Direktlänk till inlägg 20 november 2023
Har en burk ansjovis som går ut nästa vecka. Så sökte på lite recept
Ansjovispaj
Pajdeg
3 dl grahamsmjöl
125 gram smör
2 msk kallt vatten
Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa.
Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen.
Låt vila i kylen 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader
Smörj en form med 5 g smör och tryck ut degen i en pajform och förgrädda i 10 minuter.
1 burk ansjovis med spad 125 g
Spadet + vispgrädde, ska bli 2,5 dl
2 ägg
1/2 fryst förp dill
Svartpeppar
1 stor rödlök
Riven ost
Sätt ugnen på 225 gr
Halvera och skiva löken tunt
Vispa ihop ägg o gräddblandning
Tillsätt dill och lite sv.peppar
Häll det i det förgräddade skalet
Strö på ost
Grädda tills den stelnat och fått lite färg, ca 25-30 min
Lägg snabbt på ansjovisen när du tagit ut den.
Låt den svalna under folie
Ansjovismousse
3 gelatinblad
1burk ansjovisfiléer, à 125 g
2 dl kesella, 10 %
1 dl crème fraîche
1.5 msk ansjovisspad
2 msk gräslök, till dekoration
vitpeppar
4 skivor kavring smör
sallad, blad gräslök, till dekoration
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
Ta undan fyra ansjovisfiléer till dekoration.
Kör resten av filéerna i matberedaren med kesella och crème fraiche.
Eller mosa dem och rör samman ordentligt för hand.
Rör ner ansjovisspad och gräslök och mal över vitpeppar. Smaka av.
Lyft upp gelatinbladen och smält dem på svag värme i en liten kastrull.
Ta av från värmen och låt svalna en aning.
Rör ner ett par matskedar av ansjovisblandningen i gelatinet.
Rör sedan ner gelatinblandningen i resten av moussen.
Ställ in i kylskåpet och låt det stelna.
Vid servering:
Skär fyra kavringskivor på diagonalen.
Bred eventuellt på smör och lägg på ett sallatsblad.
Doppa en matsked i hett vatten och skeda upp moussen.
Halvera de sparade filéerna på längden och lägg dem på moussen.
Dekorera med gräslök.
Janssons snurror
ca 24 st
1 kyld smördegsplatta
1 burk ansjovis, 125 g
½ rödlök
1?2 salladslökar
2 msk rapsolja
1 dl crème fraiche
2 dl riven västerbottensost
1 ägg
Ugn 200°
Rulla ut smördegen på bakpapper.
Låt ansjovisen rinna av.
Skala och finhacka rödlöken.
Ansa och finhacka salladslöken.
Fräs båda löksorterna i olja utan att det tar färg.
Hacka ansjovisen.
Bred crème fraiche på hela smördegsplattan men lämna några cm längs ena kortsidan.
Fördela lök, ansjovis och ost på plattan.
Rulla ihop, pensla den tomma degkanten med uppvispat ägg och tryck till lite försiktigt.
Skär rullen i 1 cm tjocka skivor och lägg dem med snittsidan upp på plåt med bakpapper. Pensla med ägg.
Grädda mitt i ugnen tills degen puffar upp och får fin färg, ca 10 min.
När vi åkte hem igår regnade det och det hade också regnat massor under em det syntes på vägen. Från att vi åkte på 55an ungefär var det torrt och inget spår av regn fanns. Inte här hemma heller och det är mkt torrt i naturen. Regn skulle behövas här...
Iaf ett par nätter ha ha! Så skönt att få prata av sig om allt. Känna stödet från nån som känner mig och som förstår mig precis. Han följer med mig som stöd till prästsamtalet om begravningen i morgon också. Kanske inte ända in på mötet men finns...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 |
5 | |||||
6 |
7 | 8 | 9 | 10 |
11 |
12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 |
17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 |
28 | 29 | 30 | ||||||
|