Mina ord och tankar

Senaste inläggen

Av Neta - 13 november 2023 14:35


Från köket.se

Väldigt god!




300 g grytbitar av nöt
½ gul lök
½ msk smör
salt och peppar
1 msk tomatpuré
3 dl vatten
1 köttbuljongtärning
1 tsk kinesisk soja
1 lagerblad
1 tsk torkad timjan
¾ dl vispgrädde 40%
1 msk vetemjöl, till redning

Tillbehör
300 g skalad potatis
150 g broccoli
färsk timjan


Bryn kött och grovhackad lök i smör i en stekpanna, salta och peppra under stekningen.
Lägg över det i en gryta.
Tillsätt tomatpuré, vatten, buljongtärning, soja, lagerblad och timjan till köttet i grytan.

Låt grytan sjuda under lock tills köttet är mört, ca 30-60 minuter.
Tiden kan variera beroende på storlek på grytbitarna samt vilken styckningsdetalj som använts.

Häll på grädden, red av med mjöl utrört i lite vatten och sjud 3?5 minuter.
Smaka av med salt och peppar.

Koka potatisen i saltat vatten tills den är mjuk.
Koka broccolin mjuk i saltat vatten.

Krossa potatisen grovt och servera den och broccolin till grytan.
Garnera gärna med färsk timjan.


Av Neta - 12 november 2023 16:27

Ja det började så iaf. Men hos oss sken nog solen hela dan.
Vi åkte redan strax efter 9 från Ramsta där vi möttes upp. Och efter vägen, efter en liten kaffepaus mötte vi solen.
Hämtade L och sen fick han bestämma var vi skulle börja dagen. Han valde vid Båvens strand i Sparreholm. Där fick han en banderoll så ingen skulle missa att han fyllde år och en ny hösthatt. Haha!
C hade gjort så urfina portionstårtor i engångs glassbägare som vi åt och skålade i alkoholfri bubbel. Tårta och bubbel hör ju liksom till när man fyller 80!

Det här är ju en kul idé till jul kanske. Med en lite skumtomte på tandpetare på röd mandelmassa.


Sen for vi iväg till Kungsör

?Kungsör är en centralort i Kungsörs kommun i Västmanlands län. Orten är belägen där Arbogaån mynnar ut i Mälaren. Huvuddelen av Kungsör ligger söder om ån och i landskapet Södermanland, medan den mindre delen norr om Arbogaån tillhör Västmanland.

Kända personer
Thor Modéen, skådespelare
Fredrick Federley, tidigare centerpartistisk politiker
Björn Lagerström, sångare och medlem i Barbados (musikgrupp)?

Vi besökte Miniatur kingdom som är en Miniatyrvärld över Sverige med modelljärnväg. Hela landet är inte klart än men så roligt att se med många effekter som lite kändisar och kända miljöer, mest där runt men många andra ställen med.
Bilar, tåg så klart, linbanor, människor och så många fina detaljer och händelser som man får se.
Det jag blev mest imponerad av var specialeffekter som musik från Dalhalla, människor som tog selfis, pickande mm-små hönor och de pyttesmå föremålen, rollatorer, barnvagnar m.m typ 1 cm höga.
Dom har också byggt upp miljöer från filmer och TV-serier.
Eftersom L fyllde år hade vi ordnat så han som är lite tekniknörd efter 40 år som tekniker fick gå bakom kulisserna och se tekniken som drev allt, dom andra killarna följde glatt med.


Ser ni Karlsson på taket på Söders höjder? Även Greta Thunberg satt vid riksdagshuset och strejkade men det fotade jag tydligen inte.

En del miljöer, som t.ex Uppsala med ån och forsränningen kom lite långt bort i en sväng och det var svårt att se detaljerna i dom miljöerna. Knappar runt miljöerna hade dock ljudeffekten sång med OD.

Kaffe med lite kakor fanns men inget matigare och efter en kopp kom vi på att vi nog behövde äta nåt mer än den beställda middagen i Eskilstuna några timmar senare.

Vi i familjen, iaf en del av oss.

Åkte in till E-tuna, tog en hamburgare och gick ett varv, eller blev det två, på Tuna park. Sen ställde vi oss lite avsides på parkeringen och gav L hans paket. Samt en film som C klippt ihop av hälsningar från vänner och alla orkestrar han helst dansar till. Den blev uppskattad kan jag lova.
TACK till alla som ställde upp! För er som glömde fyller han först på måndag.

Vi har ju under alla år alltid sagt tack till banden som spelar efter danserna. Det har ju gjort att man blivit lite mer bekanta med vissa band. Dom får inte så mkt uppskattning som man kan tro, knappt applåder på vissa ställen. Så vi har tyckt att det hör till god ton (Oj vad vitsigt Haha!) att göra så. Alla behöver uppskattning i sitt yrke.

Vi fem hade bokat bord på Grekiska, ja stället heter alltså så, vi talade inte grekiska Haha!

Så avslutet blev ett fint sådant med oss allra närmaste på ett ställe jag varmt rekommenderar.




Sååå god mat, jag tog vitlöksmarinerade räkor med grillad citron och aioli. En liten grekis sallad fick jag också, med spenat. Ett glas vitt vin till och så himla gott kaffe efter maten.


Födelsedagsbarnet tog en köttbit med pommes och en grekisk öl som tydligen var jättebra.
Världens bästa pappa och X. Så glad att vi är vänner trots att kärleken dog!

Ja sen for vi till Flen, kramades hejdå och kände att det var nog lite synd att han firar både Fars dag och själva födelsedagen på månd utan oss. I så många år har vi ju gjort både Fars dagsmiddag hemma samtidigt som vi firat honom dubbelt eftersom dagarna ofta legat samtidigt eller som i år på dagarna efter varandra! Det som gjort att man har haft nåt kul att se fram mot även i tråkiga november.

Grattis Leif! Vi älskar dig!
Fotona från dagen kommer på nåt kul sätt av hon som är duktig på sånt.

Hemvägen var ganska tyst och inte har man gjort många knop idag, men den här dagen hamnar i minnesbanken över bra dagar hos både honom och oss.

Av Neta - 12 november 2023 14:58


Veckans asiatiska:

Grapao eller Holy Basil heter den Thailändska basilikan som är något hetare i smaken än vår vanliga basilika. Den är även vanligt förekommande i Indien där den kallas för Tulsi.
Örten växer upprätt och med mycket grenar, ca 30-60 cm hög med gröna starkt
doftande blad. Bladen är ovala, något tandade och upp till 5 cm långa. Plantan ger
lila blommor som sitter på avlånga klasar.

Veckans BRÖD

Örtbrytbröd

2 påsar torrjäst
13 dl vetemjöl special
2 tsk salt
2 tsk socker
4 msk olja
6 dl vatten


Fyllning:
4 dl färska örter eller 4 msk torkade
500 gr, 2 burkar kesella
salt o peppar

Pensling:
1 ägg
flingsalt

Blanda jästen i mjölet, tillsätt salt, olja.
Värm vattnet till ca 45 gr och tillsätt det, arbeta degen slät
Jäs 30 min
Blanda örterna med kesella, smaka av med salt o peppar.
Kavla ut degen till en stor fyrkant ca 1 cm tjock
Bred på fyllningen och rulla ihop degen från långsidan
Skär rullen i 3 cm tjocka skivor
Lägg dem med 1 cm mellanrum på en plåt med bakpl.papper ( dom ska jäsa ihop)
Sätt ugnen på 225 gr
Jäs 30 min
Pensla brödet med ägg och strö på flingsalt
Grädda mitt i ugnen 10-12 min.

Veckans SALLAD

Grönsakssallad på betor med fetaost och blåbär

300 g blandade betor (t ex. röd-, gul och polkabeta)
1 zucchini (à ca 400 g)
1/2 röd chilifrukt (t ex spansk peppar)
1 pressad vitlöksklyfta
3 msk olivolja
1 tsk flingsalt
150 g fetaost
125 g blåbär

Skala betorna.
Skär dem i tunna strimlor med hjälp av en grönsakssvarv, mandolin eller potatisskalare. Strimla zucchinin på samma sätt.
Dela, kärna ur och strimla chilin.
Blanda betor, zucchini och chili med vitlök, olja och flingsalt.
Lägg upp grönsakerna på ett fat.
Smula över fetaost och toppa med blåbär.

Veckans VEGO

Potatisbullar med rödlök och fetaost

500 g kokt, skalad potatis
2 ägg
2 msk mjölk
1/2 tsk salt
200 g fetaost
1 dl ströbröd
2 msk smör till stekning
Till servering:
rödlök
rårörda lingon
Mosa eller pressa potatisen.
Blanda med ägg, mjölk och salt.
Smula ner fetaosten.
Forma till små, platta bullar och vänd dem i ströbröd.
Stek i smör på medelvärme.
Hacka rödlöken och servera till potatisbullarna tillsammans med rårörda lingon.


MÅND

Fuskad kålpudding

400 g köttfärs
1 - 2 gula lökar
1 l strimlad vitkål
Smör till stekning
½-1 msk soja, godast med japansk
5 dl köttbuljong, tärning + vatten
Salt
Peppar
Ev sirap

Fräs köttfärsen med lök och vitkål i smöret i en panna som det finns lock till.
Tillsätt soja efter en stund.
När löken börjar bli genomskinlig tillsätts buljong.
Låt alltsammans puttra ihop under lock i 15 min, det ska vara lite blött och kålen mjuk när det är klart.
Smaka av med salt och peppar och ev sirap.
Servera med kokt potatis eller ris, lingonsylt och rivna morötter.

TISD

Kokt korv

4 frukostkorvar, pickade eller 400 g falukorv utan skinn
vatten så det täcker
1 tsk salt, 2 lagerblad och 6-8 kryddpepparkorn
(1 lök, klyftad och 2 morötter, slantade, koka isf det i 15 min innan korv går i)

Koka upp vattnet med kryddorna
Lägg i korven, koka upp och koka ca 4-5 min, lite längre med falukorv

Potatismos

1 kg skalad potatis
50 g smör
2-2½ dl mjölk, gärna uppkokt
salt och sv.peppar

Koka potatisen mjuk och häll av den
Ställ tillbaka kastrullen på plattan några sek så den ångar av ordentligt
Stöt sönder potatisen med mosstöt eller elvisp
Lägg i smöret och rör runt
Tillsätt mjölken under vispning och vispa till du får ett luftigt mos
Tillsätt kryddorna och smaka av under tiden.

ONSD


Bacongratäng

250 gram spiralpasta
3 paket bacon, strimlat (420 g)
2 schalottenlökar, hackade
1 röd paprika, strimlad
1 gul paprika, strimlad
100 g svamp, skivad
2,5 dl grädde
1 burk 125 g färskost, taco eller paprika & lök
1-2 krm cayenne
salt, peppar och paprikakrydda
2 dl riven ost

Sätt ugnen på 225 gr
Stek baconen tillsammans med lök, paprika och svamp
Rör i färskosten och ta bort från värmen
Koka pasta på angiven tid. Häll av.
Blanda ner baconröran.
Häll över i en ugnssäker form som du smörat.
Blanda grädde, hälften av den rivna osten och kryddor
Häll över gräddblandningen.
Strö sedan över resterande ost.
Placera mitt i ugnen, ca 15 minuter eller tills osten
smält och fått lite färg.

TORSD

Broccoli & ostsoppa

500 gr färsk eller fryst broccoli
2 gula lökar
1 msk smörolja
9 dl hönsbuljong
3 dl mjölk
2 dl grädde
3 msk mjöl
150 g riven smakrik ost
50 g parmesan
salt & sv.peppar

Ansa och skölj broccolin
Dela den i mindre bitar, stocken skivas
Koka den i lättsaltat vatten, nästan mjuk. (går bra i micron)

Hacka löken fint o fräs den i fettet
Tillsätt buljong, mjölk och grädde
Koka 3-4 min
Red av och koka ytterligare 3 min
Ta kastrullen från värmen och rör ner osten, rör tills den smält
Häll av broccolin och tillsätt den i soppan
Smaka av
Riv parmesan över soppan i tallriken vid servering

Köp gärna en ostkaka, gott efter soppa, jag föredrar Vrigstad, rund som finns på Ica
Tycker den känns mer riktig än de andra som är mer som kesokaka, gott det med.
Har du tid och ork kan du göra denna, tar några dar men är säkert värt det.

Hälsingeostkaka
tilllagn: 3 dagar

5 l gammaldags mjölk
2,5 msk vetemjöl
1 msk ostlöpe (finns på apoteket)
2 dl vispgrädde
smör

Värm mjölken till 40-41 grader. Ta mjölken från värmen.
Vispa direkt ut mjölet i ca 2 deciliter av mjölken, häll tillbaka och vispa noga.
Rör snabbt ut ostlöpen i ca 2 deciliter av mjölkblandningen.
Häll tillbaka igen och vispa ca 3 sekunder.
Rör nu mjölken mycket sakta med en slev tills den blir lite trögflytande.
Låt stå 20 minuter.
Skär massan i ett rutmönster med en lång kniv så att vasslen separerar.
Låt stå ytterligare 15 minuter.
Lägg en tunn kökshandduk/silduk i ett durkslag.
Ställ i en skål/kastrull.
Häll upp ostmassan i durkslaget.
Pressa och vrid ut så mycket vätska som det går med hjälp av duken.
Låt rinna av över natten i kylskåp.
Sätt ugnen på 225 grader.
Pressa ut ytterligare vätska.
Packa massan i en engångs aluminiumform, ca 5 deciliter.
Vik ner ett litet hörn på formen så att överflödig vassle kan rinna av under gräddningen.
Grädda i vattenbad i nedre delen av ugnen, ca 1½ timme.
Håll koll så att ostmassan inte bubblar över kanten, knuffa tillbaka den om den ?smiter?. Tippa formen då och då under gräddningen, så att vätskan kan rinna av.
Ta ut och häll av den sista vätskan.
Ställ kallt över natten.
Nästa dag kan den frysas eller användas.

Vid servering:
Sätt ugnen på 225 grader.
Skär eventuellt bort den hårda, bruna skorpan.
Skär kakan i centimetertjocka skivor.
Lägg omlott i en smord, ugnssäker form.
Häll på grädden och värm 10-15 minuter.

FRED

Tacos med morotsaioli och räkor

Aioli:
200 g morötter
100 g mjölig potatis
1/2 dl olivolja
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 tsk salt
1 krm peppar

Tacos:
1/2 gurka
1 äpple
400 g skalade, frysta, tinade räkor
1 msk färskpressad limejuice
1 msk olja
1 krm svartpeppar
8 st medium tortillabröd eller mjukt tunnbröd

Till servering:
1/2 kruka hackad koriander
limeklyftor
srirachasås

Aioli:
Skala morot och potatis och skär i mindre bitar.
Koka dem helt mjuka i saltat vatten, ca 25 minuter.
Häll av och låt ånga av.
Vispa grönsakerna till ett fluffigt mos med elvisp.
Vispa i olivolja, lite i taget.
Rör ner vitlök, salt och peppar.

Tacos:
Skala och skär gurkan i små tärningar.
Dela, kärna ur och skär äpplet i små tärningar.
Blanda räkorna med gurka-och äppeltärningarna, limejuicen, olja och svartpeppar.
Servera med aiolin som tacos i tortillas eller tunnbröd.
Till servering:
Toppa med koriandern och servera med limeklyftor och srirachasås.


LÖRD


Lax i krämig vitvinssås

600 g lax i hel bit
6?8 skivor kallrökt lax, ca 100 g
10 cm purjolök
1 knippe dill
salt och peppar
rapsolja till stekning
2 dl fiskbuljong
2 dl grädde
1 dl vitt vin
Servering:
kokt grön sparris
kokt jasminris el potatis

Skär laxen i tunna skivor på snedden.
Lägg laxskivorna på skärbrädan och lägg en skiva kallrökt lax på varje laxskiva.
Strimla purjolöken och fördela över.
Lägg en dillvippa på varje skiva.
Rulla ihop och krydda med salt och peppar.
Börja steka ruladerna med skarven neråt, sedan runt om tills de har fått en fin färg, 2?4 minuter.
Häll därefter på buljong, grädde och vin, låt koka i ca 7 minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Servera laxen med kokt sparris, jasminris eller pr. potatis.

SÖND

Kycklingfilé

Ca 400 g kycklingfilé
½ dl smält smör
1 msk jap.soja
Peppar o ev salt

Blanda smör, soja o kryddor
Pensla en ungsform alt häll 1/3 i stekpannan
Pensla filéerna runt om
Stek i ugn 225 gr ca 15-20 min eller i stekpanna till den är 68 gr
Låt den vila några min så den går efter till 70 gr
Servera med potatis, sås, gelé och sallad.

Hasselbackspotatis

12 potatisar av fast sort
25g smör
1tsk salt
1msk finsiktat ströbröd

Värm ugnen till 225°
Skala potatisen.
Skiva den i 3 mm tjocka skivor, så att de håller ihop i botten. Ett knep är att lägga potatisen i en träsked och skiva på samma sätt.
Placera potatisen i en ugnssäker form med skårorna uppåt.
Smält smör och pensla potatisen väl.
Baka dem i ugnen i 20 minuter.
Strö på salt och ströbröd.
Låt potatisen baka ytterligare 15 minuter.
Pensla med smör då och då.

Gräddsås

1 msk smör
2 msk mjöl
4 dl grädde, gräddmjölk eller lika delar grädde/buljong
Soja
Salt & vitpeppar
Ev 1 msk gelé

Fräs ihop smör o mjöl, spä med grädden och koka 3 min
Lite soja kan ge en fin ljusbrun färg
Smaksätt.

Choklad- och kaffemousse
4?6 personer

1/2 dl starkt kaffe
100 g mörk choklad, 70 %
1 äggula
3 dl vispgrädde
Garnering:
vispgrädde
chokladöverdragna kaffebönor eller riven mörk choklad
Häll kaffet i en kastrull och koka upp.
Lägg i chokladen i bitar och smält över svag värme.
Ta kastrullen från plattan när chokladen smält och rör ner äggulan.
Låt svalna.
Vispa grädden, men inte för hårt.
Rör ner chokladen i grädden.
Blanda försiktigt med en slickepott.
Fördela moussen i glas eller portionsskålar och låt stelna i kylen i minst 3 timmar.
Garnera med vispad grädde och en chokladkaffeböna eller riven mörk choklad.


Av Neta - 12 november 2023 14:54

Försöker komma på vad jag gjorde igår men jag hängde nog bara en tvätt och kollade över kläder till i morgon då vi i familjen ska fira L.
Åt rester av sushin.


Den blev finare igår, fick ju ligga till sig ett dygn. Trots tät burk så kändes riset torrare. Men lika gott.

Idag ska jag göra en skaldjurs o laxpasta. A var så snäll så hon lämnade kvar några bitar apelsingravad lax. Sen skär man ju alltid för mkt grönsaker när man gör sushi. Nu kan jag använda dom.

Ska duscha ikväll före På spåret. Komma ihåg att boka färdtjänst och packa det sista. Tar nog in rullstolen ikväll med, är lite bökigt att krångla ut den ur förrådet på vintern när bordet står i smygen. Bättre att bara köra rakt ut.

Av Neta - 9 november 2023 00:14

Jag behöver inte betala för gårdagens städ. Skönt! Vore ju som att betala för ingenting.
Fick ett meddelande från städerskan idag som tyckte det räckte om jag sagt att jag ville byta. Haha! Nej så många som möjligt ska varnas för henne. Bilder ska sparas så alla kan se snusket hon lämnat. Den människan ska inte jobba som städare. Tog bort henne från Fb idag och fick direkt en vänförfrågan. Skulle inte tro det!

Idag har Annika och jag haft sushijunta. Hon ville lära sig göra. Hon gjorde klart snyggare än mig. Hmmm?


Alla mina gick typ sönder!


Rullade nog för löst ändå.
Ändå tog jag i så norin sprack. Elle och jag gjorde ju tillsammans så det här var första gången sen hon dog.

Vi gjorde rätt mkt ris och i vanlig ordning gjorde vi för mkt fyllning. Så frös hälften av riset och gjorde en bowl på resten tillsammans med det av fyllningen som blev över och lite av bönsalladen.


Har en rulle och några bitar kvar med. Få se om jag fryser det eller äter det i morgon.

Annika hade med sig jättegoda kladdkakemuffins också. Så det blev gofika efter maten.

När hon gick så fixade jag lite på paddan. Sen fick jag för mig att kolla kryssningar på Cinderella. Vi åkte jätteofta förr och nu kollade jag lucia. Lika mkt som en dansentré kostar, 237kr i var får vi 3 en 4-bäddshytt och parkering ombord inkl en julshow för. Vad kostar en julshow på stan? Allt mellan 600 till en tusenlapp. Är ju säkert nåt luciatåg med.

Frågade L och C om dom vill åka. Vet inte om vi har råd att äta julbord men 480kr är ju inte dyrt, lägger man till en hundring får man inkludera skaldjur med, känns dock inte nödvändigt.
Fast äter man en köttbit och tar ett glas vin blir väl det dom pengarna med. Dricka antar jag ingår i priset på julbordet. Gör ju det på buffén.
Vi brukar oftast ta en räksallad och ett glas vitt i cafét. Kanske blir det så ändå, vi får väl se. Man ska ju,äta nåt dan efter med och kaffe måste man ju ha. Och om vi kan åka, C skulle kolla om hon kan få 2 semesterdagar i morgon. Håll tummarna är ni snälla! L kunde inte svara än. Vi får väl diskutera i helgen. Hoppas, hoppas! Vilka som spelar? MA!

Nu börjar det dock bli dags att dra sig mot sängen!


Av Neta - 8 november 2023 01:12

Du har städhjälp och det servut så här


Lägg dessutom till en skitig diskbänk och båda hoarna belagda med smuts. Soffbordet full av smulor på och under duken. Hanavtryck som inte togs bort,
Människan kommer inte hit igen. Inte tänker jag betala för idag heller.

Har inte varit in i sovrummet än hoppas inte på nån överraskning där.


Hittade en schnitzel i frysen och hade en skvätt stuvning kvar. Gjorde en bönsallad på 2 förp blandade bönor som jag sköljde. Skar i en rödlök, kryddade och hade i 2 msk olja och 1 msk vinäger. I morgon är den perfekt. Idag var löken rå men i morgon är den marinerad.

Nu sängen!

Av Neta - 7 november 2023 00:32

Inte för att det är så stor skillnad. Har väl iaf hängt en tvätt idag. Plockat i en till som jag ska köra igång imorgon bitti.
Gjort en laddning bregott, 940 gr blev det alltså ungefär 1,5 ask, eller 3 små askar, har för mig dom är 300 g.Förra gången blev det 960 så det är väl nån skillnad på oljorna kanske. Hade solrosolja förra gången nu hade jag rapsolja. Köper ju smör när det är extrapris så 34,90 för smöret + 4 dl olja och en tsk flingsalt. Blir godast med det. Låter ett tinat smörpaket ligga framme i 6 timmar. Sen sätter jag elvispen i det och häller i oljan under vispning. Vispar på det lägsta annars får jag städa köket. Haha!

Det är väl ungefär vad som hänt idag. Alla mina rosor utom en nickar, Det är lite tråkigt. Dom brukar ju stå 2-3 veckor men det var kallt när dom köptes. Vet inte om det beror på det.

I morgon har jag städ, fått säga ifrån 2 ggr.


Öppnade en burk köttbullar idag. Rev en morot och grävde upp de sista saltgurksskivorna ur burken. Kokade ju lingonsylt häromveckan så det hade jag hemma. Dom är himla goda Felixbullarna på burk, men så satans mkt sås. Dom minskar väl på bullarna och kör i mer sås. Har hälften kvar i kylen. Men 50kr för 2 måltider är väl bra antar jag.

Nu ska jag fylla dosetten innan jag lägger mig.

Av Neta - 5 november 2023 16:11

Såg på sociala medier att det firas Alla Helgons Afton också. Att folk täner ljus hela helgen liksom. Jag håller mig dock till det jag är uppväxt med, att åkabrunt och tända ljus på lördagen. Tror de flesta gör det med tanke på folkmängden igår.

Jag åkte in mitt på dan, fick dela taxi in med grannarna snett emot, mor och dotter men dom skulle upp på stan jag till Bolandcity.
När vi åkte in på parkeringen från väster såg jag att C kom från öster. Snacka om att matcha tiden.

Vi började med att ta en liten hamburgare och delade på en strips på Eko, där blir man ju inte rånad precis.
Gick ett varv på Eko och hittade ett jättefint hjärtformat gravsmycke till Elle för bara 119 kr.


Är som lite rosa och ljust gröna kvistar runt en torkad rosa ros. Formen på hjärtat utgjordes av salixpinnar. Det försvann lite mellan de fina ljungkrukorna här. Dom köpte vi också där. Inte så stora men så fina. Ljust gröngula toppar liksom. Rosa rosor fick hon också, och ett ljus så klart. Lyktan har vi timer på.
Märks dock hur fort hon glöms bort av andra än oss, förra året var det massor av ljuslyktor och prydnader, i år bara från oss.


Först åkte vi ut till Danmarks kyrka, till tjejernas farmor och farfar.
Därifrån till stora kyrkogården i stan, först till minneslunden där min bonuspappa Rune, faster & farbror och pappa ligger.


Ser ni den blå Nävan som fortf levererar?

Sen till brorsans grav.


Där var mamma och syrran i fredags.

Ute på vår kyrkogård dit vi kom när det började mörkna var det väldigt mkt folk och så många ljus.

Vi kan ju köra jättenära Es grav.

Sen åkte vi upp och hämtade ett paket. Sen hem och åt lite mat från chopchop vi köpt med oss. Jag åt Pad Thai med kyckling, inte den bästa jag ätit men blev ju mätt iaf. Vi drack ett rött alkoholfritt vin som mest smakade druvjuice till. Gott ändå och C skulle ju köra.

Hon for runt och letade efter saker jag inte hittar här. Så jag har precis gått runt och dragit in lådor innan jag la tbx saker hon plockat upp där, skjutit igen garderobsdörrar och så. Klädkammaren har jag inte vågat titta i. Sa jag att hon är 30 och bott hemifrån i 6 år? Hon hittade iaf en stekpanna.
Vi planerade också lite för Ls 80-årsdag som inträffar den 13e men som vi firar den 11e. Hon hjälpte mig också med en datagrej.
Sen såg jag SMB, klart bättre än förra veckan. La mig före midnatt då jag var både trött och lite *emlig* sov inte mkt föregående natt.



Ny vecka och ny matsedel. Den kommer här!




Veckans asiatiska:


Citrongräs
Ett ganska hårt och kompakt gräs som har en mycket behaglig citronsmak.
Ger syrlighet åt wokrätter och grytor.

Veckans BRÖD

Tekakor med dinkel och havregryn

5 dl vatten
2 dl havregryn
50 g smör
50 g jäst
1/2 tsk bakpulver
4 dl dinkelmjöl
1 ägg
1 tsk salt
1/2 dl sirap
ca 8-9 dl vetemjöl

Koka upp hälften av vattnet.
Lägg havregryn och smör i en bunke, häll över det kokande vattnet och rör om tills smöret smält.
Tillsätt resten av vattnet.
Låt svalna tills vätskan ej är varmare än fingervarm.
Smula i jästen och rör tills den löst upp sig.
Blanda bakpulvret med dinkelmjölet och tillsätt i degvätskan tillsammans med ägg, salt, och sirap.
Kör antingen degen i assistent eller för hand.
Tillsätt lite vetemjölet i taget, börja med lite mer än hälften då det varierar mycket hur torra havregrynen och mjölerna är.
När degen lossnar från kanterna är degen klar.
Låt degen jäsa i 30-40 minuter.
Kavla ut degen till en höjd på ca 1 cm.
Stansa ut cirklar på ca 1 dm i diameter och lägg på bakplåtspapper.
Picka bröden med och låt dem jäsa i ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader, baka brödet i 10-12 minuter.
Lägg en handduk över och låt svalna en stund, sedan är det bara att äta, eller frysa in.

Veckans SALLAD

Exotisk böngroddsallad

120 gram färska böngroddar
1 st mango
1 st avokado
1 st lime
2 msk hackad mynta
0.5 tsk flingsalt

Skala och tärna mangon.
Kärna ur avokadon och tärna även den.
Skölj böngroddarna.
Blanda allt detta och blanda i saften från limen, myntan och saltet.

Veckans VEGO

Bakad rotselleri m svamp och citronkräm

500 g hel rotselleri
2 msk olivolja
1 msk salt

Topping:
200 g portabellosvamp
1 vitlöksklyfta
1 dl färsk salvia, bladen
2 msk olivolja
½ tsk salt
2 krm sv.peppar
100 g körsbärstomater
1 dl vegfraiche
1 citron, skalet

Sätt ugnen på 175 gr
Skär bort den nedersta delen på sellerin
Skölj resten fri från ev jord
Ställ den i en ugnsform
Ringla över 1 msk av oljan och strö på salt, spar lite till stekningen
Baka mitt i ugnen tills den är genomstekt, ca 1 timme
Skär den sen i ca 1½ cm tjocka skivor
Stek i resten av oljan tills den får en gyllenbrun färg
Salta

Topping:
Strimla svamp och finhacka vitlök
Stek det med salvia på medelvärme tills svampen fått fin färg ca 10 min
Salta och peppra
Dela tomaterna
Blanda fraiche och citronskal
Toppa rotselleriskivorna med citronkräm, svamp och tomater
Servera genast.


MÅND

Hermans låda

400 g köttfärs
2 msk smör
1 brk kross. tomater
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk vetemjöl
2 msk tomatpuré
2 dl buljong + 1 msk vinäger
2 tsk salt
½-1 tsk sv.peppar
2 krm muskot
3 dl riven ost
3 ½ dl gräddmjölk eller 1 brk kokosmjölk
12 medelstora potatisar eller 8 dl tärnad

Sätt ugnen på 200 gr.
Fräs löken, tillsätt och fräs med köttfärsen.
Strö över mjölet, rör om och häll över tomaterna.
Tillsätt tomatpuré, buljong och kryddor.
Låt puttra ca 10 min.
Skala och skiva potatisen.
Varva potatis och köttfärsröran i en långpanna, potatis överst.
Blanda ost och gräddmjölk, häll det över.
Grädda i ca 60 min. eller till potatisen är klar.
Servera med grönsallad.

TISD

Mozzarellafalukorv med senapsrostade rotfrukter
4 pers

4- 500 g falukorv, typ 1/2 ring
250 g mozzarella
1/2 burk grön eller röd pesto

Rotfrukter:
6 potatisar
2 sötpotatisar
4 morötter
4 msk olivolja
2 msk skånsk senap
1/2 dl finhackad persilja

Dra skinnet av korven och skär i skivor, nästan hela vägen ner men inte helt igenom.
Bred pesto mellan korvskivorna och lite ovanpå.
Skiva mozzarellaosten och placera skivorna mellan korvskivorna.
Sätt ugnen på 225 grader.

Tvätta potatisarna, halvera eller klyfta dem.
Skala och dela sötpotatisarna i mindre bitar.
Skala och skär morötterna i bitar.
Blanda samman olja, senap och persilja i en bunke.
Blanda i rotfrukterna. Rör om och placera dem på en bakplåtspappersklädd plåt
Rosta rotfrukterna i ugnen ca 20 minuter.
Ta ut och placera den halva falukorvsringen vid sidan på plåten.
Ugnsstek vidare ca 20 minuter.
Klipp lite kryddgrönt över vid serveringen.

ONSD

Gammeldags Fiskpudding

1,5dl rundkorningt ris
½ tsk salt
2dl vatten
6dl mjölk
400 g vit fiskfile t.ex torsk
2ägg
½ tsk salt
1krm riven muskot
vitpeppar

Sätt ugnen på 225 grader
Koka upp ris, salt och vatten och koka på svag värme i 10 min
Tillsätt mjölken, koka upp igen och låt sjuda försiktigt i 20 min under lock Rör om då och då
Koka upp fiskbuljong eller saltat vatten med några vitpepparkorn i
Lägg i den tinade fisken, lägg på ett lock, dra från värmen och låt stå i 5 min
Dela fisken i mindre bitar, gör inget om den är lite rå i mitten
Blanda risgrynsgröten med ägg, salt, muskot och vitpeppar, vänd ner fisken
Lägg bladningen i en smord ugnsfast form
Grädda i mitten av ugnen i ca 30 min.

TORSD

Linssoppa med tomat och fårost

3 dl röda linser
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 morötter
2 msk olja
1,5 l buljong
1 brk krossade tomater
1 lagerblad
salt & peppar
spiskummin
timjan

ca 100 gr fårost eller feta (kan skippas)

Fräs den hackade löken och vitlöken i oljan.
Tillsätt morötterna skurna i slantar.
Späd med buljongen.
Tillsätt linserna, tomaterna och lagerbladet.
Tillsätt alla kryddor och koka försiktigt under lock i 15 min.
Smaka av och krydda ev. på lite.
Före servering smulas osten över soppan.

Ostkaka, äkta


Egen hemmagjord äkta ostkaka - även kallad Småländsk ostkaka
Följ receptet noga.

3 liter röd mjölk (3%)
0.75 dl vetemjöl
1 msk ostlöpe
0.5 dl sötmandel
2 st bittermandlar
3 st ägg
0.5 dl strösocker
3 dl grädde

Vispa ut vetemjölet med lite av mjölken till en slät massa och späd med ca 1 dl av mjölken.
Värm upp resten av mjölken till 37 grader i en stor gryta.
Rör runt så att värmen fördelar sig.
Ta av grytan från plattan, rör runt igen och kontrollera att det inte är varmare än 37 grader för då "dör" ostlöpen.
Vispa ner redningen.
Rör därefter försiktigt ner ostlöpen.
Häll den i en tunn stråle samtidigt som du rör.
Låt sedan stå i rumstemperatur mellan 30 till 45 minuter.
Du får inte röra i den under tiden.
Vispa kraftigt i den stelnade massan så att den separerar.

(Så här räddar du ostkakan om det misslyckas:
Om massan inte separerar så har du antagligen haft för varm mjölk.
Det är jätteviktigt att röra om ordentligt så att värmen fördelar sig.
Men om misslyckas, d.v.s inget händer (massan separerar inte) så kan du rädda det hela genom att att du värmer mjölkblandningen till 37°C igen (eller låter det svalna till 37°C om det är för varmt) och vispar ner ny löpe och fortsätter)

Låt stå ytterligare 30 minuter.
Mal gärna mandel och bittermandel under tiden.
Sila bort den tunna vätskan som kallas vassle från den tjockare vita kesoliknande ostmassan. Använd en stor sil. Släng den inte!
Man kan ta lite i taget och sila och sedan hälla över ostmassan i en bunke.
När man silat allt kan du hälla av ytterligare vassle från ostmassan om du märker att det separerat.
Rör sedan om i ostmassan.

Den överblivna vasslen kan du använda som degspad

Vispa ägg, socker och grädde tillsammans med en vanlig visp.
Tillsätt den malda mandeln.
Blanda ihop detta med ostmassan.
Häll sedan upp ostkakesmeten i smorda formar
Grädda mitt i ugnen 175 grader i
Tiden beror på hur tjockt lager med ostkakesmet du har i dina formar.
Med 1-2 cm tjockt lager så blir gräddningstiden ca 60 min
Med 3-4 cm tar det ca 70 min.
Servera med bärsylt.

FRED

Bakad potatis med ansjovissmör eller gubbröra

Picka bakpotatisen och baka i ugnen 45-60 min alt i micron i 7 min.
Dela dom gärna på längden.

Ansjovissmör

Det ser kanske inte så aptitligt ut, men satan i gatan vad gott det var.
Gillar man ansjovis, Jansson, gubbaröra m.m då gillar man det här.

Det står i receptet att man ska trycka ansjovisen genom en trådsil, men det blev inget kvar i silen. Trodde kanske det. Tror inte jag gör det nästa gång för ansjovis är lätt att mosa ändå. Tror det går med en gaffel, eller bara mixa. Smöret måste dock vara mjukt.

75 g smör ( och inget annat)
1 st, 125 g burk ansjovis minus spadet, men spar det till nästa Jansson. Går att frysa.
2 msk gräslök men funkar säkert med röd eller annan lök med.

Rör ihop detta o kyl till det blir bredbart. Vi åt både på finncrisp och levainbröd. Tänker också att det kan vara gott till en stekt firre eller en wienerschnitzel.

Prova det här! Ni blir inte besvikna.


Gubbaröra

Till 4 som vickning, förrätt eller bara lite mums ;)

4 hårdkokta ägg
1 brk hummeransjovis (80 gr avrunnet) SPAR spadet.
2 msk finhackad rödlök
2 msk finhackad dill (2-3 tsk torkad)
2 msk kladd (gräddfil eller fraiche ev hälften majonnäs)
1 msk spad från ansjovisen

Hacka ägg o ansjovis.
Blanda med lök o dill, kladd o spad, kyl.
Avnjut på Finncrisp eller knäckebröd med en öl.

Lörd:

Kyckling Marengo

1 kyckling (à ca 1,3 kg) alt 4 filéer
8 potatisar
250 g färska champinjoner
12 små gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 salt
1 krm peppar
1 burk hela tomater (à 400 g)
5 dl hönsbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
1 dl vitt matlagningsvin
1/2 dl skuren oregano
bröd till servering

Skär kycklingen i portionsbitar.
Skala och skär potatisen i bitar.
Ansa och dela champinjonerna om de är stora.
Skala lök och vitlök. Skiva vitlöken.
Fräs champinjonerna i lite av oljan tills svampen fått färg.
Ta upp dem.
Bryn kycklingbitarna i resten av oljan.
Krydda med salt och peppar.
Tillsätt potatis, lök och vitlök och låt dem bryna med en stund.
Häll på tomater, buljong och vin och sjud under lock ca 25 minuter.
Lägg ner champinjonerna och oregano och låt allt bli varmt.
Servera grytan med bröd.

Sönd:

Fars Dag!

Skinkstek med tillbehör i påse

Skinkstek på 1-2 kg
Timjan, salt och peppar
Stekpåse
Rotfrukter, t.ex
potatis
morötter
palsternackor
selleri
kålrot
lök
2 dl vatten
½ buljongtärning
2 dl grädde
1 msk tomatpuré
1 msk soja
salt & peppar
1 msk vinbärsgelé

Sätt en stekpåse i något ugnssäkert med några cm kant och ganska vid öppning
Ansa och skär rotfrukter och lök och lägg i stekpåsen
Gnid in köttet med salt och peppar
Hetta upp en stekpanna med smör.
Bryn skinksteken runtom så den får fin färg
Ta upp och lägg steken i påsen på rotfrukterna
Lägg timjanskvistar runt

Vispa ur pannan som du brynt skinksteken i med vatten
Tillsätt ½ buljongtärning och grädde, tomatpuré, soja och peppar
Låt såsen koka upp, sänk sedan värmen och låt puttra tills den blir lite simmig, red av om ni tycker det behövs
Smaka av och rör i 1 msk vinbärsgelé.
Häll såsen i påsen över skinkstek och rotfrukter
Stek i ugn på 160 grader tills innertemperatur på köttet visar 68 grader
Ta ut påsen och låt allt ?vila? ca 10 min
Ta ur köttet med stekgaffel, skiva det tunt och lägg upp det i en karott med sås o rotfrukter runt om
Servera med kokt potatis, brysselkål och vinbärsgelé.

Chokladpaj m lingon
8?10 bitar

125 g smör
2 msk strösocker
2 1/2 dl vetemjöl
1 ägg
1 msk kallt vatten
1 dl mandelspån

Fyllning:
2 dl vispgrädde
50 g smör
1 1/2 dl ljus sirap
200 g mörk choklad
2 dl lingon

Sätt ugnen på 175 grader.
Kör smör, socker och mjöl i matberedare.
Tillsätt ägget och fortsätta arbeta.
Tillsätt vatten och till sist mandelspån och forma till en degboll.
Svep in i plastfilm och lägg i kylen ca 30 minuter.
Tryck ut i pajform och förgrädda skalet ca 10 minuter.
Låt svalna.

Koka grädde, smör och sirap på svag värme ca 10 minuter.
Bryt chokladen i bitar och lägg i den varma krämen, rör om så den smälter.
Häll krämen i pajskalet och strö över lingonen, ställ kallt över natten.









Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3
4
5
6
7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2024
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards