Mina ord och tankar

Senaste inläggen

Av Neta - 7 oktober 2023 00:05

Fick ju Ingrid Marie av syrran. Stora och fina.


Plockade in idag och upptäckte då att det nog inte varit så bra att ha dom på uteplatsen nu när det varit en varmare period. Några hade blivit dåliga. Då kan jag ju inte heller försöka spara till jul som jag tänkt. Man ska tydligen linda in och lägga svalt rätt snabbt efter plockning. Skulle plockat nu ist.

Så just nu står en knäckig äppelpaj i ugnen och tidigare på dan gjorde jag äppelris. Gjorde det mkt när sonen va liten för det kunde ju han som mjölkallergiker äta också.

Man kokar 1.5 dl grötris i 1 lit vatten med 2 krm salt och ett par kanelstänger. Koka upp och koka 12 min, rör nån gång.
Skala och tärna 4 äpplen under tiden. Rör ner dom och koka 12 min till. Rör om. Låt det sen stå och svälla en stund tills det är lagom varmt.
Smaka ev av med socker men beroende på äpplen är det inte alltid det behövs. Ät det sen som det är med kanel på och för dom som kan o vill en skvätt mjölk. Men mjölken är inte nödvändig. Jag tycker det är godast som det är.

Enklare blir det inte. Har en skål i kylen nu. Ljummar upp den några sek i micron när jag äter ur den sen.


Vad ska man göra mer då?

Det här kanske

Äppeldricka

Till varje kg äpplen
1 l vatten
5 gr citronsyra
1 gr bensonat

till varje l silad saft 2-3 hg socker eller 2 dl fruktos.

Koka upp vattnet och låt det svalna
Tvätta och mal äpplena, (jag kör sönder dom i matberedaren)
Lägg snabbt äppelmassan i en hink, tillsätt citronsyran och slå över vattnet, rör om.
Låt stå 2 dygn, täck med ren handduk
Sila saften och rör i socker och bensonat.
Kan frysas.
Späd 1 + 5.

Gör man i nåt i plast med tätt lock kan den stå ute dom där 2 dygnen. Man måste bara ruska om den lite varje dag. Fryser man den kan man skippa bensonat. Citronsyran bör dock vara med.

Nåt som är gott med är ju sallad på kål med äpple i. Till jul gör jag den på rödkål annars vitkål, ca 1 lit finstrimlad kål, 1 eller 2 hackade rödlökar och 2-3 grovt rivna syrliga oskalade röda äpplen. Ingrid Marie blir bäst.
Sen en dressing på 2 msk kallpr rapsolja,1 msk äppelcidervinäger och 1/2 dl gräddfil, salt och sv.peppar
Den är så löjligt god att man kan äta bara den till potatisen. Haha! Just att äpplena är rivna gör den så saftig.

Måste nog göra en sån i morgon.

Men nu är det nog sovdags tror jag.

Av Neta - 6 oktober 2023 00:22

Kommer ni att göra det? Jag vet inte men många inkl mig har ju vänner där från hela landet. Som man inte har någon annan kontakt med.
Funderar däremot på om jag ska försöka ta bort bilder och lagra dom på annat sätt, vet bara inte hur. Använder ju inte min dator längre men det får man väl kanske göra med nån nyare och sen skaffa ett antivirus till den igen. Går mkt pengar men iaf. Extern hårddisk är det nånting att ha då?

Jag och en gammal kollega har suttit och diskuterat (jag) med ett troll på twitter, ja eller X då. Någon som fick för sig att jag inte kunde nåt om anknytning. Vi har skrattat mkt. Till slut fick blockfingret avsluta. En ung person, vet inte kön men tror manlig med erfarenhet av ett barn och inte mkt till livserfarenhet. Kom ju från en familj med förskollärare gubevars.
Kallade min erfarenhet sen 50 år för gammal skit. Det hade vi nog roligast åt. Jaja hen växer väl upp och får livserfarenhet och en smula ödmjukhet den också. Fattar att allt som står i böcker har en grund men att barn också är individer och att alla inte är stöpta i en form.

Fortf lite krasslig men tycker det är lite bättre. Ingen direkt mer värme i lägenheten. Va det än var dom skulle laga så gick drt nog inte så bra. Luften känns dock inte fullt så fuktig och med god vilja kan man nog säga att att elementen är nästan ljumma. Det är risk för frost i natt men drt är nog ingen fara för blommorna. Får väl försöka få in det jag klarar iaf. Viktigast med det textila.
Mr X kommer hit på lö så lite hjälp kan jag nog få, han får handla lite i den butiken han passerar. Med + att han får köpa en ny piassava som ska förvaras i garaget. Spar 160kr åt mig. Får väl ge han nån extra god mat ist.
Han ska på dans på Fyris sen och åker hem på natten eller om han sover hos C. Är väl smartast egentligen nu när det börjar bli mörkt och halt. Han åker ju förbi där. Hit blir det ju 4 mil fram o tbx.


Burkmat idag med 2 hårda ostmackor. Sen skulle jag göra pannkakor. Delade upp smeten och gjorde en i form i airfryern och gräddade en tjock på spisen, spisen vann. Blev godare och gick snabbast. Gjorde typ 1 portion och det hade nog blivit 4 små pankisar på spisen. I lilla pannan men har ju en plättpanna med 4 laggar i. Tror det är samma strl.


Kul att prova iaf, va flera år sen jag gjorde pannkaka och då alltid i ugnen. Stå och steka till 4-5 st + en matlåda vägrade jag. Men lite gott efter ärtsoppan lite senare till kaffet m hallonsylt. Den i formen blev tjockare och trots 20 min i Af blev den inte klar. Fick steka på den.

Tvättat lite och ska strax hänga. Lyssnar fortf på släktsagan inne på bok 7 nu. Nu börjar en del tanter få lite men tunt med skinn på näsan.

Å nu har kl gått över till fred. Att det ska va så svårt att komma i säng. Men ska fixa först och sen så.

Av Neta - 5 oktober 2023 14:32

Bilden är från recept.se på Skomakarlåda.


Det är säkert både rätt och gott.

Men

Min mormor gjorde något hon kallade Skomakarlåda, mormor va född 1905.

Hon förvällde bitar av purjo (från egen trädgård) lika långa som hennes tumme. Tog upp dom med hålslev och lät dom rinna av på en handduk.
Minns inte att dom nånsin hade hushållspapper.

Hon lindade varje bit med tunt skivat rökt fläsk, typ bacon men det fanns väl inte då.
Ställde bitarna tätt i en smord form. Hände att det hamnade lite prinskorvar mellan också men bara ibland. Kan tänka mig om det var rester.

Hon gjorde en vit sås, minns inte om den var kryddad nåt speciellt, annars salt och vitpeppar bara. Hällde den över. Strödde på skorpsmulor som var just det, noga tillvarataget från skorpburken.
In i ugnen, hur länge har jag så klart ingen aning om. Men ytan var fint gyllene och frasig.

Åts med kokt potatis så klart från egen åker hos hennes föräldrar i Månkarbo. Det försörjde 6 familjer med potatis. Alltså alla deras barn som hjälpte till med allt i den åkern där det också växte andra roter, och ärtåkern.
Minns detta vagt bara och har inte kommit på var i Månkarbo huset ligger eller låg. Vi fick tälta därute.

Har gjort det här nån gång själv, gott är det. Ett av barndomens matminnen. Något saknas i smaken dock. Undrar om det kan ha varit kardemumma från smulorna?

Av Neta - 4 oktober 2023 19:10

Bilderna kom inte med igår. Blir så irriterad då det händer. Oftar och oftare tycker jag.

Gick jag ut i solen? Näe är ju inte 100. Dessutom blåste det, hatar blåst. Tar på mina leder.

Maten blev enkel idag. Hittade schnitzlar i frysen så stekte en och kokade morötter med potatisen. Dressing från Felix.



Föredrar ni mjölig eller fast potatis? Jag gillar mjölig som ni ser. Använder fast till Jansson och gratänger bara.

Somnade från boken idag med. Rätt som det var va huvudpersonen vuxen. Haha!

Borde väl tagit in dynor o sånt idag men orkade inte. Sitter en batteridosa på parasollet som gör att jag inte kan fälla det. Kommer inte åt att klippa. Men bra om det är torrt när man bär ut det. Skulle vilja ha en lastpall till krattor och spadar och sånt. Att man sätter i dom upp o ner. Ville ju först ha den ute på garageväggen men ångrat mig efter allt som försvunnit. Får bli inne i det. Måste köpa en ny piassava med till snön. Skottar gör ju gårdskarlarna men jag vill kunna sopa när det är lite, blir så halt annars. Den får jag väl ha lättillgänglig men bakom lås. Vill ha en med naturborst. Inte så mkt dyrare alls. Men så mkt skönare att borsta med. Den studsar inte.


69 mot 34, är ju dubbelt men ändå billigt. Finns i 60, 40 och 30 cm. Själva skaftet är ju billigt, sen ska jag ha en sån här.


Så less på skaft som lossnar. 29.90 kan den vara värd. Skaft 150 cm 29.90

Borde kanske köpa snart innan folk kommer på att det är snö snart. Måste ju åka bil då bara eller om nån kan köpa åt mig.

Nu ska jag vattna blommorna.



Av Neta - 4 oktober 2023 01:17

Nu har dom tydligen hittat felet som inte fanns ändå. Så i morgon ska det repareras och sen ska det bli värme på elementen nån dag efter det. Dom hade ju kunnat skippa all ironi folk blivit utsatta fär ändå då.
Vågar inte riktigt tro på det förrän jag får uppleva det. Är ju alltid kallt här på vintrarna. Tror egentligen att kalldragen runt fönstren beror på att det behöver isoleras om, isolering sjunker ju med åren. Men det tror jag inte dom kostar på. Jag har rullar i fönstren och sammetsgardiner som tar bort det värsta och värmeljuskontot är högt.

Lite småirriterad i halsen men inte jättesnorig. Hostar lite av och till mest på nätterna. Sjuk? Är man det då? Mer lite småkrasslig.
Skulle behöva till Lidl, dom har langosdegen den här veckan och vill köpa leverpastej där, slut i frysen. Vill bara ha deras.
Vill till en Supermarket också för bregott. Sen hade dom färsk brysselkål för 15 pengar. Älskar brysselkål. Få se om orken kommer. Måste ju försöka få in dynor och parasoll för torkning med innan det ska in i förrådet. In med blommorna ute. Mkt som behöver fixas och så frysen som ligger på. Va så bra sist när J o C va här samtidigt gick så fort då.

Idag gjorde jag iaf rotmos på kålrot och morötter.

[Bild]


Så glad för att jag kan sitta så här och fixa. Den där plankbiten är guld värd. Mr X som fixat.

[Bild]


Brukar ha nån potatis i också men mina va så små att jag inte iddes skala nån.

Har ju inte hittat nån oxbringa så kokade vanlig falukorv i skivor.

[Bild]


Kokar i buljong, lagerblad och kryddpeppar. Sen mosar jag med några skedar av buljongen.

[Bild]



Så himla gott, men godast med oxbringa. Gör ju lika där att jag mosar med den buljongen.

TV kväll ikväll. Kockarnas kamp, Ernst och sen startade jag om programmet om folk som köper hus osedda. Jäklar va dom fixar till dom.

Nu är kl mitt i natten och jag har inte lyckats ta mig till sängen än. Fastnade i en bikupa (korsord som heter så) men kunde inte lösa 2 blommor så får väl sova på det.

[Bild]


Första och sista gick jag bet på.

Fryser som en hund så nu ska jag krypa ner, ska bara först?.

 
Av Neta - 3 oktober 2023 00:18

Vaknade lite öm i halsen i morse. Senare på dan rann snorn. Nu känns det inte så farligt längre men mannär väl värst på morron. Ska regna i morgon med så struntar väl i att gå ut. Skulle behöva lite tomater o gurka typ, å makaronerna är nästan slut. Vi får väl se om orken räcker. Har iaf bröd, ost o renkorv.

Köpte mig en tjock korsordstidning ute hos C iaf så behöver inte ha så värst långtråkigt. Boken går från frukost till sängdags. Just nu läser jag en serie om 12 böcker som heter släkten. Alla skrivna av olika författare. Har jag berättat om dom?
Lättläst kvinnohistoria om kvinnoöden som börjar på tusentalet. Läs eller lyssna på dom!

På posten ligger också årets adventskalender från Anton Berg. Mörk choklad och marsipan. Blir en trisskalender sen också. Måste ju hålla på traditionerna.

Fattar liksom inte att det är oktober redan. Nu har det väl varit ovanligt milt men ändå. Går så fort, hinner liksom inte med. Den här sommaren har jag inte varit så social heller precis. Orkar bara inte med folk. Suttit inne fast det varit fint väder. Tur jag har Annika så jag skärper till mig ibland.

Just nu har jag lite problem med hur jag ska få frysen avfrostad. C sa en sak som gjorde mig skitledsen så törs knappt be om hjälp heller. Empati kan den ungen inte stava till och lösningen på all hjälp jag behöver tycker hon är hemtjänst. Precis som dom skulle göra det. Respektera att jag inte vill ha det går ju inte heller.

Bad J för flera veckor sen att sätta upp belysningen på baksidan med. Får jag väl göra själv om det ska bli gjort och alltså blir det inte gjort eftersom jag inte kan det.

Idag klagade jag i ett mail på kylan och råheten i lägenheten. Grannen närmast hade ringt och då hade dom sagt att dom inte kunde höja för då skulle vi inte kunna bo kvar.
För det första kan man inte höja nåt som inte är påsatt, men man kan sätta på det.
För det andra kan dom ju inte ha koll på allas ekonomi.
Vid frukosten i morse la jag en handuk på benen, trots påklädd med långa byxor, strumpor och tofflor frös jag. Då var det ändå 19 gr inne i morse.
När jag sen sitter i soffan måste jag ha en filtponcho på mig. Den täcker även över låren. Går inte att sitta still annars. Å det gör ju ju mest så klart.

C bytte ju iaf till vintertäcket åt mig igår. Så inatt frös jag inte och eftersom det är lite mer tyngd i det sover jag ju bättre av det med.
Men måste ju fortf upp o kissa 2-3 ggr. Det är inte så varmt kan jag ju säga. Läser i vår gatutråd hur grannar tagit fram extraelement. Men jag har ju rörlig el så det törs inte jag. Men just nu beräknat på hela året blir det billigast ändå.

Sån skillnad på den värme som var hos C. Där frös man inte! Här får man klä av sig o på med nattlinnet i turbofart.
Så det ska jag göra nu!

Av Neta - 1 oktober 2023 20:35

Oktober är här. Höst på riktigt. Dessutom min månad.

Första helgen i okt är det Mickelsmäss i Örsundsbro där C och M bor nu. Jag ville gärna gå då det är flera år sen jag var där sist. Typ 20 m från deras radhus började det och hela Örsa har varit avstängt sen tidigt i morse.

C hämtade mig igår. Vi åkte först en snabbis till Ikea, köpte sushi på chopchopoch åkte ut. Tog en liten promenad till Ica och gjorde rullar med färskost, pepparrot och rökt lax,då vi kom hem. Gjorde även i ordning en chokladpudding.


Dom hade även lite tacorester vi petade lite i.

Tog med oss laxrullarna till vardagsrummet, C gjorde en urgod drink på pink gin, drakfruktjuice och fruktsoda. Passade perfekt.


M hade lite annat att göra så C och jag spelade lite spel.

Sen hjälpte hon mig bädda i soffan, och jag lyssnade lite på min bok. Försökte sova så småningom, gick så där. Jag är ju van att vältra mig ensam i en 120-säng, det där var väl typ 70 cm.
Harry vakade dock över mig så jag inte ramlade ner.


Så mysigt att få umgås med en kanin igen.


C smygfotade mig i morse, håller på med örhängena.

Skönt att det funkade att sova kvar ändå. Dom bor ju uppe så jag fick undervåningen och eget badrum.

Frukost i morse. Sen ut i marknadsvimlet. Är fortf väldigt konstigt att göra sånt här utan Elle. Idag mötte vi en barndomskompis till henne från campingen vi bodde på varje sommarlov.

Kul att ses Anna. C har ju också undrr flera år jobbat inom Sv kyrkan, med barn o ungdomar både här och i Zimbabwe. Skulle va kul att ta en fika och prata lite.

När vi gått hela varvet köpte vi varsin Bärstaklämma och gick hem och åt den vid köksbordet. Tiggde till mig en kaffe på maten och sen gick C och jag lite till.
Fikade igen då vi kom hem med churros. Sen packade vi hop mina saker och hon skjutsade hem mig.

Trött så blev bara lite pimpade nudlar ikväll.


Förutom nudlarna och den kryddan blev det soja, 2 sorters ost, gurka och rödlök.

Sönd så här kommer en ny matsedel.

Veckans ÖRT

Rosmarin
Är en flerårig planta med ?stickiga? blad. Runt medelhavet finns den nästan i alla trädgårdar, men den är känslig för frost så vill du odla den i Sverige så får du täcka den till vintern. Funkar utmärkt till potatisrätter, feta fisk och kötträtter men även till lamm.
Jag brukar ibland göra en dressing med Rosmarin som är lite av en favorit.
Rosmarindressing

¾ dl olivolja
1 msk finhackad färsk rosmarin (1 tsk torkad)
1½ msk rödvinsvinäger
Salt

Blanda i en skål eller dressingflaska
God till pot.sallad eller couscoussallad med räkor, mango och melon i.

Veckans BRÖD

Vitlöksbröd m riven ost
1 plåt

50 g jäst
5 dl vatten, fingervarmt
4 msk rapsolja
2 tsk salt
Ca 13 dl vetemjöl

Garnering:
4 msk rapsolja
2 vitlöksklyftor, pressade
ca 200 g ost, riven
hackad persilja, färsk

Smula ner jästen i en bunke.
Tillsätt vatten, olja, salt och vetemjöl, lite i taget.
Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter.
Dela degen i lika stora bitar
Kavla ut degen, ca ½ cm tjock, på 2 plåtar med bakplåtspapper.
Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
Sätt ugnen på 250 grader.
Tryck hål i degen med pekfingret så att inga luftbubblor bildas under gräddningen.
Garnering:
Blanda olja och vitlök i en skål.
Pensla blandningen på degplattan och strö över ost och persilja.
Grädda brödet mitt i ugnen i 13?15 min eller tills det fått fin färg.
Låt det svalna på plåten.
Skär brödet i bitar med en vass kniv.

Veckans SALLAD

Morots och apelsinsallad

4 grovrivna morötter
2 apelsiner, eller satsumas, ta då 3
2 msk olivolja
salt och apelsinpeppar

Lägg de rivna morötterna i en skål
Skala och klyfta apelsinerna
Klipp itu varje klyfta och försök få bort kärnorna, håll dig över skålen med morötterna så all saft tas tillvara
Om klyftorna är stora, klipp i dom i skålen, bitarna kan vara ca 2 cm
Häll över oljan och krydda
Vänd runt och låt den stå framme minst 30 min
Vänd runt igen precis före servering

Veckans VEGO

Kikärtsbiffar med curry

½ gul lök
1 vitlöksklyfta
1 brk sköljda och avrunna kikärter, 250 g avrunnen vikt
1 ägg
1 tsk curry
1 krm chiliflakes utan kärnor
1 tsk finrivet citronskal
½ tsk salt
4 msk maizena
olja till stekning

4 pitabröd

Kör lök och vitlök i matberedaren
Tillsätt kikärtor, ägg, curry, chiliflakes, citronskal, salt och maizena
Kör till en slät massa
Forma till 12 små biffar
Stek på båda sidor i rikligt m olja
Servera i varma pitabröd med vitkålsallad

Vitkålsallad

300 g finstrimlad vitkål
1 liten morot, grovriven
½ dl gräddfil
1 dl majonnäs
Örtsalt

Blanda i en skål och smaka av.


MÅND

Köttfärslimpa med bacon och mozzarella
4 pers

1 gul lök
1 ägg
½ dl ströbröd
1 msk dijonsenap
1 msk hela fänkålsfrön
2 dl tomatjuice
500 g blandfärs
salt och peppar
125 g mozzarella
1 pkt bacon
4?5 små kvistar färsk rosmarin

Gräddsås:
Steksky
2 dl grädde
1?2 tsk majsstärkelse utrört i vatten

Grönsaker:
3?4 morötter
olivolja till stekning
4 salladslökar
1 dl hackad persilja
2?3 msk kapris

Servera med kokt potatis och en sallad

Sätt ugnen på 175°.
Finhacka löken.
Blanda ägg, ströbröd, senap, lök, fänkålsfrön och tomatjuice till en slät smet i en bunke.
Tillsätt färsen och blanda väl.
Smaksätt med salt och peppar.
Lägg hälften av färsen i en smord avlång brödform.
Riv mozzarellan och fördela den ovanpå färsen.
Lägg på resten av färsen.
Lägg baconskivorna över och tryck ner dem vid kanterna.
Stick ner rosmarinkvistarna mellan baconet.
Tillaga köttfärslimpan i ugnen i ca 45 minuter.
Innertemperaturen ska vara ca 72° i mitten när den är färdig.
Gräddsås:
Ta ut den färdiga köttfärslimpan ur ugnen och sila ner skyn i en kastrull.
Tillsätt grädde i kastrullen och låt koka upp.
Red av såsen med majsstärkelse utrört i lite vatten.
Smaka av med salt och peppar.
Grönsaker:
Skala morötterna och skär i skivor.
Stek dem mjuka i lite olivolja i en stekpanna.
Skiva salladslöken, låt steka med i någon minut.
Blanda ner persilja och kapris.
Servera köttfärslimpan i skivor med såsen och grönsakerna.
Ha gärna kokt potatis och en sallad till.

TISD

Stekt fläsk m löksås

Stek ca 400 g skivat rimmat fläsk eller bogfläsk i panna eller i form på bakplåtspapper i 200 gr ugn ca 10 min.

Löksås

2 gula lökar
1 msk smör
2 msk mjöl
4 dl gräddmjölk
Ev soja för finare färg
Salt o peppar

Fräs löken mjuk utan att den tar färg på medelvärme
Pudra över mjölet och spä med vätskan, koka 3 min
Smaksätt.
Servera m kokt potatis och rivna morötter.

ONSD

Mandefisk i ugn

400 g färsk eller fryst fiskfilé
50 g smält smör
1 dl ströbröd
c a 50 g hackad mandel eller mandelspån ( ca 1 dl )
½ tsk gurkmeja
2 krm salt
1 liten vitlöksklyfta
½ dl hackad persilja

Värm ugnen till 200 grader.
Låt fisken tina, så att den går att skiva i ca 2 cm tjocka skivor.
Lägg dem intill varandra i en smord ugnssäker form och salta lite på dem
Blanda smöret med ströbröd, mandel, gurkmeja, salt, pressad vitlök och persilja.
Bred blandningen över fisken.
Sätt in formen i mitten av ugnen och gratinera i ca 25 minuter.
Servera med kokt eller pressad potatis och broccoli eller brytbönor och/eller finrivna morötter.
Servera gärna med kall yoghurtsås med bostongurka o chilisås


Vi får inte glömma kanelbullens dag :)


Kanelbullar

300 gr smör
1 l mjölk
2 pkt jäst
2 dl socker
1 tsk salt
4 tsk stött kardemumma
2.8 l mjöl

Fyllning:
smör, socker o kanel


Pensling:
1-2 ägg
pärlsocker, ev flagad mandel

Smula jästen i degbunken
Smält fettet, tillsätt mjölk o värm till 37 gr
Lös upp jästen med vätskan
Tillsätt, socker, salt, kardemumma o nästan allt mjöl
Arbeta degen smidig
Jäs 40 min
Dela degen i 4 delar, knåda till och kavla ut varje del till en cm-tjock kaka
Bred på smör o önskad fyllning, rulla hop från långsidan och skär 1-2 cm tjocka bitar, lägg på plåt på bakpapper eller i formar.
Sätt ugnen på 250 gr
Jäs på plåt 30 min
Pensla bullarna med uppvispat ägg o strö på pärlsocker
Grädda i mitten av ugnen 10 min

TORSD

Paprikasoppa med stekt macka

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 matsked smörolja
4 röda paprikor
1 röd chilipeppar
4 dl vatten
1 brk krossade tomater
1 matsked tomatpuré
1 brk vita bönor (4 dl)
salt och peppar

Stekt macka:
8 skivor formbröd, grovt
Smör och senap
4 skivor skinka
8 skivor ost
2 ägg
2 dl mjölk
smörolja

Skala och hacka lök och vitlök och fräs i en gryta i med smörolja.
Dela, kärna ur och tärna paprikorna och låt fräsa med löken i 5 minuter.
Dela, kärna ur och hacka chilin.
Tillsätt till grytan tillsammans med vatten, krossade tomater och tomatpuré.
Koka upp.
Skölj av bönorna och lägg ner i soppan.
Koka i 5 minuter.
Mixa soppan slät och smaka av med salt och peppar.

Stekt macka:
Bred bröden med smör och senap
Lägg 1 ostskiva på varje macka och lägg ihop brödskivorna med skinka mellan.
Vispa ihop ägg och mjölk och vänd mackorna i smeten.
Stek på båda sidor i en stekpanna.
Dela mackorna på diagonalen och servera till soppan.

Mjuk sandkaka m citron
ca 12 bitar


200 g smör, rumsvarmt + till formen
Ströbröd
2 ½ dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
3 ägg
2 ½ dl strösocker
½ citron, saften
Florsocker

Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa en rund bakform, ca 2 liter.
Rör smöret smidigt.
Häll i potatismjöl och bakpulver och rör rejält till en vit smet.
Vispa ägg och socker vitt och poröst.
Vänd ner i smeten, lite i taget under omrörning, tills det blir riktigt slätt.
Tillsätt citronsaften.
Häll smeten i formen och grädda 45?50 minuter.
Sikta eventuellt över lite florsocker.

FRED

Ostgratinerad purjo med skinka

2 purjolökar á 150-200 g
200 g rökt skinka
2 msk smör
2 msk vetemjöl
3-4 dl mjölk
1 msk svensk senap
Salt & sv.peppar
1½ dl riven smakrik ost

Sätt ugnen på 250 gr
Dela purjon på längden och skölj den noga
Dela sedan varje halva i 3-4 bitar
Förväll den i saltat vatten ca 2 min
Låt dem rinna av
Vira en skinkskiva runt varje purjobit
Lägg i smord ugnsform
Smält smöret och rör i mjölet i en kastrull
Späd med mjölken, koka upp och koka under omrörning i 5 min
Ta bort från värmen och tillsätt senap, salt, peppar och ost, rör om till osten smält
Bred såsen över purjon och gratinera mitt i ugnen ca 10 min
Servera med sallad, bröd och gärna några extra skinkskivor.

LÖRD

Makaronilåda med räkor
4 pers

2 skivor vitt bröd
1 msk + 50 g smör
1 1/2 dl vispgrädde + 2 dl mjölk
1 msk vetemjöl
salt och peppar
1 knivsudd chiliflakes
3 dl riven cheddarost
1 1/2 dl riven parmesanost
250 g idealmakaroner
150 g gröna sojabönor
350 g skalade räkor (ca 1 kg oskalad vikt)
1 dl hackad persilja

Sätt ugnen på 200°.
Kantskär brödet.
Stek det på båda sidor i en stekpanna med 1 msk smör.
Tärna brödet och ställ åt sidan.
Koka upp grädde och mjölk.
Smält 50 g smör i en kastrull.
Pudra över mjöl.
Tillsätt gräddmjölken sakta och koka under omrörning tills såsen tjocknar.
Krydda med salt, peppar och chiliflakes.
Ta bort kastrullen från värmen och rör i2 dl av den rivna osten.
Rör till osten smält
Koka makaronerna enligt anvisningarna på förpackningen.
Blanda sås, makaroner, sojabönor och räkor, och lägg i en smord ugnsform.
Strö över resten av osten, persilja och brödkrutonger.
Tillaga i ugnen, ca 10 minuter.

SÖND

Indisk kycklinggryta med curry och sojabönor

2?3 kycklingfiléer
ca 400 g rapsolja
salt och ev peppar
1 morot
½ fänkål
2 vitlöksklyftor
75 g rotselleri
1 msk curry
1 tsk gurkmeja
7 dl hönsbuljong
2 dl grädde
10 cm purjolök
65 g färsk bladspenat
150 g sojabönor

Skär kycklingen i bitar, ca 2×2 cm, och fräs dem gyllenbruna med hälften av curryn i lite smörolja i en gryta.
Krydda med salt och ev peppar.
Skiva morot, fänkål och vitlök och tärna selleri och låt fräsa med i någon minut.
Pudra på gurkmeja och rör om.
Häll på buljong och grädde och låt koka i ca 20 minuter.
Smaka av med mer salt och ev peppar om det behövs.
Hetta upp lite smörolja på svag värme med resten av curryn i en panna
Lägg i purjolök, spenat och sojabönor.
Låt spenaten mjukna och krydda med salt och ev peppar.
Rör försiktigt ner spenatblandningen i grytan
Smaka ev av med mer curry och servera rykande varm.

Kaiserchmarrn
2 pers (4 till dessert)

Kallas också Kejsarpannkakor

3 ägg
2 dl mjöl
2 dl grädde
½ dl vatten
3 msk socker
½ tsk vaniljpulver
1 krm salt
3 msk smör

Separera äggens gula och vita i två olika skålar.
Blanda gulan, mjöl, grädde, vatten, socker, vaniljpulver och salt i en bunke.
Låt vila i ca 30 minuter.
Vispa äggvitan till ett hårt skum.
Vänd försiktigt ner äggvitan i resten av smeten.
Värm en stekpanna på medelvärme och smält smöret i den.
Häll i smeten i pannan och stek ena sidan tills den är gyllenbrun.
Vänd pannkakan och stek i några sekunder till.
Dela pannkakan i pannan i stora bitar och stek i några minuter till.
Servera tillsammans med florsocker, vispgrädde och sylt.

Nu ska jag se Galenskaparna i Vilket Liv

Av Neta - 30 september 2023 01:01

Tidigt igår morse väcktes jag av någonting. Blev så där klarvaken direkt och undrade vad som väckt mig. Gick upp på toa hela tiden lyssnandes efter ljud. Kollade dörrkameran så ingen stod därute. Funderade vad som väckt mig. Antog till slut att det var väl dom där Epaungarna som varit på parkeringen och somnade så småningom om.

När jag vaknade igen några timmar senare och såg vad som hänt i Fullerö blev jag som alla andra helt chockad men jag konstaterade också att det var då jag blev väckt. Smällen hade alltså hörts en hel mil.

När jag kollade Fb blåljustråd såg jag att jag inte var ensam om att hört det långt ifrån. Så skrev bara kort att smällen hörts i Bjkl också.

Tänkte inte så mkt just på det sen men händelsen satt i hjärtat. Min städhjälp kom och vi pratade lite om allt som hänt och händer.

En stund senare ringer telefonen och det är från lokaltidningen. Dom hade pratat med nån expert om hur långt ljudet från sprängningar kan nå och skulle skriva om det. Jag sa som det var att jag blivit väckt av något just den tiden men inte kunde vara tvärsäker på att det var just det. Men trodde det. Hon intervjuade mig.

När jag sen öppnar UNTs sida står det som senaste nytt att Agnetha i Björklinge hört smällen, min bild fanns och vad jag sagt.


Ja ni vad ska man säga Haha! Hon skarvade väl lite och la till några km men ljud går fågelvägen inte vägar. Haha! Storvreta ligger halvvägs till stan och jag har 2 mil in.

Tror inte det var med i papperstidningen för mamma har inte ringt.

Idag har jag tvättat. Hade lite eget fredagsmys.


Så glad att jag hittat dom pizzorna för runt tjugan från Dr Oetker. Så lagom för mig. Pimpar med lite mer ost, tomat och oliver. Kryddar lite med. Dom är av surdeg så blir frasiga och är lite tjockare så blir tvärmätt ändå. Kommer alltid att finnas i min frys nu.

I morgon åker jag till C och ska sova över. Vi ska på Ikea också. På sönd är det en stor marknad där hon bor. Ska bli kul att gå med dom och se hur det funkar att bo på deras soffa och bli anfallen av kaninen. Hon hämtar mig och skjutsar hem mig sönd kväll. Lånar i min tur ut min lägenhet till en grannes besök. Det blir bra!

Så nu ska jag i säng. Plocka ihop lite först bara.

Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3
4
5
6
7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2024
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards