Mina ord och tankar

Direktlänk till inlägg 12 mars 2024

Vår vårbuffé

Av Neta - Tisdag 12 mars 00:19


Jag bestämde mig för att göra en vårbuffé ist för det där man äter både jul och påsk, sill och ägghalvor blir det men

Matjesill med förhoppningsvis färskpotatis kokt i dill, gräslök, gräddfil och

Djävulsägg med avocado


3 hårdkokta ägg, skalade och delade
1-2 avocado beroende på strl
2 tsk pr lime
1 tsk mald koriander
1 liten riven vitlöksklyfta
Nån msk fraiche
Salt och sv.peppar och cayenne

Lägg äggen på ett fat
Mosa och rör ihop allt utom cayenne
Smaka av
Spritsa på ägghalvorna
Pudra ev över LITE cayenne.

Känns lite mer vår iaf. Sen ingen jansson utan

Ansjovispaj


1 pajdeg
1 brk ansjovis 125 g

3-4 ägg
2,5 dl matl.grädde
1 msk ansjovisspad
1 pkt fryst dill
0,5 - 1 rödlök
Sv.peppar

Sätt ugnen på 200 gr
Förgrädda pajskalet i 10 min
Låt ansjovisen rinna av men spar 1 msk av spadet
Vispa hop ägg och grädde
Rör i dill och ansjovisspad
Tillsätt svartpeppar, smaka av
Häll i skalet
Dela och skiva rödlöken tunt
Lägg den i pajformen i smeten
Grädda till den stelnat ca 20 min, låt den svalna något.


Lägg på ansjovisfiléerna.

Fortsätter med denna ljuvliga, funkar lika bra med kräftstjärtar eller att blanda räkor och kräftstjärtat.
Såsen är jättegod, dragon är lite bortglömd

Räk och sparrispaté m grön sås

500 g skalade räkor
1 kn grön sparris
1 kn dill
1 rödlök
1 brk rom
2 dl fraiche
3 msk citronmajonnäs
Saften av 1 citron
8 gelatinblad
2 dl torrt vitt vin alt skaldjursfond

Garnering:
Skalade räkor och sparrisknoppar, limma med majjo

Skala och hacka räkor och rödlök
Ansa, dela och förväll sparris. Spar knopparna efter förvällning
Blanda rom, majjo, fraiche, dill och citronsaft
Rör ner sparris, lök och räkor
Blötlägg gelatinet i vatten i 10 min
Krama ur och smält det i vinet
Blanda väl med resten
Klä en avlång form med plastfolie
Häll i röra och slåden i bänken några gånger
Låt stå i kylen över natten

Stjälp upp och garnera med sparrisknoppar och räkor
Servera med gröna såsen.


Grön sås:
2 msk dragon
2 msk finhackad dill
2 msk finhackad persilja
skal av 1 citron
saft av en halv citron
3 dl gräddfil
salt & peppar
 
Blanda alla ingredienser och smaka av. Låt den stå svalt före servering

Vi skippar sen köttbullar och prinskorv och äter ist tunt skivad rökt skinka med mimosasallad och en fräsch grönsallad. Rökt bog eller kassler funkar också. Och det finns nog en potatis kvar med.

Avslutar med en dekorerad gräddig rulltårta med jordgubbar och kanske nåt passande färgglatt godis på. L är jättebra på rulltårta så hoppas han gör en egen.

Vad vi dricker? Ja must och öl skulle jag tro. Till paté och skinka funkar väl vin med. Loka finns alltid.

Skulle vilja göra en riktigt påskig toddy nån av kvällarna. Va så länge sen.

Skärtorsdan brukar vi göra en kaviarlåda, den görs på en tub orökt kaviar som rörs ihop med en trea grädde och hälls över ca 1 kg rå potatis och en eller två lökar, strimlat eller skivat. Gräddas sen i 200 gr ca 45 min.

Långfredagen åker vi på konstrunda med matsäck. Mackor modell matiga och choklad eller kaffe. På kvällen nåt snabbt för då är vi trötta. Kan bli så illa så det blir pizza med. Haha!
  
Dom andra dagarna äter jag nog inget påskigt heller. Rester kanske om det finns. Tror jag kanske är själv då.
Buffén på påskafton mendet förstod ni väl.


Idag blev det pasta med ost o skinksås, lite blåbär och hallon efter det med sprutgrädde.




Men nu är det sovdags!

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - Fredag 26 april 00:43

Idag startade den med ett så smart recept. Du kör färdiga potatisbullar i våffeljärnet. Blir frasiga och platta som rårakor. Funderar på om jag ska göra sånna som fredagsmys i morgon. Kom på att jag har allt till en Skagen också. Räkor, dill, rödlök,...

Av Neta - Onsdag 24 april 23:58


2 små barn mördade och en politisk attack där människor skadats svårt. Jag minns när det nästan blev tidningsrubriker om nån slagits med nåt annat än knytnävarna. Jag har väl också blivit extra känslig mot sånt här efter att vi mist Elle. Önskar ja...

Av Neta - Tisdag 23 april 17:25


Den tär på min SLE tärda kropp. I morse var det full sol och blå himmel men 0-gradigt. Det kämpade sig upp till 7 gr. Ser så skönt ut men det är det inte. Fick ett medelande i Bjkl gruppen om att det är rådjur som härjar på kyrkogården, precis som ...

Av Neta - Måndag 22 april 23:21

Hemköp har sin färs, Ica sin. Icas består av 30% ärtor och HKs av 50% broccolli och blomkål. Den har fått godkänt både av mig och dom som ätit den här. Gjorde ju biffar, det blev 15 st av 500 g, kostade då 30kr. Nu har dom den igen och den här veck...

Av Neta - Söndag 21 april 22:01


Problemet när man sitter som jag är ju att man kanske inte alltid känner hur kall man blir. Jag frös om överkroppen igår och hade tagit med en kofta. Men fötterna blir ofta väldigt kalla utan att jag känner det. I en danslokal är det inte så mkt värm...

Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4
5
6
7
8 9
10
11 12
13
14 15 16
17
18 19 20
21
22 23
24
25
26
27
28
29 30 31
<<< Mars 2024 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards