Mina ord och tankar

Senaste inläggen

Av Neta - 19 oktober 2023 23:24

Tidigt i morse snöade det här. Det var jag lyckligt ovetande om. Hade ju sett att det snöat i Tierpstrakten i natt och när Ma la ut en bild såg jag att det var helt vitt i Örbyhus. Här var det dock grönt.
Sen har det kommit lite byar med snö i luften, alla med en rejäl blåst samtidigt men inget det blivit vitt på marken av och iskallt ute. Vi får väl se hur det blir i natt eller i morgon men ingen snö i vädrrapparna iaf. Sol och blåst ev lite moln.

Leif är här och vi ska in och handla i morgon bland alla andra fredagshandlare. Vi åker dock in tidigt.




Snö i luften.

Gjorde mat till han kom, något jag inte gjort på flera år.


Tror jag köpte corned beefburken i Tierp och såg att den går ut i dec så tänkte att jag ska nog använda den. Sen det här med pulvermos, hade ju det i husvagnen för regniga dagar men jag är ju emot det. Det vet ni nog alla. Men jag får ju kapitulera när kroppen inte funkar och maten blev snabbt klar.


Lappskojs med rödbetor och morötter. Inte den mest kulinariska middag man kan äta. Men vi blev ju mätta. Svårt när man inte vet riktigt när han kommer men det här va ju klart på 5 min sen. Morötterna rev jag innan. Hade tänkt hacka rödlök och ha i men iddes inte sen. Skulle nog ha lyft det.

Sen började jag fundera över Salta biten, fanns ju på burk, gjorde en sökning men det finns nog inte längre. Vet att vi gjort lappskojs på det och det blev nog bättre. Lite mer tuggmotstånd.
Däremot lärde jag mig en sak. Salta biten var inget annat än rimmad oxbringa!
Ja men då så, då finns det ju, godare än burkvarianten med. Och med riktigt mos blir det bra lappskojs då ju. Ännu ett skäl att jaga oxbringa. Cg brukar tydligen ha men där är jag sällan. Tycker dom är så dyra.

Fryser som vanligt härinne men elementen är iaf varma, är kalldraget från fönstren som är problemet.
Ska plocka lite sen blir det nog en tidigare kväll än normalt. Vill ju hänga på låset på Lidl. Sen lunch på Fågelsången innan lite affärer där på GC.

Av Neta - 19 oktober 2023 01:21

Ja nåt förlegat som inte gäller längre men när jag var ung var det faktiskt dans på nästan alla dansställen värda namnet på onsdagar. Så gammal.är jag! Haha!

Grejat lite i köket idag. Mest med disk och har städat konservhyllan. Har en himla massa bönor. Köpte ju upp mig på lite tomater på Delitea med. Sen har jag lite fruktkonserver. Bra att ha hemma. I kylen har jag också lite matiga konserver. Tonfisk, fiskbullar, oliver, köttbullar i gräddsås. Sen ett lager utifallatt. Lite krislager.
Tänker göra lappkojs i morgon då jag har en sån köttburk som snart går ut. ( namnet försvann nu) Tänker att det är lagom till oss om han kommer i morgon, inte fått besked om det än.

C och jag pratade om avfrostning av frysen, hon tycker dom kan göra det på lörd när alla är här. Men det måste ju isf förankras. J är hos sin pappa som är väldigt sjuk. Inte säkert han vill komma innan för att göra det. Är lite beredd på att han kanske inte kommer alls om det skulle bli skarpt läge. Rasmus skulle ev komma med men kan bli utringd. L är här men ska ju åka runt 18 för att hinna till dansen.
Jag lär ju fixa med maten. Det är ju hon och M då. L så länge han kan. Samtidigt behöver det göras.

Suttit och tittat på lådor och korgar. Har ju nu lådor att dra utbi skafferiet men blir ju som en hylla längst ner där jag inte ser va som står där. Lika hyllan högst upp. Tror jag hittat nåt användbart för sakern längst in som jag lätt kan få ut. Sen kan man ju ha det man använder mest framför.


Blir nog dom här på Jysk som säljs i 2-pack. Tänker att jag köper 4, ska då ev ha 1 i städskåpet. Vi får se, men dom här kan jag ju hantera på ett bra sätt. Blir 20 cm utrymme framför med till sånt man använder dagligen, olja t.ex

Tvätten hänger där den hänger än så länge. Fick lite träningsvärk igår. Så lustig dröm att jag simmade i havet från Gotland till fastlandet. Innan jag var riktigt vaken va nog träninsvärken av det. Haha!
Nåja den gick ju över.

Hittade ju en bit leverpastej i frysen igår så skivade en hel burk saltgurka efter frukosten. Köper hel för Delitea har inte skivad. Är ju sånt tungt jag köper där. Den här gången behövde jag köpa både socker, grötris och havregryn med. Ändå glömde jag syltsocker som jag alltid vill ha hemma. Men så skönt att få det där till ytterdörren. Gratis dessutom om man handlar för 600, så det gör jag. Fyller på med kex o knäcke som jag ändå ska ha om det inte blir det annars.
Ska till Lidl på fred så då ska jag kolla in deras brödmixer. Har för mig att man bara tillsätter vatten där. Börjar ledsna på smuligt birkarbonatbröd. Men så mkt godare och billigare än att köpa färdigt även med mix.




Dagens idag blev wallenbergare från frysen med snabbgjord brunsås utan fett. Ja det lilla som är i 0,75 dl oatly då Haha! Gör ju på hälften sån och hälften vatten. Sen kokar jag ner till ca 1 dl. Den ser klumpig ut men det är den inte. Nygjort *krösamos* och saltgurka till.

Kl går fort idag. Tidigare satt jag och väntade på att kl skulle bli 20, då var hon plötsligt 21. Nu va hon nyss 23.30 men det är tydligen 2 timmar sen. Bums i säng.

Av Neta - 17 oktober 2023 20:53

Idag kröp jag ner i sängen efter frukosten. Lederna värker, fingrarna lyder inte, iskallt i lägenheten och 5 gr på baksidan. Somnade inte men låg med täcket över hela kroppen och lyssnade på boken.
Får väl skärpa till mig och leta reda på en tjockare långärmad tröja. Att man ska behöva bylta på sig inomhus. Visserligen 20 gr men jag fryser, sånna kalldrag från fönstren. Kommer att göra det till i mars eller så.

Så sugen på att baka men vet att det inte blir bra. Kan inte ens knåda. Men sugen på hembakt, rågsiktskakor, kardemummabullar, kakor. Men får väl sponsra pågens ist. Klarar inte ens att sätta ihop assistenten.

Tycker det som hände i Bryssel igår är så otäckt men där har vi för att sunt förnuft inte finns hos vissa. Tryckfrihet är en sak, kränkning nåt helt annat, man bränner inte heliga skrifter och en av deras ledare gick ju ut med att dom skulle döda svenskar. Nu har det börjat och det är inte slut med det här. Han som gjorde det är död men dom är många. Han startade det bara. Blir nog hyllad som hjälte. Snart händer det här i landet också

Sen den lille pojken som blev dödad för att han var muslim. Ett barn!

Var slutar det med OM det gör det!

Jag brukar ju inte skriva om sånt här men den här händelsen gick rakt in i hjärtat. Så rädd för att det ska bli krig, handikappad, inga anhöriga nära och inga skyddsrum här. Vad gör man?

Har iaf tvättat idag, hängt lite mörka kläder. Har en ljus 60 med men hänger lite i taget.




Fixade bara inte att laga mat så gjorde nudlar med lite grejer från kyl o frys. Tinade paprika och kantareller. Kokade en halv hackad rödlök med nudlarna. Pimpade buljongen med soja och lite oxfond. Blandade i svamp, paprika och ett tärnat hårdkokt ägg. Blev ju som en soppa. Blir väl kanske hungrig ikväll men finns ju bröd o ost. Saknade mozzarella, måste köpa det.

Den lite tjockare långärmade tröjan hjälpte inte. Lika mkt kalldrag som sätter sig över ryggen. Har en öppen poncho i tunt ylle på ryggen och över axlarna. Blir lite förbannad. Jag är ju *gammal* jobbat och betalt skatt hela livet, ja det gör man ju ännu. Ska slippa frysa tycker jag. Vaknar ibland av att jag fryser. Värken blir ju knappast bättre heller.

Nästan varje dag nu får jag samtal från nr jag inte känner igen. Svarar aldrig, kollar nr på Google och hittills har det varning på alla. Blockerar alltid nr. Lika har jag slutat öppna när det ringer på dörren. Många bedrägerier kommer ju där med. Har en kod med grannarna. Resten får ringa.

Läste också att det här med att kriminella skriver sig på andra adresser ökar så kollade på skatteverket men jag har min adr spärrad sen 2016. Varnade familjen.
Gå in på skatteverket med ditt bank id. Sök på *spärra obehörig adressändring* klicka i rutan med samma text, tryck på spara. Klart! Se till att era äldre anhöriga gör det också för det är främst dom som blir drabbade men man går inte säker som ung för det. Tycker det är märkligt att det ska behövas. Se till att era äldre har bank id, börjar bli nödvändigt.

Nu ska jag fortsätta kolla på kockarnas kamp, gör det med ett öga. Gör lika med Ernst sen och startar om *Husköp i blindo* på trean sen. Fattar inte att folk törs köpa hus så. Men har inte dom som varit med hittills varit *lite egna?*






Av Neta - 16 oktober 2023 23:17

Väcktes tidigt i morse av C som av misstag ringde på facetime. Hon hade tydligen somnat med luren. Gick upp på toa och när jag kom tbx till sovrummet såg jag att nåt rörde sig utanför sovrummet. Har persiennerna står så det kommer lite mer ljus på pellisarna som står där nu men så det inte går att se in, jag ser däremot vilket väder det är. Himla bra. Iaf så var det samma grej som skrämde livet ur mig häromnatten. Grannens katt. Haha! Den låg på fönsterblecket.

Frågade L om han kan komma så vi kan handla på fred till lö, tänkte att han ska väl hit på dans på torsd o då kanske han kan stanna. Ska ju dansa på lö det visste jag. Han hade inte alls tänkt dansa på torsd men dels är det Martinez och när jag la fram det så, kom han på att det va ju egentligen bra. Haha!
Bestämde sig väl inte 100 men kommer han inte på to kommer han så vi kan handla på fred iaf.
Va skulle jag göra utan honom? Sen sa han nåt att det var nåt möte i Uppsala på tisd, vet inte om han tänkt stanna till dess. Va visst nån dans på sönd här i krokarna med.
Visar sig! Han vet ju att han får det.
Tänk vilken skillnad det har blivit på oss båda, om man vetat det här hade man kanske kämpat lite till men å andra sidan är jag ju jättenöjd med vänskapen. Så glad åt vårt nuvarande förhållande.

Åkte till affären på em. Såg så skönt ut men attans va kallt det blåste. Stoppade dom nya vantarna jag köpte på Mickelsmäss i fickorna men trodde inte jag skulle behöva dom. Det gjorde jag o jädrans va bra dom var. Nån fast väv i själva vanten som det inte blåste igenom. Sen var det en gullig pälskant runt handleden och den sitter inte i vägen heller. Har ju en sån på mina grå som är lite tjockare också. Inget vid en massa minus men bra nu.

Hämtade paket, tvekade på om jag skulle åka in på kyrkogården men åkte till affären först. Hämtade medicin från apotea där jag tydligen klickat i utlämningsställe ist för Best. Ibland är inte skallen med.
Köpte ost, billig fast jag redan har en oöppnad. Tänker att vi är ju några som vill ha ost på knäcke till Jansson på lö.

Åkte in på kyrkogården, som jag sagt förut åker jag ju inte upp till gräset framför graven nu eftersom det är en ny som första grav, E är 3e. Såg inte Konrad, tog en bild från grusgången och förstorade upp den hemma sen. Såg honom inte. Ser ni nån igelkott?


Blev både orolig och ledsen. Men funderade på om den låg under nån av astrarna. Precis nyss fick jag veta att det gjorde den.

Frågade Annika om hon kunde kolla om hon skulle dit snart men trodde inte hon skulle åka idag. Kom på att jag kunde fråga en av Elles jobbarkompisar som ju jobbar där. Hon hade hittat den, fluffat till den och skickade ett foto.


När Elle låg på intensiven jobbade C ibland på Life i Enköping. Hon köpte den här som heter Konrad så klart som alla andra igelkottar och en nalle. En slags smärtlindring för barn. Lite tyngd i dom men inte direkt som en vetekudde.
Elle släppte knappt dom där. Hade nallen mot halsen och Konrad under handen. Tröst när hon så småningom blev förlamad. Så när hon dog fick hon med sig nallen och Konrad fick bo hos henne på graven sen. Dom är gjorda i nån textil som tål väta hyfsat, tror man ska kunna ha med dom i en bastu, och han har ju klarat 1 1/2 vinter. Regn och rusk. Smutsig är han, men vilken kotte är inte det?

Dom hade alltså varit förbi graven båda två, vem som var först vet jag inte. Jag va ju orolig för att den var stulen, lika blev både C och L. Jag hann tänka många fula ord om den ev var det. Den där kotten är viktig. Så lättad och glad nu.

Åt rest av stångkorv idag, som alltid ett stekt ägg till med.



Såg ett så bra sopprecept idag, blomkål och broccoli har jag gjort förut, den är det en massa ost i. Så god men nu var det en liknande utan ost men med potatis också. Även spenat och lite topping med feta. Så matig. Kanske bli den på torsd, kul att rosta grönsakerna först med. Tror inte jag gjort nån så.

8 portioner är väl att ta i, har inte mkt plats i frysen men går ju att halvera. Å gör den nog på hönsbuljong, tycker grönsaksdito ofta är så mesig.




Inte gjort så mkt ikväll. Såg Svenska Truckers och började se Högspänning. Slog av och bloggade ist. Borde plocka i en disk, få se om jag orkar. Annars blir det snart sängen.

Av Neta - 16 oktober 2023 00:21

Gör ingenting bara sitter hemma och ugglar. Har ingen lust med nånting, inget är kul. Jag har inte ens fått ner dom sista perennerna för är så rädd för att ramla. Det tar
väl 10 sek styck att få ner dom 2. Har en kruka kvar ute med, en liten. Är knölar i så den fryser inte i första taget, men ändå. Den ska till garaget.

Saknar Elle så jag mår illa men jag tycks vara den enda som gör det. Gud va hon glömdes bort fort, är som hon aldrig funnits. Den där fonden som inrättas marknadsförs inte alls och kommer nog att dö ut. Den bildades på initiativ av parasporten men i årsberättelsen kunde dom inte ens skriva rätt kyrka. Vi i familjen gav tillåtelse att bilda fonden men har sen inget att göra med den alls. Jag har iofs föreslagit pristagare men det är det enda. Dom bestämmer.

Vet inte heller hur jag ska göra för att få direktlänk till enskilda inlägg här. Länkar i Fb, men har jag skrivit efter det inlägget man klickar på så är det de som kommer upp.


Om 2 veckor är det Halloween. Hatar den helgen. Om den ändå kunde bestå av bara pumpor. Så osmakligt med resten. Känns som vi har så mkt död och elände IRL ändå med alla mord och brott.

Sen helgen efter är det Alla helgona. Den älskar jag däremot. Är så fint och stämningsfullt på kyrkogården då. Hoppas vi kan sätta upp hennes lykta på lö då dom kommer hit och käkar Jansson. Precis upptäckt att Lidl har bra priser på öl och tårta och det vore ju skönt att kunna köpa färdigt. Jansson gör jag en ugnsform. Ska höra om nån kan handla med mig på Lidl.

Födelsedan har jag ingen aning om hur den blir. Ev ut och äta med Annika i år igen men får bli på ett billigare ställe isf. Kanske på China river där dom har pensionärsrabatt på lunchbuffé. Måste ju inte va på kvällen.
Måste ju ha pengar till vi ska fira L, han fyller ju 80.


Den här måttskeden eller va jag ska kalla den har C o jag spanat in. Markering för tsk, msk och 1/2 dl så smart om man ska tillföra saker under tillagning, sen är den rejäl som serveringssked med. Fiskars så hyfsad kvallisort också. Haha!
Elle hade nåt verktyg till köttfärs med som jag vill ha. Har bara inte sett en sån i nån butik. Omegavispen är bra men inte om man vill fräsa mycket.

Har inte en vindroppe i huset så måste förse mig där med. Helst vill jag åka Eckerö för att kunna köpa kassavin men det är ju inte gratis heller.


Hittade köttfärsgrejen. På Adlibris av alla ställen. Haha! Den är urbra!

Sitter som vanligt o fryser men nu ska visst värmen va normal. Va hjälper det när det är sånt kalldrag från fönstret. Är 20 gr här inne. Vill helst ha 22 jag. Saknar värmen från ved.

Men nu ska jag hoppa i säng och dra upp täcket ända till nästippen.

Av Neta - 15 oktober 2023 14:31

Den här veckan och 13 v framåt tänker jag tipsa om asiatiska smaksättningar och tillbehör.

Veckans ASIATISKA

Bananblad
För att svepa in mat som ska ugnsbakas, ångkokas eller grillas. Bladen håller maten fuktig och har en mild smak som kryddar maten. Även som dekoration.

Veckans BRÖD

Festlig brödrulle
10?12 bitar

¼ pkt jäst (ca 12,5 g)
2 ½ dl vatten, fingervarmt
1 tsk salt
1 msk honung
1 msk rapsolja
6?7 dl siktat dinkelmjöl

Fyllning:
2 pkt mozzarella à 125 g
1?2 tomater
100 g skinka i skivor
1 kruka basilika

Garnering:
1 ägg
flingsalt

Smula ner jästen i en bunke.
Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp.
Tillsätt salt, honung, olja och dinkelmjöl, lite i taget.
Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter.
Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.
Kavla ut degen till en rektangel, ¾?1 cm tjock, på ett mjölat bakbord.
Skär mozzarellan och tomaterna i skivor, ca ½ cm tjocka.
Lägg dem och skinkskivorna omlott i en lång rad i mitten på rektangeln.
Lägg på basilikablad.
Vik ena degsidan över fyllningen.
Skär flikar, ca 2 cm breda i den andra degsidan och lägg upp dem runt rullen och fäst på undersidan så att flikarna skapar ett mönster upptill.
Lägg rullen på en plåt med bakplåtspapper.
Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min.
Sätt ugnen på 230 grader.
Pensla brödet med uppvispat ägg och strö över flingsalt.
Grädda brödet mitt i ugnen i 20?25 min.
Låt det svalna på plåten.

Veckans SALLAD

Netas råkost

2 morötter
1 pkt sparrisbroccoli
1 röd spetspaprika
½ pkt sockerärtor
1 brk minimajs
½ röd chili (mild)
1 stort Granny Smithäpple
½ dl olivolja
2 msk vit balsamico
2 tsk salladskrydda
½ tsk salt
1-2 krm grovmalen sv.peppar

Skala morötterna, fortsätt sen o gör strimlor med skalaren
Ansa och dela buketterna och broccolistjälkarna i mindre bitar
Halvera, kärna ur och skiva paprikan
Ansa och skär ner sockerärtorna
Häll av och dela minimajsen i mindre bitar
Kärna ur och hacka chilin
Skala, kärna ur och tärna äpplet
Rör ihop dressingen och blanda alltsammans, låt den dra minst en timme, gärna längre.

Veckans VEGO

Stekt Squash med myntayoghurt

2 squash á 200 g
1 dl olivolja
salt peppar
2 klyftor vitlök
½ tsk spiskummin
½ tsk gurkmeja
1 dl grönsaksbuljong
matlagningsyoghurt
färsk mynta
rostade kikärtor

Skär squashen i centimetertjocka skivor.
Värm upp olivolja i en stekpanna tillsammans med hackad vitlök, gurkmeja och spiskummin. Stek skivorna i omgångar, salta, peppra och lägg upp på ett fat.
Toppa squashen med yoghurt, finstrimlad mynta och rostade kikärtor
Servera m blandad Quinoa och sallad.

MÅND

Kålpudding med brun sås
Dubbel sats


1 st stort kålhuvud, ca 2,5 -3 kilo

Färsblandningen:
800 gram blandfärs
2 st gula lökar
2 st "portioner" kokt ris
1 st ägg
2,5 tsk salt
0,5 tsk vitpeppar
½ msk kanel
1-2 dl vatten för att ge smeten en lagom lös konsistens

5 dl buljong

Kålen:
50 gram (ca) smör att steka i
3 msk sirap
1 msk kinesisk soja

Såsen:
Skyn + vatten och grädde, ca 8 dl
4 msk idealmjöl
Salt, peppar

Sätt ugnen på 200 gr
Skär vitkålen i strimlor
Fräs den i smör i stor gryta tills den är mjuk
Tillsätt sirap och soja och rör om
Finhacka löken under tiden och blanda den, riset och ägget i
köttfärsen
Salta och peppra
Tillsätt vatten om det behövs för att smeten ska kännas lös
Blanda ca 3/4 av kålen med färsen och lägg i rymlig ugnsfast smord form
Häll buljongen över och lägg i återstående kål ovanpå
Sätt in i ugnen ca 45 minuter, kålen ska då vara mjuk och fått fin färg
Mät skyn och späd med grädde eller mjölk, spar lite till mjölet
Red av med mjöl utrört i kall vätska
Smaka av med salt, peppar och soja.

TISD

Flexibla fisken

600 gr fiskfilé, valfri sort, färsk el. fryst
2-3 tomater
2-3 dl grädde, valfri sort
rikligt med dill, helst färsk
smör till formen

Sätt ugnen på 200 gr
Smörj en ugnsfast form,
Salta och peppra filéerna
Vik hop och krydda även den sidan, lägg i formen
Täck den med dill
Skiva tomaterna och lägg dom på fisken
Häll på grädde så det nästan täcker, se till att tomaterna får grädde på sig
Stek i ugn i 20-25 min, lite längre om fisken är fryst
Servera med nykokt, gärna färsk potatis och sallad.

ONSD

Falukorvsgratäng med ostsås
4 pers

250 g valfri pasta
500 g falukorv
1 purjolök
2 msk smör
250 g broccoli
1 dl riven lagrad ost
10 cocktailtomater

Ostsås:
4 dl matlagningsrädde
1 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
2 msk majsstärkelse
1 1/2 dl riven lagrad ost
1/2 dl finhackad persilja
Garnering:
kryddgrönt

Sätt ugnen på 225 grader.
Koka pastan enligt förpackningens anvisningar.
Spola i kallt vatten och låt rinna av.
Strimla korven.
Ansa och strimla löken och bryn den blank och smidig i matfett.
Ansa broccolin och dela den i mindre buketter.
Koka broccolin ca 2 minuter i lättsaltat vatten, låt rinna av.
Halvera tomaterna.

Sås:
Koka upp matlagningsgrädden och red av med majsstärkelse.
Salta och peppra.
Ta av från värmen och tillsätt ost och hackad persilja och låt det smälta ner i sås en under tiden som du rör.

Blanda samman pasta, lök, korv, broccoli och tomater.
Fördela blandningen i en smord ugnsfast form.
Häll över ostsåsen.
Grädda gratängen i ugnens mitt ca 20?25 minuter, eller tills du har fått en fin och gyllene yta och ostsåsen har stannat helt i gratängen.
Garnera med kryddgrönt och servera.

TORSD

Trattkantarellsoppa

1 l färska trattkantareller eller 3 dl torkad
2 finhackade scharlottenlökar
2 msk smör
2 msk mjöl
1 l buljong
2 dl grädde
4 msk torr sherry
salt & peppar

Rensa, skölj och skär ner svampen lite
Fräs långsamt i smöret med löken ca 25 min
Pudra över mjölet, rör om o späd med buljongen, uppvärmd, koka upp
Häll i grädden och koka till den får en krämig konsistens
Smaka av med salt, peppar o sherry

Används torkad svamp så bryt sönder och låt den ligga i blöt i buljongen, fräs löken till den blir glansig och följ receptet för resten.

Mangoplättar

4 dl fryst tärnad mango
4 ägg
4 msk vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 msk smör

Servera med:
Honung
Rostad kokos
Jordgubbar

Tina mangon
Mixa den slät med ägg, mjöl och vaniljsocker
Stek i omgångar i smöret på medelvärme
Vänd inte förrän den stelnat
Servera.

FRED

Paj m bacon, purjo, paprika o mozzarella
4?6 port

Pajdeg:
3½ dl vetemjöl
3 msk sesamfrön
125 g smör
½ tsk salt
1 litet ägg

Fyllning:
1 liten purjolök
2 paprikor
280 g tärnat bacon
salt och peppar
3 ägg
2½ dl matlagningsgrädde
250 g mozzarellaost

Garnering:
färsk timjan

Ugn 225°
Pajdeg:
Arbeta samman ingredienserna i en matberedare, låt vila svalt i plast 30 min.
Kavla eller tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diam.
Fyllning:
Ansa, skölj och skiva purjolöken.
Kärna ur och skär paprikorna i bitar.
Stek baconet, ta pannan från värmen och vänd ner purjolöken.
Krydda med salt och peppar.
Ta undan lite av baconröran till garnering.
Blanda ägg och grädde.
Dela mozzarellaosten i bitar och lägg dem i äggstanningen.
Häll äggstanningen i pajskalet, fördela baconröran och paprikan i pajen.
Grädda i mitten av ugnen ca 30 min, tills äggstanningen stelnat.
Garnera med timjan och lite av baconröran.

LÖRD

Gravad lax

Ca 1 kg lax av mellanbit
2-3 tsk vitpepparkorn
½ dl salt
kn ½ dl socker
2 dillknippor


Frys gärna laxen i två dygn innan du gravar den för att vara säker på att ev parasiter försvinner
Man kan också grava först och sen frysa.
Gravad lax kan frysas även om den är gjord på fryst tinad lax.

Dela laxbiten i två delar, dra ur dom stora benen.
Stöt pepparkornen grovt och blanda med salt och socker.
Strö 1 fjärdedel av blandningen på ett fat (ej metall) tillsammans med lite av dillen.
Lägg den ena av laxbitarna med skinnsidan neråt på blandningen, fördela 2 fjärdedelar av blandnnigen + dill på laxen, lägg på den andra laxbiten, köttsida mot köttsida med den tynnre delen på den tjocka delen på den som redan ligger där.
Strö till sist över resten av saltblandningen och resterande dill ovanpå.
Täck fatet och ställ kallt två dygn, vänd den ett par ggr under tiden.
Ös gärna med vätskan som bildas
Skiva sedan tunt och skär ?snett? över fibrerna, nästan diagonalt.
Kan även skäras i cm-skivor och halstras lätt.

Dillstuvad potatis

1 kg potatis, fast sort
1 knippa dill

Bechamelsås:
2 msk smör
4 msk vetemjöl
5 dl mjölk
salt och malen vitpeppar

Béchamelsås:
Smält smöret i en kastrull.
Lyft av från plattan och rör i vetemjölet.
Sätt tillbaka på värmen och tillsätt mjölken under omrörning
Låt såsen småkoka i 10-15 minuter.
Krydda med salt och peppar.
Skala och koka potatisen nätt och jämnt färdig.
Låt den svalna och skiva försiktigt.
Hacka dillen fint och rör ner den i såsen.
Ringla den heta såsen över potatisen och vänd ner försiktigt.
Låt allt bli genomvarmt och servera genast.

SÖND

Höstgratäng med pulled pork och paprika
4 port

4 paprikor
1 förp pulled pork
2 dl riven cheddarost

Tomatsås
2 förp tomat- eller pizzasås, t ex Ica, ca 780 g
1 förp svarta bönor, kokta, ca 380 g
persiljekvistar

Servering:
klyftpotatis

Ugn 225°
Dela paprikorna på längden och ta försiktigt bort stjälk och kärnor.
Lägg dem på en plåt med snittytan upp.
Baka paprikorna i mitten av ugnen 20?25 min, tills de mjuknat och fått lite färg.
Tillaga pulled pork enl anv på förp.
Tomatsås:
Blanda pizzasås och avrunna svarta bönor.
Fördela såsen i botten på en gratängform, ca 25×20 cm.
Fyllning:
Fördela det isärdragna köttet i paprikahalvorna.
Placera halvorna i tomatsåsen.
Strö över ost och gratinera i mitten av ugnen 15?20 min.
Garnera med persilja.
Servera gärna med klyftpotatis och sallad.

Toscagino

2 bananer
½ lit jordgubbar
3 kiwi

50 g smör
¾ dl strösocker
2 msk vetemjöl
1 msk mjölk
1 dl mandelspån

Sätt ugnen på 225 gr
Skala och skiva bananer och kiwi
Rensa och skiva jordgubbarna
Blanda och lägg ut frukten i en ugnsform
Blanda allt utom mandelspån i en kastrull
Värm under omrörning till socker och smör smält
Rör i mandelspånen
Klicka smeten över frukten
Grädda ca 10 min
Servera m glass.

Av Neta - 14 oktober 2023 22:40

Det här med räkmackan jag la ut recept på i veckan blev en flopp för mig. Ska ju va 2 msk majonnäs med 2 dl fraichen i avokadoröran och det blev för fett för mig. Skulle ju dessutom lägga av den avocadoröran över räkorna. Gjorde som en liten tårta då ett par av grannarna kom. Dom tyckte det var toppen men jag kunde inte äta.
Spart min bit i kylen till i morgon och ska försöka om det går med bubbelvatten. Kan gå ibland. Håll tummen. Annars äter jag upp räkorna bara.

Fick också en kommentar om att jag hade önskat jul med Xet, jag relaterade i tanken till den lugna midsommar vi hade, att den var så kravlös och det är så jag vill ha julen med vare sig jag firar med honom eller nån annan. Ingen typ fest med alkohol. Dricker ju inte ens snaps till sillen. Va bara det jag menade. Vill inte hålla på med julklappspel och annat löjl. Köper ju knappt julklappar annat än till C och M, kanske nåt på kul till L om han är här eller där om vi är i Ö-bro.

L och jag är ju skilda och det finns ju orsaker till det. Han kan vara en djävul och var det då. Därav mitt beslut.
Men!
Jag bestämde mig vid skilsmässan att *nu är det så här* nu blir det en annan relation mellan oss och den måste framförallt för flickorna bli bra. Det som varit är borta. Vi ska ju förhoppningsvis bli mormor och morfar och då blir det ytterligare personer det måste bli bra för.
Sen hände det som hände och vi blev lite mer tighta men bara på ett vänsätt. Jag lovar att det finns inga som helst andra vibbar mellan oss längre. Dom försvann under sista tiden som gifta pga beteenden. Men vi känner oss ändå lite som en familj nu efter att all skit är borta. Å det kan väl få vara så eller? Vi sörjer ju den som fattas tillsammans alla 4 och övrig familj.
För mig är L trygghet i det som hänt också. Den jag verkligen kan prata om E med och som vet precis vad jag menar. Hon är ju vår tillsammans trots allt. Därmed inte sagt att vi gör det särskilt ofta på djupet så. Men jag kan det.

Berättade idag på nätet om höstdrinken på vitt vin som jag älskar.

Mixa 9 dl vitt iskylt vin med 3 dl lingonsylt
Sila gm finmaskig trådsil 2 ggr
Smaka av med florsocker, börja med 1 msk
Servera gärna med isbitar med lingon i eller ca 1 msk frysta lingon per glas.
Löjligt god!

Någon relaterade till Marinella och menade att den var för lika det. Men är inte Marinella hjortron? Vi drack också Marinella.

1 3-del Marinella och 2 3-del fruktsoda och en himla massa gurkskivor. L och jag nostalgidrack en häromåret. Den är väl inte så dum heller. Men finns ju inte tillstymmelse till lingonsmak.

Jag dricker ju bara starksprit i en god drink. Den C gjorde när jag var där på rosa gin och Brämhults chockrosa drakfruktjuice + fruktsoda var ju också god. Den kan man zippa på utan att bli så sprattlig. Haha! Vet dock inte hur hon gjorde den.

Nu är jag lite frusen, då tar jag en mugg varmt vatten som den gamla tant jag är, tar jag kaffe eller te kan jag inte sova sen. Lyssnar nog på boken en sväng till med. Nu är Släkten utläst och jag lyssnar på en helt vanlig feelgood igen. *Det är inte bara löven som faller* av Maria Arell. Verkar lite halvbra!
Sen väntar en ny Jenny Colgan och en ny av både Hanna Blixt i Leksandsserien och Ewa Klingberg om Evigheten AB.



Av Neta - 13 oktober 2023 23:07

Nu har jag iofs inte sett om det hänt fler idag eller ikväll men det som hände i Tyresö i natt är väl nog. En mormor som reser till barn och barnbarn för att hjälpa till. Hur många gör väl inte det?

Att då brutalt väckas mitt i natten och mördas till sammans med dottern av en 16-åring, det dessutom i närvaro av barnbarnen.

Fatta vidden av det! Jag mår illa!

Å här går jag och kokar lingonsylt och steker skivade paltar. Ugnsbakar dessutomen feta som fredagsmys.



Det sista var löjligt gott, om man gillar fetaost. Skulle nog panerat med mjöl, ägg och panko men nu penslade jag bara med olivolja, kryddade med flingsalt o peppar samt oregano. Strödde på svart sesamfrö och panko.
La på en bädd av hackad rödlök och tomater. Körde i Af på 180 i 10 min. Använde som alltid en pappersform. Men som sagt mkt panko blåste bort så gör en riktig panering. Den blev frasig men kunde ändå blivit mer så.

Annars har jag väl gått här och småplockat. Läst, löst korsord och så. Dan går ändå!

Kom ihåg Svenska nyheter ikväll med. Trött så blir nog snart sängen.

Glöm inte räkmackans dag i morgon!

Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3
4
5
6
7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2024
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards