Direktlänk till inlägg 9 april 2023
Veckans FRUKT
Aprikos
Har odlats i Kina i över 4000 år men vi får våra från medelhavet under sommarperioden och från Sydamerika under vintern. Skalet är sammetsmjukt och fruktköttet har en saftig och mycket söt smak som uppskattas i gastronomin.
Den smakar mest torkad, vet att jag köpt färska någon gång men tycker dom är ganska tama. Torkad är god i musli, och vissa exotiska fläskrätter. Mest känd i marmelad.
Veckans FRUKOST
Äppelgröt
4 dl fiberhavregryn eller vanliga
8 dl mandelmjölk
½ tsk salt
2 tunt klyftade äpplen
Rosta havregrynen i en torr, varm stekpanna tills de får lite färg.
Häll över i en kastrull och tillsätt mandelmjölk, äpplen och salt.
Koka upp och låt gröten koka 3?4 min.
Servera!
Veckans BRÖD
Valnötsbröd, nyttigt
1 bröd
12 g jäst
3 dl kallt vatten
1 dl rågmjöl
Ca 5½ dl vetemjöl spec., spar till utbak
1 msk flyt honung
2 tsk salt
100 g valnötter
Lös upp jästen i vattnet
Tillsätt båda mjölsorterna, honung och salt
Arbeta hop degen och låt den jäsa övertäckt ca 1 timme
Sätt ugnen på 175 gr
Rosta valnötterna på papper på plåt 10-15 min
Ta upp degen på mjölat bord och platta ut
Dra degen åt sidorna så den nästan spricker
Lägg på hälften av nötterna, tryck fast dom lätt
Vik ena sidan mot mitten, gör lika med den andra så dom möts på mitten
Platta ihop lite och dra ut degen igen
Lägg på resten av nötterna och vik ihop på samma sätt igen fast från andra hållet
Lägg en välmjölad handduk i en skål och lägg i degen med skarven neråt
Täck med plastfilm och jäs i 90 min
Sätt ugnen på 200 gr
Lägg brödet på pappersklädd plåt, pudra över lite mjöl
Skär ett par snitt med vass kniv i brödet
Grädda i nedre delen av ugnen ca 45 min.
Veckans SALLAD
Jordgubbssallad
1 gurka, tärnad
60 g babyspenat
2 avokado, tärnat kött
1 l jordgubbar, halverade
250 g minimozzarella
1 citron, saften av
½ dl olivolja
Flingsalt, peppar
Blanda gurka, babyspenat, avokado, jordgubbar och mozzarella
Lägg upp på fat
Rör ihop citron, olja och kryddor
Skeda över salladen.
Veckans VEGO
Grönsaksgratäng med svarta linser
4 portioner
1 gul lök
2 gröna squash
2 morötter
2 paprikor, orange och grön eller röd
2 msk rapsolja
1 1/2 dl svarta puylinser
220 g mild tacosås
300 g passerade tomater
salt, peppar
2 dl riven ost
Garnera med:
tacochips
timjan
Ugn: 225°
Skala och grovhacka löken.
Dela och kärna ur squashen med ett kul-järn, och skär i 1 cm tjocka skivor.
Skala och skiva morötterna. Kärna ur och skiva paprikorna.
Fräs lök, squash och paprika i en gryta med olja, 3 minuter.
Tillsätt sköljda linser, tacosås och tomater och sjud i 10 minuter.
Bred ut grönsakerna i en smord ugnsfast form och strö över osten.
Gratinera högt upp i ugnen, ca 10 minuter.
Garnera med att sticka ner tacochips i gratängen och strö över färsk timjan.
Servera resten av chipsen i en skål vid sidan om.
MÅND
Köttfärsgratäng
4 pers
500 g köttfärs
1 gul lök
1 liten squash, ca 200 g
1 hönsbuljongtärning
2 msk tomatpuré
1?2 pressade vitlöksklyftor
smörolja
2 dl rödvin
1 dl vatten
1 sats potatismos (se recept nedan)
1 dl riven ost
Potatismos:
8?10 potatisar av mjölig sort
2?3 msk grädde
1 ägg
2 msk smör
salt, peppar
1 dl riven ost
Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Koka den mjuk i lättsaltat vatten under lock.
Häll av kokvattnet och ånga av.
Mosa potatisen i kastrullen med elvisp eller potatisstöt.
Värm grädden. Späd med den under omrörning.
Blanda potatisen med ägget, tillsätt smör, smaka av med salt och peppar och blanda i osten.
Skala och finhacka löken.
Ansa och finhacka squash.
Fräs löken i lite smörolja i en gryta.
Lägg i köttfärsen och stek under omrörning tills den är jämnt grynig.
Tillsätt smulad buljongtärning, tomatpuré, vitlök och squash, fräs under omrörning ca 3 minuter.
Häll i rödvin och vatten.
Koka på svag värme ca 25 min.
Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg färsen i en smord ugnsform.
Bred moset över som ett lock, strö över osten och gratinera mitt i ugnen ca 10 minuter
TISD
Lappskojs
400 g köttrester av kokt rimmad oxbringa, corned beef eller Salta biten
3 kvistar bladpersilja
5 vitpepparkorn
3 kryddpepparkorn
1 lagerblad
750 g potatis
1 gul lök
50 g Smör
Tillbehör:
4 ägg
1 msk Smör
2 ättiksgurkor
1/2 dl hackad färsk persilja
inlagda rödbetor
Skär köttet i mindre bitar och ställ åt sidan.
Lägg persilja, pepparkorn och lagerblad i en kryddpåse.
Skala potatis och lök.
Koka potatis och lök tillsammans med kryddpåsen mjuk i vatten, ca 25 min.
Plocka upp kryddpåsen och häll av spadet, spar det att späda moset med.
Mosa potatis och lök.
Vänd ner kött och smör.
Späd moset med kokspadet till önskad konsistens.
Stek ägg i smör och servera till med gurka och rödbetor.
Toppa med persilja.
Tips:
Bryn gärna lite smör och servera till lapskojset.
ONSD
Gittans fiskpudding
3 sejfile'er eller 4 mindre file'er
8 dl kokt kallt ris
100 g majskorn
100 g Champinjoner, skivade och frästa i lite smör
1 kn timjan, färsk, finhackad
2.5 dl gröna ärtor
10 cm purjolök, mycket finstrimlad
salt peppar
4 kokta ägg, hackade
citronpeppar
Sås: 50 g smör
3.5 msk vetemjöl
7 dl mjölk
Salt, peppar, muskot, ev fiskkrydda
Citron i tunna klyftor
Skalade räkor
Dill
Smör
Sätt på ugnen på 175 grader.
Koka såsen och smaka av, den bör smaka lite "smör". Ställ åt sidan nån minut.
Ta det kalla kokta riset och häll över i en bunke.
Tillsätt svamp, ärtor, majs, purjon och den finhackade timjanen, häll i såsen och blanda om.
Smöra en stor eldfast form, låt lite smör bli kvar på botten.
Halva "smeten" ska nu i formen och bredas ut.
Citronpeppra fisken på båda sidor och lägg fint och tätt ovanpå.
Lägg på ägghack jämnt fördelat och sen resten av risblandningen. Jämna till.
Grädda ca 60 min.
Öka värmen till 200 gr efter halva tiden
Garnera med citron, räkor, och dill
Servera med lite skirat smör.
TORSD
Sparrissoppa
500 g grön sparris
5 st schalottenlökar
5 dl grädde
5 dl kycklingbuljong
1 dl vittvin
salt
peppar
Skala sparrisen, ta bort den träiga delen och skär upp i 1 centimeter långa bitar.
Lämna gärna topparna oskurna.
Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull och koka sparrisbitarna och topparna i 2-3 minuter.
Häll sedan bort vattnet.
Skala och hacka löken och fräs lätt i en kastrull.
Häll över vinet och buljongen samt grädden och koka upp.
Lägg sedan sparrisen i gräddsåsen (utom knopparna som skall vara garnityr).
Låt koka i 10 minuter och kör sedan i mixer.
Smaka av
Grillad sandwish med avocado, bacon och brie
8 skivor bacon
2 mogna avokador
1 citron
Salt och nymald peppar
½ dl olivolja
2 kvistar timjan
8 skivor gott, ljust bröd
¼ frisésallad eller annan lite bitter sallad
200 g Brie
Lägg baconskivorna på en plåt med bakplåtspapper och stek dem i ugnen i 180 grader i ca 10 min. tills de är spröda och gyllene.
Ta ut dem och lägg dem att rinna av på en bit hushållspapper.
Dela avokadorna, ta bort skal och kärnor och skär dem i grova tärningar.
Marinera i citronsaft och finrivet citronskal, salt och nymald peppar.
Häll lite olivolja på brödskivorna, strö över finhackad timjan och salt och stek dem i en grillpanna, en vanlig stekpanna eller under grillen i ugnen tills de är spröda och lätt gyllenbruna.
Skölj salladen och låt den rinna av ordentligt.
Skär brien i tunna skivor.
Lägg ihop sandwichen med de ljumna brödskivorna, brie, bacon, spröd sallad och avokado.
Servera till soppan.
Tuttufruttihjärtan
100 g smör, kallt
1 dl florsocker
1 äggula
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Wilton pink geléfärg
tuttifruttiessens
Skär det kalla smöret i kuber.
Vispa smör och socker i en köksassistent.
Tillsätt ägget och fortsätt vispa.
Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål.
Häll det i omgångar i smörblandningen.
Vispa tills det är helt blandat.
Ta 1/3 av degen och färga med Wilton pink geléfärg.
Ta några droppar av tuttifruttiessensen och blanda ner i den rosa degen.
Platta till båda degarna och lägg på plastfolie och in i kylen i ca 30 min.
Sätt ugnen på 175 grader.
Ta ut båda degarna ur kylskåpet och kavla dem lika tjocka på bakplåtspapper.
Ta en utstickare och tryck ner i den ljusa degen.
Ta en mindre utstickare och tryck ner i mitten av den ljusa degen. (Ta bort den lilla ljusa pluppen).
Ta samma mindre utstickare och tryck ner i den rosa degen.
Ta upp den rosa pluppen och lägg den i den ljusa kakan. (Gör så med alla kakorna).
Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 8-10 minuter.
Lägg bakplåtspappret på med kakorna på.
Ta sedan av bakplåtspappret och låt kakorna svalna helt.
Servera till kaffet.
FRED
Texmexsallad
450 g kycklinglårfile
1 påse tacokryddmix
1 msk Smörolja
0.5 isbergssallad
0.5 gurka
1 ask cocktailtomater
1 rödlök
2 avokado
1 brk majskorn à 235 g
2 msk skivad inlagd jalapeno
300 g tärnad ost
1 påse nachochips
0.5 kruka hackad färsk koriander
1 lime
Dressing
2 dl gräddfil
2 msk majonnäs
1 lime rivet skal och saft
1 msk flytande honung
0.5 kruka hackad färsk koriander
Strimla kycklingen.
Stek i smörolja ca 4 min.
Tillsätt kryddmixen och stek ytterligare ca 1 min.
Blanda ihop alla ingredienser till dressingen.
Strimla salladen fint.
Tärna gurkan.
Dela tomaterna.
Skala, kvarta och skiva rödlöken tunt.
Dela, kärna ur och skär avokadon i tärningar.
Blanda grönsakerna med salladen.
Toppa med stekt kyckling, ost, nachochips och koriander.
Dela limen i klyftor och servera med dressingen.
LÖRD
Kalops
1 kg nötkött t ex bog eller högrev (1 1/2 kg med ben, då behövs ingen buljong)
200 g morötter
2 gula lökar
2 buljongtärningar eller motsv fond
2 lagerblad
12 kryddpepparkorn
2 msk vetemjöl
1 liter vatten
smör och olja till stekning
salt
vitpeppar
Putsa köttet och skär det i 3x3 cm stora bitar.
Skala och skär morötter och lök i ca 2 cm stora bitar.
Bryn köttet i 1 msk smör och 1 msk olja i en gryta.
Tillsätt morötter, lök, buljong, lagerblad och kryddpeppar.
Låt fräsa några minuter under omrörning.
Strö över mjölet och blanda väl.
Häll över vatten så att det precis täcker köttet.
Tillsätt ca 2 tsk salt och vitpeppar efter smak.
Koka upp och rör så att det inte fastnar i botten. Skumma av.
Låt sjuda under lock tills köttet är mjukt, ca 11/2 timme.
Smaka av med salt och peppar.
Servera med kokt potatis och inlagda rödbetor.
SÖND
Piccata Milanese
500 gram kött som skinka, kyckling eller kalv, utbankat
OSTPANERING:
1 dl lagrad riven ost, helst parmesan eller Grano Padano
2 krm salt
1 krm vitpeppar
1 ägg
4 msk mjöl
smör
TOMATSÅS:
1 gul lök
1 klyfta vitlök
smörolja
2 msk vetemjöl
2 burkar eller paket hela skalade tomater
2 dl vatten
1 krm rosmarin
1 tsk paprikapulver
1 msk röd vinäger
Salt, peppar och ev 1 tsk socker
Börja med tomatsåsen. Skala och hacka lök och stek
Skala och pressa i vitlöken. Stek med några minuter.
Pudra över vetemjöl och rör ut det.
Tillsätt tomaterna och vattnet.
Tillsätt rosmarin, paprika, vinäger, salt och peppar
Koka tomatsåsen minst 10 minuter, desto längre desto godare.
Riv osten, tillsätt ägg, salt och vitpeppar
Banka ut köttet till schnitzlar
Lägg mjölet på en tallrik.
Värm en stekpanna eller två.
Vänd schnitzlarna i mjölet och doppa dem sedan i ost- och äggsmeten.
Stek dem på medelvärme ca 5 minuter på varje sida.
Körsbärspaj
½ lit urkärnade körsbär (alt 1 pkt frysta 250 g Garant)
¼ dl rörsocker
½ tsk mald kanel
Smör till formen
Smuldeg:
1½ dl vetemjöl
½ dl kokosflingor
¾ dl rörsocker
1 msk vaniljsocker
100 g smör
Sätt ugnen på 200 gr
Blanda samman mjöl, kokos, rörsocker, vaniljsocker och smör till en grynig massa
Smöra en pajform
Lägg körsbären i formen och strö på socker och kanel
Fördela smuldegen över bären
Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min
Servera med lättvispad grädde eller glass.
När vi åkte hem igår regnade det och det hade också regnat massor under em det syntes på vägen. Från att vi åkte på 55an ungefär var det torrt och inget spår av regn fanns. Inte här hemma heller och det är mkt torrt i naturen. Regn skulle behövas här...
Iaf ett par nätter ha ha! Så skönt att få prata av sig om allt. Känna stödet från nån som känner mig och som förstår mig precis. Han följer med mig som stöd till prästsamtalet om begravningen i morgon också. Kanske inte ända in på mötet men finns...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 | ||||||||
3 |
4 | 5 |
6 | 7 |
8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 |
20 | 21 |
22 | 23 | |||
24 |
25 | 26 | 27 | 28 |
29 | 30 |
|||
|