Mina ord och tankar

Direktlänk till inlägg 15 oktober 2023

V 42

Av Neta - 15 oktober 2023 14:31

Den här veckan och 13 v framåt tänker jag tipsa om asiatiska smaksättningar och tillbehör.

Veckans ASIATISKA

Bananblad
För att svepa in mat som ska ugnsbakas, ångkokas eller grillas. Bladen håller maten fuktig och har en mild smak som kryddar maten. Även som dekoration.

Veckans BRÖD

Festlig brödrulle
10?12 bitar

¼ pkt jäst (ca 12,5 g)
2 ½ dl vatten, fingervarmt
1 tsk salt
1 msk honung
1 msk rapsolja
6?7 dl siktat dinkelmjöl

Fyllning:
2 pkt mozzarella à 125 g
1?2 tomater
100 g skinka i skivor
1 kruka basilika

Garnering:
1 ägg
flingsalt

Smula ner jästen i en bunke.
Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp.
Tillsätt salt, honung, olja och dinkelmjöl, lite i taget.
Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter.
Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.
Kavla ut degen till en rektangel, ¾?1 cm tjock, på ett mjölat bakbord.
Skär mozzarellan och tomaterna i skivor, ca ½ cm tjocka.
Lägg dem och skinkskivorna omlott i en lång rad i mitten på rektangeln.
Lägg på basilikablad.
Vik ena degsidan över fyllningen.
Skär flikar, ca 2 cm breda i den andra degsidan och lägg upp dem runt rullen och fäst på undersidan så att flikarna skapar ett mönster upptill.
Lägg rullen på en plåt med bakplåtspapper.
Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min.
Sätt ugnen på 230 grader.
Pensla brödet med uppvispat ägg och strö över flingsalt.
Grädda brödet mitt i ugnen i 20?25 min.
Låt det svalna på plåten.

Veckans SALLAD

Netas råkost

2 morötter
1 pkt sparrisbroccoli
1 röd spetspaprika
½ pkt sockerärtor
1 brk minimajs
½ röd chili (mild)
1 stort Granny Smithäpple
½ dl olivolja
2 msk vit balsamico
2 tsk salladskrydda
½ tsk salt
1-2 krm grovmalen sv.peppar

Skala morötterna, fortsätt sen o gör strimlor med skalaren
Ansa och dela buketterna och broccolistjälkarna i mindre bitar
Halvera, kärna ur och skiva paprikan
Ansa och skär ner sockerärtorna
Häll av och dela minimajsen i mindre bitar
Kärna ur och hacka chilin
Skala, kärna ur och tärna äpplet
Rör ihop dressingen och blanda alltsammans, låt den dra minst en timme, gärna längre.

Veckans VEGO

Stekt Squash med myntayoghurt

2 squash á 200 g
1 dl olivolja
salt peppar
2 klyftor vitlök
½ tsk spiskummin
½ tsk gurkmeja
1 dl grönsaksbuljong
matlagningsyoghurt
färsk mynta
rostade kikärtor

Skär squashen i centimetertjocka skivor.
Värm upp olivolja i en stekpanna tillsammans med hackad vitlök, gurkmeja och spiskummin. Stek skivorna i omgångar, salta, peppra och lägg upp på ett fat.
Toppa squashen med yoghurt, finstrimlad mynta och rostade kikärtor
Servera m blandad Quinoa och sallad.

MÅND

Kålpudding med brun sås
Dubbel sats


1 st stort kålhuvud, ca 2,5 -3 kilo

Färsblandningen:
800 gram blandfärs
2 st gula lökar
2 st "portioner" kokt ris
1 st ägg
2,5 tsk salt
0,5 tsk vitpeppar
½ msk kanel
1-2 dl vatten för att ge smeten en lagom lös konsistens

5 dl buljong

Kålen:
50 gram (ca) smör att steka i
3 msk sirap
1 msk kinesisk soja

Såsen:
Skyn + vatten och grädde, ca 8 dl
4 msk idealmjöl
Salt, peppar

Sätt ugnen på 200 gr
Skär vitkålen i strimlor
Fräs den i smör i stor gryta tills den är mjuk
Tillsätt sirap och soja och rör om
Finhacka löken under tiden och blanda den, riset och ägget i
köttfärsen
Salta och peppra
Tillsätt vatten om det behövs för att smeten ska kännas lös
Blanda ca 3/4 av kålen med färsen och lägg i rymlig ugnsfast smord form
Häll buljongen över och lägg i återstående kål ovanpå
Sätt in i ugnen ca 45 minuter, kålen ska då vara mjuk och fått fin färg
Mät skyn och späd med grädde eller mjölk, spar lite till mjölet
Red av med mjöl utrört i kall vätska
Smaka av med salt, peppar och soja.

TISD

Flexibla fisken

600 gr fiskfilé, valfri sort, färsk el. fryst
2-3 tomater
2-3 dl grädde, valfri sort
rikligt med dill, helst färsk
smör till formen

Sätt ugnen på 200 gr
Smörj en ugnsfast form,
Salta och peppra filéerna
Vik hop och krydda även den sidan, lägg i formen
Täck den med dill
Skiva tomaterna och lägg dom på fisken
Häll på grädde så det nästan täcker, se till att tomaterna får grädde på sig
Stek i ugn i 20-25 min, lite längre om fisken är fryst
Servera med nykokt, gärna färsk potatis och sallad.

ONSD

Falukorvsgratäng med ostsås
4 pers

250 g valfri pasta
500 g falukorv
1 purjolök
2 msk smör
250 g broccoli
1 dl riven lagrad ost
10 cocktailtomater

Ostsås:
4 dl matlagningsrädde
1 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
2 msk majsstärkelse
1 1/2 dl riven lagrad ost
1/2 dl finhackad persilja
Garnering:
kryddgrönt

Sätt ugnen på 225 grader.
Koka pastan enligt förpackningens anvisningar.
Spola i kallt vatten och låt rinna av.
Strimla korven.
Ansa och strimla löken och bryn den blank och smidig i matfett.
Ansa broccolin och dela den i mindre buketter.
Koka broccolin ca 2 minuter i lättsaltat vatten, låt rinna av.
Halvera tomaterna.

Sås:
Koka upp matlagningsgrädden och red av med majsstärkelse.
Salta och peppra.
Ta av från värmen och tillsätt ost och hackad persilja och låt det smälta ner i sås en under tiden som du rör.

Blanda samman pasta, lök, korv, broccoli och tomater.
Fördela blandningen i en smord ugnsfast form.
Häll över ostsåsen.
Grädda gratängen i ugnens mitt ca 20?25 minuter, eller tills du har fått en fin och gyllene yta och ostsåsen har stannat helt i gratängen.
Garnera med kryddgrönt och servera.

TORSD

Trattkantarellsoppa

1 l färska trattkantareller eller 3 dl torkad
2 finhackade scharlottenlökar
2 msk smör
2 msk mjöl
1 l buljong
2 dl grädde
4 msk torr sherry
salt & peppar

Rensa, skölj och skär ner svampen lite
Fräs långsamt i smöret med löken ca 25 min
Pudra över mjölet, rör om o späd med buljongen, uppvärmd, koka upp
Häll i grädden och koka till den får en krämig konsistens
Smaka av med salt, peppar o sherry

Används torkad svamp så bryt sönder och låt den ligga i blöt i buljongen, fräs löken till den blir glansig och följ receptet för resten.

Mangoplättar

4 dl fryst tärnad mango
4 ägg
4 msk vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 msk smör

Servera med:
Honung
Rostad kokos
Jordgubbar

Tina mangon
Mixa den slät med ägg, mjöl och vaniljsocker
Stek i omgångar i smöret på medelvärme
Vänd inte förrän den stelnat
Servera.

FRED

Paj m bacon, purjo, paprika o mozzarella
4?6 port

Pajdeg:
3½ dl vetemjöl
3 msk sesamfrön
125 g smör
½ tsk salt
1 litet ägg

Fyllning:
1 liten purjolök
2 paprikor
280 g tärnat bacon
salt och peppar
3 ägg
2½ dl matlagningsgrädde
250 g mozzarellaost

Garnering:
färsk timjan

Ugn 225°
Pajdeg:
Arbeta samman ingredienserna i en matberedare, låt vila svalt i plast 30 min.
Kavla eller tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diam.
Fyllning:
Ansa, skölj och skiva purjolöken.
Kärna ur och skär paprikorna i bitar.
Stek baconet, ta pannan från värmen och vänd ner purjolöken.
Krydda med salt och peppar.
Ta undan lite av baconröran till garnering.
Blanda ägg och grädde.
Dela mozzarellaosten i bitar och lägg dem i äggstanningen.
Häll äggstanningen i pajskalet, fördela baconröran och paprikan i pajen.
Grädda i mitten av ugnen ca 30 min, tills äggstanningen stelnat.
Garnera med timjan och lite av baconröran.

LÖRD

Gravad lax

Ca 1 kg lax av mellanbit
2-3 tsk vitpepparkorn
½ dl salt
kn ½ dl socker
2 dillknippor


Frys gärna laxen i två dygn innan du gravar den för att vara säker på att ev parasiter försvinner
Man kan också grava först och sen frysa.
Gravad lax kan frysas även om den är gjord på fryst tinad lax.

Dela laxbiten i två delar, dra ur dom stora benen.
Stöt pepparkornen grovt och blanda med salt och socker.
Strö 1 fjärdedel av blandningen på ett fat (ej metall) tillsammans med lite av dillen.
Lägg den ena av laxbitarna med skinnsidan neråt på blandningen, fördela 2 fjärdedelar av blandnnigen + dill på laxen, lägg på den andra laxbiten, köttsida mot köttsida med den tynnre delen på den tjocka delen på den som redan ligger där.
Strö till sist över resten av saltblandningen och resterande dill ovanpå.
Täck fatet och ställ kallt två dygn, vänd den ett par ggr under tiden.
Ös gärna med vätskan som bildas
Skiva sedan tunt och skär ?snett? över fibrerna, nästan diagonalt.
Kan även skäras i cm-skivor och halstras lätt.

Dillstuvad potatis

1 kg potatis, fast sort
1 knippa dill

Bechamelsås:
2 msk smör
4 msk vetemjöl
5 dl mjölk
salt och malen vitpeppar

Béchamelsås:
Smält smöret i en kastrull.
Lyft av från plattan och rör i vetemjölet.
Sätt tillbaka på värmen och tillsätt mjölken under omrörning
Låt såsen småkoka i 10-15 minuter.
Krydda med salt och peppar.
Skala och koka potatisen nätt och jämnt färdig.
Låt den svalna och skiva försiktigt.
Hacka dillen fint och rör ner den i såsen.
Ringla den heta såsen över potatisen och vänd ner försiktigt.
Låt allt bli genomvarmt och servera genast.

SÖND

Höstgratäng med pulled pork och paprika
4 port

4 paprikor
1 förp pulled pork
2 dl riven cheddarost

Tomatsås
2 förp tomat- eller pizzasås, t ex Ica, ca 780 g
1 förp svarta bönor, kokta, ca 380 g
persiljekvistar

Servering:
klyftpotatis

Ugn 225°
Dela paprikorna på längden och ta försiktigt bort stjälk och kärnor.
Lägg dem på en plåt med snittytan upp.
Baka paprikorna i mitten av ugnen 20?25 min, tills de mjuknat och fått lite färg.
Tillaga pulled pork enl anv på förp.
Tomatsås:
Blanda pizzasås och avrunna svarta bönor.
Fördela såsen i botten på en gratängform, ca 25×20 cm.
Fyllning:
Fördela det isärdragna köttet i paprikahalvorna.
Placera halvorna i tomatsåsen.
Strö över ost och gratinera i mitten av ugnen 15?20 min.
Garnera med persilja.
Servera gärna med klyftpotatis och sallad.

Toscagino

2 bananer
½ lit jordgubbar
3 kiwi

50 g smör
¾ dl strösocker
2 msk vetemjöl
1 msk mjölk
1 dl mandelspån

Sätt ugnen på 225 gr
Skala och skiva bananer och kiwi
Rensa och skiva jordgubbarna
Blanda och lägg ut frukten i en ugnsform
Blanda allt utom mandelspån i en kastrull
Värm under omrörning till socker och smör smält
Rör i mandelspånen
Klicka smeten över frukten
Grädda ca 10 min
Servera m glass.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - Måndag 29 april 01:01

Idag var det dags. Körsbärsblommans dag i Kungsträdgården. Blev till slut bara C och jag som åkte. Hon var i Sthlm igår också Haha! Hon hämtade mig mitt på dan. Kom några stänk på vägen ner men då vi parkerat var det uppehåll och tidvis sol. Blås...

Av Neta - Lördag 27 april 21:55


Har ni nån sån pryl som ni använder mycket och känner att ni inte kan vara utan? Jag tror iofs att vi alla har flera sånna. Jag har den här. Den är inte så stor, du kan riva saker direkt på tallriken med den. Min står ofta kvar på köksbordet....

Av Neta - Lördag 27 april 16:24

Både igår och idag har det småsnöat och inte varit mer än högst 5 gr. Inte varit så sugen på att gå ut. Skulle ju köpt potatisbullar för att prova det där i våffeljärnet men hittade 2 bakpotatisar som börjat bli lite skrynkliga. Rev en sån med en 1/2...

Av Neta - Fredag 26 april 00:43

Idag startade den med ett så smart recept. Du kör färdiga potatisbullar i våffeljärnet. Blir frasiga och platta som rårakor. Funderar på om jag ska göra sånna som fredagsmys i morgon. Kom på att jag har allt till en Skagen också. Räkor, dill, rödlök,...

Av Neta - Onsdag 24 april 23:58


2 små barn mördade och en politisk attack där människor skadats svårt. Jag minns när det nästan blev tidningsrubriker om nån slagits med nåt annat än knytnävarna. Jag har väl också blivit extra känslig mot sånt här efter att vi mist Elle. Önskar ja...

Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3 4 5 6 7 8
9
10 11 12 13 14 15
16 17
18
19 20
21
22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Oktober 2023 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards