Mina ord och tankar

Direktlänk till inlägg 10 april 2024

Idag kom dom

Av Neta - Onsdag 10 april 00:18

Pengarna jag lånat ut till staten, skattemyndigheten eller va det nu är. Inte för att jag får så hiskeligt mkt tbx men kunde köpa nya stolar till framsidan iaf. Sen va det halva priset på dom jag tittat på och det gjorde ju inte ont.

2 av mina grå har gått sönder i rottingen. Har ju ingenstans att ställa undan dom på vintern sen är det ju full sol på sommaren, på baksidan.

Dom här är ju lite mindre så dom kanske jag kan ha inne på altan i soffan eller nåt. En pressenning låter ju så mkt när det blåser men om man tar mindre och lindar dom tight var och en kanske det funkar.



Ska göra en ny extranyckel ist för en som kommit bort sen får det vara nog. Det är svindyrt! Va nån städare som förmodligen sopade ner en nyckel under dammning. Ner från hallhyllan i pappersåtervinningen som hon sen tömde. Måste gått till så.




Idag blev det hemgjord stångkorv. L och jag gjorde för nåt år sen. Dom blir lite pölsalika när dom steks för dom blev lite lösa. Första gången när Elle o jag gjorde blev dom inte så. Förmodligen va fläskkarrén lite för fet.
Gör ju på högrev o fläskkarré som jag kokar, mal och rör ihop med korngryn, rödlök och mejram. Lite salt o peppar med. Smaken sitter där iaf så gör inget att det blir lite löst.

?Stångkorv


7½ dl korngryn
1½ lit vatten till blötläggning

Ca 1 kg vardera av nöt t.ex högrev o fläskkarré med mkt fett, koka i vatten som täcker, 1 tärning buljong per 5 dl vatten.
Några kryddpepparkorn, 1 lagerblad, och en skivad gul lök.

1 finhackad rödlök

3 msk salt

1 -2 msk torkad mejram

½ tsk vitpeppar

½ tsk mald ingefära

4-4½ dl buljong/kokspad

 Du behöver
2 stora kastruller,
en kanna som tål den heta buljongen, spar allt
En köttkvarn
Ett fat med kant typ ugnspanna i ?halva ugnens storlek? att ha vid kvarnen


Skölj grynen och låt dem svälla i vattnet i ca 2 timmar, häll av och koka i nytt vatten.

Koka köttbitarna som ovan beskrivs, nöt till 60 gr, fläsk till 70 gr. Går bra i samma gryta. Du får bara ta upp den ena tidigare.

Koka gröten mjuk, se förpackning, låt den kallna. (Tänk torr vikt här, alltså vätska till 7,5 dl korn)

Låt köttet svalna i spadet, dela i mindre bitar

Mal köttet medelgrovt i 5-6 mm hål

Blanda med den kalla korngrynen, rödlöken och kryddorna

Späd med den silade buljongen och arbeta hop det noga, börja med den mindre mängden.

Nu kan ni antingen stoppa korvarna i svinfjälster 28-30 mm i diameter till korvar på 15-20 cm långa eller forma och rulla dom tight i gladpack som snörps i ändarna. Om du gör i gladpack, låt dem kallna över natten i kyl så dom stelnar och forma klar igen innan frys.

Frys i påsar!

 

Vid servering stek dom delade på längden utan skinn och servera med stekt potatis, stekt ägg och rödbetor.

Buljongen som blir kvar används med fördel till köttsoppa.?

Annars har jag varit ut efter posten, tagit bort björkris ur påskliljan på framsidan, donat lite med tvätt och satt en stund på baksidan men det blåste lite oskönt där.

Pratat lite med C hon hade också fått pengar idag men ska inte röra dom.

Nu är jag trött och ska bege mig mot drömmarnas land.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - Måndag 29 april 19:36

Det är ju Uppsalas och övriga studentstäders största helg. Skolorna är lediga och de flesta arbetsplatser stänger. Befolkningen ökar och fyllan är utbredd. Iaf från sen em och kväll. Jag jobbade ju på förskolan men det är inte många Sista april jag...

Av Neta - Måndag 29 april 01:01

Idag var det dags. Körsbärsblommans dag i Kungsträdgården. Blev till slut bara C och jag som åkte. Hon var i Sthlm igår också Haha! Hon hämtade mig mitt på dan. Kom några stänk på vägen ner men då vi parkerat var det uppehåll och tidvis sol. Blås...

Av Neta - Lördag 27 april 21:55


Har ni nån sån pryl som ni använder mycket och känner att ni inte kan vara utan? Jag tror iofs att vi alla har flera sånna. Jag har den här. Den är inte så stor, du kan riva saker direkt på tallriken med den. Min står ofta kvar på köksbordet....

Av Neta - Lördag 27 april 16:24

Både igår och idag har det småsnöat och inte varit mer än högst 5 gr. Inte varit så sugen på att gå ut. Skulle ju köpt potatisbullar för att prova det där i våffeljärnet men hittade 2 bakpotatisar som börjat bli lite skrynkliga. Rev en sån med en 1/2...

Av Neta - Fredag 26 april 00:43

Idag startade den med ett så smart recept. Du kör färdiga potatisbullar i våffeljärnet. Blir frasiga och platta som rårakor. Funderar på om jag ska göra sånna som fredagsmys i morgon. Kom på att jag har allt till en Skagen också. Räkor, dill, rödlök,...

Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4
5
6 7
8
9
10
11
12 13
14
15 16 17
18
19 20 21
22 23 24
25
26 27
28
29
30
<<< April 2024
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards