Mina ord och tankar

Direktlänk till inlägg 26 november 2023

1 adventsveckan

Av Neta - 26 november 2023 18:45

Har redan mina träd och stjärnan på framsidan uppe. Hittade inte det ena skymningsrelät så stjärnan får tills vidare lysa dygnet runt. Säkert nån *tant* som kommer att reta sig på det. Men va gör det om 100 år.
Frysen är avfrostad och det finns lite plats för köttbullar och lussesnurror.

Här kommer veckans matsedel.

Veckans asiatiska:



Gräslöksblomma Thailändsk
Ursprung: Odlats i Asien i mer än 3000 år. Smak: likt gräslök med tydlig smak av vitlök. Användning: som dekor i sin helhet med den vackra vita blomman på toppen. Som smaksättare, hackad, i tex soppor, grytor, örtsmör eller varför inte till mos.

Veckans BRÖD

Saffranslimpa

2 st

50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm (eller vatten)
½ g saffran (1 påse)
2 tsk salt
3 msk rapsolja
ca 15 dl vetemjöl

Smula ner jästen i en bunke.
Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp.
Tillsätt saffran och lös upp den i mjölkblandningen.
Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget och blanda ihop allt till en smidigt deg.
Knåda den i några minuter.
Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
Dela degen i två delar.
Forma dem till limpor och lägg dem i varsin limpform, klädd med bakplåtspapper.
Strö över lite vetemjöl och skär sneda snitt i ytan med en vass kniv.
Låt limpan jäsa under bakduk i ca 30 min.
Sätt ugnen på 250 grader.
Grädda limpan längst ner i ugnen.
Sänk värmen till 200 grader efter 5 minuter.
Grädda i ytterligare ca 35 min.
Ta upp limporna i formarna efter gräddningen och låt dem svalna.

Veckans SALLAD

Zucchini med lime, mango och fetaost

400 g zucchini
2 msk Smörolja
0,5 tsk salt
1 krm peppar
70 g bladspenat
50 g cashewnötter
0,5 st mango
100 g vitost

Dressing:
1 st hackad chili
2 msk hackad färsk mynta
1 st citron, skalet
1 st citron, saften
2 msk olivolja
1 tsk flytande honung
0,5 tsk salt

Blanda ingredienserna till dressingen och ställ kallt.
Skär zucchinin i tunna skivor på längden.
Pensla med smöroljan. Salta och peppra.
Grilla zucchinin ca 5 min på varje sida.
Lägg spenaten på ett fat och lägg över zucchinin.
Toppa salladen med hackade nötter, tärnad mango och smulad ost.
Ringla över dressingen.
Garnera ev med mynta.

Veckans VEGO

Paprikapesto med krispig tofu & spenat

2 st röda paprikor
1 st zucchini
1 st rödlök
1 st vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 dl solrosfrön
3 krm salt
1 krm vitpeppar
340 g tagliatelle
250 g tofu
1 msk raps/matolja
70 g bladspenat

Sätt ugnen på 250 grader.
Kärna ut och dela paprikorna. Rosta i ugnen ca 10-15 min. Dra sen av det mörka på skalet.
Koka pastan enligt anvisningarna på paketet.
Skär zucchini i små bitar. Skala och finhacka löken. Skala vitlöken. Hetta upp en stekpanna med olja och stek zucchini, lök och pressad vitlök i ca 10 min tills allt är mjukt.
Mixa paprika, zucchinisteket med solroskärnor. Smaka av med salt och peppar.
Tärna och stek tofu knaprig i olja.
Servera med spenat.
Tips:
Om du tycker att din paprikapesto blir allt för fast i koncistensen kan du röra i 1 msk god olivolja.

MÅND

Julköttbullar

1 kg nötfärs
3 dl vispgrädde + 2 dl mjölk
4-5 skivor vitt formbröd, dagsgammalt (ev 1 msk potatismjöl)
1-2 tsk svensk senap
2 mkt finhackade rödlökar
1 tsk av vardera, kryddpeppar, kanel o kardemumma
2½ tsk salt
2 ägg
smör till stekning

Skär bort kanterna och smula sönder brödet, häll över grädde o mjölk, låt det svälla 10 min, ser det mkt tunt ut tillsätt pot.mjöl o vänta 5 min.
Tillsätt senap, rödlöken o kryddorna utom salt, rör till senapen är upplöst.
Blanda köttfärs o salt o rör i det, tillsätt äggen, smaka av o tillsätt ev mer salt.

Stek på medelvärme i stekpanna eller på 250 gr i ugn på välsmord panna i mitten 8 min, skaka plåt/panna lite då och då. Vänd dem och kör lika länge, alltså ca 8 min till högre upp.
Serveras m sås potatis o sallad

TISD

Hemkokta bruna bönor

För 8 (eller dubbla och lägg i frysen)

1 paket torkade bruna bönor (à 500 g) + blötläggningsvatten
1 1/2 l vatten
2 tsk salt
3 - 3 1/2 msk ljus sirap
2 - 2 1/2 msk ättiksprit (12%)
ev 1 1/2 msk potatismjöl

Skölj bönorna väl under rinnande vatten.
Lägg dem i rikligt med kallt vatten över natten eller minst 10 timmar
Häll bort blötläggningsvattnet. Lägg bönorna i en kastrull.
Häll på vattnet. Låt koka upp. Tillsätt salt.
Låt bönorna koka under lock ca 1 1/2 timme tills de är mjuka.
Smaka av bönorna med sirap och ättiksprit.
Red ev av med potatismjöl utrört i lite kallt vatten.
Servera med stekt fläsk.

ONSD

Korv Stroganoff

500 g falukorv
1-2 hackade gula lökar
Smörolja
2 msk tomatpuré
4 dl mjölk
ev 3 msk vit redning
salt och svartpeppar

Strimla korven och hacka löken
Fräs det på medelvärme tills löken är genomskinig
Rör i tomatpurén
Späd med mjölken och låt det puttra i ca 5 min
Red av om det behövs och servera med ris o sallad.

Torsd:

Fisksoppa med vin och saffran

ca 200 g torskfilé
ca 200 g laxfilé
salt och peppar
2 gula färska små lökar
½ fänkål
2 mindre morötter
3 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 msk smör
2 tsk dillfrön
1 dl vitt vin
8 dl fiskbuljong
2 dl grädde
1 msk tomatpuré
1 kuvert saffran, 0,5 g
ca 200 g skalade räkor
några kvistar dill

Skär fisken i bitar, ca 4×4 cm, och krydda med salt och peppar.
Skär lök, fänkål och morötter i små bitar.
Hacka vitlöken.
Hetta upp olivolja och smör i en kastrull som rymmer hela soppan.
Lägg i grönsakerna och dillfrön och låt puttra någon minut utan att ta färg.
Häll på vin, buljong och grädde.
Tillsätt tomatpurén och saffranet och låt soppan koka i ca 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Lägg i fiskbitarna.
Ta grytan från värmen och lägg på ett lock.
Låt den dra i 7?10 minuter.
Lägg i räkorna.
Strö över lite hackad dill före servering.

Mannagrynspudding

8 dl mjölk
0,5 tsk salt
8 msk mannagryn
2 äggulor
1 msk råsocker
1 dl russin

Koka upp mjölk och salt i en kastrull
Rör ner mannagrynen och låt gröten koka upp
Låt gröten sjuda på svag värme i 4 minuter, rör om då och då
Låt den svalna
Sätt ugnen på 200 gr
Rör i äggulor, socker och russin
Häll i smord form
Grädda tills den stelnat och släppt kanten
Servera med citrussallad

Citrussallad

6 port
3 apelsiner
2 blodapelsiner
2 clementiner
1 lime, pressad saft
1 citron, pressad saft
2 msk florsocker
1/2 vaniljstång

Skala apelsiner och clementiner med en vass kniv så att den vita delen av skalet försvinner.
Skiva och lägg i en skål.
Blanda limesaft, citronsaft och florsocker.
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
Blanda ner fröna i lagen.
Häll lagen över frukten och vänd runt.
Låt dra någon timme.

Fred:

Bakad delikatesspotatis med rom

Fin delikatesspotatis
eller färskpotatis
(räkna med 3 per person)

Garnering:
dill
citronklyftor
créme fraiche
hackad rödlök
rom i olika färger

Tvätta och borsta potatisen.
Värm ugnen till 225 grader.
Lägg potatisen på en plåt och stick några hål i varje potatis med en sticka eller en vass gaffel. Potatisen tar ungefär 15-20 minuter i ugnen beroende på storlek.
Känn efter med en sticka.
När potatisen nästan är klar ta ut dem ur ugnen och dela dem försiktigt i halvor med en vass kniv.
Kör dem en stund till i ugnen så att snittytan också får lite färg och yta.
Medan potatisen är i ugnen, hacka rödlök, dill och klyfta upp citron i lagom stora klyftor.
Låt potatisen svalna något och lägg sedan upp på fat.
Dekorera potatishalvorna med crème fraiche, rom (gärna i olika färger), finhackad rödlök, dill och citronklyftor.
Servera genast och njut!
Tips!
Vill man ha rätten helt vegetarisk kan man välja tångrom istället för fiskrom.
Finns där annan rom säljs i välsorterade butiker.

Prästostsnurror med hasselnötter

1/2 kruka persilja
1 dl rostade hasselnötter, kan bytas mot frön av nåt slag
250 g färsk kyld smördeg
2 dl riven prästost (gärna lagrad i 18 månader)
Salt
peppar
1 äggula
Sätt ugnen på 225°C.
Hacka persiljan.
Hacka nötterna grovt.
Rulla ut smördegen och fördela ost, persilja och nötter jämnt på degen, krydda med salt och peppar.
Rulla ihop från kortsidan och pensla skarven med äggula.
Skär rullen i ca 1 cm tjocka skivor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen 8- 10 minuter.
Låt svalna på galler.

Lörd:

Kycklinggratäng
4 port

1 blomkålshuvud
1 broccoli
1 kycklingbuljongtärning
500 g kycklingfilé
2 tsk olivolja
1 tsk franska örter eller andra örter
1 hackad gul lök
2 dl vispgrädde
2???1/2 dl crème fraiche
2 dl riven västerbottensost
1 msk dijonsenap
salt, svartpeppar
Garnering:
färsk timjan

Sätt ugnen på 225 gr
Skär buketter av blomkål och broccoli.
Koka med buljongtärningen i vattnet, ca 5 min.
Lägg avrunnen kål och broccoli i en ugnsform.
Skär kycklingen i bitar.
Stek några min i smörolja med örter, salt, svartpeppar och lök.
Tillsätt grädde, crème fraiche, riven ost, senap, salt och peppar.
Koka upp.
Häll såsen över broccoli/ blomkål, gratinera i ca 15 min.
Garnera med timjan.
Servera med sallad och ev ris.

Sönd. 1a advent


Vi har som tradition att äta lite julmat, köttbullarna har ni i måndagens recept.
Sill brukar jag köpa, i år blev det Kanel och Apelsinsill
Lika gravlax m hovmästarsås
Egen prinskorv gör jag inte heller

Jansson

750 g potatis
2 gula lökar
125 g burk ansjovisfiléer + spad
2,5 dl grädde
ströbröd och smörklickar
Sätt ugnen på 200 gr
Skala och strimla potatisen
Skala, kvarta och skiva löken
Lägg löken i en microform, salta lite lätt och kör den 3-4 min i micron.
Lägg hälften av potatisen i en smord ugnsform
Lägg på lök och ansjovis, så resten av potatisen
Blanda grädde och ansjovisspad och häll det sakta överallt, så allt får det på sig
Strö på ströbröd och klickar av smör
Grädda ca 1 timme

Rödbetssallad

4 dl kokta, avsvalnade tärnade rödbetor
1 tärnat syrligt äpple
1 finhackad rödlök
1 finskuren ättiksgurka
1 dl gräddfil, fraiche eller turkisk yoghurt
1-2 msk rödbetslag
salt och peppar

Blanda rödbetor, äpple, rödlök och gurka i en skål
Rör ihop gräddfil, rödbetslag och kryddor
Blanda alltsammans och smaka av.

Ugnsomelett i micron

4 ägg
3 dl mjölk
½ tsk salt
½ krm peppar
matfett till formen, smörj även locket

Vispa snabbt hop ingredienserna till omeletten
Häll smeten i den smorda formen, som täcks med lock eller smörpapper
Grädda på högsta effekt i 9 min
Låt den stå kvar i micron 5 min.
Gör ett litet snitt i omeletten vänta någon minut och häll sen försiktigt bort den klara vätskan
Servera täckt med stuvningen

Broccolistuvning

250 g broccoli, stjälk tärnad och buketterna delade i små
salt
1 msk smör
3 msk idealmjöl
3 dl mjölk
Salt och peppar

Koka broccolins stam i micron i lättsaltat vatten nerskuren som ovan anges på hög effekt 4-5 min
Tillsätt buketterna och kör ett par min till
Fräs under tiden smör och mjöl, späd med mjölk och låt den småkoka 3-4 min
Låt broccolin rinna av väl
Rör ner den i såsen och smaksätt.

Mjuk pepparkaka med apelsinfrosting
12 bitar

6 ägg
4 dl strösocker
1½?2 msk pepparkakskrydda
75 g smör
2 dl tjock yoghurt, t ex grekisk, turkisk el rysk
5½ dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 krm salt
Apelsinfrosting:
2 dl florsocker
skal och saft av ?1 apelsin
½ äggvita
1 krm ättiksprit, 12 %

Sätt ugnen på 175°, gärna varmluft.
Vispa ägg, socker och pepparkakskrydda rejält fluffigt med elvisp.
Smält smöret och bryn det nötigt och gyllenbrunt.
Låt svalna och rör sedan ihop med yoghurten.
Vänd därefter ner i äggsmeten.
Rör ihop mjöl, bakpulver och salt.
Sikta och vänd ner det i äggsmeten.
Smörj och bröa en sockerkaksform, ca 2 liter, ordentligt och häll i smeten.
Grädda i nedersta mitten av ugnen 35?45 minuter.
Prova med en sticka, kakan ska inte vara kladdig eller gungig.
Lägg över bakplåtspapper om kakan börjar bli för mörk.
Låt svalna.

Frosting:
Blanda alla ingredienser och vispa med elvisp 10?15 minuter tills den är tjock och trögflytande. Dekorera kakan med glasyren och ev mer apelsinskal om du vill.
Tips!
Den ?vispade frostingen går bra att förvara i kylen ?1 dygn före garnering.

Naturligtvis blir det lite glögg också, peppisar med mögelost på till det och färska fikon.
Troligen alkoholfri Blossa för den är godast men är även nyfiken på dom här

Vitvinsglögg utan vanligt socker

2 bitar torkad ingefära
2 bitar torkat pomeransskal
4 stjärnanis
2 kanelstänger
4 msk kokossocker
75 cl vitt vin eller äppelmust

Värm upp alla ingredienser och låt dra över natten.
Sila av.
Värm och servera.

Rödvinsglögg utan tillsatt socker

1 dl russin
2 dl äppelmust
75 cl rött torrt vin el osöt Sv. vinbärssaft
2 bitar torkad ingefära
1 bit torkad pomerans
2 kanelstänger
10 kryddnejlikor
1/2 tsk hel kardemumma

Grovhacka russinen och lägg i en kastrull.
Värm upp alla ingredienser och låt dra över natten.
Sila av.
Värm och servera.


Gjorde ansjovispajen idag. Fuskade med färdig pajdeg, blev fantastiskt god, bara svårt att lägga på ansjovisen snyggt på en varm paj.

Vispade hop 5 ägg, för dom var så små, med 2,5 dl Imat, ett fryst pkt dill, 4 dl riven ost, 1,5 msk ansjovisspad och nymald svartpeppar.
Hällde det i det förgräddade skalet. Delade och skivade en rödlök tunt och fördelade i smeten.
Gräddade på 200 i ca 20 min.
Lade på ansjovisen och lät den stå i 10 min.


Den får inte ersätta Jansson men klart en fin och god paj. Bra på en buffé.


Älskar min träd! Så glad att jag slog på stort och köpte tre stycken. Gillar min stjärna med, både träden och den är från min hovleverantör. Rusta!


Månen kom med också! Njuter av grannarnas fina belysning med.,


Så mysigt att fixa när det är snö.

 
 
Ingen bild

Susanne

27 november 2023 09:18

Åh, så fint med träden och stjärnan därute!

Neta

27 november 2023 23:37

Tack!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - Lördag 27 april 21:55


Har ni nån sån pryl som ni använder mycket och känner att ni inte kan vara utan? Jag tror iofs att vi alla har flera sånna. Jag har den här. Den är inte så stor, du kan riva saker direkt på tallriken med den. Min står ofta kvar på köksbordet....

Av Neta - Lördag 27 april 16:24

Både igår och idag har det småsnöat och inte varit mer än högst 5 gr. Inte varit så sugen på att gå ut. Skulle ju köpt potatisbullar för att prova det där i våffeljärnet men hittade 2 bakpotatisar som börjat bli lite skrynkliga. Rev en sån med en 1/2...

Av Neta - Fredag 26 april 00:43

Idag startade den med ett så smart recept. Du kör färdiga potatisbullar i våffeljärnet. Blir frasiga och platta som rårakor. Funderar på om jag ska göra sånna som fredagsmys i morgon. Kom på att jag har allt till en Skagen också. Räkor, dill, rödlök,...

Av Neta - Onsdag 24 april 23:58


2 små barn mördade och en politisk attack där människor skadats svårt. Jag minns när det nästan blev tidningsrubriker om nån slagits med nåt annat än knytnävarna. Jag har väl också blivit extra känslig mot sånt här efter att vi mist Elle. Önskar ja...

Av Neta - Tisdag 23 april 17:25


Den tär på min SLE tärda kropp. I morse var det full sol och blå himmel men 0-gradigt. Det kämpade sig upp till 7 gr. Ser så skönt ut men det är det inte. Fick ett medelande i Bjkl gruppen om att det är rådjur som härjar på kyrkogården, precis som ...

Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3
4
5
6
7 8 9
10
11
12
13 14 15
16
17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27
28 29 30
<<< November 2023 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards