Direktlänk till inlägg 12 mars 2024
Jag bestämde mig för att göra en vårbuffé ist för det där man äter både jul och påsk, sill och ägghalvor blir det men
Matjesill med förhoppningsvis färskpotatis kokt i dill, gräslök, gräddfil och
Djävulsägg med avocado
3 hårdkokta ägg, skalade och delade
1-2 avocado beroende på strl
2 tsk pr lime
1 tsk mald koriander
1 liten riven vitlöksklyfta
Nån msk fraiche
Salt och sv.peppar och cayenne
Lägg äggen på ett fat
Mosa och rör ihop allt utom cayenne
Smaka av
Spritsa på ägghalvorna
Pudra ev över LITE cayenne.
Känns lite mer vår iaf. Sen ingen jansson utan
Ansjovispaj
1 pajdeg
1 brk ansjovis 125 g
3-4 ägg
2,5 dl matl.grädde
1 msk ansjovisspad
1 pkt fryst dill
0,5 - 1 rödlök
Sv.peppar
Sätt ugnen på 200 gr
Förgrädda pajskalet i 10 min
Låt ansjovisen rinna av men spar 1 msk av spadet
Vispa hop ägg och grädde
Rör i dill och ansjovisspad
Tillsätt svartpeppar, smaka av
Häll i skalet
Dela och skiva rödlöken tunt
Lägg den i pajformen i smeten
Grädda till den stelnat ca 20 min, låt den svalna något.
Lägg på ansjovisfiléerna.
Fortsätter med denna ljuvliga, funkar lika bra med kräftstjärtar eller att blanda räkor och kräftstjärtat.
Såsen är jättegod, dragon är lite bortglömd
Räk och sparrispaté m grön sås
500 g skalade räkor
1 kn grön sparris
1 kn dill
1 rödlök
1 brk rom
2 dl fraiche
3 msk citronmajonnäs
Saften av 1 citron
8 gelatinblad
2 dl torrt vitt vin alt skaldjursfond
Garnering:
Skalade räkor och sparrisknoppar, limma med majjo
Skala och hacka räkor och rödlök
Ansa, dela och förväll sparris. Spar knopparna efter förvällning
Blanda rom, majjo, fraiche, dill och citronsaft
Rör ner sparris, lök och räkor
Blötlägg gelatinet i vatten i 10 min
Krama ur och smält det i vinet
Blanda väl med resten
Klä en avlång form med plastfolie
Häll i röra och slåden i bänken några gånger
Låt stå i kylen över natten
Stjälp upp och garnera med sparrisknoppar och räkor
Servera med gröna såsen.
Grön sås:
2 msk dragon
2 msk finhackad dill
2 msk finhackad persilja
skal av 1 citron
saft av en halv citron
3 dl gräddfil
salt & peppar
Blanda alla ingredienser och smaka av. Låt den stå svalt före servering
Vi skippar sen köttbullar och prinskorv och äter ist tunt skivad rökt skinka med mimosasallad och en fräsch grönsallad. Rökt bog eller kassler funkar också. Och det finns nog en potatis kvar med.
Avslutar med en dekorerad gräddig rulltårta med jordgubbar och kanske nåt passande färgglatt godis på. L är jättebra på rulltårta så hoppas han gör en egen.
Vad vi dricker? Ja must och öl skulle jag tro. Till paté och skinka funkar väl vin med. Loka finns alltid.
Skulle vilja göra en riktigt påskig toddy nån av kvällarna. Va så länge sen.
Skärtorsdan brukar vi göra en kaviarlåda, den görs på en tub orökt kaviar som rörs ihop med en trea grädde och hälls över ca 1 kg rå potatis och en eller två lökar, strimlat eller skivat. Gräddas sen i 200 gr ca 45 min.
Långfredagen åker vi på konstrunda med matsäck. Mackor modell matiga och choklad eller kaffe. På kvällen nåt snabbt för då är vi trötta. Kan bli så illa så det blir pizza med. Haha!
Dom andra dagarna äter jag nog inget påskigt heller. Rester kanske om det finns. Tror jag kanske är själv då.
Buffén på påskafton mendet förstod ni väl.
Idag blev det pasta med ost o skinksås, lite blåbär och hallon efter det med sprutgrädde.
Men nu är det sovdags!
När vi åkte hem igår regnade det och det hade också regnat massor under em det syntes på vägen. Från att vi åkte på 55an ungefär var det torrt och inget spår av regn fanns. Inte här hemma heller och det är mkt torrt i naturen. Regn skulle behövas här...
Iaf ett par nätter ha ha! Så skönt att få prata av sig om allt. Känna stödet från nån som känner mig och som förstår mig precis. Han följer med mig som stöd till prästsamtalet om begravningen i morgon också. Kanske inte ända in på mötet men finns...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 |
6 | 7 |
8 | 9 | 10 |
|||
11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 |
|||
18 | 19 | 20 | 21 |
22 | 23 | 24 |
|||
25 | 26 |
27 | 28 |
29 | 30 | 31 | |||
|