Mina ord och tankar

Senaste inläggen

Av Neta - 5 november 2023 16:11

Såg på sociala medier att det firas Alla Helgons Afton också. Att folk täner ljus hela helgen liksom. Jag håller mig dock till det jag är uppväxt med, att åkabrunt och tända ljus på lördagen. Tror de flesta gör det med tanke på folkmängden igår.

Jag åkte in mitt på dan, fick dela taxi in med grannarna snett emot, mor och dotter men dom skulle upp på stan jag till Bolandcity.
När vi åkte in på parkeringen från väster såg jag att C kom från öster. Snacka om att matcha tiden.

Vi började med att ta en liten hamburgare och delade på en strips på Eko, där blir man ju inte rånad precis.
Gick ett varv på Eko och hittade ett jättefint hjärtformat gravsmycke till Elle för bara 119 kr.


Är som lite rosa och ljust gröna kvistar runt en torkad rosa ros. Formen på hjärtat utgjordes av salixpinnar. Det försvann lite mellan de fina ljungkrukorna här. Dom köpte vi också där. Inte så stora men så fina. Ljust gröngula toppar liksom. Rosa rosor fick hon också, och ett ljus så klart. Lyktan har vi timer på.
Märks dock hur fort hon glöms bort av andra än oss, förra året var det massor av ljuslyktor och prydnader, i år bara från oss.


Först åkte vi ut till Danmarks kyrka, till tjejernas farmor och farfar.
Därifrån till stora kyrkogården i stan, först till minneslunden där min bonuspappa Rune, faster & farbror och pappa ligger.


Ser ni den blå Nävan som fortf levererar?

Sen till brorsans grav.


Där var mamma och syrran i fredags.

Ute på vår kyrkogård dit vi kom när det började mörkna var det väldigt mkt folk och så många ljus.

Vi kan ju köra jättenära Es grav.

Sen åkte vi upp och hämtade ett paket. Sen hem och åt lite mat från chopchop vi köpt med oss. Jag åt Pad Thai med kyckling, inte den bästa jag ätit men blev ju mätt iaf. Vi drack ett rött alkoholfritt vin som mest smakade druvjuice till. Gott ändå och C skulle ju köra.

Hon for runt och letade efter saker jag inte hittar här. Så jag har precis gått runt och dragit in lådor innan jag la tbx saker hon plockat upp där, skjutit igen garderobsdörrar och så. Klädkammaren har jag inte vågat titta i. Sa jag att hon är 30 och bott hemifrån i 6 år? Hon hittade iaf en stekpanna.
Vi planerade också lite för Ls 80-årsdag som inträffar den 13e men som vi firar den 11e. Hon hjälpte mig också med en datagrej.
Sen såg jag SMB, klart bättre än förra veckan. La mig före midnatt då jag var både trött och lite *emlig* sov inte mkt föregående natt.



Ny vecka och ny matsedel. Den kommer här!




Veckans asiatiska:


Citrongräs
Ett ganska hårt och kompakt gräs som har en mycket behaglig citronsmak.
Ger syrlighet åt wokrätter och grytor.

Veckans BRÖD

Tekakor med dinkel och havregryn

5 dl vatten
2 dl havregryn
50 g smör
50 g jäst
1/2 tsk bakpulver
4 dl dinkelmjöl
1 ägg
1 tsk salt
1/2 dl sirap
ca 8-9 dl vetemjöl

Koka upp hälften av vattnet.
Lägg havregryn och smör i en bunke, häll över det kokande vattnet och rör om tills smöret smält.
Tillsätt resten av vattnet.
Låt svalna tills vätskan ej är varmare än fingervarm.
Smula i jästen och rör tills den löst upp sig.
Blanda bakpulvret med dinkelmjölet och tillsätt i degvätskan tillsammans med ägg, salt, och sirap.
Kör antingen degen i assistent eller för hand.
Tillsätt lite vetemjölet i taget, börja med lite mer än hälften då det varierar mycket hur torra havregrynen och mjölerna är.
När degen lossnar från kanterna är degen klar.
Låt degen jäsa i 30-40 minuter.
Kavla ut degen till en höjd på ca 1 cm.
Stansa ut cirklar på ca 1 dm i diameter och lägg på bakplåtspapper.
Picka bröden med och låt dem jäsa i ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader, baka brödet i 10-12 minuter.
Lägg en handduk över och låt svalna en stund, sedan är det bara att äta, eller frysa in.

Veckans SALLAD

Exotisk böngroddsallad

120 gram färska böngroddar
1 st mango
1 st avokado
1 st lime
2 msk hackad mynta
0.5 tsk flingsalt

Skala och tärna mangon.
Kärna ur avokadon och tärna även den.
Skölj böngroddarna.
Blanda allt detta och blanda i saften från limen, myntan och saltet.

Veckans VEGO

Bakad rotselleri m svamp och citronkräm

500 g hel rotselleri
2 msk olivolja
1 msk salt

Topping:
200 g portabellosvamp
1 vitlöksklyfta
1 dl färsk salvia, bladen
2 msk olivolja
½ tsk salt
2 krm sv.peppar
100 g körsbärstomater
1 dl vegfraiche
1 citron, skalet

Sätt ugnen på 175 gr
Skär bort den nedersta delen på sellerin
Skölj resten fri från ev jord
Ställ den i en ugnsform
Ringla över 1 msk av oljan och strö på salt, spar lite till stekningen
Baka mitt i ugnen tills den är genomstekt, ca 1 timme
Skär den sen i ca 1½ cm tjocka skivor
Stek i resten av oljan tills den får en gyllenbrun färg
Salta

Topping:
Strimla svamp och finhacka vitlök
Stek det med salvia på medelvärme tills svampen fått fin färg ca 10 min
Salta och peppra
Dela tomaterna
Blanda fraiche och citronskal
Toppa rotselleriskivorna med citronkräm, svamp och tomater
Servera genast.


MÅND

Hermans låda

400 g köttfärs
2 msk smör
1 brk kross. tomater
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk vetemjöl
2 msk tomatpuré
2 dl buljong + 1 msk vinäger
2 tsk salt
½-1 tsk sv.peppar
2 krm muskot
3 dl riven ost
3 ½ dl gräddmjölk eller 1 brk kokosmjölk
12 medelstora potatisar eller 8 dl tärnad

Sätt ugnen på 200 gr.
Fräs löken, tillsätt och fräs med köttfärsen.
Strö över mjölet, rör om och häll över tomaterna.
Tillsätt tomatpuré, buljong och kryddor.
Låt puttra ca 10 min.
Skala och skiva potatisen.
Varva potatis och köttfärsröran i en långpanna, potatis överst.
Blanda ost och gräddmjölk, häll det över.
Grädda i ca 60 min. eller till potatisen är klar.
Servera med grönsallad.

TISD

Mozzarellafalukorv med senapsrostade rotfrukter
4 pers

4- 500 g falukorv, typ 1/2 ring
250 g mozzarella
1/2 burk grön eller röd pesto

Rotfrukter:
6 potatisar
2 sötpotatisar
4 morötter
4 msk olivolja
2 msk skånsk senap
1/2 dl finhackad persilja

Dra skinnet av korven och skär i skivor, nästan hela vägen ner men inte helt igenom.
Bred pesto mellan korvskivorna och lite ovanpå.
Skiva mozzarellaosten och placera skivorna mellan korvskivorna.
Sätt ugnen på 225 grader.

Tvätta potatisarna, halvera eller klyfta dem.
Skala och dela sötpotatisarna i mindre bitar.
Skala och skär morötterna i bitar.
Blanda samman olja, senap och persilja i en bunke.
Blanda i rotfrukterna. Rör om och placera dem på en bakplåtspappersklädd plåt
Rosta rotfrukterna i ugnen ca 20 minuter.
Ta ut och placera den halva falukorvsringen vid sidan på plåten.
Ugnsstek vidare ca 20 minuter.
Klipp lite kryddgrönt över vid serveringen.

ONSD

Gammeldags Fiskpudding

1,5dl rundkorningt ris
½ tsk salt
2dl vatten
6dl mjölk
400 g vit fiskfile t.ex torsk
2ägg
½ tsk salt
1krm riven muskot
vitpeppar

Sätt ugnen på 225 grader
Koka upp ris, salt och vatten och koka på svag värme i 10 min
Tillsätt mjölken, koka upp igen och låt sjuda försiktigt i 20 min under lock Rör om då och då
Koka upp fiskbuljong eller saltat vatten med några vitpepparkorn i
Lägg i den tinade fisken, lägg på ett lock, dra från värmen och låt stå i 5 min
Dela fisken i mindre bitar, gör inget om den är lite rå i mitten
Blanda risgrynsgröten med ägg, salt, muskot och vitpeppar, vänd ner fisken
Lägg bladningen i en smord ugnsfast form
Grädda i mitten av ugnen i ca 30 min.

TORSD

Linssoppa med tomat och fårost

3 dl röda linser
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 morötter
2 msk olja
1,5 l buljong
1 brk krossade tomater
1 lagerblad
salt & peppar
spiskummin
timjan

ca 100 gr fårost eller feta (kan skippas)

Fräs den hackade löken och vitlöken i oljan.
Tillsätt morötterna skurna i slantar.
Späd med buljongen.
Tillsätt linserna, tomaterna och lagerbladet.
Tillsätt alla kryddor och koka försiktigt under lock i 15 min.
Smaka av och krydda ev. på lite.
Före servering smulas osten över soppan.

Ostkaka, äkta


Egen hemmagjord äkta ostkaka - även kallad Småländsk ostkaka
Följ receptet noga.

3 liter röd mjölk (3%)
0.75 dl vetemjöl
1 msk ostlöpe
0.5 dl sötmandel
2 st bittermandlar
3 st ägg
0.5 dl strösocker
3 dl grädde

Vispa ut vetemjölet med lite av mjölken till en slät massa och späd med ca 1 dl av mjölken.
Värm upp resten av mjölken till 37 grader i en stor gryta.
Rör runt så att värmen fördelar sig.
Ta av grytan från plattan, rör runt igen och kontrollera att det inte är varmare än 37 grader för då "dör" ostlöpen.
Vispa ner redningen.
Rör därefter försiktigt ner ostlöpen.
Häll den i en tunn stråle samtidigt som du rör.
Låt sedan stå i rumstemperatur mellan 30 till 45 minuter.
Du får inte röra i den under tiden.
Vispa kraftigt i den stelnade massan så att den separerar.

(Så här räddar du ostkakan om det misslyckas:
Om massan inte separerar så har du antagligen haft för varm mjölk.
Det är jätteviktigt att röra om ordentligt så att värmen fördelar sig.
Men om misslyckas, d.v.s inget händer (massan separerar inte) så kan du rädda det hela genom att att du värmer mjölkblandningen till 37°C igen (eller låter det svalna till 37°C om det är för varmt) och vispar ner ny löpe och fortsätter)

Låt stå ytterligare 30 minuter.
Mal gärna mandel och bittermandel under tiden.
Sila bort den tunna vätskan som kallas vassle från den tjockare vita kesoliknande ostmassan. Använd en stor sil. Släng den inte!
Man kan ta lite i taget och sila och sedan hälla över ostmassan i en bunke.
När man silat allt kan du hälla av ytterligare vassle från ostmassan om du märker att det separerat.
Rör sedan om i ostmassan.

Den överblivna vasslen kan du använda som degspad

Vispa ägg, socker och grädde tillsammans med en vanlig visp.
Tillsätt den malda mandeln.
Blanda ihop detta med ostmassan.
Häll sedan upp ostkakesmeten i smorda formar
Grädda mitt i ugnen 175 grader i
Tiden beror på hur tjockt lager med ostkakesmet du har i dina formar.
Med 1-2 cm tjockt lager så blir gräddningstiden ca 60 min
Med 3-4 cm tar det ca 70 min.
Servera med bärsylt.

FRED

Bakad potatis med ansjovissmör eller gubbröra

Picka bakpotatisen och baka i ugnen 45-60 min alt i micron i 7 min.
Dela dom gärna på längden.

Ansjovissmör

Det ser kanske inte så aptitligt ut, men satan i gatan vad gott det var.
Gillar man ansjovis, Jansson, gubbaröra m.m då gillar man det här.

Det står i receptet att man ska trycka ansjovisen genom en trådsil, men det blev inget kvar i silen. Trodde kanske det. Tror inte jag gör det nästa gång för ansjovis är lätt att mosa ändå. Tror det går med en gaffel, eller bara mixa. Smöret måste dock vara mjukt.

75 g smör ( och inget annat)
1 st, 125 g burk ansjovis minus spadet, men spar det till nästa Jansson. Går att frysa.
2 msk gräslök men funkar säkert med röd eller annan lök med.

Rör ihop detta o kyl till det blir bredbart. Vi åt både på finncrisp och levainbröd. Tänker också att det kan vara gott till en stekt firre eller en wienerschnitzel.

Prova det här! Ni blir inte besvikna.


Gubbaröra

Till 4 som vickning, förrätt eller bara lite mums ;)

4 hårdkokta ägg
1 brk hummeransjovis (80 gr avrunnet) SPAR spadet.
2 msk finhackad rödlök
2 msk finhackad dill (2-3 tsk torkad)
2 msk kladd (gräddfil eller fraiche ev hälften majonnäs)
1 msk spad från ansjovisen

Hacka ägg o ansjovis.
Blanda med lök o dill, kladd o spad, kyl.
Avnjut på Finncrisp eller knäckebröd med en öl.

Lörd:

Kyckling Marengo

1 kyckling (à ca 1,3 kg) alt 4 filéer
8 potatisar
250 g färska champinjoner
12 små gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 salt
1 krm peppar
1 burk hela tomater (à 400 g)
5 dl hönsbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
1 dl vitt matlagningsvin
1/2 dl skuren oregano
bröd till servering

Skär kycklingen i portionsbitar.
Skala och skär potatisen i bitar.
Ansa och dela champinjonerna om de är stora.
Skala lök och vitlök. Skiva vitlöken.
Fräs champinjonerna i lite av oljan tills svampen fått färg.
Ta upp dem.
Bryn kycklingbitarna i resten av oljan.
Krydda med salt och peppar.
Tillsätt potatis, lök och vitlök och låt dem bryna med en stund.
Häll på tomater, buljong och vin och sjud under lock ca 25 minuter.
Lägg ner champinjonerna och oregano och låt allt bli varmt.
Servera grytan med bröd.

Sönd:

Fars Dag!

Skinkstek med tillbehör i påse

Skinkstek på 1-2 kg
Timjan, salt och peppar
Stekpåse
Rotfrukter, t.ex
potatis
morötter
palsternackor
selleri
kålrot
lök
2 dl vatten
½ buljongtärning
2 dl grädde
1 msk tomatpuré
1 msk soja
salt & peppar
1 msk vinbärsgelé

Sätt en stekpåse i något ugnssäkert med några cm kant och ganska vid öppning
Ansa och skär rotfrukter och lök och lägg i stekpåsen
Gnid in köttet med salt och peppar
Hetta upp en stekpanna med smör.
Bryn skinksteken runtom så den får fin färg
Ta upp och lägg steken i påsen på rotfrukterna
Lägg timjanskvistar runt

Vispa ur pannan som du brynt skinksteken i med vatten
Tillsätt ½ buljongtärning och grädde, tomatpuré, soja och peppar
Låt såsen koka upp, sänk sedan värmen och låt puttra tills den blir lite simmig, red av om ni tycker det behövs
Smaka av och rör i 1 msk vinbärsgelé.
Häll såsen i påsen över skinkstek och rotfrukter
Stek i ugn på 160 grader tills innertemperatur på köttet visar 68 grader
Ta ut påsen och låt allt ?vila? ca 10 min
Ta ur köttet med stekgaffel, skiva det tunt och lägg upp det i en karott med sås o rotfrukter runt om
Servera med kokt potatis, brysselkål och vinbärsgelé.

Chokladpaj m lingon
8?10 bitar

125 g smör
2 msk strösocker
2 1/2 dl vetemjöl
1 ägg
1 msk kallt vatten
1 dl mandelspån

Fyllning:
2 dl vispgrädde
50 g smör
1 1/2 dl ljus sirap
200 g mörk choklad
2 dl lingon

Sätt ugnen på 175 grader.
Kör smör, socker och mjöl i matberedare.
Tillsätt ägget och fortsätta arbeta.
Tillsätt vatten och till sist mandelspån och forma till en degboll.
Svep in i plastfilm och lägg i kylen ca 30 minuter.
Tryck ut i pajform och förgrädda skalet ca 10 minuter.
Låt svalna.

Koka grädde, smör och sirap på svag värme ca 10 minuter.
Bryt chokladen i bitar och lägg i den varma krämen, rör om så den smälter.
Häll krämen i pajskalet och strö över lingonen, ställ kallt över natten.









Av Neta - 3 november 2023 23:37

Nog märks det att vi är inne i *gråvember* det blir ju inte ens riktigt ljust dom här dagarna utan man får tända lampor redan när man går upp. Iaf här i markplan. Dom som bor högre upp kanske får mer ljus, vad vet jag.

Vet att jag väldigt mysiga sommardagar eller kvällar brukar säga att det är det här ska vi komma ihåg i november. I somras hade jag inte så många sånna. Möjligen midsommarfirandet i Österby. Gillar ju det stället, framförallt gillar jag bruksandan som finns där. Va ju iväg lite här o var med Annika också men tyckte det var lite virrigt både i Rättvik och i Vaxholm där vi knappt hittade nån hemväg. Hamnade i Norrtälje. Virriga tanter ska inte ut så där. Haha!

Få se hur det blir till veckan när vi ska fixa sushi ihop. I mitt lilla kök.

Ska in och träffa C i morgon. Vi ska väl fjanta runt lite sen ev åka till alla kyrkogårdar. Om det inte spöregnar för då blir det nog bara här. Sen äta nåt typ take away.

Ska försöka handla lite på nån affär med. Har varit utan mj bröd några dar. Inte varit så sugen på att gå ut i gråvädret när jag inte varit 100. Inte haft nån baklust heller när jag har så svårt att knåda. Min assistent är för tung för mig. Skulle kanske kunna göra en liten deg i matberedaren men har inte blivit så,
Har ju en Smeg assistent med alla tillbehör inkl en oanvänd köttkvarn. Har använt råkostgrejerna en gång och gjort deg kanske tre ggr. Men krävs kraft i nyporna för att sätta dit allt så ska sälja den. Men ska ha minst 3000, den kostade fem. Kanske provar nu till jul. Tipsa gärna nån om ni tror att intresse finns.

Köpte ju en mindre elektrisk kvarn till råkost, den använder jag ofta och har ju även sånna grejer till matberedaren. I den modellen finns även en köttkvarn men kan ju också använda vår gamla som L har. Gör jag stångkorv så vill ju han ha också. Har en jäkla massa korngryn upptäckte jag då vi fixade skafferiet.

Åt rester av soppan idag och lite kex och ost ikväll till TVn, helt plötslig blev ju fredagarna TV kvällar då både På Spåret och Bergfelt började ikväll.


Men ska nog dra mig mot sängen. Kl ringer inte så tidigt men den ringer iaf haha!

Av Neta - 3 november 2023 00:39

Har börjat drömma om Elle, riktiga katastrofdrömmar. Vaknar livrädd eller skitledsen med panik. Enda gången jag önskat att jag hade nån att krypa ihop hos. Få prata om det, men den personen går nog inte att hitta. Måste ju varit nån som kände henne för att förstå mina drömmar. Ja L då men skulle nog kännas väldigt konstigt efter så lång tid. Kan ju så klart prata med honom efteråt, han kommer att förstå. Men hjälper ju inte mig på natten. Ringa honom då känns ju inte som nåt alternativ heller.

Diskuterade Cs arbetsmiljö idag efter att hon berättat att några ilskna föräldrar ringer. Nån som blivit sur över att en doktor var sjuk och blivit arg, hon som är yngre än många och senast anställd, ska hon verkigen ta det? Borde inte det vara nån som har lite mer skinn på näsan? Sa åt henne kontakta facket.

Jag har tagit sista pencillinet i morse iaf. Tycker redan att tröttheten avtagit lite. Men är ändå lika handlingsförlamad. Har ingen lust med nåt.

Gjorde en väldigt enkel fisksoppa idag. Fräste morötter och purjo och hällde på lite hummerfond + vatten. Lät det puttra 10 min innan jag tillsatte tärnad potatis och dill. Kokade drygt 5 min, la i fisken i bitar, på med lock och drog bort kastrullen från värmen. Lät stå 7-8 min, hällde i några skedar Imat
Kryddade med lite salt, peppar och vitlökspulver.







Hyfsat bra ändå. Gott i regnet. Kan bli lunch i morgon med. Purjo, morötter och potatis är en bra soppbas. Sen buljong efter sovel och nån ört.

I morgon är det fredag igen. Veckorna går så fort.
Fick färdtjänsträkningen idag. 320 kr för 2 stadsresor. Tankar jag nåns bil blir det 140kr för 2 resor om den drar strax under litern. Det är skillnad det.

Men nu ska jag avveckla.

Av Neta - 2 november 2023 00:26

Det var faktiskt vitt både på tak och mark i morse. Men det var ju så man fick gnugga sig i ögonen. Sen kom regn, fast det idag skulle vara en regnfri sån. Jag gjorde mig ingen brådska upp direkt. Va vaken mellan 5-8 nånting så tidningen va läst och så. Somnade om nån timme. Pratade i telefon med en kille som börjat ringa ibland igen. Hade liknande kontakt för några år sen. Inget som kommer bli nåt men kul ändå. Vi har pratat på twitter i flera år. Han hade kontakt med Elle också.

Alla räkningar är betalda nu så gjorde ett överslag och swishade L lite bensinpengar. Han åkte ju som 3 extragånger hit från stan o tvärtom.

Åt en kulinarisk middag.

Fiskbullar i hummersås. Gjorde bort mig och rev morötterna på tallriken innan jag värmt dom så fick lite *kokta* och lite råa morotsstrimlor. Haha!
Köper Bornholms fiskbullar för dom är godast och lite fastare än Abbas. Sen har dom ett folielock under ett plastlock så man kan spara den halva burken man inte äter i burken. Bra när man är ensam. *rosa fiskbullar* va Elles favorit när hon va riktigt liten. Helst med mos. På den tiden köpte jag frysta, det finns ju tyvärr inte längre. Gjorde egen hummersås av fond. Men det var då det. Duger med burk till mig nu. Hände väl att vi köpte nån burk då med, men då låg dom i buljong och jag gjorde iaf såsen själv. Hummer eller bara vit fisksås, ibland med dill i.

Då gjorde jag iband en hummersås med kött i till pasta med. Dom burkarna va nästan lika billiga som tonfisk då, det är dom inte nu. Men med purjo, dill och hackat ägg i blev det en himla god pastasås. Hummerköttet låg som i papper i burken i en buljong så blev himla bra smak.
Torskrom på burk köpte vi också. Man tog bort båda bottnarna på burken och tryckte ut torskrommen som man skivade och dubbelpanerade. Åt stekt med sås och potatis.
Bland de första L gjorde i matväg till oss var varma mackor med torskrom och bearnaisesås. Jag tyckte det lät jättekonstigt men oj så gott det var, frasigt bröd och tror det var nån tomatskiva med. Men ingen ost. Sen gjorde jag nån låda som man sa då, mosade torskrom och blandade med lök,och dill sen rörde man ner som en äggstanning. Gräddade i ugnen tills den var som fast. Mkt man gjorde förr som inte finns längre utom möjligen svindyrt i nån delidisk.

Det är ju som stångkorv med. Han som jobbar i charken på ett Citygross här i stan visste inte va det var. Pölsa gjorde ju butiker med självaktning egen med och man fick köpa över disk. Precis som egen sylta, mest runt jul just det kanske. Pressyltan från pappas jobb var ju en delikatess med.
Görs pressylta industriellt idag?

Nu blir man ju nästan hungrig, kom på att jag har ju inget matbröd till frukosten i morgon. Hade ju tänkt göra scones ikväll. Det glömde jag och nu är det nog försent. Smidigt i airfryern annars. 7 min på 180.

Vi fick lite tråkiga nyheter idag också. Mitt första X, ( av 2) Johnnys pappa hade somnat in igår kväll. Cancer!
Jag hade ingen relation alls till honom nu. Vi sågs ju så klart på födelsedagar och så. Men vi brukade sällan prata nåt närmre.
Blir ju skillnad om L dör. Får lite panik bara jag tänker så. Hoppas jag dör före honom.

Jobbigt för J att mista 2 nära så tätt, är ju inte ens 2 år sen Elle dog. Nog för att vi var förberedda både då och nu, mest nu kanske. Men när det väl händer blir det ju jobbigt ändå. Iaf om det är familj som det ju är för honom. Han har ju iaf 2 syskon där och jag tror att det fortf finns en fru med även om hon sällan var med. Syskonens mamma finns iaf.
Pappans faster bor granne med mig här också. Bara en balkong emellan. Ganska nyinflyttade.

Men den där jäkla sjukdomen med stort C. Fan va jag hatar den. Brorsan, indirekt Elle, Cs kompis, grannflickan och nu Thomas.

Märkligt att dom inte kommer på nåt botemedel där.

Av Neta - 1 november 2023 00:28

Har fått för mig att det är söndag idag. Fråga mig inte varför. Min hjärna är nog lite överhettad.
Hur den nu kan vara det när det enda man gjort är att ha kört en 60 gr och kokat en korvsnutt med lite potatis och morötter. Hängde inte ens hela maskinen. Får ofta dela upp just det på 2-3 ggr. Kör en sväng till innan jag lägger mig och det sista vid morgonkissningen vid 6 så där.
Är ju ofta vaken ett par timmar ganska tidigt. Läser tidningen, dricker lite te, kollar in va folk har gjort eller ska göra. Sen är det så skönt att somna om.

Idag tog jag mig en ordentlig titt på ett vintertäcke jag ska ha i både rullstol och på scootern. När det är riktigt kallt. Än så länge har jag bara en tunn med fleecefodrad täckkjol som går strax nedanför knäna. Den håller med långkalsonger under byxorna till - 10 ungefär. Skönt då den ju funkar som ett vindplagg. Omlott över knäna.


Den jag köpt nu (med lite hjälp av vänner) är redigt tjock, också fleecefodrad och bra mkt mer vadderad än kjolen. Kostade över 900. Stängs med bitar av kardborrband här och där och går att stänga in fötterna i.
Men så skrymmande. För lång att hänga upp, fanns ingen ögla heller, och får inte plats på hatthyllan. Vill ju att den ska vara varm när jag tar den så att ha den i förrådet utan värme eller i garaget typ 4 gr går inte. Har ju världens minsta hall dessutom.
Där har jag ett problem att lösa.


Just nu ligger den på golvet. Hög som 2 rejäla kuddar.


Dagens, stompade till lite morötter och potatis med lite kallpr. rapsolja. Kokade korvsnutten med salt, kryddpeppar och lagerblad. Hade lite vitkålsallad och senap till. Så gott med kokt falukorv, brukar oftast ha pepparrotssås eller senapssås till men orkade inte fixa det idag.

Suttit och diskuterat trippen nästa helg med C. Är ju Fars dag och dan efter fyller L 80. Så vi ska plocka upp honom i Flen och bege oss ut på lite äventyr, inomhus. Sen ta ut honom på middag. Också inomhus Haha!
Det är ju det här med logistik, hur vi ska åka. Vilken bil som funkar. Och inte minst hur jag ska ta mig härifrån och hur dags. Till vilken tid och varifrån ska jag åka hem på kvällen. Man vill ju inte äta middag med tidur. Haha!

Sen ska ju jag träffa C och ev nån mer då vi fixar vid gravarna på lörd, så det ska också planeras. 3 olika kyrkogårdar, minst.

Halloween är iaf över, hoppas jag. Ringde på dörrn en gång men jag öppnade inte.




Ser inte ut som barn precis. Å är det en lila soppåse på en av dom? Bra med dörrkameran.

Men nu ska jag göra ett sista ryck. Sov gott!

Av Neta - 31 oktober 2023 00:44

I morgon, och bara då är det Halloween. Klä ut er som ni vill, dekorara som ni vill men låt mig slippa.
Ni som firar i helgen som kommer ni hädar. Blanda aldrig nånsin hop detta vidriga jippo med en så fin helg som Alla helgons dag då vi hedrar våra döda.
Har sett skräckexempel på utklädda barn på kyrkogården och det vände sig i magen.


När våra barn var yngre så var det pumpatema. Pappa L tog fram borrmaskinen och vi gjorde ungefär sånna här pumpor, dom blev så fina då dom lös. Vi har en pumpaduk, vi har ett sött litet spöke som bär på en pumpa. Vi har pumpor som är ljuslyktor och en stor som blinkar i rött, grönt och gult. Den kan bilda en fladdermus på väggen. En snäll fladdermus som inte vill skrämmas.

Grejerna har inte varit framme på flera år. Va tal om att C skulle låna lådan i fjol men minns inte om det blev så.
Jag pyntar inte längre, vi gjorde det bästa vi kunde när barna var yngre så dom inte skulle känna sig utanför, men jag öppnar ingen dörr i morgon. Tycker så genuint illa om detta.
Barna tog ingen skada heller. Haha!
Ett år gjorde vi popcornpåsar till dom som ringde på, det var väldigt populärt.



Blev aldrig värre än så här hos oss.

Ser däremot fram mot ljusen och gravsmyckningen på lörd. Hoppas få komma in till stan och se alla ljusen på kyrkogården där och till min bror. Vi brukar åka ut till barnens farmor och farfar. Och så klart ska vi fixa hos Elle, iaf C och jag.
J jobbar och tänder kanske ljus där han är för sin syster. Vet inte om han åker hit. Han har en hektisk dag som kyrkvaktmästare då. Leif går till kyrkan i Flen. Var ju här i helgen som var.
Vi äter nåt tillsammans sen. Förmodligen en pizza eller en kebabrulle.

Idag har jag rensat brysselkål, orkar inte så mkt mer. Gjorde en omelett på lite rester och fräste med några små sånna kålhuvuden.



Hällde på omelettsmet på det här. Kyckling och lite olika grönsaker.

Snösmockan dom varnat för verkar utebli, det har dock regnat. Blåser en del. Jag måste inte gå ut och det är rätt skönt. Är ju påverkad av penicillinet. Så trött!

Nu ska jag gå och göra en macka till de sista tabletterna. Sen sova!

Av Neta - 30 oktober 2023 00:10

Något jag tycker är väldigt tråkigt är när folk inte svarar på messenger. Alt det dröjer flera dar.

Pencillintröttheten har slagit till, kom på dan efter tablett 3. Nu har jag tagit 5 st. 3 om dan till torsd morgon.
Skönt att jag kom iväg och fick det iaf. Tack Leif! <3

Jag blir alltid så trött. Så idag blev det mest soffhäng med korsord. Har inte ens satt på TVn. Igår somnade jag ifrån Så mkt bättre och missade när Lasse kom. Satt på Doobidoo efter det men sov ifrån halva det programmet med.
Vad gäller SMB är det inte så många jag ens hört talas om.




Köpte ju 3 purjo för 15 kr kilot, nu har jag 6 påsar färdigskuret i frysen. Har nog några kvar sen innan med. Nu ska jag spana efter billig paprika, den skär man också ner som den är som jag gör med purjon också. Så skönt att kunna hälla direkt i soppor och grytor sen. Vet att en del gör så här med lök och vitlök med.
Chili blir lite mildare om den varit fryst. Jag köper den mildaste röda. Halverar och tar bort kärnor och hinnor. Fryser så. Den är lätt att finhacka även från fryst.
Men purjon är det vettigaste jag gjort idag.


Hittade en burk infryst paltbröd i frysen. Köpte ju fläsk i veckan. Delade det pkt på 4, blev 5 halva skivor. Rätt lagom till en port. 375 g är alltså 10 långa skivor. Klipper det mitt itu. Gjorde vitsås på mjölkpulver + lite smörolja. Blev jättebra. Lite idealmjöl också så klart. Nerkokt blev det lite drygt 1 dl. Hade 2 dl vatten från början.

Kollat lite soppor i min renodlade matblogg jag hade innan. www.netaave.bloggplatsen.se är ju några års recept där. Hade ju också en blogg på wordpress ett tag med och sen har jag delat med mig på en del forum. Bl.a på Odla.nu. Men flera år sen. Men när jag söker får jag upp sånt. Planen är att göra ett inlägg på nuvarande blogg med soppor. Kommer nog till veckan.

Lägger ju fortf ut en veckomatsedel varje sönd.

Men nu börjar det nog bli sovdags, nyss va kl 21, nu efter midnatt. Haha!

Av Neta - 29 oktober 2023 13:38


Broccoli Kai-Lan
Kallas även Daggkål i Sverige.
Tillhör senapsfamiljen, används på samma sätt som vanlig broccoli.
Perfekt till wok.

Veckans BRÖD

Frida fullkorn

Dag 1:
1 påse surdeg, fullkornsvete, färsk
1 påse surdeg, råg, färsk
7 dl vatten
1½ dl rågkross
4½ dl grovt rågmjöl
3 msk honung
Dag2:
1 pkt blå jäst
13 dl vetemjöl spec
4 msk linfrö
4 msk solros/sesamfrö
2 msk havssalt
2 tsk fänkål/anis

Arbeta samman alla ingredienser för dag 1.
Låt stå och svälla minst 6-8 timmar, gärna längre (över natten).
Blanda fördeg och alla resterande ingredienser utom salt i en degskål.
Arbeta degen på lägsta växel i 12 minuter, tillsätt salt och kör ytterligare 5 minuter. Om du knådar för hand behövs minst 20 min.
Degen skall då ha släppt skålens kant men fortfarande vara lite kletig.
Tag upp degen ur degskålen lägg på mjölat bakbord och låt vila 1 timme.
Dela degen i 4 delar och runddriv (knåda bullen lätt så att du får upp en spänning i degen och så att skarven/verket hamnar under bullen).
Låt jäsa ytterligare på mjölat bakbord under bakduk, ca 1 timme.
Sätt ugnen på 250°C med en baksten alternativ bakplåt i ugnen.
Mjöla lätt med en sikt, snitta ett kors rakt över brödet om du vill.
Grädda brödet på den varma stenen eller plåten.
Spruta in vatten i ugnen efter någon minut och sänk värmen till 220°C, ca 30 min tills innertemp är 98°C.

Om du får bröd över kan du enkelt få känslan av ett nybakat bröd även dagen efter. Sätt in brödet ca 10 minuter i ugnen, 230°C, så kommer krispigheten i skorpan tillbaka. Fukten i brödet finns kvar naturligt i surdegsbröd och när man värmer på brödet så kryper den utåt och absorberas upp av ?skalet?/ skorpan, vilket ger en nybakt känsla!

Veckans SALLAD

Ingefärscoleslaw

300 g vitkål, tunt skivad på mandolin
1 morot, skalad och grovt riven
½ rödlök, tunt skivad

1 dl gräddfil
1 tsk dijonsenap
1 tsk vitvinsvinäger
1 tsk flyt honung
4 cm färsk, riven ingefära
Salt & sv.peppar

Rör ihop gräddfil med övriga ingredienser och smaka av med salt och peppar
Vänd ner rotfrukterna och ställ kallt.

Veckans VEGO

Grön ärtsallad m bulgur

500 g frysta gröna ärtor
2 dl bulgur
100 g bladspenat sköljd och torkad
2 st salladslök
1 dl bladpersilja
1 dl späda gröna blad, myntablad
3 msk olivolja
1 krm salt
0,5 krm svartpeppar
1 dl pistaschnötter
150 g fetaost

Till servering:
2 st pitabröd
1 msk olivolja

Tina ärtorna enligt anvisningarna på förpackningen.
Koka bulgurn enligt anvisningarna på förpackningen.
Strimla spenaten, salladslöken, persiljan och myntan och blanda med bulgurn och ärtorna. Rör ihop olivolja, citron, salt och peppar till en dressing och slå den över ärtsalladen.
Blanda väl.
Grovhacka pistaschnötterna.
Lägg upp salladen på ett fint fat och strö över smulad fetaost och nötter.
Skär pitabröden i snibbar och stek dem i någon minut på varje sida i olivolja.
Salta lätt.
Servera salladen med pitasnibbarna och lite tzatziki.


MÅND

Shepards pie
För 6-8.

4 port av din egen köttfärsröra
Eller
500 gr nötfärs
1 hackad gul lök
1 hackad morot
100 gr hackad rotselleri
½ paket strimlat bacon
1 msk kalvfond
2 tsk torkad timjan
2 msk worcestersås
1 brk krossade tomater
salt & svartpeppar

1 kg potatis
1.5 dl mjölk
1 msk smör
2 äggulor
1 dl riven lagrad ost
salt & vitpeppar

Sätt ugnen på 225 gr
Koka potatisen till moset mjuk och mosa det.
Hetta upp mjölk, smör och rör i det potatisen.
Tillsättt äggulorna snabbt och krydda.
Rör i osten.
Fräs lök, morot, selleri och bacon lätt. Lägg åt sidan.
Bryn färs, tillsätt fond, timjan och worcestersås.
Smaka av.
Blanda färsen med rotfrukter o bacon, tillsätt tomaterna.
Fördela i en smord ugnsform.
Bred över moset och gratinera i 25 min.
Servera med sallad.

TISD

Apelsinfisk

600 g fiskfilé, valfri sort
½ tsk salt
2.5 dl mellangrädde
½ msk mjöl
1.5 msk hummerfond
rivet skal av ½ apelsin
½ tsk torkad timjan
½ dl hackad gräslök

Dela fisken i 4 portionsbitar som saltas
Vispa hop grädde, mjöl, fond, skal och örterna i en vid gryta
Låt koka upp och lägg ner fisken
Sjud utan lock 6-7 min
Garnera ev med apelsinskal, gräslök o lite färsk timjan.
Kan med fördel serveras med ugnsstekta rotfrukter och rivna morötter med lite olja och klippta apelsinbitar i.

ONSD

Superenkel Norrländsk Korvgratäng


500g broccoli
400g falukorv
2 msk vetemjöl
3 dl mjölk
1 msk smör
2-3 msk senap
2-3 dl riven ost

Sätt på ugnen 225 g,


Koka broccolin nätt o jämt mjuka i saltat vatten. Låt broccolin rinna av väl.
Dra av skinnet av korven o skär den i strimlor.
Blanda broccoli o korv i en ugnsäker form.
Gör en ostsås vispa ut mjölet i mjölken i en kastrull. Lägg i en klick smör e margarin koka upp under omrörning i ca 4-5 min.
Rör i senapen o blanda ner osten (såsen får inte koka då blir osten seg.)
Häll såsen över korv o broccoli i formen.
Gratinera i övre delen av ugnen ca 10-15 minuter.




TORSD

Köttsoppa

1 kg högrev med ben
Vatten så det täcker
10 vitpepparkorn
2 lagerblad
1 gul lök i klyftor
½ dl torkad persiljerot
100 g morot, tärnad
100 g palsternacka, tärnad
Ca 3 stjälkar selleri, strimlat
1 purjo, strimlad
Ca 2 dl gröna ärtor
Salt & ev peppar

Koka upp vattnet med kryddor och lök, lägg i köttet koka upp och skumma.
Småkoka under lock tills köttet är mört och släpper benet. Ca 2 timmar
Ansa och förbered grönsakerna under tiden
Ta upp köttet och sila buljongen, koka upp den
Lägg i persiljerot, morot och palsternacka och koka 10 min
Tärna köttet under tiden
Lägg i selleri o purjo och koka 10 min till eller tills rotfrukterna känns lagom mjuka
Lägg i kött och ärtor och låt allt bli varmt.
Smaka av.

Körsbärspaj

½ lit urkärnade körsbär (alt 1 pkt frysta 250 g Garant)
¼ dl rörsocker
½ tsk mald kanel
Smör till formen

Smuldeg:
1½ dl vetemjöl
½ dl kokosflingor
¾ dl rörsocker
1 msk vaniljsocker
100 g smör

Sätt ugnen på 200 gr
Blanda samman mjöl, kokos, rörsocker, vaniljsocker och smör till en grynig massa
Smöra en pajform
Lägg körsbären i formen och strö på socker och kanel
Fördela smuldegen över bären
Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min
Servera med lättvispad grädde eller glass.

FRED

Laxtacos med limesmak

4 laxfileér
Ca 2 dl panko
2-3 lime finrivet skal av och sen klyftade
1-2 ägg
Olja till stekning
Salt & peppar
Små tortillabröd
Gräddfil
Strimlad sallad
Hackad rödlök
Strimlad salladslök
Mangobitar
salsa

Dela varje laxfilé i 3-4 bitar
Blanda panko och limeskal
Vispa upp ägg och vänd filéerna i det
Rulla filéerna i panko
Stek på medelhög värme med mycket olja
Salta och peppra
Servera i bröden med sallad, rödlök, salladslök, grfil och mango
Droppa över salsa

Tomatsalsa
200 g frysta tärnade tomater
½-1 röd chili, finhackad
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
Olja
2 msk strösocker
2 msk rödvinsvinäger
½ dl vatten
Salt & peppar

Fräs tomat, chili, lök och vitlök i olja
Tillsätt resten och låt det koka hop i ca 15 min
Smaksätt med salt o peppar och ev mer vinäger
Mixa slarvigt
Kan ätas både kall och varm
Håller 1 vecka i kyl.

LÖRD

Alla Helgons Dag


Gör grytan helt klar, dra från värmen
När ni ska äta, tillsätt sockerärtor och koka upp.
Strö på gremolata

Kycklinggryta med potatis

450 g kycklinglårfilé
Smörolja
200 g purjo
250 g palsternacka
900 g delikatesspotatis
1 lit kycklingbuljong

150 g sockerärtor, ansade och delade
Grekisk yoghurt

Gremolata:
1 vitlöksklyfta
1 citron, rivet skal
½ dl hackad persilja

Salt & sv.peppar

Dela varje kycklinglår i 2 bitar
Salta och peppra och stek dem gyllene i olivolja
Lägg i en gryta
Ansa och strimla purjon
Skala och tärna palsternackan grovt
Dela potatisarna
Lägg det i grytan med buljongen
Koka upp och småkoka med lock i ca 20 min tills potatisen är klar

Gremolata:
Skala och hacka vitlöken
Blanda med citronskal och persilja

Smaka av grytan med salt och sv.peppar
Vänd ner sockerärtorna och koka 1 minut
Strö över gremolatan och servera med grekisk yoghurt.

SÖND

Falsk fläskfile?
4 pers

500 g blandfärs
1 msk 4 kryddor
2 + 1 msk smör
200 g champinjoner, gärna skogschampinjoner
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Gräddsås:
3 dl vispgrädde
2 dl crème fraiche
1 dl mjölk, 3 %
1 1/2?2 msk soja
2 msk kalvfond
3 msk finhackad persilja
Garnering:
persilja
haricots verts

Servering:
rostade rotfrukter
pressgurka

Sätt ugnen på 200°.
Blanda färs och krydda
Forma färsen tillen avlång rulle, ungefär som en fläskfilé.
Lägg färsen på en skärbräda och låt stå i frysen, 2?3 timmar.
Skär sedan den frysta färsen i skivor.
Stek de frysta färsskivorna i en stekpanna med 2 msk smör.
Lägg över i en smord ugnsform.
Ansa och skiva svampen och fräs i en stekpanna med 1 msk smör.
Salta och peppra.
Lägg svampen i formen.
Gräddsås:
Koka ihop grädde, crème fraiche, mjölk, soja och fond i en kastrull.
Tillsätt persilja.
Häll såsen i formen.
Gratinera strax under mitten i ugnen, ca 20 minuter.
Garnera med persilja och kokta haricots verts.
Servera med rostade rotfrukter och pressgurka.

Exotisk fruktsallad
Till 6-8

3 apelsiner
2 äpplen
1 mango
20 vindruvor
2 bananer
1 papaya

Lag:
1 dl socker
1 dl vatten
1 tsk kardemummakärnor
1 kanelstång
2 stjärnanais
vaniljglass

Koka ihop lagen i 5 min
Låt den svalna, sila den
Skala, kärna ur och tärna all frukt
Blanda dem i en skål
Häll lagen över frukten
Rör om
Servera med mjukrörd vaniljglass

Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4
5
6 7
8
9
10
11
12 13
14
15 16 17
18
19 20 21
22 23 24
25
26 27
28
29
30
<<< April 2024
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards