Mina ord och tankar

Direktlänk till inlägg 8 oktober 2023

Gästbloggsinlägg

Av Neta - 8 oktober 2023 18:17

Hej alla! 

Christine här, Netas yngsta dotter. Jag tänkte berätta lite om hur min veckas matlagning ser ut då den är lite annorlunda emot vad som räknas som ”normalt”. Jag lagar nämligen hela veckans mat på söndagar och lägger i lådor för att underlätta veckan. 


Jag och min sambo började med det här för cirka ett år sedan. Både han och jag jobbade mycket och jag jobbade ojämna tider så vi åt mer eller mindre aldrig middag samtidigt. Dessutom så har jag en historia av utmattning så jag orkade aldrig laga mat efter jobbet och då blev de att jag antingen inte åt alls eller åt typ popcorn eller mackor (förlåt mamma!). 


Vi började mer strukturerat med det sen vi flyttade och jag började jobba heltid och hade en bits resväg. Vi veckohandlar oftast på lördagar och så lagar jag all mat på söndagar, sambon brukar oftast städa under tiden jag lagar mat så allt som ”måste” göras görs samtidigt så vi får kvällarna i veckan till varandra eller våra intressen. Men framför allt så slipper jag ställa mig och laga mat 17.30 när jag kommer hem från jobbet utan kan bara värma en färdig låda. De e fantastiskt skönt! 


Jag börjar alltid med att kolla va jag har kvar hemma och planerar mat utifrån det, det vi inte har handlar vi samtidigt som vi köper mjölk och bröd och sånt. Vi spenderar i genomsnitt cirka 500 kr per vecka på mat, vissa veckor mer så klart men vi sparar alltså både tid och pengar på det här. 


Jag brukar alltid tänka stort när jag planerar veckas meny. Kan vi äta pasta till fler rätter? Kan jag använda samma ingredienser till olika maträtter? Oftast är svaret ja. Dock är jag begränsad i form av hur stora och många kastruller jag har 😂


Den här veckans meny består utan köttfärsgulash, isterband med dillslungad potatis och stuvad vitkål, baconpasta, kyckling med rotfrukter samt panerad fisk med dillslungad potatis. Recepten kommer finnas längst ner i inlägget. 


Den här veckan har jag alltså samma tillbehör till två rätter och samma ingredienser i två. 


Idag gjorde jag så här: 


  1. Kokade upp potatisen till dillslungade potatisen.  
  2. Hackade lök och stekte köttfärs till soppan samtidigt som potatisen kokade. 
  3. Skar potatis och morötter till soppan. Hade i dom i crock pot och stekte dom där i. 
  4. Blandade ihop allt till soppan i croc poten. Lät den börja slow coocka
  5. Skar potatis, rödbetor, sötpotatis och vitlök som vi skulle ha till kycklingen och hade i den i ugnen. 
  6. Hällde av potatisen 
  7. Hackade dill och smälte smör, när smöret va smält hade jag i dillen och sedan hade i potatisen och rörde runt. 
  8. Skar vitkål till stuvningen och kokade den. 
  9. Gjorde vitkålssallad (dvs strimlade vitkål och kokade upp dressing) 
  10. Hällde av vitkålen och gjorde stuvning och blandare i den avrunna vitkålen. 
  11. Stekte isterband 
  12. Börja steka bacon.  
  13. Satte på pasta vatten 
  14. Börja göra såsen till baconpastan
  15. Tog ut plåten med rotfrukter när de va cirka 5 min kvar och strödde på fetaost och satte in den i ugnen igen. 
  16. Blandade pasta, bacon och sås 
  17. Tog ut rotfrukterna och satte in kycklingen. 
  18. Stekte fisken 
  19. Tog ut kycklingen 
  20. Stängde av soppan
  21. Gjorde i ordning matlådorna 

Många steg blir det men mycket görs ju samtidigt. Idag tog det 2,5 timme och göra allting. Upplevde att det idag tog lite längre tid än vad det brukar göra. Jag gör alltid minst 20 matlådor, då räcker det till lunch och middag till oss två måndag till fredag. Lördag brukar vi äta något mys och söndag, ja då finns det alltid färdig mat ;). 


I veckorna förbereder vi frukosten till dagen efter på kvällen genom att göra over night oats. Min favorit är med kanel, vi har gjort med kakao någon gång men vi brukar hålla oss till kanel och ibland sylt. 

Allt för att underlätta vardagen. 


Har ni några frågor får ni gärna skriva till mig på Instagram där jag har ett konto bara för just det här. Heter Preppa_med_christine där.
Här har ni en bild på all mat jag lagade idag ☺️  

   

Recepten enligt mig: 

Köttfärssgulach:


2   gul lök

800 g potatisar

500 g morötter 

2 röda paprikor

1000 g  nötfärs

4 msk  olja

15 dl  kött- eller hönsbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)

1000 g  krossade tomater

4 tsk  kummin

2 msk  rökt paprikapulver

salt och peppar


Skala lök och hacka den, stek tillsammans med köttfärsen. Skär potatis och morötter i sockerbits bitar. Strimla paprikan. 

Stek på potatis och morötterna ett tag och ha sedan i köttfärsblandningen. Ha på tomater, vatten och buljongtärningar och kryddor och låt koka tills potatisen är klar. Smaka då av med mer kryddor och ha i paprikan. Servera med en bit bröd. 


Dillslungad potatis: 

Cirka 1 kg potatis 

1 knippe dill

50 g smör 


Koka potatisen tills den är klar. Häll av den i ett durkslag. 

Hacka dillen. 

Smält smöret och ha i dillen. Ha i potatisen och rör om. Klart. 


Stuvad vitkål; 

Cirka 1/4 vitkåls huvud

50 g Smör 

3 msk mjöl 

3 dl mjölk 

Salt och peppar 


Skär vitkålen i mindre bitar cirka 2 x 2 cm stora bitar och koka denna i saltat vatten tills den är mjuk. 

Smält smör i en kastrull och vispa ner mjölet lite i taget. Häll på mjölken och koka upp under omrörning. Smaka av med salt och peppar. Blanda tillsammans med vitkålen och ät tillsammans med stekt isterband och dillslungad potatis. 


Rotfrukter i ugn: 


Potatis 

Rödbetor 

Sötpotatis 

Vitlök 

Örter 

Salt 

Olja 

Fetaost 


Skär den mängden utav potatis, sötpotatis och rödbetor du vill ha. Jag brukar fylla en hel plåt med rotsakerna, det viktigaste är att man även har på hela vitlöksklyftor. Blir otroligt gott! 

Krydda med de örter du känner för. Idag kryddade jag med ramslök, rosmarin och dragon. Ha på rapsolja och blanda runt. In i ugnen på 200 grader tills dom nästan är klara, ta då ut dom och smula över fetaost och ha in igen tills dom blir helt klara. Ät med stekt kyckling och bea. Eller något annat du tycker om. 


Baconpasta: 


450 gram pasta 

4 liter buljong

400 gram bacon

1 liter matlagningsgrädde 

3 dl créme fraiche

2 vitlöksklyftor 

160 g parmesan


Strimla och stek bacon. Koka upp vatten med buljong tärningar till pastan. 

När baconet är klart så ställ de till sidan under tiden du kokar pastan och gör såsen. Blanda alla ingredienser till såsen utom parmesanen och koka upp. Låt koka tills pastan är klar. Ha då i parmesan och en skvätt från pasta vattnet. Häll av resten av vattnet från pastan och blanda pasta, sås och bacon tillsammans. 

(Pastan smakar mycket mer när den kokas i buljong, har man makaroner typ så ha dubbelt så mycket buljong som pasta och gör sedan såsen direkt i pastan när den är klar utan att hålla av den) 


Over night oats 

1 dl havregryn 

2 dl mjölk 

Salt 

Kanel 


Blanda ihop allt i en burk och låt stå över natten i kylskåpet. På morgonen är gröten klar utan att den blir så där tjock som kokt havregrynsgröt är. Och de bästa är att de smakar risgrynsgröt! 


Version av over night Oats 

1 dl havregryn 

2 dl mjölk 

Kakao

Kokos 

Valinjsocker 


Om du vill att frukosten ska smaka chokladboll ;) 


Tack för att du läst! 

Christine 

 
 
Ingen bild

Camilla

9 oktober 2023 20:32

Du har lärt dig av den bästa!
Jag lagar också mat om söndagar då jag pendlar så lång väg - samt har djur att ta hand om när vi kommer hem.
Din mamma är ett stort föredöme när det gäller mat i alla former - hon har en exceptionell känsla för det.
Du är på samma bana 💖

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - Måndag 13 maj 16:11

Gurk & Avokadosoppa 1 gurka 2 avokado 1 hönsbuljongtärning 4 dl vatten 3 msk press citron 3-4 msk olivolja Salt, sv.peppar & lite cayenne 3 msk finhackad dill 1 kn gräslök, hackat Krutonger Skala gurkan och skär den i bitar H...

Av Neta - Måndag 13 maj 00:14

Ja Den stora älgvandringen alltså. 87 älgar har summit över. L tror det är rekord. Det roliga tycker jag också är alla andra djur man får se liksom på köpet. Järv, björn, lo, ren, grodor, örnar, orrar, svanar, änder, ejder och en massa andra fåglar...

Av Neta - Söndag 12 maj 00:06

Hade tänkt sova länge idag. Men så klart vaknade jag tidigt då. Om jag nu bestämmer, utan att sätta väckning i morgon att jag ska vakna tidigt då, så kanske jag får sova iaf då. Haha! Christine och Marcus var här idag. Vi fikade lite och dom kom ...

Av Neta - Fredag 10 maj 23:27

Vårblommor i Uppsala Lite picknick med sushi och jordgubbar i Stadsparken. Fick en direktleverans av kaffe och nygjorda chokladbollar av dotra i världens sötaste kasse. Vi promenerade ut mot Kunsängarna såg bron som höll i...

Av Neta - Fredag 10 maj 00:09

Åkte till affären idag. Köpte då en påse potatisbullar. Höll på svimma när jag kom hem och såg att det var 1500 g. Frös dom 4 och 4. Blev 7 påsar. 62kr nånting om jag inte minns fel. Så billig mat är det ju. Jag valde att inte platta ut dom. Fic...

Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3 4 5 6 7 8
9
10 11 12 13 14 15
16 17
18
19 20
21
22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Oktober 2023 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards