Mina ord och tankar

Alla inlägg under juni 2020

Av Neta - 21 juni 2020 00:11

Hittade den här potatissalladen

Skippade dock äggen och skivade 4 stora rädisor och hade i. Den blev iaf väldigt god.

Till den grillade vi färdigmarinerade flinta och vit sparris. Hade även vitlöksmarinerade champinjoner.

Där skivar man en ask champinjoner
Pressar i en vitlöksklyfta
Saltar
Rör i olivolja tills det blir mättat med olja

Apelsintzatsiki hade vi också.

Gör en vanlig tzatsiki på 1 riven gurka, skalad och urkärnad som saltats och får rinna av
4 dl mezeyoghurt
1-2 vitlöksklyftor
Lite olivolja
Salt och peppar
Men tillsätt ock så rivet skal från 1 apelsin och pressad saft från halva.

Väldigt gott till fläskkött.

Tårtan gjorde vi med 2 marängbottnar
Grädde vispad med lemoncurd
Blåbär emellan och jordgubbar på

Idag blev det sill och gravlax

Citron och ramslökssill i mitten, matjes och gräddfil med gräslök, gravad lax m hovmästarsås. Svensk färskpotatis.

Av Neta - 20 juni 2020 09:07

Ja den fortsätter väl idag men vi hade en fin dag igår som började med lite fniss. Jag pyntade med lite blå och gula ballonger på framsidan i torsdags kväll, på morgonen blåste det och alla utom en sprack. Haha!

Efter frukost kom C och vi for vidare upp till Furuvik där vi sammanstrålade med Mi o Ma. Har inte varit där sen barna var små och allt var inte öppet. Hela tivolit var stängt och lika Regnskogen men vi strosade runt och kollade in allt från Lemurer till kängrur och storkar. Lite fjällkor och getter med.

En liten matpaus med Fish & Chips på en bänk i skuggan och lite Sangria vid havet hanns med också. Medhavd dryck i läskflaska. Haha! Mi är påhittig han.

Sen sammanstrålade vi här hemma, fixade bordet lite snabbt och började sen med lite Ananasskumpa som jag verkligen kan rekommendera.
Ma hade gjort förrätten, gubbröra på matjes på kavring, så himla god. Öl till det då.
Vi grillade flinta och åt med potatissallad, apelsintzatsiki, varsin grillad vit sparris, marinerade champinjoner och sen jordgubbstårta på det.
Micka Ahlgrens midsommardans på paddan höjde stämningen. Haha!

Drack ett gott ekovin till och lite fruttisecco emellan.

Vädret igår var ju fantastiskt, lite svalare där uppe vid kusten, sen satt vi utan problem ute till 23.
Jag plockade ur och i en maskin disk när dom åkt, C körde hem dom, jag handdiskade även vin o skumpaglasen med ormen, så skönt att inte ha det kvar till idag.

Ligger fortf och drar mig lite när jag skriver det här men det börjar kurra lite i magen så ska strax gå upp

Av Neta - 18 juni 2020 00:33

Elektrikern kom 8 i morse, jag trodde han skulle va klar på ett par timmar men det tog hela dan. Det är ju bostadsanpassningsjobb att koppla in elen i det. Det är rätt avancerat med timers, laddare, automatisk dörröppnare och lite andra finesser.
Jag hade bett om att dom skulle flytta en lampa och sätta dit ett jordat 2-vägs uttag åt mig på utsidan mot fönstret. Om man nu skulle vilja skaffa en trimmer, ha lite julbelysning på framsidan eller kanske ha en elgrill. Eller bara ladda telefonen ute Haha!
Meningen var ju att dom skulle fakturera mig för det och dra rotavdrag. Men så sa dom helt plötsligt att dom bjuder på det, ja men tack då Haha!
Jobbet är ju ganska stort och dom tyckte det där var en baggis, att inte ett uttag var så dyrt, då fick dom ändå dra ny el till lampan. Dom skickar ju räkning på det stora till kommunen och tjänar väl en slant på det ändå. Trevlig som 17 var han också. Så ska ni nån gång ha ett eljobb utfört, anlita Uppsala elcentral. Tror inte ni blir besvikna.

Den här kom häromdan, en Bag in hink, hittade på tradera, tror hon gör och säljer där. Sanden är ett lock, spaden handtag för att lyfta det. En tunn träskiva med sand och grejerna är limmade på. Ja inte spaden den går ner en bit. Tyckte den var så läcker. Hinken är rätt stor, 4-5 lit skulle jag tro, så jag tror man kan ha nån slags Kylfodral på bagen, huvudsaken man får ut kranen. Det hålet är rejält tilltaget också. Bara komma på ide?n.

Vi åkte till Maxi ikväll E och jag. Hungriga som 17 bestämde vi oss för att äta där innan vi handlade. Åkte härifrån 19 och tänkte att då,är det lite lugnare i butiken.
Icke! Rena lämmeltåget in på parkeringen, men hallå brukar inte folk handla i morgon? Det trodde vi. Fiket vi skulle äta på var stängt och alla bord var upptagna på maxis fik. Vi fick ta en korv på stående fot och tänkte att vi äter på utvägen.

Gick rätt fort och handla ändå, hittade en ny liten kylväska lagom för en ensam person.

Inte större än en handväska. Nåt på 60kr kosta den. Är väl egentligen en matlådekasse. Smart med en sån kylväska liksom men bra så här års.

När vi hade handlat klart skulle vi köpa mat från pong med hem tänkte vi, då stängde dom. Så vi fick vackert äta hemma. Jag hade köpt kroppkakor, varit sugen flera dar, så åt två av dom men kokade allihop. Fryser dom så kan man skiva och steka sen.

Sen har jag suttit här, kollat lite på paddan. Nu är det dock sänggång. Och i morgon ska jag ge mig sovmorgon.

Av Neta - 17 juni 2020 00:42

   Matjesilltårta


50 g smör, smält
200 g kavring
2 gelatinblad
2 ägg, hårdkokta och tärnade
½ röd lök, hackad
dill, hackad
1 burk matjessill, hackad
200 g philadelphiaost
ca 3 dl creme fraiche
salt och vitpeppar
Garnering:
1 ägg, hårdkokt tärnat
räkor
rödlök
dill

 
Mixa ihop kavringen och det smälta smöret. Tryck ut det i en form, ca 24 cm i diameter med löstagbar kant.

 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten, ca 5 minuter. Blanda philadelphiaost, creme fraiche, ägg, lök, dill och matjessill.

 
Krama ur gelatinet och lägg det i en kastrull med nån msk vatten och smält försiktigt. Låt svalna något. Rör ner det i matjesröran.

 
Bred ut röran över kavringsbottnen. Ställ in i kylen och låt stelna några timmar.

 
Garnera med ägg, lök, räkor och dill.
 
Vill man ha något mer än ovanstående, sill o färskpotatis kan jag rekommendera att göra några rostbiffsrullar, 3-4 st/pers.
 
fina skivor av färdig rostbiff
krämig balsamvinäger, den är lite tjockare
lättkokt hel grön sparris, ansad
 
Gör en sträng av balsamvinägern på ena sidan av köttskivan
tryck dit två sparrisar med knoppen åt varsitt håll
rulla ihop och servera på strimlad isbergssallad.

Till små barn kan man göra spett med prinskorv, köttbullar och kanske småtomater. Brukar bli populärt både med grillade eller stekta Köttbullar och korv.
 
En god tårta får man av två marängbottnar, lägg vispad grädde med lemoncurd i mellan och ovanpå och garnera med färska jordgubbar och stora färska blåbär. Kan även göras med citronformage emellan 
 
En god drink

Lägg en kula hallonsorbet i ett glas, lägg även i några frysta hallon
fyll på med hallonbubbel, cider eller annat bubbel.
Så god! 
 
 
Av Neta - 16 juni 2020 18:12

Så välbehövligt iofs och skönt att slippa vattna. Fick tända lampornavid 17 för det var precis svart ute. 

C kom en snabbis och hjälpte mig byta till gardinkappor i vard.rummet ,ite skönare nu när man springer mkt ut och in. 
Nästan skönt med lite regn så man hinner fixa lite inne och inte känner att man måste vara ute. Har ju varit och fikat på sommarcafeet där E jobbar varenda dag. Men i regn åker jag inte ner.


I morgon ska dom koppla elen i mitt garage till scootern. Och det ska regna. Den som skulle lägga plattorna framför bestämde sig igår för att vänta till efter midsommar eftersom det ändå var så torrt och hårt på marken. Så kom det här, blir väl rena lervällingen där dom grävt nu. 

Fortf ser det fint ut på midsommar iaf och ser ut att bli en skön kväll. Hoppas det står sig. 





Av Neta - 16 juni 2020 00:31

Jag håller väl på bli, om ni inte frågar mina barn för dom tycker jag är från stenåldern. Haha!
Åldersrik, smaka på ordet, är det inte vackert?
Tänk att få bli åldersrika tillsammans. Underbart! Där är det dock kört för min del. Börjar inte om med någon, det är jag för bränd för.

Igår skrev jag om min baksida, idag ska ni få se framsidan.

Har en liten oas där med. Ni som känner mig vet ju att jag helst sitter i skuggan. Här sitter jag sena eftermiddagar och ibland på kvällarna,

Det finns dock ett aber.

Dom har grävt för elen till mitt permobilgarage, så tror dom bökat till lite. Men vad gör jag här sen? Sol bara fram till lunch ungefär. Massor av nunneört som spridit sig som ska tas bort men vill behålla en. Tulpaner i mass som jag tror dom förstört en del av. Hade två nyinköpta kaukasiska förgätmigej som jag inte ser längre.
Skulle vilja ha julrosor i flera färger. Kanske här längst fram. De 2 ölandstoken får jag inte ta bort men kan ju klippa ner dom. Funkia vill jag inte ha ingen marktäckare heller. Mer än förgätmigejen då.
Sen då? Kom med förslag.

Så här såg det ut framifrån då det blommade. Ska ner mer lökar, som scilla, porslinshyacinter, krokus och snödroppar.
Knepigt när det är skugga större delen av dagen.

Av Neta - 15 juni 2020 01:12

Här är min favoritplats på jorden nu.
Så skönt därute på fm då det är varmt men skugga. Ställer jag upp balkongdörren helt slipper jag blåst också. Det är verkligen en oas. Grönt och lummigt åt alla håll. Vi ska försöka ansa lite med för jag får göra precis vad jag vill bara jag tar hand om det.
Röda längan är garage och fönstren är gårdskarlarnas kontor o fikarum, bara bemannat till 16 på dagarna. Så ingen insyn.
Lite väl varmt nån timme mellan 18 och 19 sådär, men då kan man ju gå till framsidan. Jag håller mest till här, E trivs mest på sin framsida så vi nöter inte på varann precis. Men sitter ihop iaf minst en gång om dan.
Ska ju fixas, byta golv och bygga ut det. Upp med mitt tak där vi bygger ut. Hängas upp slingor och amplar i det. Men även ett streck för lakan. Öglor för galgar gjorde jag av buntband i fjol.




Inte behöver jag känna mig ensam heller

Har den här krabaten och enligt grannen är det två. Det här är Konrad men ska finnas en Kajsa också. Vi har så klart ingen aning om kön men man kan ju hoppas att dom är ett par. Haha! Vore ju läckert med bebisar.
Vi hade en igelkott eller två på tomten där jag bodde förut här. Hände att man såg ungar med.

Några som defenitivt haft ungar är blåmesparet som bodde här. Dom flyttstädade igår. Upp och ner i holken, kom ut med näbben full som dom släppte på marken och sen in igen efter mer. Aldrig sett fåglar göra så innan.
Varit så kul att följa ungarna från pipiga och hungriga till flygfärdiga. Jädrans va dom tränade, först bara från gren till gren på rönnen bredvid, sen från träd till träd och till slut drog dom.

Jag trivs så himla bra, så glad att jag flyttade tillbaka. Har planterat mina favoritblommor och på sikt ska här sättas en fläder också. Min vid huset blommar nog för fullt nu och just nu är det väl som finast där. Björklinges sevärdhet var ju min stora doftscheresmin. Har inte varit och kikat på blommorna där, känns lite konstigt att göra det, det är ju mina... är ju jag som köpt och planterat. Gör lite ont i själen.
Men jag jobbar på att få samma här. Scheresmin finns redan, svällda knoppar på den nu. Fattas en blå kungsnäva, men det är ett planteringsår nästa år med.

Tierp känns som en parentes, trivdes jättebra med lägenheten men kom som aldrig in där. Här känner jag halva byn och nu börjar folk fatta att jag är tillbaka. Till och med personalen på affären. Haha!

Midsommarveckan nu, tiden går fort. Vi ska ut med Mi o Ma på lite äventyr. Safari kan man säga....



Av Neta - 12 juni 2020 23:46

Trots oro över två närståendes sjukhusvistelse i den här jäkla pandemin hade vi en trevlig kväll med Mi o Ma. Men det finns väl inget jag inte delat med dom tror jag.
Fick lite hjälp med en buske och lite vattning med.
Ma och jag testade två av vinerna, fjärilsvinet tyckte vi var för sött och gav bara 2 av 10, medans cykelvinet fick 10 av 10. Förstår att dom säljer mkt av det.
Vi petade i oss lite plockmat med och jordgubbar och körsbär i mass. Drack så klart varannan vatten.
Tidigare idag var E och jag in till Maxi och handlade. Ja det var väl min dag det.

Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15 16 17 18
19
20 21
22
23
24 25 26
27
28
29
30
<<< Juni 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards