Mina ord och tankar

Senaste inläggen

Av Neta - 11 december 2023 01:34

Hade ont både igår natt och natten som var. Hade ju både knådat och kavlat lite deg. Inte mkt alls men tydligen tillräckligt, hade ju dessutom hängt en tvätt. Det tär också. Behövs så lite. Men jag har både matbröd och bullar i frysen och det betyder så mkt att äntligen fått baka. Nåt jag verkligen saknat. Om några dar ska jag försöka göra lite knäckflarn och några hallonsyltkakor med. Tror det går bättre. Hoppas det iaf.

Granen är inne men ser jättekonstig ut, som det saknas grenar och dom upptill är som en klump. Tror inte mina armar fixar det heller. Så den är inte klädd än. Egentligen är den fin oklädd också, lyser ju eftersom belysningen är inbyggd eller vad man säger.



[Bild]


Ni ser ju hur den ser ut. Som en topp sen 2 uppehåll liksom.

Idag har jag röjt under soffbordet, hade blivit lite mkt där. Har ju både förra årets och årets ÅR olästa, kan ju inte läsa längre texter sen E dog. Har förstått att det är ett vanligt fenomen och kan ta lång tid innan det släpper. Just nu har dom en julroman så tänker att jag ska prova lite med den. Hälften av tidningarna låg under bordet på hyllan + att jag slängde gamla kataloger och reklam. Lite mindre vikt på hyllan nu.

Ska också försöka få upp tomtarna. Börjar lite försiktigt i morgon.

Mest vila idag. Låg länge och åt frukost till reprisen på SMB. Orkade aldrig sätta på TVn igår. Förberedde nån thaiaktig gryta men åt 2 knäcke med räkröra till lunch. Hade färska i burk jag behövde äta men köpte frysta skalade på Willys igår så jag har till julägghalvorna. Hoppas det blir nåt bra pris på stenbitsrom.

Grytan gjorde jag på en skiva lövbiff som jag strimlade och fräste med lök lät det koka hop lite med oxfond och sen hade jag i böngroddar, bambuskott och paprika. Gjorde Es sås med sesamolja, ljus soja, ostronsås, lime, vitlök och ingefära och hällde i.

[Bild]


Åt med äggnudlar och har kvar lite. Varit sugen på böngroddar så länge.

Provsmakade bullarna idag med och vad bra det blev med fyllningen och riven mörk choklad. Trots arrak ist för rom. Mitt luktsinne gjorde dock att jag inte kände så mkt saffran trots att vi dubblade mängden men jädrans va gula dom blev. Saffranspastan, hade 2 sånna, innehöll ju bara 4% saffran så tog 1 gram, dvs 2 påsar också. Det där gula är ju billigt här och var nu så ska köpa upp mig lite till fisk och så framöver. Så gott med saffranspasta med räkor, hummer och lite annat gott i. Funderar på om jag ska göra den till nyår.

[Bild]


Dessert framför Nobel. Haha!

Klockan ränner iväg, så ska släcka ner och gå och sova nu.

 
Av Neta - 10 december 2023 16:40

Luciaveckan



Veckans asiatiska:

Lakritsfrö
Ingår i den Italienska Slowfoods ?smakark?. Används som smaksättare i såser. För desserter varmrätter mm. Smak: I det hårda skalet finns en pasta med smak av sötlakrits samt fröer och skiljeväggar. Kallas även för Mannafrukt.

Veckans BRÖD

Långpannebröd med havregryn, chiafrön och solrosfrön

1 pkt jäst
2,5 d mjölk
2,5 dl grädde (du kan ta 5 d mjölk men brödet blir lite fylligare med lite grädde)
2 msk honung
1 msk salt
3 dl havregryn
7 dl vetemjöl
1 dl olivolja
1 dl solrosfrön
½ dl chiafrön

Smula ner jästen i en degbunke eller köksmaskin.
Värm mjölkblandningen till 37 grader och häll över det över jästen, rör om tills det löses upp.
Häll i honung och salt.
Häll i havregrynen, solrosfröna, chiafrön och lite utav mjölet.
Låt köksmaskinen börja jobba med degen här.
Häll i hälften av oljan.
Häll i resten av oljan och häll i mjölet lite i taget.
När allt mjöl är i låter du degen jobba i köksmaskinen i ca 5 minuter.
Kör du degen för hand är det viktigt att du jobbar den ungefär lika länge. Gärna lite längre om du orkar.
Låt degen jäsa i bunken med lite plastfolie över.
Detta ger den absolut bästa jäsningen.
Jäs den i ca 45 minuter.
Lägg på bakplåtspapper i en djup ugnsplåt.
Platta sedan ut degen i hela plåten.
Täck över med handduk och låt jäsa i ytterligare 45 min.
Sätt ugnen på 225 gr
Skär ut fyrkanter i brödet och strö över lite mjöl på brödet innan du skjutsar in den i ugnen.
Grädda i ugnen i ca 20 minuter.
Brödet ska få fin gyllenbrun färg.

Veckans SALLAD

Grönkålsallad

1 paket grönkål (250g)
¼ st Rödkålshuvud
1-2 st Apelsiner
1 st Granatäpple
½ st citron, saften
valnötter
Olivolja
salt
Tahinidressing
1 dl vit tahini
½ dl vatten (eller mer)
1 st apelsin, saften och det rivna skalet
1 mskLönnsirap
1 msk Äppelcidervinäger
salt

Dra av de grova stammarna från grönkålen och riv den sedan i bitar.
Skölj och lägg i en skål.
Pressa citronen och häll juicen på grönkålen, ringla över lite olivolja och nu kommer tricket ? massera in vätskorna i kålen.
Ner med händerna och massera bladen i ett par minuter!
När kålen absorberar citronen och oljan så mjuknar den och blir fantastiskt god.
Strimla rödkålen, filea apelsinerna, kärna ur granatäpplet.
Lägg upp allt snyggt på ett serveringsfat och avsluta med att strö över lite valnötter och eventuellt lite salt.
Servera gärna med en tahini- och apelsindressing.
Mixa i så fall samtliga ingredienser.


Veckans VEGO

ALOO GOBI
(4 portioner)

1 litet blomkålshuvud
3-4 potatisar
1 stor gul lök hackad
1 msk olja
1 msk spiskummin
1/2 msk malen koriander
2 tsk malen kardemumma
1 tsk gurkmeja
4 vitlöksklyftor finhackade
3 msk tomatpure
2 dl vatten
1 burk kokosmjölk 400 ml
1 tsk salt
1 msk strösocker
40 g färsk ingefära
1 burk kokta kikärter 400 g avsköljda
1 lime rivet skal(endast de gröna)
25 g smör


Skär blomkålen i buketter.
Skala och tärna potatisen.
Fräs löken i olja i en gryta med alla torra kryddor.
Tillsätt vitlök och tomatpure.Stek någon minut till under omrörning.
Lägg ner blomkål och potatis.
Häll i vatten,kokosmjölk,salt och socker.
Riv ingefäran,krama ner saften i grytan och släng resten.
Låt småputtra under lock tills potatisen är mjuk i ca 10-15 minuter.
Tillsätt kikärter och limeskal.
Pressa ner saften av halva limen(spara den andra till servering) koka upp och rör ner en klick smör.
Servera med nykokt jasminris.


MÅND

Köttbullar i Portersås

700 gBlandfärs
1 potatis, kokt
1 msk Potatismjöl
1 msk Ströbröd
2 Ägg
1½ tsk Salt
½ tsk Svartpeppar
½ tsk Vitpeppar
1 fl porter öl
½ dl Soya
½ dl Svartvinbärssaft
7 Enbär
½ tsk Timjan
½ tsk Svartpeppar
1 Lök, gul
1 Köttbuljongtärning
1 msk köttbuljong, koncentrat
½ tsk Salt
3 dl Grädde
2 msk maizena

Blanda potatisen med ströbröd, potatismjöl och ägg.
Salt och peppra.
Vänd ner köttfärsen och rör om väl.
Blanda porter, saften, sojan, enbär, timjan, svartpeppar,salt, hackad lök, med köttbuljongtärning och buljong från flaska i en kastrull.
Låt koka upp.
Rulla köttbullar av köttfärssmeten.
Lätt i köttbullarna i den kokande såsen.
Låt koka i 10 minuter.
Sila av köttbullarna från såsen och ställ dem åt sidan.
Red av såsen med maizena och grädden.
Låt såsen koka ca 5 minuter.
Smaka av.
Lägg sedan tillbaka köttbullarna i såsen.
Låt gärna rätten få dra och mogna lite innan servering.
Servera med kokt potetis, portvinsgelé och sallad.

TISD

Asiatisk fisksoppa

300 g laxfilé
300 g torskfilé
2 vitlöksklyfta
4 potatisar
2 morot
2 tsk färsk hackad ingefära, eller ingefärspasta
2-4 krm sambal oelek, prova er fram
2 msk rapsolja
4 dl kycklingfond extra stark, dubbla mängden fond till vattnet
1 brk á 400 g kokosmjölk
8 salladslökar
½ röd paprika
100 g sockerärtor
asiatisk fisksås

Skär fisken i stora tärningar.
Skala och hacka vitlöken.
Skala och grovtärna potatisen.
Skala och skiva moroten.
Fräs vitlök, potatis, morot, ingefära och sambal oelek i en gryta med olja, 3 minuter.
Tillsätt fond och kokosmjölk.
Koka upp och sjud soppan i 10 minuter.
Tillsätt skivad salladslök och de andra grönsakerna strimlade, koka upp och vänd försiktigt ner fisktärningarna.
Lägg på ett lock och ta bort grytan från plattan och låt den stå vid sidan om, ca 5 minuter.
Smaka av med fisksås.
Garnera med koriander.
Servera med bröd

Mjuk kanelkaka i långpanna
42 bitar

500 g smör
10 dl vetemjöl
4 dl strösocker
4 msk kanel
1 msk vaniljsocker
1 msk bakpulver
Fyllning:
250 g kesella, 10 %
5 dl crème fraiche
4 ägg
3 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
Garnering:
florsocker

Sätt ugnen på 200°.
Blanda rumsvarmt smör, mjöl, socker, kanel, vaniljsocker och bakpulver till en deg, gärna i matberedare.
Dela degen i två bitar och tryck ut den ena biten till en botten i en långpanna, 30×40 cm, klädd med bakplåtspapper.

Fyllning:
Vispa samman kesella, crème fraiche, ägg, socker och ?vaniljsocker och häll i långpannan.
Strössla resten av degen över fyllningen.

Grädda mitt i ugnen, 35 minuter.
Låt svalna.

Garnering:
Vid servering: Rita fina hjärtan på ett papper med hjälp av en pepparkaksform och klipp ut.
Lägg hjärtmallen på rutan och sikta över florsocker. ?
Ta försiktigt bort papperet?och gör likadant på resten av kakan.


ONSD

Lutfisk

Blötlägg vacumförpackad redan blötlagd lutfisk minst ett dygn, byt vatten 2-3 ggr.

Tillaga fisken i micron efter anvisning på paketet.
Häll av vätskan innan serveringen

Vitsås
Vispa hop 5 dl mjölk och 3 msk idealmjöl
Koka upp under omrörning och låt koka ca 3 min under fortsatt omrörning då och då
smaka av med salt och lite vitpeppar.
Rör ev i nån msk smör
Servera fisken med kokt potatis, och såsen
strö på kryddpeppar på såsen.


Lusse-katter
till ca 36 st

1 gr saffran (2 kuvert)
2 dl socker
200 gr rumsvarmt smör
50 gr jäst för söta degar
6 dl mjölk
2 krm salt
ca 17 dl vetemjöl
1 ägg till pensling

skållad mandlar, russin
2 dl florsocker
4 tsk äggvita

Stöt saffranet tillsammans med ett par tsk av sockret
rör resterande socker o smöret poröst
smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken 37 gr, lös jästen i detta
tillsätt saffranet och ca 4 msk av den porösa matfettsblandningen o saltet, rör om
Blanda ner 12 dl av mjölet, rör samman till en lös men slät deg.
Täck med duk o låt degen stå o vila 30 min
Klicka ner den sparade matfettsblandningen och resten av mjölet, arbeta degen blank o smidig.
Stjälp upp degen och ta undan en fjärdedel, resten delas i 36 bitar o formas till rundlar som plattas ut något och läggs på pappersklädd plåt.
Dela kvarvarande deg i 36 bitar också ocg rulla dem koniska, stick in spetsen under bullarna o forma till halsar.
Tryck fast de skållade mandlarna till öron, tryck in dom ordentligt då de jäser ut en bit.
Tryck fast russin till ögon o nos.
Jäs till dubbel storlek ca 30 min
Sätt ugnen på 250 gr
Pensla med lätt uppvispat ägg o grädda i mitten av ugnen 5-6 min
Blanda samman florsocker o äggvita till en slät kristyr. Fyll i en strut av smörpapper o garnera katterna med morrhår, "päls" mellan öronen (vågig lugg) och halsband kanske med en rosett runt halsen.

TORSD

Dalakorv med pot.mos och rödkål

Kokt korv
2 dalakorvar
vatten så det täcker
1 tsk salt, 2 lagerblad och 6-8 kryddpepparkorn


Koka upp vattnet med kryddorna
Lägg i korven, koka upp och koka ca 15 min.
Ta bort ev skinn och skiva korven.

Potatismos

1 kg skalad potatis
50 g smör
2-2½ dl mjölk, gärna uppkokt
salt och sv.peppar

Koka potatisen mjuk och häll av den
Ställ tillbaka kastrullen på plattan några sek så den ångar av ordentligt
Stöt sönder potatisen med mosstöt eller elvisp
Lägg i smöret och rör runt
Tillsätt mjölken under vispning och vispa till du får ett luftigt mos
Tillsätt kryddorna och smaka av under tiden.

Rödkål

1 rödkål (à ca 1 1/2 kg)
1 dl sirap
1 dl konc svartvinbärssaft
3 dl rött matlagningsvin eller rött vin
3/4 dl rödvinsvinäger
1 - 2 tsk salt
1 krm peppar
8 - 10 kryddnejlikor
1 lagerblad

Ansa och finstrimla kålen med osthyvel eller på matberedarens rivskiva.
Lägg kålen i en gryta och häll över sirap, saft, vin och vinäger.
Krydda med salt, peppar, kryddnejlikor och lagerblad.
Låt kålen puttra på svag värme under lock ca 1 timme.
Till servering:
Servera kålen på julbordet till korv, köttbullar och skinka.
Tips!
Grundreceptet är provlagat för 10 bufféportioner.
Skivad rödlök och äppelklyftor är gott att koka med från början.
Byt ut svartvinbärssaften mot sweetchili och tillsätt sesamfrön för en asiatisk touche.
Rödkål går alldeles utmärkt att frysa.


FRED


Fisktacos


500 g lax utan skinn
1 msk smör eller olja
1 påse Fish Taco Spice Mix



Tillbehör
1 paket Tortilla Original Small 8-pack
finstrimlad sallad
tärnad gurka
skivad avokado eller guacamole
hackad färsk koriander
1 burk Mango Papaya Salsa



Sätt ugnen på 200 °C.
Lägg fisken i en smord ugnsfast form och krydda med fisktacokrydda.
Tillaga i ugnen i 15-20 minuter.
Ta ut laxen när den är klar och ta isär den med hjälp av två gafflar.
Värm tortillas och fyll med lax och tillbehör.
Toppa med mango- och papayasalsa.



LÖRD

Kycklinggryta med rostade rotfrukter

500 g kycklingbröstfilé
200 g skogschampinjoner
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
3 dl syrad grädde
½ dl vatten
1 msk kycklingfond
1 msk hackad färsk timjan
400 g morötter
400 g palsternackor
200 g rotselleri
2 rödlökar
2 hackade vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Smörolja
¾ dl hackad färsk timjan

1 dl frysta lingon

Sätt ugnen på 200°.
Skala rotfrukter och lök, skär dem i bitar och lägg i en bunke
Salta, peppra och ringla över lite smörolja, blanda.
Lägg i en ugnsform.
Rosta dem i mitten av ugnen ca 30 min.
Blanda med timjan strax innan servering.

Dela champinjonerna.
Skär kycklingfiléerna i bitar på längden.
Salta, peppra och stek dem och svampen i smörolja i en stekpanna.
Tillsätt syrad grädde, vatten, fond och timjan.
Låt koka på svag värme ca 5 min.
Strö över lingon och servera med de rostade rotfrukterna.


SÖND

Biffgryta med chili och choklad

600 g ryggbiff
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
Smör
2 msk kalvfond
1 dl vatten
1½ tsk kinesisk soja
1 tsk sambal oelek
2 dl lätt fraiche
ca 15 g mörk choklad minst 70 %
3 dl bulgur

Koka bulgur enligt anvisning på förpackningen.
Skär köttet i bitar.
Skala löken och vitlöken.
Skär löken i klyftor och hacka vitlöken.
Bryn köttet i smör i en stekpanna och lägg över i en gryta.
Fräs löken och lägg över i grytan.
Rör i kalvfond, vatten, soja, sambal oelek och crème fraiche.
Låt koka ca 5 min.
Hacka chokladen och låt den smälta i såsen.
Låt inte grytan koka mer.
Servera grytan med bulgur.

Saffranskaka med mandelmassa och lingon
12 rutor

100 g rumsvarmt smör
2 kuvert saffran à 0,5 g
1 dl strösocker
400 g mandelmassa
½ dl vetemjöl
3/4 msk bakpulver
3 ägg
1½ dl frysta lingon

Sätt ugnen på 175 gr
Smält ca 1 msk av smöret tillsammans med allt saffran i en kastrull på låg värme.
Då får du fram saffranssmaken ännu mer.
Vispa ihop saffranssmöret med resterande smör och socker.
Riv mandelmassan och vispa ihop med smör- och sockerblandningen.
Tillsätt mjöl, bakpulver och ägg.
Häll smeten i en rektangulär form, ca 20×25 cm, klädd med bakplåtspapper i botten.
Strö de frysta lingonen på toppen och baka i mitten av ugnen i 40?45 minuter.
Täck kakan mot slutet om den börjar bli mörk.



Av Neta - 10 december 2023 00:12

Idag vaknade vi tidigt, iaf för att vara jag. Kl ringde 9 och då var jag seg. På nåt vis kom jag ur sängen iaf och då var L redan uppe. Han hann plocka fram frukosten med innan jag kom. Va så trött och sov dåligt pga torr hud som kliar. Jag har köpt en luftfuktare men är lite orolig för hur det blir med trämöbler och tapeter. L kan inget om sånt och jag har inget stöd där i hur jag ska göra. Vill ha den så den tar både sovrum och halva vardrummet eftersom det är där jag är mest. Men då kan den bara stå nära en byrå vid dörrhålet emellan.

Vi gjorde som vanligt, tog en kaffe i rummet efter frukosten. En snabb den här gången. L skottade av den lilla snön som kom i natt och hämtade bilen. Träffade Tina & Bengt och blev erbjuden deras husbilsparkering över vintern. Så himla snällt nu när han varit här så ofta och ska vara här över jul. Får nog bjuda upp dom på lite fika.

Vi åkte in till Stenhagen, C kom med bussen och vi plockade upp henne *På mosters väg*. Hon och jag gick sen in på Willys och köpte det vi behövde till dagens bak medans L stack till Maxi och gick in på Dollar, han skulle typ ha ett par saker bara på varje ställe. När vi var klara hann vi bara vänta några minuter till han kom ut från Dollar. Vi var hemma igen bara nån timme efter vi åkt därifrån.

Hemma satte vi saffransdegen. Medans den jäste klippte C mig.


Gul och grann blev den. Jag gjorde några sånna här


C gjorde några helt runda innan vi skulle göra bullfyllning med mandelmassa och rom. Då upptäckte jag att jag nog köpt arrak ist. Ni vet sånna små essensflaskor som rymmer 2 msk. Jaja va ju bara ta den så vi kavlade resten, rev lite mörk choklad som vi strödde på de varma bullarna när vi tog ur dom ur ugnen.


Om dom var goda? Ingen aning för jag frös dom jag fick plats med i frysen, blev tvungen att ge dom varsin extra påse. Haha! Dom hade inget emot det.
Sen kom jag på att jag fryst utan att ha nån framme till ikväll men då orkade jag inte ta fram nån. Slängde in en potatisgratäng när ugnen ändå var varm. Åt med rostbiff och morots & apelsinsallad. Rivna morötter med bitar av apelsin och lite olja ( som jag glömde, men säg inget)

Sen började vi med chokladknäcken som vi delade på alla tresen.


Filmade det, hur smidigt det är med knäcktratten. Och vet ni, vi hittade min i ett överskåp till frysen. Men kan ju inte lägga ut film här. Men den finns på Fb och X. Jag fick en jättestor. Haha!

Saffransbullar med kesella

100 gr smör ?
5 dl mjölk ?
50 gr jäst ?
250 gr kesella ?
2 påsar saffran
?1,5 dl socker ?
1/2 tsk salt
?ca 1,6 lit vetemjöl

Smält smöret och tillsätt mjölken däri, värm till 37 gr ?Smula jästen i bunken ?Häll i degvätskan och rör om till det lösts sig. ?Tillsätt kesella, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. ?Låt den jäsa övertäckt i 40 min.
Sätt ugnen på 225 gr ?Ta upp och knåda degen smidig på mjölat bakbord. ?Baka ut, bred på ev fyllning, forma bullar eller längder och jäs på plåt 40 min. ?Pensla med uppvispat ägg och grädda i nedre delen av ugnen 15- 20 min.

Fyllning till bullar

200 g riven mandelmassa
200 g mjukt smör
1 dl råsocker
2 msk romessens

Blandas och bres på den utkavlade degen



Chokladknäck

2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl strösocker
2 msk kakao
3/4 dl hackad, rostad sötmandel
2 msk smör

Blanda grädde, sirap, socker och kakao i en tjockbottnad kastrull.
Koka utan lock, rör om då och då tills termometern visar 122° eller när smeten håller kulprovet: häll några droppar smet i iskallt vatten och rulla till en kula som ska vara fast till hård. Koktid 15?30 min. Tillsätt mandel och smör. Fördela smeten i knäckformar. Låt stelna.

Vi gör dock knäcken utan mandeln.


Man var lite mör sen. L hade hållt efter och både han och C fyllde diskmaskinen flera ggr. Skönt! Han tog också in och satte upp julgranen och lyfte in 2 lådor. Flyttade vinkylen till köket och ställde undan grejer i klädkammaren. Allt medans vi bakade. C mest.

Sen stack dom båda två. Hem till henne! L fortsatte tydligen senare hem till Flen. Hade ju vart här sen i onsdags pga möten, militära aktiviteter och en em-dans. Nu ses vi alla tre först till jul. Den 22a ska vi byta julklappar som vi öppnar där vi är på julafton. Handla det sista och försöka skapa lite julkänsla. Sen har vi familjeknyt ute hos C på annandagen men det vet ni ju.

Men i min frys finns nu både matbröd och saffransbullar. Känns himla bra! Kakor och lite annat godis än knäck har vi faktiskt köpt. Vi kämpade också för att tömma glöggkassen i förrådet, lyckades väl inte helt. Haha! Jag vill nämligen köpa den alkoholfria äppelglöggen från Norrtälje bränneri, kan va den godaste jag smakat. Men jag har förbjudit mig själv att köpa mer glögg innan den jag har är slut.

Nu ska jag gå i säng. Kommer att sakna Ls snusande sovljud. Är ordentligt insmord för att slippa klådan med.

Av Neta - 9 december 2023 00:57

Har 10 påsar á 8 skivor nybakt skivat bröd i frysen. Vi gjorde rågsiktsbröd idag med hel anis och fänkålfrö i. Mortlade med saltet. Blir så bra smak.


Gjorde på en liter, men hade bara 1/2 lit mjölk, så blev 3 dl gräddfil och resten mjölkpulver + vatten. Blev så bra. Vi skivade upp det med skärmaskinen. Gick bra att göra *limpor* av receptet för hålkakor, blir ju mer ekonomiskt. Penslade dom med en blandning av 1 msk grädde + 1/2 msk vatten när dom fortf var varma. Sen fick dom så klart svalna innan vi skivade. För mig är det här brödet med anis och fänkål jul.
Om ni undrar över det stora brödet så är det gjort i en dubbelform. Den är som två limpformar. Det delade vi på längden sen innan vi skivade. Vi invigde mitt nya bakbord av trä idag också, funkade bra, så glad att jag köpte det. Hade jag inte letat efter en korg med handtag att bära fika i mellan kök o vard.rum hade jag aldrig hittat bakbordet. Och innan ni frågar var jag köpte det så minns jag faktiskt inte vad företaget hette. Kom ju ett dödsfall här precis då. Men går säkert att söka på bakbord i trä. Billigt var det där iaf och korgen använder jag varje dag, på sommaren är den perfekt att bära saker ut och in igen med.

Vi hade soppa kvar så delade upp den till lunch. Sen hittade jag en påse med minipannkakor i frysen så vi hade pannkaksdip i nygjord hallonsylt efter soppan.


Värmde på en tallrik och hällde upp lite sylt i mindre skål. Sen varsin gaffel bara. Brukar blanda sylten med vispad grädde ibland men inte idag.

Gjorde i ordning en hyacintskål med.


Däremot gjorde vi inget på em som vi tänkt. Va så skönt att bara vara hemma. L har haft en del dom här dagarna.

Annika kom med ägg och tidningen som Rasmus var med i. Har ju läst på nätet men kul att få ha det kvar.

Varit runt nollan igen. Kom snö på morgonsidan och mer ska det komma i natt och i morgon. Sen ska visst snön töa bort och det ska bli regn på lucia.
Vi ska hämta C i stan i morgon fm. Sen skjutsar L hem henne i morgon kväll och sover där. Ska göra nåt med hennes bil tror jag.

Pratat lite om julen. Blir ju bara L och jag julafton och juldagen. Så vi tänker att vi kanske äter lutfisk på juldagen så man får njuta ordentligt. Han kommer någon eller några dar innan med så vi kan handla det sista. Sen bingolotto på uppesittarkvällen. Enda gången vi spelar på året. Hade en påse spenat o fetapiroger kvar som E gjort i frysen, blir nog bra med nåt mer lite plock den kvällen. L skulle köpa med sig en fl vin med då.

Men nu ska jag försöka sova. Han sover redan, somnar på typ 3 min när han lagt sig. Det är lite orättvist, jag ligger säkert en timme innan jag somnar.

Av Neta - 8 december 2023 00:32

Sakta men säkert

Fått lite gjort, går framåt sakta men säkert. Går som en kratta nu, börjat köra lite med gummibandet igen, både armar och ben. Har inte hjälpt mkt precis. Lyckades iaf hänga hela tvätten på en gång idag. Det går minsann inte alltid så man får vara glad åt det lilla.
L är ju här men ändå inte. Har mkt nu också med + en och annan dans. Blir väl snart juluppehåll nu på hans vanliga men är å andra sidan en och annan juldans med, t.ex i Tierp på juldagen och då är han ju här så är väl nära för han.

Åt lite soppa till lunch idag och nu ikväll delade vi på en kebabrulle. Rätt lagom att göra det. Tog lite glögg till *efterrätt* sen.
Julgodiset kom idag, provsmakade nå chokladdoppade minigrisar av hallongelé, dom var verkligen mini och livsfarliga, så goda.
Inventerade knäckformar och det hade jag. Däremot hittar vi inte knäcktratten. Firade ju inte så mkt förra året, gjorde ingen knäck. Vi använde ju den där tratten till mousser och pannacottor med så kan vara så illa att den va inne hos Elle när hon dog och försvann i tömningen. Bara hålla tummarna för att dom inte är slutsålda för i år.

I morgon fm ska vi baka lite matbröd, sen får vi se vad vi hittar på. Nåt ska vi göra iaf. På lörd sen blir det bak igen.

Men nu ska jag sova!

Av Neta - 8 december 2023 00:29
Det här inlägget är lösenordsskyddat.
Lösenord:  
Av Neta - 6 december 2023 23:50

I morse


Va lite kyligt inne, verkar inte som nya värmesystemet hänger med på sänkningar, nu är det iaf 19,1 inne och bara -12 ute. Ska töa på lö o sönd. Sen ska det visst bli en regnig lucia.
Ser att ni får receptet på muggkakan där med. Haha, smält smöret, rör i det andra och fördela i 2 muggar. Micra på högsta 2-3 min. Ät med bär och *sprutgrädde* eller som den är. När nöden och suget är stort.

Blev inga fiskbullar igår, hittade en skaldjurspasta i frysen. Men när jag micrat den var kräftstjärtarna lite hoptorkade så pimpade med lite räkor.




Leif är här igen. Han tycker nog jag är lite grinig, men kylan både ute och inne gör mig sån, lederna stelnar.

Drog iväg till Hedesunda efter en värmefläkt till Cs bil. Sen vart det varm soppa till middag.


Syns i reseptboken att den lagats många ggr. Idag hade jag i lite gul lök med och blev nog lite mer vitkål än 4 dl. Blir lunch i morgon med.

Tvättat handdukar idag. Annars har kroppen inte orkat göra så mkt. Extra tjocka tights, stickad tröja, både strumpor och pälsfodrade tofflor. Nu ikväll en poncho i tunt ylle på för att klara kylan inne. Lite TV, korsord och lite fix med ljus.

Nu ska jag stoppa in armarna under täcket också och knö hop mig.

Av Neta - 5 december 2023 17:59

Hade minus 16 i natt och det är kallare inne också. Varit bortskämd med 20-21 ett tag nu men idag är det bara strax över 19. Så stickad tröja idag.
Sol, rimfrost och himla fint ute annars.

Är rätt handlingsförlamad, inget är kul. Men det är ju ingen som ser. Är nog iofs rätt mysigt här men jag är långt ifrån klar, inga ljus och ljusmanchetter. Kopparskålen som är min adventsstake är inte inne, alltså finns nån låda till därute i den ligger väl också tomtarna man sätter på kaklet, julplancher och sånt.
En del tomma kartonger och sånt som ska plockas undan ska jag försöka fixa.
I morgon kommer L tillbaka och är här några dar. Inte för min skull utan för att han vill träffa C eftersom vi ska baka saffran på lörd. Är nån grej på hans jobb i morgon som avslutas med jullunch. Sen ska han på dansen på torsd. Det hade han redan bokat här men nu blir det ett par dar till. (Kom på att han kan få göra knäck på lörd Haha! )

Jag lär ju inte få äta nåt julbord, inte gå på nån julmarknad eller annat som folk gör i dec. Har inte råd att köpa en massa ändå, men kan ju va kul är ju lite folkfest. Kanske kan få gå på nån loppis om jag har tur. Nu när han ändå kommer.

Så ledsen också över kryssen som inte blev, Cinderella försvinner ju när Birka kommer, hade vart kul att åka en gång till och sett den julshowen. Hört av folk som åkt att den är riktigt bra och jag gillar ju stämsång. Dom 4 killarna både i showen och MA som spelar då är ju bra på det. Men han ville ju inte åka med bara mig, och nu när priset blev högre med. Synd för det julbordet brukar vara bra och har *sjöpriser* inte bara på alkoholen. Men C fick ju ingen semester. Tydligen ska man boka tidigt med. Har ingen rutin längre. Vi åkte ju så ofta förr att vi nästan aldrig betalade mer än nån hundring.

Känns som det blir en gnällig blogg, kommer nog må lite bättre när dom är här sen. C ska klippa mig också.

Julen sen kommer bli lugn, men känns konstigt med bara L och jag. Men vi var så på midsommar med och den blev väldigt avslappnad och bra. Förr firade vi hemma hos mamma men det blev så himla mkt folk, man hör liksom inte ens att prata med den som sitter mitt emot. Och hälften av folket satt vid eget bord i rummet bredvid fast det var en större öppning mellan rummen. Men konstigt ändå. Då föredrar jag det här.

Ev ska det bli nåt knyt hos C sen i mellandagarna. Det låter ju kul.

Nu ska jag fixa nån mat iaf. Kan bli fiskbullar i dillsås.






Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4
5
6 7
8
9
10
11
12 13
14
15 16 17
18
19 20 21
22 23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2024
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards