Mina ord och tankar

Alla inlägg under september 2015

Av Neta - 16 september 2015 10:58

Ungefär en gång varje sommar brukar vi åka till Enköping och kolla på blommorna i parkerna där. I år hade det inte blivit av så en kompis som också ska jobba som ledsagare åt mig och jag åkte dit igår.
Strax innan vi kom fram började det småregna och innan vi var vid Drömparken öste det ner. Kl var bara 9.30 så inga affärer var öppna heller så vi satt kvar i bilen och hoppades att det skulle lugna ner sig. Det gjorde det inte och till slut åkte vi därifrån. Men vi hade bytt parkering en gång så vi såg ju en del ändå.
Så vi började åka runt lite i stan och det går ju rätt fort där ;-) kollade in hamnen för min kompis är lite båtgalen. Åkte ut till Bredsand och Fagerudd och jag visade DHR-gården där båda mina tjejer har jobbat.
Åt lunch där i regnet iaf ( fast inomhus) innan vi for hem. Då när vi så småningom kom hem L och jag, då kom det sol minsann.
Slappade lite hemma på em och sen var det Estlandsmöte igår kväll.
Funderar bara lite över vissa föräldrar i familjerna som tar emot. " Vi har tyvärr annat för oss den kvällen" "Vi är borta hela dagen då dom ska vara med familjerna, kan nån annan ta våra ungdomar då?" Eller "våra egna ungdomar är inte hemma då de härungdomarna kommer"
Varför i hela friden säger man ja till att ta emot dom då för? Kan man inte vara hemma eller ta dom med vad ger man för intryck då? Vad tror esterna om oss svenskar?
Har eller tar man inte ett ansvar då man ska vara utbytesfamilj?

Nu ska jag ila till Distriktan och få min spruta.

Av Neta - 13 september 2015 16:25

Det är en av tre dar i Uppsala när " alla " går ut. Dom andra är Valborg och fyrverkeriet i samband med skyltsöndag och julmarknad 1 advent.

Vi som måste ta bilen in tyckte vi kom på nåt smart när vi tänkte kolla efter parkering vid smågatorna öster om centralen. Men där hade dom tydligen problem med att pendlare står så var det inte parkering förbjuden så var det bara 8-18.
Hittade sen en ledig ruta på Linne'gatan och hur vi än kollade så fanns ingen uppgift om avgift eller automat. Det är alltså gratis att parkera på den utanför Linne'trädgården otroligt så centralt.

Gick sen upp till Dragarbrunnstorg där vi visste att det var dans. Messade Mi att vi var där för dom hade tagit tåget in.
Var linedance när vi kom men strax byte till UBSS, vår lokala buggklubb där vi var med i föräldragruppen hur många år som helst. Johnny var ju 11 och Tomas 12 när dom började J är 40 nu men fortf känner man igen en del ansikten.

Var tävling med bl.a Det här söta paret. Tror dom var syskon, han kan ju inte vara så gammal och syntes hur hon gormade på honom hela tiden under dansen. Men urduktiga ändå kom dom " bara" trea.
Christine och A kom dit med och stod med oss en stund.

Dom här var det klart finaste paret, ett otroligt flyt i dansen, bra kontakt och skitglada hela tiden.
Men dom vann inte heller.
Vi kunde inte gå därifrån, va så kul att kolla på både Boogie, dubbelbugg och bugg, framförallt på barnen. Storfräsarna visade också upp sig med akro och allt.

Vid 18 var det iaf slut på tävlingen, prisutdelarna som kom från Växjö kunde också få dansa, äntligen 1 timmes allmän dans men då gick vi.

Gick via St Per och lite dränering ut på gågatan. Mi hade både messat och ringt så jag provade ringa både honom och Ma men inget svar. Vi satt oss vid en bänk neråt Gamla torget och tog en medhavd fika. Ringde Mi igen men förstod att han var på nåt ställe där inte telefonen hördes. Han hade dock senast han skrev varit vid muse'et så vi gick ditåt. Väl där vällde det ut människor men vi såg inte honom.
Vi förstod att vi fikat på fel ställe dock :-) för på bänkarna och på gräset mellan Saluhallen och muse'et var det fullt av folk som hade picknick. Ja men det var ju klart, stod ju en hel del foodtrucks där. Både dom som alltid står där men också många fler. Lite marknadsstånd på St Eriks med.
Ringde igen och nu svarade han, dom var på väg till Upplands och en säckpipekonsert, ja men va häftigt tänkte vi och gick dit. Jag kom inte in, lagen om allmän tillgänglighet gäller tydligen inte nationerna. Tre höga trappsteg i sten utan räcke! Var bara att vända igen!
L fick sen ett riktigt kraftprov upp till universitetet och genom parken till Domkyrkan. Jag trodde det skulle vara enklast att gå Rundelsgränd rakt in i universitetsparken. Där kom vi inte över alls, där är en slänt med rundsten. Så vi gick upp till Fyrisbiografen och över där för att ta oss igenom parken till Domkyrkan. Hade varit mycket enklare att gå tillbaka.

In i Domkyrkan en stund och lyssnade på en konsert, var folk överallt. Man satt på alla extrastolar och många satt på golvet. Häftigt att se den stora kyrkan så knökfull.

Strax före 20 gick vi ut och upp till Odinslund på dessa förbannade kullerstenar! Hatar dom!
Där skulle det vara eldshow med riddare och hästar. Bland det häftigaste jag sett. Dom red i full galopp med svärd, lansar och " fäktningspinnar" hårddisken raderade just det ordet ;-)
Med eld eller fångandes elden från marken i form av "påtända" föremål. Samtidigt gick dom runt och samlade in "allmosor" som oavkortat går till barncancerföreningen och Akademiska sjh barnfond. Alla gör alltså detta, inte helt riskfritt vi såg ett skägg som tog eld, helt ideellt. Det gillar vi! Mycket!

Ja vi träffade aldrig på Mi o Ma men med så mkt folk var det inte så konstigt. Hade hoppats vi skulle kunna avsluta kvällen med dom nånstans med ett glas vin. Men nu kände jag mig ganska mätt. Vi bestämde oss för att åka hem. För mätt på kulturnatten som jag var, va jag hungrig med. Visste att dom ätit och vi kände inte för att leta reda på ett ställe eller stå en timme i kö för en langos.
Vi gick mot bilen, fastnade först en stund på St Eriks och sen vid Walmstedtska. Musik överallt från världens alla hörn.
100 m innan vi kom fram till bilen, kände jag regnstänk, 2 sek senare öppnade sig himlen. Vi blev ganska blöta innan vi var i bilen. L stackarn skulle ju lasta rullstolen också.
Halvägs hemma var det helt torrt. Inte en droppe kom det sen heller. Hem och gjorde Parisare, det kan ni senare läsa om i matbloggen.
Kollade genom ett par missade program från senaste veckan medans vi åt och jag fick iaf en cider.

Sov oanständigt länge idag! E var och plockade äpplen hos en bekant och kom förbi med några så vi kan göra en paj idag. Men åkte hem igen, fikade bara. Sen såg vi reprisen av " Spring" och när det var slut hade solen kommit så nu sitter jag ute och skriver det här.
Ska dra mig mot spisen nu, börjar knorra lite i magen.
Ha en fortsatt fin söndag!

Av Neta - 12 september 2015 02:34

Dagarna är ju riktigt varma men det svalnar fort på kvällen. Hösten känns. Idag hsr vi varit i stan Elle skulle på vattenträning och C till sjukgymnasten och sen fixa nytt leg.
Vi åkte och handlade lite ost o frukt och passade på att gå ett varv på MM.
C ringde ganska fort och var klar. Hade inte tagit många minuter och fixa leg hos polisen, det hade i princip varit tomt. Hon hade inte långt från sjukgymnasten heller. Skönt att det där är fixat och att hon kunde åka in. Hon var lite krasslig i natt.

Åkte till Röda korset, tog en fika och kollade runt lite, hittade ett frågespel om Sverige helt komplett för 10kr. Bra nån kväll med ruskväder eller på en ost & vinkväll med kompisar kanske.
Hämtade E när hon var klar och sen till Återbruket. Där var det bara E som fyndade en 5-armad ljusstake i porslin från Guldkroken I Hjo. Alla böcker var gratis så tjejerna plockade på sig några,
Vid klädavdelningen blev vi lite full i skratt C o jag. 4 exakt lika västar i silvermönster med " dansbandsstuk" hängde där. Och när jag kollade fanns det fler plagg det var 4 av.
Vi hade i musikhörnan sett både en saxofon och ett dragspel så vi spånade om att ett dansband kanske lagt ner ;-D
Skönt att få larva sig lite ibland.

Hem sen och åt en väldigt sen lunch på altanen i sol. Så skönt ute idag. E åkte hem och sen har vi bara latat oss. Latmat till middag idag med. Hittade lövbit i frysen och har ju alltid frysta potatistärningar. Ganska gott med nåt kladd till vi redan hade.

Avslutar med en bild från Björklinge ikväll. Tagen nere i Grislösa. Inte av mig dock.
Häftigt med norrsken!

Ha det gott!

Av Neta - 11 september 2015 22:47

Har haft en känsla av att det har snackats lite goja, men inte brytt mig eftersom jag sätter mig över det. Men nu ikväll hade jag ett sånt "rensa luften-samtal" med en person och fick då höra en del men hon uppgav ingen källa så klart.

Det kan ju inte vara av avundsjuka för jag har inget någon kan vara så avundsjuk på. Jag begär inte heller att alla ska gilla mig, vi är alla olika och alla kan inte älska alla. Jag har säkert i mitt raka sätt trampat en del på tårna, haft åsikter som är obekväma kanske vad vet jag men har nån annan med det att göra egentligen.

Jag måste ju få ha dom åsikter jag har. Leva mitt liv som det passar mig. Men när man får höra saker som aldrig hänt, att jag sagt saker jag aldrig sagt o.s.v då måste även jag få reagera.

Jag är snart 64 år och har levt större delen av mitt liv, ett ganska kul liv om du ber om min åsikt om det.

Jag behöver inte göra mig det minsta mer spännande än vad jag redan är. Om du läser här så märker du ju det också.


Men det jag kan begära är att man respekterar mitt liv och mina åsikter. Klart det kommer lite gnäll i den här bloggen då och då men det är ju just mitt liv och mina tankar jag bloggar om.

Å vet ni, man måste inte läsa!!! Det är faktiskt alldeles sant! Samtidigt kan jag försäkra att det inte är det minsta synd om mina anhöriga, dom tar mig för vad jag är och respekterar det som jag respekterar dom.

Åsikter får man så klart ha men då tycker jag det ska baseras på det man vet och inte det man tror.

Prova att gå direkt till mig nästa gång! Är det nåt jag inte tycker du har med att göra så säger jag det. Annars kanske jag rent av säger som det är, för det har jag hittills alltid gjort!


Det konstiga i det här är också att det handlar inte om kompisar, då skulle jag nog bli ganska knäckt. Nej det handlar om rätt ytliga bekanta som tror dom vet mer än dom gör och har åsikter om det.

Sopa framför era egna dörrar men sopa inte hit skiten!



Av Neta - 11 september 2015 02:08

Ja det går väl på sista altandagarna nu kanske, iaf tills vi sätter i fönstren då kan det bli riktigt varmt därute igen ända in i oktober.
Vi grillade idag, bara korv men ändå, vi är inga vintergrillare så det känns som man kanske ska passa på. Men redan vid 19-tiden börjar det bli kyligt utan stödvärme.
Köket är borta från altanen, äntligen! Vi slängde det för när vi började kolla så var det inte fräscht. Vi hade väl kunnat lagt ut det på blocket eller kört in det till nåt återbruk men då hade vi ju måst skura rent det och det kände inte jag för.
Men vi har ju vant oss vid lite avlastningsyta och lite avskärmning med det ståendes där. Vår altan är 9 m lång inkl 180 cm utbyggnad utan tak. Så 7.20 x 4 m då. Det kan ibland kännas lite stort och vi började diskutera någon form av avdelare, inte så bred så jag föreslog det här

Men det vill han inte höra talas om. Lastpallar är för mycket " skroten" för honom. Jag tycker det här är både smart och skitsnyggt. Kanske skulle jag välja trä ist för betongplattorna men det blev blankt nej. Precis som det blivit till rost i trädgården.
Då kom jag på att vi borde ha en massa lagerhyllor i garaget, vi hade det i lekrummet i gillestugan när tjejerna var små. Jag hade för mig att några var lägre. Så L gick ner och kollade.

Jo men visst! Ivar från Ikea. Bara 30 cm djupa och två sektioner var lagom. Kaminen fick plats inne i med. Vi ska väl göra en baksida kanske. Bry er inte om bråten i bakgrunden det ska inte vara där. De stora lyktorna ovanpå sen ger det sog nog vad som hamnar där.

Där kaminen stod satte vi Skruttans tält. Hon vill ju vara nära oss då vi sitter ute. Nya mattor nästa år med om vi bor kvar. Dom går åt fort med en kanin som är därute hela dar. Buren är på andra sidan sittgruppen. Hon sover aldrig där en natt men behöver ju lite mat o vatten så vi har en därute med. I tältet myser hon mest, även det sjunger på sista versen. Vet inte om jag törs tvätta det heller. Står ju så året om.

Fjärilen jag köpte i Ullared kom upp idag med.

Ja vi får väl ha det så här ett tag och se om det funkar, men bara det att kaminen alltid står i position är ju bekvämt.

Annars har det varit ett par svarta dar i trafiken här. En självmordskandidat som dammade in i ett träd igår. Ambulans som blev påkörd vid en utryckning, då stillastående, på motorvägen igår.
Idag hände nåt mellan kyrkan och skolan så helikoptern kom och nu ikväll en singelolycka på vägen ut till motorvägen. Dimmigt som 17 ikväll så det kan väl ha bidragit kanske och mörkt var det med ju. Himla svart på den vägen.

Haft lite fundering på det här med moderskap med. Man borde väl släppa men det är inte lätt när nån mår dåligt och är ledsen över nåt. Man måste ju samtidigt finnas där och peppa, man måste ju visa att man bryr sig.
Svår balansgång och när nån inte orkar själv, eller inte törs. .... Man kan ju inte ta över men iaf curla lite känslomässigt.

Ja det var lite för nu! Nu ska denna mackaper på laddning.
Hörs!

Hej

Av Neta - 9 september 2015 22:57

Min dator är tydligen inställd på att rensa och ha sig en gång per dygn, när den är av märks ju inte det och E hade satt det på en tid då jag inte brukar sitta där.....


Det jag berättade om i inlägget som försvann är att vi ska få hit två utbytesstudenter från Estland. Det fattades familjer i år och Christine fick frågan. Det handlar bara om 5 dygn och dom har full agenda utom första kvällen och lördagen då vi förväntas sysselsätta oss med dom.

Brukar bli en utflykt i närområden och in till stan, det är ju bra om dom vet var dom varit. Förra gången var vi till Ulva, Gamlis och sen till slottet och in i domkyrkan.

Annars belastar dom inte mig så mycket mer än att dom ska ha mat, och det ska ju vi med. Sen att det är lite kämpigt att prata engelska i 5 dygn, även med varann. Oartigt annars.

Dom är från vår vänort Vünnu (reserverar mig för stavning) som ligger en bra bit in i Estland från Talinn i närheten av Tertu.


C har ju varit där 3 ggr och har så klart kontakt med dom hon bott hos. när vi hade två tjejer här för 2 år sen (tror jag att det är) var det en syster till en som C bott hos och en kompis till henne. C hade alltså varit i hennes hem hos hennes storasyster. Dom som kommer nu är födda -97 så dom är ju lite yngre än C men det behöver ju inte vara en nackdel.


Estland är ju ett fattigt land och dom har inte mycket fickpengar, shopping handlar mest om småsaker. Dom har ändå presenter med sig då dom kommer och vi köper till dom också. Sen skickade vi med matsäck till hemresan förra gången och då köpte vi lunchkassar på Lagerhouse och med matchande matlåda och mugg, det blev också populärt. Stod "Lunch. Innehåller spår av rester" både på svenska och Engelska.


Elektronik är väldigt billigt i Estland så trots "inte så bra ställt" har nästan alla familjer, iaf till dom här ungdomarna en dator och nästan alla har mobiler.


Ska bli kul, och nu får man gnugga geniknölarna för att bjuda på svensk mat. Dom är inte vana att äta så mycket frukt och bär förstod vi sist. Vi hade fruktsallad till morgonfilen och det var dom inte så vana vid, inte ha med sig en frukt på dagarna heller. Men dom älskade fruktsalladen som bara var Icas frysta :) Och vi skickade med frukt i matsäcken.


Inne i stan är det kulturnatt på lörd. Finns ju inte en chans att hinna med allt men vi brukar prioritera sång och dans. Sen har dom haft en eldshow i Botan, hoppas på en sån i år med. Matstånden står tätt, det är langos i varenda hörn och lite marknadsstånd med. Mest ätbart, lite böcker och väskor. Är trångt men gemytligt. Ungefär som på Valborg minus nedskräpningen.


Idag hade jag funderingar på att åka till Elle, men hann inte tänka tanken så stod hon här ;) C har jobbat på ett jobb på dan idag och jobbar nu första natten som assistent. Men det går nog bra, sovande jour följt av heldag i morgon. Hon jobbar ju bara 75% som personlig assistent, så hon har kvar ett ledsageri och ska också jobba extra på boendet hon jobbat på i 2 somrar nu och hade ju en del vik där i vintras med.

E har iaf grejat med min dator och L har säkrat receptmappen och lite till. E tog också en rejäl bunt med tidningar med sig, när hon läst dom får det bli klipptidningar i kyrkans barnverksamhet. Jag har lite kvar att gå igenom med men då har man ju nåt att göra om det är skitväder så jag stressar inte med det.


Ja det var lite för nu, vi hörs framöver. Ni glömmer väl inte min matblogg?

Av Neta - 9 september 2015 04:00

Satt vid datorn och skrev ett inlägg när datorn startade om. Konfigurering eller vad det heter. Bara så där. Mitt i en mening. Inlägget borta så klart.
Brukar alltid spara i utkast innan jag postar men idag hade jag liksom inte kommit dit. Vad jag tänkte när det hände passar sig inte i tryck.
Är vaken så här dags för att jag bestämde mig för att trötta ut mig själv. Inte farao går det, har ju alltid varit mer alert kvällar och nätter, det går inte att ändra på. Kl är snart 4 och jag är hur pigg som helst.
Låg ju vaken i natt och tvingade upp mig själv i morse, helt slut hela dan men när det blir mörkt kvicknar jag till. Märklig mekanism.
Brukar vara hur dött som helst här på nätterna men det har varit nåt pådrag i natt. Blåljus både fram och tillbaka, massor av poliser. Verkar vara nåt norr om oss. Kanske nån olycka vad vet jag. Står väl på twitter snart kanske.
Nu ska jag iaf försöka slappna av en stund, kanske jag somnar. Skriver om inlägget i morrn, om jag orkar ;-D
Godnatt/godmorgon! Stryk det som ej önskas.

Av Neta - 6 september 2015 18:29

Det har varit en lugn och lite tråkig helg. Märks att man tappar de man trodde var ens vänner när man inte åker ut längre. Ingen av dom som hördes av trots att en del nog var på Holmen i fredags på P-H.

Vi hade ambitionen att åka ut och vara till paus åtminstonde men vädret förstörde det. Kom världens störtskur här på förkvällen och det var rått ute. Fixar inte jag. Går ju inte för mig att vara inne i värmen där. Vägrar ju vara framför scenen, då blir man väl döv på köpet med   


Förkylningen börjar iaf bli bättre. Alltid något. Regnade i morse så jag vände på mig och somnade om ända till 10. Då hade det slutat men var fortf ganska grått. Solen kom vid lunchtid men det blåser och är lite svalt ute om man inte är i lä i sol. Bara 8-9 mil bort har det kommit lokala skurar som orsakat översvämningar och i mitten av landet har det regnat mycket både det här dygnet och tidigare dagar.

Vi har också sett "på andra sidan sjön" bortår Vattholma och Rasbo hur det blixtrat och varit svart på himlen.


6 dar in i september redan, det går fort nu tycker jag. Vi fick stänga hallfönstret som ju står öppet hela somrarna, det är 7 m rakt ner på källargolvet via trappen där så ingen hoppar in frivilligt. Det är också bara 35 x 35 cm. Det är ett hösttecken. Jag har mitt fönster nån cm öppet än men det var kallt i natt. Snart får man väl kapitulera och sätta på sig strumpor och gympaskor. Känns så där.


Vilket folkupprop det blev över flyktingfrågan då. Bra att folk börjar tänka. Men det finns ju fortf en del som skulle behöva lite mer hjärnceller, man ser det framförallt på twitter. Det retwittras en hel del. Sen vet man inte om folk sitter där bakom sina skärmar och provocerar, man hoppas ju det. Men det är också mycket det där att dom kommer hit och får allting medans vi inte får ett dugg. En gnällde över att hon inte fått A-kassa och var oroad över om det skulle komma ännu fler. Sätter man det i samband med flyktingar då går nog inte hissen ända upp.

Har man bara en dator kan man ju faktiskt gå in och kolla hur och vad man får i försörjningsstöd. Jag kan inte se annat än att dom som kommer tomhänta får ett etableringsstöd och det handlar då inte om 10 000tals kronor som en del får för sig. Tror dom hjälper varandra i stor utsträckning också.

Många likställer också dom Syriska flyktingarna med tiggarna, men det är ju helt fel. Kör hem dom med återreseförbud och hjälp dom på plats ist så kan dom som inte kan återvända få stanna men där måste också fler EU-länder ta emot.


Ja jag tänker inte skriva mer om det här. Vi har iaf samlat hop vad huset förmår i varma tröjor och skor. Har jag en tröja jag inte använder kan den ju få värma en annan. Få se sen om man ska lämna till dom nystartade "Vi gör vad vi kan" eller till kupan, dom ska ju vara bättre hjälpta av pengar dom som hjälper sägs det.


Nu ska jag kolla nåt tårtprogram med Stina tycker hon.   

Ha det bra tills vi hörs igen!   



Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11 12 13
14
15
16 17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards