Mina ord och tankar

Direktlänk till inlägg 10 december 2023

Fått mkt gjort

Av Neta - 10 december 2023 00:12

Idag vaknade vi tidigt, iaf för att vara jag. Kl ringde 9 och då var jag seg. På nåt vis kom jag ur sängen iaf och då var L redan uppe. Han hann plocka fram frukosten med innan jag kom. Va så trött och sov dåligt pga torr hud som kliar. Jag har köpt en luftfuktare men är lite orolig för hur det blir med trämöbler och tapeter. L kan inget om sånt och jag har inget stöd där i hur jag ska göra. Vill ha den så den tar både sovrum och halva vardrummet eftersom det är där jag är mest. Men då kan den bara stå nära en byrå vid dörrhålet emellan.

Vi gjorde som vanligt, tog en kaffe i rummet efter frukosten. En snabb den här gången. L skottade av den lilla snön som kom i natt och hämtade bilen. Träffade Tina & Bengt och blev erbjuden deras husbilsparkering över vintern. Så himla snällt nu när han varit här så ofta och ska vara här över jul. Får nog bjuda upp dom på lite fika.

Vi åkte in till Stenhagen, C kom med bussen och vi plockade upp henne *På mosters väg*. Hon och jag gick sen in på Willys och köpte det vi behövde till dagens bak medans L stack till Maxi och gick in på Dollar, han skulle typ ha ett par saker bara på varje ställe. När vi var klara hann vi bara vänta några minuter till han kom ut från Dollar. Vi var hemma igen bara nån timme efter vi åkt därifrån.

Hemma satte vi saffransdegen. Medans den jäste klippte C mig.


Gul och grann blev den. Jag gjorde några sånna här


C gjorde några helt runda innan vi skulle göra bullfyllning med mandelmassa och rom. Då upptäckte jag att jag nog köpt arrak ist. Ni vet sånna små essensflaskor som rymmer 2 msk. Jaja va ju bara ta den så vi kavlade resten, rev lite mörk choklad som vi strödde på de varma bullarna när vi tog ur dom ur ugnen.


Om dom var goda? Ingen aning för jag frös dom jag fick plats med i frysen, blev tvungen att ge dom varsin extra påse. Haha! Dom hade inget emot det.
Sen kom jag på att jag fryst utan att ha nån framme till ikväll men då orkade jag inte ta fram nån. Slängde in en potatisgratäng när ugnen ändå var varm. Åt med rostbiff och morots & apelsinsallad. Rivna morötter med bitar av apelsin och lite olja ( som jag glömde, men säg inget)

Sen började vi med chokladknäcken som vi delade på alla tresen.


Filmade det, hur smidigt det är med knäcktratten. Och vet ni, vi hittade min i ett överskåp till frysen. Men kan ju inte lägga ut film här. Men den finns på Fb och X. Jag fick en jättestor. Haha!

Saffransbullar med kesella

100 gr smör ?
5 dl mjölk ?
50 gr jäst ?
250 gr kesella ?
2 påsar saffran
?1,5 dl socker ?
1/2 tsk salt
?ca 1,6 lit vetemjöl

Smält smöret och tillsätt mjölken däri, värm till 37 gr ?Smula jästen i bunken ?Häll i degvätskan och rör om till det lösts sig. ?Tillsätt kesella, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. ?Låt den jäsa övertäckt i 40 min.
Sätt ugnen på 225 gr ?Ta upp och knåda degen smidig på mjölat bakbord. ?Baka ut, bred på ev fyllning, forma bullar eller längder och jäs på plåt 40 min. ?Pensla med uppvispat ägg och grädda i nedre delen av ugnen 15- 20 min.

Fyllning till bullar

200 g riven mandelmassa
200 g mjukt smör
1 dl råsocker
2 msk romessens

Blandas och bres på den utkavlade degen



Chokladknäck

2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl strösocker
2 msk kakao
3/4 dl hackad, rostad sötmandel
2 msk smör

Blanda grädde, sirap, socker och kakao i en tjockbottnad kastrull.
Koka utan lock, rör om då och då tills termometern visar 122° eller när smeten håller kulprovet: häll några droppar smet i iskallt vatten och rulla till en kula som ska vara fast till hård. Koktid 15?30 min. Tillsätt mandel och smör. Fördela smeten i knäckformar. Låt stelna.

Vi gör dock knäcken utan mandeln.


Man var lite mör sen. L hade hållt efter och både han och C fyllde diskmaskinen flera ggr. Skönt! Han tog också in och satte upp julgranen och lyfte in 2 lådor. Flyttade vinkylen till köket och ställde undan grejer i klädkammaren. Allt medans vi bakade. C mest.

Sen stack dom båda två. Hem till henne! L fortsatte tydligen senare hem till Flen. Hade ju vart här sen i onsdags pga möten, militära aktiviteter och en em-dans. Nu ses vi alla tre först till jul. Den 22a ska vi byta julklappar som vi öppnar där vi är på julafton. Handla det sista och försöka skapa lite julkänsla. Sen har vi familjeknyt ute hos C på annandagen men det vet ni ju.

Men i min frys finns nu både matbröd och saffransbullar. Känns himla bra! Kakor och lite annat godis än knäck har vi faktiskt köpt. Vi kämpade också för att tömma glöggkassen i förrådet, lyckades väl inte helt. Haha! Jag vill nämligen köpa den alkoholfria äppelglöggen från Norrtälje bränneri, kan va den godaste jag smakat. Men jag har förbjudit mig själv att köpa mer glögg innan den jag har är slut.

Nu ska jag gå i säng. Kommer att sakna Ls snusande sovljud. Är ordentligt insmord för att slippa klådan med.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - Tisdag 21 maj 01:26

Det är tydligt att det är vi som redan har det besvärligt ska ta en stor del av de besparingar som behövs i samhället. Lagen är inte längre lika för alla oss med rörelsehindrr. Det är olika i kommunerna det har jag förstått sen jag gick med i en grup...

Av Neta - Lördag 18 maj 23:08

Igår på dan ringde min kompis från grannbyn och funderade vad jag skulle göra i helgen. Jag hade försökt bjuda på spontanmiddag tidigare i veckan eftersom hon fyllde förra helgen men då var son och sonhustru där. Jag har svårt att ta mig in i henne...

Av Neta - Fredag 17 maj 04:42


Kl är 4 på morgonen. Jag vaknade av nånting och kan inte somna om. Undrar över himlen, den är kritvit som om det vore molnigt. Kan det var så att det kommer en mellandag? Tyckte jag bara såg solar på vädret. Annars är det skönt nu, jag älskar ju si...

Av Neta - Torsdag 16 maj 20:17

Kan ju varna för han som står och säljer vid svandammen i Uppsala. Jag tänkte swisha de 35kr jag handlat för men blev ombedd att betala med kort. Det är draget 80kr såg jag idag från Bärprinsen (utan prickar). Min kompis köpte jordgubbar för...

Av Neta - Onsdag 15 maj 22:46

Då tog jag min B-vitaminspruta idag och jag känner redan kl 22 att jag är piggare. Det där med B-vitaminbrist är ju en hel vetenskap. Tar ju dom eftersom jag är överviktsopererad, GBP en op som inte hjälpte mig ett dugg. Gick ner mer under året jag...

Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2 3
4 5 6
7
8 9 10
11 12 13
14
15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26
27
28 29
30
31
<<< December 2023 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards