Mina ord och tankar

Direktlänk till inlägg 12 november 2023

V 47

Av Neta - 12 november 2023 14:58


Veckans asiatiska:

Grapao eller Holy Basil heter den Thailändska basilikan som är något hetare i smaken än vår vanliga basilika. Den är även vanligt förekommande i Indien där den kallas för Tulsi.
Örten växer upprätt och med mycket grenar, ca 30-60 cm hög med gröna starkt
doftande blad. Bladen är ovala, något tandade och upp till 5 cm långa. Plantan ger
lila blommor som sitter på avlånga klasar.

Veckans BRÖD

Örtbrytbröd

2 påsar torrjäst
13 dl vetemjöl special
2 tsk salt
2 tsk socker
4 msk olja
6 dl vatten


Fyllning:
4 dl färska örter eller 4 msk torkade
500 gr, 2 burkar kesella
salt o peppar

Pensling:
1 ägg
flingsalt

Blanda jästen i mjölet, tillsätt salt, olja.
Värm vattnet till ca 45 gr och tillsätt det, arbeta degen slät
Jäs 30 min
Blanda örterna med kesella, smaka av med salt o peppar.
Kavla ut degen till en stor fyrkant ca 1 cm tjock
Bred på fyllningen och rulla ihop degen från långsidan
Skär rullen i 3 cm tjocka skivor
Lägg dem med 1 cm mellanrum på en plåt med bakpl.papper ( dom ska jäsa ihop)
Sätt ugnen på 225 gr
Jäs 30 min
Pensla brödet med ägg och strö på flingsalt
Grädda mitt i ugnen 10-12 min.

Veckans SALLAD

Grönsakssallad på betor med fetaost och blåbär

300 g blandade betor (t ex. röd-, gul och polkabeta)
1 zucchini (à ca 400 g)
1/2 röd chilifrukt (t ex spansk peppar)
1 pressad vitlöksklyfta
3 msk olivolja
1 tsk flingsalt
150 g fetaost
125 g blåbär

Skala betorna.
Skär dem i tunna strimlor med hjälp av en grönsakssvarv, mandolin eller potatisskalare. Strimla zucchinin på samma sätt.
Dela, kärna ur och strimla chilin.
Blanda betor, zucchini och chili med vitlök, olja och flingsalt.
Lägg upp grönsakerna på ett fat.
Smula över fetaost och toppa med blåbär.

Veckans VEGO

Potatisbullar med rödlök och fetaost

500 g kokt, skalad potatis
2 ägg
2 msk mjölk
1/2 tsk salt
200 g fetaost
1 dl ströbröd
2 msk smör till stekning
Till servering:
rödlök
rårörda lingon
Mosa eller pressa potatisen.
Blanda med ägg, mjölk och salt.
Smula ner fetaosten.
Forma till små, platta bullar och vänd dem i ströbröd.
Stek i smör på medelvärme.
Hacka rödlöken och servera till potatisbullarna tillsammans med rårörda lingon.


MÅND

Fuskad kålpudding

400 g köttfärs
1 - 2 gula lökar
1 l strimlad vitkål
Smör till stekning
½-1 msk soja, godast med japansk
5 dl köttbuljong, tärning + vatten
Salt
Peppar
Ev sirap

Fräs köttfärsen med lök och vitkål i smöret i en panna som det finns lock till.
Tillsätt soja efter en stund.
När löken börjar bli genomskinlig tillsätts buljong.
Låt alltsammans puttra ihop under lock i 15 min, det ska vara lite blött och kålen mjuk när det är klart.
Smaka av med salt och peppar och ev sirap.
Servera med kokt potatis eller ris, lingonsylt och rivna morötter.

TISD

Kokt korv

4 frukostkorvar, pickade eller 400 g falukorv utan skinn
vatten så det täcker
1 tsk salt, 2 lagerblad och 6-8 kryddpepparkorn
(1 lök, klyftad och 2 morötter, slantade, koka isf det i 15 min innan korv går i)

Koka upp vattnet med kryddorna
Lägg i korven, koka upp och koka ca 4-5 min, lite längre med falukorv

Potatismos

1 kg skalad potatis
50 g smör
2-2½ dl mjölk, gärna uppkokt
salt och sv.peppar

Koka potatisen mjuk och häll av den
Ställ tillbaka kastrullen på plattan några sek så den ångar av ordentligt
Stöt sönder potatisen med mosstöt eller elvisp
Lägg i smöret och rör runt
Tillsätt mjölken under vispning och vispa till du får ett luftigt mos
Tillsätt kryddorna och smaka av under tiden.

ONSD


Bacongratäng

250 gram spiralpasta
3 paket bacon, strimlat (420 g)
2 schalottenlökar, hackade
1 röd paprika, strimlad
1 gul paprika, strimlad
100 g svamp, skivad
2,5 dl grädde
1 burk 125 g färskost, taco eller paprika & lök
1-2 krm cayenne
salt, peppar och paprikakrydda
2 dl riven ost

Sätt ugnen på 225 gr
Stek baconen tillsammans med lök, paprika och svamp
Rör i färskosten och ta bort från värmen
Koka pasta på angiven tid. Häll av.
Blanda ner baconröran.
Häll över i en ugnssäker form som du smörat.
Blanda grädde, hälften av den rivna osten och kryddor
Häll över gräddblandningen.
Strö sedan över resterande ost.
Placera mitt i ugnen, ca 15 minuter eller tills osten
smält och fått lite färg.

TORSD

Broccoli & ostsoppa

500 gr färsk eller fryst broccoli
2 gula lökar
1 msk smörolja
9 dl hönsbuljong
3 dl mjölk
2 dl grädde
3 msk mjöl
150 g riven smakrik ost
50 g parmesan
salt & sv.peppar

Ansa och skölj broccolin
Dela den i mindre bitar, stocken skivas
Koka den i lättsaltat vatten, nästan mjuk. (går bra i micron)

Hacka löken fint o fräs den i fettet
Tillsätt buljong, mjölk och grädde
Koka 3-4 min
Red av och koka ytterligare 3 min
Ta kastrullen från värmen och rör ner osten, rör tills den smält
Häll av broccolin och tillsätt den i soppan
Smaka av
Riv parmesan över soppan i tallriken vid servering

Köp gärna en ostkaka, gott efter soppa, jag föredrar Vrigstad, rund som finns på Ica
Tycker den känns mer riktig än de andra som är mer som kesokaka, gott det med.
Har du tid och ork kan du göra denna, tar några dar men är säkert värt det.

Hälsingeostkaka
tilllagn: 3 dagar

5 l gammaldags mjölk
2,5 msk vetemjöl
1 msk ostlöpe (finns på apoteket)
2 dl vispgrädde
smör

Värm mjölken till 40-41 grader. Ta mjölken från värmen.
Vispa direkt ut mjölet i ca 2 deciliter av mjölken, häll tillbaka och vispa noga.
Rör snabbt ut ostlöpen i ca 2 deciliter av mjölkblandningen.
Häll tillbaka igen och vispa ca 3 sekunder.
Rör nu mjölken mycket sakta med en slev tills den blir lite trögflytande.
Låt stå 20 minuter.
Skär massan i ett rutmönster med en lång kniv så att vasslen separerar.
Låt stå ytterligare 15 minuter.
Lägg en tunn kökshandduk/silduk i ett durkslag.
Ställ i en skål/kastrull.
Häll upp ostmassan i durkslaget.
Pressa och vrid ut så mycket vätska som det går med hjälp av duken.
Låt rinna av över natten i kylskåp.
Sätt ugnen på 225 grader.
Pressa ut ytterligare vätska.
Packa massan i en engångs aluminiumform, ca 5 deciliter.
Vik ner ett litet hörn på formen så att överflödig vassle kan rinna av under gräddningen.
Grädda i vattenbad i nedre delen av ugnen, ca 1½ timme.
Håll koll så att ostmassan inte bubblar över kanten, knuffa tillbaka den om den ?smiter?. Tippa formen då och då under gräddningen, så att vätskan kan rinna av.
Ta ut och häll av den sista vätskan.
Ställ kallt över natten.
Nästa dag kan den frysas eller användas.

Vid servering:
Sätt ugnen på 225 grader.
Skär eventuellt bort den hårda, bruna skorpan.
Skär kakan i centimetertjocka skivor.
Lägg omlott i en smord, ugnssäker form.
Häll på grädden och värm 10-15 minuter.

FRED

Tacos med morotsaioli och räkor

Aioli:
200 g morötter
100 g mjölig potatis
1/2 dl olivolja
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 tsk salt
1 krm peppar

Tacos:
1/2 gurka
1 äpple
400 g skalade, frysta, tinade räkor
1 msk färskpressad limejuice
1 msk olja
1 krm svartpeppar
8 st medium tortillabröd eller mjukt tunnbröd

Till servering:
1/2 kruka hackad koriander
limeklyftor
srirachasås

Aioli:
Skala morot och potatis och skär i mindre bitar.
Koka dem helt mjuka i saltat vatten, ca 25 minuter.
Häll av och låt ånga av.
Vispa grönsakerna till ett fluffigt mos med elvisp.
Vispa i olivolja, lite i taget.
Rör ner vitlök, salt och peppar.

Tacos:
Skala och skär gurkan i små tärningar.
Dela, kärna ur och skär äpplet i små tärningar.
Blanda räkorna med gurka-och äppeltärningarna, limejuicen, olja och svartpeppar.
Servera med aiolin som tacos i tortillas eller tunnbröd.
Till servering:
Toppa med koriandern och servera med limeklyftor och srirachasås.


LÖRD


Lax i krämig vitvinssås

600 g lax i hel bit
6?8 skivor kallrökt lax, ca 100 g
10 cm purjolök
1 knippe dill
salt och peppar
rapsolja till stekning
2 dl fiskbuljong
2 dl grädde
1 dl vitt vin
Servering:
kokt grön sparris
kokt jasminris el potatis

Skär laxen i tunna skivor på snedden.
Lägg laxskivorna på skärbrädan och lägg en skiva kallrökt lax på varje laxskiva.
Strimla purjolöken och fördela över.
Lägg en dillvippa på varje skiva.
Rulla ihop och krydda med salt och peppar.
Börja steka ruladerna med skarven neråt, sedan runt om tills de har fått en fin färg, 2?4 minuter.
Häll därefter på buljong, grädde och vin, låt koka i ca 7 minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Servera laxen med kokt sparris, jasminris eller pr. potatis.

SÖND

Kycklingfilé

Ca 400 g kycklingfilé
½ dl smält smör
1 msk jap.soja
Peppar o ev salt

Blanda smör, soja o kryddor
Pensla en ungsform alt häll 1/3 i stekpannan
Pensla filéerna runt om
Stek i ugn 225 gr ca 15-20 min eller i stekpanna till den är 68 gr
Låt den vila några min så den går efter till 70 gr
Servera med potatis, sås, gelé och sallad.

Hasselbackspotatis

12 potatisar av fast sort
25g smör
1tsk salt
1msk finsiktat ströbröd

Värm ugnen till 225°
Skala potatisen.
Skiva den i 3 mm tjocka skivor, så att de håller ihop i botten. Ett knep är att lägga potatisen i en träsked och skiva på samma sätt.
Placera potatisen i en ugnssäker form med skårorna uppåt.
Smält smör och pensla potatisen väl.
Baka dem i ugnen i 20 minuter.
Strö på salt och ströbröd.
Låt potatisen baka ytterligare 15 minuter.
Pensla med smör då och då.

Gräddsås

1 msk smör
2 msk mjöl
4 dl grädde, gräddmjölk eller lika delar grädde/buljong
Soja
Salt & vitpeppar
Ev 1 msk gelé

Fräs ihop smör o mjöl, spä med grädden och koka 3 min
Lite soja kan ge en fin ljusbrun färg
Smaksätt.

Choklad- och kaffemousse
4?6 personer

1/2 dl starkt kaffe
100 g mörk choklad, 70 %
1 äggula
3 dl vispgrädde
Garnering:
vispgrädde
chokladöverdragna kaffebönor eller riven mörk choklad
Häll kaffet i en kastrull och koka upp.
Lägg i chokladen i bitar och smält över svag värme.
Ta kastrullen från plattan när chokladen smält och rör ner äggulan.
Låt svalna.
Vispa grädden, men inte för hårt.
Rör ner chokladen i grädden.
Blanda försiktigt med en slickepott.
Fördela moussen i glas eller portionsskålar och låt stelna i kylen i minst 3 timmar.
Garnera med vispad grädde och en chokladkaffeböna eller riven mörk choklad.


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - Tisdag 14 maj 22:47

Rätt nere nu. Är väl den stora vårdeppen. Ska det vara så omöjligt att bara få må bra, vara glad och slippa fundera över saker som blir typ *konstiga* Kanske är jag något bättre i fötterna, vi får väl se, men jag törs inte ta ut nåt i förskott. F...

Av Neta - Tisdag 14 maj 19:08


Kall avocadosoppa 1 lit vatten + fond eller kycklingbulj.tärn 2-3 mogna avocado beroende på strl 1 kn salladslök, finskuren 1 brk creme fraiche 1 msk torkad dill Salt & sv.peppar En doft cayenne om så önskas 100 g fetaost Servera med...

Av Neta - Måndag 13 maj 16:11

Gurk & Avokadosoppa 1 gurka 2 avokado 1 hönsbuljongtärning 4 dl vatten 3 msk press citron 3-4 msk olivolja Salt, sv.peppar & lite cayenne 3 msk finhackad dill 1 kn gräslök, hackat Krutonger Skala gurkan och skär den i bitar H...

Av Neta - Måndag 13 maj 00:14

Ja Den stora älgvandringen alltså. 87 älgar har summit över. L tror det är rekord. Det roliga tycker jag också är alla andra djur man får se liksom på köpet. Järv, björn, lo, ren, grodor, örnar, orrar, svanar, änder, ejder och en massa andra fåglar...

Av Neta - Söndag 12 maj 00:06

Hade tänkt sova länge idag. Men så klart vaknade jag tidigt då. Om jag nu bestämmer, utan att sätta väckning i morgon att jag ska vakna tidigt då, så kanske jag får sova iaf då. Haha! Christine och Marcus var här idag. Vi fikade lite och dom kom ...

Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3
4
5
6
7 8 9
10
11
12
13 14 15
16
17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27
28 29 30
<<< November 2023 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards