Mina ord och tankar

Senaste inläggen

Av Neta - 23 maj 2020 23:48

Ja om utgångspunkten ska vara Björklinge så kommer jag väl till Södertälje om jag åker söderut, kanske till Söderhamn om jag åker norrut, till Upplandskusten om jag åker österut och kanske till Arboga eller Köping om jag åker västerut.
Väljer nog helst vår egen kust isf, finns så många pärlor där. Vaxholm, Norrtälje, Östhammar, Öregrund och öarna. Hållnäshalvön icke att glömma. Kommer väl också till Sigtuna om jag avviker lite, upp mot Ockelbo om vi kör 272. Till Strängnäs om vi har tur på 55an.
Fina små städer allihop. Sen passerar man väl nån pärla också. 08, Enköping, Sandviken, Gävle.

Helst vill jag ju att Visby ska bli av så klart, men om det skulle skita sig. Får bli dagsturer runt lite annars.

Tråkdag idag med skitväder, känts i min kropp. Lite bättre i morgon men regn framåt kvällen. Känner att jag skulle behöva en trivseldag snart igen, att det händer något.
Saknar någon att göra saker med. Mysa lite med i kvällssolen med en Martini ute. Behöver inte nödvändigtvis vara nån ny kärlek, nästan hellre en kompis kanske, kön spelar ingen roll.
Det är så klart mysigt att göra saker med tjejerna, men ibland vore det kul med ombyte.

L är inte aktuell ens som kompis längre, han har betett sig som ett svin och jag har avpolleterat han helt. Jag mår bara dåligt över hans beteende så då får det vara. Så konstig när det gäller en del saker, även nu under flytt och senast han var här. Det blev droppen. Glad över hjälp iofs men ibland tror jag han gör det för det ska se bra ut. Fick höra flera ggr att han inte brydde sig längre, men med var han ändå. Undrar om det var för att få vara elak? Lova saker som han sen inte håller.
Avpolleterade gjorde jag väl iofs när jag tog ut skilsmässan, va tredje försöket att få han att skriva på. Men jag trodde ju i min enfald att det verkligen skulle gå att vara kompisar, kändes bra när alla irritationer försvann. Men dom kom tbx. Va ju bra under en kort tid med. Men han är inte intresserad av varken mig eller tjejerna längre. När C varit där de senaste gångerna har han stressat iväg på annat, sist fick hon hjälp med bilen iofs men inte ens mat. E beklagade sig idag att han bara håller på med annat. Det gör mig ont för deras skull, dom borde komma först. Nog för att dom är vuxna men sin pappa behöver man ändå. Men vi blir tightare, töserna och jag. Han skulle behöva ett nytt fruntimmer som kan göra folk av honom, att gå där i skogen med sin lika ensamma brorsa är inte bra.

Så glad över mina vänner som har ställt upp som 17 nu. Dom är inte många kvar efter skilsmässan men dom som är riktiga vänner finns där.

Ser iaf på framtiden med tillförsikt. Hoppas det här eländet är över fram mot hösten så man kan åka på kryssningar igen och ut på lite danser och lyssna på fin musik. Kunna gå på en restaurang och äta, ha en fest, kunna bjuda hem folk. Resa!

Men nu ska jag resa mig ur soffan och dra mig mot sängen.



















Av Neta - 23 maj 2020 15:24

Tycker den benämningen på utomhus är kul, snott den på Twitter.

Vi köpte färdiggryddat kött,något jag egentligen aldrig brukar göra. Torkade dock bort det då det var ganska grova kryddor. Tänkte att dom har nog redan gjort sitt.
Penslade tunt med grillolja innan stekning. Ja vi orkade inte grilla.

Färdig potatisgratäng dom sålde på HK, 300 g för10kr, var som potatis förkokt i grädde så ganska blöt då vi hällde upp den, men blev fantastiskt bra med lite extra ost och ca en 25 min i ugnen.

Sparrisen stekta vi i smörolja med bara salt.

Vi fyllde varsin champinjon med färskost, penslade med lite grillolja och hade den i ugnen bredvid gratängen i samma tid. I egen pyts dock.

Det som inte är med här är citronsmöret, vansinnigt gott till både kött och framför allt till sparrisen.
Ca 100 g smör får mjukna, finrivet skal av en 1/2 citron, en liten kläm på en halva så man får lite citronsaft, max 1 tsk. Kanske mindre. Salt och svartpeppar. Blanda och ställ i kylen.

Tomater, salladslök och lite färsk champinjon till. Bra blev det!

Av Neta - 22 maj 2020 00:11

Har dom senaste dagarna hållt på mkt med tavlorna, bytt ut mörknande fururamar mot nya svarta. Trots samma motiv så blir det en himla skillnad.

Behöver byta passepartouter också, ni ser va gulnande dom är på vissa. Ska kolla om jag kan köpa färdiga.
Vi har haft ett fantastiskt väder idag och lika ska det bli i morgon. Vi åt både lunch och middag på min uteplats i solen, så härligt. Sushirester och bakpotatis med laxröra och till det ett glas vitt.

Så härligt!
Bråkat med vinkylen också, den vägrar bli kallare än 14 gr. Fattar inte va det är för fel. Sånna gånger saknar jag en Leif att vråla på Haha! Men får väl vråla 17 så högt om det ska höras till honom. Få se om J kan kika på den.
C jobbar ju på systemet nu och jag bad henne plocka hop de 6 vinerna i min smak dom sålde mest av. Hade hört talas om cykelvinet redan men det som ocksåvar lite kul va ju att en flaska var av plast.... här den ensamma.

Ska bli kul att prova.

Men nu sovdags!

Av Neta - 19 maj 2020 00:45

Det sattes upp hyllor och tavelhyllor

Det åts sillunch

Teamwork

Det piffades till ute

Spaljén kom på plats och hyllan likaså.

Nya bordet sattes ihop.

Sen var vi lite trötta. Frös för det stod öppet åt båda håll.
Skruvades även ihop en ny hylla inomhus. Jag började plocka upp nu ikväll men fortsätter i morgon.

Av Neta - 18 maj 2020 05:15


Veckans vego:

Kikärtspannkakor med taleggio-ost

2 1/2 dl kikärtsmjöl
2 ägg
2 dl vatten, varav 1 dl kokande
3/4 tsk salt
1 msk hackad rosmarin
ca 1/2 dl majsolja till stekning
100 g taleggioost, eller annan smakrik kittost
1 ask körsbärstomater (250 g)
1/2 kruka färsk basilika
salt och svartpeppar

Vispa ihop mjölet med äggen och 1 deciliter kallt vatten.
Tillsätt det kokande vattnet, salt och rosmarin.
Låt smeten svälla i cirka 10 minuter.
Stek pannkakor i rikligt med olja på medelvärme.
Sätt ugnen på 250 grader och grill om pannkakorna ska gratineras.
Lägg dem i en ugnssäker form.
Skiva osten och lägg den på pannkakorna.
Gratinera i mitten av ugnen i 3?5 minuter tills osten har fått fin färg.
Halvera tomaterna och vänd runt med basilika och olivolja.
Salta och peppra. Servera till pannkakorna.

Veckans sallad:

Tomatsallad med melon och feta

4 tomater
600 g vattenmelon
1 rödlök
1 röd chili
1 brk stora vita bönor
2 msk olivolja
1 msk pr citron
1 kruka oregano
Flingsalt
Peppar
200 g fetaost
1 dl svarta oliver
Citron

Skär tomater och melon i bitar
Skala och klyfta löken
Kärna ur och hacka chilin
Skölj bönorna och låt dem rinna av
Blanda detta med oregano, olja, citronsaft, salt och peppar
Lägg upp på fat och strö över fetaosten
Toppa med oliver och garnera med citronklyftor

Veckans bröd:

Nattjäst rågbröd
2 st

Dag 1:
5 g jäst
3 dl kallt vatten
1 dl rågkross
2 dl grahamsmjöl

Deg:
15 g jäst
2 ½ dl rumsvarmt vatten
2 msk matolja
1 msk ljus sirap
3 dl fint rågmjöl
5?6 dl vetemjöl special
2 tsk salt

Dag 1:
Smula ner jästen i en bunke.
Tillsätt kallt vatten och rör om tills jästen är upplöst.
Blanda sist ner rågkross och grahamsmjöl och rör om till en slät men ganska lös deg.
Täck bunken med plastfilm och ställ kylskåpskallt att vila över natten.

Nästa dag:
Smula ner jästen till degen i en bunke.
Tillsätt rumsvarmt vatten och rör om tills jästen är upplöst.
Tillsätt matolja och sirap.
Häll fördegen i bunken och tillsätt rågmjöl och vetemjöl special.
Arbeta degen i maskin i ca 10 minuter, för hand något längre.
Tillsätt saltet och arbeta i ytterligare ca 2 minuter.
Täck med en bakduk och låt degen vila i ca 1 timme.
Stjälp upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i två jämnstora bitar.
Forma till avlånga bröd och lägg i mjölade brödkorgar.
Ställ att jäsa till knappt dubbel storlek, ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 250°.
Vänd varsamt upp bröden på bakpappersklädd plåt och snitta dem ytligt.
Ställ in i nedre delen av ugnen och duscha in lite vatten med en blomsterdusch.
Stäng ugnsluckan och sänk efter 5 minuter värmen till 200°.
Grädda i ytterligare ca 25 minuter.
Låt svalna på bakgaller utan bakduk.


Månd:

Ugnslax med romsås

500 g lax i 4 portionsbitar
sellerisalt
citronpeppar

Ugn 175 gr
Krydda laxbitarna och lägg i smord ugnsfast form
Stek 15-20 min eller tills de känns klara

Pricksås

3 dl kladd, matyoghurt, gräddfil eller fraishe, eller blandning härav
2 msk citronmajonnäs
1 burk svart eller röd rom
blandas

Servera med potatis och gröna ärtor samt sallad

Tisd:

Fläskschnitzel med bea och ugnsgrönsaker

4 färdigköpta panerade schnitzlar
4 port beasås från pulver, helst Junis

2 röda och 2 gula betor
2 potatisar
2 morötter
1 paprika
1-2 rödlökar
4 vitlöksklyftor
1-2 dl olja
salt, peppar, timjan efter behag

Ugn 200 gr
Skala och dela rotfrukterna i mindre bitar, typ sockerbitar
Kärna ur och strimla paprikan
Skala och klyfta rödlöken i tunna klyftor
Skala vitlöken och dela dom på längden 2 ggr, varje klyfta blir 4 delar
Lägg alltsammans i en bunke
Häll över olja, salt, peppar och timjan
Blanda runt
Häll ut i pappersklädd långpanna och stek ca 40-45 min eller tills ni tycker dom är lagom mjuka


Onsd:

Räksallad med ägg och RI-sås

500 g räkor med skal, skalade
½ salladshuvud, sköljt och rivet
1 dm gurka tärnad
125 g delade cocktailtomater
2 dl gröna ärtor
1 brk vit sparris i bitar
2 ägg kokta och skalade i klyftor
1 citron i klyftor
dillvippor

Rhode Island

2 dl majonnäs
2 msk crème fraiche
½ dl chilisås
Italiensk salladskrydda
(ev. vatten)

Blanda och låt dra en stund

Servera med mörkt bröd

Torsd:

Nässelsoppa med topping

ca 10 dl nässlor
½ knippa persilja
¼ fänkålshuvud
8 dl grönsaks- eller hönsbuljong
2 dl grädde
salt och malen vitpeppar

Topping
75 g kallrökt lax
2 salladslökar
1 dillkvist
1 kokt ägg
1 dl crème fraiche

Skölj nässlorna i rikligt med kallt vatten.
Förväll dem i 5 minuter i lättsaltat vatten.
Häll bort vattnet.
Lägg nässlorna i en mixer tillsammans med persilja.
Skär fänkålen tunt och koka upp med buljongen.
Låt koka i ca 10 minuter.
Häll den varma buljongen i mixern.
Lägg en handduk över locket och kör i gång mixern långsamt.
Kör sedan på högsta fart i ca 3 minuter.
Häll tillbaka i kastrullen och tillsätt grädden.
Låt soppan småputtra i minst 10 minuter.
Smaka av med salt och nymalen vitpeppar.
Topping:
Strimla laxen fint
Skär salladslöken tunt
Finhacka dillen
Grovhacka det kokta ägget och blanda samman allt med crème fraiche.
Servera soppan med toppingen.

Rabarberkaka


100 g smör
200 g rabarber
2.5 dl socker
1 tsk vanilijsocker
3 ägg
3 dl mjöl
1 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175 gr
Smält smör och rör i rabarber.
Tag kastrullen från plattan rör i socker, vaniljsocker och ägg.
Blanda mjöl med bakpulver och rör ner.
Häll i smord o bröad form grädda i 30 minuter.

Fred:

Somrig minismörgåstårta
lagom till en hungrig


3 Polarkakor

Fyllning 1:
20 g fetaost
1/2 dl kesella
2 basilikastjälkar
ca 1/4 riven vitlöksklyfta
salt och nymalen svartpeppar

Fyllning 2:
1/3 avokado
1 msk tärnad gurka
1/2 dl kesella
1 tsk pressad lime
lite finhackad chili

Vinägrett:
1 msk rapsolja
1/2 msk vitvinsvinäger
2-3 basilikablad, finhackade

Dekoration:
1-2 msk färskost
4-5 jordgubbar, skivade
1/2 dl melon, hackad
1/2 dl gurka, hackad
1 tsk salladslök, strimlad
20 g fetaost, smulad


Lörd

Panerad kyckling med krisp, Hasselbackspotatis, inlagd gurka och svampstuvning


600 g kycklingfilé
2 ägg
2 dl ströbröd, gärna panko
smör och rapsolja till stekning

Sätt ugnen på 100°.
Lägg ut kycklingfiléerna platt på skärbrädan och skär försiktigt horisontalt till tre tunna skivor av varje filé.
Vispa upp äggen i en skål och lägg ströbrödet i en separat skål.
Vänd först kycklingen i ägget och sedan i ströbrödet.
Stek kycklingen gyllene på båda sidorna i matfett i en stekpanna.
Kontrollera att köttet är genomstekt.
Håll dem varma i ugnen medan du gör tillbehören.
Servering:
kokt potatis, stuvade champinjoner, inlagd gurka

Inlagd gurka

15 cm gurka
1 tsk socker
1 tsk salt
1 kapsyl ättiksprit, 12%

Skala gurkan och skiva tunt med osthyveln.
Blanda gurkan med socker och salt och krama gurkan med händerna.
Häll på ättiksprit, rör om och låt stå i 10?15 minuter.
Smaka eventuellt av med mer socker, salt eller ättiksprit om det behövs.

Stuvade champinjoner

1 liten schalottenlök
1 msk smör
100 g champinjoner
2 dl grädde
1 ½ tsk japansk soja
½ krm vitpeppar
ca 1 msk majsstärkelse
1 dl mjölk
salt
ev en skvätt torrt vitt vin

Finhacka löken och låt den svettas i smör i en stekpanna.
Rensa och skiva svampen, tillsätt i pannan och låt fräsa med i några minuter.
Tillsätt grädde, soja och vitpeppar.
Låt koka upp och sjud sedan i några minuter.
Rör ihop majsstärkelse och mjölk och rör ner det i såsen.
Låt sjuda i några minuter.
Smaka av med salt och tillsätt en skvätt vitt vin om du har det hemma.


Hasselbackspotatis

12 potatisar av fast sort
25g smör
1tsk salt
1msk finsiktat ströbröd

Värm ugnen till 225°
Skala potatisen.
Skiva den i 3 mm tjocka skivor, så att de håller ihop i botten. Ett knep är att lägga potatisen i en träsked och skiva på samma sätt.
Placera potatisen i en ugnssäker form med skårorna uppåt.
Smält smör och pensla potatisen väl.
Baka dem i ugnen i 20 minuter.
Strö på salt och ströbröd.
Låt potatisen baka ytterligare 15 minuter.
Pensla med smör då och då.

Sönd:

Grillade revbensspjäll, potatisgratäng, sallad
Hallon & Limeglass

Revbensspjäll

1,5kg tjocka revbensspjäll, knäckta.
2 lagerblad
10 svartpepparkorn
Ca 2msk salt

Glaze:
¾ dl chilisås
3 msk kinesisk soja
1 dl flytande honung
1 msk sesamolja
2 vitlöksklyftor, pressade
1-2 msk riven ingefära
1 tsk sambal oelek

Dela revbensspjällen längs med benen.
Lägg dem i en stor kastrull och fyll på med vatten så att det täcker.
Lägg i kryddorna och saltet och låt koka upp, skumma
Låt koka på medelvärme i ca 1timme tills köttet är mört.
Tänd grillen
Ta upp benen ur lagen och lägg dem i en folieform, ställ den på grillen.
Blanda alla ingredienser till glazen och häll den över köttet.
Grilla tills de känns färdiga och släpper från benet, pensla på mer glace och vänd dem då och då.


Potatisgratäng

1kg potatis

200 gr ansad & strimlad purjo = 1 normalstor
1-2 press vitlöksklyftor
140 gr riven ost
1,5 tsk salt
2 krm sv.peppar

2,5 dl grädde

Sätt ugnen på 225 gr.
Skala och skiva potatisen tunt.
Smörj formen och tillsätt drygt hälften av potatisen.
Blanda salt och peppar och strö över hälften.
Ta undan lite ost att ha överst och blanda sen ost, purjo och vitlöken, lägg det på potatisen*.
Lägg på resten av potatisen, strö över kryddorna som är kvar och resten av osten.
Häll försiktigt över grädden.
Grädda ca 45 min
Servera med kallt eller varmt kött och sallad.

Hallon o limeglass


ca 150-250 g hallon
1 st lime
2 st ägg
0.75 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde.

Tina hallonen om frysta används.
Tvätta limen och riv skalet (endast det yttersta gröna).
Skär därefter limen i 2 delar och pressa ur saften
Vispa ägg och socker till en ljusgul pösig smet med elvisp.
Tillsätt limeskal, den pressade limesaften och vaniljsocker.
Vispa till en jämn smet
Vispa grädden ganska hårt med elvisp
Tillsätt de tinade hallonen häll inte i all eventuell hallonsaft om det är mycket särskilt inte om du inte har en glassmaskin för det kan bli lite väl blött som ger is
Tillsätt även den vispade grädden.
Blanda allt till en jämn smet, gärna med en slickepott.

I glassmaskin:
Häll smeten i glassmaskin och kör till glassen är klar, brukar ta ca 20 minuter.
Ät direkt eller lägg glassen i plastburk med lock och frys in.

Utan glassmaskin: Häll smeten i en form eller plastburk med lock. Ställ in i frysen.
Rör om efter ca 2 timmar för att inte alla hallon ska ligga på botten när glassen är klar.
Frys ytterligare 2 timmar
Upptining: Låt stå ½ timme i rumstemperatur eller 2 timmar i kylskåp innan servering.




Av Neta - 18 maj 2020 00:29

Igår kväll gjorde vi varsin tacotallrik Elle och jag. Fotade efter att jag lagt på grönsakerna

Snacka om färgsymfoni Haha! Men bekvämast att göra så om man bara är ett par st som ska äta ist för att ha i 8 skålar.
Lägger sen på köttfärsen, såsen och gräddfil och mojsar hop det. Sen äter man i skal eller med chips. Vi föredrar med chips.
Blev en sen kväll igår då vi hamnade framför filmen om Ted Gärdestad, sååå bra!
Somnade dock med huvudvärk sen trots att jag tog ett piller, vaknade med samma värk. Gav sig på dan som tur var.

Idag har vi småplockat lite, ätit hamburgare till lunch och gjorde en plocktallrik till bingolotto. Martinez var ju med så ville inte missa. Såg sen andra delen av biografin om Lasse Åberg. Ikväll handlade det mest om Sällskapsfilmerna. Dom ledsnar man ju inte på.

I morgon kommer både Johnny och Christine så då blir familjen samlad. Har man tur kanske nåt barnbarn åker med också. Men jag ska få upp hyllor och tavelhyllor så det här kanske äntligen kan få lite karaktär av ett hem. Även få smidessakerna ute uppsatta. Har beställt matjes från Lidl av C så blir en sillunch med.

Men först en natts sömn och hoppsan det är visst måndag redan. Haha! Så det kan bli.....

Av Neta - 16 maj 2020 00:06

Idag var jag, Christine och äldsta barnbarnet till Ikea. Köpte nya ramar till en del tavlor, dom i furu från 70-talet är inte så fräscha längre. För 20 år sedan hade jag målat dom men nu blev det nya svarta.
Köpte även ett gäng tavelhyllor, några nya bordslampor, en magnetlist till knivar och en låg hurts lika den jag har. Vi skjutsade hem barnbarnet efter lite lättlunch.

Ska bli som en bänk av 2 låga Kallaxhurtsar med en smal hög sån hylla närmast väggen. Skärmar ju av ändå men blir lite luftigare, dessutom ser vi TVn från matbordet. Med många ljuspunkter blir det nog mysigt.
Bökigt än så länge men på månd kommer J och sätter upp saker och skruvar hop stora hyllan. Köpte 4 skåp till den översta raden i hurtserna, så nu är alla vaser däri. Korgar nere för ljus och tidningar.
Sen får vi se hur jag ska placera mitt blåa konstglas m.m Bilden visar baksidan.

Fick räkningen från rörmokaren idag, 4300kr fick jag betala för installation av bänkdisk och ny utkastare. Han nämde inte ens rut, och tog med sig den utkastare som satt här. Orkar dock inte gnälla på det men skillnad mot Tierp där gårldskarlen kom och fixade gratis. Då fanns ju iofs allt. Så gör som med fortkörning, betalar och glömmer Haha!

C stannade och satt ihop hurtsen och Elle kom in och fixade skåpen. I morgon ska vi rama in, få se hur det blir.
Ikväll kollade vi på programmet om Lasse Åberg, så kul och tjejerna fick riktiga flashbacks från Trazan o banarne m.m.sen dom var små. Det var första programmet så minst ett till blir det. Lets dance fick stryka på foten första timmen.

Vi bestämde precis att vi ska äta tacos i morgon Elle och jag. Så tänker röja så vi kan använda matbordet i vard.rummet Invigning typ. Synd att vi inte kom på det till ikväll när C var kvar. Tror inte hon vill köra ner i morgon igen.

Nu är det emellertid sovdags!

Av Neta - 14 maj 2020 00:09

Nu är den inkopplad igen och vi slipper vara miljöboar som kör med engångs Haha!
Blev av med tomma flyttlådor idag så nu är det bara kolla vad som stälts i förrådet. Mi o Ma kom på em, jag fick lite fotvård och Ma bjöd på japansk middag. En slags rårakor med bl.a torkade räkor i som man åt med pulver av torkad fisk och alger samt en slags sötsur sås. Vansinnigt gott och annorlunda.

Mi satt upp den här som inte krävde betongborr, så skönt att ha riktiga vänner som ställer upp och hjälper till. En mkt trevlig em som Elle och jag avslutade nu ikväll med lite ost & kex, det var ju ändå lillördag. Haha!
Å ja jag ska köra diskborsten i maskinen, gick loss på stekpannan.

Har äntligen bestämt mig för hur jag ska ha det i vardagsrummet med. En lösning som gör det lite luftigare. Kom på det nu ikväll, ni ska få se nästa vecka.

Nu sovdags!

Presentation

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3
4
5 6 7
8
9
10 11
12
13
14
15 16
17 18 19 20
21
22 23
24
25 26
27
28 29 30
31
<<< Mars 2025
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards