Mina ord och tankar

Direktlänk till inlägg 22 oktober 2023

V 43

Av Neta - 22 oktober 2023 14:16


Veckans asiatiska:

Bananblomma
Bananblomman Innehåller små späda stänger av Bananer och är vacker och en ganska så tung och sammansatt ?råvara?. En mild smak. Man tar bort de yttre bladen och använder den antingen i curry eller som en spännande ingrediens i sallader i Thailand och Vietnam.

Veckans BRÖD

Sportbröd

Recept från kronjäst sida

1 pkt jäst
6,5 dl (400 g) grovt rågmjöl
3,5 dl (200 g) vetemjöl spec
5 dl vatten
2 tsk salt
1,5 msk anis, mald
1,5 msk fänkål, mald


Lös jästen med vattnet, ca 30°C.
Väg upp resterande ingredienser och blanda allt i ca 2 min långsamt och 3 min snabbt.
Låt degen vila i ca 40 min i bunken med duk eller plast över.
Vänd ut degen på mjölat bakbord och hantera den varsamt och forma och kavla den till en rektangel ca 1 cm tjock.
Skär ut önskad storlek 7*13 ungefär som storleken av en mobiltelefon.
Lägg bröden på plåt med papper och låt den jäsa under bakduk eller plast i ca 60 minuter.
Sätt ugnen på 250°C och ställ samtidigt in en långpanna längst ner i ugnen.
Sätt in brödet och släng på lite vatten (ca 0,5 dl) på den varma långpannan.
Sänk temperaturen till 230°C och grädda i 15 min längst ner i ugnen.
Då får brödet en härlig yta.
Ett par matskedar vatten räcker.

Veckans SALLAD

Rödbets o äppelsallad

1-2 finrivna rödbetor, gärna gula eller polka
2 grovt rivna äpplen
1 dl gräddfil
2 tsk örtsalt eller salt o peppar
2 tsk solrosolja
½ purjo, ca 75-100 g

Blanda allt detta utom purjon och lägg allt på ett glasfat.
Strimla purjo och lägg ovanpå.

Veckans VEGO

Linslasagne
4?5 personer

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
olivolja att steka i
100 g rotselleri
800 g krossade tomater,
2 dl vatten
1/2 dl rött vin eller rött matlagningsvin
1/2 dl tomatpuré
11/2 dl röda linser
1 tsk torkad oregano
1 tsk torkad basilika
salt
1 msk pressad citron
200 g färska lasagneplattor
500 g keso

Ostsås:
50 g smör
4 msk vetemjöl
7 dl mjölk
2 dl riven ost
salt och peppar
Garnering:
finhackad bladpersilja

Sätt ugnen på 225°.
Hacka löken och pressa vitlöken.
Fräs löken i olja i en gryta. Löken ska bli mjuk och glansig.
Skala rotsellerin och riv grovt på ett rivjärn.
Lägg det rivna i grytan och låt fräsa med i någon minut.
Tillsätt krossade tomater, vatten, rött vin, tomatpuré och linser.
Låt koka tills linserna är mjuka, ca 25 minuter.
Rör i oregano, basilika, salt och pressad citron.
Ostsås:
Smält smör i en kastrull.
Rör ner mjöl och späd med mjölk.
Låt koka under omrörning, 5 minuter.
Rör ner hälften av osten.
Smaka av med salt och peppar.

Varva linssås, ostsås, lasagneplattor och keso i en smord stor ugnsform.
Börja och avsluta med ostsås.
Strö över den resterande osten.
Grädda i mitten av ugnen, ca 25 minuter.
Strö över lite bladpersilja.
Servera gärna med en sallad.


MÅND

Pannbiff

400 gr köttfärs
¾ dl ströbröd
1 msk potatismjöl
1.5 dl mjölk (1.75 dl om torkad lök används)
1 msk torkad gul lök, eller 3 msk hackad färsk
1 ägg
1 krm peppar
1 tsk salt
smör till stekning

2 gula lökar

Blanda ströbröd, pot.mjöl och lök med mjölk och låt det svälla 10 min.
Blanda färsen med (lök om färsk), ägg, salt o peppar och rör ihop med ströbrödblandningen tills färsen är smidig och väl blandad.
Forma färsen till biffar
Stek i smör ca 3-4 min per sida och sänk värmen då de börjar få färg.
Håll dom varma.

Halvera och skiva löken, stek på medelvärme tills den är mjuk och börjar bli genomskinlig

Brunsås

1-2 msk smör
2 msk mjöl
4 dl vatten eller steksky, eller blanda
Salt & peppar

Bryn smör o mjöl i en stekpanna tills det blir riktigt brunt
Spä med vatten eller sky och koka hop 3 min
Smaksätt.
Lägg i löken om så önskas och smaka ev av med lite grädde.
Servera annars löken till.
Servera med kokt potatis och sallad eller rivna morötter.

TISD

Isterbandslåda

750 g kokt och skalad potatis
smörolja
4 isterband
1 purjo, ca 150 g
3 dl grädde
salt och svartpeppar
1 gräslökost 125 g (typ Philadephiaost)

Riven ost

Sätt ugnen på 200 gr
Dela potatisen i bitar och lägg i en smord form
Strö över smulad isterband (ta bort skinnet) över potatisen
Strimla purjon och lägg den på
Vispa hop grädde, gräslöksost och kryddor
Häll det över
Riven ost på det
Gratinera i ca 20 min!

ONSD
Min födelsedag

Netas Sushitårta

Färdigt sushiris
6 avocado, mosade med limesaft och smaksatt med salt och peppar
Wasabi
2 röd spetspaprika, delad och strimlad
200 g finstrimlad purjo
1 stor grovt riven gurka
Gravad, rå eller rökt lax i breda strimlor
1 brk avrunna Kräftstjärtar, delade i mindre bitar

Garnering:
Pepparrotsvisp
Wasabi
1 brk avrunna Räkor el motsv färska
1 Röd i paprikastrimlor
½ gurka i halva skivor
inl ingefära

Servera med japansk soja.

Sushiris

Ca 8 dl sushiris
Vatten (12dl eller enl. förp.)
Skölj sushiriset i en plastbunke, byt vatten genom att hälla riset i en sil, upprepa ca 4-5 gånger tills vattnet är klart.
Låt riset ligga i vattnet i 30 min.
Koka riset utan salt och utan att röra. Dra bara av kastrullen från plattan när det är klart, låt stå enl. paketet.

Förbered vinägern under tiden:
2 dl risvinäger
2 msk socker
2 tsk salt
Häll sockret och saltet i vinägern och rör ihop under uppvärmning. Låt sedan blandningen svalna tills den nått rumstemperatur.
Lägg riset i en skål av trä eller plast. Undvik att ta en av metall om du kan. Häll sakta ner vinägerblandningen och rör om försiktigt.
Låt riset stå och svalna med en fuktig handduk på sig.
Ha en skål med kallt vatten bredvid dig och fukta händer och verktyg i vatten när du håller på med sushin.

Olja en form med löstagbar botten väldigt tunt
Packa 1/3 av riset i den
Klicka på hälften av avocadoröran, bred ut
Lägg på breda strimlor av lax och strö på hälften av paprika, purjo och gurka
Lägg på 1/3 del till av riset, se till att det täcker och inte ligger för löst
Bred ut resten av avocadoröran nu med ett uns wasabi i, smaka hur mkt du vill ha
Strö på resten av paprika, purjo, gurka och kräftstjärtarna
Lägg på det sista riset, tänk på att packa så det håller ihop sen
Spritsa toppar av pepparrotsvisp som toppas med 1 droppstrl wasabi
Lägg räkor, ingefära, paprika och gurka emellan i ett snyggt mönster
Låt den sätta sig ett par timmar innan den läggs på fat.
Servera med sojan.

TORSD

Snabb kycklinggulasch
4 pers

400 g kycklingfärs
2 msk olja
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 röd chili
1 dl tomatpuré
1 msk paprikapulver
200 g potatis, gärna småpotatis
ca 150 g morötter
ca 150 g palsternackor
1 röd paprika
1 l vatten
2 tärn kalvbuljong
2 tsk kumminfrön
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tomat
Garnering:
persilja

Servering:
crème fraiche
bröd, gärna rostat med hackade örter och pressad vitlök

Fräs färsen smulig i en gryta med olja.
Skala och strimla löken.
Skala och finhacka vitlöken.
Kärna ur och finhacka chilin.
Tillsätt lök, vitlök, chili, tomatpuré och paprikapulver till grytan och rör om.
Fräs under omrörning, ca 2 minuter.
Skala och skiva potatis, morot och palsternacka.
Kärna ur och tärna paprikan.
Tillsätt rotfrukter och paprika till grytan och stek, ca 2 minuter.
Tillsätt vatten, buljong, kumminfrön, salt och peppar.
Klyfta tomaten och vänd ner i grytan.
Låt sjuda under lock, ca 5 minuter.
Vid servering:
Garnera med persilja.
Servera med en klick crème fraiche i soppan samt bröd till

300 g blandade frysta bär
½ dl råsocker
vaniljglass
ev vispgrädde

Tina bären med sockret i en skål, rör då och då
Servera med glass och/eller grädde

FRED

Krustader

4 stora skivor bröd, tex formfranska eller kavring
Smält smör

Gräddfil, rom, hackad rödlök

Sätt ugnen på 200 gr
Ta fram små formar eller en muffinsplåt.
Ta ut 2 rundlar från brödet med hjälp av utstickare/pepparkaksform eller ett glas. Den ska vara ungefär 5 cm. i diameter.
Kavla på rundeln ganska tunt, pensla med smör på båda sidor, tryck ut i formen. Grädda mitt i ugnen tills de börjar få färg. Det tar 10-15 minuter.
Låt svalna.

Örtsnibbar

Mjukt tunnbröd
Olivolja
Örter
Ev flingsalt
Riven ost

Sätt ugnen på 250 gr
Pensla bröden med oljan
Strö över örter, ev salt och ost
Grädda i 5 min
Dela i snibbar

Trattkantarellröra

1 schalottenlök
1 msk smör
250 g trattkantareller
Salt o peppar
250 g färskost
1 msk färsk timjan

Servera på knäcke eller tunnbröd

Skala och hacka löken fint
Fräs den mjuk i smör utan att den tar färg
Rensa och hacka svampen
Fräs den med löken till vätskan kokat in
Krydda och låt svalna
Blanda med färskost och timjan
Smaka av ytterligare

Oströra till krustader

8 krustader eller brödkrustader

2 soltorkade tomater i olja
1 msk rostade solroskärnor
50 g nat färskost
40 g fetaost
2 msk finhack färsk örter
2 msk fraiche

Finhacka tomater och solroskärnor
Tillsätt färskost, feta, örter och fraiche
Blanda väl
Fördela i krustaderna

Lomo
Bresola
Brieost
Druvor
Valfri dryck

LÖRD

Färsk krabba m örtsås o bröd

2 st små eller 1 stor delad kokt krabba/pers
1 st citron
Sås:
3 msk majonnäs
2 dl gräddfil
2 msk ljus dijonsenap
2 msk dill, hackad
2 msk persilja, hackad
2 msk gräslök, hackad
1 tsk dragon, smulad
lite cayennepeppar
Blanda såsen och smaka av.
Lossa skölden på undersidan och servera krabban i sitt skal med citron till.
Ät med bröd och såsen.

SÖND

Kinagryta

1 kg fläskkött, strimlat eller i grytbitar
6 msk vetemjöl
Smörolja
1 påse wokgrönsaker
1-2 st purjolökar, strimlade
12 st ananasringar (3 små burkar)
5 dl ananasspad +vatten
1 msk råsocker
1,75 dl japansk soya (vi hade kikkoman)
1,75 dl äppelcidervinäger
1-1,5 dl chilisås
2 msk tomatpuré
3 msk ostronsås
2 vitlöksklyftor
Ca 2-3 cm ingefära
Ketjap manis

Lägg köttet i en påse tillsammans med mjölet, skaka till det är mjöl på allt kött.
Blanda vätskan med socker, soya, vinäger, tomatpuré, chilisås och ostronsås.
Riv i vitlöken och ingefäran.

Bryn köttet i smörolja. Ha i wokgrönsaker och purjolök mot slutet.
Häll i såsen och koka till köttet är klart, ca 20 min.
Ha i ananasen skuren i bitar och låt den bli varm.
Smaka av. Ha ev i lite ketjap manis om det saknas något.

Servera med ris och soya.


Limekräm m hallon
4 pers

8 digestivekex, gärna fullkorn

Limekräm:
3 dl matlagningsyoghurt, 10 %
1 lime, rivet skal
1?2 msk strösocker
1 msk vaniljsocker
3 dl hallon

Bryt kexen i bitar.
Limekräm:
Blanda yoghurt, limeskal, socker och vaniljsocker.
Varva kex, limekräm och hallon i 4 glas.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - Måndag 29 april 01:01

Idag var det dags. Körsbärsblommans dag i Kungsträdgården. Blev till slut bara C och jag som åkte. Hon var i Sthlm igår också Haha! Hon hämtade mig mitt på dan. Kom några stänk på vägen ner men då vi parkerat var det uppehåll och tidvis sol. Blås...

Av Neta - Lördag 27 april 21:55


Har ni nån sån pryl som ni använder mycket och känner att ni inte kan vara utan? Jag tror iofs att vi alla har flera sånna. Jag har den här. Den är inte så stor, du kan riva saker direkt på tallriken med den. Min står ofta kvar på köksbordet....

Av Neta - Lördag 27 april 16:24

Både igår och idag har det småsnöat och inte varit mer än högst 5 gr. Inte varit så sugen på att gå ut. Skulle ju köpt potatisbullar för att prova det där i våffeljärnet men hittade 2 bakpotatisar som börjat bli lite skrynkliga. Rev en sån med en 1/2...

Av Neta - Fredag 26 april 00:43

Idag startade den med ett så smart recept. Du kör färdiga potatisbullar i våffeljärnet. Blir frasiga och platta som rårakor. Funderar på om jag ska göra sånna som fredagsmys i morgon. Kom på att jag har allt till en Skagen också. Räkor, dill, rödlök,...

Av Neta - Onsdag 24 april 23:58


2 små barn mördade och en politisk attack där människor skadats svårt. Jag minns när det nästan blev tidningsrubriker om nån slagits med nåt annat än knytnävarna. Jag har väl också blivit extra känslig mot sånt här efter att vi mist Elle. Önskar ja...

Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3 4 5 6 7 8
9
10 11 12 13 14 15
16 17
18
19 20
21
22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Oktober 2023 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards