Mina ord och tankar

Senaste inläggen

Av Neta - 14 september 2023 00:54


Jag har funderat lite på det här med hur jag så lindrigt som möjligt jag skulle kunna baka. Har ju en axel och en arm som inte funkar ibland. Så klart inte samma. Hö axel och vä arm. Har ju också svårt att stå.

Jag gillar t.ex att göra en paj till fikat. Funderat på hur det här med att lyfta ner burkar ska kunnas göra lindrigare då jag kan få så ini hoppsan ont. Det blir ju 4-5 st och mjöl, havregryn och socker väger en del.
Då började jag fundera på om man skulle lyfta ner burkarna bara en gång och göra baksatser. Fylla plastpåsar med det torra så blir ju det blandat med. Bara hälla upp i bunken och tillsätta smält smör, grädde och sirap eller i det fall smöret ska smältas, göra det och sen bara röra i det torra. Tror faktiskt man kan smälta smör i de fall det inte ska vara smulpaj jämt.

Mellan 3-500 g frukt eller bär ska ju blandas med 2 msk pot.mjöl och 2-3 msk socker det tror jag inte kan göras före tyvärr.

Men sen, en vanlig smulpaj blir ju bara
2.5 dl mjöl
1/2 dl socker.

Ska sen knådas smuligt med 125 g smör. 175-200 gr i ca 30 min.

Vill man göra paj med kolatäcke så blir satsen:

1 dl socker
1/2 tsk bakpulver
2 1/2 dl mjöl
1/2 krm salt

Sen ska det blandas med 2 msk sirap och 100 g mjukt smör innan det klickas på bären. 200 gr längst ner i ugnen i 25-30 min.

En knäckig pajsats blir

2 dl mjöl
2 dl havregryn
1 tsk bakpulver
2 dl strösocker

Sen smälter man 150 g smör med 1/2 dl sirap och 1 dl grädde. Häller i det torra, rör om och klickar ut. 175 gr i 25-30 min. Låt den sen stelna lite så den blir knäckig.

Om man gör baksatser i plastpåsar, och lägger flera sånna av samma typ i en ziplockpåse.

Du slipper lyfta ner eller upp de tunga burkarna varje gång. En baksats håller flera år.

Är inte det en bra gåbortspresent också? Man kan lägga det blöta i en liten plastburk då. Jag skulle bli himla glad iaf.

Ja hade precis skrivit det här när jag gick in på insta. Hade ett inlägg från Leif Mannerström där han visar sin fru som tar reda på äpplen.
Hon skalar, kiyftar och rullar dom i råsocker och kanel. Lägger i burkar och fryser in lagom mängd till en paj.
En burk + en baksats och *kladdet* kan det bli enklare?

Bra för oss som har lite handikapp men även ni andra. Går ju snabbt!

Jag funderar om man måste ha socker till päron? Nån som vet? Päronpaj med 1 msk kardemumma i smuldegen är oslagbart, blir så himla gott.

Nu till något helt annat.

Det är höst och skördetider. Vi strimlar vitkål, vi river morötter men har ni tänkt på att riva broccoli och blomkål?
I Östergötland finns en livsmedelskedja som heter Östensons. Typ som Ica. Där fick vi upp ögon och mun för att riva broccoli och blomkål.
Dom sålde i sin salladsbar en råkost där man gjort det och sen strimlat i inlagd paprika och solrosfrö. Så himla gott. Va nog lite olja och spad från paprikan i också.

Köpte broccoli idag med ganska lång stam så jag rev den och morötter och hade i en slatt pizzasallad som var kvar sen helgen. Dressade med vinegrett med salladskrydda i också.


Blev så himla gott till köttbullarna.


Testa med att riva dom här eller tillaga dom ihop på annat sätt. Dom lyfter varandra.

Ja jag var alltså en sväng till affären idag. Var kunddag med en massa extrapriser och jag skulle dessutom hämta ut en tröja. En lång mönsterstickad med dragkedja och fickor. Lite varmare än en hoodie.

Nu ska jag hänga min ljusa 60 jag tvättat och ta reda på köttbullar som står och svalnar.

Av Neta - 12 september 2023 23:04

Ja hela sömnrytmen blir ju förstörd när man sover nån timme bara innan man måste upp och kissa. Å naturligtvis somnar man mitt i det man lyssnar på eller i korsordet man löser sen.
Var alltså vaken hyfsat tidigt i morse. Naturligtvis somnade jag om en stund då också.

Sen när jag vaknade så hade jag lite att läsa. Har ju hänt så tragiska saker här inne i stan. En 25-åring hittades i ett trapphus i Sala backe vid 5-tiden i morse, skottskadad. Avled senare. Visade sig blivit skjuten av misstag.
En 13-åring har hittats död i södra 08, troligen avrättad.
Stort pådrag i Gottsunda tidigare ikväll och lika påSalabacksgatan i em.

Hur ska man orka ta in allting? Hur länge tills vi har sån skit härute? Nu har vi nu inte många nysvenskar här, om ens någon. Men sånt kan ju ändras.

Man vågar nästan inte läsa tidningen på nätet. En närstående till mig tycker vi * ska låta dom hålla på, så dom utrotar varandra* men han som blev skjuten av misstag då?

Va tvungen att ringa en kompis sen, glömde äta både frukost o lunch. Kom på det när det började kurra i magen vid 14.

C ringde och hade varit här i stan, hos tandläkaren. Hon berättade lite om Göteborg och så.

Hade tänkt att tvätta nån maskin idag och kanske gjort nån smulpaj. Blev inget av det. Kom så klart inte ut heller. I morgon måste jag. Hoppas slippa regn.


Körde stångkorven i airfryern. Blev inte så mkt färg. Stekte ett ägg till och sen rödbetor och sallad. Potatis så klart. Har en till jag måste äta snart. I morgon kanske det blir pasta eller nudlar dock, troligen med lite kyckling.

Iaf så hade C läst nånstans att IcaCity som jag skrev om igår är Sveriges dyraste Ica. Va farao skulle vi där och göra? Akta er för den om ni är i Uppsala alltså. Torgkassen ligger bara en kort bit därifrån.

Sommaren kan nog betraktas som slut nu. För mig har den varit så konstig så lika bra det.


Hittade lite mer matkonst på Fb. Berättade för mamma, hon tyckte det var att förstöra mat. Det är det nog för så där fräscht är det nog bara nygjort. Men fint!

Jaja få se vart det skjutits nästa gång nu då. Kanske redan hänt. Det läskiga är att man blir så avtrubbad efter ett tag.

Kram på er!

Av Neta - 12 september 2023 01:31

Känns som det pågått i flera veckor men ändå blir det inget.
Snorig så jag varit tvungen att ta nässpray vissa kvällar. Rister i ett öra, öm i halsen och känner mig duvven och febrig när jag vaknar. Så masar man sig upp och då är det över. Bara trötthet kvar och den vanliga värken i kroppen.
Också himla trött på pengar som inte räcker. Va tvungen att skaffa lite nya tights för det var hål på en del. Städräkningen var 200 kr dyrare än vi räknat ut. Hon kom 13.10 och gick 15.20 men hade debiterat 2.5 timmar och bodde helt plötsligt 4 km längre bort härifrån än tidigare. Då hade hon inte gjort allt hon skulle ändå.

Gick lite mer pengar än jag trott i lördags med. Påminn mig att aldrig handla på Icacity. När jag, när dom hade det här, plockat ihop en sallad här kostar den runt 60kr, där drygt 100.

Kände när vi gick hem från stan i lördags också vad mysigt det hade varit att sätta sig på en uteservering, äta och ta ett glas vin. Va ju 23-24 gr trots att kl närmade sig 18.30 Men ingen av oss hade råd. Kostar ju L en 4-500 att åka hit och hem igen. Va fan kan han inte bo närmare för?
Jo jag vet! Det här.


Hade jag bott så hade jag inte flyttat jag heller. 3 tr utan hiss dessutom gör ju att jag inte ens varit upp där. Bara suttit vid sjön och picknickat lite. Vi bodde ju med sjöutsikt i huset, saknar det.

Jag betalade ju så klart hans lunch också. Fikabröd och den pizza vi köpte och pimpade med lite godsaker också. Nåja vi hade en rätt skön kväll här med med lite vin till maten. Fick ju lite hjälp med.
Klagar inte!
Men med den städräkningen och lite extra som en sjukhusräkning och köpta kläder inför höst blir inte oktober så fet heller. Ska dessutom på bröllop i 08.

Fyller dessutom år då men kommer inte kunna göra nåt. Vill folk ha tårta får dom ta med sig en för då måste jag ha pengar till en grej i nov. Sen är det jul. Blir inga julklappar iaf.Tur att man inte har lån och sånt. Går runt men utan nåt extra.

Idag va jag seg, vaknade ändå rätt tidigt. Har en hel del myggbett som stör natten. Småfixat lite. Åt Wallenbergare, men har tydligen slutat fota maten. Haha!

Nu ska jag iaf sova.








Av Neta - 10 september 2023 22:45

Som vanligt så får jag en del frågor när Leif och jag har tillbringat tid tillsammans. En del undrar rakt på sak hur vi kan sova under samma tak utan, ja ni vet. Nån som på riktigt tycker att dom har med det att göra.
Många som ställer alla möjliga frågor om varför o.s.v som säger rent ut, och det vet jag nån som sagt till honom också. Att man ska inte umgås med sitt X. Jag börjar bli riktigt trött på det.

En del tycker det är bra att vi kan umgås och säger att det är ju så det ska vara. Där häller jag med.

Vi var gifta en hel evighet. Verkligen i *nöd och lust.* i alla förhållanden finns både kärlek och vänskap och det finns inget som säger att vänskapen måste ta slut för att kärleken gör det.
Vi har gått igenom så mkt tillsammans och man kan inte dela visst av det med någon annan.

L har en väldigt fin egenskap som många inte verkar kunna stava till idag. Han är respektfull. Lägg sen till snäll, vänlig, empatisk och hjälpsam.
Han kan driva mig till vansinne ibland, jag är övertygad om att det kan jag göra med han också men det andra överväger.
Tillvaron med honom är så himla enkel, det så klart för att vi känner varann så väl. För mig blir det också ett slags trygghet.

Normalt ses vi inte så himla ofta, kan gå veckor utan att vi ens pratar med varann. Men sen när vi ses så är det som vi sågs igår.
Vi delar en del viktiga värderingar, andra som nån av oss tycker är viktiga delar vi inte alls men det är ok.

Igår märkte jag att det var lite kämpigt för honom med rullstolen, men fast jag märker det så säger han att det går bra. Han tycker väl det då men igår bestämde jag att när det blir kämpigt med rullstolen utomhus och under en hel dag som igår då blir det scooter ist. Eller så får vi skippa och göra saker tillsammans.

Han fyller 80 i november! 80! Kan ni tro det? Visste jag inte det skulle jag inte tro det iaf!

Ni som tycker det här är fel, ni kan dra åt helvete! Sköt er själva och skit i oss.

Jag tänker inte ändra på mig. Inte på honom heller.

Idag frågade jag om han kunde hjälpa mig på framsidan, det gjorde han och efter en fika så åkte han sen.
Jag kan erkänna att det blir tomt. Men det blir det när J eller C åker också, eller när Annika och jag skiljs efter våra äventyr. Men det går ju alltid över.


 
Av Neta - 10 september 2023 16:24


Veckans ÖRT


Oregano
Är släkt med mejram och är den enda ört som smakar mindre färsk än torkad. Funkar till mycket mer än bara pizza t.ex passar den bra till alla ost och tomaträtter.


Veckans BRÖD

Hittade en del kul recept på bröd på Kronjäst sida, fler kommer så småningom

Vetesurdegsbröd

1 påse (150 g) KronJäst Surdeg Fullkornsvete, färsk
¼ pkt (12,5 g) KronJäst för Matbröd, färsk
2,5 dl (250 g) vatten kallt
6,5 dl (390 g) vetemjöl special
2 tsk (12 g) salt

Lös jästen i vattnet.
Blanda alla ingredienser utom saltet 3 minuter långsamt med maskin. När degen gått ihop, öka hastigheten och fortsätt kör ca 4 minuter.
Tillsätt salt och blanda 3 minuter.
Lägg degen i en inoljad bunke och låt jäsa under plast i 2 timmar.
Vik degen efter en timmes jästid.
Lägg försiktigt upp degen på mjölat bord och forma varsamt till två limpor.
Låt jäsa ca 2 timmar, eller dubbel storlek.
Sätt ugnen på 250 grader. Vänd upp brödet på plåt.
Sätt in brödet i ugnen och sänkt till 230 grader.
Grädda ca 25-30 minuter.
Ta ut brödet ur ugnen och låt svalna på galler.


Veckans SALLAD

Medelhavssallad med melon

70-80 g ruccola eller machésallad
2 stora tomater, skivade
½ gurka, skalad och skivad
¼ vattenmelon, i 3-kants tunna skivor
200 g keso med feta och oliv
½ rödlök, tunt skivad
2 dl svarta oliver
Pesto
Olivolja
Färsk oregano
Flingsalt och sv.peppar

Skölj och torka salladen, klä ett fat med den
Varva tomat, gurka och melon ovanpå
Lägg keso på mitten
Strö över rödlök och oliver
Ringla över pesto och olja
Garnera med örter och strö över salt & sv.peppar


Veckans VEGO

Broccoli och fetaostbiffar

2 schalottenlök
olivolja
1 dl avorioris
1 grönsaksbuljongtärning
3 dl vatten
2 potatisar
150 g broccoli
150 g fetaost
1 ägg
2 tsk potatismjöl
salt, peppar
2 tsk oregano
olivolja till stekning


Skala och hacka löken och fräs den i en gryta med olja.
Rör i riset och fräs i 1 minut.
Tillsätt buljongtärning och vatten. Koka under lock i 20 minuter.
Skala och tärna potatisen.
Dela broccolin i mindre bitar.
Koka potatisen och broccolin mjuka.
Låt rinna av och mosa potatis broccoli och fetaost.
Blanda i riset, ägg och potatismjöl.
Krydda med salt, peppar och oregano,
Klicka ut ca 12 biffar i stekpanna med i olja och stek tills biffarna fått fin färg.
Servera med sallad och rivna morötter.


MÅND

Köttfärslimpa texmex med bönsalsa


500 g blandfärs
1 ägg
1 burk fraiche
1 påse Tacokrydda
1 gul lök
2 msk riven ost
1 nypa salt

Salsa:
3 dl kidneybönor, sköljda och avrunna
3 tomater
½ gurka
1 dl majs
1.5 dl chunky salsa, medium

Sätt ugnen på 180 grader.
Blanda ihop färsen med ägg, crème fraiche, hackad lök, taco kryddmix och salt.
Lägg i en avlång ugnsform. Grädda i mitten av ugnen i ca 45 minuter.
Strö på ost i slutet.

Skär tomater och gurka i bitar.
Blanda i en skål med bönor, majs och salsan
Servera med ris och tortillachips

TISD

Falukorv i ugnen med pepparrotsgrädde

500 g falukorv
150 g purjo
200 g cocktailtomater
1 dl hackad dill
3 dl grädde
½ dl färskriven pepparrot

Sätt ugnen på 225 gr
Skiva korven och lägg skivorna omlott i en smord ugnsfast form
Skölj och strimla purjon
Dela tomaterna
Fördela purjo, tomater och dill över korven
Blanda grädde och pepparrot och häll över
Tillaga mitt i ugnen ca 20 min
Servera med kokt potatis eller potatismos och gröna ärtor.

ONSD

Fänkålsrostad lax

800 g benfri laxsida
2 msk fänkålsfrö
½ dl olivolja
1 citron, skalet
½ citron. Skal + saft
Salt
Nymald sv.peppar

Sätt ugnen på 200 gr
Lägg laxen på en pappersklädd plåt m skinnsidan nedåt
Stöt fänkålsfröt i en mortel och blanda med olivolja, citronskal och saft
Smaka av detta med salt o peppar
Gnid in laxen med röran och stek fisken mitt i ugnen ca 20 min.

Servera med

Ängamatsallad

300 g, ca 4 potatisar
300 g ca 2 morötter
125 g, ca ¼ blomkålshuvud
2 salladslökar
10 sockerärtor
1 dl majonnäs
2 msk turk yoghurt
1 dl hackad dill
2 tsk repad färsk timjan
Salt och nymald sv.peppar

Koka potatis och grönsaker mjuka och låt svalna
Skär dem i mindre bitar och blanda med majonnäs, yoghurt och örter
Smaka av m salt o peppar

TORSD

Grön ärtsoppa, matig soppa som går snabbt att göra

7 dl vatten
2 hönsbuljongtärningar
1 gul lök, hackad
500 g fr gröna ärtor
2½ dl matlagningsgrädde
salt, peppar,
1 tsk tork körvel
pepparrotsvisp

Koka upp vatten och buljong
När buljongen är löst, tillsätt lök och ärtor
Koka upp och koka 10 min
Mixa
Tillsätt grädde, körvel, salt o peppar
Hetta upp och servera med en klick pepparrotsvisp i tallriken.

Äppelpannkakor ugnspannkaka med äppelklyftor doppade i socker och kanel

FRED

ca 1 kg räkor 70/90
kräftor?
vitlöksbröd m broccolipesto
goda ostar
kex
vindruvor

Vitlöksbröd m riven ost
1 plåt


50 g jäst
5 dl vatten, fingervarmt
4 msk rapsolja
2 tsk salt
Ca 13 dl vetemjöl

Garnering:
4 msk rapsolja
2 vitlöksklyftor, pressade
ca 200 g ost, riven
hackad persilja, färsk

Smula ner jästen i en bunke.
Tillsätt vatten, olja, salt och vetemjöl, lite i taget.
Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter.
Dela degen i lika stora bitar
Kavla ut degen, ca ½ cm tjock, på 2 plåtar med bakplåtspapper.
Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
Sätt ugnen på 250 grader.
Tryck hål i degen med pekfingret så att inga luftbubblor bildas under gräddningen.
Garnering:
Blanda olja och vitlök i en skål.
Pensla blandningen på degplattan och strö över ost och persilja.
Grädda brödet mitt i ugnen i 13?15 min eller tills det fått fin färg.
Låt det svalna på plåten.
Skär brödet i bitar med en vass kniv.

Broccolipesto

Ca 500 g broccoli
10 ramslöksblad lr 2-3 vitlöksklyftor
1 kruka finhackad basilika
1-2 dl rostade pumpakärnor
Ca 1 dl olivolja
Salt o nymald sv.peppar
Ev riven parmesan

Dela broccolin i buketter, skala ev och skiva och dela stocken i bitar
Lägg stockdelarna i kokande saltat vatten, låt koka i 3-4 min innan du lägger i buketterna
Slå av vattnet när broccolin är nästan mjuk
Spola den genast med kallt vatten i durkslag
Mixa broccoli, ramslök, pumpakärnor och basilika
Tillsätt olivolja lite i taget
Smaka av
Rör om före servering och strö ev parmesan över.

LÖRD

Mangochutney kyckling


4 kycklingfiléer
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 msk smör
1 purjolök
1 röd paprika
1 hönsbuljongtärning
3 dl vatten
1,5 msk kinesisk soja
2 tsk sambal oelek
3 dl fraiche
3 msk mango chutney
1 st mango

Skär ansad purjolök och paprika i strimlor.
Dela eventuellt filéerna i mindre bitar.
Salta och peppra dem
Bryn dem i stekpanna i 1 msk smör, 2-3 minuter på varje sida. Smula ned buljongtärningen och tillsätt vatten, soja, sambal, fraiche och mango chutney.
Låt såsen sjuda ca 10 minuter eller tills kycklingen är färdig
Lägg i purjolöken och paprikan och låt dem bli varma och lite mjuka
Halvera mangon, skär bort skalet och kärnan, skär fruktköttet i bitar
Lägg i mangon i grytan strax före serveringen.
Servera m ris eller nudlar.

SÖND

Kalaskassler
4 port.

2 dl ris
1 kn persilja
1 kn gräslök
400 gr kassler
150 gr riv ost

Paprikasås:
2 msk smör
1 tsk paprikapulver
1 röd paprika, finstrimlad
1 hackad gul lök
2 msk vetemjöl
4 dl buljong
½ dl grädde
Salt, peppar

Sätt ugnen på 225 gr
Koka riset enl. förpackningen.
Hacka persilja och gräslök blanda med riset
Lägg det i en smord ugnssäker form.
Skär kasslern i ½ cm tjocka skivor.
Varva kassler och ost.
Smält smöret rör ner paprikapulvret.
Fräs paprika o lök en kort stund i fettet.
Rör ner mjölet och späd med buljongen och grädde.
Låt koka 3-5 min.
Smaka av med salt o peppar.
Häll såsen över kasslern i formen.
Gratinera mitt i ugnen ca 15-20 min.

Marängsviss för vuxna

4 persikor (kan bytas mot 6 plomon)
3 msk strösocker
2 apelsiner, saften
1 dl grovt hackade nötter
4 stora chokladmaränger
2 dl vispgrädde
1 dl mascarpone
½ lit vaniljglass
2 dl färska bär

Sätt ugnen på 200 gr
Kärna ur och klyfta persikorna
Lägg dom i en ugnsform och strö över socker, pressa över apelsin och strö över nötterna
Stek i ugnen till frukten precis börjar koka, ca 15 min
Bryt marängerna i bitar och lägg hälften på ett uppläggningsfat
Vispa grädden mjuk och vispa sen i mascarponen
Varva frukt, nästan all grädde och glass i tunna skivor på marängerna och strö resterande maränger på
Toppa med lite grädde och bär.


Chokladmaränger
9 st

100 g mörk choklad
3 äggvitor
1.5 dl strösocker

Sätt ugnen på 125 gr
Smält chokladen i ett vattenbad.
Ta chokladen från värmen och låt den svalna.
Vispa äggvitor och 1/3 av sockret till ett fast, vitt skum.
Tillsätt resterande socker och fortsätt vispa till ett ännu fastare skum.
Ringla ner chokladen i äggviteskummet.
Klicka upp maränger på en plåt med bakplåtspapper.
Varken blanda eller rör om, se bara till att få med choklad och äggviteskum på varje maräng, rör du om blir marängerna bruna i stället för melerade.
Grädda 1 timme och 30 minuter.
Låt dem sedan gärna ligga kvar på plåten i rumstemperatur över natten så att de blir riktigt torra och spröda.


Av Neta - 10 september 2023 00:55

Sov knappt i natt. Sover knappt nån natt nu för tiden. I morse hade jag satt kl på 9 men vaknade kvart över 8. Så typiskt, då vågar man ju inte somna om. Slöade och kollade tfn, hörde mig för var C och dom var.
Duschade och hade precis smörjt in mig och fått på mig kläderna när L kom. Jag åt lite frukost och han tog en kaffe. Vi gjorde i ordning våra termosmuggar med kaffe i.

In på affären och handlade lite fikabröd. Sen till mamma där vi skulle parkera. Visade sig sen att han parkerat så nära garageporten att hon inte fått ut sin rollator idag. Så hon hade varit inne stackarn.
Iaf tog vi en fika med henne och sen gick vi ner på stan. På Rimbogatan hade någon ställt en korg päron vid sin grind att ta av. Det gjorde vi.

Vid resecentrum kollade vi sen in lite linedance. Gick på thaigatan och blev lite tagna av matkonsten.


Hur kan man bara skära meloner så fint?

Fortsatte till Forumtorget lyssnade på nån ungdomsorkester. Kollade folklivet på Stora torget
Gick upp till Celsiustorget där det mest var en massa matstånd.
Spiralpotatisen kostade 80kr, för en potatis. Vi avstod.
Gick in på Ica city och plockade hop en sallad, tog oss till Gotlandsparken och satt på bryggan och åt. Jag tog en grönkålsallad med röda russin och granatäpple i. Så himla god och röda russin hade jag aldrig sett. Lite andra grönsaker, kyckling och pulled pork, vitlökssås och en baugett vi delade på.



Motljus


Mkt folk.sen gick vi via Valmstedska och St Eriks torg, lyssnade på musik och drog oss mot muséet. Där stod dom och bakade Upplandskubb men backen ner dit gjorde att vi fick skippa det. Jag blev jättebesviken.

Fortsatte mot Fyris torg och sen vidare mot stadsparken.


Satt oss i gräset och kollade på Vikingabåten, L provsmakade ett päron.


Det var gott!


Kollade på dom som lärde sig tango. Träffade en Fb-kompis. Tog en glass och njöt av fler blommor.


Gick tillbaka upp på stanovh kollade in Ubss dansgolv


Här är det prova påbugg.

Vid 18-tiden gav vi upp, gick tillTorgkassen och handlade frukostbröd och och pizza.

Hem via päronkorgen och nu fanns det röda vackra äpplen hos en granne med. Tog några päron till mamma med. Det blev hon glad över.

Hem och där gick luften ur oss. Det är jobbigt både att sitta i och dra rullstol en hel dag. Pimpade mozzarella och tomatpizzan med lite mer ost, sv oliver, tomat och skinka. Åt och tog oss ett välförtjänt glas vin. Kaffe och en munk på det. Blev ingen dans.


Man kan äta pizza på kräfttallrik Haha!


Fusk! Det är Rosie rosévin i piccoloflaskor.


Fick lite hjälp att flytta en hylla i ett köksskåp, ändra om lite i ett par skåp. Pratade lite men gick snart i säng. Nu snusar han för fullt och jag ska nog också försöka sova. Vi har haft en jättemysig dag. Sol och 24 gr.

Av Neta - 9 september 2023 01:24

Ja mitt förra inlägg skapar väl lite diskussioner också. Mest *ja men så har vi alltid gjort* *man ska inte gå emot regler* Nej men man kan ändra på regler, för väldigt många av prrsonalen är missnöjda, som det fungerat hittills. Kravet från föräldrar ändras också. Genom Bcf åker jag ju då och då ut till förskolor och det är ungefär som det alltid har varit men med färre personal.

Den absolut bästa omsorgsformen som jag upplevt är ändå 3-fam. Nu när jag kanske får min andra barnbarnskull snart skulle jag önska att det infördes.

Där delade 3 familjer på en förskollärare och en barnsköterska som mest åkte hem till en familj med sjuka barn.
Man alternerade mellan familjernas hem och bytte alltså ställe varje vecka. 3 st 3-fam bildade en enhet så 3 förskollärare planerade en verksamhet tillsammans.

Totalt barn från 9 familjer från samma bostadsområde. Oftast var det 2 barn/familj men kunde även vara 1 barn, då kunde man ta in en 3-barnsfamilj. Men aldrig mer än 18 barn på 3 heltider, eller 6 barn per personal. Ibland med barnsköterskorna också om ingen var sjuk, men det hände nästan aldrig

Man sågs ute på fm, åt lunch inne sen med sina barn som den familjen förberett som man var hos den veckan. Dukade, plockade undan och sköljde disken med barnen. Fanns diskmaskin fick man plocka i där. Hade lite vila och läsning innan man oftast iaf gick ut igen. Ur o skur var inte uppfunnet då men det funkade ungefär så.
Just det där att slippa vara hemma från jobbet när barnet var sjukt och det kom hem en personal var himla skönt. Det här var alltså innan VAB fanns. Fanns som regel en sån barnsköterska på barnstugan, som det hette då också.

3-fam skrotades i slutet av 70-talet eller möjligen i början av 80. Jag jobbade en termin i ett studentområde i Uppsala. Men den reformen blev tydligen för dyr. Hade gärna haft mina barn så.

Idag har jag nog inte gjort så mkt, åt rester så inte ens matlagning idag.

I morgon är det kulturnatten här. Den börjar vid lunch, sen är det kulturella händelser till sent. L kommer så vi ska dit och sen får vi se om vi orkar åka på en dans efter det. Troligen inte jag iaf. Vi ska göra som vi gjorde vid Valborg, parkera hos mamma och gå ner på stan. Tar 10 min till resecentrum där första begivenheten med dans och musik är. Hoppas på en spiralpotatis där också. Dom gör en spiral av en potatis som kryddas och friteras på en pinne. Nästan onödigt gott Haha!

Lite läskigt med de hämdaktioner som polisen tror ska komma efter mordet igår. Natten som var exploderade en bomb vid en villa i Gottsunda med. Startade en brand som en rådig granne tog hand om. Som tur var, va ingen hemma. Vi ska nog inte ställa oss i nån folkhop iaf. Åker hem innan den obligatoriska fyllan börjar.

C o hennes kille åker till Göteborg i helgen med ett annat par. Startar 5 i morgon bitti och sover en natt på hotell. Låter så mysigt.

Men nu ska jag sova, tidig uppgång i morgon för att hinna duscha och frukostera innan L kommer.


Av Neta - 8 september 2023 20:44

Som personal, mamma och farmor tycker jag inte att vi som jobbar på förskolan har med att göra hur föräldrar jobbar. Vi har våra arbetstider och våra löner så vi jobbar det vi ska. Då kan vi också ha full grupp. Barnomsorgen är en service som familjerna betalar för, ganska mkt pengar.
Det är ju ganska ohållbart att ha ett barn med till frissan, bank och rätt skönt att få gå ?ifred? på egna läkarbesök t.ex funkar det personalmässigt ska vi inte säga nej här.

Däremot tycker jag man kan göra om debiteringen. Låt föräldrar ange den tid dom behöver. Bemanna efter det. Debitera per timme och låt dom betala extra timavgift om dom lämnar utöver det. Där ska personal kunna säga nej vid låg bemanning.
Då får vi bort dom som sätter upp sina barn som närvarande t.ex vid loven och sen inte orkar lämna.

Ta också bort rätten för hela dagar för syskon vid förälders barnledighet. 3 timmar fm och ingen lunch. Då kan vi lägga våra scheman så vi är fler vuxna under tiden deltidarna är där.

Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4
5
6 7
8
9
10
11
12 13
14
15 16 17
18
19 20 21
22 23 24
25
26 27
28
29
30
<<< April 2024
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards