Direktlänk till inlägg 15 april 2021
Studentbuffe, förslag till
Pias långpannebröd
2 påsar torrjäst
12 dl vatten eller mjölk/fil eller blandat
(4-5 msk brödkrydda + 2 dl solroskärnor)
5 tsk salt
2,5 l mjöl, av det gärna 1/2-1 l vetemjöl special
Blanda alla torra ingredienser.
Värm vattnet till strax under 50 gr, och häll det över det torra.
Arbeta degen några minuter i maskin, eller för hand.
Jäs 1 timme.
Rör om, och jäs en timme till.
Häll upp degen på en långpanna.
Sätt samtidigt ugnen på 250 gr.
Jäs 15-20 min eller längre.
Grädda 15 min.
Sänk ugnen till 100 gr., och grädda en timme till.
Stjälp upp brödet på galler, låt det svalna.
Dela i 4 ?limpor?.
Du kan göra bröden på en hel påse, t.ex lantbrödsmjöl och 16 dl vatten eller annan vätska. Ta då 7 tsk salt. blir 6 bröd
Smör, ost till
Örtagårdssås
1.5 dl gräddfil
½ dl majonnäs
1 dl hackad dill
½ dl kackad gräslök
2 tsk dragon
salt o peppar
Blandas och får stå en stund. Passar till allt
POTATISSALLAD
15 PERS
ca 2 kg potatis eller
3 påsar fryst tärnad á 600 gr (ej förstekt)
5 syrliga äpplen
1 purjo, 2 hackad rödlökar går också bra
2 dl bostongurka
1 dl finhack. Persilja gärna fryst färd.hackad
1 dl finhack. Dill ----?-----
1 dl kapris
3 dl lättmajonnäs
2 dl kaffegrädde
2 msk svensk senap
salt och sv.peppar
Rör ihop majonnäs, grädde och senap med salt, sv.peppar och det kryddgröna. (Använder du rödlök så tillsätter du den här)
Koka potatisen knappt mjuk, skär den och vänd ner den så varm som möjligt. Blanda och låt det stå tills potatisen är kall.
Tärna äpplena och finstrimla purjon. Blanda det med bostongurkan och kapris Rör ner i potatisblandningen och låt stå ca 1 timme före servering.
Örtkryddad tjälknul
1-1,5 kg fryst kött av nöt eller vilt
1 l vatten
½ dl salt
1 gul lök i 8 klyftor
2 skivade vitlöksklyftor
½ msk grovmalen svartpeppar
1 msk torkat av:
basilika
dragon
timjan
rosmarin
persilja
Lägg köttet fruset på galler i 75 gr ugn över natten eller ca 10-12 timmar Innetemp på köttet ska vara 58 gr
Koka upp vattnet och lös upp saltet däri
Tillsätt övriga ingredienser och låt det dra gärna över natten
Lägg köttet varmt direkt i en stekpåse, häll över lagen, försök få ur så mycket luft som möjligt.
Låt det ligga minst 5 timmar i lagen, det går också att frysa köttet i lagen.
Låt köttbiten vila nån timme i kylen innan den skivas tunt.
CITRONMARINERAD FLÄSKFILÉ för ca 30 pers
Bryn 3 kg fläskfilé, krydda INTE.
Efterstek i 125 gr ca 40 min till innertemperaturen är 70 gr.
Koka en lag på:
2 liter vatten
1,5 dl salt
6 tsk torkad rosmarin
6 vitlöksklyftor i skivor
2 tsk grovmalen svartpeppar.
Låt den svalna under 60 gr.
Lägg köttet i den kalla lagen och låt det ligga i 12 timmar.
Ta upp köttet och häll bort lagen, låt köttet ligga till sig någon timme innan det skivas tunt.
Gör en marinad att hälla över det skurna köttet:
Strimla skalet av 5 citroner, (Pressa saften o frys i iskubsform, perfekt i vatten och drinkar.)
6 dl olivolja
6 kvistar färsk rosmarin, delade
2 vitlöksklyftor i skivor
1½ tsk grovmalen sv.peppar
Se till att marinaden täcker köttet.
Vänd burken o kör 2 timmar till om det inte gör det.
Låt stå kallt i minst 2 timmar, eller frys i marinaden.
Kycklingfilé i ugn
Ca 100 g kycklingfilé per person
Grillolja, marinera över natten i
På långpanna i 225 gr ca 15-20 min, kolla med sticka att köttsaften är klar
Stora fileer delas i 2 eller 3 bitar.
Räkor
marinera 1 kg skalade räkor i 3/4 dl hackad färsk dill, saften från en citron och en "doft av" cayennepeppar. (Ingen olja)
Marinerad Minimozzarella
500 g minimozarella, avrunnen
Vinägrett:
½ röd chili, finhackad, eller 3 krm chiliflakes
3 msk vit balsamvinäger
3 msk olivolja
Salt
Svartpeppar
Färsk eller torkad timjan
skal av 1 Citron
Vispa samman alla ingredienserna med försiktighet, smaksätt med salt och peppar.
Lägg mozzarellaskivorna på ett fat.
Häll på vinägretten och strö över timjan (om du använder torkad så ta ca 2tsk, och rör i det från början.
Riv citronskal med ett rivjärn över
Morötter
4 morötter gärna i olika färger
1 msk olivolja
½ msk äppelcidervinäger
2 msk hackad färsk gräslök
salt o sv.peppar
granatäppelkärnor
Skala morötterna, fortsätt sen med skalaren, gör "remsor" och blanda allt i en skål
rör hop allt utom granatäppelkärnorna
häll över och blanda väl, låt stå kallt ett par timmar
rör om vid servering och strö över granatäppelkärnorna
En skål med färska rädisor
En skål med grönsallad och tomater i vinegrett
2 delar olja, 1 del vinäger, salt, sv.peppar och salladskrydda
Brieost, salta kex
Till kaffet
2 Marängbottnar med citronfromage mellan
Grädde och färska halverade jordgubbar ovanpå
Drycker:
Rosévin
Vitt vin
Vatten i kannor på borden
Öl
Mineralvatten
Läsk
En fruktig likör till kaffet
När vi åkte hem igår regnade det och det hade också regnat massor under em det syntes på vägen. Från att vi åkte på 55an ungefär var det torrt och inget spår av regn fanns. Inte här hemma heller och det är mkt torrt i naturen. Regn skulle behövas här...
Iaf ett par nätter ha ha! Så skönt att få prata av sig om allt. Känna stödet från nån som känner mig och som förstår mig precis. Han följer med mig som stöd till prästsamtalet om begravningen i morgon också. Kanske inte ända in på mötet men finns...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 |
3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 |
8 | 9 | 10 |
11 | |||
12 |
13 | 14 | 15 | 16 |
17 | 18 | |||
19 |
20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | |||
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
|||||
|