Mina ord och tankar

Direktlänk till inlägg 24 oktober 2019

Oktoberfest

Av Neta - 24 oktober 2019 21:26

Jag fyller år i morgon och i år fick jag för mig att ha en oktoberfest. Har aldrig varit på någon men vi kollade runt lite och snickrade hop vår egen.
Har även skaffat lite rekvisita, hittadevörhängen i form av Bretzel och köpt några hattar + lite pynt till borden.
Bretzel har vi beställt på vårt Lidl här och till dom gjorde jag en ostkräm att doppa dom i.


Ostkräm att breda på eller doppa kringlorna i.
 
250 g camembert
200 g färskost
2 tsk paprikapulver
2 tsk kumminfrön, stötta
1, 5 krm cayennepeppar
salt och peppar
1 liten rödlök
 
Mixa camembert och färskost och krydda med paprikapulver, stött kummin och cayennepeppar. Smaka av med salt och peppar. Lägg i en skål och toppa med finhackad röd lök. 
Här får dom som vill ha ostkräm ett litet glas att ta det i och sen doppa eller bre därifrån.

Vi har köpt flera olika tyska korvar, både vita och bruna. Bratwurst, knackvurst, örtiga och även vanliga wienerkorvar, korv utan gluten och laktos. M.m Ska ugnsstekas och sen serveras med en tysk potatissallad, en varm rödkålsallad, en dragon och senapskräm, surkål och så klart saltgurka. Tyskarna äter ju saltgurka till typ allt. Haha!


* Tysk potatissallad
*
*
* 900 gram eller ca 10 medelstora fasta potatisar
* 1 rödlök
* 4 msk fin vinäger, röd eller vit
* 5 msk olivolja eller veg. olja som solrosolja
* 2 msk stark senap som Dijonsenap
* 3 msk kapris
* 3 msk hackad persilja, 4-5 stjälkar krus- eller bladpersilja
* 0,5 tsk salt
* 1 krm vitpeppar eller svartpeppar
* 0,5 tsk socker (valfritt)då.xsQiq

Tillagning
* Skala, dela och koka potatisen mjuk. Det tar ca 20 minuter. Prova med en potatissticka eller kniv.
* Häll av potatisen och låt den svalna på en tallrik eller i en skål.
* Skala och hacka löken och lägg i en skål.
* Tillsätt vinäger, olja, senap, kapris, salt och vit- eller svartpeppar.
* Skölj och hacka persilja och tillsätt den.
* Dela på potatisarna i ca 2x2 cm bitar och blanda i lök- och oljedressingen. Smaka av med salt och peppar.



Ljummen rödkålssallad med senapsdressing
8 personer på en buffé
Kål och korv och senap - tyska smaker som matchar oktoberöl. 
 
Rödkålssallad:
500 g rödkål
2 syrliga röda äpplen
1 rödlök
2 msk rödvinsvinäger
50 g valnötter
olivolja
salt och peppar
300 g smakrik korv, t ex bratwurst
 
Senapsdressing:
 
3 msk senap
3 msk vitvinsvinäger
1 msk flytande honung
1,5 dl olivolja
salt och peppar
 
Kålsalladen:
Strimla rödkålen. Skölj äpplena, kärna ur och skär i bitar.
Skär rödlöken i tunna ringar.
Fräs rödkålen och rödlöken i 2 msk olivolja i en stekpanna ca 3 minuter. Blanda ned äpplebitarna och vinäger. Krydda med salt och peppar och låt fräsa ytterligare några minuter.
Grovhacka nötterna och blanda ned i kålsalladen. Servera ljummen med senapsdressingen vid sidan.
 
Senapsdressing:
Vispa ihop senap, vinäger och honung i en skål. Vispa droppvis ner olivoljan till en krämig dressing. 

Har också gjort en dragon och senapskräm

3 dl fraiche
1 tsk torkad dragon
2 msk valfri senap ( jag tog Slotts)
Salt och peppar.

Rörs ihop.

Avslutar gör vi så klart med en Apfelstrudel som en av gästerna gör. Vi har dock nötallergiker i sällskapet så det som det är nötter i eller ska serveras med nötter där skippas det helt eller serveras bredvid.

Apfelstrudel
8 pers
En frasig klassiker med syrliga äpplen och russin. Servera ljummen eller avsvalnad
 
1 färdigkavlad smördegsrulle
3 små syrliga äpplen
1/2 dl russin
1 msk kanel
3 msk socker
1 dl pistachenötter
1 ägg
florsocker
2 dl vispgrädde
 
Rulla ut smördegen på en plåt. Pensla uppvispat ägg på kanterna. Skär äpplena i tunna skivor och lägg i mitten på degen, strö över socker, kanel, russin och nötter. Vik långsidorna över fyllningen och nyp ihop skarven på mitten. Kläm till kortsidorna med en gaffel. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i ca 20 min 200 grader tills äppelkakan är gyllenbrun. Låt svalna på plåten, sikta över florsocker och servera med vispad grädde.




 

Snackset för kvällen är ju givet också

Och vi dricker så klart öl, men kan bli både bubbel och vin senare.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - Lördag 27 april 21:55


Har ni nån sån pryl som ni använder mycket och känner att ni inte kan vara utan? Jag tror iofs att vi alla har flera sånna. Jag har den här. Den är inte så stor, du kan riva saker direkt på tallriken med den. Min står ofta kvar på köksbordet....

Av Neta - Lördag 27 april 16:24

Både igår och idag har det småsnöat och inte varit mer än högst 5 gr. Inte varit så sugen på att gå ut. Skulle ju köpt potatisbullar för att prova det där i våffeljärnet men hittade 2 bakpotatisar som börjat bli lite skrynkliga. Rev en sån med en 1/2...

Av Neta - Fredag 26 april 00:43

Idag startade den med ett så smart recept. Du kör färdiga potatisbullar i våffeljärnet. Blir frasiga och platta som rårakor. Funderar på om jag ska göra sånna som fredagsmys i morgon. Kom på att jag har allt till en Skagen också. Räkor, dill, rödlök,...

Av Neta - Onsdag 24 april 23:58


2 små barn mördade och en politisk attack där människor skadats svårt. Jag minns när det nästan blev tidningsrubriker om nån slagits med nåt annat än knytnävarna. Jag har väl också blivit extra känslig mot sånt här efter att vi mist Elle. Önskar ja...

Av Neta - Tisdag 23 april 17:25


Den tär på min SLE tärda kropp. I morse var det full sol och blå himmel men 0-gradigt. Det kämpade sig upp till 7 gr. Ser så skönt ut men det är det inte. Fick ett medelande i Bjkl gruppen om att det är rådjur som härjar på kyrkogården, precis som ...

Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5
6
7 8 9 10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards