Mina ord och tankar

Senaste inläggen

Av Neta - 20 november 2023 14:02

Har en burk ansjovis som går ut nästa vecka. Så sökte på lite recept

Ansjovispaj

Pajdeg

3 dl grahamsmjöl
125 gram smör
2 msk kallt vatten

Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa.
Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen.
Låt vila i kylen 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader
Smörj en form med 5 g smör och tryck ut degen i en pajform och förgrädda i 10 minuter.

1 burk ansjovis med spad 125 g

Spadet + vispgrädde, ska bli 2,5 dl
2 ägg
1/2 fryst förp dill
Svartpeppar
1 stor rödlök
Riven ost


Sätt ugnen på 225 gr
Halvera och skiva löken tunt
Vispa ihop ägg o gräddblandning
Tillsätt dill och lite sv.peppar
Häll det i det förgräddade skalet
Strö på ost
Grädda tills den stelnat och fått lite färg, ca 25-30 min
Lägg snabbt på ansjovisen när du tagit ut den.
Låt den svalna under folie



Ansjovismousse

3 gelatinblad

1burk ansjovisfiléer, à 125 g

2 dl kesella, 10 %

1 dl crème fraîche

1.5 msk ansjovisspad

2 msk gräslök, till dekoration

vitpeppar

4 skivor kavring smör
sallad, blad gräslök, till dekoration

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.

Ta undan fyra ansjovisfiléer till dekoration.

Kör resten av filéerna i matberedaren med kesella och crème fraiche.
Eller mosa dem och rör samman ordentligt för hand.
Rör ner ansjovisspad och gräslök och mal över vitpeppar. Smaka av.

Lyft upp gelatinbladen och smält dem på svag värme i en liten kastrull.
Ta av från värmen och låt svalna en aning.

Rör ner ett par matskedar av ansjovisblandningen i gelatinet.

Rör sedan ner gelatinblandningen i resten av moussen.
Ställ in i kylskåpet och låt det stelna. 


Vid servering:
Skär fyra kavringskivor på diagonalen.
Bred eventuellt på smör och lägg på ett sallatsblad.

Doppa en matsked i hett vatten och skeda upp moussen.

Halvera de sparade filéerna på längden och lägg dem på moussen.
Dekorera med gräslök.


Janssons snurror
ca 24 st


1 kyld smördegsplatta
1 burk ansjovis, 125 g
½ rödlök
1?2 salladslökar
2 msk rapsolja
1 dl crème fraiche
2 dl riven västerbottensost
1 ägg

Ugn 200°
Rulla ut smördegen på bakpapper.
Låt ansjovisen rinna av.
Skala och finhacka rödlöken.
Ansa och finhacka salladslöken.
Fräs båda löksorterna i olja utan att det tar färg.
Hacka ansjovisen.
Bred crème fraiche på hela smördegsplattan men lämna några cm längs ena kortsidan.
Fördela lök, ansjovis och ost på plattan.
Rulla ihop, pensla den tomma degkanten med uppvispat ägg och tryck till lite försiktigt.
Skär rullen i 1 cm tjocka skivor och lägg dem med snittsidan upp på plåt med bakpapper. Pensla med ägg.
Grädda mitt i ugnen tills degen puffar upp och får fin färg, ca 10 min.

Av Neta - 19 november 2023 13:18


Veckans asiatiska:


Galangal
Är roten till en växt som blir ca 1 m hög. Galangalen innehåller två ämnen som ger den dess smak, galganol och alpinol. Roten används som färsk krydda på samma sett som ingefära. Passar till grytor, soppor med fisk och skaldjur samt grönsaksrätter.

Veckans BRÖD

Valnötsbröd med rosmarin

100 g valnötter
25 g jäst
3 dl vatten
1,5 tsk flingsalt
2 tsk flytande honung
3 msk olivolja
3 msk färsk rosmarin hackad
6-7 dl vetemjöl

Grovhacka nötterna.
Smula jästen i en bunke.
Värm vattnet till fingervärme, 37 grader.
Rör ut jästen i vattnet.
Tillsätt salt, honung, olivolja, nötter och rosmarin.
Arbeta in mjölet till en ganska lös deg.
Pudra över lite mjöl och låt jäsa under duk cirka 1 timme.
Sätt ugnen på 250 gr
Stjälp upp degen på mjölat bord, den ska inte knådas.
Dela degen i fyra delar. Forma dem till avlånga smala bröd och vrid dem.
Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och pudra över lite mjöl.
Bröden behöver nu inte jäsas utan ska gräddas direkt.
Sätt in plåten mitt i ugnen. Grädda 5 minuter.
Stäng av ugnsvärmen och fortsätt grädda i eftervärmen ca 12 minuter.
Låt svalna på galler utan duk.
Servera bröden nygräddade eller frys in och sprödvärm vid servering.

Veckans SALLAD

Mjölksyrade morötter


½ kg morötter
2 tsk salt utan tillsatt jod
½ liter vatten

Diska ur en glasburk, cirka 1 liter stor med skruvlock.
Skala och riv morötterna.
Vispa ut och lös saltet i vattnet.
Lägg morötterna i burken, lämnan 2 cm upp till kanten.
Täck med vatten.
Låt burken stå framme i rumstemperatur med locket på glänt i 3 dygn.
Stäng locket och låt stå mörkt och lite svalare i till exempel en källare i 1 vecka.
Öppna locket och dofta, det ska dofta friskt och syrligt.
Stäng locket och förvara i kylen, gärna högst upp där det inte är som kallast, i 4-8 veckor.

Veckans VEGO

Nacholasagne
2-4 port


1 påse sojastrimlor
5 dl sojamjölk
1 msk rapsolja
0,5 dl vetemjöl
2 msk sambal oelek
1 burk majs
1 gul lök
1 dl svarta oliver
1 påse nachochips
1 burk tacosalsa
3 dl riven vegansk ost
2 jalapeños
Salt Peppar

Värm oljan i en kastrull och tillsätt mjölet, vispa.
Tillsätt mjölken lite i taget och låt koka några minuter under omrörning tills såsen får en lagom tjock konsistens.
Häll i sambal oelek, salta och peppra.
Skala och hacka löken, skiva jalapeños och oliver tunt.
Lägg nachochips i en ugnssäker form, häll över 1/3 av béchamelsåsen, lök, oliver, jalapeños och majs.
Klicka ut lite salsa och strö över riven ost.
Lägg på ytterligare ett lager nachochips, sås, majs, salsa, lök, oliver och jalapeños och sojastrimlor.
Avsluta med chips, sås, ost och jalapeños.
Grädda i ugnen på 200 grader i ca 25-30 minuter


Månd:

Veckans asiatiska:


Galangal
Är roten till en växt som blir ca 1 m hög. Galangalen innehåller två ämnen som ger den dess smak, galganol och alpinol. Roten används som färsk krydda på samma sett som ingefära. Passar till grytor, soppor med fisk och skaldjur samt grönsaksrätter.

Veckans bröd:

Valnötsbröd med rosmarin

100 g valnötter
25 g jäst
3 dl vatten
1,5 tsk flingsalt
2 tsk flytande honung
3 msk olivolja
3 msk färsk rosmarin hackad
6-7 dl vetemjöl

Grovhacka nötterna.
Smula jästen i en bunke.
Värm vattnet till fingervärme, 37 grader.
Rör ut jästen i vattnet.
Tillsätt salt, honung, olivolja, nötter och rosmarin.
Arbeta in mjölet till en ganska lös deg.
Pudra över lite mjöl och låt jäsa under duk cirka 1 timme.
Sätt ugnen på 250 gr
Stjälp upp degen på mjölat bord, den ska inte knådas.
Dela degen i fyra delar. Forma dem till avlånga smala bröd och vrid dem.
Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och pudra över lite mjöl.
Bröden behöver nu inte jäsas utan ska gräddas direkt.
Sätt in plåten mitt i ugnen. Grädda 5 minuter.
Stäng av ugnsvärmen och fortsätt grädda i eftervärmen ca 12 minuter.
Låt svalna på galler utan duk.
Servera bröden nygräddade eller frys in och sprödvärm vid servering.

Veckans sallad:

Mjölksyrade morötter


½ kg morötter
2 tsk salt utan tillsatt jod
½ liter vatten

Diska ur en glasburk, cirka 1 liter stor med skruvlock.
Skala och riv morötterna.
Vispa ut och lös saltet i vattnet.
Lägg morötterna i burken, lämnan 2 cm upp till kanten.
Täck med vatten.
Låt burken stå framme i rumstemperatur med locket på glänt i 3 dygn.
Stäng locket och låt stå mörkt och lite svalare i till exempel en källare i 1 vecka.
Öppna locket och dofta, det ska dofta friskt och syrligt.
Stäng locket och förvara i kylen, gärna högst upp där det inte är som kallast, i 4-8 veckor.

Veckans vego:

Nacholasagne
2-4 port


1 påse sojastrimlor
5 dl sojamjölk
1 msk rapsolja
0,5 dl vetemjöl
2 msk sambal oelek
1 burk majs
1 gul lök
1 dl svarta oliver
1 påse nachochips
1 burk tacosalsa
3 dl riven vegansk ost
2 jalapeños
Salt Peppar

Värm oljan i en kastrull och tillsätt mjölet, vispa.
Tillsätt mjölken lite i taget och låt koka några minuter under omrörning tills såsen får en lagom tjock konsistens.
Häll i sambal oelek, salta och peppra.
Skala och hacka löken, skiva jalapeños och oliver tunt.
Lägg nachochips i en ugnssäker form, häll över 1/3 av béchamelsåsen, lök, oliver, jalapeños och majs.
Klicka ut lite salsa och strö över riven ost.
Lägg på ytterligare ett lager nachochips, sås, majs, salsa, lök, oliver och jalapeños och sojastrimlor.
Avsluta med chips, sås, ost och jalapeños.
Grädda i ugnen på 200 grader i ca 25-30 minuter


MÅND

Järpar med gräddsås
4 port

700 g blandfärs
1 dl ströbröd
2 dl grädde
½ riven gul lök
1 msk koncentrerad kalvfond
1 tsk fransk senap, ljus
2 msk japansk soja
Salt, peppar

Blanda färsen med ströbröd, grädde och lök. Salta och peppra.
Forma färsen till järpar och stek gyllenbruna i en klick smör på medelvärme, ca 2 minuter på var sida.
Ta upp järparna och koka ur pannan med grädde och kalvfond.
Smaka av såsen med senap, soja, salt och peppar.
Servera med potatismos blandat med finhackad persilja och sallad.

TISD

Stångkorv special

4 stångkorvar
8 kokta potatisar
Smörolja
4 ägg
Inlagda rödbetor

Dela stångkorvarna på längden och dra bort skinnet
Dela i mindre bitar
Skala och tärna potatisen
Stek potatisen i smöroljan nästan klar
Lägg i stångkorven och blanda runt
Stek tills stångkorven har en frasig yta och potatisen har fin färg
Stek äggen
Servera med inlagda rödbetor och rivna morötter

ONSD

Fiskgratäng

600g vit fiskfilé
15 cm strimlad purjo
1/2 ask färska champinjoner
salt, limepeppar
5 dl vispgrädde
2 dl riven god smakrik ost

Sätt ugnen på 200 gr
Lägg fisken i en smord form
Strö över kryddorna
Mjukstek purjo och svamp, salta och lägg detta över fisken
Rör ihop grädde och ost
Häll detta över
Grädda ca 20 min
Servera med potatis och sallad.

TORSD

Potatis- och purjolökssoppa med grönkål
4 port

400 g purjolök
Olivolja
400 g potatis
1 ½ liter grönsaks- eller kycklingbuljong
320 g grönkål


Ansa, skölj och skiva purjolöken, lägg den i en stor gryta på medelvärme tillsammans med en matsked olivolja.
Låt den svettas i tio minuter, rör om regelbundet.
Skölj och skiva under tiden potatisen tunt (låt skalet sitta kvar för extra näringsvärde) och rör ner den i grytan.
Häll i buljongen och koka häftigt i 15 minuter.
Ansa grönkålen och avlägsna grova stjälkar.
Lägg den i grytan när fem minuter återstår, tryck ner den ordentligt och lägg på ett lock.
Häll i omgångar över innehållet i kastrullen i en mixer.
Sätt på locket ordentligt, täck med en kökshandduk, håll den på plats och mixa till en superslät soppa.
Smaka av med salt och peppar.
Fördela i skålar och servera med de härliga rostade bröden vid sidan av.

Parmesan och mandeltoast

½ knippa färsk mynta
½ knippa bladpersilja (15 g)
40 g parmesanost
25 g hela mandlar
1 msk vitvinsvinäger
extra virgin olivolja
4 tunna skivor fullkornsbröd (á 35 g)

Plocka myntabladen och finhacka dem på en stor skärbräda tillsammans med den övre, bladiga delen av persiljan.
Finriv över parmesanen, tillsätt mandlar, vinäger och en matsked extra virgin olivolja, finhacka och blanda allt.
Rosta bröden och fördela örtblandningen ovanpå.

Hemmagjord nyponsoppa

6 dl kallt vatten
0,5 dl nyponskalmjöl
1 msk potatismjöl
2-3 msk rårörsocker

Häll vattnet i en kastrull.
Blanda de olika mjölsorterna med rårörsocker.
Vispa ner blandningen i det kalla vattnet.
Koka upp under omrörning.
Serveras varm eller kall med grädde och mandelbiskvier.
Förvaras i kylskåp upp till 4 dagar.
Tips:
Jag brukar göra iordning en färdig torr-blandning där jag 4-dubblar ingredienserna, minus vattnet.
Förvarar i en tättslutande burk och använder 3 msk färdig blandning till 2,5 dl vatten.

FRED

Pizzadeg

½ paket, 25 g jäst
2 ½ dl vatten
2 msk Olivolja
2 krm salt
6 dl vetemjöl
Tomatsås
Riven ost

Smula jästen i en bunke.
Lös upp den i vattnet och tillsätt olivolja och salt.
Blanda in vetemjöl till en smidig deg.
Låt jäsa 1 timme under bakduk.
Kavla ut och fyll.

Grädda ca 10 min i 200 gr.

Tomatsås (4 port)

4-6 tomater
1 röd paprika
1 lök, röd eller gul
2 vitlöksklyftor
Olivolja
Salt, peppar, basilika eller timjan

Sätt ugnen på 200 grader.
Skär alla grönsaker i grova bitar/tärningar.
Krossa eller hacka vitlöken och fördela över det röda.
Ringla en skvätt olja över alltsammans.
Baka grönsakerna i ugnen i 20-30 min eller tills de ser vackert mosiga och en aning rostade ut.
Låt dem svalna, mixa med stavmixer precis så mycket att det blir såsigt, inte mer.
Krydda med salt, peppar och gärna riven färsk basilika.
Servera såsen varm till pasta med grovriven parmesan, nymald svartpeppar och svarta oliver.
Till pizza
Tomatsåsen är också toppen som bas för alla typer av soppor, såser och grytor.

Pizzzafyllningar

Börja alltid med att bre ett lager med tomatsås
Strö därefter på rikligt med riven ost och smula över pizza krydda
Därefter det ni gillar eller

Skivade rödbetor
Skivad rättika
Fetaost
Ost

Kycklingfilé stekt med kebabkrydda
Mozzarella
Tomatskivor
Paprika eller chili i strimlor

Kebabkött
Tomater
Rödlöksskivor
sallad
Allt läggs på efter att pizzan gräddats med tomatsås och ost

Topping till ?starka? pizzor
2 dl gräddfil
3 msk mild chilisås
Sallad

LÖRD

God och enkel kyckling i ugn

140 g stekt bacon
4 dl creme fraich
2 tsk Fransk senap typ dijon
4 msk persilja
4 dl riven ost
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
4 st kycklingfileer

Sätt ugnen på 225 gr
Stek bacon i bitar.
Blanda resten av Ingredienserna i en bunke.
Lägg till sist i bacon.
Blanda
Häll blandningen över fileerna i en ugnsform.
Gratinera ca 25 min
Servera med ris och sallad.

SÖND

Lövbiffsrullader

8 skivor lövbiff
salt & grovm. sv.peppar
½ brk pesto rosso
8 st cm-tjocka mozzarellastavar
4 stora halverade champinjonhattar
timjan, 1 liten kvist/rullad
smörolja
1 dl rödvin
1 dl vatten
2 dl vispgrädde
1 msk kalvfond
1 rejäla timjanskvist
salt o peppar
3 msk mörk maizenaredning

Lägg ut köttskivorna på en skärbräda
Salta, peppra och bred på peston
Lägg på timjan, en mozzarellastav och en champinjonhalva på köttet och rulla ihop, fäst med tandpetare.
Fräs dom hastigt runtom i smöroljan
Häll på vin, vatten, fond och grädde
Lägg i timjanskvisten och låt det puttra minst 20 min tills köttet känns mört
Ta upp rulladerna, ta bort tandpetarna och håll dem varma
Sila såsen och red av den, smaka av
Lägg tillbaka köttet i såsen och servera t.ex med potatisgratäng eller pressad potatis, gelé och sallad.

Rotfrukter i ugn

600 g potatis
2 gula lökar
2 palsternackor
4 morötter
200 g rotselleri
1 msk olivolja
Salt & sv.peppar

1 citron
3 kvistar färsk rosmarin

Sätt ugnen på 225°C.
Skala rotfrukterna.
Skär potatis och lök i klyftor och de andra i jämnstora bitar.
Lägg i en bunke
Ringla över olivolja, salta och peppra.
Blanda runt ordentligt
Bre ut rotfrukterna på bakplåtspapper i en långpanna.
Stek rotfrukterna i ugnen tills de är mjuka, ca 40 minuter.

Skölj citronen i ljummet vatten.
Finriv det gula på citronen.
Plocka av bladen från rosmarinkvistarna och hacka dem fint.
Blanda citronskal och rosmarin och strö det på rotfrukterna.

After Eight chokladmousse
6 port

3 dl vispgrädde (1 ½ + 1 ½ dl)
150 g mörk choklad
12 plattor After Eight, skurna i bitar

Värm upp hälften av vispgrädden i en kastrull.
Bryt ner chokladen i bitar och smält den i grädden.
Stäng av värmen direkt när det börjar bubbla.
Låt blandningen kallna helt.
Vispa andra hälften av grädden fluffig.
Häll ner den kalla chokladgrädden i den vispade grädden.
Vispa till en mousse, men inte för länge för då blir moussen gryning.
Skär hälften av After Eight-plattorna i bitar.
Fördela moussen i 6 glas. Strö över After Eight bitarna.
Garnera med en After Eight platta i varje glas.

Av Neta - 18 november 2023 23:52

Ett par kvällar nu har min skalle åkt karusell när jag lagt mig. Lika om jag byter ställning på den, snurrar som 17.
Länge sen nu och jag tror väl att det är en släng av kristallsjukan igen. Hade det i Tierp om jag inte minns helt fel. Otäckt är det iaf och idag har jag gjort dom nackrörelserna jag fick tips om då.

Va vaken tidigt, mellan 7-9. Somnade om och när jag vaknade strax efter halv 11 hade L ringt precis. Hade inget ljud på så kan va av det jag vaknade, brukar ju vibrera och det hörs när den ligger på ett bord.
Han var på väg, skulle luncha i stan men lovade stanna till på kyrkogården och att köpa nåt till fikat. Kom väl strax efter 13.30 sen.



[Bild]


Rosorna vi köpte till Allhelgona var fortfarande ok och nån hade redan slängt gravljuset.

När han var på Hk kom han på att han hade en kladdkaka att hämta där eftersom han fyllt, då hade han redan tagit lussekatter så blev riktigt gofika.

Han är väl i detta nu på väg från Fyris, har lite fika med sig för att hålla sig vaken hem. Så mysigt att han kom ändå. Vi fikade, han kollade in nya scootern och pratade om allt möjligt. Bl.a om kryssen, vi beslöt iaf att se om C får ledigt innan vi bokar men han verkar inte heller ha problem med att åka med bara mig. Kul att kunna handla lite på taxfree till jul o nyår. O få se en julshow med en killgrupp vi sett för länge sen. Dom sjöng i stämmor så håret reste sig på armarna. Sen MA till dansen.

Jag hade tagit in äpplena eftersom det var första natten med riktiga minusgrader. Vi hjälptes åt att rensa ut lite, jag gjorde i ordning en påse till honom och resten la vi först i en korg och sen i en blomkasse med tidningar mellan lagren. Ställde ut dom i garaget.

[Bild]


Några hamnade på fruktfatet också.

När han åkte strax före 18 så bakade jag en potatis i micron, gjorde en rödlöksröra med gräddfil och plockade på en tallrig med lite smått och gott. Hällde upp oliver med. Tog ett glas rött till.

[Bild]


Resten av kvällen har jag kollat på Tv, löst korsord och lyssnat på boken.

Nu är det dags att krypa i säng.

Av Neta - 17 november 2023 23:31

Fredagsmys existerar inte här, om man inte räknar isterband med stuvad vitkål dit, men tror inte det. Haha!
Man får liksom ingen känsla för helg eller vardag, allt är lika. Jag borde kanske åka ut mer på helgerna men det kostar pengar. Sen måste jag väl ha nån som delar ledsagartimmarna med Annika isf. Hon har ju gubbe och vill väl inte jobba helger. Inte är hon typen som åker ut på danser heller, hon är mer en sån som måste dricka isf tror jag. Då passar man inte på mina ställen.

Men nu kommer ju den årstiden när jag är mest hemma. Skulle va kul att se nån show, åka till 08 t.ex
Det är ju iofs mina behov som styr, vill jag göra nåt på kvällar och A inte kan, kan jag nog dela upp timmarna på 2 pers. Men jobbigt med en ny med. Skulle va om nån kompis eller C skulle ställa upp då.

Skulle va mysigt att göra fredagsmys med nån med. Det är väl en sak jag saknar. Gjorde ju sånt med E. Nu när det börjar närma sig nyår med. Det var ju verkligen vår grej att laga nåt gott tillsammans, sen se det från Skansen tillsammans och fyrverkerierna på 12-slaget.
Inte så himla kul att göra det själv. Alla har sitt och sina traditioner en sån kväll. Men sen skapar man ju inte nya traditioner med vem som helst heller.

L ska hit och dansa i morgon och när det slutar 23 tycker han att det är skönt att åka hem. Jag kan förstå det. Frågade om han kunde komma och fika före men vi får väl se. Fick varken ja eller nej.

C ska jobba extra på akuten. Hon ser fram mot det jättemkt. <3

Skulle vilja börja fixa lite kakor, godis och sånt med. Men får ju aldrig hjälp med att frosta av. Lär ju ha lite ordning i frysen då.

Blev väl bortskämd förra helgen med mina favoritpersoner. Allt är så jäkla enkelt med dom, både i grupp och med en i taget.

Nu ska jag gå och ta en macka. Åt bara en gång idag. Då blir man hungrig sent, tur det inte blir varje dag.




Av Neta - 17 november 2023 00:48

Jag har väldigt mkt värk, muskelinflammationer som vandrar runt i kroppen. Jag påtalar det kanske inte alltid men jag känner av den 24/7.
Senaste dagarna är det ett av knäna som värkt extra mkt, just det knä som C o jag sökte för senast men som bara slutade med starkare värktabletter..
Min läkare har tydligen varit med om en trafikolycka och varit sjukskriven länge. Ingen annan har tagit över så enda kontakt jag haft med Vc är diabetessköterskan och sjukgymnasten. Den senaste har hjälpt mig öva upp musklerna i arm o axel så jag skulle slippa *frozen sholder* tränat med bl.a gummiband.

Ikväll var vi ute länge då vi åkte in till centrum av Uppsala för att se *Allt ljus på Uppsala* en ljusinstallation som brukar vara just i mörka november. Att vara utomhus i kylan så länge var inte bra alls. Dels tappade jag känslan i fötterna, dels frös jag och då mår jag sämre. Glad ändå att ha sett det.
Bestömde mig dock för att det blir bara korta turer, eller turer inomhus på t.ex GC i fortsättningen. Jag måste börja tänka på mig själv mer och ta hjälp med handling när det blir som kallast.

Ikväll åkte vi däremot in ochh åkte först och kollade på Celsiustorget


Efter det gick viin på St Per och Panini och åt lite mat. Lasange var jättegott.

Efter det till Forumtorget där vi inte hittade nåt. Ner till Vretgränd men där var bara nåt bildspel.


Vi tror inte den här på Dragarbrunn hör till utställningen men fin ändå.

Ner till ån, pumphuset var belyst. Fotade inte utan gick endes ån, en massa färgade ljusslangar över ån somtändes och släktes, längre fram en *våg* av stående belysning som tändes när nån gick förbi.
Väldigt effektfullt.


Vi hade varit in på hemköp och köpt lussekatter, så nu gick vi in på pressbyrån på torget för att köpa varsin kaffe som intogs vid *droppar* över ån.


Vi drog oss sen bortåt muséet och Rosénparken, där hände det en liten olycka med mig och nya scootern. Jag åkte ner i en rundel framför St Eriks källa med rätt hög kant. Kom inte upp. När jag försökta backa upp vred sig styret och det gick inte att hålla emot. Så Annika fick gå efter hjälp. En snäll volontär hjälpte mig lyfta upp framändan ur rundeln och då kom jag därifrån. Bakhjulen hade ju inte åkt ner. Blev lite skärrad men vi åkte fram till Rosénparken där slänten var full av *spöken* tror vi iaf att det skulle va.


Fronten på muséet var så häftig men förstörs ju lite av trädet här. Va också en fjäril i Gotlandsparken men den har jag tyvvärr ingen bild på.

Sen gick vi bara förbi valvet vid Domtrappkällan och upp i Riddarparken där det stod 5 m höga cirklar som det rykte om då och då.


Dekanhusets gavel hade en häftig ljusbild på sig. Och uppe i Odinslund kunde man spela pong med ljuspunkter som tändes av tramp på ljusplattor. Har det på film på insta, kan tydligen inte lägga upp drt här.




Vi gick sen tbx ner på stan, då kände inte jag fötterna längre. Kollade lite skyltfönster medans vi väntade på bilen hem.

Väl hemma sjönk jag ner i soffan. Kollade lite på Tv. Lyssnade på boken en stund, drack lite varmt och skrev det här. Nu ska jag nog ta lite dunder, försöka bli varm och hoppas få en skön sömn, i morgon har jag inget att passa, ska sova länge.

Av Neta - 15 november 2023 17:22

Väldigt tidig för att vara jag. Raglade ur sängen vid 8. Då hade jag som alltid när det är något sovit ganska lätt.
Jag önskar att jag vore mer morgonpigg, tycker det låter så mysigt när dom tassar upp medans det är mörkt, tänder ljus och frukosterar i lugn o ro. Det händer 2 ggr om året här om det inte är nåt särskilt. Vasaloppet och då är det inte ens mörkt, och Lucia.
Annars slår jag sällan upp mina gröna före 9. Sen sitter jag i sängen ett par timmar, kollar nyheterna, läser tidningen, kollar sociala medier, rensar bloggen från dumma kommentarer t.ex
sen är jag så vaken att jag kan äta.

Dom senaste arbetsåren innan jag gick i pension vid 63 gick jag upp 5.45, taxin kom 7. Då hände det att jag kräktes om mornarna för kroppen var inte ok så tidigt. Jag tvingade i mig en kopp te och i bästa fall en smörgås. Frukost åt jag på jobbet på förvaltningen på 9- rasten, då intog jag också dagens första kopp kaffe.
Under förskoletidens öppningsmornar åt jag frukost med barnen.

På slutet jobbade jag ju bara 5 timmar i 4 dar. Då tog jag en frukt när dom andra gick på lunch vid 12. Sen åkte jag hem 12.30 och åt lunch hemma. Då var jag hungrig.

I morse skulle jag upp och handla, skicka tbx och hämta paket samt byta scooter. Har ju haft min sen 2010. Valde en begagnad men renoverad med nya batterier. Hade jag fått en ny kostade det lite pengar varje månad, det slipper jag nu. Den är i stort sätt lika den jag haft, samma märke, 3 hjul men nu en digital display.


Så kul att kunna se hur fort jag åker, hur långt det är, och dessutom aldrig behöva komma ihåg att sätta på lyset. Finns en nackdel, den piper när jag backar. Ute går det väl an men i affären kan det nog bli irritation. Förvaring med värme och laddstation har jag ju. En sån här scooter bör ju inte stå klallare än 4-5 grader, displayen ska skyddas från väta, sol och damm, laddaren ska alltid vara i när den är parkerad. Många som köper själva får inte den upplysningen. Och det är därför vi undrar varför man inte får garaget med laddstation som bostadsanpassning längre. Man är alltså tvungen att ta in den i bostaden eller på en frostfri plats. Då har det ändå hänt nån enstaka gång att dom brinner, precis som en elbil gör ibland. Jag har ett MC överdrag till min som jag använder om den står ute hos någon när det regnar eller snöar.
Låter man den stå ute i regn, snö och kyla fungerar den snart inte. Man ser ju att dom gör det ibland. Till och med arbetsterapeuten som gick med mig hem idag påpekade det. Det finns begagnade garage på blocket nästan jämt. Dom är det ju värme i. Men dom kostar som regel runt 10 000 det var vad vi fick för Es också. Sen ska den kopplas in på den egna elen av en elektriker och det kostar väl minst lika mkt. Så förstår att många tar in den i hallen och sätter laddaren i ett vanligt uttag, alla har ju inte jordat heller. Lite läskigt är det!

Ringde L idag, han börjar väl hämta sig nu Haha! Så kul att ha fått överraska honom så här. I vår ålder är ju upplevelser bättre än kristallvaser, även om han fick några presenter också. ( Å en vas hade han ju behövt! Haha! )

Nu har vi ju satt ribban för min 75-årsdag med. Hinthint!

Tog in några äpplen idag. Dom är fortf ganska fina. Vi har lite snö men är nog inget som kommer att ligga kvar. Så mkt ljusare det blir ändå.

Ska strax gå och steka ett isterband och stuva lite vitkål. Åt ingen lunch bara lite ostkaka till mellis. Många koppar kaffe har det blivit idag också. Blir nog bara varmt vatten ikväll.

Kanske skriver nåt mer senare. Vi får se!





Av Neta - 14 november 2023 22:11

Stekt kalkon i halvor

Varit sugen på en riktig kalkon ett tag nu. Har inte gjort det på flera år.
Att helsteka kalkon i halvor är både enkelt och blir gott. Eftersom det blir mycket kött på en gång så kan det vara bra att frysa in en del. Perfekt att använda till kalla sallader, tunnbrödsrullar eller att servera med t.ex potatis och en god sås.


Tid: 2 timmar varav 1,5 timmar i ugnen
Portioner 6-8 portioner
Denna rätt är lämplig för matlådor.

1 st (2-3 kg) kalkon

Att pensla på:
0,5 dl olja
0,5 msk salt
2 krm svartpeppar
0,5 msk soja
1,5 tsk örtkryddor t.ex timjan, oregano, rosmarin, salvia
Nån gång har vi tillsammans med timlan haft finrivet skal och några droppar pressad saft av apelsin också. 

Ugn:
175 °C i mitten av ugnen i ca 1 timmar och 30 minuter

Tina och skölj kalkonen. Dela den i halvor.
Ta ur senorna i låren med en tång.
Gör några snitt i skinnet

Mät upp oljan och kryddorna i en liten skål. Blanda.

Lägg kalkonhalvorna på en smord ugnspanna med utsidan upp och pensla på kryddblandningen.
Vänd sedan kalkonhalvorna så att insidan ligger uppåt och pensla med kryddblandningen.
(Vi vill steka kalkonen med insidan upp först.)

Stek i mitten av ugnen i 175°C i 45 minuter.


Efter 45 min i ugnen.
Vänd och pensla på resten av kryddblandningen.
Stek i ugnen ytterligare 45 minuter.
Om du har en stektermometer så kan du istället steka tills den visar 70 gr.
Sätt den i den köttigaste delen av låret.

Sila skyn och tillsätt nån dl vispgrädde. Red av.
Servera med potatis, såsen, gelé och brysselkål.



Av Neta - 13 november 2023 23:00

Nu kanske man kan tänka lite på det. Jag har ingen aning om hur julen ser ut. Hoppas jag slipper va själv iaf. Vill ju helst slippa färdtjänsten då så jag blir nog hemma. C vill fira med Marcus familj, verkar som storhelgerna drar henne dit, hon var ju med dom i midsomras med. Säger att hon kommer hit om jag blir ensam men i allts värsta fall överlever jag nog det med.
Om L kommer eller inte beror väl på ekonomi och sånt. Det är långt hit från honom det kände man ju i lördags.
Men kommer dom inte julafton kommer dom väl juldagen eller nåt.

Jag kör väl på som jag brukar. Sen får vi ju knyta. Men jag har alltid dragit det största lasset ändå, jag som tjänar minst av alla. Har iaf en skinka och en burk ansjovis i kylen redan. Haha! Förra året köpte jag en vörtlimpa på citygross, vet inte hur den var gjord men den godaste jag ätit iaf så i år kan det bli två. Sen inga äckliga russin i.

Såg att trisskelendrarna kommit, brukar ha en sån, köper den för 150 och hittills har jag alltid gått med vinst. Vunnit på flera dagar.


Laddade ner den här också, gillar hennes böcker och har läst alla. Så kul att det kommer en ny till advent nu. Blir som en liten rutin att lyssna under frukosten, sen ta en bit från chokladkalendern till fmkaffet och skrapa då.
TVkalendern i år blir ju en höjdare. Brukar se den på kvällen. Trolltider.

Mysigt med jul ändå. Förra året var jag ju ensam på nyår och det var väl inte jättekul men det är samma sak där. Vill inte åka färdtjänst man måste beställa veckor i förväg. Sen vill jag se TV från Skansen, det hör liksom till.
Minns inte vad jag åt i fjol men gjorde mig väl till lite iaf även om jag var själv. Kan ha varit skaldjur. Drack säkert bara vatten, men lyxvarianten med bubblor då.
Nyår var ju min o Elles kväll, blev lite jobbigt.

Hoppas ju kunna kryssa på lucia, C var osäker på om hon skulle få semester, är nåt bokslut i faggorna. J har ju ansvar för flera kyrkor och det är tydligen lucia i alla dom byarna.
Jag skulle inte ha nåt problem med att åka med bara L, är väl inte värre att dela hytt än att han sover här. Vi har väl gjort det tusen ggr redan, minst. Men blir ju lite mer passande med mig så klart. Kan ju inte dra rullen själv på mattorna på båten. Men dansa kan han ju, det är ju inga problem. Men behöver jag på toa måste jag ha hjälp dit.
Såg att båten går redan kl 14 nu, är ju jättetidigt. Förr kunde man ju jobba halvdag fast man skulle åka. Jaja vi får väl se!

L fyller ju idag. Fick en del gratulationer på Fb men dom flesta hade väl skickat en filmsnutt till C iaf dom som gick att få tag på. Var ju nån av hans dansdonnor som vi inte ens kunde skicka meddelanden till. Så jäkla löjligt. Är en tjej som tidvis bettett sig jättekonstigt. Haft åsikter om sånt hon absolut inte har att göra med. Och konstigt är väl en block på oss också. C har hon träffat, men mig har hon ingen aning om vem jag är. Lika löjligt som hon som inte ens sa hej. Han vill ju inte heller ha nån av dom hävdar han ju men är iaf bra danskär i en av dom.
En av tjejerna från Flen hade iaf varit normal och skickat en jättegullig filmsnutt. Henne kunde han väl lägga in en stöt på tycker jag Haha! Står nog med fötterna på jorden. Men nej han vill vara ensam och inte *hålla på med sånt* Haha! Men vi älskar honom ändå! Jag mer som en brorsa då.

Jag slog iaf på stort och skickade blommor idag. Han har hälften av våra vaser, men tror ni han vet var dom är? Nejdå! Satt dom i en alldeles för låg och smal.








Knäppskalle! Tur han är som han är. Hade det varit före skilsmässan hade jag nog gått i taket. Haha!

Men om man nu då skulle göra nåt så nyttigt som att plocka ur diskmaskinen. Kanske rentav bege sig mot sängen.
Sov gott!

Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3
4
5
6
7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2024
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards