Direktlänk till inlägg 23 april 2023
*Sista April* veckan
VATTENMELON
Vattenmeloner är stora, ofta mycket stora, runda med glatt skal. Färgen är kraftigt mörkgrön eller strimmigt i gröna och gula nyanser, köttet är rött med insprängda svarta kärnor. Finns även gula vattenmeloner. God som den är, i sallader och desserter. Frys stavar av vattenmelon och du får en god och nyttig isglass.
Veckans FRUKOST
KIKÄRTSPANNKAKOR
Receptet är lagom till 2-3 personer
2 1/2 dl kikärtsmjöl
4 dl vatten
1 tsk socker
1/2 tsk salt
ev lite kryddfrön
1/2 tsk gurkmeja
Vispa ut kikärtsmjölet i vattnet, blanda i socker och salt.
Krydda med förlagsvis "lite trevliga kryddfrön" (till exempel koriander-, fänkåls- eller spiskumminfrön) och gurkmeja.
Låt stå minst en timme, gärna längre eller över natten.
Grädda pannkakor på hög värme i mycket smör och olja.
Grädda dem ganska hårt. Håll färdiga pankisar varma i ugnen.
Täck inte över dem, då smakar de bara "kokt"
Veckans BRÖD
Favorit i repris
GOD MORGON BULLAR
25 gr jäst
5 dl kallt vatten
2,5 tsk salt
0,5 dl olja
6 dl rågsikt
6 dl vetemjöl
eller
2 dl grahamsmjöl
1 l vetemjöl
Smula jästen i en bunke
Häll över det kalla vattnet och rör tills jästen är löst.
Tillsätt salt, olja, rågsikt och vetemjöl.
Arbeta degen smidig.
Dela den i 4 delar som rullas till smala längder och läggs på smord plåt.
Skåra ca 5 cm långa bitar rakt igenom
Lägg bakduk över och ställ i kylen över natten.
På morgonen sätts ugnen på 225gr SAMTIDIGT som plåten skjuts in.
Klart efter ca 30 min.
Kan göras med nästan vilken mjölkombo som helst bara hälften är vetemjöl, ta reda på slattarna!
Veckans SALLAD
INGEFÄRSCOLESLAW
300 g vitkål, tunt skivad på mandolin
1 morot, skalad och grovt riven
½ rödlök, tunt skivad
1 dl gräddfil
1 tsk dijonsenap
1 tsk vitvinsvinäger
1 tsk flyt honung
4 cm färsk, riven ingefära
Salt & sv.peppar
Rör ihop gräddfil med övriga ingredienser och smaka av med salt och peppar
Vänd ner rotfrukterna och ställ kallt.
Veckans VEGO
NÄSSELRISOTTO
2 schalottenlökar
4 dl risottoris, arborio eller carnaroli
16 dl vatten
2-3 msk el. motsvarande koncentrerad grönsaksfond
2 dl vitt vin
2 liter färska, rensade och sköljda nässlor
1 rejäl klick smör
2 dl god färskriven ost parmesan eller västerbottens
salt svartpeppar
Gräslöksolja:
1 knippa gräslök
¾ dl rapsolja
lite salt
Börja med gräslöksoljan.
Hetta upp oljan till ca 50 grader och mixa den med gräslöken.
Smaka av med salt.
Skala och finhacka löken.
Hetta upp lite fett i en tjockbottnad kastrull.
Stek eller svetta löken så den blir genomskinlig, inte brynt.
Lägg i riset och låt det gona sig i värmen några minuter.
Koka upp vatten och blanda till en god grönsaksbuljong.
Häll en skvätt över riset och rör samtidigt som vätskan kokar in.
Fortsätt att späda och röra.
Det vita vinet ska också röras i .
Riset ska puttra friskt utan att stormkoka, det får inte bli torrt utan ska hela tiden vara löst och krämigt.
Fräs nässlorna i en panna bredvid. Det går på ett ögonblick. Lite salt på.
Hela risprocessen tar ungefär 18-20 minuter.
Smaka av riset som ska ha aningen av en kärna när det är klart.
Ta av och rör i nässlorna tillsammans med en klick smör och osten.
Lägg upp i tallrikar och droppa gräslöksoljan över.
MÅNDAG
TORSKRYGG MED ÄGGSÅS
800 gr torskrygg eller filé
2 kryddpepparkorn
1 lagerblad
flingsalt
Äggsås med persijla:
4 ägg
4 dl mjölk
1 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl
1 dl hackad persilja
salt peppar
2 msk smör
Skölj fileérna och gnid in dom med flingsalt runt om, lägg i en bunke.
Krossa kryddpepparn grovt och lägg ner i bunken med ett lagerblad.
Låt fisken ligga och "rimma" i en timma innan tillagning.
Koka upp en kastrull med vatten och en grovt hackad lök.
När vattnet stormkokar, lägg ner fisken, sätt på ett lock och dra av från plattan.
Låt stå och dra i 12 minuter.
Äggsåsen:
Hårdkoka äggen i ca:10 min. Kyl.
Skala och hacka dom.
Lägg smöret i kastrullen och ha i mjölet.
Rör runt tills det har blivit en slät röra.
Häll i mjölken och grädden och rör om.
Låt såsen sjuda sakta i 10 minuter.
Smaka av med salt och peppar, ha i ägget och den hackade persiljan.
Servera med kokt potatis och rivna morötter
TISDAG
KOKT WIENERKORV MED MOS OCH RÄKSALLAD (ev i tunnbröd)
8 wienerkorvar
vatten så det täcker
1 tsk salt, 2 lagerblad och 6-8 kryddpepparkorn
(1 lök, klyftad, koka isf det i 5 min innan korv går i)
Koka upp vattnet med kryddorna, om korven är fryst går den med från början
Lägg i korven, sätt på ett lock och dra grytan från värmen
Låt stå i 10 min
Potatismos
1 kg skalad potatis
50 g smör
2-2½ dl mjölk, gärna uppkokt
salt och sv.peppar
Koka potatisen mjuk och häll av den
Ställ tillbaka kastrullen på plattan några sek så den ångar av ordentligt
Stöt sönder potatisen med mosstöt eller elvisp
Lägg i smöret och rör runt
Tillsätt mjölken under vispning och vispa till du får ett luftigt mos
Tillsätt kryddorna och smaka av under tiden.
Räksallad
1.5 dl skalade räkor
½ rödlök
½ äpple, typ Granny smith
1 dl grovt riven rotselleri
1 dl gräddfil
1 dl matlagningsyoghurt
1 tsk svensk senap
1 msk chilisås
1 krm cayennepeppar
½ tsk salt
Dela räkorna i 2 -3 delar beroende på storlek
Finhacka rödlöken
Tärna äpplet
Lägg det i en skål och tillsätt gräddfil och yoghurt
Rör i senap och chilisås
Smaksätt med salt och cayennepeppar.
Tunnbröd
gurkskivor
tomatskivor
lökringar
senap o ketchup
Om ni serverar i tunnbröd:
Skär till en kvadrat av brödet
Lägg det med ett hörn mot dig på folie som täcker 2 3delar nerifrån
Smöra lätt och lägg på ett salladsblad
Lägg mos på salladen i en avlång formation, lämna 5 cm runtom på brödet och stick ner ett par gurk och tomatskivor samt lökringar i mosets överdel, krydda ev med grillkrydda
Lägg 2 korvar på moset, sätt på ketchup och senap
Fördela räksallad över korvarna
Vik upp den nedre snibben av brödet
Vik in sidorna på brödet, de ska gärna gå nån cm omlott
Slå in i folien.
ONSDAG
COWBOYGRYTA
400 gr köttfärs,
100 gr stark korv, t ex chorizo
1-2 msk smör
½ röd mild chili eller röd paprika
2 röda lökar
1 brk kidneybönor
1 brk hela tomater
1 tsk salt
1 krm svartpeppar.
Fräs färsen smulig i smör.
Dela korven i bitar
Skär löken i smala klyftor
Finhacka den urkärnade chilin.
Blanda ner korv, lök och chili i färsen o låt fräsa runt lite.
Tillsätt tomater o avsköljda kidneybönor o låt småputtra en stund.
Smaka av med salt o peppar.
Vitlöksbröd är gott till !!
TORSDAG
BROCCOLISOPPA
4-500 gr broccoli
1 msk smörolja
1 hackad gul lök
100 g purjo i skivor
1 hackad morot
5 msk ris
ca 13 dl vatten
1 lagerblad
2 buljongtärningar
6 msk grädde
150 gr tärnad skinka
salt & peppar
krutonger
Dela broccolin, hacka stjälkarna i småbitar, men låt buketterna vara hela.
Hetta upp smör och olja i en stor kastrull, i med lök, purjo och morot fräs detta en stund.
Lägg i stjälkarna, ris, vatten, lagerblad och salt. Koka en kort stund, sänk därefter värmen och låt den sjuda en kvart.
Lägg i broccolibuketterna och sjud en kvart till.
Krydda och rör ner grädde och skinka, låt det puttra några minuter till.
Servera gärna med brödkrutonger
POPOVERS
pannkaksbakelser 12 st
4 dl mjölk
ca 4 1/2 dl vetemjöl (4,5 dl motsvarar ca 270 g)
1/2 tsk salt
1 tsk bakpulver
6 ägg
smör (till muffinplåtsformarna)
Till servering:
sylt och färskost
Sätt ugnen på 225°C.
Värm mjölken i en kastrull tills den är ljummen.
Blanda de torra ingredienserna.
Vispa äggen luftiga och blanda med hälften av mjölken.
Vispa sedan i mjölblandningen och resten av mjölken.
Smörj muffinplåtsformarna med smöret och fyll nästan ända upp med smeten.
Grädda först mitt i ugnen 15 minuter och sänk sedan ugnstemperaturen till 200°C och grädda ytterligare ca 25 minuter eller tills de är gyllenbruna.
Servera med sylt och färskost.
FREDAG
TACOFYLLDA PIROGER
50 g jäst
2 msk Salt
10 dl Vetemjöl
5 dl Fingervarm vatten
Fyllning:
400 g köttfärs
1 rödlök
1 påse Tacokrydda
1 påse Riven ost
1 ägg till pensling
Sallad
gräddfil
Sätt ugnen på 225 gr.
Smula jästen i en bunke
Ta i det fingervarma vattnet och lös jästen i det
Blanda i vetemjöl och salt blanda ihop till en jämn och fast deg.
Låt sedan jäsa under handduk i 1 timme.
Bryn köttfärsen och tillsätt lök och tacokrydda
När degen jäst färdigt så mjölar du ett bakbord och arbetar ihop den och delar upp den i små bollar som du sedan kavlar ut till runda plattor
Lägg på en klick fyllning
Pensla kanterna med ett uppvispat ägg
Tillslut pirogerna och tryck till kanterna med en gaffel
Pensla dom och in i ugnen ca 5-7 min.
Servera med blandad sallad och gräddfil
LÖRDAG
APELSINKYCKLING
4 kycklingfiléer
2 msk smör
salt, peppar
2 apelsiner
4 msk pinjenötter
6 morötter
4 schalottenlökar
3 msk olivolja
6 msk färsk timjan
2 dl blandade bönor
Ugn: 150°
Stek kycklingen på båda sidor i en stekpanna med smör tills kycklingen fått fin färg.
Salta och peppra och lägg kycklingen i en ugnsfast form.
Skölj apelsinerna noga. Halvera, skiva och lägg skivorna på kycklingen.
Pressa dem lätt så saften rinner över kycklingen.
Tillaga i ugnen, ca 20 minuter, tills köttsaften är ofärgad.
Rosta pinjenötterna i torr stekpanna.
Skala och skär morötterna i stavar. Skala och skiva löken.
Fräs morötter och lök i en stekpanna med olja, 8 minuter.
Häll apelsinskyn från kycklingen över morötterna och blanda med timjan och bönor.
Skiva kycklingen och servera med ris, grönsakerna grönsakerna och strö på pinjenötter.
SÖNDAG
VALBORG! Uppsalas egen festdag.
Traditionsenlig champangefrukost och sillunch se eget inlägg.
När man på sen eftermiddag kommer hem är man rätt slut. Sskönt då att ha något färdigt i kylen. Många köper pizza men vi gör oftast en smörgåstårta. Här ett förslag. Servera gärna rosé till.
ROSTBIFFSTÅRTA
Smörgåstårtsbottnar
2 runda bröd (dubbel sats i långpanna)
7 ½ dl mjölk, eller mjölk & vatten
75 g jäst
1 ½ tsk salt
1 ½ tsk socker
¾ dl olja
400 g rågsikt
700 g vetemjöl special
Lös jästen i vätskan, tillsätt salt, socker + olja, blanda och arbeta sen in mjölsorterna.
Spar lite vetemjöl spec till utbakningen.
Arbeta den smidig, jäs 30 min.
Sätt ugnen på 250 gr
Ta upp och knåda degen smidig, dela den i 2 delar och forma till runda bröd, som läggs i 2, 2l formar (ca 22 cm)
Jäs i 30 min under duk.
Pensla med kallt vatten, grädda i 10 min.
Stäng av ugnen och låt bröden eftergrädda ytterligare 20 min.
Låt kallna under duk.
Dela bröden, helst med en tårtbottenskärare, i 5-7 bottnar.
Kan frysas med gladpack mellan, för att sedan användas till smörgåstårtor, kvarnhjul eller pizzabottnar.
3 bottnar
Fyllning 1:
3 dl kesella
1 pkt knaperstekt och avrunnet bacon i småbitar
½ dl inlagd gurka i småtärningar
¾ dl hackad syltlök
Fyllning2:
200 g philadelphiaost
1 dl kesella
4 msk remoladsås
200 g grovhackad rostbiff
100 g fryst avrunnen tinad mango, ev nerskuren
1-2 msk riven pepparrot
Spacklas med:
2½ dl kesella
½ dl majonnäs
Ovanstående görs med fördel dagen innan.
Garnering:
20 skivor rostbiff, rullade 2 och 2 lite omlott, ska se ut som en ros i ena änden
¾ grovriven och lätt pressad gurka
1 gul paprika, fintärnad
1 färsk mango i klyftor
7 gula och 7 röda små körsbärstomater, halverade
1 grön carambole, skivad
Persiljekvist
Blanda fyllningarna och montera och spackla tårtan
Blanda paprika och gurka, tryck fast på kanterna
Lägg rostbiffsrullarna som solstrålar på tårtan, jämna mellanrum
Lägg en halverad tomat av varje färg mellan rostbiffsrullarna längst ut
Lägg mangoklyftor på högkant bakom tomaterna och carambole också på högkant bakom den
Resterande tomathalvor i mitten gärna med en persiljekvist i toppen.
Mango kan bytas mot konserverade mandarinklyftor.
CHEESCAKERUTOR med hallon och choklad
Botten:
100 g smör (+ extra till formen)
300 g chokladkex (av oreo-typ)
Fyllning:
5 gelatinblad
200 g mörk choklad
600 g naturell färskost (av cream cheesetyp)
2 dl vispgrädde
200 g rörsocker
100 g vit choklad
100 g mjölkchoklad
125 g frysta tinade hallon
Till garnering:
färska hallon
havssalt
Tina hallonen.
Botten:
Smöra eller lägg bakplåtspapper i botten på en fyrkantig eller rektagulär springform ca 36x24 cm (för 15 bitar), för att kakan ska bli lättare att ta ur.
Smält smöret i en kastrull.
Smula kakorna fint, i en mixer eller genom att lägga dem i en plastpåse, knyta igen och kavla på påsen.
Blanda smöret och kaksmulorna ordentligt och tryck ut massan i formen.
Använd baksidan av en sked för att få en jämn yta. Låt botten vila i kylen medan du gör fyllningen.
Fyllning:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 10 min.
Smält den mörka chokladen i vattenbad eller försiktigt i mikrovågsugn på låg- till medelvärme.
Rör om då och då tills all choklad är smält.
Krama vattnet ur gelatinbladen och låt dem smälta i chokladen.
Lägg färskosten i en stor skål och rör ordentligt med en gaffel.
Vispa grädden med sockret i en annan skål.
Blanda den vispade grädden och den smälta avsvalnade chokladen med färskosten.
LÖJROMSDIP m syrad rödlök
2 dl crème fraiche
1 dl löjrom(eller annan rom)
4 msk finhackad syrad rödlök
Blanda samman samtliga ingredienser i en skål.
Garnera med lite extra finhackad rödlök.
Låt stå svalt fram till servering.
Servera tillsammans med lättsalta lantchips.
SYRAD RÖDLÖK
2 röda lökar
1 dl 12% ättiksprit
2 dl strösocker
3 dl vatten
Skala och skiva löken tunt.
Koka upp ättiksprit, socker och vatten, låt svalna helt.
Lägg lökskivorna i en tätslutande burk och slå på lagen.
Låt stå och dra minst en timme men gärna längre.
När vi åkte hem igår regnade det och det hade också regnat massor under em det syntes på vägen. Från att vi åkte på 55an ungefär var det torrt och inget spår av regn fanns. Inte här hemma heller och det är mkt torrt i naturen. Regn skulle behövas här...
Iaf ett par nätter ha ha! Så skönt att få prata av sig om allt. Känna stödet från nån som känner mig och som förstår mig precis. Han följer med mig som stöd till prästsamtalet om begravningen i morgon också. Kanske inte ända in på mötet men finns...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 | ||||||||
3 |
4 | 5 |
6 | 7 |
8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 |
20 | 21 |
22 | 23 | |||
24 |
25 | 26 | 27 | 28 |
29 | 30 |
|||
|