Direktlänk till inlägg 12 november 2023
Veckans asiatiska:
Grapao eller Holy Basil heter den Thailändska basilikan som är något hetare i smaken än vår vanliga basilika. Den är även vanligt förekommande i Indien där den kallas för Tulsi.
Örten växer upprätt och med mycket grenar, ca 30-60 cm hög med gröna starkt
doftande blad. Bladen är ovala, något tandade och upp till 5 cm långa. Plantan ger
lila blommor som sitter på avlånga klasar.
Veckans BRÖD
Örtbrytbröd
2 påsar torrjäst
13 dl vetemjöl special
2 tsk salt
2 tsk socker
4 msk olja
6 dl vatten
Fyllning:
4 dl färska örter eller 4 msk torkade
500 gr, 2 burkar kesella
salt o peppar
Pensling:
1 ägg
flingsalt
Blanda jästen i mjölet, tillsätt salt, olja.
Värm vattnet till ca 45 gr och tillsätt det, arbeta degen slät
Jäs 30 min
Blanda örterna med kesella, smaka av med salt o peppar.
Kavla ut degen till en stor fyrkant ca 1 cm tjock
Bred på fyllningen och rulla ihop degen från långsidan
Skär rullen i 3 cm tjocka skivor
Lägg dem med 1 cm mellanrum på en plåt med bakpl.papper ( dom ska jäsa ihop)
Sätt ugnen på 225 gr
Jäs 30 min
Pensla brödet med ägg och strö på flingsalt
Grädda mitt i ugnen 10-12 min.
Veckans SALLAD
Grönsakssallad på betor med fetaost och blåbär
300 g blandade betor (t ex. röd-, gul och polkabeta)
1 zucchini (à ca 400 g)
1/2 röd chilifrukt (t ex spansk peppar)
1 pressad vitlöksklyfta
3 msk olivolja
1 tsk flingsalt
150 g fetaost
125 g blåbär
Skala betorna.
Skär dem i tunna strimlor med hjälp av en grönsakssvarv, mandolin eller potatisskalare. Strimla zucchinin på samma sätt.
Dela, kärna ur och strimla chilin.
Blanda betor, zucchini och chili med vitlök, olja och flingsalt.
Lägg upp grönsakerna på ett fat.
Smula över fetaost och toppa med blåbär.
Veckans VEGO
Potatisbullar med rödlök och fetaost
500 g kokt, skalad potatis
2 ägg
2 msk mjölk
1/2 tsk salt
200 g fetaost
1 dl ströbröd
2 msk smör till stekning
Till servering:
rödlök
rårörda lingon
Mosa eller pressa potatisen.
Blanda med ägg, mjölk och salt.
Smula ner fetaosten.
Forma till små, platta bullar och vänd dem i ströbröd.
Stek i smör på medelvärme.
Hacka rödlöken och servera till potatisbullarna tillsammans med rårörda lingon.
MÅND
Fuskad kålpudding
400 g köttfärs
1 - 2 gula lökar
1 l strimlad vitkål
Smör till stekning
½-1 msk soja, godast med japansk
5 dl köttbuljong, tärning + vatten
Salt
Peppar
Ev sirap
Fräs köttfärsen med lök och vitkål i smöret i en panna som det finns lock till.
Tillsätt soja efter en stund.
När löken börjar bli genomskinlig tillsätts buljong.
Låt alltsammans puttra ihop under lock i 15 min, det ska vara lite blött och kålen mjuk när det är klart.
Smaka av med salt och peppar och ev sirap.
Servera med kokt potatis eller ris, lingonsylt och rivna morötter.
TISD
Kokt korv
4 frukostkorvar, pickade eller 400 g falukorv utan skinn
vatten så det täcker
1 tsk salt, 2 lagerblad och 6-8 kryddpepparkorn
(1 lök, klyftad och 2 morötter, slantade, koka isf det i 15 min innan korv går i)
Koka upp vattnet med kryddorna
Lägg i korven, koka upp och koka ca 4-5 min, lite längre med falukorv
Potatismos
1 kg skalad potatis
50 g smör
2-2½ dl mjölk, gärna uppkokt
salt och sv.peppar
Koka potatisen mjuk och häll av den
Ställ tillbaka kastrullen på plattan några sek så den ångar av ordentligt
Stöt sönder potatisen med mosstöt eller elvisp
Lägg i smöret och rör runt
Tillsätt mjölken under vispning och vispa till du får ett luftigt mos
Tillsätt kryddorna och smaka av under tiden.
ONSD
Bacongratäng
250 gram spiralpasta
3 paket bacon, strimlat (420 g)
2 schalottenlökar, hackade
1 röd paprika, strimlad
1 gul paprika, strimlad
100 g svamp, skivad
2,5 dl grädde
1 burk 125 g färskost, taco eller paprika & lök
1-2 krm cayenne
salt, peppar och paprikakrydda
2 dl riven ost
Sätt ugnen på 225 gr
Stek baconen tillsammans med lök, paprika och svamp
Rör i färskosten och ta bort från värmen
Koka pasta på angiven tid. Häll av.
Blanda ner baconröran.
Häll över i en ugnssäker form som du smörat.
Blanda grädde, hälften av den rivna osten och kryddor
Häll över gräddblandningen.
Strö sedan över resterande ost.
Placera mitt i ugnen, ca 15 minuter eller tills osten
smält och fått lite färg.
TORSD
Broccoli & ostsoppa
500 gr färsk eller fryst broccoli
2 gula lökar
1 msk smörolja
9 dl hönsbuljong
3 dl mjölk
2 dl grädde
3 msk mjöl
150 g riven smakrik ost
50 g parmesan
salt & sv.peppar
Ansa och skölj broccolin
Dela den i mindre bitar, stocken skivas
Koka den i lättsaltat vatten, nästan mjuk. (går bra i micron)
Hacka löken fint o fräs den i fettet
Tillsätt buljong, mjölk och grädde
Koka 3-4 min
Red av och koka ytterligare 3 min
Ta kastrullen från värmen och rör ner osten, rör tills den smält
Häll av broccolin och tillsätt den i soppan
Smaka av
Riv parmesan över soppan i tallriken vid servering
Köp gärna en ostkaka, gott efter soppa, jag föredrar Vrigstad, rund som finns på Ica
Tycker den känns mer riktig än de andra som är mer som kesokaka, gott det med.
Har du tid och ork kan du göra denna, tar några dar men är säkert värt det.
Hälsingeostkaka
tilllagn: 3 dagar
5 l gammaldags mjölk
2,5 msk vetemjöl
1 msk ostlöpe (finns på apoteket)
2 dl vispgrädde
smör
Värm mjölken till 40-41 grader. Ta mjölken från värmen.
Vispa direkt ut mjölet i ca 2 deciliter av mjölken, häll tillbaka och vispa noga.
Rör snabbt ut ostlöpen i ca 2 deciliter av mjölkblandningen.
Häll tillbaka igen och vispa ca 3 sekunder.
Rör nu mjölken mycket sakta med en slev tills den blir lite trögflytande.
Låt stå 20 minuter.
Skär massan i ett rutmönster med en lång kniv så att vasslen separerar.
Låt stå ytterligare 15 minuter.
Lägg en tunn kökshandduk/silduk i ett durkslag.
Ställ i en skål/kastrull.
Häll upp ostmassan i durkslaget.
Pressa och vrid ut så mycket vätska som det går med hjälp av duken.
Låt rinna av över natten i kylskåp.
Sätt ugnen på 225 grader.
Pressa ut ytterligare vätska.
Packa massan i en engångs aluminiumform, ca 5 deciliter.
Vik ner ett litet hörn på formen så att överflödig vassle kan rinna av under gräddningen.
Grädda i vattenbad i nedre delen av ugnen, ca 1½ timme.
Håll koll så att ostmassan inte bubblar över kanten, knuffa tillbaka den om den ?smiter?. Tippa formen då och då under gräddningen, så att vätskan kan rinna av.
Ta ut och häll av den sista vätskan.
Ställ kallt över natten.
Nästa dag kan den frysas eller användas.
Vid servering:
Sätt ugnen på 225 grader.
Skär eventuellt bort den hårda, bruna skorpan.
Skär kakan i centimetertjocka skivor.
Lägg omlott i en smord, ugnssäker form.
Häll på grädden och värm 10-15 minuter.
FRED
Tacos med morotsaioli och räkor
Aioli:
200 g morötter
100 g mjölig potatis
1/2 dl olivolja
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 tsk salt
1 krm peppar
Tacos:
1/2 gurka
1 äpple
400 g skalade, frysta, tinade räkor
1 msk färskpressad limejuice
1 msk olja
1 krm svartpeppar
8 st medium tortillabröd eller mjukt tunnbröd
Till servering:
1/2 kruka hackad koriander
limeklyftor
srirachasås
Aioli:
Skala morot och potatis och skär i mindre bitar.
Koka dem helt mjuka i saltat vatten, ca 25 minuter.
Häll av och låt ånga av.
Vispa grönsakerna till ett fluffigt mos med elvisp.
Vispa i olivolja, lite i taget.
Rör ner vitlök, salt och peppar.
Tacos:
Skala och skär gurkan i små tärningar.
Dela, kärna ur och skär äpplet i små tärningar.
Blanda räkorna med gurka-och äppeltärningarna, limejuicen, olja och svartpeppar.
Servera med aiolin som tacos i tortillas eller tunnbröd.
Till servering:
Toppa med koriandern och servera med limeklyftor och srirachasås.
LÖRD
Lax i krämig vitvinssås
600 g lax i hel bit
6?8 skivor kallrökt lax, ca 100 g
10 cm purjolök
1 knippe dill
salt och peppar
rapsolja till stekning
2 dl fiskbuljong
2 dl grädde
1 dl vitt vin
Servering:
kokt grön sparris
kokt jasminris el potatis
Skär laxen i tunna skivor på snedden.
Lägg laxskivorna på skärbrädan och lägg en skiva kallrökt lax på varje laxskiva.
Strimla purjolöken och fördela över.
Lägg en dillvippa på varje skiva.
Rulla ihop och krydda med salt och peppar.
Börja steka ruladerna med skarven neråt, sedan runt om tills de har fått en fin färg, 2?4 minuter.
Häll därefter på buljong, grädde och vin, låt koka i ca 7 minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Servera laxen med kokt sparris, jasminris eller pr. potatis.
SÖND
Kycklingfilé
Ca 400 g kycklingfilé
½ dl smält smör
1 msk jap.soja
Peppar o ev salt
Blanda smör, soja o kryddor
Pensla en ungsform alt häll 1/3 i stekpannan
Pensla filéerna runt om
Stek i ugn 225 gr ca 15-20 min eller i stekpanna till den är 68 gr
Låt den vila några min så den går efter till 70 gr
Servera med potatis, sås, gelé och sallad.
Hasselbackspotatis
12 potatisar av fast sort
25g smör
1tsk salt
1msk finsiktat ströbröd
Värm ugnen till 225°
Skala potatisen.
Skiva den i 3 mm tjocka skivor, så att de håller ihop i botten. Ett knep är att lägga potatisen i en träsked och skiva på samma sätt.
Placera potatisen i en ugnssäker form med skårorna uppåt.
Smält smör och pensla potatisen väl.
Baka dem i ugnen i 20 minuter.
Strö på salt och ströbröd.
Låt potatisen baka ytterligare 15 minuter.
Pensla med smör då och då.
Gräddsås
1 msk smör
2 msk mjöl
4 dl grädde, gräddmjölk eller lika delar grädde/buljong
Soja
Salt & vitpeppar
Ev 1 msk gelé
Fräs ihop smör o mjöl, spä med grädden och koka 3 min
Lite soja kan ge en fin ljusbrun färg
Smaksätt.
Choklad- och kaffemousse
4?6 personer
1/2 dl starkt kaffe
100 g mörk choklad, 70 %
1 äggula
3 dl vispgrädde
Garnering:
vispgrädde
chokladöverdragna kaffebönor eller riven mörk choklad
Häll kaffet i en kastrull och koka upp.
Lägg i chokladen i bitar och smält över svag värme.
Ta kastrullen från plattan när chokladen smält och rör ner äggulan.
Låt svalna.
Vispa grädden, men inte för hårt.
Rör ner chokladen i grädden.
Blanda försiktigt med en slickepott.
Fördela moussen i glas eller portionsskålar och låt stelna i kylen i minst 3 timmar.
Garnera med vispad grädde och en chokladkaffeböna eller riven mörk choklad.
När vi åkte hem igår regnade det och det hade också regnat massor under em det syntes på vägen. Från att vi åkte på 55an ungefär var det torrt och inget spår av regn fanns. Inte här hemma heller och det är mkt torrt i naturen. Regn skulle behövas här...
Iaf ett par nätter ha ha! Så skönt att få prata av sig om allt. Känna stödet från nån som känner mig och som förstår mig precis. Han följer med mig som stöd till prästsamtalet om begravningen i morgon också. Kanske inte ända in på mötet men finns...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 |
5 | |||||
6 |
7 | 8 | 9 | 10 |
11 |
12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 |
17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 |
28 | 29 | 30 | ||||||
|