Mina ord och tankar

Senaste inläggen

Av Neta - 10 juli 2023 01:23

Ställde en fråga i en poll på twitter idag. *Hur ofta träffar ni som bor relativt nära era föräldrar dom?*
Dom flesta träffar dom varje vecka, en del var 14 dag. Iaf av dom 30-tal som svarat.
Alternativen 3-4 ggr om året fanns inte. Några sa varje eller varannan månad. Dom flesta skrev att dom pratade med dom mellan besöken och att dom oftast fixar med nånting när dom är där.
Intressant info.

Skulle träffat C idag men vi kom inte överens om hur o var. Loppisrundan jag frågat om funkade inte..Hon ville jag skulle ta scootern in men fixar inte det nu. Måste också tänka på hur jag åker så inte färdtjänsträkningen blir för hög. Jag hade inte råd att tanka hennes bil så då kunde hon inte komma. Alltså kunde jag inte handla.

Kan ju handla här men det är en butik utan konkurrans och det märks på priserna. Behöver Torky till jag har städ på onsd o kaffe, ost, potatis, tomater och frukt är slut. Vet inte riktigt hur jag ska lösa det.

Tvättat lite idag med. Kört en disk.





Åt halloumi och det som var kvar av mimosan. Nu ikväll 2 knäcke med ägg.

Nu ska jag iaf sova strax.

Av Neta - 9 juli 2023 16:06

Såg det här på Fb, den här är med grädde och kondenserad mjölk men den måste ju gå att göra som klassiska mumsmums med. Den funkar tydligen inte i aluminiumform, den på bilden är gjord i silikonform. Tror mitt recept ger en fastare konsistens med.

Cholad att smälta, blanda gärna ljus o mörk.
Du ska pensla hela formen ymnigt 2 ggr och täcka smörgåsrånen.

4.5 dl socker
0.75 dl florsocker
1 st äggvita
1.5 dl kallt vatten
1.5 msk gelantinpulver
1.5 dl kokande vatten

Chokladflakes
Smörgåsrån

Lös gelatinet i det heta vattnet, blanda alla ingredienser i en bunke, vispa 30 min med elvisp.

Pensla under tiden formen, först ett tunt lager med neutral olja, sen med smält choklad 2 ggr, låt det stelna ordentligt emellan och efter andra gången. Går fort i frysen.

Rör ner chokladflakes i smeten, vispa upp igen om du tycker den sjunker.

Fyll den nu chokladklädda formen
täck med smörgåsrånen i anpassade bitar

Pensla ymnigt med smält choklad ovanpå
Låt stelna i kylen. Tar nog minst 3 timmar.

Vält upp formen på ett fat, dra försiktigt av den.

Lycka till!



Av Neta - 9 juli 2023 03:24

Gunilla, kallad Bjäbban på nätet. Född samma år som jag dog nyligen i sitt hem i Kivik. Vi fick kontakt för ca 25 år sedan genom Bendroskogen och Odlas forum på nätet. Vi hälsade på henne och hennes hundar i Kivik när vi var i Skåne. Elle som då var 8-9 år fick hålla i en hund på en promenad vi var på i skogen. Så glad och stolt. Gunilla och hennes man hade i många år en Kennel där dom födde upp stora hundar jag inte minns namnet på nu men kenneln var berömd och prisad för sin avel och hette *Virvelvind* möjligen med W. Rasen följde henne genom livet i flera hundar.
På senare år har vi mest haft kontakt på facebook. Var nyss in och tände ett ljus för henne på fonus sida.
Hon hade 2 bröder som hon inte hade kontakt med. Fonus ska arrangera begravningen.

Bjäbban var en krutgumma! Tyvärr blev hon sjuk och hade mkt värk de sidta åren och hon tacklade av. Hon liksom gav upp när hennes man dog. Åt bara gröt, levde för sina hundar och sin islänning som hon hade medryttare till när hon inte kunde rida längre. När benen började krångla på allvar så byggde hon sig en blå liten vagn där hon satte upp skylten *hästtransport* i bak. Humorn hade hon iaf i behåll och nu fick hon åka baksits efter Stickla. Stickla var helvit (oftast) och det var vår gemensamma vän Camilla och hennes vita islänning Örn som fick henne att ta steget till ridning och hästköp.

Hon var döpt till Gunilla efter Gunillaklockan här i Uppsala. Hennes föräldrar förlovade sig vid den under deras studietid här. Så när dom fick sin dotter var namnvalet givet. Jag skickade en bild av den till henne och den blev hon väldigt glad över. Hon visste att den fanns och kände till storyn men hade inte sett den.
Jag tänker på henne så fort jag är vid slottet där den står eller vid en modell av den jag har här hemma. När vi var i skåne det året vi sågs äkte vi till ett varuhus i Tomelilla som hette Bo Olssons. Det var vid påsktid och jag köpte en liten söt påskkaninflicka som vi döpte till Bjäbban. Varje år sen dess har jag skickat en påskhälsning till henne med en bild på den. Det hade vi lite kul åt.

Önskar jag kunde åka ner på begravningen den 21a. Men det kostar för mkt tyvärr, kräver ju en övernattning också. Nån måste ju skjutsa med isf.


Idag har jag tvättat lite, småfixat med lite allt möjligt. Åt rester. Fyllt dosetten. Å nu ska jag sova!

Av Neta - 8 juli 2023 02:18

Har medvetet varit uppe så här länge nu för att få sova i natt. Sov 2-3 timmar på morgonsidan i morse. Är jag trött då? Nej inte ett dugg. Kan ha nickat till i soffan på dan, men handlar om minuter isf.
Vet inte om det är någon av mina mediciner som gör det här. Får snoka lite i det.

Vet inte om jag skrivit om det tidigare men så här runt midnatt brukar ju tanten bredvid mig springa lite ut och in ur sin lägenhet. Har jag trott. Nu funderar jag på om tanten har hemtjänst på nätterna och det är dom jag hör. Döttrarna turas ju annars om att vara här på dagarna och jag hör ju att dom städar, diskar och lagar mat. Dom är ju också ute på altanen o då hör jag ju hur dom pratar om det.
Bara en reflektion jag gjorde ikväll. Tanten är 92 år. Bodde nedanför vårt hus. Å nu blev vi grannar igen då. Fast innan hade vi ?stora vägen? mellan oss. Men jag såg hennes hus.

Regnat lite grann här idag med, en lite kraftigare skur och sen lite småskurar. Regnade säkert när jag sov i morse med.

Pratade hem C från jobbet via Icaväst idag. Vi pratade om allt möjligt bl.a om Ls 80-årsdag i höst. Kom på att om han vill fira så vi måste boka lokal så ska man väl göra det nu kanske. Annars är det väl lite tidigt att planera festen. Frågade på messenger hur han vill fira men inget svar än.

Här kan vi ju inte vara iaf och inte hos C heller. Deras vardrum är inte så stort. Hos honom är det för mkt grejer och jag går ju inte upp 3 trappor. Ute kan man ju inte vara i nov.

Kört lite lakan och handdukar idag. Den blev klar rätt sent så,har bara öppnat maskinen. Hänger i morgon.




Fräste lite färsk vitkål, knippmorötter och rödlök.


Hällde på på mjölk o vatten, slängde i en buljongtärning och klämde i lite senap. Kokade ca 5 min, la till korv och sockerärtor. Kokade 5 min till. Bättrade på färgen med några droppar soja, redde av och kryddade.


Skivade kokta kalla potatisar tunt o la i botten på tallriken, la grytan på det. Tog inte många minuter innan potatisen var lite varm med. Gott var det iaf och räcker i morgon med + att det blir nån matlåda. Så gott med falukorv, va ett tag sen.

Förr gjorde jag grytbaser och frös. Slängde fram en sån på morgonen och så kunde man lägga till det sovel man ville ha och såsa till. Snabbt o bra när vi kom hem från jobb o skola. Då var det väl mest morot, kålrot, purjo och lite rotselleri. Förvällde varje sort för sig och la ihop i burkar. Gjorde dom där när dom sålde rotfrukter billigt på hösten. Slängde i det i buljong och redde. Kryddor så klart.
Sovlet var väl grytbitar, korv eller köttfärs, ( som jag fräste och frös ) ofta rester med.

Ja men nu är kl 2, kanske skulle ge sömnen en chans då.

Av Neta - 6 juli 2023 23:41

Har nu fått min första faktura för städ via Veteranpoolen.
Så när som på 6 kr är det 400kr billigare med RUT än om jag ska ha det via kommunens hemtjänst. Då ingår både reseersättning och serviceavgift i det.
Kommunerna vet hur de ska mjölka pensionärer och andra behövande.
Här får jag dessutom 2 timmar, blir hon klar tidigare kan jag få hjälp med annat t.ex gå upp med soporna, hänga tvätt m.m Hemtjänsten går när dom är klara och gör inget extra.

Det bästa är också att det kommer samma person hela tiden. Och att det är ett större företag som finns över hela landet.
Min förra städ var ett enmansföretag och blev hon eller hennes barn sjuka blev jag utan. Det händer inte här. Så skönt och jag klarar 600/månad.

Enda nackdelen är att det inte ingår fönsterputs. Det har det gjort hos båda föregångarna, eftersom 2 timmar är minsta tid och det tar typ en halvtimme att putsa mina vet jag inte riktigt hur jag ska lösa det än. Risken är att *anhöriga* får ställa upp här. Förmodligen han som har den fönsterputsmaskin som jag köpt. 2x30 min om året dom dagar han ändå är här får han stå ut med.
Hon som ska städa här gjorde också klart att hon inte putsar fönster. Så då hade jag fått ta in ytterligare en person. Det gör jag så klart inte.

Inte sett nån snigelåverkan på några växter ännu. Har nu laddat tre barer på baksidan och tanken var att jag ska ha 2 på framsidan med. Så långt kom jag dock inte idag. Har några flata kalkstenar som ska ligga på barerna men såg inte dom. Letade inte så noga heller då jag ju inte kan stå så länge. Hoppas jag hittar dom. Kalksten som Elle och jag plockat vid Fårö fyr.

Hade kommit 10 mm i natt. Varit väldigt blåsigt några dagar med. Begoniorna tenderar att lägga sig och det gillar jag inte. Gillar gör jag dock att jag hittat första knoppen på dom.


Dagens lunch blev en ansjovisomelett. Vispade äggen med ansjovisspad och la filéerna på med tomater, stekte rödlök och la på. Det blev väldigt salt. Skulle inte använt spadet.


Ikväll gjorde jag en fuskmimosa på fruktcocktail, ett par msk gräddfil och dito med majjo. En klick senap och salt o peppar. Räcker nog ett par ggr till. Kokade all färskpotatis som var kvar sen midsommar då ett par st började bli dåliga. Pålägget är räddat! Haha! Bresola och gurka också.

Den bästa mimosan jag gjort är annars den här, den slår det mesta, fast den också är fusk. Kopierad från min matblogg.

Tärna:
1 nektarin
2 skivor a' ca 1 cm färsk ananas
Mittenskiva av en honungsmelonhalva
Ung lika mkt vattenmelon
10 körsbär, kärna ur och dela i 4 klyftor, eller köp Garants frysta.
Dela 10 vindruvor lika.

Vänd ner i
1 dl grek yoghurt
1 dl gräddfil
1/2 dl majjo
1 tsk slotts senap
Salt och peppar, jag hade visst 4 sorters peppar i kvarnen, vit, svart, rose' och grön.
Låt stå nån kvart.

Den blev lite lös iom att frukten släpper vätska men vilken skillnad på den man köper eller gör på fruktcocktail. Måste bara klura på hur jag ska få den tjockare.
Värt allt skärande och hackande iaf.
Vi åt den till rökt fläskfile' och färskpotatis. Sallad så klart.

Annars har jag inte gjort så mkt, satt på baksidan en stund. Lyssnat på en ny bok av Sara Morgan. Tänker läsa alla hennes.

Nu är kl snart midnatt igen. Dags för sängen alltså!

Av Neta - 6 juli 2023 00:10

Det säger vi om mycket. Tjofräs är oftast en sak man inte kan eller minns namnet på. Kollijox är oftast mat som inte har nåt namn. Haha!
Har ni några sånna uttryck?


Det här är nåt kollijox.

Hackade rödlök, strimlade sockerärtor, skivade champinjoner och rensade ett kycklinglår.
Fräste det med lite pasta och lät det puttra i 1/2 lit kycklingbuljong och lite mjölk. Redde det lite.

Lagom latmat som jag tillsatte en nerskuren tomat i när jag åt. Lite kylskåpsrens. Hade ett helt tråg champinjoner som jag stekte resten av samtidigt. Så till medicinen ikväll gjorde jag en dubbel rostad macka med dom emellan. Skitgott på ren svenska! Sett på insta att folk börjar plocka kantareller. Kommer väl mer nu efter regnet.

Tömde regnmätaren på 40 mm idag! Tömde senast i söndags då 9 mm. Såg också en stor fet mördarsnigel på gräsmattan så ska ladda snigelbarerna på framsidan också i morgon. Tror den jag såg hade varit i baren för såg ut som han kröp ner i jorden. Hoppas det iaf.

Annars händer inte mycket. Ensamt som 17. Telefonen är tyst. Vaknade med förkylningssymtom i morse och frös men det försvann under dan.

Ska väl dra mig mot sängen.

Av Neta - 5 juli 2023 00:24

Ja vädret alltså. Vita moln betyder ju inte ens mulet, men det har varit sol, molnigt, mulet och regn av varierande styrka idag. Inte nån av mina väderappar har visat det.

Blev väckt av gårldskarn idag som fixade listen som lossnat på kylskåpsdörren. Han skulle prata med nån kyltekniker om frysen men tyckte jag skulle frosta av det, han satte ner den 2 snäpp också.
Frosta av är ju inget jag kan fixa själv så får väl passa på när nån i familjen är här.

Annika meddelade att hon åker till Gotland i morgon och kommer hem på sönd så hon kom hit och fyllde kannorna. Som om det kommer att behövas, när värmen kommer tillbaka gör väl hon det också. Haha!

Köpte en påse bröstfiléer av kyckling igår och stekte allihop idag. Åt av det och gjorde bea till.


Frös 2 portioner av det så med. Fick ut 3 portioner till så frös det i påsar och gjorde sås på skyn från stekningen som jag frös med. Gör ju egen marinad, så silade stekskyn, tillsatte lika mkt vatten och redde av det. Frös i småbutkar så en port i varje. När jag tinar och värmer det sen har jag i ett par msk grädde och nån tsk sherrygelé. 6 port av en 900 g påse för 49.90 alltså.
Har ju pulver från junis kryddor till bea, tillsätter lite extra dragon i den med. Gillar dragon.

Någon frågade mig hur jag gör mina mackor i järnet så fotade hur jag gjorde igår. Sätter i kontakten innan jag börjar och kan lägga i när lampan slocknar,


Går ju åt 4 brödskivor så smörar två, sen lägger jag dom bredvid varann och dom andra på så det blir lite smör på den med.


Sen lägger jag på fyllningen på den torra sidan som är uppåt på den översta. Igår blev det färdig stuvning från en konserv, men kan lika gärna bli ost & skinka eller egengjord stuvning.

Lägger i den översta med smörsidan neråt så klart


Lägger på dom understa skivorna med smöret uppåt


Sen är det bara stänga locket på smörgåsgrillen och vänta på att lampan slocknar.


Inga konstigheter alls.

Rätt mysigt med dom här regndagarna ändå. Får man ju lite gjort i köket och behöver inte svettas ihjäl för att man har ugnen på. Annars löser jag mkt korsord, köpte en ny korsordstidning igår. Funderar på pussel med. Har en ny blomsteraffär, få se om jag lägger det. Fast egentligen är ju det roligast om man är två.

Nu är det iaf sängdags.

Av Neta - 2 juli 2023 23:50


Tantsushi

Ja så säger dom till mig när jag föredrar gravlax ist för salmalax, men då är jag en tant då. :-D. Köper ju ibland men tycker det är godast att göra egen. Börjar med hur man gör riset.

Riset:
ca 1-2 dl sushi- eller gröt-ris per person


Skölj riset tills vattnet som rinner av är klart och inte grumligt. Låt sedan riset ligga till sig och dra i vatten en halvtimme .
När man kokar kortgrynigt japanskt ris gör man inte på exakt samma sätt som långgrynigt ris, bland annat används lite mindre vatten. Följ instruktionerna på ditt rispaket för att få till det bra. Sushiris behöver ungefär 18 minuter på sig att bli färdigt men följ för säkerhets skull instruktionerna på paketet.
Lyft av locket när riset är klart och lägg en kökshandduk över kastrullen för att fånga upp ångan.
Låt det stå i 15 minuter.
Lägg riset i en träskål med platt botten. Om du inte har en sådan skål kan du använda en av plast. Undvik att ta en av metall om du kan. Häll sakta ner vinägerblandningen och rör om försiktigt. Du vill inte riskera att krossa riskornen.

För ett kilo ris:
1 dl risvinäger
2 msk socker
1 tsk salt

Socker och salt löses i ris-vinägern medans det värmes på svag värme
och fördeles därefter över det nyligen kokta riset
(läs på flaskan kan vara olika för olika fabrikat, finns även färdig blandning att köpa)

När du rört ner vinägerblandningen och rört om är det klart. Låt riset torka i några minuter.

Sen behöver du tex:

Maki
2-3 ark nori
ca 2 koppar sushiris
ca 200 gram lax
gurkstavvar

Lägg ut noriarken med den sträva sidan uppåt.
Sprid ut ett lager sushiris ovanpå noriarket. Låt det vara ungefär en centimeter högt. Lämna en liten bit utan ris utmed ena långsidan.
Placera gurka och lax som en sträng på andra långsidan, (gurkan i laxen liksom) ungefär en centimeter in från kanten.
Du kan variera fyllningen med t.ex avocado och något skaldjur
Rulla ihop rullen

Nigiri:
Forma kuddar av riset och lägg på skivor av lax, avokado, omelett eller uppskurna jätteräkor.

Servera med soya, ev wasabi och inlagd ingefära

Vissa av instruktionerna har jag lånat här:
http://hurmangörsushi.se/

Se hela inlägget med bilder här

http://netaave.bloggplatsen.se/2015/11/05/11210811-tantsushi/

Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3
4
5
6
7 8
9
10
11
12
13 14 15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2024
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards