Mina ord och tankar

Alla inlägg den 10 april 2024

Av Neta - Onsdag 10 april 23:16

En fond som ligger mig varmt om hjärtat. Dels för att den hjälper barn skrivna i Sverige från barnfattigdom. Dels för att den kunde sökas hos skolsköterskorna fvb.
Den som säger att det inte finns barnfattigdom i Sverige lever inte i verkligheten. Den finns och den är utbredd. Särskilt i familjer som har ett sjukt barn eller ett barn med diagnos. Familjer där en förälder tvingas leva på ett vårdbidrag om ens det. Ensamstående föräldrar i låglöneyrken kan också vara en sån familj.

När min flicka fick diagnosen Hjärntumör och hypofysinsufficiens kunde jag inte fortsätta jobba under en ganska lång tid. Vi var också sjukskrivna både jag och maken under den första tiden. Min heltidslön byttes så småningom mot ett vårdbidrag på ca 5000 i månaden som dessutom beskattades, tror jag fick ut 3800. Restskatt varje år dessutom.

Men tack vare en uppmärksam skolsköterska kunde vi söka och få medel av majblommefonden så vi iaf nån eller ett par veckor om året kunde få byta miljö.
Lillasyster kunde själv söka ett sommarlovskort på bussen och kunde på så sätt i större utsträckning hänga med kompisar när dom åkte in till stan. Åka till badhuset, spela badminton, bowla t.ex
alla dar var ju inte ?bada i sjöndagar?. Vi bodde då här, i en mindre förort till Uppsala. Syskon till sjuka barn är också en väldigt utsatt grupp.

Man kan söka medel till barn, glasögon, fritidsaktiviteter som är knuten till en diagnos, ja allt som gör att syskon t.ex kan få leva lite mer som kompisarna.

Vi åkte till Marholmen utanför Norrtälje på sportloven och ibland någon av långhelgerna. Vi kunde ju söka medel från olika fonder också t.ex Cancer o trafikskadades riksförbund. Barncancerfonden har en stuga i Ockelbo dit vi också varit.

Men majblommefonden har hjälpt oss mest.
I år finns en nyhet där för första gången på 100 år, en extra stor majblomma som saknar ett kronblad.


Om ni ska köpa nånting därifrån så är det den. Barnen lever i en utsatthet dom inte valt själva..

Här kommer ingen och ringer på och vill sälja iaf inte under dom 4 år + tidigare 30 år jag bott här. Men då finns det en webshop man enkelt kan handla ifrån och betala med swish. Jag köper paketet med dekal, krans, blomma och pin. Det kostar 200kr. I år också niobladsblomman. Dom levererar snabbt.


I år är blomman i 2 nyanser av lila med en pärla i mitten. På majblomman.se finns all information om den. Och också hur man söker. Men går alltid genom skolsköterskan.

Det om det, viktiga saker!

Sonen levererade mina stolar ikväll, vi pratade också om hur han ska göra nya högre blomlådor med spaljéer till mig. Dom jag har är låga och dåliga. Nu har jag spaljén inåt, den nya ska nu bli utåt så jag inte behöver gå ut på gräset för att nå ?rabatterna?

Åt ravioli ikväll, ibland blir jag bara galet sugen på det. Barnmat tycker en del. Ja men då är jag väl barnslig emellanåt då. Haha!

Av Neta - Onsdag 10 april 16:38

Varit sugen så länge. Idag la Johanna ut ett recept som passar mig.

Biff med bambuskott, wokade grönsaker och nudlar
4 port?

ca 500 gram nudlar?ca 400 gram lövbiff eller ryggbiff. Jag körde lövbiff?1 stor broccolihuvud?1 gul paprika?1 röd paprika?1 stor schalottenlök?2 vitlöksklyftor?1 stor burk bambuskott?3 msk soja?3 msk sweet chili, för sötman och lite hetta?2 tsk sambal oelek (ta mindre om du inte vill ha starkt)?1 msk röd currypasta?2 tsk krossade limeblad (finns på asiatiska hyllan)?1  lime, saften?1/2 dl oystersås (står på asiatiska hyllan)?1/2 msk fisksås (står på asiatiska hyllan)?salt och svartpeppar?ev hackade jordnötter?eller häll i 1 dl cashewnötter i hela rätten?lite olivolja till stekning

Gör så här: 
Koka nudlarna enligt förpackningen. Ta fram köttet en stund innan, strimla i tunna skivor ca 1 cm breda, ca 3-5 cm långa. Stek köttet i en panna med lite olivolja några minuter på hög värme, salta och peppra. Ta åt sidan.?Skär löken i båtar, skär vitlöken i små bitar. Skär paprikorna i mindre bitar, dela broccolin, fräs alla grönsaker ihop med löken på hög värme i olja, det ska vara hög värme så du wokar, grönsakerna ska inte bli för mjuka så kör detta snabbt. Häll av vattnet på bambuskotten och vänd ner i pannan.
Häll i soja, oystersås, sweet chilisås, röd currypasta, pressad lime, finkrossade limblad, sambal oelek, fisksås, svartpeppar och lite salt. Vänd runt allt, häll på lite vatten och rör ihop, smaka av om du vill ha mer smaker tex soja eller sweet chili.?Vänd ner nudlar i pannan och vänd försiktig runt allt. Servera rykande varmt och njut av din hemmagjorda asiatiska wok!?(Har du hackade jordnötter strösslar du på det på tallriken)


Av Neta - Onsdag 10 april 00:18

Pengarna jag lånat ut till staten, skattemyndigheten eller va det nu är. Inte för att jag får så hiskeligt mkt tbx men kunde köpa nya stolar till framsidan iaf. Sen va det halva priset på dom jag tittat på och det gjorde ju inte ont.

2 av mina grå har gått sönder i rottingen. Har ju ingenstans att ställa undan dom på vintern sen är det ju full sol på sommaren, på baksidan.

Dom här är ju lite mindre så dom kanske jag kan ha inne på altan i soffan eller nåt. En pressenning låter ju så mkt när det blåser men om man tar mindre och lindar dom tight var och en kanske det funkar.



Ska göra en ny extranyckel ist för en som kommit bort sen får det vara nog. Det är svindyrt! Va nån städare som förmodligen sopade ner en nyckel under dammning. Ner från hallhyllan i pappersåtervinningen som hon sen tömde. Måste gått till så.




Idag blev det hemgjord stångkorv. L och jag gjorde för nåt år sen. Dom blir lite pölsalika när dom steks för dom blev lite lösa. Första gången när Elle o jag gjorde blev dom inte så. Förmodligen va fläskkarrén lite för fet.
Gör ju på högrev o fläskkarré som jag kokar, mal och rör ihop med korngryn, rödlök och mejram. Lite salt o peppar med. Smaken sitter där iaf så gör inget att det blir lite löst.

?Stångkorv


7½ dl korngryn
1½ lit vatten till blötläggning

Ca 1 kg vardera av nöt t.ex högrev o fläskkarré med mkt fett, koka i vatten som täcker, 1 tärning buljong per 5 dl vatten.
Några kryddpepparkorn, 1 lagerblad, och en skivad gul lök.

1 finhackad rödlök

3 msk salt

1 -2 msk torkad mejram

½ tsk vitpeppar

½ tsk mald ingefära

4-4½ dl buljong/kokspad

 Du behöver
2 stora kastruller,
en kanna som tål den heta buljongen, spar allt
En köttkvarn
Ett fat med kant typ ugnspanna i ?halva ugnens storlek? att ha vid kvarnen


Skölj grynen och låt dem svälla i vattnet i ca 2 timmar, häll av och koka i nytt vatten.

Koka köttbitarna som ovan beskrivs, nöt till 60 gr, fläsk till 70 gr. Går bra i samma gryta. Du får bara ta upp den ena tidigare.

Koka gröten mjuk, se förpackning, låt den kallna. (Tänk torr vikt här, alltså vätska till 7,5 dl korn)

Låt köttet svalna i spadet, dela i mindre bitar

Mal köttet medelgrovt i 5-6 mm hål

Blanda med den kalla korngrynen, rödlöken och kryddorna

Späd med den silade buljongen och arbeta hop det noga, börja med den mindre mängden.

Nu kan ni antingen stoppa korvarna i svinfjälster 28-30 mm i diameter till korvar på 15-20 cm långa eller forma och rulla dom tight i gladpack som snörps i ändarna. Om du gör i gladpack, låt dem kallna över natten i kyl så dom stelnar och forma klar igen innan frys.

Frys i påsar!

 

Vid servering stek dom delade på längden utan skinn och servera med stekt potatis, stekt ägg och rödbetor.

Buljongen som blir kvar används med fördel till köttsoppa.?

Annars har jag varit ut efter posten, tagit bort björkris ur påskliljan på framsidan, donat lite med tvätt och satt en stund på baksidan men det blåste lite oskönt där.

Pratat lite med C hon hade också fått pengar idag men ska inte röra dom.

Nu är jag trött och ska bege mig mot drömmarnas land.

Tidigare månad - Senare månad

Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4
5
6 7
8
9
10
11
12 13
14
15 16 17
18
19 20 21
22 23 24
25
26 27
28
29
30
<<< April 2024
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards