Direktlänk till inlägg 13 maj 2024
Gurk & Avokadosoppa
1 gurka
2 avokado
1 hönsbuljongtärning
4 dl vatten
3 msk press citron
3-4 msk olivolja
Salt, sv.peppar & lite cayenne
3 msk finhackad dill
1 kn gräslök, hackat
Krutonger
Skala gurkan och skär den i bitar
Halvera och kärna ur avokadon
Kör gurka, avokado och smulad buljongtärning i en matberedare, späd med vattnet
Blanda ner citronsaft, olja och kryddor
Ställ svalt i kylen minst 15 min
Häll upp soppan och strö över dill, gräslök och krutonger.
En utan vatten, heter lika fast tvärtom
Avokado & gurksoppa
1 gurka
2 avocado
½ rödlök
1 press lime
2 msk olivolja
2 msk honung
Lite cayenne
Salt
Flyt. Honung
Dela gurka, avokado och rödlök i bitar
Mixa med lime och olivolja till en slät soppa
Smaka av, häll upp i skålar och ringla över lite honung.
Gazpacho med vattenmelon
1 vattenmelon ca 1.3 kg
1 gul paprika
½ gurka
2 små färska lökar
1 vitlöksklyfta
1 burk hela tomater
6 dl tomatjuice
Ca ½ dl rödvinsvinäger
3 msk rapsolja
Salt & sv.peppar
¼ kruka färsk mynta
Skala, ansa och kärna ur melon och paprika
Dela alla gröns o melon i mindre bitar
Krossa vitlöken och ta bort skalet
Mixa grovt med tomater, juice, vinäger, oljan och ca 1 tsk salt
Smaka av
Lägg i myntan och mixa helt kort
Ställ i kylen minst 1 timme före servering och servera riktigt kall.
Kall rödbetssoppa
600 g rödbetor
1 l buljong, 2 tärningar lr motsvarande
Salt & peppar
100 g fetaost, tärnad
1 granatäpple
1 äpple, skalat och tärnat
Skala och tärna rödbetorna, koka dem mjuka i buljongen ca 20 min.
Häll av buljongen men spar den
Mixa rödbetorna släta och späd till lagon konsistens med buljongen.
Ställ kallt
Eller om du har färska kokta i frysen, ta 5 dl rödbetstärningar och mixa med 2 buljongtärningar och ca 8 dl kallt vatten
Servera soppan, gärna i glas, med tärnat äpple, granatäppelkärnor och tärnad fetaost.
Purjo och ärtsoppa
10 cm purjo
smör
½ l vatten
2 kycklingbuljongtärningar
500 g gröna ärtor
2 msk fraiche eller grädde
Salt
chiliflingor
2 kv mynta
Skiva purjon och låt den bli glansig i lite smör
Tillsätt vatten och buljong, koka upp
Tillsätt ärtorna och låt det koka i 10 min
Mixa och häll tillbaka i kastrullen
Tillsätt fraiche o smaka av med salt
Fördela i 6-8 små glas och ställ kallt några timmar
Strö över chili o lägg på myntablad vid servering
Gurksoppa
1 liter hönsbuljong, kyld & silad, den ska vara klar
2 grovt rivna gurkor, ev. skalade
4 skållade och urkärnade tomater, tärnade
1röd & 1 grön paprika, tärnade
1 msk finhack. lök
1-2 kross. vitlöksklyftor
1dl vitt vin eller 1msk press lime
Salt & kryddpeppar
1 skiva vitt bröd/person
1-2 msk smör
1-2 pr vitlöksklyfta
Blanda i alla gröns. i den kylda buljongen, smaka av med kryddorna.
Kantskär och tärna brödet
Smält 1-2 msk smör i stekpannan och pressa i vitlök
Stek brödtärningarna frasiga och gyllengula
Servera soppan med brödkrutongerna på i tallriken.
När vi åkte hem igår regnade det och det hade också regnat massor under em det syntes på vägen. Från att vi åkte på 55an ungefär var det torrt och inget spår av regn fanns. Inte här hemma heller och det är mkt torrt i naturen. Regn skulle behövas här...
Iaf ett par nätter ha ha! Så skönt att få prata av sig om allt. Känna stödet från nån som känner mig och som förstår mig precis. Han följer med mig som stöd till prästsamtalet om begravningen i morgon också. Kanske inte ända in på mötet men finns...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 |
5 | |||||
6 |
7 | 8 | 9 |
10 | 11 |
12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
|||
20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | |||
27 |
28 | 29 |
30 | 31 | |||||
|