Direktlänk till inlägg 1 juni 2020
Veckans vego:
Sparrisgratäng med bulgur
250 g kokt bulgur
250 g riven smakrik ost
5 ägg
200 g grön sparris, nerskuren
1 röd paprika, finhackad
70 g babyspenat
100 g fetaost
30 g pinjenötter
Sätt ugnen på 200 gr
Lägg ett bakplåtspapper i botten på en ugnsfast form
Blanda bulguren med hälften av osten och 1 av äggen
Pressa ner den massan i botten på formen
Fördela sparris, paprika och spenat över
Vispa resten av äggen, blanda med resten av osten och fetaosten och häll över
Gratinera i ca 30 min, rosta pinjenötterna under tiden
Låt stå några minuter innan du tar upp och skär i bitar
Toppa med rostade pinjenötter.
Veckans sallad:
Sallad på avokado, sparris och jordgubbar med citrusdressing
12 gröna sparrisar
8 stjälkar salladslök
3 avokado
16 jordgubbar
4 nävar machesallad
1/2 citron, saften (ca 1/2 dl)
2 msk olivolja
1/2 tsk flingsalt
Skölj alla grönsakerna.
Borsta jordgubbarna om det behövs.
Lägg salladen i en bunke.
Skiva sparrisen och löken så tunt som möjligt och strö över salladen. Halvera avokadon och gröp ur den ur skalet.
Pressa lite citronsaft över så att den inte mörknar.
Skär i bitar och lägg på salladen.
Klyfta jordgubbarna och lägg dem i salladen.
Blanda citronsaft, olivolja och salt och ringla över salladen.
Blanda om försiktigt och lägg upp.
Servera genast.
Veckans bröd:
INDISKT BRÖD I STEKPANNA
7 ½ dl vetemjöl
1 pkt torrjäst
2 tsk salt
1 litet ägg
2 ½ dl vatten
Häll upp vattnet i en skål och slå i ägget, vispa ihop det.
Tillsätt salt och mjöl, blandat med jästen.
Arbeta ihop degen och låt den jäsa 25 min under duk.
Knåda ytterligare lite, och kavla sedan ut till tallriksstora rundlar.
Värm stekpannan så att den blir varm men inte rykande het.
Smörj den lätt och grädda bröden på båda sidor tills den blir ?blåsig? och vitnar.
Stänk ev. lite vatten på bröden, så spricker de inte vid vikning.
Månd:
Fuskad kålpudding
400 g köttfärs
1 - 2 gula lökar
1 l strimlad vitkål
Smör till stekning
½-1 msk soja, godast med japansk
5 dl köttbuljong, tärning + vatten
Salt
Peppar
Ev sirap
Fräs köttfärsen med lök och vitkål i smöret i en panna som det finns lock till.
Tillsätt soja efter en stund.
När löken börjar bli genomskinlig tillsätts buljong.
Låt alltsammans puttra ihop under lock i 15 min, det ska vara lite blött och kålen mjuk när det är klart.
Smaka av med salt och peppar och ev sirap.
Servera med kokt potatis eller ris, lingonsylt och rivna morötter.
Tisd:
Stekt panerad fisk med stuvad mangold
Panerade fiskbitar
600 g tinad vit fiskfilé i bitar
1 dl mjöl
1-2 uppvispade ägg
2 dl panko
salt & citron eller limepeppar
citronskivor
Blanda kryddor och panko
Vänd fiskbitarna först i mjöl, sen i ägg och sist i panko
Stek på medelvärme ca 2-3 min/sida, beroende på tjocklek
Stuvad mangold
100 g mangold, delad
1 hackad schalottenlök
1 pr vitlöksklyfta
2-3 dl vispgrädde
salt, sv.peppar, riven muskot
Fräs mangolden med lök o vitlök
häll på grädden och låt det puttra tills det tjocknar
Smaksätt
Onsd:
Kan göras i foliepaket på grillen, ta då färska tomater och fraiche ist för grädde
Texmexfalu
400-500g falukorv
1 gul lök
1 stor vitlöksklyfta
½ p tacokrydda (20g)
1 burk krossade tomater
½ burk tacosås
1 matlagningsgrädde (2.5 dl)
2 paprikor
1 dl fryst majs
Strimla korven och skiva löken.
Bryn det. Hacka vitlöken och ha i den.
Tillsätt kryddan, tomaterna och tacosåsen.
Strimla paprikan och ha i den, majs och grädde.
Låt koka ihop och smaka ev av m salt och peppar.
Servera med ris eller pasta o sallad.
Torsd:
Gazpacho med vattenmelon
1 vattenmelon ca 1.3 kg
1 gul paprika
½ gurka
2 små färska lökar
1 vitlöksklyfta
1 burk hela tomater
6 dl tomatjuice
Ca ½ dl rödvinsvinäger
3 msk rapsolja
Salt & sv.peppar
¼ kruka färsk mynta
Skala, ansa och kärna ur melon och paprika
Dela alla gröns o melon i mindre bitar
Krossa vitlöken och ta bort skalet
Mixa grovt med tomater, juice, vinäger, oljan och ca 1 tsk salt
Smaka av
Lägg i myntan och mixa helt kort
Ställ i kylen minst 1 timme före servering och servera riktigt kall.
Smulpaj med blåbär
500 g blåbär, färska eller frysta
1 dl råsocker
2 msk potatismjöl
100 g smör, kallt och tärnat
1 dl råsocker
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 dl mandelmjöl eller mixade mandlar
Sätt ugnen på 225 gr
Lägg bären i en lätt smord ugnssäker form
Blanda socker och pot.mjöl
Sikta det över bären och vänd runt så det fördelas
Lägg smör, socker, havregryn, mjöl och mandelmjöl i en bunke eller matberedare
Finfördela till en grynig massa, för hand eller i matberedaren
Fördela smulet på bären
Grädda i mitten av ugnen 20-30 min
Servera med grädde vispad med vaniljstångspulver
Fred:
Plockmat, lägg på en bricka ca 100 g av varje "sovel" för 2. Allt tillagat.
Rostbiff i rullar med balsamicosträng i
Grillade kycklingvingar
Räkor + citronmajonnäs
Ägg, varsitt
Olika ostar, ex Brie, Mozarella och Feta
Sparris
Tomater
Avocado
Rädisor
Grovt bröd
Servera med ett glas vin.
Lörd:
Kycklingspett med jordnötssås
4 portioner/st.
600 gram kycklingfileer
1 msk rapsolja
1 krm svartpeppar
1 tsk salt
Jordnötssås
1 dl jordnötter,rostad och saltad
4 st schalottenlök
2 st vitlöksklyftor
1 dl jordnötssmör
1 tsk sambal oelek
400 gram kokosmjölk
1 st lime
1 msk rapsolja
1 msk honung,flyttande
1 msk smör till stekning
600 gram ris jasmin
Koka riset enligt instruktionerna på paketet
Skala lök och vitlök och mixa ihop med jordnötterna.
Hetta upp stekpanna och häll i blandningen och fräsa med medelhög värme ca 2-3 min.
Blanda ner kokosmjölk och en msk limejuice och koka på låg värme i ca 10 min.
Smaka av med salt.peppar honung,jordnötssmör och mera limejuice vid behov.
Dela kycklingen i mindre bitar.Trä bitarna på spett.
Hetta upp smör och olja i en stekpanna och steka kycklingen medan sänker du värmen.
Gör grönsaksstavar av morötter,paprika och gurka och servera till.
Sönd:
Grillat marinerat kött med tzatziki jordgubbar med Cashewgrädde
4 skivor skinkschnitzel
Grillmarinad
Grunden är:
1 dl rapsolja
1 msk syra, vinäger, balsamico, citrus
1 msk soja
Salt och sv.peppar
Du kan tillsätta e smak något av detta:
Vitlök
Grillkrydda
Tomatpuré eller chilisås
Hackad lök
Chili
Marinera köttet i kyl minst 3 timmar
torka av och grilla
Servera med kokt potatis, sallad och
Tzatziki
1-2 gurkor
1 tsk salt
2 vitlöksklyftor
5 dl matlagningsyoghurt
svartpeppar
1 msk olivolja
oregano
Skala ev. gurkan
Dela den på mitten och sen varje del i 2 halvor mitt i kärnhuset
Ta bort kärnhuset med en sked
Riv gurkan grovt och salta rejält, blanda om
Lägg gurkrivet i en trådsil minst 1 timme, pressa försiktigt med baksidan av en sked för att få bort så mycket vätska som möjligt
Blanda gurka och yoghurt
Tillsätt olja och smaka av med pepparn och ev. mer salt
Strö oregano över.
500 g jordgubbar, rensade och delade
sockra lite nån timme innan dom ska ätas så blir dom saftigare
Cashewgrädde
2 dl cashewnötter
½ dl vatten
1 handfull blötlagda mandlar
Frö från 1 vaniljstång
3 msk rapsolja
1 citron, saft av
Mixa cashewnötterna till ett mjöl i matberedare
Spä med vatten, tillsätt mandlarna och mixa vidare
Tillsätt vanilj och rapsolja, mixa till du får en gräddliknande konsistens
Tillsätt lite citronsaft och ev mer vatten för att få den konsistens du vill ha.
När vi åkte hem igår regnade det och det hade också regnat massor under em det syntes på vägen. Från att vi åkte på 55an ungefär var det torrt och inget spår av regn fanns. Inte här hemma heller och det är mkt torrt i naturen. Regn skulle behövas här...
Iaf ett par nätter ha ha! Så skönt att få prata av sig om allt. Känna stödet från nån som känner mig och som förstår mig precis. Han följer med mig som stöd till prästsamtalet om begravningen i morgon också. Kanske inte ända in på mötet men finns...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 |
4 |
5 |
6 |
7 | |||
8 | 9 |
10 |
11 |
12 | 13 |
14 |
|||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | |||
22 | 23 |
24 | 25 | 26 | 27 |
28 | |||
29 |
30 | ||||||||
|