Mina ord och tankar

Direktlänk till inlägg 8 oktober 2023

V 41

Av Neta - 8 oktober 2023 14:10


Mejram
Är släkt med oregano och detta går inte att ta miste på om du smakar örterna som är mycket snarlika. I Sverige förknippas oftast mejram med ärtsoppa men kan användas till grytor, pastejer och fiskrätter.

Veckans BRÖD

Kesobröd utan mjöl
Ca 15 bitar

500 g Keso
4 ägg
2 tsk bakpulver
1 msk fiberhusk
¾ tsk salt
1 dl linfrön
1 dl sesamfrön
1 dl solroskärnor
1 dl pumpakärnor

Sätt ugnen på 225 grader.
Vispa upp äggen lite fluffiga.
Rör ner keson.
Blanda alla torra ingredienser och tillsätt dem i äggröran. Rör om ordentligt.
Bred ut smeten till en rektangel på en ugnsplåt med bakplåtspapper, ca 1 cm tunn.
Grädda brödet mitt i ugnen i 18?20 min.
Låt det svalna på plåten.
Skär brödet i rutor med en vass kniv eller klipp med en sax.
Brödet går bra att frysa in.

Veckans SALLAD

Vitkålsallad

300 g finstrimlad vitkål
1 liten morot, grovriven
½ dl gräddfil
1 dl majonnäs
Örtsalt

Blanda i en skål och smaka av.

Veckans VEGO

Vegetarisk gryta med kokosmjölk och linser
4 pers

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 morot
3 potatisar
2 msk rapsolja
1 msk gurkmeja
2 tsk garam masala
1 tsk malen koriander
6 dl grönsaksbuljong
2 dl kokosmjölk
salt och peppar
300 g blomkålsbuketter
300 g broccolibuketter
380 g förkokta linser

Servering:
ca 150 g mango
hackad persilja
ev råris

Skala och skiva lök, vitlök, morot och potatis.
Hetta upp lite rapsolja i en kastrull och fräs grönsakerna lätt i oljan.
Krydda med gurkmeja, garam masala och koriander.
Häll på buljong och kokosmjölk och låt koka i ca 14?15 minuter tills morot och potatis blivit mjuka.
Smaka av grytan med salt och peppar.
Skär blomkålen och broccolin i mindre buketter.
Lägg i dem i grytan och låt koka i ca 3?5 minuter.
Skölj av linserna och lägg ner i grytan och låt allt bli varmt.
Servering:
Tärna mangon, hacka persiljan och strö över grytan.
Servera om så önskas med nykokt råris.


MÅND

Pasta med köttfärssås och vitkålsallad.

Koka pastan enl anvisning

Köttfärssås

500 g färs, valfri
1 stor hackad gul lök
1 paprika, tärnad
1 brk kross tomater + ½ brk vatten
1 msk tomatpuré
1 msk chilisås
½ msk köttfond
1 tsk paprikapulver
1 tsk salt
1 -2 krm peppar
ev maizenaredning

Fräs lök och köttfärs
Tillsätt paprika efter en stund
Häll i tomater och vatten + tomatpuré, chilisås och fond
Puttra i 10 min, krydda, låt det koka hop och red om det behövs.
Riv ev över lite parmesan vid servering

TISD

Kokt fläskkorv

500 g fläskkorv i naturskinn
1 gul lök
1 lagerblad
5 kryddpepparkorn
1 tsk salt/ liter vatten

Skala löken och skär den i klyftor.
Skölj och nagga korven på ena sidan med en gaffel,
Lägg den med naggsidan upp i en låg vid kastrull.
Häll på kallt vatten tills korven är täckt.
Lägg i kryddor, lök och salt.
Koka upp långsamt, på svag värme.
Sjud korven utan lock ca 30 minuter.

Rotmos

500 g kålrot
4 morötter
4 medelstora potatisar
5 dl kokspad eller buljong (tärning + vatten)
Ev salt
5 vitpepparkorn och kryddpepparkorn
1 1/2 msk smör
salt
svartpeppar

Skala kålrot, morot och potatis och skär alltsammans i bitar.
Koka upp spad eller buljong, + ev salt och pepparkorn.
Lägg i kål- och morotsbitarna.
Låt koka ca 20 minuter.
Lägg i potatisbitarna och låt alltsammans koka mjukt.
Häll av spadet men spara lite och mosa rotsakerna. Det går utmärkt att använda elvisp.
Späd med lite av kokspadet och lägg i en smörklick.
Smaka av.

ONSD

Laxpudding

250?300 g skivad, färskrökt eller gravad lax
10 medelstora potatisar
ca 1 dl dill, finskuren
100 g finskuren purjo
4 ägg
2 1/2 dl valfri grädde
1 1/2 dl mjölk
salt, peppar

Varva råskalad, skivad potatis i en ugnsform med breda strimlor av laxen, dill, purjo, lite salt och peppar. Potatis i botten och överst.
Vispa ihop äggen med grädde och mjölk, lite salt och peppar och häll över, klicka eventuellt lite smör ovanpå.
Grädda på galler längst ner i ugnen i 175?200 grader, ca 50 minuter.
Servera med skirat smör eller citronklyftor.

TORSD

Ärtsoppa
Ca 5 l, gör och frys in resten

1 kg torkade gula ärtor
Vatten så det täcker

3 l vatten
4 gula lökar
6-800 gr rimmat bogfläsk eller oxbringa om ni vill ha den magrare
ev 1 bit ingefära
3 tsk mejram eller timjan, eller blanda
2 tsk salt
ev lite smulad buljong

Lägg i blöt ärtorna över natten, gärna 10-12 timmar
Häll av blötläggningsvattnet och häll ärtorna i en rymlig gryta
Häll på vattnet (nytt) koka upp och skumma.
Lägg i kött, ev ingefära och lök, koka under lock 1 timme och 15 min
Ta bort alla lösa skal som flutit upp
Ta upp köttet och tärna det, lägg tillbaka det i soppan
Smaksätt soppan med mejram, timjan, salt och ev smulad buljong
Servera med senap och ev lite finstrimlad purjo i tallriken.

Kesoplättar
8 plättar
500 g keso
2 msk fiberhusk
4 ägg
ca 50 g smör att steka i
2 dl vispgrädde
ca 200 g hallon
Mät upp keso, fiberhusk och knäck äggen i en bunke.
Rör ihop till en jämn smet med en sked.
Låt stå ca 5 min och svälla.
Hetta upp en stekpanna med rejält med smör.
När smöret slutat bubbla är stekpannan varm och det är dags att börja steka kesoplättarna.
Sänk värmen på plattan till medel.
Rör om i smeten
Häll som 4 plättar i taget i stekpannan och stek ca 5-10 minuter tills den håller ihop och vänd sedan och stek ca 2 minuter på andra sidan.

FRED

Råraka

6 råa potatisar (medelstora, skalade)
Till stekning:
Smörolja
Salt
Sv.peppar

Servera med:
80 g ishavsrom
1 rödlök (skalad)
2 dl crème fraiche
½ kg räkor
Dill till garnering

Riv potatisarna
Sätt två stora stekpannor på spisen, lägg i smörolja.
Krama ur potatisen och stek 4 plättar av den rivna potatisen.
Låt det steka så att det blir riktigt krispigt. Salta och peppra.
Vänd plättarna och stek vidare.
Skala räkorna
Finhacka rödlöken.
Häll upp crème fraiche i en skål. Vispa med elvisp så att den styvnar. Den kommer att bli lös precis när du börjar vispa sen blir den hård igen.
Lägg upp rårakorna på 4 tallrikar, lägg en kula crème fraiche på och en klick rom.
Fördela räkorna runt om
Avsluta med att strö över löken och garnera med dill.

LÖRD

Rislåda m kyckling

Smör till formen
4 port kokt ris
2 tillagade kycklingar, rensade (el rester)
1-2 tsk curry
1 brk tomatsoppa
3 dl vispgrädde
riven ost

Sätt ugnen på 225 gr
Smörj en ugnsform
Fördela riset i formen och lägg bitar av kycklingen ovanpå
Pudra över curryn
Rör ihop tomatsoppa och grädde, häll det över alltihop
Strö över riven ost
Gratinera i ugnen tills den får fin färg ca 20 min.

SÖND

Fiskgratäng

600 g vit fiskfilé. tinad
Läggs i en smord form, salta och peppra fisken

Potatismos

1 kg skalad potatis
50 g smör
2-2½ dl mjölk, gärna uppkokt
salt och sv.peppar

Koka potatisen mjuk och häll av den
Ställ tillbaka kastrullen på plattan några sek så den ångar av ordentligt
Stöt sönder potatisen med mosstöt eller elvisp
Lägg i smöret och rör runt
Tillsätt mjölken under vispning och vispa till du får ett luftigt mos
Tillsätt kryddorna och smaka av under tiden.

Tillsätt en äggula i moset och spritsa det runt kanten på formen

Gratängsås till fisk

2 msk smör
3 msk vetemjöl
1 dl vitt vin
4 dl mjölk
2 msk hummer eller skaldjursfond
3 msk finhackad dill
Salt & vitpeppar
1 citron, rivet skal av och droppar av saften

Häll ihop vin, mjölk och fond i en kanna, rör om
Smält smöret i en kastrull
Ta den från värmen och vispa ner smöret till en klumpfri smet
Sätt tillbaka kastrullen på värmen, rör om i kannan och vispa i vätskan
Koka upp
Låt såsen puttra under omrörning tills den tjocknar
Tillsätt dill, salt o peppar och citronskal
Smaka ev av med några droppar citron.

Häll såsen över fisken och gratinera i ca 25-30 min eller till fisken känns klar
Servera med gröna ärtor.

Snickerscheesecake

150 g smör
3½ dl havregryn

Fyllning:
400 g bakchoklad 50/50 ljus och mörk
400 g färskost

Snickerstäcke:
2 dl salta jordnötter
1 dl vispgrädde, 40 %
1 dl ljus sirap
1 dl strösocker
50 g smör

Smält smöret och blanda med havregrynen.
Tryck ut i en avlång form, ca 15×20 cm, och ställ i kylen.
Fyllning:
Hacka chokladen fint och smält försiktigt över vattenbad tillsammans med färsk- osten.
Rör ihop det så att det blir slätt.
Häll över bottnen och låt åter stå i kylen tills fyllningen satt sig och stelnat, 30?40 minuter. Snickerstäcke:
Grovhacka jordnötterna och lägg allt till snickerstäcket i en kastrull och sjud ihop till gyllene färg, ca 15 minuter.
Häll såsen över cheesecaken.
Servera.


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - Måndag 13 maj 00:14

Ja Den stora älgvandringen alltså. 87 älgar har summit över. L tror det är rekord. Det roliga tycker jag också är alla andra djur man får se liksom på köpet. Järv, björn, lo, ren, grodor, örnar, orrar, svanar, änder, ejder och en massa andra fåglar...

Av Neta - Söndag 12 maj 00:06

Hade tänkt sova länge idag. Men så klart vaknade jag tidigt då. Om jag nu bestämmer, utan att sätta väckning i morgon att jag ska vakna tidigt då, så kanske jag får sova iaf då. Haha! Christine och Marcus var här idag. Vi fikade lite och dom kom ...

Av Neta - Fredag 10 maj 23:27

Vårblommor i Uppsala Lite picknick med sushi och jordgubbar i Stadsparken. Fick en direktleverans av kaffe och nygjorda chokladbollar av dotra i världens sötaste kasse. Vi promenerade ut mot Kunsängarna såg bron som höll i...

Av Neta - Fredag 10 maj 00:09

Åkte till affären idag. Köpte då en påse potatisbullar. Höll på svimma när jag kom hem och såg att det var 1500 g. Frös dom 4 och 4. Blev 7 påsar. 62kr nånting om jag inte minns fel. Så billig mat är det ju. Jag valde att inte platta ut dom. Fic...

Av Neta - Onsdag 8 maj 22:52

Stora snöflingor, regn och 2 gr är ingen bra kombo om man har dåliga leder. Ringde på fm och bad att få byta tid och dom hade väntat på det. Haha! Nu försöker vi nästa onsd i stället. Fick nya ribbade kompressionssockar på posten idag. Så sköna oc...

Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3 4 5 6 7 8
9
10 11 12 13 14 15
16 17
18
19 20
21
22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Oktober 2023 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards