Direktlänk till inlägg 29 oktober 2023
Broccoli Kai-Lan
Kallas även Daggkål i Sverige.
Tillhör senapsfamiljen, används på samma sätt som vanlig broccoli.
Perfekt till wok.
Veckans BRÖD
Frida fullkorn
Dag 1:
1 påse surdeg, fullkornsvete, färsk
1 påse surdeg, råg, färsk
7 dl vatten
1½ dl rågkross
4½ dl grovt rågmjöl
3 msk honung
Dag2:
1 pkt blå jäst
13 dl vetemjöl spec
4 msk linfrö
4 msk solros/sesamfrö
2 msk havssalt
2 tsk fänkål/anis
Arbeta samman alla ingredienser för dag 1.
Låt stå och svälla minst 6-8 timmar, gärna längre (över natten).
Blanda fördeg och alla resterande ingredienser utom salt i en degskål.
Arbeta degen på lägsta växel i 12 minuter, tillsätt salt och kör ytterligare 5 minuter. Om du knådar för hand behövs minst 20 min.
Degen skall då ha släppt skålens kant men fortfarande vara lite kletig.
Tag upp degen ur degskålen lägg på mjölat bakbord och låt vila 1 timme.
Dela degen i 4 delar och runddriv (knåda bullen lätt så att du får upp en spänning i degen och så att skarven/verket hamnar under bullen).
Låt jäsa ytterligare på mjölat bakbord under bakduk, ca 1 timme.
Sätt ugnen på 250°C med en baksten alternativ bakplåt i ugnen.
Mjöla lätt med en sikt, snitta ett kors rakt över brödet om du vill.
Grädda brödet på den varma stenen eller plåten.
Spruta in vatten i ugnen efter någon minut och sänk värmen till 220°C, ca 30 min tills innertemp är 98°C.
Om du får bröd över kan du enkelt få känslan av ett nybakat bröd även dagen efter. Sätt in brödet ca 10 minuter i ugnen, 230°C, så kommer krispigheten i skorpan tillbaka. Fukten i brödet finns kvar naturligt i surdegsbröd och när man värmer på brödet så kryper den utåt och absorberas upp av ?skalet?/ skorpan, vilket ger en nybakt känsla!
Veckans SALLAD
Ingefärscoleslaw
300 g vitkål, tunt skivad på mandolin
1 morot, skalad och grovt riven
½ rödlök, tunt skivad
1 dl gräddfil
1 tsk dijonsenap
1 tsk vitvinsvinäger
1 tsk flyt honung
4 cm färsk, riven ingefära
Salt & sv.peppar
Rör ihop gräddfil med övriga ingredienser och smaka av med salt och peppar
Vänd ner rotfrukterna och ställ kallt.
Veckans VEGO
Grön ärtsallad m bulgur
500 g frysta gröna ärtor
2 dl bulgur
100 g bladspenat sköljd och torkad
2 st salladslök
1 dl bladpersilja
1 dl späda gröna blad, myntablad
3 msk olivolja
1 krm salt
0,5 krm svartpeppar
1 dl pistaschnötter
150 g fetaost
Till servering:
2 st pitabröd
1 msk olivolja
Tina ärtorna enligt anvisningarna på förpackningen.
Koka bulgurn enligt anvisningarna på förpackningen.
Strimla spenaten, salladslöken, persiljan och myntan och blanda med bulgurn och ärtorna. Rör ihop olivolja, citron, salt och peppar till en dressing och slå den över ärtsalladen.
Blanda väl.
Grovhacka pistaschnötterna.
Lägg upp salladen på ett fint fat och strö över smulad fetaost och nötter.
Skär pitabröden i snibbar och stek dem i någon minut på varje sida i olivolja.
Salta lätt.
Servera salladen med pitasnibbarna och lite tzatziki.
MÅND
Shepards pie
För 6-8.
4 port av din egen köttfärsröra
Eller
500 gr nötfärs
1 hackad gul lök
1 hackad morot
100 gr hackad rotselleri
½ paket strimlat bacon
1 msk kalvfond
2 tsk torkad timjan
2 msk worcestersås
1 brk krossade tomater
salt & svartpeppar
1 kg potatis
1.5 dl mjölk
1 msk smör
2 äggulor
1 dl riven lagrad ost
salt & vitpeppar
Sätt ugnen på 225 gr
Koka potatisen till moset mjuk och mosa det.
Hetta upp mjölk, smör och rör i det potatisen.
Tillsättt äggulorna snabbt och krydda.
Rör i osten.
Fräs lök, morot, selleri och bacon lätt. Lägg åt sidan.
Bryn färs, tillsätt fond, timjan och worcestersås.
Smaka av.
Blanda färsen med rotfrukter o bacon, tillsätt tomaterna.
Fördela i en smord ugnsform.
Bred över moset och gratinera i 25 min.
Servera med sallad.
TISD
Apelsinfisk
600 g fiskfilé, valfri sort
½ tsk salt
2.5 dl mellangrädde
½ msk mjöl
1.5 msk hummerfond
rivet skal av ½ apelsin
½ tsk torkad timjan
½ dl hackad gräslök
Dela fisken i 4 portionsbitar som saltas
Vispa hop grädde, mjöl, fond, skal och örterna i en vid gryta
Låt koka upp och lägg ner fisken
Sjud utan lock 6-7 min
Garnera ev med apelsinskal, gräslök o lite färsk timjan.
Kan med fördel serveras med ugnsstekta rotfrukter och rivna morötter med lite olja och klippta apelsinbitar i.
ONSD
Superenkel Norrländsk Korvgratäng
500g broccoli
400g falukorv
2 msk vetemjöl
3 dl mjölk
1 msk smör
2-3 msk senap
2-3 dl riven ost
Sätt på ugnen 225 g,
Koka broccolin nätt o jämt mjuka i saltat vatten. Låt broccolin rinna av väl.
Dra av skinnet av korven o skär den i strimlor.
Blanda broccoli o korv i en ugnsäker form.
Gör en ostsås vispa ut mjölet i mjölken i en kastrull. Lägg i en klick smör e margarin koka upp under omrörning i ca 4-5 min.
Rör i senapen o blanda ner osten (såsen får inte koka då blir osten seg.)
Häll såsen över korv o broccoli i formen.
Gratinera i övre delen av ugnen ca 10-15 minuter.
TORSD
Köttsoppa
1 kg högrev med ben
Vatten så det täcker
10 vitpepparkorn
2 lagerblad
1 gul lök i klyftor
½ dl torkad persiljerot
100 g morot, tärnad
100 g palsternacka, tärnad
Ca 3 stjälkar selleri, strimlat
1 purjo, strimlad
Ca 2 dl gröna ärtor
Salt & ev peppar
Koka upp vattnet med kryddor och lök, lägg i köttet koka upp och skumma.
Småkoka under lock tills köttet är mört och släpper benet. Ca 2 timmar
Ansa och förbered grönsakerna under tiden
Ta upp köttet och sila buljongen, koka upp den
Lägg i persiljerot, morot och palsternacka och koka 10 min
Tärna köttet under tiden
Lägg i selleri o purjo och koka 10 min till eller tills rotfrukterna känns lagom mjuka
Lägg i kött och ärtor och låt allt bli varmt.
Smaka av.
Körsbärspaj
½ lit urkärnade körsbär (alt 1 pkt frysta 250 g Garant)
¼ dl rörsocker
½ tsk mald kanel
Smör till formen
Smuldeg:
1½ dl vetemjöl
½ dl kokosflingor
¾ dl rörsocker
1 msk vaniljsocker
100 g smör
Sätt ugnen på 200 gr
Blanda samman mjöl, kokos, rörsocker, vaniljsocker och smör till en grynig massa
Smöra en pajform
Lägg körsbären i formen och strö på socker och kanel
Fördela smuldegen över bären
Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min
Servera med lättvispad grädde eller glass.
FRED
Laxtacos med limesmak
4 laxfileér
Ca 2 dl panko
2-3 lime finrivet skal av och sen klyftade
1-2 ägg
Olja till stekning
Salt & peppar
Små tortillabröd
Gräddfil
Strimlad sallad
Hackad rödlök
Strimlad salladslök
Mangobitar
salsa
Dela varje laxfilé i 3-4 bitar
Blanda panko och limeskal
Vispa upp ägg och vänd filéerna i det
Rulla filéerna i panko
Stek på medelhög värme med mycket olja
Salta och peppra
Servera i bröden med sallad, rödlök, salladslök, grfil och mango
Droppa över salsa
Tomatsalsa
200 g frysta tärnade tomater
½-1 röd chili, finhackad
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
Olja
2 msk strösocker
2 msk rödvinsvinäger
½ dl vatten
Salt & peppar
Fräs tomat, chili, lök och vitlök i olja
Tillsätt resten och låt det koka hop i ca 15 min
Smaksätt med salt o peppar och ev mer vinäger
Mixa slarvigt
Kan ätas både kall och varm
Håller 1 vecka i kyl.
LÖRD
Alla Helgons Dag
Gör grytan helt klar, dra från värmen
När ni ska äta, tillsätt sockerärtor och koka upp.
Strö på gremolata
Kycklinggryta med potatis
450 g kycklinglårfilé
Smörolja
200 g purjo
250 g palsternacka
900 g delikatesspotatis
1 lit kycklingbuljong
150 g sockerärtor, ansade och delade
Grekisk yoghurt
Gremolata:
1 vitlöksklyfta
1 citron, rivet skal
½ dl hackad persilja
Salt & sv.peppar
Dela varje kycklinglår i 2 bitar
Salta och peppra och stek dem gyllene i olivolja
Lägg i en gryta
Ansa och strimla purjon
Skala och tärna palsternackan grovt
Dela potatisarna
Lägg det i grytan med buljongen
Koka upp och småkoka med lock i ca 20 min tills potatisen är klar
Gremolata:
Skala och hacka vitlöken
Blanda med citronskal och persilja
Smaka av grytan med salt och sv.peppar
Vänd ner sockerärtorna och koka 1 minut
Strö över gremolatan och servera med grekisk yoghurt.
SÖND
Falsk fläskfile?
4 pers
500 g blandfärs
1 msk 4 kryddor
2 + 1 msk smör
200 g champinjoner, gärna skogschampinjoner
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Gräddsås:
3 dl vispgrädde
2 dl crème fraiche
1 dl mjölk, 3 %
1 1/2?2 msk soja
2 msk kalvfond
3 msk finhackad persilja
Garnering:
persilja
haricots verts
Servering:
rostade rotfrukter
pressgurka
Sätt ugnen på 200°.
Blanda färs och krydda
Forma färsen tillen avlång rulle, ungefär som en fläskfilé.
Lägg färsen på en skärbräda och låt stå i frysen, 2?3 timmar.
Skär sedan den frysta färsen i skivor.
Stek de frysta färsskivorna i en stekpanna med 2 msk smör.
Lägg över i en smord ugnsform.
Ansa och skiva svampen och fräs i en stekpanna med 1 msk smör.
Salta och peppra.
Lägg svampen i formen.
Gräddsås:
Koka ihop grädde, crème fraiche, mjölk, soja och fond i en kastrull.
Tillsätt persilja.
Häll såsen i formen.
Gratinera strax under mitten i ugnen, ca 20 minuter.
Garnera med persilja och kokta haricots verts.
Servera med rostade rotfrukter och pressgurka.
Exotisk fruktsallad
Till 6-8
3 apelsiner
2 äpplen
1 mango
20 vindruvor
2 bananer
1 papaya
Lag:
1 dl socker
1 dl vatten
1 tsk kardemummakärnor
1 kanelstång
2 stjärnanais
vaniljglass
Koka ihop lagen i 5 min
Låt den svalna, sila den
Skala, kärna ur och tärna all frukt
Blanda dem i en skål
Häll lagen över frukten
Rör om
Servera med mjukrörd vaniljglass
När vi åkte hem igår regnade det och det hade också regnat massor under em det syntes på vägen. Från att vi åkte på 55an ungefär var det torrt och inget spår av regn fanns. Inte här hemma heller och det är mkt torrt i naturen. Regn skulle behövas här...
Iaf ett par nätter ha ha! Så skönt att få prata av sig om allt. Känna stödet från nån som känner mig och som förstår mig precis. Han följer med mig som stöd till prästsamtalet om begravningen i morgon också. Kanske inte ända in på mötet men finns...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 |
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 |
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 |
22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | 31 | ||||||||
|