Mina ord och tankar

Direktlänk till inlägg 13 april 2020

Efter påsk

Av Neta - 13 april 2020 23:33


Veckans bröd:

Grova frallor
(16?20 stycken)
1 påse torrjäst
100 g skurna rågkärnor eller vetekärnor (eller solroskärnor)
250 g råg-, spelt- eller grahamsmjöl
600 g vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk socker
1/2 dl olja
5 1/2 dl vatten (ev. hälften vatten, hälften yoghurt)
Vatten till pensling
Sätt ugnen på 200 gr
Blanda jäsblandningen med de olika mjölsorterna, salt och socker.
Tillsätt olja och vatten och arbeta degen väl.
Dela degen i 16?20 lika stora delar och rulla dem till bullar.
Lägg bullarna på en bakplåt som är täckt med bakplåtspapper och pensla dem med vatten.
Strö över solrosfrön.
Låt bullarna jäsa i 50 minuter
Baka dem i ca 20 minuter.

Veckans sallad:

Melonsallad

1 honungsmelon
250 g grön sparris
½ rödlök
250 g körsbärstomater, gärna i olika färger
50 g ärtskott
2 msk kallpressad rapsolja
1 citronklyfta, saften av
lite flingsalt

Kärna ur och tärna melonköttet
Ansa och förväll sparrisen i 3 min, kyl direkt
Skär sparrisen i ca 3 cm stora bitar
Skala och strimla löken
Dela tomaterna
Skär ner ärtskotten lite om de är långa
Blanda rapsolja, citronsaft och salt i en skål
Blanda i grönsaker och melonbitar.
Ställ en stund före servering

Veckans vego:

Morotsbiffar

400 g morötter
200 g rotselleri
1 purjo, liten
1 msk smörolja
2 tsk curry
1 tsk spiskummin, mald
½ dl vatten
1 tsk salt
2 ägg
0.5 dl vetemjöl
ströbröd

Sätt ugnen på 225 gr
Skala och riv rotsakerna grovt.
Skölj purjon väl och skär i tunna strimlor.
Fräs curryn i i smöroljan en stund, tillsätt grönsakerna, rör om
Strö över spiskummin och häll på vatten.
Låt koka till allt bli mjukt. Salta.
Lägg över de frästa ingredienserna i en skål och mixa med ägg samt vetemjöl
Sikta ströbröd i ett jämt lager på papperskädd långpanna
Forma till biffar som läggs på
Sikta ströbröd på varje biff.
Stektiden i ugnen är totalt cirka 20 minuter och biffarna vänds försiktigt med stekspade efter halva tiden.
Servera med pasta, ris eller bulgur, en kall sås och sallad.


Fräsch sås till det mesta

1½ dl gräddfil
½ dl majonnäs
1 msk honungssenap (Månkarbosenap blir bäst)
½ syrligt äpple, grovrivet
1 liten finhackad ättiksgurka
1 liten eller 2 msk finhackad gul lök, om färsk lök ta med lite blast
2 msk hackad dill (ev också lika mkt persilja)
2 msk kapris
Salt & sv.peppar

Blanda och låt stå kallt en stund

Går utmärkt att använda som ?kladd? i potatissallad också, då blandar man gräddfil (kan bytas mot kaffegrädde) , majonnäs, senap, lök och kryddor. Vänder ner potatisen varm och låter den dra åt sig smakerna medans den svalnar.
Sen tillsätter man äpple, gurka, dill och kapris.


Månd:

Rester från påsken


Tisd:

Persiljejärpar med gräddsås och saltgurka
600 g nötfärs eller blandfärs
1,5 dl havregryn
0,75 dl mjölk
0,75 dl vispgrädde
1 st ägg
1 msk kalvfond
½ kruka kruspersilja, finhackad
1 st gul lök, finhackad
salt
svartpeppar
Gräddsås
5 dl vispgrädde
1 msk kalvfond
1 msk tomatpuré
Koka upp ingredienserna till såsen och låt puttra på svag värme tills såsen tjocknar, rör om då och då.
Smaka av med salt och peppar.
Arbeta ihop alla ingredienser till en smidig färs och forma järpar med hjälp av en sked och din handflata.
Blöt skeden mellan järparna så går det enklare.
Bryn järparna i smör i en stekpanna och lägg dem sedan i en ugnssäker form.
Sätt in i ugnen på 150 grader och låt järparna bli färdiga.
Servera med gräddsås, kokt potatis och saltgurka
Koka upp ingredienserna till såsen och låt puttra på svag värme tills såsen tjocknar, rör om då och då. Smaka av med salt och peppar.


Onsd:

Stekt lax m romsås

4 portionsbitar lax
Smör och citron
1 brk rom
3 dl gräddfil

Stek de tinade laxbitarna i smör och citron ca 3 min påvarje sida
Blanda rom och gräddfil till en sås.
Servera med kokt potatis och sallad


Torsd:

Champinjonsoppa med tomattoast
Till 4

250 gr färska champinjoner
6 dl hönsbuljong
3-4 dl matlagningsgrädde
ca 3 msk torr sherry
salt & vitpeppar
torkad timjan

Tomattoast:
1 baugett eller annat bröd
smör
1 vitlöksklyfta
1 fast tomat
hackad persilja


Ansa och skär champinjonerna i bitar.
Fräs dom i lite smör
Koka upp buljongen i en kastrull, tillsätt champinjoner och grädden och sjud till soppan är lagom tjock.
Smaka av med sherryn, salt & peppar och lite timjan.
Mixa om så önskas

Toasten:
Skär baugetten i skivor och stek dem gyllenbruna i smör.
Gnid in ytorna med en delad vitlöksklyfta.
Lägg på tomatskivor
Strö på hackad persilja.

Häll upp soppan.
Servera genast med varma toast.

Glass och bär

Fred:

Saftig smörgåsrulle med skaldjur


1 focacciabröd på dinkel

ca 13 dl dinkelmjöl
2 tsk salt
2 msk olivolja
50 g jäst
7 dl vatten

2 msk olivolja
havssalt, örter

Ugn 250°, 225°
Häll 1 liter mjöl, salt och olivolja i en matberedare.
Smula jästen över.
Värm vattnet till 37° och häll i det.
Bearbeta degen med degkrokar ca 5 min i matberedare.
Låt den jäsa övertäckt ca 30 min.
Kör några tag med degkrokarna och tillsätt ev lite mer mjöl så att degen blir hanterbar. Den ska vara ganska lös.
Häll den i en bakpappersklädd långpanna, 30×40 cm. Tryck ut och jämna till degen så att den är jämntjock.
Tryck hål med fingrarna lite varstans i brödet och ringla över olja.
Strö över salt och örter.
Låt degen jäsa under duk ytterligare 30 min.
Sätt in plåten mitt i ugnen, 250°. Sänk värmen till 225°.
Grädda ca 20 min.
Låt brödet svalna och kallna helt.

Fyllning:
300 g färskost med vitlök & örter
3/4 dl majonnäs
1 dl lätt fraiche
1/2 msk riven pepparrot
1 dl hackad dill
200 g rökt lax i tunna skivor

Garnering.
2 dl vispgrädde
500 g räkor med skal
späda salladsblad
100 g rökt lax i tunna skivor
dillvippor

Dela brödet och försök få en så tunn underdel som möjligt.
Använd underdelen (överdelen kan du göra goda smörgåsar av eller servera till soppa). Blanda 200 g färskost, hälften av majonnäsen, fraiche och pepparrot med dill.
Bred röran på brödet. Fördela laxskivorna ovanpå och rulla ihop rullen så hårt det går.
Garnering:
Vispa grädden och blanda den med resten av färskosten (100 g) och majonnäsen.
Bred blandningen på rullen, inget bröd ska synas.
Täck rullen väl med plast och låt den ligga i kylen några tim.
Lägg rullen på en bädd av sallad.
Skala räkorna.
Garnera rullen med räkor.
Dela laxskivorna och snurra ihop dem till rosor.
Lägg dem på smörgåsrullen.
Sätt fast dillvipporna längs kanten på rullen.

Lörd:

Sjömansbiffgratäng


500 g lövbiff
2 msk smör
750 g potatis
3 stora rödlökar
100 g bacon
2 dl stark köttbuljong av tärning
½ flaska öl
salt och peppar

Servering:
HP-sås
rödbetor eller inlagd gurka
grönsallad

Sätt ugnen på 200°.
Bryn lövbiffarna hastigt på båda sidor i lite smör.
Dela biffarna i stora bitar.
Skala potatis och skiva i ½ cm tjocka skivor.
Skala och skiva löken och fräs den mjuk i smör utan att den får färg.
Täck botten på en gjutjärnsstekpanna med baconskivorna.
Lägg på ett lager potatis, ett lager biff och ett lager lök. Salta och peppra.
Upprepa lagren, avsluta med potatis.
Häll på buljongen och ölen och sätt stekpannan i ugnen i ca 1 timme.
Servera med HP-sås, rödbetor eller inlagd gurka och en grönsallad.


Sönd:

Krämig skaldjursfrestelse
4 pers

1 brk skalade räkor i lake
1 burk krabba
200 g torskfilé
1 fiskbuljongtärning
5 dl vatten
100 g champinjoner
20 g smör
1 msk vetemjöl
2½ dl matlagningsgrädde
1 dl crème fraiche
salt, peppar
1 dl riven ost 1.

Sätt ugnen på 200 gr
Låt räkor och krabba rinna av i en sil.
Dela torsken i bitar, koka upp buljong, lägg i fisken sätt på lock och låt stå på trä eller kork i 10 min
Låt rinna av, spar buljongen
Hacka svampen.
Blanda torsk, hälften av räkorna och svamp, lägg i smord ugnsform.
Smält smöret till gratängsåsen, pudra över mjölet och rör om, späd med grädde och koka så det tjocknar.
Rör i crème fraiche och krydda, späd med buljong om det behövs
Tillsätt krabba och häll såsen över gratängen.
Strö över osten och gratinera i ca 15 min.
Toppa med resterande räkor.

Smulkaka med hallon och choklad

5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
150 g smör
1 ägg

500 g ricotta
2 äggulor
¾ dl socker
100 g mörk choklad
150 g hallon

Sätt ugnen på 200 gr
Blanda samman mjöl, socker och bakpulver i en bunke
Tillsätt smöret i bitar och smula in i degen
Tillsätt sist ägget
Fördela hälften av smuldegen i en ugnsfast form
Vispa samman ricotta, äggulor och socker till en fluffig smet
Hacka chokladen fint
Vänd ner choklad och hallon i ricottasmeten, häll den i formen
Strö över resterande degsmulor
Grädda på nedersta falsen i ca 45 min tills pajen fått fin färg.






 
Det här inlägget går inte att kommentera.
Av Neta - Måndag 29 april 01:01

Idag var det dags. Körsbärsblommans dag i Kungsträdgården. Blev till slut bara C och jag som åkte. Hon var i Sthlm igår också Haha! Hon hämtade mig mitt på dan. Kom några stänk på vägen ner men då vi parkerat var det uppehåll och tidvis sol. Blås...

Av Neta - Lördag 27 april 21:55


Har ni nån sån pryl som ni använder mycket och känner att ni inte kan vara utan? Jag tror iofs att vi alla har flera sånna. Jag har den här. Den är inte så stor, du kan riva saker direkt på tallriken med den. Min står ofta kvar på köksbordet....

Av Neta - Lördag 27 april 16:24

Både igår och idag har det småsnöat och inte varit mer än högst 5 gr. Inte varit så sugen på att gå ut. Skulle ju köpt potatisbullar för att prova det där i våffeljärnet men hittade 2 bakpotatisar som börjat bli lite skrynkliga. Rev en sån med en 1/2...

Av Neta - Fredag 26 april 00:43

Idag startade den med ett så smart recept. Du kör färdiga potatisbullar i våffeljärnet. Blir frasiga och platta som rårakor. Funderar på om jag ska göra sånna som fredagsmys i morgon. Kom på att jag har allt till en Skagen också. Räkor, dill, rödlök,...

Av Neta - Onsdag 24 april 23:58


2 små barn mördade och en politisk attack där människor skadats svårt. Jag minns när det nästan blev tidningsrubriker om nån slagits med nåt annat än knytnävarna. Jag har väl också blivit extra känslig mot sånt här efter att vi mist Elle. Önskar ja...

Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10 11 12
13 14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards