Mina ord och tankar

Alla inlägg under juli 2016

Av Neta - 11 juli 2016 23:00

Va jättefint på fm men jag segade mig inte upp förrän 11 idag. Sov dåligt i natt, blev väckt strax efter 1 av några ungdomar ute på vägen sen var det lögn i helsicke att somna om. Det var ljust, fågelkvitter och trafik innan jag somnade om så efter 5 iaf.
Frukost med smultron och några hallon i filen. Älskar den här tiden då man bara kan gå ut och hämta. Det är det här man tänker på då man sitter inne o kurar på vintern.

Såg på facebook att det regnade runt oss och kom till slut hit med. Men det var ett varmt sommarregn så var liksom skönt ute ändå. Innan vi kom till stan sen hade solen kommit igen och det regnade inte förrän vi kom hem igen, sen har det skurat lite av och till ikväll men man har kunnat sitta ute iaf.

Christine skulle handla lite till Malung så jag hängde med in. Ibland är det skönt bara att åka med utan att man direkt ska göra nåt, se lite annat.
Började med net on net där hon snabbt skulle ha nåt elektronikaktigt, L o jag satt kvar i bilen.
Sen for vi till biltema efter en fläkt dom ska ha i förtältet, till Rusta där hon skulle ha värmeljus och lite annat praktiskt. Sist åkte vi till GC där hon köpte lite smågrejer och lite rosa saker.
Hon jobbar ju i veckan så hon kollade upp förtältsmatta o sånt idag, det är ju bara hon som använder våra campinggrejer nu men kan ju ändå va bra o veta om sakerna behöver tvättas.
Hon har lånat samma husvagn hon hade sist och tjejen som skulle köra den upp har ett sjukt barn på sjukhus och kommer inte alls.
Så vi kör upp den på sönd, kollar väl in Smokie i Grönland och sätter upp tältet åt dom. Sen hem för att åka upp på fred och ta hem den på söndan efter. Vi får iaf se P-H på fred och Sannex, CL och Martinez på lörd. Hoppas på bra väder och att vi inte behöver riva i regn sen. Ja inte sätta upp i regn heller. Blir en dyr weekend men förutom ett par nätter i Motala i slutet av aug ska vi inte göra nåt mer.
Iaf inte med övernattning. Mi har ju gjort illa foten så dom gör inte heller så mkt nu, han ville vi skulle ta nån dag tillsammans o göra nåt. Sen blir det väl lite grillkvällar här o var.

R är hemma sen några dar, mamma har haft hantverkare där hela sommaren hittills för anpassning. Verkar gå bra förutom att dom inte fått nån hiss ut än. Men dom har ju med en altan. Idag fick vi kolla upp lite elektronik åt dom med som ska underlätta vardagen. Funkar bra med hemtjänst tycker hon men det är väldigt många olika som kommer så här på sommaren. Jobbigt för äldre det.

Ska in och lämna fasteprover för forskningen jag är med i i morgon, sen direkt hem igen så släpar inte annat än vatten tror jag, kan ju äta hemma sen. Tror det skulle skvätta lite då med.
Elle vill åka och äta lunch i Forsmark nån dag senare i veckan så vi frågar kanske om Mi o Ma vill hänga med. Så mysigt där. Vi var där med Mi i fjol tror jag det var. Sen vill hon till Vaxholm nån dag och jag protesterar inte ;-)

Gick in nu strax före 23, hör att det regnar lite än. Lägger mig och läser några tidningar jag inte hunnit med tror jag.
Ha det bra!

Av Neta - 10 juli 2016 19:17

Åtminstonde då man "bara" är hemma. Började läsa Läckbergs Lejontämjaren igår och läste ut den idag. Så inte gjort så mkt.
Började känna mig kass på morgonsidan idag igen, slutade med pencillin i torsdags så blir det en sväng till blir det 3e. Lite småless på det här, har alltid varit känslig men nån måtta får det väl va.

Det har " skurat" lite både igår och idag men sitter man här så gör det inte så mkt. E kom igår och gjorde sushi och det blev lunch idag med men ändå kvar några stycken. Lite osäker på hur länge man kan spara men ev åker dom i soporna.
Hon kom idag med men idag är det latmat, bara skära upp o äta förutom en ananasslow som strax är klar. " Morra" o koka potatis är Ls jobb.

Upptäckte idag att jag inte har nån hallonhäck längre. Vi skulle ju flytta den efter skörd och tydligen trodde nån att då behöver man inte vattna...... Tur vi har lite plantor som spridit sig med fåglarna att flytta in på nya stället. Det börjar bli moget där också. Krusbär får vi mängder av iaf alltid något. Bjönbären är ju ett säkert kort med, så gott o göra smoothie på. Smultron brukar jag frysa nån burk men än så länge plockar vi och äter.
Försöker få ut min man i svamp o blåbärsskogen med klent resultat. Förutom det här med att inte kunna sitta eller ligga på en filt på gräset längre är nog svampplockningen det jag saknar mest. Kan om jag åker ut med scootern få tag på båbär och lingon med plockaren, men komma ner till svampen är omöjligt. Funderar på nåt handtag till plockaren så det ska bli enklare ändå. Men kan ju så klart bara åka på en stig.

Nu är ananasslowen klar, ska gå och skära upp den rökta fläskfile'n.

Hörs!

Av Neta - 9 juli 2016 01:25

Idag har vi haft en av dom där dagarna man kommer att minnas i vinter. E ville ju göra nånting idag och jag ville gärna visa henne Laxön i Älvkarleby. Tror hon blev lika förtjust som jag faktiskt, vi brukar gilla samma saker.
Först tänkte vi bara åka till Marma, en otroligt vacker vik eller vad jag ska kalla det av Dalälven. Vi åker förbi där ofta men har aldrig stannat. Inte idag heller men då har vi ju det kvar.
E lovade iaf att göra lunch och det hade hon, vi tog med fika. Laddade för en heldag alltså.
När vi kom fram så funderade vi var vi kunde parkera, så vi åkte till andra sidan älven för där är det rätt nära till stället vi ville äta på, där L och jag satt sist vi var där på Fallens dag.
Vi saktade väl in och spanade lite framåt då vi hör en glad röst utanför Ls öppna ruta. "Hej!" Säger en tjej med hund "ni såg ut som ni tänkte fråga om vägen, kan jag hjälpa er?"
Vi förklarade vad vi sökte och hon berättade att man får köra bil in och att det finns parkeringar på ön. Det trodde vi ju inte men det blev ju ännu bättre då vi fick veta det. E har ju också svårt med mobiliteten.
Så vi parkerade på den första parkering vi såg och satt oss på "vårt" ställe.

Åt av Es goda korvar hon grillat i sitt paninijärn på morgonen och lagt i folieform och folie med en tidning runt. Dom var faktiskt varma fortfarande.
Det här är efter maten då L vilar lite. ;-)

Hon hade gjort en coleslaw med vitkål, lök och äpple till och så grova korvbröd. Så gott! Hon hade frukt i en burk med sig också och en chokladbit. Vi orkade ingen frukt efter 2 roslagsgrillare ( godaste korven) men tog en ruta choklad till efterrätt.

Det var rätt soligt där vi satt och E är ju känslig för det så vi lämnade efter en stund. La grejerna i bilen och gick ner till husen som är ett gammalt militärområde.



Det såg lite annorlunda ut mot när vi var här sist. Idag var det inget vatten på.

Vi hörde folkmusik och utanför en av restaurangerna satt två herrar och spelade nyckelharpa. Vi hade inte tagit med kaffet från bilen och iddes inte gå tillbaka så vi slog oss ner i skuggan av ett parasoll och köpte kaffe och glass och lyssnade på musiken. Där hade jag kunnat sitta i flera timmar. Så rofyllt och så skönt.

Vi upptäckte sen att på baksidan av det här huset fanns en altan som gick ut över älven. Och när E var in på toa trodde hon att hon aldrig kissat med så fin utsikt nån gång. Hon fotade den men tyvärr har jag inte bilden.

Det här är ett av förläggningshusen, då på 1800-talet då det här var militärt område fanns flera och dom hade granristak. Fanns foto på det.
Det är ett vandrarhem där också beläget i den gamla underofficersmässen. Logementet där förmodligen dom som var under utbildning bodde finns också kvar. L är ju officer i flyget så han tyckte det var extra kul att se det här. Förra gången var det ju väldigt mycket folk, stånd och tivoli så då såg man inte det här loika bra.

Men allt har ett slut och vi fortsatte sen med bilen dels att kolla på campingen där vi alltid firade midsommar för så där 30 år sen. Sen försökte vi hitta Untra by. Vi hittade kraftverket och kraftverksbyn som var nog så idylliskt och imponerade men vi ville hitta själva byn och kolla om stationshuset var kvar.
Vi hade en författare och kåsör i Uppsala som hette Gunilla Lindberg, hon har skrivit 2 romaner om sin farmor som bor just i Untra. Jag har nyligen läst böckerna och var nyfiken på miljöerna.
Vi får ta med en karta nästa gång och leta vidare.
Vi skulle handla lite i Tierp på hemvägen men gjorde först ett stopp på rastplatsen där för toabesök och lite fika, det sög lite i den tarmen. Så det blev kaffe och vatten med Es frukt. Kaffe och frukt passar faktiskt.
Handlade och åkte hemåt, E kände av skallen och åkte hem till sig. Vi åkte hem och slängde hop en wok med köttfärs, tog en rose'martini medans den fräste i elwoken.

Jag älskar min wok som jag kan använda ute på sommaren.

Satt på altan en stund med C men hon gick ner till sig tidigt då hon ska jobba i helgen.

Måste också berätta nåt tråkigt, vi kommer att missa Patriks begravning. Jag har ju berättat om Es mörka fläck som dom såg i hennes lever på ultraljudet. Nu har hon äntligen fått en riktig röntgentid för att dom ska kolla upp det. Jag kan säga att jag är mycket orolig över det här. Eller det är vi alla. Men hon fick tiden på samma dag bara 30 min före begravningen, i Enköping så finns inte en chans att vi hinner. Å detta måste ju gå före. Men jag är så ledsen över att vi inte kan vara med.

Nu är kl långt över midnatt. Dags att avveckla dagen! Godnatt!

Av Neta - 8 juli 2016 00:09

Fy fan (ursäkta) vilka kärringar det finns i den här byn. Näsor stora som fan. Fria att lägga sig i allt tror dom.

Fick ett dokument från kommunen idag där vi bara upplystes om att bygglov beviljats för fastigheten mitt emot oss ner mot sjön. "För om och tillbyggnad samt ändrad användning från restaurang till 4 nya lägenheter och uppförande av bullerplank"

Jag blev lite förvånad över att dom redan fått det innan vi närmaste grannar fått yttra oss.

Det är inte så att jag har nåt emot 4 nya lägenheter i byn det behövs och bullerplanket kommer inte heller att störa mig.

Men jag vill veta vad det är för tillbyggnad som ska göras. För gör dom en sån lika hög som huset är nu ut mot det som var pizzerians parkering tar det bort hela vår sjöutsikt + för 4 grannar till. Då vill jag iaf ha en chans att yttra mitt missnöje innan dom ger bygglov till det. När dom byggde de tre villorna där fick vi yttra oss minsann.

Frågade en enkel fråga i bytråden om man nånstans kan se planritningen på nätet och då kommer häxorna fram. Trots att jag sa att jag inte har nåt emot bygget som det är nu så ska dom analysera o ha sig. Tyckte det var löjligt att bry sig.

Et hus har nyligen sålts på gatan och han fick x antal mer betalt än dom som inte har sjöutsikt så det är ju det de handlar om. Husen sjunker i värde utan sjön i blickfång.

Ringde byggnadskontoret men dom hade personaldag tror jag, fanns ingen o prata med mer än en tjej som nog var vikarie och inte visste nåt. Får väl försöka i morgon.


Men det retar mig, känner mig överkörd av kommunen.


Annars har det gått på som vanligt idag, E var hemma men kom iaf sen sent på em. man fixar lite här och donar lite där. Fönstren är lite renare men inte tack vare mig. L fick ett ryck i natt, vid 23 satt han en deg och gjorde matbröd. Vet inte när det var klart för då sov jag men det luktade gott i hela huset när jag var upp på toa på morgonsidan nån gång.

C är rödlätt, va hos ny frissa idag och var till doktorn med ryggen idag och det konstaterades att hon är överrörlig. Fick iaf värktabletter så hon ska väl klara Malung. Inte långt kvar nu.


I morrn ville E iaf att vi "skulle göra nåt" så få se om och vad det blir, har ingen koll på vädret alls. Men mer om det i morrn isf.



Av Neta - 6 juli 2016 23:54

Som så många andra dagar. Älskar min altan. Vi hade ju funderat på Österby men det var så skönt på altanen och vi orkade inte riktigt. Tanken på en varm bil var inte lockande. ACn är sönder.
C klippte mig, jag duschade efter det. Ringde hit E redan till frukost.
Fixade lite med krukorna på utbyggnaden och tänkte ni skulle få er en titt.

Väldigt kort men så skönt så här års.

Marguriten som står på bordet därute är så fin. Stått så här sen veckan innan midsommar.

Kryddhörnan lite suddig i skugga. Är en fyrkantig låda med vattenresorvar. Dom trivs bra däri. Citrontimjan längst fram med kryddtimjan bredvid. Oregano och rosmarin längst bak.

Jordgubbsmynta

Ananassalvia som nu är nerklippt och hänger på tork och trädgårdssyra, jättegod i sallader.

Mycket knopp i alla pellisar

Utom denna men det kommer nåt ämne. Funderar på klippa ner toppskottet. Det är en röd herrgårdspelargon Wilhelm nånting heter den. Nån som vill ha? Bara hämta.

Begoniorna växer och blommar så det knakar.

Dockkragen ska strax få en egen ampel, har inte kommit igång riktigt ännu.

Nejlikorna kommer igen nu. Gillar den här färgen. Alla nejlikor är 2- åriga så dom här ska grävas ner före hösten.

Den här fucshian är inte angripen. Skönt!

Den här står också i en kruka med vattenresorvar, fick hälla av vatten från den idag efter alla regnskurar. Hoppas dom inte tar stryk av det.

Röd och vit lyckoklöver

Nu är vi inne på altanen, förstår ni varför jag gillar grusnejlika? Vet inte om denna är 2- årig också men hoppas kan man ju. Blommorna är bara några mm i diameter.

Har bara en hängis i år. Vände kameran för bilden blev så mörk annars. Om bara nån vecka kommer jag att ha 10-12 blomklasar på den här. Detta är förtruppen. ;-)

Stjärnpelargon.

Sista bilden får bli på min ros.

Av Neta - 5 juli 2016 23:52

Ja jag pratar om den mamma som suttit häktad i 11 månader för mordförsök på sitt barn.
Hon blev frikänd i tingsrätten på samtliga åtalspunkter eftersom dom anfall hon sas ha åstadkommit fortsatte då hon var frihetsberövad. Domen ska överklagas av åklagaren.
Jag kan inte låta bli att fundera lite. Varför frihetsberövar man så lång tid om problemen bevisligen inte kan ha berott på henne. Dom fortsatte ju då hon inte var där. Hon hade dessutom restriktioner och har inte ens fått träffa sin man. Både familj och förskolepersonal har vittnat om att barnet haft fortsatta anfall. Vilken fruktansvärd situation att befinna sig i om man är oskyldig.
Hur säkert är vårt rättssystem egentligen?

Idag började dan med en ganska kylig morgon. Sen blev det lite varmare för att sen bli regn. Kom några rejäla skurar, sken upp ikväll men var lite kyligt. Vi brukar ju sitta därute på altanen till 23- tiden men ikväll åt vi t.o.m inne.
Jag har varit blomdoktor idag.

Fått nåt skit på en av fuchsiorna, hål i bladen på nån pelargon och en ros i kruka som var hängig. Plockat bort alla dåliga blad och satt i provadotabletter samt isolerat den som var värst angripen. Hoppas det räcker. Tråkigt om dom går åt.

Annars växer dom fint, mest glad åt Grusnejlikan och den blå Verbenan. Alla blommor är ju lite hårt drivna då man köper dom så det är vanligt att dom som fäller blommorna och tar igen sig ett tag innan knoppsättning kommer igång igen sen. Sen brukar dom vara kanonfina resten av sommaren. Har så kraftiga och fina knoppar i alla pelargoner, 10-12 st i varje kruka. Hängpelargonen har nog fler än så och ett par klasar blommar redan. Nejlikorna börjar komma igen och verbenan har massor av nytt.
I morgon måste jag ansa lite i lådorna, regnet har gett lite fult som ska bort.

Elle kommer varje dag nu, pratade idag om att vi inte varit vid badet än i år. Har inte blivit så. Funderar på Österby i morgon, inte för att bada kanske men sitta o mysa vid vattnet och fika lite. Men vädret får avgöra.

Verkar som vi får köra upp husvagnen till Malung också. Hon som skulle göra det är troligen förhindrad. Vi har ju redan lovat att köra ner den. Planen var att i åker upp fred och hem sönd. Nu blir det över dan sönd före där med. Upptäckte att Smokie är i Grönlandsparken då på em så blir sen uppsättning av förtält. Men vi har gjort så här ett år förut med och det gick rätt bra att köra hem på natten sen men det blir en lång dag.
Annars ser vi fram mot dom 2 kvällarna vi ska vara där. Lite lagom på nåt vis.

Idag har jag fyllt i om allmän pension på nätet. Man ska ju göra det några månader innan. Stod att man ska kontakta arbetsgivare om tjänstepensionen. Blir iaf fem tusenlappar mindre i månaden före skatt.
Blir lite förbannad när man tänker på hur många år man ändå jobbat, att man får så lite pengar. Nu har ju jag tur ändå som är född före -54 och gifte mig innan -89. Annars hade det blivit betydligt mindre pengar.
Jag har ju haft förtids i 2 år men betalar ju skatt och sociala avgifter på det med, sen har jag haft lite tur med mina fonder som ger en del på pensionen med. Men har ju inte haft utrymme för annat pensionssparande.
Skönt att ordna med det där innan ändå. Men jag kommer ju aldrig i tiden att ha råd att skilja mig eller flytta härifrån själv. Bara bita ihop nu.

Såg nåt så smart på en bild E sett nånstans. Det finns billiga solcellslampor bl.a på Rusta och ÖB, tror dom kostar 5kr. Iaf var det nån som köpt en golvljusstake på nån loppis och satt i såna. Tagit bort underdelarna så man bara hade själva lamporna. Fatta va coolt att ha det stå ute. Ger ju bara myslyse men ändå. Måste fixa så ;-) hittar man ingen golvljusstake kan man göra av kopparrör säger min man.
Här är det nån som går runt och plockar på sig solcellslampor ur trädgårdarna såg jag i bygruppen idag. Flera som hade blivit v med sina.
Lika hade 2 hus uppe vid vattentornet haft nån som kände på ytterdörrarna vid 4 i morse. Jag har ju tyckt det nån natt också så jag kanske inte drömde som vi trott ändå. Händer ju att man glömt att låsa men nu har vi låst och så att går dom in t.ex genom ett fönster kan dom inte komma ut gm dörren utan nyckel sen. Får inte med sig nåt större iaf. Är nån spärr vi trycker ut. Finns mycket fiffiga lösningar. Larmet mixtrar ju sånna där lätt med.

Nu ska jag försöka få in kaninen från altanen och stänga huset för natten.



Av Neta - 4 juli 2016 23:08

DHR har tidigare drivit stället som rekreation och mötesplats. Nu har HSO, handikappföreningarnas samarbetsorgan tagit över huset. Man kan hyra det för fest och konferans.

Det lilla cafe't, Sjöstugan har arrenderats ut till ett trevligt par. Billigt fika, kaffe m påtår och våffla med sylt och grädde fär 40 kr.
Det ligger fint söder om Uppsala vid Vårdsätraviken som är en vik av Ekoln.

Utsikt från fikabordet, parkeringen är på en gräsmatta bakom lekstugan. Badet bakom Sjöstugan. Det finns kanoter och roddbåt att hyra.

Ner mot det dom kallar ångbåtsbryggan, ligger en grillplats därnere med.

Utsikt mot Skarholmen och Ekolns segelklubb, lite mer vyer från bryggan.

Upp mot huset. Elle sitter däruppe med en personal från huset.

Badet har mycket i övrigt att önska, knappt tillgängligt för icke rörelsehindrade. Grunt o ingen höjdarbotten. Svårt att komma ner med rullstol på slänt med gräs.

Sen åkte vi in mot stan, då vi var på väg hemifrån började det regna men vi åkte som ifrån det men nu kom vi in till stan igen och himlen öppnade sig verkligen. Fick vänta ut det värsta i bilen. Lite matshopping sen hem och åt lite räkor mm. Firade Es semester.

Ja det hände idag! ;-)

Av Neta - 4 juli 2016 00:39

Men inte jättevarmt. Kom några mastodontskurar till natten som var men vi klarade oss hyfsat här både igår em och i natt. Bara några km bort i Roteberg hade dom haft nån tromb som tagit både fruktträd och flaggstänger.
Jag vaknade i morse och kände mig rätt eländig, ont i halsen och febrig. Äter ju pencillin sen 5 dar så det är väl nåt virus. Känns bättre i upprätt läge. Tagit det så lugnt jag kan idag, mest varit arbetsledare. ;-)

Hade kul åt Skruttan idag. Vi städade, bytte tidning och fyllde på både hö o mat i huset i hennes hörna på altanen idag. Tokfian äter ur matskålen genom fönstret för att sen krypa in och lägga sig i nya höet. Då gick hon genom dörren iaf. Knäppa kanin! Men många kulor till hallonhäcken blev det iaf, hon håller oss med gödsel. Hon bor ju inne i sin bur på natten, det här är bara "sommarstället", vi köper billiga dörrmattor på Ikea för en femma om vi byter ut då och då. Som ni ser fick hon lite matta på taket med. Efter att ha blivit skrämd av skator vägrar hon vara i uteburen, men det här går bra.

Elle kom eftersom jag var hängig och åkte inte förrän ganska sent C har jobbat med sitt extrajobb, det enda hon har kvar nu av 3, sen sitt ordinarie på Frösunda med. Jag har mest suttit still, löst en massa korsord. Gäller att hålla igång skallen. E ska jobba undan det sista på handikappföreningen innan sommarledigheten i morgon.

Satt ute när L kollade fotbollen, E och jag provade den röda sangrian vi köpte på båten, den var inte alls lika bra som den vita. Kan funka i en bål kanske. Men snudd på lite sliskig annars.

Nu har jag legat ett tag, gjort nya inlägg både här och i matbloggen. Börjar slemma igen direkt. Va kanske inte så bra att sitta ute så länge ändå. Kände när jag gick in hur kall om fötterna jag var, dit når ju inte infran och den behövdes ikväll.
Synd att inte Island vann matchen.

Nu ska jag boa in mig ordentligt i täcket och försöka sova iaf.
Sov gott ni med!

Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2 3
4 5 6
7
8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30 31
<<< Juli 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards