Direktlänk till inlägg 8 oktober 2023
Hej alla!
Christine här, Netas yngsta dotter. Jag tänkte berätta lite om hur min veckas matlagning ser ut då den är lite annorlunda emot vad som räknas som ”normalt”. Jag lagar nämligen hela veckans mat på söndagar och lägger i lådor för att underlätta veckan.
Jag och min sambo började med det här för cirka ett år sedan. Både han och jag jobbade mycket och jag jobbade ojämna tider så vi åt mer eller mindre aldrig middag samtidigt. Dessutom så har jag en historia av utmattning så jag orkade aldrig laga mat efter jobbet och då blev de att jag antingen inte åt alls eller åt typ popcorn eller mackor (förlåt mamma!).
Vi började mer strukturerat med det sen vi flyttade och jag började jobba heltid och hade en bits resväg. Vi veckohandlar oftast på lördagar och så lagar jag all mat på söndagar, sambon brukar oftast städa under tiden jag lagar mat så allt som ”måste” göras görs samtidigt så vi får kvällarna i veckan till varandra eller våra intressen. Men framför allt så slipper jag ställa mig och laga mat 17.30 när jag kommer hem från jobbet utan kan bara värma en färdig låda. De e fantastiskt skönt!
Jag börjar alltid med att kolla va jag har kvar hemma och planerar mat utifrån det, det vi inte har handlar vi samtidigt som vi köper mjölk och bröd och sånt. Vi spenderar i genomsnitt cirka 500 kr per vecka på mat, vissa veckor mer så klart men vi sparar alltså både tid och pengar på det här.
Jag brukar alltid tänka stort när jag planerar veckas meny. Kan vi äta pasta till fler rätter? Kan jag använda samma ingredienser till olika maträtter? Oftast är svaret ja. Dock är jag begränsad i form av hur stora och många kastruller jag har 😂
Den här veckans meny består utan köttfärsgulash, isterband med dillslungad potatis och stuvad vitkål, baconpasta, kyckling med rotfrukter samt panerad fisk med dillslungad potatis. Recepten kommer finnas längst ner i inlägget.
Den här veckan har jag alltså samma tillbehör till två rätter och samma ingredienser i två.
Idag gjorde jag så här:
Många steg blir det men mycket görs ju samtidigt. Idag tog det 2,5 timme och göra allting. Upplevde att det idag tog lite längre tid än vad det brukar göra. Jag gör alltid minst 20 matlådor, då räcker det till lunch och middag till oss två måndag till fredag. Lördag brukar vi äta något mys och söndag, ja då finns det alltid färdig mat ;).
I veckorna förbereder vi frukosten till dagen efter på kvällen genom att göra over night oats. Min favorit är med kanel, vi har gjort med kakao någon gång men vi brukar hålla oss till kanel och ibland sylt.
Allt för att underlätta vardagen.
Har ni några frågor får ni gärna skriva till mig på Instagram där jag har ett konto bara för just det här. Heter Preppa_med_christine där.
Här har ni en bild på all mat jag lagade idag ☺️
Recepten enligt mig:
Köttfärssgulach:
2 gul lök
800 g potatisar
500 g morötter
2 röda paprikor
1000 g nötfärs
4 msk olja
15 dl kött- eller hönsbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
1000 g krossade tomater
4 tsk kummin
2 msk rökt paprikapulver
salt och peppar
Skala lök och hacka den, stek tillsammans med köttfärsen. Skär potatis och morötter i sockerbits bitar. Strimla paprikan.
Stek på potatis och morötterna ett tag och ha sedan i köttfärsblandningen. Ha på tomater, vatten och buljongtärningar och kryddor och låt koka tills potatisen är klar. Smaka då av med mer kryddor och ha i paprikan. Servera med en bit bröd.
Dillslungad potatis:
Cirka 1 kg potatis
1 knippe dill
50 g smör
Koka potatisen tills den är klar. Häll av den i ett durkslag.
Hacka dillen.
Smält smöret och ha i dillen. Ha i potatisen och rör om. Klart.
Stuvad vitkål;
Cirka 1/4 vitkåls huvud
50 g Smör
3 msk mjöl
3 dl mjölk
Salt och peppar
Skär vitkålen i mindre bitar cirka 2 x 2 cm stora bitar och koka denna i saltat vatten tills den är mjuk.
Smält smör i en kastrull och vispa ner mjölet lite i taget. Häll på mjölken och koka upp under omrörning. Smaka av med salt och peppar. Blanda tillsammans med vitkålen och ät tillsammans med stekt isterband och dillslungad potatis.
Rotfrukter i ugn:
Potatis
Rödbetor
Sötpotatis
Vitlök
Örter
Salt
Olja
Fetaost
Skär den mängden utav potatis, sötpotatis och rödbetor du vill ha. Jag brukar fylla en hel plåt med rotsakerna, det viktigaste är att man även har på hela vitlöksklyftor. Blir otroligt gott!
Krydda med de örter du känner för. Idag kryddade jag med ramslök, rosmarin och dragon. Ha på rapsolja och blanda runt. In i ugnen på 200 grader tills dom nästan är klara, ta då ut dom och smula över fetaost och ha in igen tills dom blir helt klara. Ät med stekt kyckling och bea. Eller något annat du tycker om.
Baconpasta:
450 gram pasta
4 liter buljong
400 gram bacon
1 liter matlagningsgrädde
3 dl créme fraiche
2 vitlöksklyftor
160 g parmesan
Strimla och stek bacon. Koka upp vatten med buljong tärningar till pastan.
När baconet är klart så ställ de till sidan under tiden du kokar pastan och gör såsen. Blanda alla ingredienser till såsen utom parmesanen och koka upp. Låt koka tills pastan är klar. Ha då i parmesan och en skvätt från pasta vattnet. Häll av resten av vattnet från pastan och blanda pasta, sås och bacon tillsammans.
(Pastan smakar mycket mer när den kokas i buljong, har man makaroner typ så ha dubbelt så mycket buljong som pasta och gör sedan såsen direkt i pastan när den är klar utan att hålla av den)
Over night oats
1 dl havregryn
2 dl mjölk
Salt
Kanel
Blanda ihop allt i en burk och låt stå över natten i kylskåpet. På morgonen är gröten klar utan att den blir så där tjock som kokt havregrynsgröt är. Och de bästa är att de smakar risgrynsgröt!
Version av over night Oats
1 dl havregryn
2 dl mjölk
Kakao
Kokos
Valinjsocker
Om du vill att frukosten ska smaka chokladboll ;)
Tack för att du läst!
Christine
När vi åkte hem igår regnade det och det hade också regnat massor under em det syntes på vägen. Från att vi åkte på 55an ungefär var det torrt och inget spår av regn fanns. Inte här hemma heller och det är mkt torrt i naturen. Regn skulle behövas här...
Iaf ett par nätter ha ha! Så skönt att få prata av sig om allt. Känna stödet från nån som känner mig och som förstår mig precis. Han följer med mig som stöd till prästsamtalet om begravningen i morgon också. Kanske inte ända in på mötet men finns...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 |
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 |
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 |
22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | 31 | ||||||||
|