Alla inlägg under juni 2020
Vss är det härligt med ljuset som är på,kvällarna nu. Vänder snart men nån månad till är det nog iaf.
Skolavslutningsdax, ikväll har högstadiet haft och i morgon är det kyrkskolan. Vet inte om dom som vanligt haft den i kyrkan, tror inte det, tråkigt nog. Skolavslutning är tåg med fana från skolan till en blomprydd kyrka. Sen får ni skrika hur mkt ni vill om religionstvång om ni ha dn åsikten, det ska bara vara så. Rektorn i predikstolen och Idas sommarvisa, En vänlig grönska och så klart En blomstertid av skolkören. Den akustiken och förväntan för sommarlovet i barnrösterna.
Fick besök idag
Harry fick inviga sin nya hage. Gick jättebra!
Vi försökte sätta hop han med Bonnie i hennes utebur sen men det gick sämre.
Utanför var dom dock lite nyfikna på varandra.
Kul att veta att hon kan ta med Harry hit iaf, då behöver han ju inte vara ensam hemma då hon är här.
Vi köpte sallad från Tibbles och åt ute, även åt E som åt när hon kom hem. Jobbar ju må-ons nu fram till midsommar på kyrkans sommarcafe?.
Midsommar ja, vi försöker komma på nåt kul vi kan göra, iaf tjejerna och jag. Kollat hotell och stugor, djurparker och ev annat. Få se vad det blir. Om det blir övernattning eller inte, nån fin liten stad eller vad. Kolmården va iaf svindyrt, lika Marholmen där vi va mkt förr. Furuvik är hyfsat och isf blir det över dan.
Idag fick jag för mig att göra pizza på hårt tunnbröd. Tänkte att kan man göra på knäcke så
Penslade på tacosås ganska ymnigt
Strödde över riven ost
Hade kvar kycklingfärs fräst med fajitakrydda från igår, la på det
Hade på kräftstjärtar och oliver på det
Till sist bitar av mozarella
225 gr i 10 min
Lite svårt att få över den snyggt på tallriken, men blev jättegod med klickar av tropisk salsa på och en skvätt guccamole, också kvar sen igår.
Veckans inspiration
Veckans bröd:
Tomatbröd
2 bröd
400 g krossade tomater på brk
Vatten
1 rågad tsk salt
1 påse, 14 g torrjäst
½ msk gurkmeja
10 dl vetemjöl
1 dl olivolja i varje form
Flingsalt
Mixa tomaterna med stav i litermått
Häll på vatten till 5 dl
Häll tomatvattnet i en bunke
Tillsätt salt
Blanda torrjäst och gurkmeja med mjölet och rör ner
Arbeta till en kladdig deg
Häll rikligt med olivolja i 2 avlånga formar, ca 1½ lit
Fördela degen i formarna, tryck så det sipprar upp olja på kanten
Pensla bröden med olja också
Strö på flingsalt
Jäs 1 timme
Sätt ugnen på 200 gr under tiden
Ställ en långpanna längst ner i ugnen och häll i vatten
Grädda bröden mitt i ugnen i ca 35 min, innetemp 94 gr
Stjälp upp på galler och låt svalna
Veckans sallad:
Tomatsallad med melon och feta
4 tomater
600 g vattenmelon
1 rödlök
1 röd chili
1 brk stora vita bönor
2 msk olivolja
1 msk pr citron
1 kruka oregano
Flingsalt
Peppar
200 g fetaost
1 dl svarta oliver
Citron
Skär tomater och melon i bitar
Skala och klyfta löken
Kärna ur och hacka chilin
Skölj bönorna och låt dem rinna av
Blanda detta med oregano, olja, citronsaft, salt och peppar
Lägg upp på fat och strö över fetaosten
Toppa med oliver och garnera med citronklyftor
Veckans vego:
Vegetarisk Carlzone m spenat
1 förp färdig pizzadeg
500 g fryst och tinad spenat, urkramad
1 dl vällagrad riven ost
1 kula mozzarella, ca 125 g
salt och peppar
1 ägg till pensling
flingsalt
Enkel pizzasallad:
¼ litet spetskålshuvud
10 små tomater
½ dl rapsolja
¼ dl vinäger
1 tsk torkad timjan
Strimla kålen fint och blanda med halverade tomater, olja, vinäger, salt och timjan.
Låt den stå framme medans du gör pizzan
Se till att spenaten är väl avrunnen.
Riv mozzarellan och blanda med spenat, den vällagrade osten, salt och peppar.
Sätt ugnen på 225°.
Lägg ut pizzadegen på bakplåtspapper, lägg fyllningen på ena halvan och vik över andra deghalvan.
Knip ihop kanterna, pensla med ägg och strössla över flingsalt.
Tillaga i övre delen av ugnen ca 15 minuter.
Månd:
Baconlindad Köttfärslimpa
400 gram köttfärs
4 msk ströbröd
1,5 dl vatten
1 st ägg
1,5 tsk salt
2 krm vitpeppar
½ finhackad gul lök
Smaka av med ev favoritkryddor
1 paket bacon
1 st skivad tomat
Gräddsås:
3 dl vatten
1,5 msk kalvfond
1 dl vispgrädde
1 tsk svart vinbärsgelé
1,5 msk smör
1 msk vetemjöl
1 krm salt
ev. vitpeppar
soja
Sätt ignen på 175 gr
Blanda ströbröd med vatten. Låt svälla i 10 minuter.
Tillsätt ägg, salt, peppar och lök.
Rör ner färsen och arbeta ihop till en smidig deg.
Forma färsen till en limpa på en smort, ugnsäker form.
Lägg skivad tomat på köttfärslimpan och täck eller linda baconskivor innan den sätts in i ugnen.
Stek mitt i ugnen i 45-80 minuter.
Pensla med smöret ett pargånger under stekningen.
Sås:
ta 3 dl vatten i en bunke.
Tillsätt fond, grädde och vinbärsgelé.
Smält smöret i en kastrull vispa ner mjölet.
Tillsätt buljongblandningen och några droppar soja.
Låt sjuda minst 15 minuter på svag värme
Tisd:
Fiskfärs i micron
400 gr tinad fiskfilé
2 ägg
1 brk lättfraiche
1 msk pot.mjöl
1 msk vetemjöl
salt o peppar
rikligt med dill
ev skaldjur
Finfördela fisken i matberedaren
Tillsätt övriga ingredienser utom ev skaldjur och kör ihop allt ordentligt, det ska bli lätt pösigt.
Vänd i ev skaldjur
Häll i microsäker form och grädda på full effekt ca 8 min
Låt den stå kvar i micron ett par minuter inann ni öppnar luckan.
Servera med kokt potatis och sallad
Onsd:
Ugnsfalu
4 pers
600 g falukorv
4 plommontomater
2?3 gula lo?kar
150 g lagrad ost, t ex greve? el va?sterbottens
3?4 msk tomatpure?
2 msk dijonsenap
2 dl gra?dde
2 msk konc kalvfond
2 msk chilisa?s, t ex Heinz
grovmalen svartpeppar
salt
Sa?tt ugnen pa? 225°.
Skiva falukorv, tomater och lök.
Riv osten.
Varva det i en eldfast form.
Sta?ll ga?rna skivorna pa? ho?gkant sa? fa?r topparna en god, knaprig yta.
Klicka tomatpure? och senap mellan skivorna.
Blanda gra?dde och kalvfond med chilisås
Krydda med salt och peppar.
Ha?ll ner blandningen i formen och baka sedan i ugnen i ca 30 minuter.
Servera med en sallad och potatismos eller kokt ris.
Torsd:
Lika god kall
Tomatsoppa
1-2 gula lökar
1 msk smör
1 msk mjöl
1 brk passerade eller krossade tomater
6 dl vatten
1 höns ? eller grönsaksbuljongtärning
1-2 tsk torkad basilika
salt & svartpeppar
ca 1 msk tomatpuré
1 dl grädde, fraiche eller turk.youghurt
Ev tärnade färska tomater i tallriken vid servering
Skala och hacka löken
Fräs den mjuk i smöret, strö över mjöl, rör om
Tillsätt tomterna, vattnet, buljongtärning och basilika.
Koka under lock ca 5 min
Smaka av med kryddor och tomatpuré
Blanda i grädden eller fraiche/youghurt (kan också serveras i tallriken)
Mixa ev soppan slät.
Kex m laxost
FRÖKEX
2 dl linfrön
1,5 dl sesamfrön
1 dl pumpakärnor
1 dl solroskärnor, rostade
vatten
Salt
Häll alla frön i en bunke, täck med vatten och låt stå i kylen i minst sex timmar. Förslagvis över natten, eller över dagen. Fröna suger åt sig vätskan och linfröna bidrar till att det blir ?kletigt?.
Bred ut smeten på bakplåtspapper i en ugnsform, försök få det så jämnt som möjligt. Strö över salt efter behag.
Grädda i 125°c i en timme med stängd ugnslucka.
Sänk därefter värmen till 100°c och grädda ytterligare en timme och öppna ugnsluckan lite då och då (ungefär varje kvart) för att släppa ut fukten.
Stäng av ugnen, låt plåten stå kvar i ugnen och ha ugnsluckan öppen lite grann (bara en glipa) och låt stå där tills ugnen svalnat.
Ta ut och bryt i valfria stora bitar.
OBS! Det ska bli krispigt och torrt! Om smeten fortfarande är mjuk efter den andra timmen, låt grädda en liten stund till och känn av med jämna mellanrum.
Det är bra om det mesta av smeten är torr och krispig då man stänger av ugnen.
Laxost
80 g riven västerbotten
120 g hackad kallrökt lax
2 dl creme fraiche
Salt o citronpeppar
4 msk hackad dill
24 Kex eller krustader
Blanda ost, lax och fraiche
Smaka av med kryddorna
Vänd ner dill
Servera på kex eller i krustader
Fred:
Krämig färskpotatistårta m räkor
8 port
Botten:
200 g kavring
75 g smält smör
Fyllning:
5 gelatinblad
½ msk pr citron
4 dl crème fraiche
300 g färskost
1 dl hackad gräslök
1 dl hackad dill
salt och peppar
500 g kokt färskpotatis
Garnering:
3 dl skalade räkor
10 rädisor, tunt skurna
dillvippor
gräslöksstrån
citronskärvor (kvartade tunna skivor)
Botten:
Skär av kanterna på brödet.
Mixa resten i matberedare och tillsätt det smälta smöret.
Fäst ett bakplåtspapper ibotten av en springform och packa brödsmulorna i botten.
Ställ kallt 30 min.
Fyllning:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5?10 min.
Blanda crème fraiche, färskost, gräslök och dill.
Smaka av med salt och peppar.
Ta upp gelatinbladen och låt dem sakta smälta på svag värme i en kastrull med citronjuicen.
Vänd ner i fyllningen.
Skär potatisen i bitar och blanda ner i fyllningen.
Bred ut fyllningen i formen och ställ kallt över natten.
Garnering:
Toppa med räkor, rädisor, dill, gräslök och citron.
Lörd:
Laxburgare med skagenröra
600 g färsk laxfilé
2 salladslökar, finhackade
1 ägg
1 dl finhackad dill
1 tsk salt
1 krm citronpeppar
Ta bort skinn och ben på laxen
Mixa den med salladslök, ägg, dill och kryddor
Fukta händerna och forma 4 burgare
Lägg på vattensköljd bräda om dom inte ska stekas direkt
4 laxburgare
2 tsk neutral olja
4hamburgerbröd surdeg
4 dl strimlad sallad
4skivor bifftomat
4 skivor rödlök
Skagenröra:
4 dl skalade grovhackade räkor
4 msk crème fraiche,
4 msk citronmajonnäs,
4 msk finhackad rödlök
4 msk valfri fiskrom
4 msk finhackad färsk dill
1 msk färskpressad citronjuice
½ tsk salt
½ tsk citronpeppar
Pommes
Blanda samman samtliga ingredienser till skagendressingen, ställ kallt fram till servering. Värm grillen till direkt värme.
Pensla laxburgarna med olja och grilla dem 2-3 minuter på varje sida.
Värm/grilla hamburgerbröden några sekunder.
Montera burgaren och njut!
Servera tillsammans med pommes frites om så önskas
Sönd:
Tacogratäng m kyckling och tortillachips
4 port
4 kycklingfiléer
2 tsk tacokrydda
2 msk smör
1 gul lök
1 burk, 300 g, chunky salsa medium
300 g färskost, t ex philadelphia
2 paprikor
1 burk, 285 g, majskorn
200 g tortillachips
2 dl riven ost
Ugn 225°
Tärna kycklingen med vass kniv.
Stek kycklingen i smör tillsammans med tacokryddan.
Skala och tärna löken.
Vänd ner lökhacket i stekpannan med kycklingen och låt det fräsa tillsammans någon minut. Blanda samman salsan och färskosten.
Skölj, kärna ur och tärna paprikorna.
Varva kycklingköttet med paprika och avrunnen majs i en ugnssäker smord form.
Häll över färskostblandningen.
Tryck ner lite chips längs kanten av formen.
Alla chips får inte plats i formen, servera dem som blir över i en skål bredvid.
Strö över riven ost.
Tillaga mitt i ugnen ca 15 min (lägg aluminiumfolie över chipsen efter 5 min).
Melonsorbet
Ca en halv liter glass eller 6-10 pinnar
300 g melonkött av galia, honungsmelon eller cantaloupe
Saft av en halv citron
3 äggvitor
3 msk akaciahonung
1 krm vaniljpulver
Mosa melonköttet tillsammans med citronsaften (ev i en liten mixer). Äggvitorna vispas till hårt skum med akaciahonung och vaniljkorn och blandas sedan med det mosade melonköttet. Frys den färdiga sorbeten i en glassmaskin tills den är halvt fryst. Lägg därefter glassen i pinnglassformarna och frys tills den är helt fast. Alternativt kan sorbeten sättas in direkt i frysen i formarna och frysas från flytande form.
Limemarinerade jordgubbar
500 g jordgubbar i skivor
1 dl socker
1 lime, finrivet skal av
Lägg jordgubbarna i en skål
blanda socker och rivet limeskal, vänd ner
låt stå minst 30 min, rör då och då
Servera till glass, grädde eller sorbet.
Trivs så himla bra nu, bor bra och har ju rensat bort en del människor ur mitt liv.
Satt idag och tokrensade på sociala medier också. Inte klar så fortsätter imorgon. Men från och med nu ska jag bara ha folk kvar i mitt liv som jag mår bra av att träffa. Sånna som ser mig som jag är och inte har så mkt förutfattade meningar.
Firat nationaldag med E, vi firade lite lagom.
Sill och kräftstjärtar till lunch
Tacos på kycklingfärs nu ikväll framför firandet i TV, lite jordgubbar efter det och nån dessert från Lidl som bara smaka sprit. Typ limonchello men för mkt.
Haft regn natten som var så växter och blommor har fått sig en rotblöta.
Den här t.ex som dök upp i min rabatt i Tierp, som jag visste att jag inte satt själv.
Nejlikrot eller Humleblomster, därom tvistar dom kunniga. Humlerot då eller? Haha!
Läst ut sista boken i serien om Westins cafe?. Nu måste jag hitta en ny bra feelgoodserie.
Ska fundera på det innan jag somnar. Kl är över midnatt och det är hög tid!
När det är varmt är det här en höjdare.
Gurksoppa
1 liter hönsbuljong, kyld & silad, den ska vara klar
2 grovt rivna gurkor, ev. skalade
4 skållade och urkärnade tomater, tärnade
1röd & 1 grön paprika, tärnade
1 msk finhack. lök
1-2 kross. vitlöksklyftor
1dl vitt vin eller 1msk press lime
Salt & kryddpeppar
1 skiva vitt bröd/person
1-2 msk smör
1-2 pr vitlöksklyfta
Blanda i alla gröns. i den kylda buljongen, smaka av med kryddorna.
Kantskär och tärna brödet
Smält 1-2 msk smör i stekpannan och pressa i vitlök
Stek brödtärningarna frasiga och gyllengula
Servera soppan med brödkrutongerna på i tallriken.
Välkommen juni!
Igår var väl en härligt somrig dag. Jag kunde inte gå ner till sjön tyvärr eftersom jag hade städ. Hon var här mellan 12-17 inkl vår sedvanliga fikapaus.
Men jag älskar mina uteplatser. Igår var jag mest på baksidan, satt och läste medans hon jobbade.
Sen känslan när hon går och hela lägenheten bara gnistrar så fint är det. Så glad att hon ville följa med hit och fortsätta hos mig trots resan. Kostar mig en slant till i månaden men jag prioriterar det. Undviker kommunal hemtjänst så länge det går.
Hade kommit överens med Elle om att vi skulle äta hos mig, vi köpte ju sushi i söndags så Mors dags middagen blev kvar. Stekt lax med vit o grön sparris, färskpotatis och en röra på citronmajjo och gräddfil med rom, avocado och kräftstjärtar i. Lite jordgubbar på det sen. Satt sen på framsidan och njöt av lite svalka.
Fick en sticka i foten av golvet på baksidan. Satt illa till för mig att nå och E fick bara ut halva. Men vi gjorde rent och satt på ett plåster så hoppas vi den kryper ut så småningom. Jag går ju helst barfota inne så här års och även på uteplatsen, men nu blir det skor på därute.
Idag ska det väl bli lika fint men inte fullt så varmt. Kyrkans sommarkafé har börjat och E jobbar ju där så ska dit och fika lite idag. I år är det utomhus och med bordsservering. Passar mig bra det!
Men först ska jag tvätta lite, så härligt nu när man kan torka tvätten ute.
Veckans vego:
Sparrisgratäng med bulgur
250 g kokt bulgur
250 g riven smakrik ost
5 ägg
200 g grön sparris, nerskuren
1 röd paprika, finhackad
70 g babyspenat
100 g fetaost
30 g pinjenötter
Sätt ugnen på 200 gr
Lägg ett bakplåtspapper i botten på en ugnsfast form
Blanda bulguren med hälften av osten och 1 av äggen
Pressa ner den massan i botten på formen
Fördela sparris, paprika och spenat över
Vispa resten av äggen, blanda med resten av osten och fetaosten och häll över
Gratinera i ca 30 min, rosta pinjenötterna under tiden
Låt stå några minuter innan du tar upp och skär i bitar
Toppa med rostade pinjenötter.
Veckans sallad:
Sallad på avokado, sparris och jordgubbar med citrusdressing
12 gröna sparrisar
8 stjälkar salladslök
3 avokado
16 jordgubbar
4 nävar machesallad
1/2 citron, saften (ca 1/2 dl)
2 msk olivolja
1/2 tsk flingsalt
Skölj alla grönsakerna.
Borsta jordgubbarna om det behövs.
Lägg salladen i en bunke.
Skiva sparrisen och löken så tunt som möjligt och strö över salladen. Halvera avokadon och gröp ur den ur skalet.
Pressa lite citronsaft över så att den inte mörknar.
Skär i bitar och lägg på salladen.
Klyfta jordgubbarna och lägg dem i salladen.
Blanda citronsaft, olivolja och salt och ringla över salladen.
Blanda om försiktigt och lägg upp.
Servera genast.
Veckans bröd:
INDISKT BRÖD I STEKPANNA
7 ½ dl vetemjöl
1 pkt torrjäst
2 tsk salt
1 litet ägg
2 ½ dl vatten
Häll upp vattnet i en skål och slå i ägget, vispa ihop det.
Tillsätt salt och mjöl, blandat med jästen.
Arbeta ihop degen och låt den jäsa 25 min under duk.
Knåda ytterligare lite, och kavla sedan ut till tallriksstora rundlar.
Värm stekpannan så att den blir varm men inte rykande het.
Smörj den lätt och grädda bröden på båda sidor tills den blir ?blåsig? och vitnar.
Stänk ev. lite vatten på bröden, så spricker de inte vid vikning.
Månd:
Fuskad kålpudding
400 g köttfärs
1 - 2 gula lökar
1 l strimlad vitkål
Smör till stekning
½-1 msk soja, godast med japansk
5 dl köttbuljong, tärning + vatten
Salt
Peppar
Ev sirap
Fräs köttfärsen med lök och vitkål i smöret i en panna som det finns lock till.
Tillsätt soja efter en stund.
När löken börjar bli genomskinlig tillsätts buljong.
Låt alltsammans puttra ihop under lock i 15 min, det ska vara lite blött och kålen mjuk när det är klart.
Smaka av med salt och peppar och ev sirap.
Servera med kokt potatis eller ris, lingonsylt och rivna morötter.
Tisd:
Stekt panerad fisk med stuvad mangold
Panerade fiskbitar
600 g tinad vit fiskfilé i bitar
1 dl mjöl
1-2 uppvispade ägg
2 dl panko
salt & citron eller limepeppar
citronskivor
Blanda kryddor och panko
Vänd fiskbitarna först i mjöl, sen i ägg och sist i panko
Stek på medelvärme ca 2-3 min/sida, beroende på tjocklek
Stuvad mangold
100 g mangold, delad
1 hackad schalottenlök
1 pr vitlöksklyfta
2-3 dl vispgrädde
salt, sv.peppar, riven muskot
Fräs mangolden med lök o vitlök
häll på grädden och låt det puttra tills det tjocknar
Smaksätt
Onsd:
Kan göras i foliepaket på grillen, ta då färska tomater och fraiche ist för grädde
Texmexfalu
400-500g falukorv
1 gul lök
1 stor vitlöksklyfta
½ p tacokrydda (20g)
1 burk krossade tomater
½ burk tacosås
1 matlagningsgrädde (2.5 dl)
2 paprikor
1 dl fryst majs
Strimla korven och skiva löken.
Bryn det. Hacka vitlöken och ha i den.
Tillsätt kryddan, tomaterna och tacosåsen.
Strimla paprikan och ha i den, majs och grädde.
Låt koka ihop och smaka ev av m salt och peppar.
Servera med ris eller pasta o sallad.
Torsd:
Gazpacho med vattenmelon
1 vattenmelon ca 1.3 kg
1 gul paprika
½ gurka
2 små färska lökar
1 vitlöksklyfta
1 burk hela tomater
6 dl tomatjuice
Ca ½ dl rödvinsvinäger
3 msk rapsolja
Salt & sv.peppar
¼ kruka färsk mynta
Skala, ansa och kärna ur melon och paprika
Dela alla gröns o melon i mindre bitar
Krossa vitlöken och ta bort skalet
Mixa grovt med tomater, juice, vinäger, oljan och ca 1 tsk salt
Smaka av
Lägg i myntan och mixa helt kort
Ställ i kylen minst 1 timme före servering och servera riktigt kall.
Smulpaj med blåbär
500 g blåbär, färska eller frysta
1 dl råsocker
2 msk potatismjöl
100 g smör, kallt och tärnat
1 dl råsocker
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 dl mandelmjöl eller mixade mandlar
Sätt ugnen på 225 gr
Lägg bären i en lätt smord ugnssäker form
Blanda socker och pot.mjöl
Sikta det över bären och vänd runt så det fördelas
Lägg smör, socker, havregryn, mjöl och mandelmjöl i en bunke eller matberedare
Finfördela till en grynig massa, för hand eller i matberedaren
Fördela smulet på bären
Grädda i mitten av ugnen 20-30 min
Servera med grädde vispad med vaniljstångspulver
Fred:
Plockmat, lägg på en bricka ca 100 g av varje "sovel" för 2. Allt tillagat.
Rostbiff i rullar med balsamicosträng i
Grillade kycklingvingar
Räkor + citronmajonnäs
Ägg, varsitt
Olika ostar, ex Brie, Mozarella och Feta
Sparris
Tomater
Avocado
Rädisor
Grovt bröd
Servera med ett glas vin.
Lörd:
Kycklingspett med jordnötssås
4 portioner/st.
600 gram kycklingfileer
1 msk rapsolja
1 krm svartpeppar
1 tsk salt
Jordnötssås
1 dl jordnötter,rostad och saltad
4 st schalottenlök
2 st vitlöksklyftor
1 dl jordnötssmör
1 tsk sambal oelek
400 gram kokosmjölk
1 st lime
1 msk rapsolja
1 msk honung,flyttande
1 msk smör till stekning
600 gram ris jasmin
Koka riset enligt instruktionerna på paketet
Skala lök och vitlök och mixa ihop med jordnötterna.
Hetta upp stekpanna och häll i blandningen och fräsa med medelhög värme ca 2-3 min.
Blanda ner kokosmjölk och en msk limejuice och koka på låg värme i ca 10 min.
Smaka av med salt.peppar honung,jordnötssmör och mera limejuice vid behov.
Dela kycklingen i mindre bitar.Trä bitarna på spett.
Hetta upp smör och olja i en stekpanna och steka kycklingen medan sänker du värmen.
Gör grönsaksstavar av morötter,paprika och gurka och servera till.
Sönd:
Grillat marinerat kött med tzatziki jordgubbar med Cashewgrädde
4 skivor skinkschnitzel
Grillmarinad
Grunden är:
1 dl rapsolja
1 msk syra, vinäger, balsamico, citrus
1 msk soja
Salt och sv.peppar
Du kan tillsätta e smak något av detta:
Vitlök
Grillkrydda
Tomatpuré eller chilisås
Hackad lök
Chili
Marinera köttet i kyl minst 3 timmar
torka av och grilla
Servera med kokt potatis, sallad och
Tzatziki
1-2 gurkor
1 tsk salt
2 vitlöksklyftor
5 dl matlagningsyoghurt
svartpeppar
1 msk olivolja
oregano
Skala ev. gurkan
Dela den på mitten och sen varje del i 2 halvor mitt i kärnhuset
Ta bort kärnhuset med en sked
Riv gurkan grovt och salta rejält, blanda om
Lägg gurkrivet i en trådsil minst 1 timme, pressa försiktigt med baksidan av en sked för att få bort så mycket vätska som möjligt
Blanda gurka och yoghurt
Tillsätt olja och smaka av med pepparn och ev. mer salt
Strö oregano över.
500 g jordgubbar, rensade och delade
sockra lite nån timme innan dom ska ätas så blir dom saftigare
Cashewgrädde
2 dl cashewnötter
½ dl vatten
1 handfull blötlagda mandlar
Frö från 1 vaniljstång
3 msk rapsolja
1 citron, saft av
Mixa cashewnötterna till ett mjöl i matberedare
Spä med vatten, tillsätt mandlarna och mixa vidare
Tillsätt vanilj och rapsolja, mixa till du får en gräddliknande konsistens
Tillsätt lite citronsaft och ev mer vatten för att få den konsistens du vill ha.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 |
4 |
5 |
6 |
7 | |||
8 | 9 |
10 |
11 |
12 | 13 |
14 |
|||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | |||
22 | 23 |
24 | 25 | 26 | 27 |
28 | |||
29 |
30 | ||||||||
|