Direktlänk till inlägg 4 maj 2020
Veckans vego:
Blomkål med ost
4 port
1 stort blomkålshuvud + vatten och salt
SÅS:
1 hackad lök, valfri
1 strimlad röd paprika
250 gr champinjoner
30 gr smör
1 msk ajvar
3 dl grädde
200 gr sockerärtor, grovstrimlade
salt och vitpeppar
paprikapulver
2-3 riven ost
Dela blomkålen i buketter, som får koka ett par minuter i saltat vatten och sen rinna av.
Läggs i en smord ugnssäker form.
Fräs lök och paprikan några minuter i smöret, tillsätt därefter den skivade svampen, fräs nån minut till.
Rör ut ajvar i grädden och häll det över, såsen får sjuda en stund, varpå ärtorna hälls i och såsen smakas av.
Häll såsen över blomkålen och strö på rikligt med riven ost.
Gratinera i 200 gr ugn ca 15 min.
Servera som ensamrätt eller med kallskuret.
Veckans sallad:
Papayaslaw
1 papaya
200 g vitkål, finstrimlad
1 rödlök, finstrimlad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 medelstark röd chili ,finhackad
Ca 1 kruka gräslök, hackad
1 msk vitvinsvinäger
1 dl fraiche
Salt
Peppar
Skala, kärna ur och riv papayan
Blanda med de övriga ingredienserna och smaka av med salt och peppar
Låt stå och dra en halvtimma, god till grillat
Veckans bröd:
Valnötsbröd
6 ägg
250 g kesella
150 g valnötter
100 g kokosolja
2 dl mandelmjöl
2 dl pofiber
½ dl fiberhusk
½ dl linfrön
2-3 msk brödkryddor
2 msk äppelcidervinäger
2 tsk bakpulver
ca 1-1½ tsk salt
Sätt ugnen på 150 grader.
Smörj en avlång bakform på 1½ liter väl.
Krossa valnötterna grovt i en mortel eller hacka dem.
Smält kokosolja tillsammans med brödkryddorna och låt det svalna.
Blanda nötter och alla torra ingredienser i en bunke, börja med den mindre mängden salt. Vispa äggen tjockt och rör ner kesella, vinäger och kokosolja.
Blanda så ner det torra med elvispen på låg effekt.
Rör om väl och smaka av om du vill ha mer salt.
Häll över smeten i brödformen med hjälp av en slickepott, tryck till på ytan så smeten blir jämnt fördelad.
Blöt handen i kallt vatten och jämna till ytan så den blir slät.
Täck med aluminiumfolie och grädda i nedre delen av ugnen i 45 minuter, ta av folien och grädda 45 minuter till.
Låt svalna en stund i formen och ta sen ur brödet och låt det kallna på galler utan bakduk så behålls den knapriga ytan.
Skär brödet i skivor när det kallnat helt.
Lösfrys skivorna och ta fram eftersom, tina gärna i brödrost så blir det som nybakat.
Månd:
Thaisås m nudlar och vitkålsallad
Koka nudlarna enl anvisning
Thai köttfärssås
1 st gul lök
1 msk röd currypasta. Kan bytas mot 1-2 tsk vanlig curry
1 msk smörolja
400 gram nötfärs. (blandfärs går så klart också)
400 ml kokosmjölk
1 st röd chili (kan uteslutas)
½ - 1 tsk sambal oelek, (börja lågt o smaka. Så olika styrka på märken)
2 tsk fisksås
1 tsk råsocker
10 blad babyspenat, (kan skippas)
1 st röd paprika
Skala och skär löken i bitar.
Fräs den och currypastan i olja 2-3 minuter.
Blanda ner färsen och bryn den lätt.
Häll i kokosmjölk.
Kärna ur och strimla chili och paprika.
Tillsätt chili, sambal, fisksås och socker.
Låt köttfärssåsen koka på svag värme ca 10 minuter.
Blanda ner babyspenat och paprika strax före servering.
Vitkålsallad
Per pers
ca 2 dl strimlad vitkål
½ röd paprika, strimlad
½ salladslök, tunt skivad
1 tsk vinäger
2 tsk kallpr rapsolja
salt & peppar
Blanda allt och låt det stå en stund.
Tisd:
Torskrygg med gräddstuvad mangold och potatis, rivna morötter
Rimmad torskrygg
ca 500 g torskrygg i 4 portionsbitar
1 tsk salt
1 tsk socker
smörolja
Blanda salt och socker
Strö 1 tsk av blandningen på ett fat där alla fiskbitar får plats
Lägg på fisken och strö den andra tsk av blandningen över fisken
Låt stå i 20 - 25 min, torka av fisken väl
Stek fisken i smöroljan i panna ca 3 min på varje sida
Gräddstuvad mangold
10 stora Mangoldblad
2 msk Hackad Gräslök
2 dl Grädde
2 msk Smör
Havssalt och nymald Vitpeppar
Riven Muskot
Strimla mangolden fint.
Fräs i smör några minuter, krydda och tillsätt gräslöken.
Häll på grädden och koka i 20 minuter, rör då och då.
Onsd:
Kycklingfile i ugn
4st kycklingfile
1pkt bacon
1st röd paprika
1st purjolök
1- i,5 pkt Creme Bonjour ost (vitlök)
2-3 dl matlgningsgrädde
Curry
Skär kycklingfilen i bitar bryn dem
häll över i ugnsform
pudra curry över.
Stek ihop grönsaker.
Stek bacon.
Häll över detta på fileerna.
Smält ner osten i grädden..låt det puttra några min.
Häll detta över blandningen.
I ugn 200 ca 20 min.
Servera med ris o sallad.
Torsd:
Kall tomatsoppa
1 brk tomater m vitlök
1 brk ca 4 dl vatten
1 msk tomatpuré
1 liten rödlök eller 3-4 salladslökar
1 msk torkad basilika
1 hönsbuljongtärning
Salt & sv.peppar
Ev 1-2 tsk vinäger eller pressad citron
Ca 100 g fetaost/pers, tärnad
4 mörka fullkornsskivor, t.ex Fazers råghalvor i bitar till krutonger, stekta i smörolja
Blanda allt i en mixer och kör det slätt
Servera gärna med fetaost och krutonger
Melon i bitar
Fred:
Toast Skagen
4 skivor Fazers råghalvor
500 g färska räkor med skal
2 msk majonnäs
2 msk lätt creme fraiche
1 tsk osöt senap
1 tsk pr citron
En doft cayennepeppar
3 msk fint hackad dill
75 g rom
4 citronklyftor
4 dillkvistar
Skala räkorna.
Ta undan 8 stycken till garnering, skär resten i 4-5 bitar.
Rör samman majonnäs, creme fraiche, senap, citronsaft, cayennepeppar och dill.
Vänd ner räkorna.
Rosta brödet, lägg det sedan på 4 små tallrikar.
Fördela räkröran på bröden.
Lägg 2 hela, skalade räkor som en skål på toppen och klicka rom i skålarna.
Toppa med en dillkvist och lägg en liten citronklyfta bredvid varje toast.
Lörd:
Gör mycket på en gång och frys in.
CITRONMARINERAD FLÄSKFILÉ m pot.sallad och grönsallad
30 port
Bryn 3 kg fläskfilé, krydda INTE.
Efterstek i 125 gr ca 40 min till innertemperaturen är 70 gr.
Koka en lag på:
2 liter vatten
1,5 dl salt
6 tsk torkad rosmarin
6 vitlöksklyftor i skivor
2 tsk grovmalen svartpeppar.
Låt den svalna under 60 gr.
Lägg köttet i den kalla lagen och låt det ligga i 12 timmar.
Ta upp köttet och häll bort lagen, låt köttet ligga till sig någon timme innan det skivas tunt.
Gör en marinad att hälla över det skurna köttet:
Strimla skalet av 5 citroner, (Pressa saften o frys i iskubsform, perfekt i vatten och drinkar.)
6 dl olivolja
6 kvistar färsk rosmarin, delade
2 vitlöksklyftor i skivor
1½ tsk grovmalen sv.peppar
Se till att marinaden täcker köttet.
Vänd burken o kör 2 timmar till om det inte gör det.
Låt stå kallt i minst 2 timmar, eller frys i marinaden.
POTATISSALLAD
15 (4-5) PERS
ca 2 kg (600 gr) potatis el. 3 (1) påse fryst tärnad á 600 gr (ej förstekt)
5 (2) syrliga äpplen
1 (1/2) purjo, 2 (1) hackad rödlök går också bra
2 (1) dl bostongurka
1 (1/2) dl finhack. Persilja gärna fryst färd.hackad
1 (1/2) dl finhack. Dill ----?-----
1 (1/2) dl kapris
3 dl (175 gr) lättmajonnäs
2 (1) dl kaffegrädde
2 (1) msk svensk senap
salt och sv.peppar
Rör ihop majonnäs, grädde och senap med salt, sv.peppar och det kryddgröna. (Använder du rödlök så tillsätter du den här)
Koka potatisen knappt mjuk, skär den och vänd ner den så varm som möjligt. Blanda och låt det stå tills potatisen är kall.
Tärna äpplena och finstrimla purjon. Blanda det med bostongurkan och kapris Rör ner i potatisblandningen och låt stå ca 1 timme före servering.
Grönsallad
1 cosmopolitansallad, sköljd, ansad och riven i bitar
4 strimlade salladslökar
½ strimlad paprika
2 tärnade tomater
1 msk olivolja
2 msk vinäger
salt, peppar, salladskrydda
Sönd:
Grillad schnitzel, grillade grönsaker, tzatziki
4 skivor schnitzel
1 msk jap soja
½ msk tomatpuré
1 dl neutral olja
grollkrydda, salt o peppar
Blanda marinaden och lägg skivorna i den.
grilla och ät med
2 lökar halverad och tunt skivad, 2 strimlade paprikor, 1 näve ansade sockerärtor, 2 morötter och 2 palsternackor ½ cm tärnade, vitlök hela klyftor, 2 rödbetor tärnade som morot och P-nackor.
Lägg i burk, häll på lite olja, salta, peppra och ha på nån ört. Rör runt.
Läggs på smord folie som försluts och grillas med.
Tzatziki
1-2 gurkor
1 tsk salt
2 vitlöksklyftor
5 dl matlagningsyoghurt
svartpeppar
1 msk olivolja
oregano
Skala ev. gurkan
Dela den på mitten och sen varje del i 2 halvor mitt i kärnhuset
Ta bort kärnhuset med en sked
Riv gurkan grovt och salta rejält, blanda om
Lägg gurkrivet i en trådsil minst 1 timme, pressa försiktigt med baksidan av en sked för att få bort så mycket vätska som möjligt
Blanda gurka och yoghurt
Tillsätt olja och smaka av med pepparn och ev. mer salt
Strö oregano över.
Smördegspuff med rabarber
4 pers
2 smördegsplattor
1 äggula till pensling
3 dl vispgrädde
ev florsocker
Kompott:
400 g rabarber
2 dl vit sirap
1/2 vaniljstång
2 msk saft av citron
Sätt ugnen på 200°.
Dela varje smördegsplatta på mitten så att du totalt får fyra fyrkanter.
Pensla med äggula utrörd med 1 msk av grädden.
Grädda mitt i ugnen 18?20 minuter.
Låt kallna.
Kompott:
Skär hälften av rabarbern i tunna, smala skivor.
Lägg dem i en kastrull tillsammans med sirap, uppklippt vaniljstång och citronsaft och koka 5?10 minuter till en kompott.
Sila av saften, ta bort vaniljstången och låt kompotten kallna.
Skär resten av rabarbern i 2?3 cm långa bitar.
Lägg sedan bitarna i en kastrull tillsammans med den avsilade saften.
Koka upp hastigt och ta kastrullen från värmen.
Låt rabarbern kallna i saften.
Vispa resten av grädden och blanda med den avrunna kompotten.
Skär av ett lock på smördegen och lägg ihop den med rabarbergrädde emellan.
Pudra över lite florsocker.
Servera med de lättkokta rabarberbitarna.
När vi åkte hem igår regnade det och det hade också regnat massor under em det syntes på vägen. Från att vi åkte på 55an ungefär var det torrt och inget spår av regn fanns. Inte här hemma heller och det är mkt torrt i naturen. Regn skulle behövas här...
Iaf ett par nätter ha ha! Så skönt att få prata av sig om allt. Känna stödet från nån som känner mig och som förstår mig precis. Han följer med mig som stöd till prästsamtalet om begravningen i morgon också. Kanske inte ända in på mötet men finns...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 |
3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 |
8 | 9 |
10 | |||
11 | 12 | 13 |
14 | 15 |
16 | 17 |
|||
18 | 19 | 20 |
21 |
22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 | |||
|