Mina ord och tankar

Direktlänk till inlägg 22 juni 2014

Då är det över för i år

Av Neta - 22 juni 2014 23:27

   

Igår på Midsommardagen bestämde vi oss för att "göra nåt" tror L ville prova att köra bil lite längre.

Började dagen med frunch då jag rörde hop en "sommarost" som vi döpte den till. Inget märkvärdigt, en ask färskost naturell, gräslök, rödlök och lite s & P. På bilden har jag provbrett den på en crostini för avsmakning.

Tog fram resterna från sillunchen o fram med tunnbrödet, mätta blev vi.

Sen började diskussionerna om var vi skulle åka, tänkte först Grisslehamn men sen bestämde vi oss bara för att dra ut till kusten och se var vi hamnade. Packade med lite bullar och dricka, ( som vi hade mes oss orört hem igen) ner med regncape och jacka i väskan jag har på rullen och så iväg.

På väg ut måste jag fota mina smultronplantor, vi har smultron lite här o var över hela tomten och det blir så himla mycket i år. Läge för att frysa in tror jag.


Rutten blev Österbybruk, Forsmark, Johannisfors, Öregrund, Östhammar och Vattholma.

Messade min kompis som bor vid kusten och bad om en väderrapport innan vi åkte hemifrån, "regnet hänger i luften" va svaret som kom men då var vi redan på väg från Österby upp mot Forsmark och jag såg det inte förrän i Öregrund   Kom typ 10 droppar då vi åkt från Österby men sen såg vi nog solen hela dan och det kändes inte så farligt kallt heller.


         

Strosade runt lite i Österby och fotade så klart deras nya midsommartradition, att klä hopptornet med björkar och flaggor. Görs kl 10 på midsommaraftons fm, sen är det fika på valfri avsats. Tror nog att alla satt på "ettan" i år, även om det var finast pyntat uppe på "tian" men med den kalla blåsten så...

Jag gillar Österby det är så himla fint runt slottet och i parken. Sen vid Stordammen med alla fina brukslängor, hade jag haft körkort och bil hade jag lätt kunnat bo i en sån.


       

Vidare mot Forsmark där allt var stängt, vi blev så himla besvikna och jag tror inte vi var ensamma om det för det kom bilar i en strid ström som vände. Hade ju tänkt oss en buffélunch där. Nu gled vi kring lite vid själva bruket och åkte ut mot reaktorerna men sen Greenpeace tog sig in har dom flyttat gränsen för privatbilar så man ser ingenting. Lite av taken bara. Går guidade bussturer in i området på vardagar under sommaren men inte den här helgen. Trodde nog dom skulle ha lite "turistöppet" men icke.


 

Johannisfors är en liten bruksby strax efter Forsmark om man åker söderut på väg 76, där finns några fina valvbroar i sten, bl.a en dubbelvalvad.


   

Sen åkte vi ner till Öregrund, denna ostkustpärla som jag älskar. Mycket har ändrat sig sen jag var barn och tonåring då jag ofta var här. Mormor o morfar hade stuga på Gräsö och då tog man ju färjan härifrån, men vi hade också ett kort tag en stuga här. Pappa köpte också en sommarstuga här efter skilsmässan, sä det blev några dagar varje sommar och vi försöker nog åka hit några gånger varje år. Dom har lite roliga evenemang också som Öregrundsmåndag i juli och Badortsdagarna en helg i aug.

Nu var vi iaf rejält hungriga

       

Och går in på Terassen nere vid hamnen, Åh vilken mat sen, den gjorde besöket värt flera ggr om, en otroligt bra service också. Men krogarna ligger tätt så dom måste väl....

Jag tog en röding som låg på en bädd av sparris, sockerärtor och räkor, färskpotatis till och så såsen.... en smörig vitvinssås jag hade kunnat äta med sked, såååå god.

E och L tog en pasta med oxfilé i rödvinssås, innehöll mkt grönsaker också och dom var även dom imponerade av såsen.

C tog en hamburgare, gjord på högrev, den godaste hamburgaren hon ätit sa hon. Obs lökringen som ligger på brödet under gurkstaven. :) Pommes och coleslaw till den.

Menyn var en fröjd att läsa då alla rätter var rätt poetiskt beskrivna. Äker ni till Öregrund i sommar så måste ni äta där, inte så farligt dyrt heller. 195 för min fisk och dom andra betalade runt 150, 65 för ett glas vin och då ingick isvatten även till vitt, det är ett plus. 25 för öl o läsk. Man kan parkera nära och lägga till båten ännu närmare.   Havsutsikt ingår och räds inte dåligt väder, inplastat vid vind och regn, infra och filtar.

Strosade runt lite och var in på deras lilla Ica

 

Där hittade jag Ferarrigodis i viol, ni minns väl tablettaskarna från man va liten? Älskar viol. :) Jag som inte ätit godis på flera veckor förstörde det igår och idag.   


     

Vi bestämde oss för att åka "den andra" vägen hem och åkte in en snabbis i Östhammar för att kolla in Sjötorget där dom gjort om lite, tyvärr fotade jag inte och det här är vad jag hittade på nätet. Dom hade fått till det väldigt fint iaf med en ny plantering, lite stensättning och någon ny "trädskulptur". Den på bilden är gammal. Fantastiskt fint är det iaf med havsutsikt i ett område man lätt kan slå sig ner i, med picknick eller på resturang eller café.

In i Vattholma på hemvägen, det var uppträdande och dans där men vi kände plötsligt hur trötta vi var så vi åkte bar förbi. C skulle på Björkis på kvällen med.

Idag har vi mest tagit det lugnt, Elle har åkt hem igen hon jobbar sista veckan på sommarcafét denna vecka som kommer.


 

Vi gjorde ny svampmousse, denna gång med både 1 hackad schalottenlök som fick steka med svampen och så med vitlöks och ört ist för naturell färskost, blev mkt bättre.

Smördegsinbakade fläskytterfilé med den, gjorde en symfoni på vit o grön sparris och sockerärtor, köpt potatisgratäng (man får fuska på sommaren) och E gjorde en sallad på tre olika meloner, jordgubbar, gurka, paprika, tomat och hjärtsallad i vinegrett. Mumsigt värre.


 

Innan maten lite Netadricka, Kiviks hallonvin och lite jordgubbsspad från mids.aftonens råsockermarinering och Sprite.


Nu börjar det faktiskt ljusna, dom har lovat regn i morgon, vi vaknade till det i morse också men på dan kom sol men blåst from hell. Verkar dock som vädret ska ordna sig fram mot helgen och det hoppas vi eftersom äldsta barnbarnet konfirmeras då.

 

Ska bli så mysigt att få gå på konfirmation i den här kyrkan där min farmor och farfar vigdes på 30-talet och till byn där min son bor idag där jag har mina rötter på pappas sida. J bor på andra sidan en åker från tornets sett och har en fri utsikt över åkrar och kyrka. Dom bor så fint.

Så nu återstår bara att hitta på nån present till unga fröken.   



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - Onsdag 24 april 23:58


2 små barn mördade och en politisk attack där människor skadats svårt. Jag minns när det nästan blev tidningsrubriker om nån slagits med nåt annat än knytnävarna. Jag har väl också blivit extra känslig mot sånt här efter att vi mist Elle. Önskar ja...

Av Neta - Tisdag 23 april 17:25


Den tär på min SLE tärda kropp. I morse var det full sol och blå himmel men 0-gradigt. Det kämpade sig upp till 7 gr. Ser så skönt ut men det är det inte. Fick ett medelande i Bjkl gruppen om att det är rådjur som härjar på kyrkogården, precis som ...

Av Neta - Måndag 22 april 23:21

Hemköp har sin färs, Ica sin. Icas består av 30% ärtor och HKs av 50% broccolli och blomkål. Den har fått godkänt både av mig och dom som ätit den här. Gjorde ju biffar, det blev 15 st av 500 g, kostade då 30kr. Nu har dom den igen och den här veck...

Av Neta - Söndag 21 april 22:01


Problemet när man sitter som jag är ju att man kanske inte alltid känner hur kall man blir. Jag frös om överkroppen igår och hade tagit med en kofta. Men fötterna blir ofta väldigt kalla utan att jag känner det. I en danslokal är det inte så mkt värm...

Av Neta - Söndag 21 april 01:24

Hängde med L till Fyris ikväll och satt och lyssnade till Micke Ahlgrens. Träffade på 2 gamla kompisar, Gertrud och Kerstin. Så kul att få " prata ikapp lite" Har aldrig hängt med nån lörd innan men visste att våra gamla husvagnsgrannar jobbade där ...

Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards