Senaste inläggen
Det här receptet hade mormor fåtti en folder från en s.k Husmorsfilm. Dom filmerna gick på biografen Fågel Blå i Uppsala och var en enda radda med reklam och tips. Hade man tur och lovade att sitta tyst fick man följa med.
Tipset om att göra korv i Glad Pack fanns i Allt om mat på 70-talet och fungerar utmärkt. Man bör dock picka den.
Julkorv
2 kg fläskfärs
3 msk salt
2 tsk strösocker
2 tsk vitpeppar- mald
1 tsk kryddnejlikor- malda
2 tsk ingefära- mald
2 tsk kryddpeppar- stött
1 dl potatismjöl
1 l vatten
5 m krokfjälster eller Gladpack
rapsolja
Till kokning
3 l vatten
1 msk salt
8 kryddpepparkorn
3 lagerblad
Blanda färsen med salt, socker, kryddor och potatismjöl i en skål. Späd med vatten lite i taget.
Arbeta ihop färsen väl. Känns den för hård, späd med lite mer vatten.
Spola igenom fjälstren med kallt vatten.
Smörj in köttkvarnens korvhorn med lite rapsolja.
Trä upp en bit av fjälstret på korvhornet.
(Det funkar även bra med Gladpack och den är kokbar. Då väger ni upp ca 200 g och formar en korv med Gladpacken. Förslut väl med att snurra ändarna och förslut med bomullssnöre.)
Fyll smeten i fjälstren till ca 15 cm långa korvar med ett litet mellanrum emellan. Tänk på att korven ska stoppas löst, annars spricker den vid kokning. Mata inte på smeten för snabbt, då kommer det lätt in luft.
Knyt två bomullssnören hårt mellan korvarna med 2?3 cm mellanrum. Klipp isär dem. Upptäcker du luftbubblor i korven kan du sticka hål på dem med en fin nål.
Frys in korven eller laga till den direkt.
Koka så här:
Picka korven. Lägg den i en kastrull. Fyll på med kallt vatten så att det täcker. Tillsätt salt, kryddpeppar och lagerblad.
Koka upp långsamt under lock tills det småbubblar och sjud korven ca 30 min utan lock. Vänd den efter halva tiden.
Servera med potatismos och rödkål eller rödbetssallad.
Ibland är det så svårt att komma på nån överskrift.
Nu är jag sambo ett par dygn igen. Har nån att se luciamorgon med och sen får jag hjälp med gran och det sista pyntet både ute och inne. Kom efter dansen på Fyris och innan dess hade han ätit julbord på flottiljen. Innan dess på nåt militärt vid Gamlis kyrka. Han var rätt sliten efter 3 dars dansande men det är ju självförvållat.
Vi åt julkorv med rödbetssallad, jag hade på mig en ny grå tröja som numera är fläckig. Liksom min matta. Men det får vi åtgärda i morgon.
Annars tog vi det lugnt han hade köpt saffransknutar på Maxi, som jag fick betala han hade med sig 3 skivor hembakt bröd iofs. Haha! Han lever billigt här.
Vi har satt kl på 6.45 för att se luciamorgon och äta en första frukost.
Han är här till lörd då han ska på Fyris igen eftersom Karin ville det, igår åkte han på en extra dans för att Merit och Margareta ville det. Man kan ju undra om han har nån egen vilja.
Men skit i det, nu ska jag iaf sova.
Dom här är så goda att vi gett dom en egen måltid, brukar oftast bli på annandagen.
Revbensspjäll
julkryddade
1,5kg tjocka revbensspjäll, knäckta.
4 stjärnanis
2 lagerblad
2 kanelstänger
10 svartpepparkorn
Ca 2msk salt
Glaze:
1 påse St maria grillmarinad Allround
1 påse St maria grillmarinad kyckling
saften av ½ apelsin
1 msk honung
Dela revbensspjällen längs med benen.
Lägg dem i en stor kastrull och fyll på med vatten så att det täcker.
Lägg i kryddorna och saltet och låt koka upp, skumma
Låt koka på medelvärme tills köttet är ca 70 gr.
Sätt ugnen på 225 gr
Ta upp benen ur lagen och lägg dem i en ugnsfast form.
Vispa hop alla ingredienser till glazen och pensla ymmningt båda sidor på köttet.
Stek i ca 25 minuter tills de fått fin färg.
Vänd och pensla dem ett par ggr under tiden.
Servera med hasselbackspotatis, brysselkål och sås gjord på skyn från ugnsformen.
Helsicke att sova i natt igen. Legat och tittat på månen. Jösses va starkt den lyser.
Det är mörkt i rummet, blixten lyser upp bra.
Vilken är er absoluta bästa jul?
Min är den julen när jag var gravid med Elle. Sjukskriven för högt tryck och risk för havandeskapsförgiftning bestämde vi att skippa familjejulen hos mamma där vi var ganska många och bara vara hemma. Hade en lugn och skön jul ist för att packa hop oss och alla klappar och fara iväg till Kalle. Vi hade väl varit till mamma dan före och bytt paket.
Nu låg Leffe och Johnny ist på golvet och byggde nåt Lego J fått och jag satt uppkrupen i soffan och tittade på. Minns inte om vi hade nån tomte men tror inte det. Han var ju typ 12, möjligen om han var tomte. Minns inte.
En liknande jul hade vi sen när C låg i magen. Då bodde vi i huset och Elle var 6 år och en riktig hjälpreda.
Så småningom slutade vi åka till mamma. Min faster kom på kvällen när hon blev änka. i början stressade vi hem till hon kom men så småningom var vi bara hemma. Med tjejerna små och situationen med E blev det bäst. Kontraster med nu när vi är 4 vuxna på julafton, eller förra året då vi var 2. Inte en unge är med.
Förra året kom C hit och var med oss på uppesittarkvällen det gör hon nog inte i år. Vet inte ens när L kommer jag kanske är själv. Vi får väl se!
Så här skrev jag igår
Inget blir som jag vill, som jag behöver. Men vem bryr sig om det. Jag är ju bara en handikappad människa som det är synd om men som ska vara så jäkla tacksam. Behöver jag hjälp är det andras behov som styr det. Inte mina och det jag behöver.
Skulle kunna skriva nåt liknande idag för då ändrades plötsligt det som bestämts med mig igen. Så skippade en lunch i onödan.
Så himla irriterad över respektlösheten. Det man bestämmer med mig kan hur lättvindligt som helst bara skitas i. Skriver det dessutom i messenger för jag såg inte att det ringde. Så himla lågt. Det ändrades inte pga nåt viktigt heller.
Ringer sen ikväll och låtsas som ingenting. Jag såg fullkomligen rött.
Är inte på topp för övrigt heller min dygnsrytm är åt helvete. Lägger mig som vanligt vid midnatt men somnar typ vid 5-6 tiden. Det gör ju att jag sover till 11 tiden hela dan blir förstörd. I morgon ska jag sätta klockan och tvinga mig upp. Varning för en grinig mig alltså.
Mkt som gått åt fanders med igår slog jag sönder ett lock till en glasburk jag har på byrån. Lock med en liten kula på till en fin glasburk på ben.
Har inte tagit bort allt glas än, glömde och kan ju inte dammsuga så här sent.
Idag tappade jag burken med rostad lök då jag gjorde korv m mos, det mesta kom på bordet men massor på golvet.
Går så himla bra nu.
Har iaf grejat lite med adventssaker, skulle ju få in gran och tomtar idag. Men tji fick jag.
Omelett i micron blir så fluffig och fin
Smöra både form och lock till en microsäker form
Vispa hop omeletten jag brukar ta 4 ägg och 3 dl mjölk + lite salt.
Kör på full effekt i 9 min och låt den sen stå kvar i micron med stängd lucka i 5 min
Gör ett snitt i den och häll bort den klara vätskan
Kan det bli enklare? Vätska sig kan den fortsätta att göra men det blir så lite så det gör inget
Täck den gärna med en stuvning vid servering.
Stuvning
3 dl mjölk
3 msk mjöl
Nån klick smör
Vispa hop mjölk och mjöl, koka upp undrr omrörning och låt den koka 3-4 min
Rör i lite smör
Vad man har i stuvningen beror ju på vad man gillar jag gör i ordning det separat exempel
Fräst svamp av valfri sort
Förvälld spenat
Wokgrönsaker, nerskurna och förvällda
Broccoli är det vi brukar ha. Jag tärnar då ner stocken och delar buketterna i små.
Kokar de tärnade stockbitarna i saltat vatten först på högsta i 7-8 min
Lägger i buketterna och kör 3 min till
Vad jag än väljer så häller jag av om det är förvällt och rör i stuvningen och fördelar på omeletten.
Rester värms i formen nån minut.
Lutfisk
Jag köper urvattnad och vacumpackad
Urvattnad till trots så är den rätt löddrig när man sköljer av den
Jag lägger den i kallt vatten 2 dygn innan jag ska äta den
Byter vatten morgon och kväll
Låter den rinna av väl
Gör den sen saltad i micron enligt förpackningen
Gör en vitsås som ovan stuvning men tar hälften så mkt mjöl
Häller av vätskan som bildats av fisken som krymper en del
Serverar med kokt potatis, kryddpeppar och såsen.
Inget blir som jag vill, som jag behöver. Men vem bryr sig om det. Jag är ju bara en handikappad människa som det är synd om men som ska vara så jä?a tacksam. Behöver jag hjälp är det andras behov som styr det. Inte mina och det jag behöver.
Småpyntar lite, gått igenom ljusmanchetter och kastat trasiga och nersölade med stearin. Fräste köttfärs och hällde på lite tomatsås blandade med potatisgratängen som var kvar.
Lite timjan i också.
Somnade vid 6 i morse och precis lagt mig nu efter att ha sett nobelspektaklet. Trött är jag så hoppas få sova.
Mer än så finns inte att skriva om.
När jag var liten turades mamma och mormor om att ha julafton. När vi var hos mormor var det vansinnigt stort, alla 6 syskon med familjer, en faster till mamma och mormor och morfar själva så klart.
Många av mina recept och traditioner kommer därifrån. Mamma och mormor hade en överenskommelse att när vi var hos oss jobbade mamma i köket och när vi var hos mormor var hon där.
En annan regel hos mormor var att karlarna diskade.
Jag vet inte hur många av mina kusiner som hann vara med om en för dom, farmorsjul. Men en snabb huvudräkning ger ett resultat på att vi var minst 25 pers.
Ett år när mormor skulle göra köttbullar, det blev några kilo, tog hon fel på kryddpeppar, som hon alltid hade i sina, och kardemumma. Jag ser hennes panik framför mig men hon kunde ju inte slänga så mkt färs. Säkert provstekte hon några och lät morfar smaka. Tydligen fick dom godkänt för hon gjorde klart, tillsatte bara kryddpepparn också men sa inget. På julafton tyckte alla att köttbullarna smakade otroligt bra och det sa dom åt henne med.
Då berättade hon om fadäsen och alla fick sig ett gott skratt. Sen dess blev det både kryddpeppar och kardemumma i dom.
Jag själv tillsatte på kul ett år även kanel. Sen fick inte jag göra på något annat sätt. Så det här är ett riktigt släktrecept. Aveholts julköttbullar.
Julköttbullar
Gudomligt goda!
1 kg nötfärs
3 dl vispgrädde + 2 dl mjölk
4-5 skivor vitt formbröd, dagsgammalt (ev 1 msk potatismjöl)
2 tsk svensk senap
2 mkt finhackade rödlökar
1 tsk av vardera, kryddpeppar, kanel o kardemumma
2½ tsk salt
2 ägg
smör till stekning
Skär bort kanterna och smula sönder brödet, häll över grädde o mjölk, låt det svälla 10 min, ser det mkt tunt ut tillsätt pot.mjöl o vänta 5 min.
Tillsätt senap, rödlöken o kryddorna utom salt, rör till senapen är upplöst.
Blanda köttfärs o salt o rör i det, tillsätt äggen, smaka av o tillsätt ev mer salt.
Stek på medelvärme i stekpanna eller på 250 gr i ugn på välsmord panna i mitten 8 min, skaka plåt/panna lite då och då. Vänd dem och kör lika länge, alltså ca 8 min till högre upp.
Dom får inte så mkt färg i ugnen men jag gör dom där, fryser och tinar dom sen i stekpannan då får dom färg på köpet.
Prinskorv köper jag färdig från Andersson och Tillman, ett mindre lokalt charkuteri precis som A Johanssons som var *vårt*. Klipper ibland ett kors i ändarna så dom fläker ut sig, då spricker dom inte heller. Barna tyckte det var kul när dom var små för dom blir ju lite annorlunda.
Till det här äter vi en ugnsomelett gjord i micron med en stuvning till. Men det receptet får ni i morgon.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 |
5 | 6 | 7 | 8 |
9 | |||
10 | 11 | 12 |
13 | 14 |
15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
22 | 23 | |||
24 |
25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|