna i mitt liv. Trångt måste det varit och nog inte så lätt för pappa kan jag tro.

Mamma- så klart! Kämpade nog mer än vi anade med pappas drickande och fick stå ut med mycket. Men dom köpte iaf ett parhus och där bor hon än. Fast nu med Rune som varit mer pappa och morfar till oss än vad vår egen varit. Blommade upp efter skilsmässan från pappa. Då var vi ute och dansade samtidigt, lite ovan situation kanske.

Förutom blodsband då? Ja då måste jag nog säga Astrid Lindgren. :-)
Som hon stod upp för alla barn och orättvisor. Som hon tog politiker i örat om inte bokstavligt. För den hon var helt enkelt, för det sunda förnuft hon hade. Alla vet ju så jag behöver nog inte gå in på det.


Sen en vän sen många år. En mamma som vid en separation såg bort från egna känslor och såg till 4 barns bästa. Det hon upplevde tänker jag inte gå in på nu. Men det var nog tidvis mer än det smakade. Hamnade en bit från barnen med allt vad det innebar. Blev nog lite missförstådd. Betraktades som egoistisk vilket är det minsta hon är. Jag har själv suttit med en av sönerna och berättat och förklarat som jag sett och hört av henne. Tror jag fick honom att tänka till lite.
Hon är en förebild.
Vi har ju tyvärr iom flytt och så inte så mkt kontakt idag mer än på Fb.

Vad vill jag då skicka med till mina tjejer, 2 döttrar och 1 sondotter.

Känn efter hur ni vill leva och jobba framåt för det.
Ta ingen skit.
Låt ingen annan styra er och styr ingen annan.
Ändra på det som inte känns bra.
Behandla alla som ni vill bli behandlade av dom.
Gör er av med energitjuvar.
Lev medans ni är unga, res, ha kul, och glöm inte oss äldre.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - Onsdag 27 mars 01:06

Med den här jäkla tröttheten märker jag hur min mobilitet försämras också. I synnerhet direkt på morgonen då jag går jäkligt illa. Ont satan då också. Går dåligt jämt och måste alltid hålla i mig nu. Att bära nåt samtidigt försämrar också balansen om...

Av Neta - Måndag 25 mars 22:39


Kom inte receptet med, blir så trött

Av Neta - Måndag 25 mars 22:37


Jag hade spart Chokladvåfflorna Så,dags nu men iaf. Haha! ...

Av Neta - Måndag 25 mars 19:32

Känns som något är fel. Inatt sov jag dåligt men gick inte upp i morse utan sov till 11. Har som ett tryck över huvud och ögon men det är tydligen vanligt vid extrem trötthet. Ringde vc men dom har ingen tid förns i slutet av maj. Fick prata med en ...

Av Neta - Lördag 23 mars 23:33


Stavas det så? Hur som helst så glömde jag bort det totalt. Satt och lyssnade på den här. Jag har inte haft så mkt vallningar, inte alls faktiskt men vet ju hur det kan vara. Spröda och torra slemhinnor dock, inte bara på så känsliga ställen ...

Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2
3
4
5 6 7 8 9
10
11
12
13 14 15
16
17 18
19
20
21 22
23
24 25
26 27 28 29 30
31
<<< Mars 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards