Mina ord och tankar

Senaste inläggen

Av Neta - 10 december 2023 00:12

Idag vaknade vi tidigt, iaf för att vara jag. Kl ringde 9 och då var jag seg. På nåt vis kom jag ur sängen iaf och då var L redan uppe. Han hann plocka fram frukosten med innan jag kom. Va så trött och sov dåligt pga torr hud som kliar. Jag har köpt en luftfuktare men är lite orolig för hur det blir med trämöbler och tapeter. L kan inget om sånt och jag har inget stöd där i hur jag ska göra. Vill ha den så den tar både sovrum och halva vardrummet eftersom det är där jag är mest. Men då kan den bara stå nära en byrå vid dörrhålet emellan.

Vi gjorde som vanligt, tog en kaffe i rummet efter frukosten. En snabb den här gången. L skottade av den lilla snön som kom i natt och hämtade bilen. Träffade Tina & Bengt och blev erbjuden deras husbilsparkering över vintern. Så himla snällt nu när han varit här så ofta och ska vara här över jul. Får nog bjuda upp dom på lite fika.

Vi åkte in till Stenhagen, C kom med bussen och vi plockade upp henne *På mosters väg*. Hon och jag gick sen in på Willys och köpte det vi behövde till dagens bak medans L stack till Maxi och gick in på Dollar, han skulle typ ha ett par saker bara på varje ställe. När vi var klara hann vi bara vänta några minuter till han kom ut från Dollar. Vi var hemma igen bara nån timme efter vi åkt därifrån.

Hemma satte vi saffransdegen. Medans den jäste klippte C mig.


Gul och grann blev den. Jag gjorde några sånna här


C gjorde några helt runda innan vi skulle göra bullfyllning med mandelmassa och rom. Då upptäckte jag att jag nog köpt arrak ist. Ni vet sånna små essensflaskor som rymmer 2 msk. Jaja va ju bara ta den så vi kavlade resten, rev lite mörk choklad som vi strödde på de varma bullarna när vi tog ur dom ur ugnen.


Om dom var goda? Ingen aning för jag frös dom jag fick plats med i frysen, blev tvungen att ge dom varsin extra påse. Haha! Dom hade inget emot det.
Sen kom jag på att jag fryst utan att ha nån framme till ikväll men då orkade jag inte ta fram nån. Slängde in en potatisgratäng när ugnen ändå var varm. Åt med rostbiff och morots & apelsinsallad. Rivna morötter med bitar av apelsin och lite olja ( som jag glömde, men säg inget)

Sen började vi med chokladknäcken som vi delade på alla tresen.


Filmade det, hur smidigt det är med knäcktratten. Och vet ni, vi hittade min i ett överskåp till frysen. Men kan ju inte lägga ut film här. Men den finns på Fb och X. Jag fick en jättestor. Haha!

Saffransbullar med kesella

100 gr smör ?
5 dl mjölk ?
50 gr jäst ?
250 gr kesella ?
2 påsar saffran
?1,5 dl socker ?
1/2 tsk salt
?ca 1,6 lit vetemjöl

Smält smöret och tillsätt mjölken däri, värm till 37 gr ?Smula jästen i bunken ?Häll i degvätskan och rör om till det lösts sig. ?Tillsätt kesella, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. ?Låt den jäsa övertäckt i 40 min.
Sätt ugnen på 225 gr ?Ta upp och knåda degen smidig på mjölat bakbord. ?Baka ut, bred på ev fyllning, forma bullar eller längder och jäs på plåt 40 min. ?Pensla med uppvispat ägg och grädda i nedre delen av ugnen 15- 20 min.

Fyllning till bullar

200 g riven mandelmassa
200 g mjukt smör
1 dl råsocker
2 msk romessens

Blandas och bres på den utkavlade degen



Chokladknäck

2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl strösocker
2 msk kakao
3/4 dl hackad, rostad sötmandel
2 msk smör

Blanda grädde, sirap, socker och kakao i en tjockbottnad kastrull.
Koka utan lock, rör om då och då tills termometern visar 122° eller när smeten håller kulprovet: häll några droppar smet i iskallt vatten och rulla till en kula som ska vara fast till hård. Koktid 15?30 min. Tillsätt mandel och smör. Fördela smeten i knäckformar. Låt stelna.

Vi gör dock knäcken utan mandeln.


Man var lite mör sen. L hade hållt efter och både han och C fyllde diskmaskinen flera ggr. Skönt! Han tog också in och satte upp julgranen och lyfte in 2 lådor. Flyttade vinkylen till köket och ställde undan grejer i klädkammaren. Allt medans vi bakade. C mest.

Sen stack dom båda två. Hem till henne! L fortsatte tydligen senare hem till Flen. Hade ju vart här sen i onsdags pga möten, militära aktiviteter och en em-dans. Nu ses vi alla tre först till jul. Den 22a ska vi byta julklappar som vi öppnar där vi är på julafton. Handla det sista och försöka skapa lite julkänsla. Sen har vi familjeknyt ute hos C på annandagen men det vet ni ju.

Men i min frys finns nu både matbröd och saffransbullar. Känns himla bra! Kakor och lite annat godis än knäck har vi faktiskt köpt. Vi kämpade också för att tömma glöggkassen i förrådet, lyckades väl inte helt. Haha! Jag vill nämligen köpa den alkoholfria äppelglöggen från Norrtälje bränneri, kan va den godaste jag smakat. Men jag har förbjudit mig själv att köpa mer glögg innan den jag har är slut.

Nu ska jag gå i säng. Kommer att sakna Ls snusande sovljud. Är ordentligt insmord för att slippa klådan med.

Av Neta - 9 december 2023 00:57

Har 10 påsar á 8 skivor nybakt skivat bröd i frysen. Vi gjorde rågsiktsbröd idag med hel anis och fänkålfrö i. Mortlade med saltet. Blir så bra smak.


Gjorde på en liter, men hade bara 1/2 lit mjölk, så blev 3 dl gräddfil och resten mjölkpulver + vatten. Blev så bra. Vi skivade upp det med skärmaskinen. Gick bra att göra *limpor* av receptet för hålkakor, blir ju mer ekonomiskt. Penslade dom med en blandning av 1 msk grädde + 1/2 msk vatten när dom fortf var varma. Sen fick dom så klart svalna innan vi skivade. För mig är det här brödet med anis och fänkål jul.
Om ni undrar över det stora brödet så är det gjort i en dubbelform. Den är som två limpformar. Det delade vi på längden sen innan vi skivade. Vi invigde mitt nya bakbord av trä idag också, funkade bra, så glad att jag köpte det. Hade jag inte letat efter en korg med handtag att bära fika i mellan kök o vard.rum hade jag aldrig hittat bakbordet. Och innan ni frågar var jag köpte det så minns jag faktiskt inte vad företaget hette. Kom ju ett dödsfall här precis då. Men går säkert att söka på bakbord i trä. Billigt var det där iaf och korgen använder jag varje dag, på sommaren är den perfekt att bära saker ut och in igen med.

Vi hade soppa kvar så delade upp den till lunch. Sen hittade jag en påse med minipannkakor i frysen så vi hade pannkaksdip i nygjord hallonsylt efter soppan.


Värmde på en tallrik och hällde upp lite sylt i mindre skål. Sen varsin gaffel bara. Brukar blanda sylten med vispad grädde ibland men inte idag.

Gjorde i ordning en hyacintskål med.


Däremot gjorde vi inget på em som vi tänkt. Va så skönt att bara vara hemma. L har haft en del dom här dagarna.

Annika kom med ägg och tidningen som Rasmus var med i. Har ju läst på nätet men kul att få ha det kvar.

Varit runt nollan igen. Kom snö på morgonsidan och mer ska det komma i natt och i morgon. Sen ska visst snön töa bort och det ska bli regn på lucia.
Vi ska hämta C i stan i morgon fm. Sen skjutsar L hem henne i morgon kväll och sover där. Ska göra nåt med hennes bil tror jag.

Pratat lite om julen. Blir ju bara L och jag julafton och juldagen. Så vi tänker att vi kanske äter lutfisk på juldagen så man får njuta ordentligt. Han kommer någon eller några dar innan med så vi kan handla det sista. Sen bingolotto på uppesittarkvällen. Enda gången vi spelar på året. Hade en påse spenat o fetapiroger kvar som E gjort i frysen, blir nog bra med nåt mer lite plock den kvällen. L skulle köpa med sig en fl vin med då.

Men nu ska jag försöka sova. Han sover redan, somnar på typ 3 min när han lagt sig. Det är lite orättvist, jag ligger säkert en timme innan jag somnar.

Av Neta - 8 december 2023 00:32

Sakta men säkert

Fått lite gjort, går framåt sakta men säkert. Går som en kratta nu, börjat köra lite med gummibandet igen, både armar och ben. Har inte hjälpt mkt precis. Lyckades iaf hänga hela tvätten på en gång idag. Det går minsann inte alltid så man får vara glad åt det lilla.
L är ju här men ändå inte. Har mkt nu också med + en och annan dans. Blir väl snart juluppehåll nu på hans vanliga men är å andra sidan en och annan juldans med, t.ex i Tierp på juldagen och då är han ju här så är väl nära för han.

Åt lite soppa till lunch idag och nu ikväll delade vi på en kebabrulle. Rätt lagom att göra det. Tog lite glögg till *efterrätt* sen.
Julgodiset kom idag, provsmakade nå chokladdoppade minigrisar av hallongelé, dom var verkligen mini och livsfarliga, så goda.
Inventerade knäckformar och det hade jag. Däremot hittar vi inte knäcktratten. Firade ju inte så mkt förra året, gjorde ingen knäck. Vi använde ju den där tratten till mousser och pannacottor med så kan vara så illa att den va inne hos Elle när hon dog och försvann i tömningen. Bara hålla tummarna för att dom inte är slutsålda för i år.

I morgon fm ska vi baka lite matbröd, sen får vi se vad vi hittar på. Nåt ska vi göra iaf. På lörd sen blir det bak igen.

Men nu ska jag sova!

Av Neta - 8 december 2023 00:29
Det här inlägget är lösenordsskyddat.
Lösenord:  
Av Neta - 6 december 2023 23:50

I morse


Va lite kyligt inne, verkar inte som nya värmesystemet hänger med på sänkningar, nu är det iaf 19,1 inne och bara -12 ute. Ska töa på lö o sönd. Sen ska det visst bli en regnig lucia.
Ser att ni får receptet på muggkakan där med. Haha, smält smöret, rör i det andra och fördela i 2 muggar. Micra på högsta 2-3 min. Ät med bär och *sprutgrädde* eller som den är. När nöden och suget är stort.

Blev inga fiskbullar igår, hittade en skaldjurspasta i frysen. Men när jag micrat den var kräftstjärtarna lite hoptorkade så pimpade med lite räkor.




Leif är här igen. Han tycker nog jag är lite grinig, men kylan både ute och inne gör mig sån, lederna stelnar.

Drog iväg till Hedesunda efter en värmefläkt till Cs bil. Sen vart det varm soppa till middag.


Syns i reseptboken att den lagats många ggr. Idag hade jag i lite gul lök med och blev nog lite mer vitkål än 4 dl. Blir lunch i morgon med.

Tvättat handdukar idag. Annars har kroppen inte orkat göra så mkt. Extra tjocka tights, stickad tröja, både strumpor och pälsfodrade tofflor. Nu ikväll en poncho i tunt ylle på för att klara kylan inne. Lite TV, korsord och lite fix med ljus.

Nu ska jag stoppa in armarna under täcket också och knö hop mig.

Av Neta - 5 december 2023 17:59

Hade minus 16 i natt och det är kallare inne också. Varit bortskämd med 20-21 ett tag nu men idag är det bara strax över 19. Så stickad tröja idag.
Sol, rimfrost och himla fint ute annars.

Är rätt handlingsförlamad, inget är kul. Men det är ju ingen som ser. Är nog iofs rätt mysigt här men jag är långt ifrån klar, inga ljus och ljusmanchetter. Kopparskålen som är min adventsstake är inte inne, alltså finns nån låda till därute i den ligger väl också tomtarna man sätter på kaklet, julplancher och sånt.
En del tomma kartonger och sånt som ska plockas undan ska jag försöka fixa.
I morgon kommer L tillbaka och är här några dar. Inte för min skull utan för att han vill träffa C eftersom vi ska baka saffran på lörd. Är nån grej på hans jobb i morgon som avslutas med jullunch. Sen ska han på dansen på torsd. Det hade han redan bokat här men nu blir det ett par dar till. (Kom på att han kan få göra knäck på lörd Haha! )

Jag lär ju inte få äta nåt julbord, inte gå på nån julmarknad eller annat som folk gör i dec. Har inte råd att köpa en massa ändå, men kan ju va kul är ju lite folkfest. Kanske kan få gå på nån loppis om jag har tur. Nu när han ändå kommer.

Så ledsen också över kryssen som inte blev, Cinderella försvinner ju när Birka kommer, hade vart kul att åka en gång till och sett den julshowen. Hört av folk som åkt att den är riktigt bra och jag gillar ju stämsång. Dom 4 killarna både i showen och MA som spelar då är ju bra på det. Men han ville ju inte åka med bara mig, och nu när priset blev högre med. Synd för det julbordet brukar vara bra och har *sjöpriser* inte bara på alkoholen. Men C fick ju ingen semester. Tydligen ska man boka tidigt med. Har ingen rutin längre. Vi åkte ju så ofta förr att vi nästan aldrig betalade mer än nån hundring.

Känns som det blir en gnällig blogg, kommer nog må lite bättre när dom är här sen. C ska klippa mig också.

Julen sen kommer bli lugn, men känns konstigt med bara L och jag. Men vi var så på midsommar med och den blev väldigt avslappnad och bra. Förr firade vi hemma hos mamma men det blev så himla mkt folk, man hör liksom inte ens att prata med den som sitter mitt emot. Och hälften av folket satt vid eget bord i rummet bredvid fast det var en större öppning mellan rummen. Men konstigt ändå. Då föredrar jag det här.

Ev ska det bli nåt knyt hos C sen i mellandagarna. Det låter ju kul.

Nu ska jag fixa nån mat iaf. Kan bli fiskbullar i dillsås.






Av Neta - 4 december 2023 01:18

Ja ni har väl hört på nyheterna eller läst i nån tidning. Sprängningen skedde vid 22 igår på en adr i Lövstalöt, knappt halvvägs in till stan härifrån. Tror vi har 8 km dit och vi åker igenom det på väg 600.
Har en vän där som kom hem precis innan det small och hon bor nära. Känner en handfull människor där.

Den här gången dog ingen men en person är förd till sjh. En 15-åring på väg därifrån i taxi är gripen tillsammans med en person till.

Huset är totalförstört och grannfastigheten är också skadad. Polisen kände till hotbilden och har haft bilar patrullerande där. Har även suttit övervakningskameror uppe men dom togs ner för en kort tid sen. Alla grannar är informerade om att det funnits en hotbild mot den här fastigheten.

Är det en tillfällighet att det smällde nu när kamerorna togs bort? Eller hur visste gärningspersonerna det? Har ett kusinbarn som bor där i byn med flera små barn. Känns oroligt.

Tänkte först inte skriva ett ord om det här men nu gjorde jag det iaf. Först sprängningen i Fullerö, tillslaget av en massa sprängmedel här 150 m bort och nu det här.
Det är NOG nu! Vi bor här ute i spenaten för att vi valt att bo lugnt, tryggt och skönt. Känns inte så längre!

Det är minus 13 gr ute, och kallare ska det bli hela veckan. Tänker på familjen med ett litet barn vars rutor krossades i huset närmast sprängningen. Hoppas dom har fått nytt glas i fönstren.

Veckans matsedel finns nu iinlägget under detta.

Av Neta - 3 december 2023 23:11



Veckans asiatiska

Ivy Gourd



Kallas även gentlemans tå och jämförs ofta med Bitter Melon. I Indien konsumeras Ivy som en grönsak genom hela året. Kallas även Dondakaya eller Tindora /Tondli, växer som klängväxter på bl.a vinrankor och används för att tillreda läckra fyllda curryrätter, grytor, pickles, sallader och stuvningar. Har en mild syrlig smak med en krispigt och saftig textur, Innehåller betakaroten och en bra källa till protein och fibrer. Detta är en grönsak som man antingen hatar eller bara älskar den. den finns i överflöd i Indien och är färska, billiga, hälsosamma och goda.

Veckans BRÖD

Havregrynsbröd i långpanna
20 bitar

4 dl havregryn
8 dl mjölk
50 gr jäst
50 gr rumsvarmt, mjukt smör
1 msk honung
1 1/2 tsk salt
Ca 9-11 dl vetemjöl

Häll i 6 dl mjölk (av 8) och havregrynen i en kastrull.
Koka upp ?gröten? och ta sedan av den från plattan.
Häll sedan i 2 dl (resten) kall mjölk och låt det svalna till ca 37 grader.
Ställ kallt en stund om det behövs.
Smula jästen i en degbunke eller köksmaskin.
Häll sedan i lite av havregrynsröran i degbunken tills jästen löses upp.
Häll sedan i resten av ingredienserna.
Mjölet har du i lite i taget.
Låt sedan maskinen jobba några minuter
Degen får vara lite kladdig men ändå smidig. Tänk att den ska släppa lite fint ifrån degbunkens väggar när den bearbetas.
Låt sedan degen jäsa i ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Ha i bakplåtspapper i en djup långpanneplåt (standardmått 30×40 cm).
Lägg i degen och platta ut den med mjölad hand så den ligger jämnt i plåten.
Skåra sedan upp degen i 20 bitar.
Strö över lite mjöl och låt degen jäsa 30 minuter till.
Grädda i ca 20-25 minuter. Tills det har en fin färg uppepå.
Ta sedan ut brödet och skär upp det.

Veckans SALLAD

Waldorf-coleslaw

1-1,5 dl créme fraiche
2 msk majonnäs
0,5 msk citronsaft
0,5 msk dijonsenap
Ca 300 g spetskål eller vitkål
1 röd lök
1 äpple

Valnötter, rostade i ugnen på 150 grader i ca 10 min.

Strimla vitkål och äpple. Dela och skiva löken. Hacka nötterna.
Blanda ihop kladdet och krydda lite.
Blanda allt och smaka av.
Ha ev i mer kryddor, majjo, senap och/eller mer citron för att få bra balans.

Veckans VEGO

Vegetarisk gryta med gremolata

1 gul lök
2 gula paprikor
400 g zucchini
Smör
1 burk kikärter à 400 g
1 burk konserverade hela tomater
1 krm svartpeppar
1 tärning grönsaksbuljong
1 tsk torkad timjan

Gremolataröra

250 g keso
rivet skal av ½ citroner
1 pressad vitlöksklyfta
½ dl hackad färsk persilja

surdegsbröd

Blanda ihop röran.
Skala och grovhacka löken.
Kärna ur paprikan.
Skär paprika och zucchini i bitar.
Fräs alla grönsaker i smör en gryta.
Skölj kikärtorna och låt rinna av.
Rör ner kikärtor och tomater med sitt spad.
Krydda med peppar, smulad buljongtärning och timjan.
Låt allt koka ihop ca 10 min.
Servera med gremolataröran och gärna bröd.

MÅND

Köttfärsgryta med persillade

500 g nötfärs
1 msk smör
1 stor lök, strimlad
100 g svamp, t ex shiitake
1 tsk tomatpuré
1 msk persilade, torr krydda
3 dl vatten
1 msk soja, japansk
2 msk Bong Touch of Taste Kalvfond
2 dl crème fraiche
salt
peppar
koriander, färsk
salladslök, strimlad

Stek köttfärsen i smöret på hög värme i en gryta. Rör med en visp så att färsen blir smulig.
Lägg i lök och svamp och stek ytterligare några minuter.
Rör i tomatpuré och persilade, slå i vatten, soja och fond. Låt det koka 10 minuter utan lock.
Rör i crème fraiche och låt det koka upp, smaka av med fond, salt och peppar.
Strö över koriander och salladslök.
Servera tillsammans med ris, potatis eller nudlar.


TISD

Krämig pastasås med tonfisk

2 burkar avrunnen tonfisk
10 Cocktailtomater
5 dl Créme fraiche
1 lök
2 vitlöksklyftor
Sambal olek, ca 1 krm
150g Champinjoner
Sugarsnaps, 1/2 paket

Skiva lök & pressa vitlök. Skiva champinjonerna och fräs tillsammans med löken.
Blanda créme fraiche med sambal olek, häll över i pannan. I med tonfisken. Koka ihop 4-5 min.
Klipp ner gräslök, ha i skivade tomater och sugarsnaps. Krydda med salt & peppar. Låt koka några min.
Servera med pasta, gärna linguine.

ONSD

Frukostkorv och skånsk potatis

4 frukostkorvar

Dela korvarna på längden, Stek dem så de blir knapriga på båda sidor.

Skånsk potatis

10 råa potatisar, mjölig
1 gul lök
Smör
Salt
Svartpeppar
3½ - 4 dl mjölk
1 ? 2 tsk soja

Skala potatisen och skär i tärningar.
Skala och hacka löken.
Bryn potatis och lök så att det får lite färg.
Smaksätt med salt och peppar.
Häll på ca hälften av mjölken.
Koka potatisen sakta under lock tills den blir mjuk,,späd med mer mjölk eftersom.
Rör då och då så det inte bränner fast i botten
Ta av innan den blir mosig, mjuk räcker.
Smaksätt med soja och ev mer kryddor

Servera korv och potatis med rivna morötter.

TORSD

Nudelsoppa

10 dl höns el. kycklingbuljong
200 g. st färdigstekta fläskkött, fint tärnat (går bra med kyckling eller nötkött också)
2 st morot, fint tärnad
1 färsk gurka, i små tärningar
1 röd paprika, i små tärningar
100 gr glasnudlar, sönderbrutet i skedvänliga bitar
4 msk japansk soja
1 vitlöksklyfta, pressad
½ tsk riven ingefära
salt, peppar

Fräs gurka och morot i pyttesmå tärningar i oljan.
Slå i buljong, soja och kyclingtärningar, krydda.
Småkoka 5 min, lägg i sönderbrutna risnudlar.
Ha i vitlök och ingefära.
Koka till nudlarna är mjuka, salta, peppra och smaka av med soya.


Muffins med lingonfrosting
12 stycken

125 g smör, rumsvarmt
2 dl strösocker
2 ägg
11/2 dl mjölk
41/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 msk pepparkakskrydda

Frosting:
1/2 dl lingonsylt
150 g färskost
1/2 dl florsocker
1/2 dl vispgrädde

Garnering:
lingon, små pepparkakor
Sätt ugnen på 200°.
Rör smör och socker smidigt med elvisp.
Vispa i äggen, ett i taget.
Blanda i mjölk och mjöl blandat med bakpulver och pepparkakskrydda.
Fördela smeten i muffinsformar, gärna i muffinsbleck.
Grädda strax under mitten i ugnen i 20 minuter.
Låt svalna.

Frosting:
Vispa ihop lingonsylt, färskost och florsocker.
Tillsätt grädden och vispa till spritsbar konsistens.
Spritsa eller bred frostingen på muffinsen.
Garnera med lingon och pepparkaka.

FRED

Matig macka med sweet chilikyckling

500 g kycklingbröstfilé
150 g keso, mexican salsa
1 dl sweet chilisås
4 skivor lantbröd
½ huvuden isbergssallad
½ gurkor
Solrosskott

Sätt ugnen på 175º.
Lägg kycklingfiléerna i en smord form.
Häll över sweet chilisås.
Stek kycklingen i mitten av ugnen ca 30 min.
Rosta brödet.
Strimla salladen och gurkan.
Lägg sallad och gurka på brödet.
Skär kycklingfiléerna på snedden och lägg på salladen.
Toppa med keso och solrosskott.
Tips:
Solrosskott kan bytas ut mot groddar eller ärtskott.

LÖRD

Laxlasange m spenat o tomat

10 st torkade lasagneplattor
500 gram färsk lax utan skinn
1 st fänkål ca 300 gram
2 msk Smör
1 tsk Anisfrön
200 gram färsk eller fryst bladspenat
0.5 tsk Salt
1 krm svartpeppar direkt från kvarnen
2 krm riven muskotnöt

Tomatsås:
1 st gul lök finhackad
2 st vitlöksklyftor, pressade
0.5 msk torkad timjan
1 msk rapsolja/olivolja
1 burk krossade tomater (400g)
1 tsk Salt
2 krm Socker
1 krm svartpeppar direkt från kvarnen

Vit sås:
2 dl torrt vitt vin
6 dl Mjölk
2 msk konc grönsaksfond
3 msk Maizene majsstärkelse + 3 msk mjölk
1 tsk Salt
1 krm svartpeppar direkt från kvarnen
1.5 dl riven parmesanost

Pumpakärnsvinägrett:
1.5 msk pressad citron
1 msk Vatten
2 msk Olivolja
1 msk Pumpakärnolja
0.5 dl finhackad bladpersilja
2 krm flingsalt efter smak

Tomatsås:
Fräs hackad lök och pressad vitlök med timjan i olja i ett par min.
Tillsätt krossade tomater, salt, socker och peppar.
Låt såsen sjuda på svag värme i 10 min.

Vit sås:
Reducera vinet till hälften.
Tillsätt mjölk och grönsaksfond.
Koka upp.
Tillsätt Maizena utrört i mjölk under kraftig vispning.
Koka upp.
Smaka av med peppar och salt.

Sätt ugnen på 200 gr
Skär fänkålen i tunna strimlor.
Fräs den i smör tillsammans med anisfrön tills den mjuknar och får lite färg.
Tillsätt bladspenat och stek i ca 2 min.
Smaka av med salt, peppar och riven muskotnöt.
Skär laxen i ca 0,5 cm tjocka skivor.
Smörj en ugnssäker form.
Häll lite vit sås i botten.
Varva lasagneplattor, tomatsås, spenat, fänkål, lax och vit sås.
Översta lagret ska vara plattor och vit sås.
Strö över osten och grädda lasagnen mitt i ugnen i ca 30 min.
Låt vila 10 min före servering.
Servera med parmesanost och pumpavinägrett.

Pumpavinägrett:
Blanda citronsaft, vatten och salt.
Vispa i pljorna matskedsvis.
Blanda i persiljan.

Jag hade ingen pumpakärnsolja.
Tog en extra msk olivolja och mixade en msk pumpakärnor som jag blandade i.

SÖND
2:a Advent och Nobeldagen

Nobelmiddag:

Förrätt:
Räkcoctail

70 g. småbladig blandad sallad
½ Gurka
2 plommontomater
4 salladslökar
2 avokado
200g. skalade räkor
färsk eller fryst dill, efter smak
salt och peppar

Dressing:
1 dl majonnäs
1 dl gräddfil
½ dl chilisås
Salt, peppar och en dutt cayenne

Tärna grönsakerna fint. Blanda med sallad, räkor och dill.
Rör ihop dressingen.
Servera i snygga glas, gärna på fot.

Varmrätt:
Fläskfilé i rödvinssås

600 g fläskfilé
Salt
Svartpeppar
10 färska champinjoner
3 dl matlagningsgrädde
1 ½ dl vatten
½ dl rött vin
1 msk kinesisk soya
1 msk klippt persilja
1 msk klippt gräslök


Putsa fläskfilen.
Skiva (dela ev mer) och stek dem gyllenbruna i smör i en gryta.
Krydda med salt o peppar på slutet.
Ställ åt sidan.
Skiva championerna och stek separat tills de blir mjuka, salta på slutet.
Blanda hop det i grytan och tillsätt vattnet.
Koka 5 min
Häll sedan i grädde, vin, örter och soja.
Låt stå och koka cirka 20 minuter på låg värme.
Är den för tunn så gör den tjockare med lite majzena.

Servera med krossad potatis och en sallad.

Krossad potatis


1 kg potatis
ca 50 g smör
2-3 vitlöksklyftor
(Ört)salt, peppar och rosmarin (gärna färsk)

Börja med att koka potatisen så att den är lite mjuk.
Sätt på ugnen på 200 grader.
Lägg ut potatisarna på en plåt med bakplåtspapper och platta till dom med t.ex en stekspade eller botten av ett glas.
Smält smöret och pressa i vitlöken i smöret.
Ha i salt och peppar och pensla på smöret på potatisarna.
Klipp över lite färsk rosmarin och stoppa in allt i ugnen tills potatisarna är gyllenbruna och fina (ca 20 min).

Dessert:
Glass med hasselnötsnougat?

5 dl vispgrädde
1 burk kondenserad mjölk, á 397 g
200 g geishachoklad
Hallon eller blandade färska bär
Vispa grädden fluffig.
Rör ned den kondenserade mjölken försiktigt i grädden.
Finhacka Geishachokladen, och blanda samma med grädden.
Häll upp i valfri form och täck med plastfolie, eller aluminiumfolie.
Placera sedan i frys för kylning i ca 4-6 timmar.

Servera med bär.


Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3
4
5
6
7 8
9
10
11
12
13 14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2024
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards